Kaštany! Heboučké, lesklé, krásně rezavohnědé… Ten pocit, když rozlousknete čerstvý řemdih!
Ve skutečnosti je nesbírám jen tak pro radost, nebo protože to mým nenechavým prackám nedá. Kaštany jsou totiž velmi užitečné a doma si z nich můžete vybastlit tinkturu na revma, šampon, prací gel, tekutý písek a dokonce i bělící zubní prášek na vlastní nebezpečí!
Shrnuju postup od profíka, který to letos jednou vyzkoušel:
1) Vygooglete recepty na zpracování kaštanů.
2) Stačí pár desítek kaštanů, ale z velké píle a špatného odhadu jich nejspíš nasbíráte několik stovek. Nevyhazovat! Budou se hodit.
3) Kaštany oloupejte.
4) Hoďte škrabku do dřezu a zkuste do nožem a nehty.
5) Až toho za půl hodiny budete mít plné zuby, nezapomeňte vytahat kousky kaštanové kůry i zpod nehtů.
6) Druhý den najděte nůž, který jste použili včera, a odložte jej stranou. Použijte jiný nůž a hlídejte ostrost.
7) Přineste si na pomoc kladivo. Pozor na prsty a desku kuchyňské linky.
8) Najděte aspoň jeden recept, který nevyžaduje loupání. Doporučuji ten na prací gel.
9) Kaštany natlučte na kusy kladivem a na kousky rozmixujte. Hlídejte teplotu mixéru. Jakmile se přehřeje, okamžitě jej vypněte.
10) Takto nadrcené kaštany zalijte horkou vodou a nechte 8-24 hodin odstát. Jakmile se nahoře objeví bíla pěna, slijte přes plátýnko. Voilá, máte prací gel, který by měl vydržet týden. Skladujte jej v lednici.
11) Dvacet oloupaných nadrcených kaštanů, jedno jablko včetně jadýrek a půl litru vody vlijte přiveďte k varu a vařte asi 25 minut. Poté slijte, do vývaru nasypejte tři lžíce lněného semínka a rozmixujte do hladka.
12) V receptu si poopravte lžíce na lžičky a přilívejte vodu, dokud v šamponu nepřestane stát noha mixéru. Šampon poté přelijte do vhodné lahvičky.
13) Dalších třicet kaštanů oloupejte, utlučte kladivem a rozmixujte. Přehřátí nehrozí tak akutně jako v předchozím případě, ale zkontrolujte pak ostrost mixovacích nožů.
14) Nacpěte je do sklenice a zalijte Alpou nebo vodkou. Doporučuji důkladně zkontrolovat kompatibilitu sklenice a víčka a těsnost, protože budete muset občas sklenici protřepat. Nechte za občasného třepání stát tři týdny na tmavém místě. Někam si zapište, kam jste je schovali. Po třech týdnech slijte.
15) Zbytek oloupaných kaštanů utlučte a nasušte. Pokud na to ještě máte sílu, namixujte je na prášek na čištění špinavého nádobí. Pokud už sílu nemáte, vložte nasušené kaštany někam do sklenice. Ony neutečou.
16) Po třech dnech otevřete kaštanový prací gel a pro jistotu očichejte. Pokud nezkvasil, vyperte pokusnou várku prádla a dejte mi vědět, jak to dopadlo.
17) Umyjte si vlasy kaštanovým šamponem. Neoplachujte příliš dlouho; ty drobné kousíčky kaštanů či čeho na mokrých vlasech drží lépe než hnidy. Počkejte, až vlasy uschnou. Pak znovu vyluxujte byt a vytřepejte ručník.
18) Tupé nože nechte nabrousit.
19) Protřepejte naposledy kaštany v alpě a sceďte se přes plátno. Neděste se, když skrz plátno nějakou záhadou projde žlutá kaštanová usazenina. Nedivte se, pokud ze sklenic vycedíte dvakrát méně alpy, než kolik jste tam nalili. Magie vole.
20) Vyperte plátno. Vykrtkujte odtok dřezu a vyčistěte pračku.
21) Pokud jste se po této anabázi odvážili použít kaštanový prášek na drhnutí pánví a hrnců, napište mi a pochlubte se výsledkem.
