BTW: Vedro!

Jak to vypadá teploty venku stoupají a hned tak neklesnou. Jestli se dnes začneme opékat, do neděle se budeme škvařit. Ovšem život se kvůli tomu nezastaví – když nic jiného, jíst se musí!

 

Jak budete trávit tento palčivý víkend? My máme v sobotu velký rodinný mejdan, což by mělo znamenat kromě dobré nálady, povídání a různých her i spoustu jídla. Očekáváme, že většina lidí bude na terasách a na zahradě, stínu máme naštěstí dost. Ovšem vařit v takovém horku…

 

 

Řešení je jednoduché – přichystám dva studené saláty a maso se bude opékat venku na grilu. Kromě běžného kuřete bych chtěla zkusit udělat i hamburgery (mládež je miluje:)) – mám opravdu dobré mleté hovězí. Marek potom slíbil, že dohlédne na přípravu – umí to (na rozdíl ode mě:))

Ty saláty… jeden bude těstovinový salát ala Guido (nakrájená cherry rajčata, zelená cibulka, a žlutá paprika, mozzarella, čerstvé listy bazalky, osolit, opepřit, dodat horké čerstvě uvařené těstoviny, promíchat a prosypat strouhaným parmazánem) a druhý obyčejný z listové zeleniny.

 

 

Kromě slavnostních kulatých dortíků pro každého (z cukrárny Milujeme dorty:)) se bude zakusovat hlavně chlazený meloun. V tomhle horku si odmítám pečením zahřívat dům.

K pití bude hlavně nealko. Vedle kupovaného hodlám připravit džbány vody s citronem a bylinkami a domácí limonádou. To u mě znamená trochu domácího bezového sirupu (nebo mátovo-meduňkového), citronovou šťávu – hodně, čerstvou mátu a vodu buď rovnou z kohoutku (máme na vsi skvělou) nebo bublinky ze soda streamu.

 

 

Další chlazení poskytne voda ze zahradní hadice:))

 

A tak se dnes ptám – jak se chystáte na horký víkend vy? Co budete vařit, abyste se doma neupekli? Jaká jídla považujete za chladivá – a jaké pití? Třeba se navzájem inspirujeme 🙂

Přeju vám nádherný letní víkend:))

 

Aktualizováno: 17.6.2021 — 21:01

43 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Odjela jsem na víkend do Jižních Čech na akci s kamarády na statek. Na statku byl chlad, zato very much.
    Jinak mně doma došly krabičky od zmrzliny na červ y, takže jsem se obětovala a šla si koupit sacher dort a čokoládovosmetanovou 😀

  2. Já se dneska vracela z chalupy v jižních Čechách. Jel pro mě můj muž. Uvízl v té šílené zácpě na D1 kvůli tomu hořícímu kamionu – bohužel kus po té dálnici jet musíme, ať chceme či ne, když se od nás chceme na jih dostat. Místo dvou hodin cesta trvala čtyři, z toho dvě hodiny pojížděl asi 10 km mezi dvěma sjezdy a pak na těch přeplněných cestách za sjezdy. Zpět jsme měli zdržení jen půl hodiny – opět na tom kousku dálnice, kde pořád ještě policie odkláněla auta pryč. To už jsme ale věděli a vybrali ten nejkratší kousek, abychom byli pryč co nejdřív. Nemít klimu v autě (a zásoby vody), tak by to asi ráno měl hodně krušný. Zítra asi nevystrčíme nos, v domku je 24 stupňů, odmítám vařit (jistí to hospoda vedle) a hodlám se jen válet, odpočívat a taky musím zas něco udělat s tím mým psaním, které šíleně zanedbávám (a brzo asi dostanu termín a bude zle).

    1. Viděla jsem fotky na FB, musela sis to krásně užít 🙂
      Jo, vždycky je to hodně nepříjemné, když někde uvázneš (a na D1 se uvázne snadno skoro kdykoliv), ale za velkých mrazů a velkých veder je to opravdu o zdraví – hlavně, pokud nemáš dostatek benzínu na stálé topení/ chlazení. Chudák, to si opravdu užil!
      Tak si po dovolené rychle odpočni:))

    2. Ty fotky na FB byly nádherné!Krásná krajina, lesy, louky. Ano políbení „civilizace“ jako D1, je někdy víc než drsné.

  3. Dnes bylo horko naprosto nepříčetné – i s možností se namočit jsme stejně skončili po třetí hodině všichni uvnitř domu – venku se to nedalo snést.
    Ale i tak byla legrace, jídlo bylo skvělé, meloun sladký, nádobí jsme stihli průběžně mýt, takže nic nedošlo:)) Děti měly na zahradě bazén a řádily (i se psima) způsobem, který ve mě budil obvyklou otázku – kam schovávají ten reaktor? Kde pořád berou tu energii – i v tom horku? 🙂
    Teď odjel Andy s rodinou, ostatní ještě zůstávají. Nohy mě bolí tak strašně, že jsem na chvíli nespolečensky zalezla – nutně potřebuju svoje křeslo s taburetkou! 🙂

  4. Mladí měli přijet, ale nepřijedou, protože je někde (asi v Mostě) letecký den, kam chtějí jít. Jsem i ráda, protože v tomhle vedru běhat za dětmi pořád ven, asi by mě kleplo 🙂 . Takhle zalezu a budu si užívat studenýho kamennýho baráku, na který od podzimu do jara nadávám 😀 Se psem šel MLP v 7, pak psisko odmítá opustit dlažbu v předsíni (ani se mu nedivím) a pak půjdem až večer. Včera jsme šli kolem deváté večer, to bylo blaho, sluníčko už zalezlo a trošku foukal vítr…

    1. Fakt to není na nějaké větší aktivity. Taky jsem zalezlá ve studeném kamenném baráku a je tu snesitelně. Kočky se taky chodí chladit na dlažbu a teď se nastěhovaly obě do pokoje, kde jsem zatáhla závěsy, takže je tu dobře.
      Žádní cyklisti dneska kolem.

    2. Alimo a Tečko, podepíšu se pod vás, dnes to byla síla, brr. Mám ráda v zimě zimu a v létě teplo. Ale tohle bylo fakt moc 😛
      Jsem zvědavá, jak na tom budou psi zítra – dnes se dlažba konala jen v době, kdy jsme byli na největší teplo zalezlí, jinak byly psice pořád dětem v patách – nic jim nesmělo ujít, nejméně pak hrátky s vodou 😛

  5. Udělám si zítra Koleslawa a pěkně ho vychladím, k tomu vinný střik asi jako Aida. Dnes byla lehká amoletka se špenátem a chladím vodu s čerstvou mátou ze zahrádky.

    1. Jo jo, tohle je salátovej čas 🙂
      Jen té máty mám letos málo a je taková nepěkná. Lonbi jsem ji mohla sekat kosou… No co už. Aspoň té meduňky je dost 🙂

  6. Dede, to jsou krásné fotky, psím holkám to v letní zeleni náramně sluší. Užijte si rodinné setkání !!!

    U nás už pár dnů panují děsná vedra, včera ještě ve 4 odp.ukazoval teploměr v chládku +35, kolik tedy bylo přes den na slunci ani nechci vědět (všechny teploměry máme zastíněné).

    Teď v horku dělám častěji moje coleslaw a tak 2x týdně jíme studené večeře – 2-3 druhy sýrů, krájený salám + okurkový nebo rajský salát (oboje ze záhonu). Venku se v tomhle žáru nedá ani snídat, ani večeřet (jedině odpolední zmrzlinový pohár pod stromy 🙂 ), a protože dům je příjemně vychlazený jídelníček se nám proto nijak extra nezměnil..

    1. A během dne a pak i večer pijeme kvanta studené vody (z lednice, přes filtr BRITA). Buď čisté, nebo teď do jí dávám bezinkový sirup (z kosmatic), kterého jsem si letos udělala dost litrů a zachutnal mi i přilít do kefíru, který také krásně zchladí (tedy po slití si ho dám vychladit do letnice).

      1. Díky Maričko, užili jsme si 🙂
        Jinak bezový sirup jsem dělala předevčírem a budu ještě pokračovat – předtím ještě nebyly otevřené všechny květy, teď už i ty moje kvetou naplno.
        Díky za mail§ 🙂 Napíšu zítra:))

  7. Jak přijde léto, přestávám mít hlad, takže jím hlavně saláty (a nebo taky nic). Letní pití je pro mě velice katolický (tj. hodně ředěný) bílý střik – tak deci vína na litr vody, nejlépe perlivé.
    O víkendu možná pojedeme na chvíli na zahradu, ale pokud bude moc horko, tak spíš ne.
    P.S. Mám dotaz, který mi už hodně dlouho vrtá hlavou – co všichni máte za problém s používáním trouby v létě? Pořád na to nemůžu přijít. I když mám sporák s troubou už spíš postarší (10 let), nijak okolí nezahřívá a ta chvilka tepla při otevření trouby kvůli zkontrolování jídla, které zrovna dělám, mi nějak moc nevadí. Něco jsem přehlédla? V něčem se pletu?

    1. Ale ona ta trouba okolí zahřívá, jinak by nepekla 🙂 Kromě toho se obvykle v troubě pečou věci, které potřebují delší přípravu předem – třeba udělat těsto, udělat nádivky, naplnit buchty. Nebo nakrájet hromadu zeleniny, naložit maso, pak ho v průběhu pečení polévat a podlévat atd. A to je ve vedru nepříjemné, pro někoho i vysilující. Já třeba v létě peču jen na chalupě, která je kamenná a je v ní zima obvykle až do půlky července.

      1. Souhlasím s Renatou, trouba zahřívá, mám to bezpečně vyzkoušené. Mám v kuchyni obvykle hodně chladno, je tam jen malý radiátor, ale nevadí, protože v kuchyni jsme déle obvykle když vařím – to je tepleji od vaření a když peču, je to teplo výraznější i o 2-3 stupně. V zimě je to fajn, v tomhle vedru i v naší studené kuchyni děs.

        1. U nás trouba nezahřívá. Nebo jsem odolná, nevím.
          Renatou výše zmíněné přípravy mi nevadí, však i přísady do salátu se musí pokrájet.
          A jdu vařit, zas jedny těstoviny 100x jinak, tentokrát s česnekovými výhonky (znáte je někdo? a používáte?), sušenými rajčaty, nivou a smetanou na vaření. Plus sůl a pepř a to je všechno. Těstoviny budou čerstvé tagliatelle z Lídlu.

        2. Taky souhlas, hřeje i malá troubička. Moc to neřeším, mám ji na chodbě. Ale za těch velkých veder, co byly minulé roky, a já potřebovala péct, bylo to znát. Jenže hned vedle trouby mám dveře na 7. schod, kde je okénko do zahrady. Na mírný průvan to stačilo.

    2. Mám velký sporák, dvoutroubový 🙂 Elektrický, plyn nemáme. A trouba hřeje… Normálně je to celkem jedno, v zimě je to příjemné, ale jak přijdou takováhle vedra, je to nesnesitelné. Tedy aspoň pro mě a to máme dům.

  8. Vzhledem k vedru začínám přizpůsobovat jídelníček. Na zpáteční cestě z OC jsem se zastavila u nás v potravinách, koupila jsem si 2 sezamové bagetky, které jednak používám jako veky, ale nahrazují mi bílé pečivo vůbec. A bude salátek z rajčat, ještě to nejsou moje, ale tyhle malé aspoň po rajčatech voní. Jarní cibulku, trochu majolky a je vymalováno. Minulý týden jsem si koupila půl kila nových brambor, takže polité máslem a posypané Balkánem (já vím, správně je tvrdý tvaroh, ale co bych s tím zbytkem dělala, Balkán využiju.) Až trošku poleví to vedro, vyrazím na tržíčko do Kolína, už jsem si tam koupila nakládačky, salátky byly moc dobré, už nejsou, takže zas musím dokoupit.
    A protože mi zítra přivezou z Tesca ještě nějakou tu zeleninu, bude k ní hemenex. Ten se k talíři nakrájené zeleniny hodí.
    Uvařila jsem si včera gulášek, ale poprvé v životě se mi nějak nepovedl. Už asi neumím vařit.

    1. Eh, Tečko, věci se snadno nepovedou. Mohl být problém v masu, v koření… z toho bych na nic neusuzovala:))
      Jinak taky si kupuju okurky nakladačky – pokud se k nim dostanu. Přijde mi, že mají lepší chuť než ty velké. 🙂
      A s těmi bramborami s tvarohem jsi mi prostě udělala chutě! 😀

  9. Ať se vám rodinná sešlost vydaří! Pozdravuj!

    Já mám ke grilu ráda mimo jiné Waldorf salát. Křehký řapíkatý celer nakrájený na malé kousky, jablka na plátky, zakapat citronem. Lehce našlehanou šlehačku smíchat s majonézou, zamíchat s vlašskými ořechy. Zálivka se může lehce osolit a opepřit bílým pepřem, ale nesladit!! Všechno lehce vidličkama spojit, posypat trochou ořechů a rozpůlenými hrozny. Je to elegantní letní salát a chutnáá! Pro čtyři osoby jsou to 4 řapíky, 2 jablka, 1/2 citronu, 50g majonezy, 1 dl šlehačky, 20-50g vlašáků, pár hroznů.

    No a teď jsem si vzpomněla, že Martin nemá celer rád! Ha! Chutě jsou chutě, no, já zase nemám ráda těstovinové saláty. Proč, to také nevím. 🙂

    1. Kdyby jen Martin – celeru se vyhýbá celé mužstvo 😛 Ale ženstvo určitě ne! 🙂 Ten salát se mi líbí, díky.
      Pozdravovat budu! 🙂

  10. Dělal jsem hambáče podle vygoogleného receptu z nějaké kuchařky pro dceru (tuším, že to bylo pro dceru nebo nějakou jinou) a bylo to skvělý.

    Ale léto si užívám. Včera jsem byl na skútru z Olomouce na výletě v Brně. V kratasech a tričku 100km/h po dálnici a v devět večer. Paráda!

      1. Po půl roku zimy? Po jízdě v chumelenici přes Mohelničák na konci dubna na letních? Po pití piva venku v -8 a ilegalitě? ABY NE!

  11. Včera jsme měli obědový salát – na nudličky nakrájená kořeněná (dala jsem citron + rozmarýn) rychle opečená kuřecí prsa, vejce natvrdo, cherry rajčátka a ledový salát, to vše zalité bílým jogurtem, ochucené provensálskými bylinkami a posypané kostičkami toastového chleba opečenými s anglickou slaninou. Moc dobré letní jídlo – a hodlám je zopakovat o víkendu, neboť dnes dorazí mlaďoši s dětma a rychlé jídlo se hodí. Polívka ovšem bude muset být! A druhý den – budu opisovat a uvařím ty v článku zmiňované těstoviny, díky, za inspiraci, Dede! 🙂

    1. Hančo, tyhle saláty miluju 🙂 Budeme vlastně jíst něco podobného, jen to kuře naložím a opečeme na grilu 🙂

  12. Vezmeme auto, nacpeme do něj plovák a odjedeme k vodě. Plovák nafoukáme a budeme se celý den pokoušet z něho nespadnout do vody. Spadneme mnohokrát, Lara už se postará 😀
    Pak si vezmu talířek, dojdu do hospody a nechám si naložit palačinku se zmrzlinou.
    Kafe uvařím sama 😉
    Myslím, že se tomu říká klidový režim 😀

    1. To vám přeju! Předpověď počasí vysloveně fandí padání do vody 😀 Lara počítám taky neuschne:))

  13. Ano, připravovat jídlo ve vedru, je opravdu majstrštyk od hospodyně, zvlášť pro rodinný mejdan. Tak ať se vám vydaří!!

    1. Děkujeme!
      Proto se bude grilovat venku na grilu… a já obvykle nejsem ten, kdo to dělá 😀 Já jen věci připravím.

  14. V pátek a v sobotu nám přijede vnuk, takže v sobotu něco uvařím. Asi řízek a nový brambor a salát okurkový. V neděli jede vnuk za druhou babičkou.

    Já v neděli pojedu za mužem na chatu a zajdeme si na oběd. V tom vedru se mi na chatě nechce vařit.

    Doufám, že to vedro ve zdraví přežijeme a těším se na ochlazení.

    1. Míšo, řízku odolá málokteré dítě – nové brambůrky k tomu… mňam!
      Užijte si to 🙂

  15. Mám na košíku tři okoralé pomeranče, tak je nakrájím a uvrhnu s mátou do džbánu s vodou. Je to osvědčené. A hodlám dneska koupit spoustu zeleniny, k tomu se něco ugriluje a bude to.
    Zatáhnu markýzu nad terasu a budu relaxovat 🙂

      1. Zeleninu nekrade… loupí cokoli jiného, poslední případ byla půlka chleba oloupaná z kůrky 🙂

  16. Já bych na nápojový lístek pro dospělé přidala ještě sangrii – klidně kupovanou. Nakrájené ovoce (neměl by chybět nějaký citrus a ovoce je dobré trochu vařečkou pomačkat)) zalité sangrií na pár hodin do ledničky, pak přidat hodně ledu a sodovku nebo vodu. Alkoholu je v tom minimum a je to skvělé letní pití na oslavy.
    Já v sobotu nafasuju deset kilo luxusního hovězího od selky Niky, hodím do auta vakuovačku a odeberu se do naší kamenné chalupy (18 stupňů). A tam budu dělat tříporcové balíčky masa a vymýšlet, k jakému účelu to maso použiju. K večeři si dám tatarák a velký zeleninový salát. A pokud mi vyjde čas a energie, tak se ještě cestou zastavím v Hostíně, kde jsou zrovna chřestové slavnosti a koupím si k tomu všemu bedničku chřestu a zeleniny.
    https://www.ceskychrest.cz/udalosti/

    1. Ach Renato, ty máš pěkné plány! 🙂
      Zdroj úžasného hovězího mám taky, ale děsně daleko. Takže ho využiju už jen výjimečně. Leč ve vedlejší vsi v místním agropodniku nakoupili krávy charolais a pěstují je na maso. Dá se objednat přímo tam na vi, tak si tam jezdím. Není vyzrálé, ale i tak je výborné 🙂
      Ovšem chřest nemám 🙂
      Užijte si, vy budete mít i chládek:))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN