HOST DEDENÍKU – Aida: Dva dobré saláty aneb proč nezkusit avokádo a cizrnu?

Je teplo až pekelně horko, člověk už nemá tolik chuť a hlad na taková ta hutnější jídla. Nastal čas salátů, takže vám posílám recepty na dva naše domácí oblíbence. Ten první je spíš jen tak pro zajímavost (ale vřele doporučuju vyzkoušet ho, pokud seženete suroviny), druhý je naše téměř každodenní letní večeře. Nechte si chutnat.

 

Avokádovo-rajčatový salát (dvě porce)

Suroviny:

1 zralé a dobré avokádo

2 zralá a dobrá rajčata (nebo odpovídající počet malých koktejlových, resp. třešňových)

½ červené cibule najemno pokrájené na půlměsíčky

cca 100 g sýra typu Blaťácké zlato

olivový olej podle chuti

sůl, pepř

 

Postup:

Přichystáme si dvě salátové misky, suroviny do nich budeme dělit napůl a vrstvit. První vrstva: avokádo pokrájené na malé kostky. Druhá vrstva: červená cibule pokrájená na jemné měsíčky. Třetí vrstva: rajčata pokrájená na menší kostky. Čtvrtá vrstva: sýr pokrájený na menší kostky. Vše se polije nebo pokape (podle chuti) dobrým olivovým olejem, mírně přisolí a opepří. Místo Blaťáckého zlata lze použít např. mozzarellu nebo nějaký jiný dobrý polotvrdý sýr, např. i kozí nebo ovčí.

PS: Tento salát jsme poprvé ochutnali před pár lety na dovolené. Porce byla ovšem poněkud velkorysejší – minimálně ta avokáda tam byla aspoň dvě. Podávalo se to v hlubokém polévkovém talíři (jako příloha byly placky čapátí) a úplně to stačilo místo oběda. Nicméně, doma jsem podle paměti zkusila improvizovat a vylezl z toho tenhle recept.

Až seženete dobrá a zralá avokáda a dobrá a zralá rajčata (což asi není v našich zeměpisných šířkách možné, myslím), určitě to vyzkoušejte. V případě potřeby můžou přes zimu, když jsou k dispozici dobrá avokáda, za normální rajčata zaskočit taková ta malá, třešňová nebo koktejlová.

 

 

Cizrnový salát (více porcí)

Suroviny:

1 velká plechovka cizrny nebo 2-3 menší, případně cizrna zavařená ve sklenici

1 červená cibule najemno pokrájená na měsíčky

několik kusů sušených rajčat naložených v oleji a pokrájených na přiměřeně velké kousky

½ plechovky černých vypeckovaných oliv pokrájených na kolečka

sůl, pepř, dobromysl

1-2 lžíce olivového oleje

1 lžíce balzamikového octa

 

Postup:

Cizrnu vyklopíme do mísy včetně nálevu, osolíme, opepříme a promícháme. Přidáme jemně pokrájenou červenou cibuli, pokrájená sušená rajčata, pokrájené olivy, dobromysl, olivový olej a balzamikový ocet. Vše promícháme a necháme uležet.

P.S. Recept jsme vymysleli s MPL před několika lety, když měli u nás v Lídlu v nějaké asijské akci velké (900 g) plechovky konzervované cizrny za 19,90 Kč, které nikdo nekupoval. Tak jsme je holt koupili my, nejdřív 10, pak dalších 10, pak ještě nějaké, celkem asi 40 kousků toho bylo, ještě máme dvě až tři schované. 🙂

Odvezli jsme si je na zahradu, kde přes léto odpoledne a večer býváme (a ráno pak odtud jezdíváme do práce). Z tohoto salátu se stala naše tradiční letní večeře po návratu z práce. A ty velké plechovky stále vyhlížíme, že bychom doplnili zásoby, a pořád nic, podruhé už je neměli.

 

 

Dede: Děkuju Aidě za nápady – však salátů není nikdy dost! Přiznám se, že cizrnu doma mám, tu v plechovce i suchou, ale zatím ji v podstatě vůbec nepoužívám. Koupila jsem ji s tím, že bych ji jíst měla 😛 No, zatím se to moc nevede. U toho druhého salátu bych měla pokušení tam přidat místo sušených hromadu čerstvých rajčat! Ty, na rozdíl od cizrny, jím denně v množství nemalém. No… možná to zkusím – sama a z malé plechovky s cizrnou:))

Dnes se tedy stylově ptám: Jaké saláty zrovna teď vládnou vaším chuťovým buňkám? 🙂

Aktualizováno: 23.6.2021 — 22:22

32 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Tenhle cizrnový salát miluju. I občas přihodím chorizo nebo grilovaný halloumi cheese, nebo nahradím sušené rajčata křupavými cherry rajčátky. Díky za připomenutí, letos jsem to ještě nedělala

  2. Aido, díky za recepty, ale já jsem staromilec cizrnu nemusím, dělám čočku, s avokádem se nemám ráda, neb se nikdy netrefím do zralosti. Nejraději máme saláty klasické, rajčata, papriky čerstvá okurka, bál sýr, nebo těstoviny. Když jsou doma olivy tak tam zapadnou také .
    „Moravské sestry“ z JJM jsou zaplaťpánbůh živé a zdravé! U YGY a Pitrýska jsou nějaké rozbité křídlice, u Pitrýska ještě přední sklo auta. Emteska s Oldou je také OK. Ale ta hrůza je šílená. U nás, sever Brna v noci přešla bouřka, normální, s deštěm na mé dešťové stupnici – otočené plné necky.

        1. Pak mají ještě příslušné sbírky Člověk v tísni, Adra, Diecézní charita, Charita ČCE apod. a každá z postižených obcí má svůj účet. Tak určitě najdete vhodného adresáta svého příspěvku, pokud se rozhodnete pomoct.
          Jo a prozatím bych posílala spíš peníze, materiální dary by se asi musely domluvit napřímo. Pomocníky prý zatím nikdo moc nepotřebuje, ale až budou potřeba, určitě se ozvou. O jednom pomocníkovi ale vím, hned ráno tam vyrazil dceřin kamarád arborista, on se specializuje na takové to rizikové kácení a likvidaci stromů, a teď je to tam opravdu potřeba (ale bylo to po domluvě, nejel na vlastní pěst).

            1. Jo, a my přispíváme i jako obec – sbírky organizují i příslušné MAS (místní akční skupiny) a jsou propojené s MAS na místě postižené katastrofou.

              1. U nás byla včera a bude dneska sbírka materiálu organizovaná hasiči- vyjeli tam už ten večer a byli tam celou noc. Seznam materiálu mají od místního štábu. Včera jsem nebyla doma, ale dneska tam něco ponesu.

                1. U nás organizuje sbírku obecní úřad, taky něco přidám. To je naprosto šílený, mít barák, na kterým celý život děláš a během několika minut nemáš nic… a to doslova.

                  1. ale žiješ Alimo,žiješ, to je důležitý….a tady jsou pořád lidi,kteří ti pomůžou,nic nás nikdy tak nespojilo,jako takovýhle katastrofy a 17.listopad….

  3. Tak tentokrát nic pro mne. Avokádo ani cizrnu nemusím. Jinak saláty my rádi, ale spíš ty „zelené“, nebo když vydatnější, tak těstovinové, tam potom zamíchám co dům dal 🙂

  4. Mám dojem, že u nás se koupí buď avokádo kamenné nebo bahnité. Když se snažím nechat to tvrdé takříkajíc dojít, obvykle se zkazí. Máte podobné zkušenosti? 🙂

    1. Mám, ale občas se zadaří (opět doporučuju dozrávání spolu s jablkem, ale je potřeba to víc hlídat než manga). Blbé je, že když jsou dobrá avokáda, nejsou dobrá zralá rajčata a vice versa.

    2. Trefit se „do avokáda“ bývá fakt těžké. Přezrálé se rychle kazí a vypadá docela nechutně, nevyzrálé je zase tvrdé, zelené barvy a celkem bez chuti. My je jíme hlavně na podzim a v zimě, kdy se sklízí na Fl. a v obchodech jsou za přijatelnou cenu (někdy dovoz z Mexika). Je vždy lepší koupit tvrdší a nechat doma dozrát, jenže to bývá ten problém, vystihnout ten den D ! Já jeho (kupujeme vždy několik) dávám do hnědého papírového sáčku (bez jabka), aby byly ve tmě. A pak každý den kontroluji mírným tkakem (nesmím mu udělat uvnitř modřinu), který už mám tak nějak „v ruce“. Musí mít po rozkrojení nažloutlé masíčko. Jime jako předkrm, jen tak. Vyndám pecku, do důlku naleji italský dressing a každý sníme půlku avokada. Lžičkou vykrajujeme sousta, která se zároveň tím dresinkem vlhčí. Je to fakt úžasná, jemná lahoda máslové kvality a chuti. Já si často ani tím dresinkem nekazím chuť, jim bez :). Ale někdy se přeci jen netrefím (on stačí někde den, dva), avokádo je mírně přezrálé a po rozkrojení už má několik maličko tmavých míst. Ta vykrojím, vyhodím a zbytek je OK.

