Neustále čekáme na jaro a ono se courá! Přesto – nevím jak, vy ale já ano – už člověk začíná mít chuť na jarní jídla – jídla odlehčená, s větším množstvím zeleniny, ať už tepelně upravené nebo syrové. A někdo – jako třeba já 🙂 – přestává mít chuť na maso. Pak se hodí lehké bezmasé recepty, jaké nám dnes nabídla Aida:)) Dede
Dnes jen narychlo – jedny lehké těstoviny a salát.
Těstoviny podle Giorgia (2 porce)
Suroviny
2 naťové cibulky, jemně pokrájené
1 středně velká mrkev, nastrouhaná nahrubo
10-12 malých rajčátek
1 malá cuketa
½ balíčku těstovin, nejlíp špaget
sůl, pepř, olivový olej
dobrý sýr, např. pecorino, nastrouhaný
Postup
Nejdřív si dáme vařit vodu na uvaření těstovin a hodně ji osolíme. Pak na trošce olivového oleje asi 1 minutu opékáme cibulku, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a opět ji asi 1 minutu opékáme.
Mezitím se nám ohřála voda na špagety, čili je dáme vařit a uvaříme je na méně než na „al dente“ a scedíme, část vody z vaření si dáme bokem.
Poté k zeleninové směsi přidáme malá (koktejlová, třešňová) rajčátka překrájená na poloviny, podlijeme asi jednou naběračkou vody z vaření špaget a opět vše chvíli opékáme. Nakonec přidáme jednu malou cuketu, pokrájenou na jemné plátky (čtvrt kolečka) a jen ji prohřejeme (musí být křupavá), podle chuti přisolíme (asi to nebude třeba) a opepříme.
Do hotové směsi vmícháme uvařené špagety, chvíli vše prohřejeme, přidáme asi polovinu nastrouhaného sýra, důkladně promícháme a podáváme. Na talíři si porci jídla posypeme zbylým strouhaným sýrem a podáváme s libovolným salátem, např. s tím níže uvedeným.
Poznámka k názvu: tyhle těstoviny nám uvařil hned první večer našeho pobytu Giorgio, chlapík, u kterého jsme byli ubytovaní při naší návštěvě Říma před pár lety. Úžasná renesanční bytost – novinář, japanista, judista, surfař, velmi dobrý kuchař a velký znalec Říma a jeho historie.
Hned od prvního dne nám zdůrazňoval, že kromě památek nesmíme zapomenout v Římě navštívit Eataly, nechápali jsme – ale pochopili, když jsme tam konečně dorazili. Gůglujte: https://www.eataly.net/it_it
Salát z červené řepy (2 porce)
Suroviny
2 středně velké syrové červené řepy
křen podle chuti
olej, ocet, sůl, pepř
Postup
Červenou řepu nastrouháme nahrubo, osolíme, opepříme, přidáme olej a ocet podle chuti (já používám olej olivový a ocet vinný, od každého asi lžíci, plus trošku balsamica pro chuť) a asi lžíci až dvě jemně strouhaného křenu – jak máte rádi a kolik snesete; pokud nemáte čerstvý křen, stačí i konzervovaný. Necháme chvíli uležet v chladu a podáváme.
- S. Podobný recept máte v repertoáru určitě všechny. Na tenhle náš jsem si vzpomněla při nedávné diskusi o salátech a pomazánkách.
Dede: Díky Aido, takové recepty mám ráda hned po tom, kdy mi někdo uvaří 🙂
Takže, kromě debaty o Aidiných receptech – pojďme si navzájem říct, co kdo plánuje vařit o víkendu. Já nějak nemám na nic chuť, takže ani žádné nápady 🙂
Vařím vytahováním z mrazáku a ohříváním. Jinak dneska jsem měla opečenou zeleninu – batáty, paprika, cuketa, atd. – a ohřátou šunku. Až se zítra vrátím z ranního výšlapu a pokud budu mít na to energii, uvařím gobovu juhu (slovinskou houbovou bramboračku), moji oblíbenou.
Upřesníš gobovu juhu? 🙂
Nemůžu mluvit za Netopýrku, určitě má svůj vlastní recept, ale je to v podstatě bramboračka s houbama, existují varianty se smetanou a bez, dává se tam bobkový list, petrželka, majoránka, sůl, pepř, základ jsou houby a brambory, může se přidat kořenová zelenina a řapíkatý celer, někdo dává slaninu, někdo to dělá s jíškou, někdo bez ní, dá se tam přidat i bílé víno.
P.S. Nedělám chytrou, jen mám doma tu „jugoslávskou“ kuchařku a tam ten recept je.
Zapomněla jsem na cibuli a česnek, z té cibule se může udělat cibulová jíška. Houby jsou z části čerstvé a z části sušené, předem namočené.
Aha, díky moc 🙂
Tak spagety ty ja muzu, bylo to dokonce jedine jidlo ve skolni jidelne, ktere jsem cele nevracela, ale s laskou snedla. Recept vyzkousim, diky za dalsi inspiraci, Aido. Curry kure s mangem u nas uz probehlo podruhe, ma obrovsky uspech. Salat z cervene repy mi pripomina salat z cerveneho zeli, ktery delam pomerne casto. Zalivka je jen olej, vinny ocet, trochu cukru, soli, pepre a ochucene soli. Nechat ulezet.
Juchajda a hujaja – dneska nevařím! Manžel dostane gravet laks, tedy tence nakrájeného lososa, marinovaného v soli, cukru a kopru, k tomu lehce umíchaná vajíčka, smíchaná se smetanou a trochou pepře a dipp ze zakysané smetany, hořčice a kopru. Malé bagety. Já si naservíruji za tepla uzenou, okořeněnou makrelu, celozrnný chlebík s máslem a natrhaný ledový salát bez nálevu. K tomu kapku vína a ke kafi Nejlepší dort na světě. Fakt se tak jmenuje a fakt je dobrej! Hlavně – nevařím! (Tedy až na ta vajíčka, ale to se nepočítá 🙂 )!
Páni, ty si mi udělala chutě ale bohužel nemám ani malou rybičku,musím napravit. 🙂
Zdá se mi, že na tohle vaření, typu oběhnu zahradu a co najdu fláknu do špaget, ještě zdaleka není sezóna. ( A cuketu nekoupím, ne a ne)
Ale protože se u nás v pátek maso nevaří, dává nám to příležitost experimentovat s různými vegetariánskými krabičkami, které se dají poslední dobou čím dál lépe, koupit i v supermarketech. Nemáme problém s různými falafelky a tofu burgery, ale i tak je to někdy dobrodružství 😀
A k některým se vracíme, protože nám chutnají. I když je to někdy docela drahá zábava, řekla bych 😉
Jo a pokud jde o vaření o víkendu – jeden den sníme zbytky (vařila jsem houbovou omáčku ze sušených hub a kupodivu to bylo moc dobré), jeden den nás zvou na jídlo děti, bude vařit náš Kiki (Hristian), dceřin chlapec, nějaké jejich domácí autentické jídlo (je Makedonec), prý to půl dne telefonicky konzultoval s maminkou (jmenuje se Zlatica, ale říká se jí Cica nebo Cici), tak jsem moc zvědavá. Minulý týden nám uvařil sarmu, jak ji dělají doma, a byla to ohromná dobrota.
Včera jsem měla salát, takový ten jak dělají Vietnamci a taky mi ho udělali přede mnou, úplně čerstvý v Bystřici p/H, udělali mi taky křupavé závitky, nemělo to chybu.
