Nedávno MLP přinesl domů pěkná manga. Mango mám ráda až od té doby, kdy jsem je jedla v zemích, kde se mango běžně pěstuje (a tudíž se dá koupit zralé); do té doby mi mango opravdu nic neříkalo – bylo to kyselé, špatně se to porcovalo, a tak vůbec, znáte to. Jenže když pak jednou ochutnáte čerstvé, dobré a zralé mango, už není cesty zpátky; podle mě je to jeden z nejchutnějších druhů ovoce vůbec.
Takže jsem seděla nad těmi mangy a hledala nějaký příhodný recept. Vzpomněla jsem si, že jsem si několikrát i tady v ČR v nějaké „indické“ restauraci dala něco, co se jmenovalo nějak jako „Chicken Mango“, a moc mi to chutnalo. Zapojila jsem Google a po chvíli hledání na mě vypadl skvost, stránky, které se jmenují Simply Recipes – https://www.simplyrecipes.com/. Pro neangličtináře – Google překladač zde https://translate.google.com/)
Je to sen každé spěchající a mírně neznalé (ale i znalé) hospodyňky – najdete zde jednoduché, dobře popsané a v řadě případů rychlé recepty, ale i různé kuchyňské postupy a tipy, popisy surovin, návody, atp. – hledejte zde: https://www.simplyrecipes.com/cooking-tips-and-techniques-5090748; mimo jiné je tam i návod na správné porcování právě toho inkriminovaného manga: https://www.simplyrecipes.com/recipes/how_to_cut_a_mango/. Nakonec jsem tam našla i ten „svůj“ recept, a nejen ten. Čili recept už by byl, můžeme vařit.
Než se ale do porcování manga pustíte, musíte si to koupené tady u nás nechat trošku dozrát. Nejjednodušší je dát mango do sáčku (papírového, mikrotenového) spolu s jablkem. Jablka uvolňují tzv. dozrávací plyn, etylén, za několik dnů vám manga krásně „dojdou“ a jsou měkká.
Výše uvedeným způsobem si je naporcujete a můžete je sníst jen tak, třeba s jogurtem, nebo si z nich připravit nějakou dobrotu. Já jsem si vybrala výše zmíněné kuře na mangu a pak asi po týdnu další věc, která mi v (českých) „indických“ restauracích chutná, mangové lassí, což je něco mezi nápojem a dezertem. Tady jsou recepty:
Kuřecí karí s mangem (cca 4 porce)
Suroviny
2 lžíce rostlinného oleje nebo ghí (= přepuštěné máslo – návod na přípravu je také na uvedené stránce)
1 cibule (posekaná najemno)
2 stroužky česneku (drcené)
1-2 lžíce strouhaného čerstvého zátvoru
½ červené kapie (posekané najemno)
2 lžíce kari koření
½ lžičky mletého římského kmínu
sůl a pepř podle chuti
1-2 lžíce vinného octa
1 plechovka kokosového mléka
2 manga
hrst rozinek (nejsou povinné)
½ kila kuřecího nebo krůtího masa (stehna, prsa – prostě ta část, kterou máte rádi)
k podávání: rýže + posekané lístky koriandru
Postup
Na oleji nebo ghí si při střední teplotě do poloměkka opečeme najemno posekanou cibuli a kapii (trvá to cca 5 minut), pak přidáme drcený česnek a nastrouhaný zázvor a ještě asi minutu opékáme. Následně přidáme kari koření (dejte takové, jaké máte rádi, nebo jaké máte doma – dobré je třeba madráské kari koření od Sindibáda; čím lepší a voňavější je koření, tím lepší a voňavější bude hotové jídlo) a mletý římský kmín, mírně opečeme, promícháme a přidáme lžíci vinného octa, obsah plechovky s kokosovým mlékem a jedno mango pokrájené na kostičky.
Vše řádně promícháme a při střední teplotě dusíme přikryté za občasného promíchání asi 15 minut. Hotovou směs rozmixujeme (pomocí stolního nebo tyčového mixéru) do hladka, vrátíme do pánve nebo hrnce, kde jsme směs předtím připravovali a přidáme kuřecí maso, nakrájené na přiměřeně velké kousky, a rozinky (nejlepší jsou velké žluté sultánky, ale nejsou povinné).
Na mírném ohni vaříme dalších 8-10 minut nebo do té doby, než maso téměř změkne. Nakonec přidáme druhé mango, opět pokrájené na kostičky, a ještě asi minutu až dvě dusíme. Osolíme, opepříme, a pokud by se nám to zdálo sladké, ještě přidáme druhou lžíci vinného octa. Podáváme s vařenou jasmínovou rýží (nebo s nějakými indickými plackami typu čapátí), posypané sekanými lístky koriandru.
Mangové lassí
Suroviny
1 mango
½ velkého balení bílého jogurtu Hollandia
špetka soli
minerálka nebo mléko na zředění
Postup
Mango posekáme na kostičky a rozmixujeme s jogurtem. Přidáme sůl a podle potřeby zředíme vychlazenou minerálkou nebo mlékem. Podle chuti můžeme i osladit (nejlíp medem nebo třtinovým cukrem); my doma nesladíme.
Dobrou chuť!
Dede: Děkuju Aidě za moc zajímavý článek a odkazy. 🙂 Já se navíc ptám – kupujete a jíte mango? Pokud ano, máte ještě nějaké další tipy na jeho zpracování?
A pak ještě jednu obecnou otázku: máte rádi masová jídla kombinovaná s ovocem? Pokud ano, jaká? 🙂
Siplyrecipes jsem otevřela včera. Rovnou jsem naložila kuřecí a dneska už jsem je měla na oběd. Možná dvacet minut čistého času, jinak se to připravilo samo! děkuji 🙂
OT – Aido, koupila jsem si tu věc pod ubrus a je to skvělé. Díky za radu! 🙂
OT – Kdybyste se někdo extra nudili – už je na světě zkušební téma akce Duben měsíc drabble. Vlastně se k tématu hodí – je pěkně vypečené. 😀
Už mě něco napadlo 8) 😀
Tak ještě to sepsat… Jsem moc zvědavá.
OT – Hlášení od Alex je dnes zase o kousek optimističtější – kyslík má už jen na 10 % a má zpátky kyslíkovou masku, ten ne kyslík pod tlakem. (inlove) Tak velmi… velmi opatrně jásám.
No a Jura prý má lepší hlas, i když od se nejspíš toho tlakového kyslíku jen tak nezbaví.
Alex jen psala, s maskou se špatně mluví:))
Třikrát hurá, ty palce pro jistotu nepouštíme. (h) (h)
(h) (h)
Bezva zpráva – já věřím, že Jura se taky zmátoží, musí! (h)
Nepřestávám (h)
Pořád moc držím palce!
Pořád držím palce a Jura a Alex to dají, musí !! (h)
Jásám opatrně, ale jásám a palce nepouštím.
Opatrně jásám.
Jejda, díky za dobré zprávy!
Dede, pořád držím palce a začínám se opatrně radovat.
to jsem já, Tora, kruciš, ten anonymous
já na ně také pořád myslím (h) (h) (y) (y)
Verim, ze jsou oba na dobre ceste k uzdraveni (h) (h)
OT: Dnes jsem spáchala variaci na těstoviny s květákem. Variace proto, že jsem použila řepkový olej a neměla jsem papričku. I když nejsem plechové hrdlo, nedoporučuji vynechávat onu papričku. Pro sebe jsem doladila pepřem. Uvažovala jsem i o mleté pálivé paprice, ale nechtěla jsem, aby to zgulášovatělo. Určitě to nebyla derniéra současně s premiérou.
Mango mám moc ráda a občas si ho koupím. Maso s ovocem – klasicky cpu jablka do kachny a kolem kachny. A k orientální kuchyni vysloveně patří, třeba různá čatní, ale i přímo do masových receptů, takže za mě ano 🙂
Aido, zajímavé recepty, kdybych někdy měla chuť s mangem vařit, „vím kam kouknout“. Také odkazy jsou zajímavé.
Mango je moc dobré ovoce, jen při konzumaci vyzrálého je třeba mít pod rukou talíř, šťáva kape všude. Jedla jsem ho několikrát, naposledy před pár lety od kamarádky z FL. Její sousedka měla u domu obalený strom, už nevěděla co s nimi a protože kamarádka k nám zrovna jela, přivezla menší krabici krásně vyzrálých mangos. Jedla jsem je hlavně já, manžel na čerstvé ovoce moc není, ve větším množství sní syrová jen jablka (ode mne předkrájená na čtvrtky). Jedla jsem je tak, jak radí v odkaze – odkrojit plátek z obou stran co nejblíže k pecce, ten rozkrájet na kostičky, „vylomit na ruby“ a kousky buď vykusovat nebo seškrábnout do misky. I tak jsem všechny nestačila jíst (ono i jedno nasytí), tak jsem zbytek rozvařila na pureé, kterým jsme si pak polévali zmrzlinu. Mango má největší pecku, co jsem zatím kdy v ovoci viděla. Moje byla velká (a těžká), každé přes moji celou dlaň.
Jinak u kombinace „maso-ovoce“ mě napadá jen šunka, hustě opíchaná kolečky ananasu. To je moc dobré, ale třeba ananas na pizze (havajské) také nemám ráda.Jedla jsem jen jednou ze zvědavosti a víckrát ne. Ke kuřeti máme oba rádi am. brusinky tedy (rosol z konzervy), ale to je příloha, nevařím s tím.
Skvělé, že se Alex mohla sama ozvat, nadále jim oběma držím palce.
Ještě dotaz – co jste vařily/i dnes a co plánujte o víkendu?
dnes byly švestkové knedlíky 🙂
Dnes vývar z krůtích křídel (která oberu – to lepší maso pro nás, zbytek pro Brooke, Erníkovi ne, on se po takové dobrotě zes..e jak amina). Zítra bude šumajstr a v neděli ještě nevím, co ulovím v mražáku 😉
Dnes tzv. „na prasáka“ – grilované kuře z Kauflandu a bramborový salát 🙂
Ovšem o víkendu to vyvážím luxusním telecím od selky, asi na paprice. A k tomu rösti, už jsme je dlouho neměli.
Tatarák z jelení svíčkové. A zítra z té svíčkové budou stejky. Pak nevím, ale něco vymyslím 🙂
Ach… nemůžu se k tobě pozvat? (wasntme)
A tak můžeš, ale musíš si sehnat propustku do jiného okresu 🙂
Ptala jsem se hlavně proto, že momentálně nemám žádnou vařicí inspiraci. Dneska jsem to hodně ošidila, ovařila jsem a pak v troubě dopekla kupovaná uzená stehna, k tomu ohřála koupené kysané zelí a jako přílohu opekla (opět kupované) bramborové noky, navrch přišla opečená cibulka; já vím, fakt hrůza, ale na to zelí jsem měla chuť.
A teď vymýšlím, co o víkendu, vůbec mě nic nenapadá a do obchodu se nám ani jednomu nechce. Tak jsme začali odmrazovat mrazák, třeba tam něco najdeme.
Tak mrazák vydal poklady a našli jsme tam zbytek daňčího masa od Huga/Michala. Je to takové předpečené, takže z části (z menších kousků) bude taková divočejší polívka a z části maso dušené na hromadě kořenovky a cibule, maso v závěru vyjmeme, zbytek rozmixujeme a přidáme smetanu, jako příloha budou noky. Trochu se bojím, že to bude chutnat podobně, k obojímu jsem přidala jalovec, nové koření, bobkový list a pepř, jen to maso jsem ještě posypala tymiánem. No, uvidíme.
Ale našli jsme v tom mrazáku poklady, to vám teda řeknu. 🙂
Máš v mražáku tedy lepší poklady než já, u nás lednice vydala kus kližky a ta byla taky na spoustě kořenové zeleniny, cibule, čínského zelí a se žampióny. Pokračování zítra a la roštěnka. 🙂
Dnes tagliatelle zapečené s růžičkovou kapustou, sýrem a zakysanou smetanou, zítra bude kadlik, totiž králík na červeném zelí s bramborovým knedlíkem.
Mango s bílým jogurtem může být dobré, to zkusím.
Na zítra mi rozmrzá roštěná z mladé jalovice, ale není to vyzrálé maso. Popravdě nevím moc co s tím, protože udělat to na rychlo asi nepůjde – už jen proto, že na elektrickém sporáku je pokyn „zprudka opečte“ dost obtížně proveditelný:))
Takže asi budou muset být dušené.
Myslíte, že by z takového masa mohl být tatarák? 🙂
Mohl. Taky by z toho mohl být roastbeef. Prvotního prudkého opečení dosáhneš i na elektrice.
Hm, tak mně mango až tak zajímavé nepřijde, No, jde to, ale zázrak to pro mě není.
Asi jsi možná nikdy nejedla to čerstvě utržené, zralé. Do té doby mi to taky tak připadalo a divila jsem se, co na tom lidi mají, když je to takové nic moc, mdlé a bez chuti, s divnou konzistencí.
Mám mango ráda a díky za recepty. Doma uzrává, to ano ale většinou se kuchyňské úpravy nedožije. 🙂
Což je dobře, nejlepší je jen tak.
Jak je, všecko v pořádku? Moc na tebe a Tvé kamarádky myslím.
Jenny, myslím na tebe i tvé kamarádky.
Mám dojem, že byste měli mlsat z preventivních důvodů. Vyzkoušíte chuťové buňky a potěšíte si duši! (inlove)
Jj, díky,snažíme se seč můžeme. (h)
Aido,recepty výborné/ako vždy/ a práve maju v Lidli akciu na zrelé mango a na Baileys/dobrá kombinácia!! Tak tam zajtra skočím.kokosové mlieko mám-do zdravej výživy-smoothis-chechtám sa ale užívam to.A jedno OT pre mňa veľmi radostné,bola som včera na vyšetrení protilátok igG mám tak vysoko nad normu,že to prístroj už nevedel zachytiť!!,mám ale aj ig M,čo svedčí,že ten môj covid bol dosť silný.A mám aj Covid pass,takže som „slobodný človek“
Verenko, dík za pochvalu, od Tebe, vynikající kuchařky, mě obzvlášť teší. Ještě Ti dlužím ten vysvětlující recept na lilky z posledně, ale jak jsem se tehdy dozvěděla o Alex a jejím muži, už jsem neměla ani to nejmenší pomyšlení na jídlo, jdu to pohledat.
Nicméně, pokud jde o kokosové mléko, takové to normální z Lídlu nebo Alberta mám vyzkoušené a je docela dobré. A když není doma a přepadnou mě chutě na něco s ním, řešení je hodně jednoduché: 1 díl mletého kokosu (takového toho normálního, co se běžně prodává a používáme ho třeba do cukroví) se přelije 2 díly horké vody a nechá chvíli odstát. Pak se vše několik minut mixuje (nejlíp v takovém tom stolním mixéru) a nakonec zcedí přes cedník, nejlíp vyložený nějakou látkou, třeba starou plínkou a to zcezené se ještě vymačká. Vzniklá tekutina je na vaření poměrně dobře použitelná a ta vymačkaná drť se dá dát třeba do nějaké buchty.
A k těm protilátkám moc a moc blahopřeju, to je výborné!
A tady je odkaz na ten recept z lilků: https://www.labuznik.cz/recept/parmigiana-di-melanzane-historicky-recept/ – věřila bych mu, paní (ani nevím, jestli je ještě naživu) se někdy na počátku 60. let vdala do Itálie, italská kuchyně ji velmi zajímala a rozuměla jí. Zajímavé je to vysvětlení názvu, že vlastně nemá nic společného s parmazánem, i když to tak na první pohled vypadá.
Verenko! Tak to je super – přece jenom na něco ten zatentočkový covid byl dobrý!
Verenko, gratuluju k protilátkám! (inlove)
Maso s ovocem! No, nevím, jestli se trefím do vašich chuťových buněk, ale tady je vepřová panenka s pomerančovým sausem.
Celý sval 400 gr vcelku upečeme v troubě do růžova (medium). Trouba 175 stupňů, termometr 70 stupňů. Oloupeme 16 malých cibulek (grr), dáme do kastrolu, přilijeme 3 dl ne přeslazeného pomerančového džusu, přidáme 1 lžíci cukru a 1 lžíci balsamikového octa. Asi 1/2 hodiny necháme prudce vařit do sirupové konzistence. Pak do toho zašleháme 2 lžičky másla. Opečeme pár brambor a prudce a rychle opečeme trochu ovoce. Ne moc, jenom na chuť. Kousek pomeranče, ananasu, rozpůlená hroznová kulička a jablka chutnají dobře. Někdy přihodím vlašský ořech. A s Trimbach Gewurtztraminem se to dobře zapíjí.
Jo, recept je pro 2 osoby.
Na závěr, není to sladké jídlo. Je příjemně navinulé.Tepelnou úpravou ztratí ovoce svou sladkost.
Teď mi bliká světýlko, jestli já už to jednou nepsala! Jestli ano, tak se kaju. Ta hlava, ta hlava! 🙂
To zní pěkně a mohlo by to být dobré, však s pomeranči je hromada masových receptů (já s masem nemám ráda jen ty níže zmíněné broskve).
Jano, to vypadá úžasně!
Tedy až na loupání těch 16 (!) malých cibulek:))
Pomerančový džus je do vaření velmi dobrý, hlavně ty trochu nakyslé.
Zcela OT – kdybyste si chtěly/i zavzpomínat na JV + PS + TF, mrkněte sem: https://www.youtube.com/watch?v=0paI_M_j19E&ab_channel=Poprare
Nebo sem: https://1url.cz/vKLCl
Včera jsem to opravdu obrečela. Ale už jsou všichni spolu a je jim dobře, teda asi.
(h)
Správně dozrálé čerstvé mango jsem nikdy neměla. To, které jsem před časem zakoupila ve vesnickém COOPu, nedozrálo. Další pokus jsem nepodnikla. Zkusila jsem si objednat mango v plechu, jako kompot i pyré, a je mi jasné, že čerstvé dobře dozrálé by bylo mým oblíbeným. I to „plechové“ bylo s jogurtem prima. Udělala jsi mi, Aido, chutě, asi se obrátím na svého oblíbeného Grizlyho, aby něco poslal.
Tady na novém jsem ještě nakupovat nebyla. Můj vrchní nákupčí, kterému jsem za jeho obětavost velice vděčná, na ty specialitky není. Už sice ví, jak vypadá celer a kapusta, dokonce jsme si vysvětlili rozdíl mezi hrachem a hráškem, ale při pohledu na jeho nejistý obličej při vyslovení názvu tuřín jsem se rozhodla, že ho nebudu příliš trápit svými rozmary.
MaRi, to je hodný člověk,že nakupuje a určitě se i rád vzdělá v umění nakoupit zdravě a to, co ho naučíš se mu jistě sejde. :-))
Děkuji za tip, jak nechat dozrát mango. Zkusím. Po ochutnání manga v zemích, kde se pěstuje, už to zdejší opravdu ne…. A porcování asi také záleží na druhu manga – některé mají velkou pecku, kdy se mango překrojí napůl napříč a otáčením rozpůlí a jiné pecku placatou, tak se odkrojí 2 ks podélně podle ní… Udělala jste mi chutě 🙂
Všechno ovoce mám nejradši v syrovém stavu, pokud je nenacpu do knedlíků (tvarohové těsto) a to bych s mangem asi neudělala, přece jen pěkně uzrálé je nejlepší jen tak. Pro nás je to exotika, chápu, že tam, kde je domovem, ho připravují různě.
A k masu máme rádi jablka. Vepřové plátky nejlépe kotletky naklepat (trošku), osolit opepřit a dát na sádle smažit z obou stran, když jsou hotové, přihodit na měsíčky nakrájená jablka (neloupat!) OPEPŘENÁ a na chvilku přiklopit pokličkou. Jablíčka pustí šťávu a je to moc dobré s brkaší.
Alimo, to taky dělám! 🙂 Akorát já mám u toho i cibuli:))
No, přesně ty recepty s jablky mě napadly, když se dole rezolutně odmítaly ty kombinace maso + ovoce. Copak se do husy/kachny při pečení nedává jablko? Nebo se játra posypaná tymiánem občas nedělají s jablky?
Já vím , to mango je takové rozporné, ale opravdu to není jako přidání ananasu nebo broskve z kompotu; pokud se mango přidá syrové, není tak sladké jako zavařené a tím octem se to vyváží. Zbyde jen chuť ovoce.
Do husy ani kachny žádné jabko necpu, natož k játrům… prostě já maso a ovoce opravdu odmítám rezolutně!! (rofl)
Já navíc nedělám ani tu husu, ani tu kachnu, ani ta játra. 🙂 My to fakt nemáme rádi. Občas mám sklon podlehnout, zvlášť když to někdo v nějakém receptu hodně vychvaluje. Pak si vzpomenu, že jsem to párkrát vyzkoušela a nějak se to nesetkalo s úspěchem, tak si zas tu chuť nechám zajít.
Ygo, já stejně sveřepě odmítám věci s česnekem a majoránkou! 8) (s výjimkou bramboračky, no:))
No tak česnek by mi chyběl. Ale do nějakých receptů je fakt nezbytný.
Samotný česnek mi nevadí, majoránku taky sem tam snesu. Ale společně je prostě nemám ráda. Sama nevím proč.
Aha, ale to jseš ošizená o hromadu tradičních českých jídel, ne? Namátkou mě napadá bramboračka, bramborák, bramborový guláš, gulášová polévka, karbanátky, sekaná, velikonoční (i obyčejná) nádivka, atd., atp., je toho hodně, mně by to chybělo. Jak to řešíš, to tyhle jídla vůbec nejíte?
Možná je v těchto dvou kořeních (snad se česnek neurazí) něco, proč spolu nejdou dohromady. Mám osobní zkušenost: majoránka mi nevadí, česnek taky ne, ani kroupy, ale kdykoliv jsem si u manželovy maminky vzala nastavenou kaši – která mi moc chutnala – po ní mi bylo vysloveně špatně. Kdoví proč.
Aha, to mě vůbec nenapadlo, ale asi na tom něco bude.
MaRi, vidím to podobně. 🙂
Přiznávám, já majoránku dávám akorát do bramboráku, a tam mi součinnost s česnekem nevadí. Jinam ji nedávám, protože mne mamka učila, že majoránka má za následek, že pokrm rád rychle kysne… za to česneku je ve všech těch jídlech požehnaně.
Nedávám majoránku… 🙂
Jen v té bramboračce mi to nevadí. Asi že je tam spousta zeleniny? V mojí stojí lžíce 😛
Jo a ještě něco – ten server je opravdu prima! Díky, Aido, za odkaz 🙂
No, já z něj právě byla taky hrozně nadšená, proto jsem se o něm zmínila.
Jinak ad překladače – poměrně dobrý je ještě ten od Lingey: https://prekladac.lingea.cz/
A pak je ještě dobrý (ale spíš na úřední texty a novinové články) Lindat, který vyvinuli na mém oblíbeném Ústavu formální a aplikované lingvistiky Matematicko-fyzikální fakulty UK (já je už delší dobu zbožňuju, jsou to sice striktní vědci, matematici, ale zabývají se poměrně šikovně jazykem a jazyky, byla jsem na několika jejich seminářích a MLP doteď vzpomíná na to, když jsem se vrátila z toho prvního a zářila mi očka nadšením, protože jsem objevila úplně nový svět). Odkaz je tu: https://lindat.mff.cuni.cz/services/translation/
Ještě je úžasná věc Český národní korpus: https://www.korpus.cz/ – na tom taky spolupracují ti lidé z MFF UK, ale to už jsem se od receptů dostala trošku daleko, omlouvám se.
Mango vlastně nikdy nemám – nepřijdu s ním nějak do styku, zvlášť, co nechodím ani do toho Tesca. Ale na Taiwanu jsme ho jedli a moc mi chutnalo, tam bylo čerstvé a dobré. Jo a moc jsem si tehdy užívala čerstvou šťávu z guavy.
Nicméně recepty se mi opravdu líbí! Pravda musela bych opět jinam než do Coopu, abych sehnala kokosové mléko, ale i ten čas přijde:)) A nápoj bych si udělala hned!
Jinak ovoce mám ve slaných jídlech ráda. Dokonce patřím k barbarům, kteří si s chutí objednají pizzu Havaj 😀
Mango mám moc ráda, ale jím ho „jenom tak“ syrové bez všech ingrediencí. Myslím, že by mi chutnal ten nápoj.
Kombinace masa a ovoce – stejně jako Sharka, prostě nesnáším. Citronem můžu pokapat i řízek – jemně. Do svíčkové někdy přidám lžičku meruňkové marmelády, ale v restauraci řvu, aby mi ty brusinky na talíř nekydali! Nevím, proč je nemohou dát zvlášť na mističce… Takže za mně kuře s mangem asi ne, anebo bych to musela nejprve ochutnat.
Taky nemám kombinace ovoce-maso ráda (typicky – kuřecí plátek s broskví, brr), ale tohle mi zachutnalo už před lety, asi díky tomu mangu, po kterém se můžu utlouct (no, ještě lepší je jack fruit – nevím, jak se to řekne česky – ale to se tady nesežene už vůbec, a pokud ano, je to příšerně drahé, snad 1500,- a víc za jeden – i když veliký – plod).
Citron si na řízek taky dávám, ten mi přijde snad i „povinný“?
Jo, tak trocha hledání, a prý se tomu česky říká žakie a je to plod chlebovníku různolistého. Je to veliká dobrota, chutí tak něco mezi banánem a ananasem, mňam. Kdo by pocítil potřebu, u nás ho prodává virunga.cz, ale když pominu tu nehoráznou cenu, bála bych se toho, párkrát jsem jejich zboží viděla a nic moc.
Pokud jde o citron, tak ten můžu mít v čemkoliv 😀 Slaná i sladká jídla, je mi to jedno, A na řízku je podle mě tou správnou chuťovou tečkou:))
Miluju jeho chuť i vůni a popravdě skoro každý čaj, který piju, je s citrónem 😛
mangové lassi z indického fastfoodu – mangový džus + řecký jogurt, našlehat nebo projet tyčákem a nalít do skla….
kupuju si mražené kousky manga, když je ve levě- v Lidlu a v Icelandu…to míchám do ovosalátů, do jogurtu.. kombinace maso-ovoce (kuřecí koza s broskví nebo ananasem a sýrem) nebo Hawai pizza..to je moje noční můra…jediné, co můžu je pečená ryba nebo kuře, pokapané citronovou šťávou….
Co je kuřecí koza?
Ygo, taky jsem se na okamžik zarazila, ale přeložila jsem si to jako kuřecí ňadro:)) Aspoň podle toho sýra! 😀
Mimochodem Jana Florentýna má svůj názor na to, jak by opravdu mohlo vypadat kuřecí s broskví a se sýrem. Pravda nešlo o broskev z kompotu a plátek eidamu 😛
Hihi, o kuřecím plátku s broskví jsem (asi souběžně s Tebou) psala o kousek výš.
No jo, ňadro! A já bláhová myslela, že Sharka má nějaký recept na kozu ála kuře (rofl) !
P.s. mně to nedocvaklo asi proto, že já tak prsům nikdy neříkám…
Já taky ne 🙂 Ale znám Sharku… (wasntme)
Ještě ad Lidl – ve Dvoře Králové se vede debata, jestli tam Lidl má nebo nemá být. Město má cca 16 000 obyvatel (kolem je ale hodně malých vesnic) a už teď je tam z větších marketů Kaufland, Tesco, dvakrát Penny a Billa.
Ve městě doteď umřel každý obchod s něčím lepším k jídlu, ale zatím přežívají lepší kavárny. Na rozdíl od podobně velkého Rožnova, kde jen kolem náměstí mají prodejny tři různá opravdová pekařství (tedy ne obchod patřící nějakému velkovýrobci) a minimálně dvě prodejny delikates, které nejsou vinotéky (ty tam jsou taky). Nepočítám klasické stánky s frgály a ovčími produkty.
Ve Dvoře přežily tak ty dvě vinotéky, ale to je pití a ne jídlo.
Takže můj názor byl, že se bez Lidlu snadno obejdeme, už teď markety prakticky zničily menší obchody.
No a pak si čtu, co všechno tam kupujete a váhám:))
Lidl je dobrý, časem jsem ho vzala na milost, i když mi ze začátku hodně pili krev kvůli přístupu k životnímu prostředí a ani ty výrobky nebyly bůhví co, časem se to zlepšilo.
Ale s těma super-hyper obecně, to máme hodně podobné ve VM. Žije tam zhruba 11,5 tis lidí a mají tam Kaufland, Penny a Billu (Lidl ne). S těmi menšími obchody je to jak přes kopírák, tam prostě všecko umřelo, třeba obchody s oděvy tam skoro nejsou (čestná výjimka je paní, co má od nás pronajatý obchod a sousedka od naproti, která se zachraňuje Zásilkovnou a výdejním místem Zootu, které u sebe má).
Ale máme tam skvělou kavárnu, která se jmenuje Termoska a kterou vede Terezka, manželka od Rudy Brančovského z kapely Poletíme? Když jsme ve VM, snažíme se tam chodit co nejčastěji, abychom je podpořili. A ještě tam máme šikovné vietnamské bistro, kde dobře a celkem lacině vaří.
Jo ale knihkupectví ve VM je, a myslím, že i víc než jedno – ve srovnání se Sokolovem, kde bydlí tchýně a který je bývalé okresní město (a bydlí tam zhruba 23 tisíc lidí), tam totiž knihkupectví není ani jedno.
Lidl je fajn, já bych ho brala. Tady je COOP a v Kralovicích Penny. Do Lidlu se dostanu, když jedem pro něco do Plzně nebo do Mostu k mladejm (což teď nemůžem, neb je to jiný okres. Po cestě na obě strany jsou ještě Lidl v Třemošné a v Žatci. Vždycky, když mám možnost, tam zajdu, MLP tam nakupuje čaje Roibos (což vlastně není čaj 🙂 ) a já mám ráda syrové (ne sušené) těstoviny plněné špenátem. Ale vždycky mám plnej vozík všeho možného 😀
Zaujaly mě ty syrové těstoviny… Ve kterém úseku bývají? Jak už jsem psala, ted do obchodů nechodím (nezvládnu), ale posílám ochotného, ale se specialitkami nepříliš zkušeného človíčka.
Obvykle bývají někde u salátů (vlašák, pařížský), je tam i hummus a ty těstoviny jsou tam ve více druzích, já mám ráda Tortelloni ricota +spinach (je to takovej igelitovej vakuovanej pytlík se zeleným nápisem), mají i s masovou náplní, ale ty mi připadaly takové málo kořeněné, mdlé. Taky mají i syrové těstoviny bez náplně, taky nejsou špatný, ale nevím jak pro jednu osobu, jsou v takových miskách se zataveným igelitem, ale jak je otevřeš…nevím. Tyhle jsou v sáčku, má celkem dlouhou trvanlivost (cca víc než měsíc) a my je jíme na dvakrát, čili 4 porce, ale to se dá skladovat v lednici, holt ne tak dlouho. Pomastit oříškem másla, posypat strouhaným sýrem v podstatě jakýmkoliv, i když parmezán je moc dobrý, ale i gouda se snědla :-), Do vroucí a osolené vody, vaří se cca 5 minut. Tak dobrou chutˇ!
Děkuji – příští týden učiním pokus (chuckle) . Tento týden už mám zajištěn – budou květákové hody. Ráda bych zkusila ten květák s těstovinami z minulého týdne.
Doporučuju, už jsme je dělali potřetí, i jsme zkusili variantu s brokolicí a taky to bylo dobré. Ovšem, chce to větší nádobu, nějakou hlubokou pánev, kastrol nebo wok s poklicí.
Lidl – slušná zelenina a ovoce, na rozdíl od místního Kauflandu, dobré pečivo, poměrně kvalitní uzenina i sýry. Dobré marmelády, ano domácí je domácí, ale kažký nemá zdroje… Já tam nakupuju často, je to obchod při cestě z práce.
Když se smí prodávat, mívají slušná a poměrně trvanlivá trička a podobně.
A jde projít docela rychle.