      Takže nic jiného s avokádem nedělám, kdybych měla na zahradě strom, asi bych zkoušela i jiné použítí.

      1. Možná ten hnědý papírový sáček by pomohl… Já mám avokádo v salátu opravdu ráda, ale prostě mi to až příliš často nevyjde, no.

  5. S cizrnou jsem se zatím nějak nesrovnala, i když jí doma plechovku mám (už dlouho). A avokádo ujde, ale nenadchlo mě.
    Nejde nám od noci elektřina, snad to spraví rychle, jinak ten narvanej mrazák můžu hodit i s obsahem do ekodvora, začíná zase vedro.

    1. My bychom pro změnu bez cizrny vůbec nemohli být.
      No ale to s tou elektřinou je to hodně nepříjemné. A co včerejšek, jak jste to zvládli? Vás ta hrůza asi spíš minula, nebo se pletu?

    2. Jestli se nepletu, narvanej mrazák by měl bez problémů vydržet cca 18 hodin, aniž by obsah doznal zásadní úhony. Držím palce na návrat elektřiny.

  6. Avokádo jsem do salátů jeden čas používala – mám ho ráda. Jenže tady slušné jen velmi málokdy koupím, s tím, jak se vyhýbám velkým supermarketům. Ostatně… i když se nevyhýbám, je mi to houby platné – ta avokáda z obchodu prostě nebývají dobrá.
    Jinak jsem je kombinovala s čerstvou zeleninou a něčím podstatnějším – jako jsou na tvrdo uvařená vejce, mozzarella, občas tuňák. Mňam! Hned bych si dala 🙂
    Ta cizrna… no, je u mě v kategorii „je to zdravé, měla bych to jíst“, ale nějak se mi do toho nechce 😛

    1. To Ti nikdy nic dobrého z cizrny nepřipravil, v tom to bude. Jak píšu výš Matyldě, my bychom bez cizrny opravdu nemohli být, moc nám chutná. Nejlepší je předem namočená a uvařená (já vím, trvá to dlouho, ale zas je možné prostě namočit a uvařit celý pytlík a to, co nespotřebuješ, dát zamrazit).
      Pokud jde o různé to exotičtější ovoce, moc mi vadí jeho uhlíková stopa, takže si dávám pozor, odkud to je. Před časem jsem objevila crowdfarming.com – jestli to znáš resp. znáte? Ovoce, zelenina, oleje apod. od malých evropských pěstitelů s doručením až domů. Ceny jsou relativně příznivé. Už jsem tam párkrát něco objednala a byla jsem spokojená. Jen je trochu zádrhel v množství, je lepší domluvit ještě s někým a zásilku si rozdělit.

  7. OT – Myslím na lidi na jižní Moravě, kde tornádo napáchalo opravdu hrozné škody. A kde neměli tornádo, byly v širokém okolí kroupy. Pokud vím, „naši“, myslím teď hlavně Matyldu a Ygu, které bydlí přímo na místě, jsou v pořádku. Speciálně u Ygy měli ohromné štěstí, tornádo bylo jen sedm kilometrů on nich. Alex snad byla mimo hlavní cestu té bouře.
    Bože, doufám, že ti lidé mají slušné pojistky…

      1. Fakt hrozné, sledujeme to už od večera a je nám to moc líto.
        Kamarádka bydlí v Moravské Nové Vsi. Půlka vesnice je zničená, ale jim osobně se to naštěstí vyhnulo.

    1. Další moravské sestry žijící v postižené oblasti, Emteska a Hanka13, jsou také v pořádku, když nepočítám nějaká rozbitá okna a poškozené střechy ❤️
      U Alex prý jen pršelo.

      1. Přitom v Medlánkách, které jsou kousek od nich, to prý bylo docela divoké, ale podrobnosti nevím, jen jsem to kdesi zahlédla.

  8. Tema pro me, diky Aido, jsem salatova. Ten avokadovy salat delam casto, minimalne ze dvou avokad a pouzivam jen tresnova rajcatka. Misto cervene cibulky davam zelenou, pridavam petrzelku, olivovy olej, sul, pepr a stavu z limetek. Syr nedavam.
    Cizrnovy je take u nas oblibeny, pridavam quinoa (merlik cilsky), sklenicku malych nakladanych papricek, kapary, petrzelku, zelenou cibulku a zalivku z olivoveho oleje, citronove stavy, horcice, cesneku a pepre.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN