HOST DEDENÍKU – Aida: Jeden salát a jedna pomazánka

Březen je u nás narozeninový měsíc. Nejdřív má narozeniny naše babička (tj. moje tchýně), pak dcera a nakonec já. Za normálních časů jsme všechny tři vesměs slavívaly spolu, pokud to šlo, letos si oslavu (stejně jako vloni) asi bohužel odpustíme. Když doma něco slavíme, často připravuju náš oblíbený sýrový salát s houbami a kapií anebo chlebíčky s pomazánkou, která připomíná klasický bramborový salát.

 

Oboje jsem už několikrát zmiňovala v diskusích pod recepty zde i na NP, ale zatím nesepsala. Takže tady ty recepty jsou:

Náš sýrový salát

Suroviny:

½ až ¾ kg strouhaného tvrdého sýra (doporučuju kombinaci gouda + uzený sýr)

1 sklenička hub zavařených ve sladkokyselém nálevu

1 kapie, najemno pokrájená

1-2 stroužky česneku, prolisované

½ velkého kelímku bílého jogurtu Hollandia (i víc, podle množství sýra)

sůl a pepř podle chuti

Postup:

Do velké mísy si nahrubo nastrouháme sýr, přidáme pokrájené houby včetně nálevu, nadrobno pokrájenou kapii, prolisovaný česnek, jogurt, osolíme a opepříme podle chuti a promícháme. Necháme aspoň hodinu odležet, salát je pak lepší.

P. S. Komu by salát připadal příliš „nízkotučný“ a „zdravý“, může přidat trochu oleje, např. slunečnicového. Kdo nemá jogurt rád, může ho nahradit zakysanou smetanou nebo majonézou.

P. P. S. Kapií myslím červenou tlustostěnnou papriku. Můžete použít jakoukoli jinou, třeba i zelenou tenkostěnnou (ta figurovala v původním receptu; výsledná chuť je pak jiná, ale dobrá).

P. P. P. S. Původní recept jsme vymysleli s tehdy potenciálním MLP někdy v létě roku 1988; jogurt Hollandia tehdy samozřejmě neexistoval, vlastně už si nepamatuju, co jsme tam tenkrát dali. Tenhle recept se prostě pak u nás doma nějak vyvinul.

 

Bramborová chlebíčková pomazánka

Suroviny:

3 střední brambory

½ větší mrkve nebo 1 malá, ½ větší petržele nebo 1 malá, kousek (asi ⅓) středního celeru

1 cibule (lze vynechat)

2-3 kyselé okurky

3-4 lžíce tatarské omáčky nebo majonézy (i víc)

2-3 lžíce octa

sůl, pepř

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce, prochladlé najemno nastrouháme. Kořenovou zeleninu oloupeme, pokrájíme na špalíčky a uvaříme v osolené a okyselené vodě, prochladlou najemno nastrouháme a přidáme k bramborám. Cibuli pokrájíme nadrobno a spaříme vařící vodou. Pak ji propláchneme studenou vodou, necháme okapat a zchladnout, vymačkáme z ní zbytek vody a přidáme ji k bramborám a ke kořenové zelenině (kdo nemá cibuli rád, nebo mu nedělá dobře, může ji klidně vynechat).

Dále přidáme najemno nastrouhané okurky, přiměřené množství tatarské omáčky nebo majonézy, osolíme, opepříme. Pokud je směs málo kyselá nebo moc hustá, přidáme trochu vody, ve které se vařila kořenová zelenina. Hotovou pomazánku necháme odležet a poté mažeme na plátky veky místo bramborového salátu; chlebíčky si ozdobíme podle běžných domácích zvyklostí.

 

Dobrou chuť! 🙂

 

Dede: Děkuju Aidě za recepty, ten salát vypadá hodně dobře – a za sebe bych taky vzala kapii dřív než zelenou okurku:)) A tak se ptám – Velikonoce se blíží – jaké jsou vaše oblíbené domácí slavností pomazánky? A na jaký salát se s jarem těšíte nejvíc? 🙂

 

Aktualizováno: 25.3.2021 — 10:22

58 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
    1. Ahoj všem
      Tady je oblačný den, se sluníčkem celkem příjemný, jak přijde mrak je zima.
      Alex, jak je Jiřímu? Už se z nemocnice vyspal? (inlove)

    2. Alex, užívej si sluníčka, dobíjej nemocí vyčerpanou energii.

      U nás horko, ráno jsem vysoko na obloze zahlédla a zaslechla štěbetat několik komínových rorýsů. Tihle ale určitě letí ještě kus severněji. No ale Velikonoce jsou už příští neděli,tak věřím, že i ti z našeho komína jsou na cestě.

      Jdu ven sázet koupené sazenice rajčat, paprika a rozsadit platu afrikánů.

      1. Maričko, rajčata, papriky a rorýsi! (inlove)
        Někdy mám pocit, že se nedočkám. tady je po ránu a večer pořád zima, přes den to jde… ale tráva se zatím jen nesměle zelená. Tady si ještě počkáme i na Bediny pampelišky… 😛

  1. Jaro je už prostě tady- při stříhání starých rostlin v jezírku na mě koukaly dvě probuzené a poměrně čilé žáby- a znechuceně odplavaly do hloubky, když se jim tam hrabu… a za chvilku byly zase zpátky 🙂

    1. kde jsou žáby, budou pulci. Počítám, že vás nemine hudební léto, i kdyby pořád ještě bylo všechno zavřené. Žáby se umlčet nedají:))

  2. Hezké, slunečné, klidné sobotní ráno VŠEM! Je teplo, 10° to jistí.
    Marodům přeji uzdravování, trpělivost a klid na dušičkách.
    Za chvíli jdu s Ajvinkou ven, než se objeví davy turistů, je sobota.

    1. Alex, to je báječná zpráva!:)
      Já se šourám s berlemi po domě a vymýšlím strategie, jak se dostat dál a výš 8)
      Ráno jsem byla chvilku na terase, bylo hezky. Teď začíná pršet, takže mě až tak nemrzí, že musím trčet doma…
      Jak se máte a co děláte? (inlove)

      1. Jiří leží, naštěstí doťape na WC a k umyvadlu. Po ruce má ovladače k TV, dnes jsou opět F1, já sbírám sílu na lékárnu, kde mám už všechny léky pro MLP pohromadě, to bude hromada! Ta hrůza to chystat! Obědy jsem vytáhla z mrazáku, ale zítra už se chystám na něco čerstvého. Už mám dokonce trochu potřebu sníst něco čerstvého. A mám nachystáno na sýrovou pomazánkou, mám na ni chuť, díky Aidě!

  3. Když byli ještě oba synové doma, měli jsme nepsanou dohodu o střídání teplých a studených večeří (jasně se vždycky těšili na ty teplé 😀 ). Takže jsem měla poměrně široký repertoár pomazánek. Mnohé už tu byly vzpomenuty, oblíbená byla třeba trochu jiná rybičková (sardinky, máslo, vejce natvrdo, citron), samozřejmě sýrovočesneková (nastrouhaný sýr, bílý jogurt a trocha majonézy, česnek) nebo sladká (žervé, nastrouhané jablko, med). Teď si snad ani nevzpomínám, kdy jsem pomazánku dělala naposledy, asi na Vánoce (chuckle) . Ale ta bramborová se mi moc líbí, tu si poznamenám.

  4. Slavnostní pomazánkou bych to nenazvala, ale není tady – Šakalí dech 🙂 Strouhaný sýr, majonéza, česnek.
    Jinak při čtení článku jsem se poučila, že paprika kapie není jen ta špičatá červená (ta se kapií nazývá v naší rodině), ale všechny sladké papriky. A když už jsem u té papriky, tak libovolný produkt, zahrnující papriku, výrazně získá na chuti přidáním papriky opálené nad plamenem. Zčernalou slupku oškrábat!

  5. Dobrý večer vespolek, dámy, moc se omlouvám, že jdu až teď, ale tenhle týden naprosto nestíhám. A jdu si pročíst diskusi.

  6. Určitě vajíčkovou, se šnytlíkem nebo řekdvičkami. Tu mám vždycky spojenou s jarem a velikonocemi.Kolegyně dělala úžasnou pomazánku – mletý lovecký salám, vajíčka, kyselá okurka,pomázankové máslo, to byl základ,zbytek si bohužel nepamatuju…moje další oblíbená tvaroh, pórek, nastrouhaná šunka, spousta pažitky,a červená kapie nakrájená na čtvrtky a naplněná pomazánkou. Tu z červené řepy dělám taky, přidávám do ní ještě sekané vlašáky, ale musí být červená řepa domácí, kupovaná mi vždycky smrdí zatuchlým sklepem. A poslední, najemno krájené krabí tyčinky, zakysanka, bílá část pórku nebo jarní cibulky a najemno krajené kompotované mandarinky. A jinak- jsou už u Vás kopřivy na hlavičku? Zatím to vidím bledě, i u nás v Polabí,snad za ten týden tepla trochu narostou, jinak bude mrazený listový špenát a čerstvý medvědí česnek ze zahrady…

        1. Jenny píše na Zvířu u bábovek. A prý už taky kus bábovky snědla. Takže snad se to obrátilo k dobrému (h)

  7. Tak největší úspěch mívala na táborech strouhaná pomazánka – tvrdý sýr, salám Junior, vařené vejce vše nastrouhat a spojit majonézou.
    Vzhledem k tomu, že vývar dělám nejvíce z kuřete, oberu maso, podělím se s kocourama a z toho našeho udělám salát. Dodám strouhaný sýr, ten asi pokaždé a pak co lednička nabídne – jarní cibulku, porek, kapii, mandarinku, ananas…..

    1. Já jsem na táborech milovala pomazánku medovou 🙂 Tedy med smíchaný s měkkým máslem. Vůbec mě nenapadlo, že je to asi jediný způsob, jak dát desítkám dětí chleba s medem aniž by většina medu skončila na rukách, tvářích a oblečení. Přišlo mi to děsně cool 8)

  8. Mně se líbí ta bramborová na chlebíčky – s klasickým vlašákem je moc ráda nemám, neb je dost hrubý a pak mi padá na ňadra a Jeníkovi na pupík (rofl) , ale struktura, o které ty píšeš, by na vece držet mohla. Takže určitě vyzkouším (něco podobného dělávala mamka, ale nevím, jestli mám její recepis v dědictví, jestli ho neuzmuly holky – jak jsou starší ode mne, tak mají dojem, že na některé věci mají větší právo (rofl) ).

    Jinak naložené sladkokyselé houby taky nemám ráda, ale Jeník jo, takže je doma mám. Navíc já s nimi vařím – klidně je přidám do leča, fazolové pánve nebo i do klasické houbové omáčky – preferuju ty od císaře Josefa (chuckle) , ty jsou mi sympatické.

    Moje nej pomazánka, kterou můžu prakticky kdykoli, je tuňáková – akorát že přesný recept nedám, neb je pokaždé kapku jiná. Základ je máslo, sýr (někdy tavený, někdy strouhaný), najemno nakrájená cibule, plechovka tuňáka – je-li ve vlastní šťávě, vymačkám a přidám majonézu, je-li v oleji, tak třebas lžičku dobré hořčice. Někdy přiseknu pár oliv (já zelené), někdy přidám pastu z pálivé papriky (z jižního Slovenska – joj, už mi krutě dochází).

    A Jenda zase miluje tvarohovou pomazánku – našlehat tvaroh s plnotučným mlékem nebo smetanou do příjemně roztírací konzistence, přidat sůl, mletou papriku (bezva je uzená) a najemno nasekanou cibuli, je-li pažitka, tak přidám i pažitku (anebo jarní cibulka je též bezva).

    1. Tuňáka dávám do klasické rybí pomazánky (tuňák, tvaroh, cibule, sůl pepř:)) nebo si z něj dělám něco jako salát – tuňák, cottage sýr, kapie, malá rajčátka, jarní cibulka nebo pórek. Místo cottage může být feta nebo balkánský sýr, s tvarohem to není ono 🙂

    2. Všechny pomazánky máme rádi a ráda něco nového zařadím do repertoáru 🙂
      Houby naložený mám, tak žádný problém. Já, když ty naložený houby nesežeru jen tak, když mě honí mlsná, používám do polévky. Dělám něco jako falešnou kulajdu, nejdřív uvařím brambory nakrájené na kostky do měkka, pak přidám naložený houby i s lákem (v kyselém prostředí by se brambory neuvařily) smetanu, zahustím podle chuti, přisolím a nakonec kopr- hooodně kopru, mívám zmražený v kostkách. A před podáváním „puštěná“ vejce. Pečivo a je oběd.

      1. Tuhle vařím taky, ale mám to tak, že buď houby anebo kopr, oboje dohromady mi nejede, jedno každé ano. Jo, to je polívka obědová. V naší závodní jídelně právě kulajdu vaří naprosto senzační, se ztraceným vejcem. Taky už to pak moc nepotřebuje, aby se člověk zasytil.

  9. Tak sýrový salát neznám, u nás doma se nic takového nedělalo a tak mi to nechybělo. Ovšem jak teď přijdou jarní večeře, každý nápad se hodí.
    Jsem na tom jako Matylda – naložené houby nemám, protože je nemáme rádi. Ale věřím, že to půjde i bez nich. Mňam!
    A ta pomazánka ala bramborový salát, tu prostě miluju – a díky za recept na malé množství:))
    Pravda, momentálně vařím pouze vsedě na kancelářské židli, stojíc na jedné noze toho moc neudělám 🙂

  10. Aido, senzační. Mám ráda saláty v téhle podobě! Jen jsem se naučila místo cibule i když spařené, dávat pórek.
    Dnes mi přivezou dva balíky! Jeden Česká pošta ze Zoohitu a druhý z nemocnice sv Anna!!! (h) .
    Nebo že by to bylo obráceně 😉 . A tak čekám!!!

      1. Blahopřeju k oběma balíkům! Ten první, že pošta vůbec doručí 😀 a ten druhý, to je velká radost. (h) Tak si hezky užívejte, že jste zase spolu doma!

  11. Není to asi zrovna slavnostní pomazánka, ale je výborná.
    Manžel dělá celerovou.
    Nastrouhá celer a tvrdý sýr bloček, osolí a opepří a nakonec vmíchá majonézu. Vše promíchá.
    S hrnečkem čaje a na čerstvém chlebu to nemá chybu.

    1. U nás se nastrouhá uvařená červená řepa, přidá se česnek a pomazánkové máslo. Taky hodně dobrý 🙂

        1. Tak u nás se nastrouhá na jemném struhadle syrová mrkev a celer (ve stejném poměru), zakápne se citronem, mírně přisladí a přisolí. Přidá se majolka a hotovo! Maminka tomu říkala „falešná humrová“ 😀

        2. Taky není špatná jeden díl strouhané mrkve, jeden jemně krájeného pórku (bílý je lepší, ale i zelený, ten ale jemňounce nakrájet), propojit tvarohem a osolit-opepřit. Pokud za tebe krájí technika/chlap, je to hned, ani nohu neunavíš. Doufám, že úspěšně srůstáš. 🙂

          1. Díky 🙂 Srůstání asi potrvá, ale už to celé kapku oplasklo, takže poznám, že jde o koleno 😛

      1. tak vařená č.řepa,česnek,med,sůl a pepř..troška oliváče a mám úžasný řepový carpacio

  12. Hm, já nerada zavařené houby… ale jinak jo, v polívce, směsi an těstoviny, i jen ogrilované k masu můžu, ale naložené teda ne.
    Náš oblíbený okolovelikonoční salát je vaječný, letos mě bude mrzet, že v něm nebudou obarvená vejce (jak to občas někde proleze). Jeden jsem vyrobila včera a už skoro není. Jen vejce, trocha jarní cibulky, trocha nahrubo nastrouhaného sýra a majonéza nebo tatarka (co lednice vydá).
    Jinak s jarem se těším na medvědí česnek, ten jíme skoro na všem.

    1. já jo,ale ta kombinace se sýrem mi nejde…
      Velikonoce, to je Beaver a bohužel, letos nebude..takže žádné jehněčí na česneku a hlavička s kopřivami a barvení vajec..žádné pomatlánky na veku..

      1. Sharko nevzdávej to – pomazánku si uděláš i doma:))
        Já vůbec nevím, jestli budu něco podnikat – ty berle a tedy i nemožnost zajet si nakoupit (podle svého:)) mi komplikují život 😛

    2. Ano, ten vajíčkový dělám úplně stejně, akorát ten sýr tam krájím, protože často tam dávám hermelín nebo nivu (tu teda drobím) – bez sýru mi to připadá moc… vajíčkové (rofl)

    3. medvědí česnek už vystrkuje růžky – i u nás, pod Ještědem. Už je na čase protože mi akorát dochází ten loňský mražený.

      1. Musím se přiznat, že mi nikdy nepřišel k chuti 🙂 Nemyslím, že by to byla chyba medvědího česneku, prostě jsem se s ním nějak nenašla 😛

            1. Mně celer nevadí, i když ho ženské povinně nemají, tak žádný problém. 🙂
              Ale chlapům je prý vhodné občas kousek podsunout. 😀

              1. Chichi, celer mám ráda moc, ale mužstvo ne! Obvykle jim ho do jídla musím propašovat, což jde v salátu nebo pod dušeným masem, ale ne v polívce 🙂 Myslím, že by všichni dali přednost tomu česneku 😛

Napsat komentář: Alex Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN