Letos před Velikonoci přinesl MLP z obchodu králíka, prý na něj měl velkou chuť. Nevěděla jsem co s ním, a tak jsem se nechala volně inspirovat mou oblíbenou kuchařkou „Řecká kuchyně“ od Marthy Elefteriadu a vytvořila jakousi variaci na víc receptů.
Protože se to nadmíru povedlo, výsledek vám předkládám. Pro řeckou kuchyni je typická kombinace dobromysli a máty; pokud zvolíte jiné koření, např. provensálské, recept to přenese kapku jinam, ale určitě to bude taky moc dobré. Pokud nemáte rádi králičí maso, můžete použít jakékoli jiné, např. krůtí ze stehna by určitě šlo. U kuřecího a vepřového by bylo potřeba upravit délku pečení.
Suroviny:
1 králík
4 velké cibule nahrubo pokrájené
1 palička česneku – rozebrat na stroužky a ty nahrubo pokrájet
2 mrkve – pokrájené na půlkolečka
4 řapíky řapíkatého celeru – pokrájené na plátky
1 plechovka loupaných rajčat – pokrájených na kousky
2-4 lžíce olivového oleje
200 ml suchého bílého vína – není povinné
sůl, pepř
dobromysl, máta, tymián, rozmarýn apod.
1 plechovka černých oliv bez pecky
Postup:
Troubu předehřejeme na 200 °C. Králíka očistíme, osolíme, opepříme a okořeníme dobromyslí, mátou, tymiánem a rozmarýnem (varianta: můžete použít provensálské koření nebo jakoukoli jinou kombinaci nebo směs koření, kterou máte rádi; dobré je přidat i bobkový list, tak 1-2 kousky) a vložíme do pečicí nádoby.
Přidáme cibuli, česnek, mrkev, celer, rajčata včetně nálevu, olivový olej a víno, podlijeme vodou tak, aby byl králík potopený a na sporáku přivedeme k varu. Přikryjeme poklicí a dáme péct do trouby – před vložením hrnce s králíkem stáhneme teplotu na 150 °C.
Při této teplotě vše pečeme asi hodinu a půl až dvě, záleží na troubě. Poté sundáme poklici, přidáme olivy (celé, nekrájené) a ještě asi půl hodiny pečeme. Zelenina se téměř rozdusila a vytvořila pěknou, zahoustlou a voňavou omáčku, maso je měkké a nevysušené (kupodivu to jde i bez přidání obligátního bůčku, který se vesměs proti vysušenosti králíka radí, asi je to tou nižší teplotou a delší dobou přípravy, nevím).
Podávejte s přílohou, jakou máte rádi, dobré jsou např. bramborové noky, ale i různé pečivo, možná by šly i brambory, ty bych ale možná přidala přímo do pekáče, asi tak po půlce pečení – příště to máme v úmyslu.
Fotka je ilustrační, z internetu (řeckého:))
Děkuju Aidě za (minimálně pro mě) nový pohled na králíka! A hned se ptám – jak děláte králíky vy? Případně… děláte je?
Tady rovnou přidám – já ne, protože se ke králíkovi obvykle nedostanu. Zůstal mi tak v hlavě jako nezapomenutelná chuť dětství. Cibuláře (s bůčkem:)) jsem milovala, toho s česnekem, špenátem a bramborovým knedlíkem nejedla, bůček nebůček. Ale babička věděla, že nejím žádné maso s česnekem a špenátem, takže mi obvykle schovala něco „od včera“ Maminka ho takhle nedělala…:)
Dobrý recept! Jen ten králík chybí. 🙂 Kdysi jsem měla králíků už doslova plný zuby ale už bych si zase dala, musím provést pátračku po dědině. 🙂 Taky třeba řízečky počesnekované,to byla mňamka,teď však raději něco jako ty, na přírodno.
Jenny, přidám se sem – dala bych si, dala moc, jen chybí ten králík 🙂 Mně by bohužel nepomohla ani ta „pátračka po dědině“, chodila bych marně. Tak si jen představuji u Aidina receptu, jaká by to byla dobrota 🙂 No možná bych mohla zkusit to krůtí maso, to tu je běžně k mání i když já ho vlastně vůbec nekupuji, ani nevím proč.
Maričko, nejraději z krůty mám horní maso z kýty, takové to do červena,je šťavnatější než ostatní,nakládám ho do marinády a pak šup s ním do trouby. 🙂 Zbytek kýty pak peču třeba “ na králíka“.
Díky Jenny, to vypadá zajímavě, kouknu, jak krůtu prodávají rozporcovanou 🙂
Maričko, Jenny má pravdu – u nás se tomu říká krůtí horní stehno a dá se koupit s kůží i bez ní. Já ho používám místo vepřového, které u nás doma moc nejede.
Dámy, prosím o radu. MLP byl na nákupech a přinesl uzené vepřové koleno. Co s tím, poradíte? Já vepřové moc nejím, koleno už vůbec. Asi bych to nějak nejdřív uvařila a pak nějakým způsobem okořeněné a podlité (napadá mě pivo) trochu dopekla, co myslíte? Jíst to nebudu skoro určitě, ale chci, aby to těm, co to jíst budou, chutnalo.
Já ho dělala minulý týden, bylo někde v akci. Polévku-uvařené s kořením, obrané do vývaru, se spoustou kořenové zeleniny, cibule, česneku, a kroupy jako zavářka. Stála v tom lžíce a bylo to.jako hlavni jidlo…To šlo jako zimní jídlo, teď v 25 stupních o víkendu to asi nebude to pravé ořechové…
Aido, opravdu jsem nechtěla nechat tvůj dotaz bez odpovědi, snažila jsem se něco vymyslet, ale nemám šanci něco poradit – uzené nejím tak nějak celkově (a se mnou ani rodina – Martin ho snadno oželel a děti se ho jíst nenaučily:)) a kolena nekupuju ani neuzená.
Ale podle mě jakékoliv pomalé pečení tučnému masu svědčí, ne? 🙂
Tvůj zamýšlený proces kolene je projekt správným směrem. 🙂 Taky to tak dělám, tak asi jednou do roku, kvůli MLP. jen místo dopečení zapnu gril a dodám grilovací bylinkové koření od Grešíka. A ty jsi takový fajnšmekr, tak ještě doporučím od Grešíka bylinkové koření do polévky a bylinky do másla,moc dobré, kupuji balení v takových zelených kyblíčcích. 🙂
Jenny tohle koření neznám – díky za upozornění. Kde ho kupuješ? Na netu? U nás v obchodě to nevídám, tak je jen to obyčejné.
Od Grešíka tipuju tak ve zdravé výživě.
Aido, já bych koleno důkladně ovařila, pak z toho vytáhla kost, očesnekovala a pekla na pivu.
http://www.gresik.cz/koreni/
Nechávám si posílat , ne všude ho mají. Třeba v běžných marketech ,ne. Tak buď zdravá výžuva nebo napřímo e-shop Grešík.
Děkuju za brainsorming, dámy, dřív jsem se sem nedostala. Koleno už jsem předvařila, teď vytáhnu tu kost, nakrojím kůži na kostičky, nějak okořením, strčím do trouby a děj se vůle boží. Ještě musím vymyslet, co si uděláme my dvě s dcerou, nechce se mi do obchodu. Asi nějaký slaný koláč, MLP se překonal a minulý týden koupil chřest, uvidíme.
P.S. Jenny, Grešíka znám, kupujeme od nich občas nějaké čaje, i koření jsem, myslím, jakési měla. U nás to prodávají ve zdravé výživě a mám pocit, že i ve Sklizenu jsem to viděla, ale nejsem si jistá, už jsem tam víc jako rok nebyla.
P.P.S. Ještě taková blbost – říkala jsem si „jo, v kyblíku, to má Jenny odvahu, že se toho množství nebojí“, ale pak jsem se zastyděla, protože jsem si vzpomněla na svůj nedávný impulzivní nákup na jednom e-shopu s řeckými potravinami (kupuju tam poslední dobou pětilitrové balení olivového oleje, máme ho opravdu velkou spotřebu), kdy jsem si do košíku přidala i nějaké bylinky (dobromysl, rozmarýn, tymián) a těch je ještě víc, 200 g v jednom balení a ty lahvičky jsou opravdu obrovské.
No škoda, že ten recept tu nebyl tak před třiceti lety (rofl) , to jsem byla králíkama zavalená a fakt jsem nevěděla, jak už ho udělat, aby nebyl furt na stejno.
Králíka mám pořád ráda, ale zdroj již dávno vyschl. Jinak moje recepty byly hlavně tyhle – na divoko (ála svíčková), pečený na cibuli (ten se většinou jedl s játrovou máčkou – mňam), pečený v domácím leču (bez vajec, samosebou), pečený s kačenou (tak ten byl bezkonkurenčně nejlepší), paprikáč z králíka a mladý králíček se smažil v přikrytém pekáči v troubě (takhle smažím i kuřecí stehna či nadívané řízky).
A dotaz – když byl ten králík celý ponořený v tekutině, tak to byl teda spíš dušený než pečený? A musí být ty olivy černé (ty nemám ráda, ale miluju zelené) – pravda, je to řecký recept, a tam preferují právě ty černé… asi. (nod)
Máš pravdu, asi byl spíš dušený, ale v troubě. Zelené olivy jsem nezkoušela, tak nevím, asi by šly taky.
bud to jiná chuť..nakyslejší- trpčí, pokud dáš zelený olivy….
Máš pravdu, ty černé olivy tomu dávají takovou zvláštní konečnou chuť. Ale kdo je nemá rád, tak je tam holt nedá.
Také to takhle dělám v troubě-až na ty olivy, ty nemám ráda.
P.S. Pro Ygu – před 30 lety touhle dobou jsem měla k dispozici jenom dvouplotýnkový elektrický vařič a remosku, bydlela v bytě, který i s koupelnou měřil 17 metrů čtverečních a chyběly dva měsíce a jeden den do narození našeho kluka.
Na ja, před třiceti lety jsme ještě bydleli u našich a vaření bylo mou každodenní povinnosti, protože jsem přece byla na mateřské DOVOLENÉ!! a tak jsem na vaření a úklid měla MOŘE ČASU!!! (rofl) (rofl)
No jasně! Jak jinak, když je to tak dlouhá a luxusní dovolená! 8) 😀
Aido, ovšem remoska byla naprostý luxus a jídlo z ní nemělo chybu,měla by se opět docenit. Moje začátky byly tytéž, garsonka,dvě plotýnky a remoska. 🙂
Králíka miluju na všechny způsoby, ale ten z obchodu mě taky neláká. Ovšem tady na vsi se občas k nějakému domácímu dostanu a to jsou potom králičí hody. Králíka rozporcuju a dělám jak klasiku na česneku, tak na smetaně a pod. Dělám ho obvykle jen pro nás dva, protože Lucka je z domova „nakrálíkovaná“ prý na 100 let. Tenhle recept s olivama mě velmi zaujal, to by mohlo být mooooc dobré a třeba Lucka nepozná králíka, když to neprozradím, doma ho určitě takhle nedělali. Poznamenávám a až bude králík, určitě vyzkouším.
půjde to i k jehněčímu…už jsem si to prokoumala….
Já taky králíka z obchodu nevyhledávám, vařím ho minimálně; domácí zdroj bohužel nemám. U téhle přípravy mě překvapilo, že to bylo tak dobré, i když to byl obyčejný králík z Alberta.
Králíka, dala bych si králíka… na mrkvi a česneku, na rozmarýnu, na cibuli….jenže ti vyskákaní,hubení chrti,co je pod názvem králík prodávají,mne nelákají…
Králíky miluje můj muž, já o dost míň, protože mě s nimi cpali v dětství. Ale pokud se k němu dostanu, upeču tak, jak je Mušketýr z dětství rád. Takže na česneku. Tenhle recept bych použila na krůtu, „krutej“ obchod máme hned vedle v Židlochovicích.
Na krůtí by recept určitě použít šel, taky jsme si to s MLP říkali.
z krůty to jde, už jsem to párkrát pekla a je to lepší než králík /tedy pro mě/
Tak králíky nemám 🙂 Domácí se nějak nevyskytují a kupovaný mě zatím nikdy nezaujal. Popravdě králík nějak je hodně jídlo mého dětství, děda je měl, prababička jich měla moc moc (Babi, jak to, že jsou tu zase mladý? No jo, Tuhle Frantíkovi bylo smutno, tak jsem ho dala tuhle k samici, aby se potěšil!:))
Recept se mi ale opravdu líbí, kuře s ním bude dobré a horní část krůtího stehna taky.
Spíš bych byla pro to krůtí, kuře je rychleji hotové a zelenina by se nemusela stačit rozdusit. Ale nevím, vyzkoušené to nemám.
Mám tu horní stehno. To by mohlo fungovat. Ještě někde koupit olivy. Ty nemám 🙂
Od krocana! Jsem zapomněla napsat (wasntme)