Počasí se zvolna otepluje a naše chutě na to brzy začnou reagovat touhou po lehčích jídlech. Do letní zeleniny je ještě relativně daleko, takže se mohou hodit recepty počítající s tím, co se dá sehnat teď. Dobrou chuť!
Těstoviny s květákem (2 porce)
Suroviny:
½ sáčku sušených těstovin (penne, fusilli, kolínka apod.)
1 menší květák
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 chilli paprička (čerstvá nebo sušená)
sůl, pepř
2 lžíce sekané zelené petrželky
Postup:
Na olivovém oleji asi 1 minutu opékáme najemno posekaný česnek a chilli papričku, přidáme květák rozebraný na malé růžičky, chvíli vše opékáme, pak podlijeme vodou (vody dáme tolik, aby byl květák těsně zakrytý), osolíme, opepříme a asi 5 minut povaříme na mírném ohni přikryté pokličkou.
Poté přidáme ½ sáčku libovolných sušených těstovin (lepší jsou menší tvary) a za občasného promíchání vše vaříme na mírném ohni zhruba 10-15 minut, nebo do té doby, než těstoviny i květák přiměřeně změknou (květák se mírně rozpadne a vytvoří jakousi „omáčku“, která obalí těstoviny). Nakonec přidáme posekanou petrželku, vše pořádně promícháme a podáváme.
Poznámka: Chilli papričku lze vynechat, ale je to s ní lepší.
Inspirace: FB kamaráda Huga/Michala (Nomadis Catering)
P.S. Vyzkoušeli jsme tuto středu a moc nám to chutnalo.
Těstoviny s červenou řepou (2 porce)
Suroviny:
1 balení čerstvých těstovin (např. tagliatelle, dobré bývají ty z Lídlu)
2 středně velké červené řepy (zhruba ¾ kg) – předem uvařené nebo upečené
2 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku
1 chilli paprička (čerstvá nebo sušená)
sůl, pepř
50-100 g sýra feta nebo balkánského sýra
2 lžíce sekané zelené petrželky nebo kopru
½ lžíce citronové šťávy (není nutná)
Postup:
Nejprve si připravíme řepu – buď ji neoloupanou upečeme zabalenou do alobalu (trvá to asi hodinu-hodinu a půl), nebo ji uvaříme; můžeme použít i koupenou balenou předvařenou řepu. Připravenou řepu pokrájíme, přidáme k ní posekaný česnek, chilli papričku, olivový olej, sůl a pepř a vše společně rozmixujeme (v robotu nebo tyčovým mixérem) na hladkou pastu. Půlku hotové směsi dáme do uzavíratelného plastového sáčku nebo vhodné krabičky a zamrazíme – máme omáčku na příště.
Do misky rozdrobíme sýr, přidáme posekanou petrželku (nebo kopr), citronovou šťávu a promícháme; zvlášť uvaříme těstoviny podle návodu na obalu a slijeme je.
Nakonec v hlubší pánvi (já používám wok) smícháme uvařené těstoviny s omáčkou a vše ještě trochu prohřejeme.
Těstoviny podáváme posypané směsí sýra, petrželky (nebo kopru) a citronové šťávy (není nutná, já na ni zapomněla) a případně ještě podle chuti trošku zakápneme dalším olivovým olejem.
Poznámka: Chilli papričku a citronovou šťávu lze vynechat, místo petrželky lze použít kopr.
Inspirace: recept Nadiyi Hussain z BBC:
P.S. Budete překvapené, je to opravdu velice dobré.
A na závěr jeden úplně jednoduchý recept, celá příprava včetně krájení trvá nanejvýš 15 minut:
Těstoviny s cuketami (2 porce)
Suroviny:
1 balení čerstvých těstovin
2 malé cukety, dlouhé zhruba 15 cm, nakrájené na čtvrt kolečka
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 lžička provensálského koření
sůl, pepř
Postup:
Na olivovém oleji asi 1 minutu opékáme najemno posekaný česnek, přidáme pokrájené cukety, osolíme, opepříme a okořeníme provensálským kořením. Dusíme, dokud nejsou cukety „al dente“ (nemají být zcela uvařené, mají zůstat křupavé), trvá to jen pár minut. Zvlášť uvaříme těstoviny podle návodu na obalu a slijeme je. Nakonec vše smícháme a podáváme; kdo chce, může si hotové těstoviny posypat sýrem, ale není to nutné.
P.S. Tohle je naše domácí klasika, když se mi nechce vařit, nebo když je u nás dcera vegetariánka a nemám pro ni nic jiného.
Poznámka na závěr: Kdo má rád maso, může si všechna tři jídla doplnit kouskem něčeho dobrého, opečeného „na přírodno“, případně snad i vypraženou slaninou nebo uzeným, ale myslím, že hlavně u druhého receptu by to byla škoda.
Dede: Děkuju Aidě za mlsotníkový příspěvek! A pokud máte další nápady, jak si v tuto roční dobu připravit těstoviny, sem s nimi:))
KUCHTIČKY ZLATÉ, DĚKUJI VÁM ASPOŇ TAKTO OPOŽDĚNĚ ZA VŠECHNY TY KRÁLIČÍ RECEPTÍKY.ZEJMÉNA VYSLOVUJI OBROVSKOU POCHALU AIDĚ ZA ODKAZ NA DADALOVU KUCHAŘKU MY TOTIŽV .KRÁLÍKY DÍKY SOUSEDOVI MÍVÁME HODNĚ ČASTO A MNE UŽ DOCHÁZELY NÁPADY. KDESI JSEM TAKY ČETLA O ZÁVITCÍCH Z BŘICHA. UŽ JSEM JE I VYZKOUŠELA, ALE JIŘÍMU MOC NEJELY. TO BŘICHO JE DOST HOUŽEVNATÉ, I KDYŽ SE PEČE POMALU. Už jsem vyzkoušela i nejrůznější úpravy , ale když je něco moc často, tak to fakt leze i z uší všem strávníkům. Znám velice dobře, jsem dcera vyhlášeného řeznického mistra, takže zabijačkové „pochoutkyů b yly na rodinné tabuli když ne skoro denně, tak jistě obden určitě. a ani výprask tátovým páskem mne nijak nedokázal přimět k dobrovolné a radostné konzumaci těchto pochutin. V Bělé však opravdu nemáme řeznictví a mně se vážně nechce kupovat neskutečně předražené balíčkové maso v samošce, když do balíčku nelze nakouknout a vidět vše ze všech stran.proto máým raději sousedova králíka, protože ho dostanu jen cca hodinku po zabití a vím, že je maso čerstvé a dobré.králík je nejdietnější maso pro cukrovkáře a při inzulinové terapii obzvláště.Takže ještě jednou všem od srdce děkuju. Zas se tu dusím, mění se tlak a plícše protestují.
Hmm. zajímavé! Vyzkouším.
dede, jestli to najdeš, prosím o zásah – posílala jsem odpověď Lence ohledně receptů na králíka, ale byl tam odkaz na webové stránky, takže příspěvek neprošel – byla bys tak hodná a podívala se na to? děkuju předem.
Dede, díky – a omlouvám se za to malé písmeno v oslovení výše.
Ahojky, zvířetníci a kuchtičky obzvláště. Omlouvám s Aidě za to, že jí sem drze vpadám. kdesi dole jsem uváděla jeden též jednoduchý receptík, ale teď mám jiný problém. Sosedčin syn chová na zahradě králíky. Vždy, když někjaké ušáky vraždí, ptá se, zda králíka chci, a kolik jich chci. Tentokrát zazvonil ,aniž bx cokoli řekl dopředu. Jeho králíci mívají moc dobré masíčko a nejsou to žádní vychrtlíci, kteří byli krmeni odpadem a vším možným i nemožným.Nikdy jeho králíky neodmítám, ale jelikož právě začátkem týdne vraždil dost kusů, protože už potřetí o hodně kusů přišel. Vždy, když jsou ujšáci už pěkně vykrmení a mohli by se zabít, pokaždé mu všechny králíky vyberou zloději. I když soused pokaždé krádež hlásí hnedle poránu, když zjistí vypáčené a prázdné kotce, nikdo ze zdejších pánů policajtů se tím nezabývá. bohužel ty krádeže se stále stupňují a zloději nevykrádají jen spuzsedovy kotce.Takžeč jsem nakoupila hnedle ti nádherné ušáky. Jsou už stažení, vykuchaní MAJÍ VŠECHNY DROBY. jELŮIKOŽ PRO MNE JE KRÁLIČÍ MASO DALEKO VHODNĚJŠÍ NEŽLI KUŘECÍ, VŽDY NEODOLÁM A NAKUPUJU. Za 1 králíka platím 200 Kč. Podotýkám, že ta cena je od kusu, ni,koli za 1 kg! králíci mívají cca 1,9kg,za což bych v obchodě zaplatřila nejméně dvojnásobek. Mám taky jistotu, že ten domácí králík nežral nějaký hnus nebo chemii, jelikož z těch sousedovic králíků se vaří pro celou jejich 6 člennou rodinu. Mám jen problém, co z ušáků vytvořit, aby zase mlp proti nim neprotestoval. Už jsem ho dělala v hořčičné omáčce podle Štětinky,na česneku s vepř. bůčkem,smaženého, na zelenině ala svíčková, dokonce jsem ho vykostila a udělala z masa karboše i sekanou. Něco masa jsem i naložila jako čínu, zkusila jsem i gulášek v pomalém hrnci, ale ten nenadchl ani mne.Zkrátka mému Jiřímu lezou králíci i ušima. má někdo z vás jiný nápad na úpravu králíka?Díky předem
Závitky z králičího masa plněné něčím jiným? To dělávala moje mamka, když nám králíci lezli i ušima. Třeba i vařeným králičím masem z polívky, ale hodně bylinek do toho.
Mamina dělal králíka ala zajíc cibulář… bylo to moc dobré, až na to že netuším, jak to dělala, sama králíky nikdy nemám. Vím, že pod králíkem bylo hodně cibule 🙂 Asi k tomu divoké koření?
Babička umělá nakrmit králíkem celou rodinu. Nohy se udělaly zvlášť, třeba upekly, válečky masa od páteře byly na minutky, zbytek včetně drobů se uvařil a obral. Mohla být polévka s masovými knedlíčky, případně se to dalo vařit s novým kořením a bobkovým listem a cibulí a pak se zahustilo jíškou na omáčku.
Mladý králík si ovšem zasloužil, aby se z něj řízky nadělaly, s bramborovým salátem. Zase šlo o ty válečky a nohy, pokud byla opravdu příležitost, tak se vykostily, jinak jen prořízly až ke kosti. Myslím, že by šla i odlehčená verze – obalit ve strouhance, vajíčku, opéct na pánvi do zhnědnutí vajíčka, dát do pekáče, pokapat smetanou a dopéct.
Z jater a drobů je moc dobrá paštika, i jen tak s máslem mixovaná, nemusí být moc složitá.
JJ… mám plán tento týden nevařit, když jsem sama. Asi si budu tenhle komentář přeříkávat nad chlebem se sýrem a paprikou! 8) 😀
Lenko, prozatím nemám vůbec čas, mám moc práce a tak jen nakukuju a s králíkem mám jen minimální kuchařské zkušenosti, takže odpovídám jen telegraficky – jako inspiraci posílám odkaz na Dadalu, tam je receptů na králíka docela hodně a některé z nich na první pohled vypadají i použitelně (víc jsem je ale nezkoumala, takže se za ně nemůžu zaručit). Viz https://dadala.hyperlinx.cz/kral/kralh.html
Těstoviny jsme nakonec měli až dnes, inspirovala jsem se receptem č. 4, smetanovým dole v diskusi. Dala jsem i cibuli i česnek, hodně česneku, použila jsem hlívu ústřičnou a nakonec jsem přidala ještě baby špenát. Dobré to bylo a hlavně! příprava i s čekáním na uvaření vody na těstoviny max 1/2 hodiny a to se cení! Na dlouhé vaření nebyl čas, byli jsme se psem na výletě mimo katastr obce, abychom si to ještě užili. 🙂
No, my už máme natrénovaný zavřený okres. Katastr bude novum 😛
Tak já taky . Přidám sem šikovný receptík,který jsem opsala odněkud z internetu. Jmenuje se to brokolicová pizza bez mouky. Pizza tí fakt ale není ani trochu, i když pokrm chutná skvěle a lahodně. Vzhledem k mému diabetu na inzulínu většinou musím dobře promýšlet, co strkám do húst. Recept jsem si trošku přizpůsobila a výsledek nám s mlp vážně velice zachutnal. Sice jsem ho zatím nevyzkoušela s květákem, ale tuším, že i květák lze snadno použít. Jen bych ke květáku ještě přidala trošku muškátového květu a asi bych ubrala česnek. Takže kdo má zájem, tady je recept na brokolicovou „pizzu“: Potřebujeme cca 500g hlavu brokolice, 2-3 stroužky prolisovaného česneku,5 lžic jemných nebo nasucho rozmixovaných ovesných vloček,2 celá vejce, trošku nasekané šunky(cca 50g),250-300g jemně nastrouhaného sýra(gouda nebo ementál dle zásoby ,olej na vymaštění zapékací nádoby , trošinku soli-raději však méně, jelikož sýry bývají velmi slané),1 pol.lžíce sušených provensálských bylin,několik lístků čerstvé bazalky(nemusí být),1 mozzarela, 1 plechovka celých nebo i králených oloupaných rajčat,jakákoli další zeleniny(papriky různé barvy apod.,passata z pečených rajčata nebo obyčejný kečup.
Postup:Brokolici rozdělíme na růžičky a košťál a poté ji skoro rozvaříme(vař. cca 15 minut) doměkka. Košťál oloupeme a přidáme k růžičkám . Pak vše nandáme do většího kousku plátna, přes které vymačkáme všechnu tekutinu.Vymačkanou hmotu dáme do misky, dodáme koření,česnek, vejce , sůl a vločky a ponor.mxférem nebo i mačkadlem na brkaši vytvoříme kašovitý základ, který rozetřeme na dno olejem pořádně vymazané zapékací nádoby. Hmotu posypeme strouhaným sýrem, na něj nasypeme sekanou šunku ,plátky či kousky rajčat a kousky zeleniny dle zvyku a zásoby.Povrch jsem ještě polila passatou z z pečených rajčat a ještě jsem to celé ozdobila plátky mozzarely.Zapékací nádobu jsem šupla do maximálně vyhřáté trouby a při 230°C jsem vše zapékala25 minut.UPOZORNĚNÍ PRO KUCHTIČKY: Když se pokrm vytáhne z trouby, nejde moc dobře krájet, bo se sýr roztéká a táhne. Líp se krájí po mírném zchladnutí.Výtečné je to i zcela studené.Přeju dobrou chuť všem.
Tak Lenko, o tomhle jsem fakt ještě nikde nečetla! 🙂
A to jsem viděla videa s květákovou rýží a cuketovýni „těstovinami“:))
Zato jsem tu už tuším psala o „vajíčkové pizze“ 🙂
To se na pánvi opeče cibule, česnek (krájený) a tuším paprika, pak se na to dají krájená rajčata z konzervy a sůl, a opéká se to všechno tak dlouho, aby to bylo husté. No a pak se do té bublající směsi dají 4 vajíčka, jako volská oka. nechá se ti už jen tak dlouho, aby se vajíčka udělala do požadované tuhosti a podává.
To by ti, Lenko, taky mohlo vyhovovat! 🙂
DÍKY, DEDE, ale já s vajíčky musím opatrně jako se vším, co se nelíbí mé špatně a málo gunkční slinivce.A neboj se, já ten recept děla právě v sobotu a bylo to tak jedlé, že jsem zbytek už studené „pizzy“ sež..k večeři. Vůbec mne netlačilo svědomí, jelikož je vše zahuštěné ovesnými vločkami, nikoli moukou.Jde to fakt hůře krájet,dokud je to horké, ale fakt jsme oba měli boule za ušima. Já ten recept četla někde na internetu, púrotože jiří zas bez porady se mnnou dotáhl už horší brokolici, která musela být rychle využita.Brokolicovou polévku Jiří dojedl ve středu, takže tu jsem nechtěla. Na lehkou úpravu zapečením se sýrovým bešamelem už to nebylo, ale tohle vážně je výhra. Zkus, nebudeš litovat Ten květák jsem zatím nezkoušela, ale brpokolici ano a s ohromným úspěchem.
Tak jako první referuji, jak dopadly slíže. Výborně: byly bramboráky. 😀
Nějak jsem neměla dostatečně kreativní náladu, abych se do toho pustila, ale jsou v pořadí. Došla jsem k názoru, že zahnat trudnomyslnost česnekem a majoránkou bude pro linii bezpečnější než povidly, ořechy, tvarohem atd. atp. atf. adús. (atf. = a tak furt, adús. = až do úplného se…snězení). Tuk v tomto případně neřeším, protože je smažím na pánvičce jen lehce namáznuté, ne v oleji.
Mně docházejí na podzim koupené brambory. Jsem naštvaná, že budu muset kupovat v obchodě. Takže na bramboráky by nevyšlo. Budu na ně muset pamatovat.
Jinak u nás je dneska jeden z Karolíniných receptů- http://www.dedenik.cz/2012/02/10/mlsotnik-jen-tak-ze-zbytku/
to vepřové s mrkví je fakt super.
Vepřové v mrkvi taky můžu:)) Ovšem poslední dobou to dělám bez česneku, ale zato se zázvorem. taky dobrý! 🙂
Dede, když můžeš brambory na loupačku, zkus bez loupačky.
Vykartáčuj menší brambory a uvař je ve slané vodě ve slupce. Slej vodu a nech odpařit. Obal je v másle, posyp nasekanými bylinkami a cvrnkni trochu vločkové soli.
Pro jednu osobu: 150gr brambor, půl lžíce másla, půl lžíce pažitky, půl lžíce kopru, půl lžíce kerblíku a tu sůl. Toť vše, stejné brambory, trochu jinak.
Nejlepší jsou brambory nové, ale já stejně brambory už moc neloupu, ty, co se teď prodávají mají slupku tenkou.
Taky dělám stejně a pak dále podle Liky,brambory rozplesknu dlaní,dám opéct na pánev,na povrchu je pak mírně opatlám oříškem másla a přidám petrželku nebo něco,co můžu.Moc dobré! 🙂
Jo, ty rozplesknutné dlaní s kapkou rozpuštěného másla, kápnutým citronem a špetkou tymiánu dávám ke grilovanému masu. Já teda jenom ty brambory a salát. Když se jó rozšoupnu, vyměním citron za pomeranč a tymián za jemně rozsekané mandle. Oboje dóóbrý!
Jejda, to je přímo mňamózní,zapisuji rozšup! 🙂
Jano, to od tebe znám a mám moc ráda 🙂 Akorát letos beru ze statku brambory odrůdy Adéla a ty mají tu slupku opravdu silnou a občas i takovou hrubou. S těmi by to asi nešlo…
Šiš jak já se těším na nové brambory! A na jaro…:)) U nás byly ráno -4 stupně, ale den byl slunečnej. Pravda. maximálně 5 stupňů – vrátila jsem se k zimní bundě 🙂
Děvčata, já brambory téměř výhradně vařím ve slupce. Výjimkou jsou jen ty, co už mají větší klíčky. Ty loupu ze zdravotních důvodů. Ale pokud chci fakt bleskovou přílohu k masu a pospíchám už k jídlu, stačí mi dobře kartáčkem odrbat slupku, celé brambory i se slupkou pokrájet na menší měsíčky, vyrovnat je na mělký talíř, trochu je osolit a okmínovat drceným kmínem a už je Šoupnout do mikrovlnky. Vlním je cca9 minut na nejvyšší výkon, který mikrovlnka dokáže. Uprostřed doby vlnění bramborové měsíčky přeskupím, aby se rovnoměrně propekly všechny . Je to zcela bez tuku, rychlé a hlavně dietní.Naš mladší dcera tomu říká americké brambory, ale je to jen matoucí název, jelikož s Amerikou nemají společného vůbec nic. Jšen upozorním pro ty. kdo by namítali, že mělký talíř je málo. Nikdo přece netvrdí, že ty brambory musejí být udělané najednou pro všechny.stačí totiž, když si připravíte několik těch mělkých talířů a šoupete je do mt postupně.
Testoviny, ty ja muzu 😛 Varim je casto s brokolici. Nakrajim na kosticky platky slaniny, obdelam na ni brokolici na ruzicky, pridam nekolik prolisovanych strouzku cesneku. Az brokolice zmekne, vhodim k ni uvarene penne, promicham a pridam hodne nastrouhaneho tvrdeho syra, promicham vse.
Brokolice se slaninou zní líp než brokolice samotná 8)
Momentálně mi doma chybí jakýkoliv sýr na strouhání… nějak jsem to zanedbala. Ovšem „výjezd z katastru obce“ plánuju až na středu, vydržím:))
Tu sú také excelentné kuchárky a ja dávam jednoduchý česky „sprostý“ recept.Mám z toho nervy.
Tak dávky sú odhadom. Asi 200gr polohrubej múky/počujem z diaľky mamu -tú s červeným pásikom/.Preosejete/ja nie/ urobíte v strede jamku a kydnete tam 1 vajíčko,osolite./Viac vajec nedávajte,cesto by bolo tvrdé.Pridávate potroške vodu až vymiešate vláčne cesto a sformujete ho v bochník.Zdôrazňujem vláčne,nie také tuhé ako na rezance do mäsovej polievky.Pomúčite dosku/trošku sa lepí/ a vyvaľkáte na hrúbku asi 2-3mm.
Ostrým nožom nakrájate pásy plus,minus 6-8 cm po dlžke.Tieto naukladáte na seba a pokrájate slíže kolmo na ten pás tak asi 6-8 mm.Pozor lepia sa -niekomu viac,niekomu menej/ porozhadzujete ich po doske,aby to nebolo zlepené.Chvíľu necháte obschnú,zatiaľ zovrie osolená voda,kde ich dáte vyvariť-keď vyplávajú smer dohora,tak isch scedíte,prelejete vodou dáte do rendlíka,pekáča alebo na panvicu.Na ne nasypete hrudkovitý tvaroh/nie ten rozblamcaný jemný/ polejete čerstvými škvarkami. Už predtým ste si slaninu úhľadne pokrájali na kocky,vyškvarili.Kocky kultivované,malé,opražene do hneda,masť z nich vsiakne do rezancov.Navrch dáte kyslú/zakysanú / smotanu.Ja milujem toto všetko urobiť na panvici,pustiť ohen a zapiecť ich tak,aby sa na spodu urobila taká voňava kôrčička a až na tanier si kydnem smotanu a nešetrim ňou. Sú takí zvláštni jedinci,ktorí si toto jedlo robia na sladko.takže na tvaroh dajú práškový cukor a polejú roztopeným maslom. Pre mňa divne.
V niektorých regionoch cesto nerežu nožom,ale radielkom a tie pásky potom !párajú“/ako látku/ v rukách a volajú to páračky.A to je všetko.z mojich skúsenosti je to,že mne sa cesto dosť lepí a tak hodne podsypávam múkou,čo nie je správne.Ake potom tá voda,v ktorej sa vyvárali, tvorí základ polievky zvanej slížovica,Časť slížov ušetríte,na panvičke si orestujete na masti/máte ju zo škvarkov/cesnak,ak treba/ u mňa netreba/ urobíte slabú jíšku,pridáte červenú ml.papriku,vlejete do tej vody,zovriete,nalejete na slíže a ajhla máte kompletný obed.
Díky za oba recepty.
Ten první, to bude to, co jsme v tom Maďarsku jedli, jen ty nudle neměli nakrájené, ale natrhané na nepravidelné kousky. Dávali to jako přílohu třeba k paprikáši (např. z kapra), ale já jsem si to objednávala jen tak samotné.
P. S. Nechtělo by se Ti napsat nějaký Mlsotník? Přeci jen je vaše kuchyně trošku odlišná od naší a jídla, která Ti přijdou běžná, normální a nudná, tady třeba vůbec neznáme. Moc děkuju předem!
Přidávám se k prosbě. Slovenská jídla jsou skvělá, obzvlášť ta „šmrncnutá“ maďarskou kuchyní.
Díky, Verenko. „Spi dieťatko, spiže,
mamka varí slíže…“ děťátka to budou chtít jeden nasladko, jeden naslano, ten třetí na oba způsoby a a mamka aby zadělala rovnou z kila. 🙂
Jsi hodná, že varuješ, že se těsto lepí – jak se mi to stane, mám pořád tendence zahušťovat, aby to nedělalo. Ale co, kdyžtak bude obrovský kotel polévky.
Se dvěma mladíky v domě se kotel polívky vždycky hodí 😀
Dobré recepty, dělám podobné věci často,snažím se přes týden nejíst maso, jen tak, stejně na něho nemám chuť. Dnes jsem vzala květák, je dražší ale furt levnější jako maso,takže recept bude a zkusím to přesně dle Aidy,jestlipak to má lepší než já. 🙂 Díky za inspiraci,jo a s houbama dělám často nějaké ty matly. 🙂
Houby jsou dobré, verzatilní, však to píšu níž (s odkazy na dceru). A ten květák vyzkoušej, snad nebudeš zklamaná. Nějaké velké ohromující peklo od toho nečekej, je to prostě jen takové normální jednoduché jídlo.
Jenny, snažím se taky, ale mám potíž, protože spoustu zdravých potravin (hlavně luštěniny) můj žaludek prostě nechce a pokud ho nutím, vede se mnou pak spory:)) Fungují sladká jídla, která však z pochopitelných důvodů nejím.
Nakonec mám dojem, že jediné fungující bezmasé jídlo jsou brambory na loupačku, těstoviny s rajčaty a cokoliv s vajíčky:))
Hm, mezi námi, co budete vařit o víkendu?
Co je Martin na HO, navíc tu ještě byly děti, mám dojem, že akorát vařím. 😛
Na jeden den mám ještě hovězí pečeni z dneška, ale co na ten druhý? 🙂
I když… nejlepší by bylo, kdyby vařil někdo jiný:))
Víkend zatím nevím, ale dnešní večeři bude skoro určitě vařit „teta Ho“ z vietnamské tržnice na Olomoucké – MLP je kvůli práce kdesi odjetý a staví se tam pro dva kyblíčky polévky pho. Ještě má sáhodlouhý seznam, co koupit, už nám docházejí zásoby.
P.S. To jméno „teta Ho“ není nijak pejorativní, je to velmi hodná a milá paní, jezdíme za ní léta (když to tak počítám zpětně, tak těch 15 let to bude, jezdili jsme tam ještě dřív, než se z toho stala móda. Jen prostě nevíme, jak se paní jmenuje a když se nám představovala, toto jméno jsme pochytili, možná špatně.
Tak polévku jsem už pojedla, asi půlku, zbytek mám na zítra. Vše ze sáhodlouhého seznamu MLP koupil (např. garam masalu, tandoori masalu, čerstvé chilli papričky a veliký svazek čerstvého koriandru)* a navíc taky tři krásná, asi 15 cm dlouhá zralá manga, kus jen za 20 korun, no, nekupte to. Takže zítra si skoro určitě uděláme mangové lassi, asi to znáte, zbylá možná sníme jen tak (od té doby, co jsme byli „na jihu“, jsme si mango hodně oblíbili, ale je problém koupit tu dobré a zralé). Já vím, ta ekologická/uhlíková stopa je hrozná, no.
*Chystám se vařit tzv. „Základní kari omáčku“ podle jedné docela fajn kuchařky, kterou jsem si před nedávnem koupila.
Víš co, navař nám zasejc nějaké ty dračí zuby,nebo něco,už dlouho nic nebylo,jo?! 🙂
?
Jsem myslela aby Dede něco uvařila o své dračici z povídek. 🙂 Chybí mi. (Nebo jsem něco spletla?)
A jo, omlouvám se, mám dlouhé vedení, resp. asi i nedostatek informací, o dračici podle všeho nevím.
Nespletla 8) Brandy žije a zatím se jí dobře daří:))
🙂
Nutně potřebuji ten recept od Verenky, mám doma čerstvé škvarky a smetanu, i tvaroh by byl. 🙂
Jestli nebude, tak mám kuře. Jinak dneska bylo mleté hovězí zapečené pod bramborovou kaší, mládež si pomlaskávala (na cibulce opečeme hovězí, okořeníme – provensálské bylinky třeba, rajčatovou passatu do toho, aby to bylo vlhčí, dát do pekáče, na to bramborovou kaši a zapéct tak dlouho, dokud nemá kaše opečené okraje či špičky 🙂 ). Má to taky dobrou vegetariánskou variantu, lehce v páře brokolici povařit, česnekem a nivou zasypat a navrch bramborovou kaši přidat – no dobře, máslem je třeba pekáč vymazat, aby se to nelepilo. Ani nevím, která je lepší.. 🙂
JJ, takže jsi vlastně dělala Sheperd Pie, pastýřský koláč:))
Moc se mi líbí ta bezmasá varianta, tu zkusím!
Ano, Dede, aspoň tak ten původní recept nazývali. (Souvislost s pastýři mi není zřejmá, ale budiž, z nějakého důvodu je to zažité označení.)
S brokolicí to byla improvizace, ale vyšla a byla dobrá (a navíc, jak píše výše Verenka, trochu surovin můžeme odsypat, vodu z vaření brambor a brokolice je škoda vylít a vyjde z toho s trochou improvizace a prohrábnutím špajzu i polévka 😛 ).
U nás dnes byly plněné papriky v rajské omáčce s knedlíkem. Jsem z toho tak vyčerpaná, že zítra s radostí pojedu podle některého z receptů Aidy. (chuckle) Pro mužskou část domácnosti arci k těstovinám přihodím kuřecí nudličky.
Pak poreferuj, jestli můžeš. Fakt nic neslibuju, každá rodina má jiné chutě, třeba vám to chutnat vůbec nebude. Nám to teda chutnalo, proto jsem sem ty recepty dala.
Aida,všetky 4/teda i ten pridaný/ sa mi páčia a aj ich robím-napr.včera cuketové cestoviny s orientálnym korením a čili.Ten kvetákový skúsim do služby, i ke´d som plánovala šunka fleky.
Do služby si totiž musím chystať jedlo,ktoré sa dá znovu zohriať,takže vyprážane rezne a syr sú automaticky vylúčené,tak si chystám vždy niečo na „šťave“ ako perkelt,paprikáš,lečo a najnaj cestoviny zapečené. A jednom jedinom prípade si robím domáce cestoviny a to tvaroihove rezancie s čerstvýnmi škvarkami a smotanou-Je to maďarské jedlo chudobných sedliakov,babička to volala „syrové slíže ze smotanú,maďari Turoš čusa /foneticky/ a moji brňaci toto jedlo volajú túrošky.Vedia ho aj nevesty,robia túroškové party pre bodrých Moravákov a čo je hrozne,pijú k tomu pivo.
Tak na to bych chtěla recept!
Verenko, taky si prosím o recept, když jsme byli naposledy v Maďarsku, tak jsme si to tam docela často dávali, byla to dobrota (teda jestli máme na mysli to stejné jídlo, snad ano).
Verenko, ty tvarohové rezance si neumím ani představit. Takže se řadím do fronty – dáš recept? 🙂
Mimochodem když jsme žili v Košicích, jedla jsem v práci v jídelně jídlo, které mě mile překvapilo. Byly to nudle s tvarohem, na sladko. Nudle (tagliatele, ale tehdy v roce 1987 se tomu tak neříkalo:)) byly pevné, na skus, tvaroh to byl ten tvrdší, hrudkovatý. Pocukrováno a polito rozpuštěným máslem. Moc mi to tehdy chutnalo!
Když jsem to doma líčila Martinovi (u nás se nic takového nedělá), tak akorát řekl, že to je jedno z mála jídel, které fakt nedokáže sníst, tak jsem to doma nikdy nedělala. Ale pamatuju si to doteď…:))
Nudle na sladko s tvarohem i makem jsem velmi oblibovala v dětství, ale vysoko nad nimi čněly nudle s mletými ořechy – kde mám ten hadr na hubu…
V Košicích se dělaly s povidly a mletými ořechy… moc dobrá kombinace! Kdybych jen z těch nudlí na sladko nějak nevyrostla… 😛
U nás se dělaly nudle krom výše zmíněných variant ještě se strouhaným perníkem. Taky velká dobrota, a přitom si ani nevzpomínám, kdy jsem je jedla naposledy.
Moje maminka dělala taštičky z nudlového těsta plněné sladkou tvarohovou nádivkou. Byly vařené a polité máslem. Mně to vždycky strašně chutnalo. Ale pro chlapy to není jídlo.
Zákusek? 😛
Recepty zajímavé, zvlášť ten s červenou řepou si říká o vyzkoušení (y) .
Co se hub a těstovin týká, tak když se houby v lese opravdu urodí, dělám „houbofleky“ – úplně stejně jako šunkofleky, jen místo uzeného dám podušené houby. Dobré to je.
Jj, taky to dělávám, když má přijít dcera. Jsem vděčná za to, že se po celý rok dá koupit hlíva nebo žampiony, kterýma jí ve všemožných jídlech nahrazuju maso. Kolikrát bývá i ta její bezmasá verze lepší než ta masová.
Tak mě zaujal hlavně ten houbový recept v diskuzi, s tím květákem nevím a řepu mám radši zapečenou, i když česneku je v té řepě tam slušné množství, tak by to snad šlo 🙂
Pokud přidáš takřka k čemukoliv česnek a parmazán a hodíš to na těstoviny, nemůže to dopadnout úplně špatně:)) Tedy, pokud to něco je jedlé 8)
Toho česneku je tam tolik, protože jsou to vlastně dvě porce omáčky (druhá půlka se dává zamrazit). A samozřejmě si ho tam můžeš dát, kolik chceš, třeba i žádný. Dtto ty papričky v těch prvních dvou receptech, taky nejsou povinné.
A ten květák fakt vyzkoušej, taky jsem byla předem skeptická v tom směru, že to bude mdlé, že přece květák nemá žádnou chuť atd., ale výsledek opravdu příjemně překvapil, vůbec jsem nečekala, že by to mohlo být takhle dobré.
No, třeba Ti to chutnat nebude, tisíc lidí, tisíc chutí, že jo.
No, já česneku dávám spíš hodně- a kolikrát ho v jídle jen prohřeju…
Tak to jseš můj člověk, my občas doma říkáme, že „i v česneku je málo česneku“. 😀
Myslím, že tohle úsloví jsem poprvé kdysi četla v nějakém rozhovoru s Vlastou Kahovcovou, když popisovala chutě svého bratra Karla, ale jistá si nejsem.
BTW. Třeba by Tě zajímala jedna naše stará a doma velmi oblíbená kuchařka (fakt ji máme snad 25 let), jmenuje se Velká kniha pro milovníky česneku (což je celkem paradox, protože ta knížka je spíš menší a útlejší. 🙂
P. S. Na Trhu knih ji mají, kdyby něco: https://www.trhknih.cz/kniha/ax5eorkc
Ty první dva vypadají hoodně zajímavě (tepelně upravená cuketa mi ne vždy přijde k chuti, to je můj osobní problém). Ten květákový si nechám v záloze na dobu, kdy se cena květáku stane přijatelnější, ale nějaká vakuovaná řepa čeká na svou chvíli slávy v ledničce.
U nás teď měli květák v Lídlu v akci za 30 korun velikou hlávku (říká se tomu tak?), tak jsme se předzásobili.
Díky milá Aido, ty první dva recepty čtu opravdu poprvé a moc se mi líbí ten s řepou. Jedu teď pro brambory do statku, třeba budou mít i tu řepu, občas ji mívají.
To s houbami znám i na „čínský“ způsob, tedy s cibulí nebo pórkem, paprikou a čínským zelím. To je taky dobré 🙂
Ještě mám čtvrtý tip, podobný tomu cuketovému – osmahnout žampióny nebo hlívu (opět na olivovém oleji, případně i na másle, může se přidat česnek, jak je uvedeno výš, nebo i cibule, jak kdo má rád) a až je to měkké a vydušené, osolit, opepřit a okořenit podle chuti, pak přidat malý kelímek smetany na vaření a povařit resp. podusit do zhoustnutí, pak smíchat s předem uvařenými těstovinami.
Jo, vím, že ten třetí výše uvedený recept asi všechny znáte a v nějaké obdobě používáte, ale mrkněte na ty první dva – jsou opravdu netradiční a nečekaně dobré, sami jsme byli hodně překvapení.
A nechte si chutnat!
Tak tenhle, Aido, vypadá velmi jedle, jen si počká na opravdové čerstvé houby z lesa (vidím nějaké hřibovité, lišky, nebo klouzky?). Mňam!
S lesními houbami to bude určitě o moc lepší než s žampiony z místního Alberta. Navíc to je hotové za chvilku.
Jak jsme teď zas (už od října) doma, pomalu mě přestává bavit vařit, i když je vaření jeden z mých velkých koníčků. Tak vymýšlím, co udělat do asi té půl hodiny, kterou tomu hodlám obětovat (máme oba opravdu hodně moc práce a přijde mi, že se do práce nejvíc zaberu právě v té chvíli, kdy je čas vařit). Když byla zima, vařili jsme si hutná zimní jídla dopředu (různá taková ta dušená masa, dlouho tažené vývary apod., nejlíp porci na dva-tři dny dopředu). Teď už na to není chuť, takže tyhle rychlovky jsou momentální záchrana. Až se oteplí ještě trochu víc, budeme to řešit saláty, asi.