Nedávno jsem neměla už vůbec žádnou inspiraci a chtěla něco narychlo upéct. Takže rozhodnutí bylo jednoduché, jako obvykle – pošlu MLP (ten je dočasně náš jediný domácí nakupující) do obchodu pro listové těsto. Kupované listové těsto je oblíbenec všech hospodyněk, dá se koupit všude, kolikrát i předem rozválené, což je pro přípravu dalších dobrot velice příhodné, a pečivo z něj mají rádi snad úplně všichni. (Taky je občas kupuju, nebo spíš – kupovala jsem, vizte níže.)
Po chvíli mi MLP volal z obchodu celý zděšený – přečetl si totiž složení těsta a jsou v něm věci, které fakt nechcete (např. různé ztužené tuky, resp. palmový a řepkový olej) a těsto koupit odmítl. Co teď s tím?
Do přípravy klasického listového těsta se mi opravdu nechtělo (vyzkoušela jsem si to za život asi tak třikrát a nemám na to morál), takže jsem hledala alternativu a nakonec jeden od pohledu použitelný recept našla, zde: https://www.toprecepty.cz/recept/38488-listove-testo-snadno-a-rychle/ (autora receptu virtuálně znám už snad 20 let, je sice kapku střelený, ale ve vaření a pečení se vyzná a jeho recepty fungují – mimochodem, je to bývalý cukrář, teď už je v důchodu).
Komu se to nechce hledat, nabízím stručnou parafrázi přípravy a popis, jak tohle těsto dělám já:
Do velké mísy si prosejete cca 300 g hladké muky (recept předepisuje 310 g přesně) a na větších otvorech struhadla do ní nastrouháte jednu kostku (tj. 250 g) dobře vychlazeného másla. Vše promnete, buď ručně, nebo pomocí nějakého vhodného kuchyňského přístroje (ruční mixér s hnětacími háky, kuchyňský robot s hnětacími háky).
Zvlášť si do odměrky rozklepnete vejce, osolíte ho, přidáte 1 lžíci 8% octa a doplníte velmi studenou vodou do celkového objemu 150 ml. Tuto směs pomalu a po troškách přidáváte k drobence z másla a mouky, přičemž vše stále mícháte pomocí nějakého toho výše zmíněného kuchyňského přístroje.
Nakonec (po asi 5 minutách práce, možná i za kratší dobu) z toho všeho vypracujete těsto, které si dáte na chvíli odpočnout do ledničky. Těsto je po mírném vychlazení použitelné ihned, uložené v ledničce v pohodě vydrží několik dnů.
Pokud si připravíte těsto podle výše uvedeného receptu, můžete s ním samozřejmě naložit podle vlastního uvážení a obvyklého použití (pozor – těsta je zhruba 700-750 gramů, čili víc než těsta kupovaného). Já vám nabízím tři méně tradiční varianty, které využívají kovovou pečicí formu na muffiny (kdo ji nemáte, můžete použít kovové formičky na větší košíčky alias tartaletky – anebo taky nemusíte péct nic, samozřejmě).
První krok receptu je vždy stejný: Z těsta si vyválíte plát a vykrájíte kolečka o něco větší než jsou formičky, které máte k dispozici. Formičky si předem vymažete máslem a pak je vyložíte vykrájenými kolečky. Naplníte náplní, na kterou máte chuť, a pečete běžným způsobem po dobu a při teplotě, jakou máte u své trouby vyzkoušenou. Já vám navrhuju tři náplně, které jsme zatím doma vyzkoušeli:
První náplň je slaná
Suroviny:
100 g nivy
1 kelímek kysané smetany
1 vejce
1 stroužek česneku (není povinný)
2 lžíce posekané petrželky (není povinná)
sůl, pepř, případně i koření podle chuti (např. provensálské), fantazii se meze nekladou
Ostatní záleží na vás – ke směsi nemusíte přidávat nic, nebo naopak přidáte 1) houby (žampiony nebo hlívu) podušené na cibulce, 2) posekanou šunku, 3) opečenou anglickou slaninu, pokrájenou na kostičky, 4) pokrájený a mírně podušený pórek, 5) trochu předem předvařené brokolice, 6) cokoli, co vám chutná a o čem si myslíte, že by se do košíčků hodilo.
Druhá náplň je mírně sladká
Je to vlastně variace na jablečný závin (štrúdl) – košíčky naplníte směsí najemno pokrájených jablek s rozinkami (nebo s brusinkami, nebo úplně bez nich), ořechy (nemusí být) a skořicí, sladit nemusíte.
Třetí náplň je velmi sladká (čili nic pro Matyldu a cukrovkáře)
Je to vlastně variace na portugalské košíčky s vanilkovým žloutkovým krémem Pastéis (též Pastel) de Nata, někdo je zná i pod názvem Pastéis/Pastel de Belém (gůglujte, na netu je obrázků i informací dost). Jsou moc dobré, asi je znáte, minimálně ti, kteří: 1) byli v Portugalsku, 2) mají v blízkosti Cukrářství Martinák (a vybudovali si na těchto košíčcích nezdravou závislost) skoro určitě. Jediná nevýhoda: jsou moc sladké a už pouhým pohledem na jeden košíček přiberete odhadem tak dvě kila. Ale zase třeba nějakým vnoučatům nebo návštěvě (až to bude možné) by chutnat mohly. Můžete si potom udělat tematický portugalský večer, zahrát si „kachličky“, tj. hru Azul (https://mindok.cz/?s=Azul – my máme tu první a je opravdu zábavná i pro ty, kdo žádné hry zásadně nehrají = já) a k tomu pojídat právě tyto košíčky.
Suroviny:
500 ml plnotučného mléka nebo smetany
30 g maizeny, Gustinu nebo vanilkového pudinku (tj. cca 3 lžíce nebo necelý 1 sáček pudinku) Pozn. Jde o to, aby to byl škrob kukuřičný, ne bramborový, tj. Solamyl, který se při tepelné úpravě jinak chová
4 žloutky z velkých vajec (nebo 5 žloutků z malých vajec) + 1 celé vejce
120-150 g cukru (např. třtinového)
1 vanilkový cukr (nebo 1 vanilkový lusk nebo 1 kávová lžička vanilkového extraktu)
1 špetka soli
1 svitek skořice
Postup:
Nejprve si svaříte skořici a vanilku v mléce (nebo smetaně) a necháte vychladnout. Pak si smícháte cukr, škrob a špetku soli, přidáte rozšlehané žloutky a vejce, pořádně promícháte a nakonec do této směsi pomalu a po troškách vmícháte předem připravené vychlazené ochucené mléko (nebo smetanu). Vše opatrně svaříte (nejlíp ve vodní lázni) na hustý krém, který necháte trošku vychladnout. Krémem pak plníte do ¾ košíčky a pečete 10-15-20 minut (podle trouby). Krém v hotových košíčcích má být po upečení trošku zkaramelizovaný (tj. do hněda).
Poznámka: První dvě náplně jsou náš domácí výmysl (náhlá inspirace podle toho, co bylo v ledničce), u třetí náplně jsem se inspirovala u výše zmíněného Cukrářství Martinák – https://cukrarstvimartinak.cz/ a na stránce receptů Hrnec v hlavě: http://hrnecvhlave.cz/pasteis-de-nata/ – podle ní jsem pekla první pokus, ale náplně bylo moc, byla řídká a opravdu hodně přeslazená (ovšem paní má moc dobrý trik na úpravu těsta, mrkněte se).
Konečnou verzi náplně jsem zkompilovala po průzkumu většího počtu receptů, nejjednodušší a kuchařsky nejpřístupnější je asi recept na stránkách Dr. Oetkera: https://www.oetker.cz/cz-cs/nase-recepty/r/vanilkove-dorticky-na-portugalsky-zpusob-pasteis-de-nata
Dobrou chuť! 🙂
Aido, dekuju moc za recept. VHolandsku se prodava Puff pastry a nic moc. A Junior ma moc rad jablkovy strudl, takze urcite vyskousim.
A moc myslim na Alex.
Tak pak napiš, jak se vedlo. Tohle těsto mám vyzkoušené jen na ty košíčky, závin jsem z něj nedělala, ten jsem dělala z toho níže uvedeného. Abys to nemusela dlouho hledat, přidávám znovu odkaz: https://www.toprecepty.cz/recept/29123-jednoduche-rychle-a-levne-testo-na-strudl/
Teď jsem mluvila s Alex, dokázala mi zavolat!
Oba, ona i Jiří mají oboustranný zápal plic, její muž je na tom hodně zle, Alex lépe, ale bez kyslíku zatím nemůže být. Opravdu moc potřebují vaše palce…
Vyřídila jsem jí vaše pozdravy, moc a moc to pro ni znamená! (h)
Moc na ně myslím (h) (h)
Moc děkuje za pozdravy, ale nedokáže individuálně odpovídat. Proto dělám hromadnou odpovědnu:))
Myslím na ně
Moc na oba myslím a držím všechny palce a kočky drápky.
Držím palce, ať jsou oba v pořádku! (h) A díky za zprávu, Dede!
Dede, díky moc za zprávy. Držíme co to dá, všichni! Zase hromadně pozdravuj. (h)
Jejda, díky za zprávy, myslím na oba a držím pěsti.
Nakonec jsem se jí sama neozývala, i když číslo mám, nechtěla jsem obtěžovat, protože jsem nevěděla, jak na tom je. Takž moc dík za hromadnou odpovědnu.
Alex zvládla noc, ale bylo to prý hrozné. Tak jsem jí napsala, ať bojuje, že na ni myslíme! (h)
Sice až dnes, ale držím palce o to usilovněji.
A myslíme usilovně!
moc na ní myslím a přeji ať je to lepší a lepší, moc mě to bolí, že onemocněla.
jsem už z toho zmatená, že se nepodepíšu.
Ale bože, moc na ně oba myslím.
Na oba moc myslím a držím palce, to dají- musí (h)
(h) (h)
Myslím na ně a nadále držím palce.
Držíme všechny palce, i ty u křídel!
OT – moc vás všechny prosím o palce… Alex i její muž jsou ode dneška v nemocnici s covidem, Jiří na JIP, Alex zatím na normálním pokoji s kyslíkem.
Myslete na ně, prosím (h)
:-O
Ježišmarjajozef! Držím všecky pěsti, co mám!
Ach bože – zrovna dneska jsem si říkala, že se nějak dlouho neozývá, že jí musím zavolat… tak aspoň pošlu SMS a moc moc moc na ně myslím. Jura už má hodně vysoký věk a Alex je zase chronicky nemocná (h) (h)
držím palce ať se z toho dostanou (h)
Myslím na ně! (h)
V brne? A v ktorej nemocnici.Sestra pracuje na infektologii Č.Polích,može sa na nich popýtať,trošku intervenovať u kolegov.
Alex je u sv. Anny. Nevíme, kde je Jiří
Ach, oba najednou! Myslím na ně a držím palce, pěsti. (h)
Držím, co to dá. Ygo, pozdravuj je, moc a moc. Oba. Ať je jim brzo líp. (h)
Psala jsem jí, že na ně myslí spousta lidí. Že to musejí dát! (h)
Jeminánku, to je nečekané a ještě navíc se nakazili oba. Moc a moc na ně budu myslet a držet palce, aby to zvládli (y) (y) (y) !!!!
Moc moc myslím na Alex i na jejího manžela. Držím všechny palce, posílám sílu a modlím se. (h)
Držíme!
Alex, drzim vam obema palce (h).
To není dobré, ale doufám, že bude! Myslím na vás a přeju hodně sil!
Alex, modlím se, držte se, vy to dáte!
Anonym je baty
Aida,vyzerá to veeelmi jedle,som na tom ale ako tečka,mám len „ručný“ pohon svojich rúk.Preto ani nepečiem,neviem dobre zmiesiť a spracovať cesto.Na mieste je otázka prečo si nekúpim správny kuchynský robot.Preto,že som pred pár rokmi usúdila,že vzhľadom k veku sa mi neoplatí.Ale žijem,tak po korone prehodnotím svoj názor,zakúpim robot a budem vas zahrňovať receptami a vizuálne aj obrazkami.
Na budúci týždn chystám baklažánové hody.Mám od kamaratov,dobre recepty,mohli by ste niekto napísať článok s baklažánim/lilkami/ to by bola fajn diskusia!!!
Verenko, tohle těsto se může dělat i ručně, jen je to pak lepší ne v misce, ale na válu, a hotové je to i tak za 10 minut maximálně, dýl to opravdu netrvá. Popis pomocí „strojů“ jsem psala pro zjednodušení, nejsou nutné.
Lilky máme taky moc rádi, chceš nějaký recept hned, nebo je mám zas nějak sepsat? Z hlavy (bez delšího popisu mě napadají hned dva tipy, už jsem je sem do diskuse určitě opakovaně psala.
1) „Balkažán ala Jean“ aneb „Jeanův lázeňský lilek“ – starý recept z Labužníka: https://www.labuznik.cz/recept/jeanuv-lazensky-lilek/ – u nás doma velmi oblíbený, jen vždycky musím sehnat otroka na loupání a krájení česneku.
2) „Babáč“ neboli Baba Ganuš – upéct neoloupaný, vidličkou předem propíchaný lilek v troubě nebo nad ohněm až se slupka trochu připálí, nechat mírně vychladnout a pak rozkrojit, dužinu vyjmout, rozmačkat vidličkou, osolit, opepřit, přidat drcený česnek, olivový olej, tahinu, nechat zaležet a používat jako dip nebo pomazánku (správně se jmenuje Baba Ghanoush, babáč tomu říkáme, když vaříme s Hugem, skoro vždycky totiž děláme duo babáč + humáč, tj. humus).
No a pak děláme různé druhy lilku plněného a pak zapečeného, podle toho, co je doma:
Lilek podélně rozkrojit na půlky, dužinu vydlabat, pokrájená na kostičky pak tvoří součást náplně.
Na náplň se na olivovém oleji opeče posekaná cibule, ke které se po chvíli přidá posekaný česnek. No a pak dáváš, co máš doma, buď třeba mleté maso, nebo třeba nějaké houby apod., nebo taky nic. Po chvíli dušení přidáš tu dužinu z lilku, po další chvíli rajčatovou passatu nebo malý rajský protlak, osolíš, opepříš, okořeníš podle chuti. Směsí naplníš půlky lilku, zapečeš, nejlíp předtím posypané strouhaným sýrem.
Variací je moc, nahoru na náplň jde třeba dát i trošku bešamelu, pak sýr, pak zapéct, atd., atp.
Ještě je dobrý lilek parmiggiana, ten napíšu za chvíli. Nebo musaka.
Lilek parmiggiana: Lilek nakrájet na kolečka, obalit v těstíčku ze škrobu, vody, strouhaného suššího sýra italského typu. Zvlášť si uvařit klasickou rajčatovou omáčku. Opečené lilky naskládat do zapékací misky, polít omáčkou, zapéct.
A už asi nic dalšího psát nebudu, jak jsem nahoře četla o Alex a jejím MLP, udělalo se mi velmi smutno, fakt nemám na jídlo pomyšlení a jen na ně myslím a držím jim pěsti.
Kdyby sis to tady ještě četla, recept a vysvětlení je zde: https://www.labuznik.cz/recept/parmigiana-di-melanzane-historicky-recept/ – a omlouvám se za špatný název, přebývá mi tam jedno g
Ale ta Alex a její MLP, z toho jsem opravdu špatná, doteď si covid nesáhl tak blízko mě, moc na ně myslím. Zjistila jsem, že i přes změnu telefonu mi číslo na Alex zůstalo, zítra jí zkusím opatrně napsat. Je mi to celé moc líto.
Ahojte dámy – dřív jsem neměla čas, dodělávám práci za týden, ale víte co? Hrozně jsem se bála, že mě strašně strháte, protože Vám bořím bábovičky, když je kupované listové těsto nejlepší kamarád každé hospodyňky (můj taky donedávna byl). Tak jsem ráda, že jste mě nesepsuly.
Já to o tom listovém těstě taky nevěděla, nenapadlo mě to, resp. jsem byla líná číst si popisek na etiketě.
Aido, ony etikety a případně nové, lepší brýle člověku někdy rozšíří obzory tak, jak by to nečekal. 🙂
Občas jsem to dělala tak, že když mě honila mlsná a nebyla to akutní hypoglykémie, tak jsem nakupovala systémem: nesmí v tom být palmový a palmojádrový olej, ztužené tuky, případně – zostřená verze – i přidaný cukr. Košík zůstal spolehlivě prázdný. 🙂
Nicméně chudák kolega čte etikety z musu, hledá lepek, a ten tvrdí, že na tuky musí rezignovat, jinak by neměl vůbec co jíst. Jo, má to těžké, v těch bezlepkových bývá složení ještě horší, čest několika málo výjimkám.
P.S: To těsto vypadá jedle, jako i to od Kaai, navíc je ho právě na štrůdl sladký a slaný, tak akorát. 🙂
Používám podobné těsto, jen s jogurtem místo vajíčka (půl kila polohrubé mouky, kostku tuku a jeden malý jogurt, tuk nahrubo propracovat s moukou a spojit jogurtem). Z něj mám vyzkoušené i záviny a nedrobí se. Vlastně nejčastěji dělám koláč takzvaný dvouplackový – polovinu těsta rozválet (vyjde skoro přes celý plech), pokrýt krouhanými jablky (plus cukr, skořice, rozinky etc podle chuti), zakrýt druhou rozválenou polovinou, spojit okraje, propíchnout párkrát nožem a upéct. Na plechu se chová mravně a není potřeba ho nijak podmazávat ani podsypávat.
Nechápu úplně, co je špatného na řepkovém a palmovém oleji, ale souhlasím a podepisuji, že tohle těsto je fajn.
Dopad na životní prostředí…
Řepkový olej obsahuje kyselinu erukovou, která je karcinogenní. Palmový olej zmiňuje YGA, nebo gůgluj.
K palmovému oleji samozřejmě určité teorie znám, ale připadá mi to dost sporné – biopaliva, zábory půdy jinými rostlinami atd. Ta teorie o karcinogenitě kyseliny erukové jsem měla pocit že se nepotvrdila? Vysokoerukové oleje mají negativní vliv na srdce, ale ty se k jídlu se nesmí prodávat. Tak bych z toho zase nedělala zlaté tele. Ale domácí je domácí, o tom žádná 🙂
To Tvoje těsto, to bude něco na tenhle způsob? https://www.toprecepty.cz/recept/29123-jednoduche-rychle-a-levne-testo-na-strudl/
Místo Hery jsem dala máslo, s těstem se dobře pracovalo a čím dýl leželo v ledničce, tím bylo lepší.
Jinak záviny (sladké) děláme poslední dobou z kynutého těsta, slané dřív právě z toho kupovaného listového, teď už jsem žádný dlouho nedělala, tak nevím.
Jo, to je ono, akorát jsem tam nedávala ani žloutek. Mám takový pocit, že jsem někde i četla, že jogurt funguje místo něj, akorát to teď nemůžu nikde najít… ale teda to „moje“ těsto je o hodně starší, v rodině předávaný.
Aido a Kaa, díky za recepty,to bude mňamka. (h)
Oblíbila jsem si podobné těsto, jen místo bílého jogurtu kysanou smetanu – i proto, že v naší vísce na konci civilizace bílý jogurt nebýval úplně vždy k dostání, zato zakysanka ano. I chuťově se mi zamlouvá víc než hotové lístkové těsto.
Ahoj a díky, to vypadá taky velmi jedle… 🙂
Dřív jsem z listového těsta pekla hodně, dneska peču strašně málo čehokoliv, když jsme jen dva. Dost často to vyřeším koupí dvou koláčů z Karlovy pekárny a sladké je na víkend hotové 🙂 Vyrábět těsto v tomhle množství je zbytečné.
Listové těsto nekupuju už dlouho, začalo mi připadat jakoby suché „perné“, pomáhala jsem si namísto toho tím klasickým tvarohovým (250+250+250). Taky jsem si právě začala číst složení toho kupovaného, ale kdysi to šlo.
Ta slaná náplň mě oslovuje, nakonec se člověk nemusí striktně držet receptu, fantazii se meze nekladou 🙂
Dík, zkusím to rychlé, jen mě odrazuje to zpracování, mám jen ruční pohon. 😀
Ta slaná nebo jablková náplň je dobrý nápad, dík ! S tím posledním krémem se patlat nebudu, nevím, kdo by u nás jedl, teda vím, ale ten to nesmí 😀
Alimo, takhle se na tu sladkou náplň dívám taky:)) Ale počítám, že jednou zase přijede rodina a pak bude strávníků plno 😛
No já si to právě občas kupuju u toho Martináka, moc mi to chutná a pak si to moc vyčítám, fakt je to kalorická bomba. Ale když bude doma víc lidí, tak se ty dva-tři kousky pro mě ztratí, no (snad, haha). Když jsem dělala první pokus, kromě asi tří kousků jsem všechno rozdala tady sousedům na patře. O další už jsme se dělili s dětmi. Ale je to fakt věc jen pro lidi navázané na Portugalsko, Čechům to nic moc neřekne, jen ze zdvořilosti ochutnají.
Ten recept na těsto vypadá fakt dobře! Dá se z něj vyrobit i závin? Tedy abych upřesnila, nedrobí se, když se používá větší plát? 🙂
Slané náplně nemám sama za sebe ráda (u nás v rodině se nějak nikdy nedělaly), ale sladké fungují:))
Z obsahu té slané náplně mám ráda všechno… Možná na ni nechat jen kousek těsta? 🙂
Díky, Aido, za nápad a práci, jakou sis dala s jeho zpracováním.
A ta hra taky vypadá dobře!
Hra je bezvadná, fakt jsem se u ní bavila i já, která fakt na hry nejsem. Holt Baru věděla, jak si nás získat (ona má vystudovanou portugalistiku a tahle hra byla první věc, kterou nám domů donesla).
vypadá to velmi jedle 🙂 a ne moc pracně.
Mar-ska , po ránu