22) Až se vám po pár týdnech začnou zase po kapsách hromadit kaštany, odneste je zpátky do lesa.
Určitě jste poznali, že pod nickem Netopýrka nám píše náš oblíbený Netopýr budečský 😛 Ale prý když to není o netopýrech, bude sama za sebe:))
Dede: Děkuju Netopýrce za sdílení zkušeností (smála jsem se velmi srdečně a rozhodla se své nasbírané kaštany vrátit do lesa rovnou:)) a hned se ptám: Také jste někdy propadli výrobě domácích lektvarů zastupujících obvykle kupované produkty? A jak to dopadlo? 🙂
Druhá otázka cílí na ty, kdo tímto směrem jdou cíleně a úspěšně – co se daří vyrábět vám? 🙂
Tak tohle mě odrovnalo. A už chápu, proč jsi sháněla vodku (•‿•)
Ano, presne na tohle 🙂
Skvěle napsaný, velice úsměvný návod. Což tedy většinou nebývá, že áno, protože u různých návodů se člověk spíše rozčiluje a soptí, než aby se small 🙂 No a já se už hlasitě zasmále u věty : „Voilá, máte prací gel, který by měl vydržet týden“. Tedy riskovat takový primo nebezpečný postup k získání gelu na týden to už chce opravdu ekologického nadšence. Mě krabice pracího prášku vydrží několik měsíců 🙂
Popravdě jsem ani nevěděla, že se kaštany dají loupat, natož strouhat! Já už desítky let používám německou(zelenou)koupelovou pěnu Badedas a v ní má být výtažek z kaštanou. Takže určitě mají všemožná využití, ale i kdyby tu rostly, myslím, že bych zůstala u několik v kapse nebo jen tak na okrasu 🙂
Kromě různých pokusů s lihovými nápoji jsem jeden čas zkoušela i kosmetiku. Tedy tak napůl. V kvalitním olivovém oleji (v menších skleničkách) jsem delší dobu na slunci louhovala květ heřmánku, měsíčku a mateřídoušky(každý olej zvlášť sklenička). Sice olivová vůně i v konečném výsledku mírně převažovala, rozeznatelná vůně bylinky v něm ale byla cítit. Pak jsem si koupila český krém Neridé (nevím, jestli se ještě prodává), tubu vymačkala do kelímku a zamíchala do něj lžičku, či dvě „olejové essence“ :). Nevím, jak „viditelný“ byl krášlící účinek, ale krém byl příjemný, mírně naředěný. Tyhle tři bylinky jsem si navíc (zase samostatně) macerovala ještě do lihu a vzniklou tinkturu pak používala na potření bolavých míst, modřín nebo k inhalaci.
Děkuji! Ano, prací gel na týden je tak nějak na nic, ale měla jsem v plánu ho vyzkoušet a případně ho pak namrazit. Návodům na prací sliz nic moc nevěřím – dost často pak člověk neušetří dostatek pětikorun na novou pračku. Míchám si už dlouho vlastní prací prášek. Pere stejně dobře jako kupované a neobsahuje podivná smrádky. Místo aviváže mám ředěný ocet, a na citlivější kusy prádla mám kupovaný prací gel.
Nepočítala jsem, kolik ve skutečnosti stojí energie na výrobu 🙂 bylo to jen takové bastlení.
Nevěděla a buď ráda! Ani to nezkoušej 😀
Kdysi jsem si koupila jojobový a avokádový olej a chtěla jsem míchat voňavé masážní emulze 🙂 teď používám esenciální oleje jen do octového čističe – kvůli obsahu alkoholu a taky pro vůni.
Začínám mít pocit, že má lidstvo kliku, že nemáš krvežíznivé tendence… (zatím:))) Dovedu si představit, jak si lámeš svoji chytrou hlavičku nad tím, čím by se dala ta domácí bomba naplnit, aby… 😛 😀
Bomba? Propanbutanem na vaření na čundru?
Maričko, to jsem si nikdy nemyslela, že potkám dalšího milovníka Badedas! Jak nádherně voní viď. Mají i sprchový gel, voní stejně jako ta pěna do koupele.
No vidíš. Já jsem o té vůni jen četla v jednom anglickém románu a nenapadlo mě, že je vlastně skutečná 🙂
Dede, jestli ji někde seženeš i u vás, zkus třeba malou skleničku na vyzkoušení – ale fakt jen tu zelenou 🙂 Je to velice koncentrová zelená tekutina (zelená je láhev), takže stačí poměrně málo, abys měla pěnu (tedy pokud se v ní nechceš ztratit 🙂 )
Mně občas přijde jako bonus nějaká pěna od Yver Rocher, tak ji použiju. Některé voní opravdu hezky, ale pak se zase ráda vrátím k té Badedas.
Vendulko, to je tedy náhoda 🙂 My oba pěnu používáme co jsem vdaná, zažila jsem jí prvně v byte našich londýnských přátel, nadchla mě a od té doby ji máme. Tady jí musíme kupovat přes internet a naši zmínění přátelé, kdykoliv k nám přiletěli na návštěvu, vždy velice ocenili, že „i tady“ si Badedas pěnu mohou dát do vany (jsou též „vanoví“). Dostali jsme jednou dárkem sadu dalších Badedasové vůní (růžová, mudra a myslím, že ještě jedna). Ale není to ono, ta zelená, je stale nejlepší !!!
Netopýrko, díky, zábavný článek. Kaštany se mi líbí. Tu a tam mám nějaký v kapse, nebo v přihrádce auta. Jednou jsem sbírala pytle kaštanů a vezla jsem je do ZOO.
Chtěli je? Tady zoo kaštany prý spíš ne…
Výborný článek! (clap)
Já na domácí výrobu čehokoliv nejsem a zjevně dělám dobře.
😀 To děláš. My bastliči už to máme nevyléčitelné
Tak to teda ne. Času mám málo, radši si za drahé peníze koupím šampon, prací prášek a krém na bolesti v drogerii. Nanejvýš si naházím hřebíčky do alpy nebo dám šalvěj za zahrádky do alkoholu, ale jinak už nic takového po domácku nevyrábím. Zato jako děti jsme s naší máti sbírali bylinky, ovoce, pampelišky, kopřivy, bez, šípky, všechno nasušila nebo naložila
Bylinky jsme kdysi dávno sbírali taky a sušili s mamkou, jako děti. Ovoce jsme sušily méně, ale začala jsem ve vlastní domácnosti sama a teď mám sušičku 🙂
U nás doma děláme jen likéry všeho druhu – nějaká surovina se zalije nespecifikovanou pálenkou (MLP nachází každý rok několik lahví, u kterých není schopen specifikovat, o co se jedná – ihned po obdržení zapomněl popsat láhev), nechá odležet, pak se scedí a naředí převařenou oslazenou vodou do pitné chuti.
Tohle asi s kaštany nejde, takže tentokrát zůstaneme při starém (bezinky, aronie, šípky apod.).
Všem experimentátorům přeji hlavně hodně odvahy a štěstí!
Jé, to zní dobře 🙂
Máš nějaký osvědčený recept?
Tak kaštany za tímto účelem jsem nasbírala – dobrý a zábavný začátek:))
No a pak jsem se pokusila první kaštan oloupat!
Odložila jsem to s tím, že přijedou děti a mohou si s kaštany hrát. Tiše jsem doufala, že to „problém“ kaštanů vyřeší.
Nevyřešilo – ze všeho nejvíc si chtěly hledat další!
Potom jsem dostala tento článek. Ohromně jsem se pobavila:)) Jen bod 17! A to Netopýrka nepíše, jak po proceduře ty vlasy dopadly. Doufejme, že je ještě má – kam by se jí schovávali netopýři? 😛
K druhé otázce: jsem celkem úspěšný výrobce sirupů a tinktur, moje zelená je fakt skvělá 😛
O mast jsem se pokusila jednou, přičemž jako základ jsem použila kokosový olej (byl v akci a hezky voní:)). Výsledek je dobrý, mastičku není třeba držet v lednici, ale v chladu by měla být. Je příjemná a hojivá, jen nevím, nakolik za to může ta bylina a nakolik samotný kokosový olej 😛
Vlasy byly v pohodě, ale z postele jsem kaštanovou drť třepala ještě o víkendu 😀
do francovky kaštany strouhám…a nebo melu v porkert mlýnku…
dva mám v kapce u bundy na hraní a několik doma pod polštářem…
Sharko, loupeš je? Nedovedu si představit, že je strouhám i se slupkou (a mlýnek porkert nemám:))
neloupu, mám dobrý struhadlo s ochranným kloboučkem, takže si ušetřím i prsty.. ty nemáš po Vašich nebo po babičce litinovej masovej mlejnek značky Porkert? 😉
Nemám! A nemám ani doopravdy dobré struhadlo. To nové, co jsem před dvěma lety koupila, je snad horší, než to staré, co tak stále používám. Nutně potřebuju pořádné struhadlo 😛
Mlýnek na maso jsem kdysi koupila – a teda, kéž by byl z litiny 😛 Poslala jsem ho dál…
Já jich tam mám hodně 😀 věk + 1
Po probádání navržených mordů kaštanů jsem uvážila, že lepší bude rozmixovat škvarky,natřít se touto hmotou vnitřně a nasbírané kaštany vrátit zvířátkům. 🙂 Jenže, přece jen mám teď kaštanového brouka v hlavě,takže dík Netopýrko! :-))
Dej pak vědět, jak jsi dopadla a jak dopadly kaštany 🙂
Sím Tě, ten brouk je zatím zakuklenej ! 🙂
Dlouho nebude 🙂
Zasmála jsem se velice srdečně – výroba samo domo s tak úžasnými výsledky vždy potěší (rofl) !
Mne takové nápady na výrobu zaručeně ekologických přípravků vlastní rukou nenavštěvují. A když by náhodou… tak to rychle zapomenu!
Ale živě vidím svoji matičku, jak nad takovýmito recepty plesá. Jedinou nesnáz pro ni v těchto kaštanových receptech vidím v tom, že na Vrbici kaštany nerostou. Na druhou stranu by nás určitě donutila jít sbírat ty zatracené kaštany do Bezručovi aleje (silnice Lednice-Valtice) a ty pytle ruče nanosit do domku (ona nebyla žádný troškař), který by se následně proměnil v doupě alchymistovo… ach jo, tyto recepty jí musím poslat na nebesa. Beztak tam jsou již všichni svatí opleteni, oháčkováni, ošiti, božská zahrádka čerstvě vypleta a nebeská palírna jede třetí kolo – tož teď by měla vyrábět zase něco pro zdraví – a mohou to exportovat i do pekla 😉 .
Ygo, představa ráje vylepšeného tvou matičkou je neuvěřitelná 🙂
Ygo, jako obvykle jsi mi projasnila den – představa ráje s tvojí matičkou (nebeská palírna jede třetí kolo (rofl) ) je prostě neodolatelná! (inlove)
Přesně 😀
Vzhledem k tomu, že loni jsme zavařili mixér na krouhání tuhé červené řepy na plátky, tak bych tohle ani nezkoušela 🙂 Letos jsem řepu neplátkovala, ale nastrouhala na hodně hrubé nudličky a to mixér přežil.
Občas zkusím nějaký sirup nebo něco na vaření (ochucený olej, ocet), ale do pracího gelu a šamponu bych teda nešla 🙂
Řepu krouhám taky, ale tohle se mi ještě nestalo :-O
Máme letos dvě várky kaštanů na tinkturu. Neloupali jsme je.První jsou nakrájené na co nejmenší kousky a zalité Alpou,druhé namleté v mlýnku na maso (hrozná práce-dělal manžel) a použili jsme na to různé zbytky slivovic a mirabelkovic.Schované v zavřených lahvích pod dřezem a mícháme ráno a večer.Tchán to vyřešil jednoduše-podrtí je ve šroťáku na obilí.Přebytečné kaštany nevyhazovat pokud máte místo v mražáku.Vyzkoušeno,funguje.
Šroťák na obilí mi přijde jako nejlepší nástroj 🙂
Hned po přejetí parním válcem. 😀
😀
No jo, ale třeba mix kaštanů s asfaltem by mohl mít v tinktuře nečekané účinky 8)
😀
čím jste krájeli?
Nožem-velkým,širokým značky Sambonet.A šlo to sakra pomalu. 🙁
Museli jste pak brousit? 🙂
Zatím ne,tohle ale není v mojí kompetenci. U nás brousí nože manžel, to si pak musím dávat pozor, jsou fakt jak břitva.