Aido,díky za recepty, určitě zkusím, dám si ráda dle jiných receptů,na které nejsem až tak zvyklá a pak to dělávám vícekrát za sebou neb mi to většinou hodně chutná.Až zase objevím něco dalšího,budu pokračovat. 🙂
Takový ten salát s mrkví? Už jsme se o něj několikrát pokoušeli, suroviny jsme měli plus-mínus stejné, ale takové té charakteristické chuti jsme se nedopracovali. Asi mají nějakou tajnou ingredienci nebo postup (nebo nevím). Ale minulý týden jsem vařila domácí pho a myslím, že jsem se s chutí hodně trefila, dobré to bylo.
Vinamo (pro nebrněnské – je to název vietnamské tržnice na Olomoucké ulici, kde je několik velice dobrých a relativně autentických vietnamských restaurací) u nás poslední dva-tři týdny vařilo celkem často, vůbec jsme nestíhali.
Jo! To byl on. Ta chuť je fakt specifická,nedosáhnu toho doma. Udělali mi plný přepravní jídelní box. 🙂
Jejda, závidím, ten salát je opravdu dobrý.
No a teď to vysvětlení k Eataly, pokud by vás to zajímalo. Opravdu nám bylo divné, že nám to Giorgio stále doporučoval. Až když jsme tam přišli (poslední dopoledne před odletem, dřív nebyl čas), pochopili jsme.
Je to velký obchodní dům (pro představu pro brněnské a okolní – je to velké zhruba asi jako 1/3 Vaňkovky) jenom s kvalitním a čerstvým italským jídlem, hromada věcí se dělá přímo na místě.
V jednom patře je zelenina+ovoce, základní potraviny a koření plus pomůcky do domácnosti na vaření, nádobí, skleničky apod. a knížky/kuchařky nebo semínka, v dalším maso+ mléko+ těstoviny, v dalším víno+oleje. Úplně nahoře jsou cvičné kuchyně, kde probíhají kurzy vaření. Taky tam mají vlastní minimlékárnu, masnou výrobu, minipivovar, pekárnu, pizzerii a výrobu čerstvých těstovin. K tomu tam mají spoustu malých bister, kde můžete ochutnat, co právě vyrobili. Strávili jsme tam celé dopoledne, dobře se najedli a utratili snad 200 € (ani nevím za co, nákup byl poměrně malý). 🙂
Je to síť obchodů, pobočky mají v několika italských městech, ale dokonce i v USA. Až budete v nějakém městě, kde Eataly je, vřele doporučuju, je to fakt sen každého gurmána.
Prohlédla jsem si prodejnu v obrázkové galerii, je to bomba! Strávila bych tam asi celý den a utratila majlant. Škoda, že není v Brně nebo v Praze, asi by se jim tak nevyplatila s ohledem na stravovací návyky. Díky za upozornění, moc ráda bych se do toho obchodňáku podívala osobně. 🙂 Je dobré vidět ta konkretní jídla,jak mají vypadat.
Přesně.
ja znam z Rima lahudkarstvi Volpetti
https://www.volpetti.com/
Uplne uzasne misto, hned bych tam zajela…
Tvuj tip si zapisuju, urcite se tam podivam…
Jj, v Testacciu, ti jsou skvělí. Hned naproti je taková malá kavárnička na místě bývalé konečné tramvaje, výborná. Vůbec celé Testaccio je skvělé a málokdo ho zná (naštěstí), stejně jako EUR (ještě víc naštěstí, protože tam je to naprosto úžasné).
To Eataly je od Testaccia vlastně kousek, no, ne úplný kousek, ale není to daleko (je to zatím nádražím Roma-Ostiense).
Zdravím po ránu, dřív jsem se sem nedostala, mám holt v práci (doma) moc práce.
Jinak k těm receptům – byly první, co mě napadly, možná proto, že jsem je tenhle týden dělala. Asi bych je ale nepodávala spolu – k těm těstovinám žádný salát potřeba není. A ten salát by se hodil spíš k nějakému zapečenému, klidně i masitému jídlu.
na velikonocni dovolene (jesteze tu mame more jen hodinku od domu!!) :* jsme objevili aplikaci TooGoodToGo a tak se vareni nese v duchu prekvapeni – co prinese dnesni Magic Bag? a je to bajecne, protoze casto dostaneme veci, ktere bychom sami nekoupili, a v ramci nevyhazovani potravin z nich kouzlim nova jidla… parada! :*
tip: bajecne zapecene brambory s mangoldem (spenatem, jinym ‚listim‘) – do pekace mala vrstva platku brambor, koreni (bylinkove maslo ci farmarske brambory), na to vrstva mirne opecene cibule s postrouhanou mrkvi, pytel odstopkovaneho listi, fakt hodne, muze precuhovat z pekace, jen se pak musi trochu stlacit pred dalsi vrstvou, posypat zelenym korenim – uz roste libecek, dobromysl, rozmaryn se taky dost rozdivocil, opet cibule s mrkvi a zakoncit zase platky brambor posypanymi korenim. nekolikrat probodnout velkym nozem shora dolu a zalit mlikem/smetanou s vajicky. dobrou hodinku pect pod poklici, nakonec chvili bez, aby to zezlatlo.
krasne se to spece a na rezu uplna pohadka! :p
pro masojidky lze pridat vrstvu anglicke 😉
To se mi líbí! Mám chuť na něco zapečeného, i když nemám nic zelného – zatím jsem se neodvážila dát petrželku v květináči ani do záhonu, protože i tahle otužilá bylina by mi zmrzla (aspoň -1 je každou noc). Uvidím, jestli ulovím něco zeleného ve městě:))
Ty brambory jsou syrové nebo vařené?
brambory syrove
Díky 🙂
Jejda, to vypadá pěkně.
Tohle taky miluji na různé způsoby,dík za připomenutí. 🙂
Dnes jsem za anonyma. 🙂 Včera jsem likvidovala historii.
Hodlám tenhle víkend vyrazit na medvědí česnek, z toho by to taky šlo.
Podobné vegetariánské špagety dělávám, jen bez té cukety – mužstvo má s cuketou kapku problém, to už by lépe snesli brokolici (kterou taky neradi:)) Chvilku mi trvalo, než jsem si vzpomněla na mrkev do špaget! Přitom opečená je moc dobrá. Bohužel nemám to správné struhadlo, které by ji nastrouhalo nahranato – mám ji ráda v maličko větších kusech, než je strouhaná „na kapkách“ 🙂
No a k tomu salátu – dělám hlo, ale ze uvařené nebo sterilované řepy. Pokud je to ze sterilované, tak ji rozmixuju do takového skorokrému a k tomu pak přidám křen. Není to už vizuálně salát (nicméně to dávám do mističky), ale je to moc dobré:))
Tu cuketu v těstovinách mužstvo nepozná, ona tak splyne s ostatními ingrediencemi. Vpašuji ji i do rizota. A je to moc dobré, ale teď ji nekupuji, až když bude naše, čerstvá.
Já bych ten salát udělala z uvařené červené řepy. Přijde mi trochu míň řepová 🙂
Nebo z pečené řepy. Ale zase ze syrové hezky křupe…
Syrovou jsem nikdy nezkusila… No, aspoň o tom vím:))
ano a syrová voní sklepovinou….
Co řepa, ale zkusilas někdy řepák? 🙂 Tedy správně repák. Je to teprv sklepovina (nebo spíš hlína?) a jen pro silné povahy, vozívají to s sebou na závody naši kamarádi z Trenčína. MLP už ochutnal, u mě naznali, že jsem slabá povaha a mám na něj čas. 🙂
Z pečené taky saláty dělávám, ale tenhle je prostě jinačí.
Syrovou řepu mám ráda, když není nějak moc stará a vysušená a dobře se očistí, je dobrá, fakt to vyzkoušejte. Případnou „sklepovinu“ zaručeně přerazí ten křen 🙂 – křenem doporučuju nešetřit.