Vánoce jsou za námi, tak se můžeme ohlédnout a zamyslet se, jak moc jsme letos hřešili proti zásadám zdravé výživy – tedy pokud nám něco takového stojí za to:))
Vánoce jsou patrně jediné svátky, kdy je u nás stanoveno něco jako jednotné menu. I když jednotné… popravdě bychom v rodinách těžko hledali dvě úplně stejné polévky, dva totožné bramborové saláty, ryba už zdaleka není jen kapr a určitě ho kuchařky a kuchaři v domácnostech připravují i jinak než smaženého.
Ovšem potom je tu cukroví – a to je něco, kde se tradice drží podstatně lépe a vytrvaleji. Jak pravila jedna moje kamarádka, tradiční cukroví je hlavně mouka, cukr a máslo, z čehož je nejzdravější asi to máslo:)) Jenže vánoční cukroví se dělá jen na Vánoce! Jaké by byly bez vanilkových rohlíčků, jemného lineckého nebo třeba včelích úlů? 🙂
Přestože jde jen o pár dní v roce, osvěta se nevzdává. Zdálo se to jen mně nebo i vy máte pocit, že se letos vyrojilo neuvěřitelné množství zdravých, racionálních, keto, veganských a bezlepkových variant čehokoliv, co je zvykem vzít o Vánocích do úst?
Přiznám se, že o stravování hodně přemýšlím, hodně čtu a učím se. Hledám cesty, jak jíst jednoduše, zdravě, úměrně svému věku, zažívání a chutím. Zároveň se snažím myslet na přírodu a životní prostředí, což znamená, že dávám přednost místním potravinám, pokud je to možné. A ne, bez kávy bych být nemohla 😛
Možná i proto jsem věnovala jistou pozornost aspoň části oněch osvětových článků, které na mě vyskakovaly ze všech možných koutů českého internetu. Přiznám se, že jsem se nakonec nepřiklonila k žádné „čisté“ variantě, takže souboj tradice versus zdravé varianty u mě dopadl plichtou:))
Ono je to těžké – skutečně „nezdravé“ je snad jen to smažení, majonéza a prakticky komplet klasické cukroví. Jenže Vánoce jsou jen jednou za rok a pokud se člověk nepřecpává jako čuník od Štědrého dne až do Nového roku, nemělo by se mu ani s klasickým jídelníčkem nic stát – pokud tedy nemá lékařem nařízenou dietu. Ovšem uznávám, že lidem trvale žijícím novým, zdravějším způsobem, mohou připadat klasické Vánoce k nepřežití. 😛
A tak se vás dnes ptám: Jak je to u vás? Držíte se klasických receptů, odlehčujete (třeba tím, že se vyhnete smažení a majonéze) nebo jedete ve zdravém režimu a menu si zcela přizpůsobíte?
Přiznám se, že pokud jde o mě, tak nesmažím, klidně bych se vzdala salátu, ale ne klasického cukroví. No, co už se mnou – jindy se sladkému skutečně snažím vyhýbat, ale na ty Vánoce…:))
(Jinak jsem stále ještě na cestách a k diskuzi se nejspíš dostanu nejdřív v neděli. Prosím, nenechte se mojí nepřítomností odradit!:))
27.12. jsme odjeli na chatu. Výborná kuchyně, skvělé cukroví, které se mi přímo ztrácelo pod rukama, pohádky v TV, letos nějak strašně málo procházek i práce… Tak jsem dnes po příjezdu hupsla na váhu, ať mi to spočítá… NIC. Tak buď je cukroví s dlouhým dojezdem, nebo fakt nevím. Myslím, že kalorické tabulky by se ze mne zhroutily.
A pak přiberu dvě kila „ze vzduchu“.
Přišla jsem dnes zase pozdě, takže asi už nikdo reagovat nbude.Neodpustím si však uvést jeden velejednoduchý recept na opravdu výtečné nepečené cukroví. Není to z mé hlavy, dočetla jsem se o něm včasopise, co k nám do sámošky Coopu chodí jako propagace. ten recept mne zaujal, takže jsem m ho ihned vyzkoušela. vznikly podle něj fakt výtečné kuličky(prý pralinky( bez pečení,po kterých se jen zaprášilo. Jelikož jsem diabetik na inzulínu,bylo ny nich skvělé, že neobsahovaly vůbec žádný přidaný cukr.Pokud opravdu máte s glukózou problém, vyzkoušejte.
Suroviny potřebné k výrobě bude mít ve spíži skoro každá hospodyně a zvláště po Vánocích. Takžeje třeba 100g vyloupaných vlašských ořechů a ještě 100 g sušených , neslazených a nejlépe nesířených švestek bez pecek,Pak použijeme trochu neslazené kokosové moučky na případné zahuštění hmoty a na obalení hotových kuliček.
Postup výroby.
Pokud jsou švestky příliš tvrdé, namočíme je na několik godin do studené vody. Sušené plody zcedíme a vhodíme je spolu s jádry vlaš.ořechů do pořádného mixéru. Společně ořechy a švestky umixujeme. Rozmixovanou hmotu vyndáme.pokud je hmota moc řídká, zahustíme ji troškou toho kokosu Navlhčenými dlaněmi uválíme malé kuličky, které obalíme v neslazeném strouhaném kokosu.kKuličky uskladníme v lednici, v jakékoli dóze.Můžeme -li trošinku rumu,zakápndeme hmotu rumem ještě než začneme kuličky dělat.Tohle cukroví mohou v rozumné míře i diabetici.
Asi bych se měla nad zdravou dietou víc zamyslet, ale nedělám to a vařím a peču bez „light“ surovin. Tedy, ne že bych nepotřebovala pár kilo shodit, ale hlavně proto, že vím, že bych u žádné diety dlouho nezůstala. Takže i na Vánoce večeříme nešizenou českou klasiku – bramborový salát a rybu (polévku nedělám). Kapra tu nelze koupit, smažím „catfish“ což je křehoučká, výborná jižanský ryba. Jíme jí často i během roku, ale to k ní dělám hlavně rýži. Už loni jsem ji začala obě obalovat v Panko strouhance (kdy jsem jí prvně objevila), která sice vcucne málo tuku, ale zase se rychle osmaží, rybu sotva chytne barvu, dávám dopéci do předehřáté trouby (ale i tak je to jen pár minut, je rychle hotová). Pak se skoro sype na jazyku.
Cukroví jsem letos kromě perníčků dělala jen další tři druhy a to hlavně proto, že tu byla švagrová se synem, tak aby bylo víc. Velké vánočky se mi zase skvěle povedly, jednu jako vždy dostala kamarádka, druhá zmizela během dvou prvních snídaní (a také u ní nikdy nešidím, dávám poctivě máslo, stejně jako do cukroví).
A ještě něco – sleduju výživové trendy a beru si z nich to, co mi připadá rozumné. Vyžiju bez avokáda, sojového mléka nebo mandlové mouky. Nenahrazuju rýži květákem, i když se podívám na video, kde to jiné dělají 😀
A nemyslím, že by osvěta byla zbytečná – když se občas podíváte, co mají lidé v nákupních košících a co tedy pravděpodobně snědí, je třeba o zdravém stravování aspoň mluvit.
Vadí mi jen fanatismus, a to v jakékoliv podobě – a že ho ve výživě je! jen to není problém zdravé výživy, ale lidí, kteří potřebují nějakou modlu.
Můj problém je v tom, že mi celé to štědrovečerní menu přestalo chutnat 🙂 Dokonce ani nechodím uždibovat bramborovej salát 😛
Ten nijak nešidím, dělám ho jen jednou v roce, uzeniny v něm nejsou, jen brambory, kořenová zelenina, cibule (ne moc), vajíčka na tvrdo, kyselé okurky (na moc) a majonéza. Je to výborný přílohový salát…
Rybu (letos losos) dělám v troubě, s máslem a citrónem, letos s trochou mletého rozmarýnu – bylo to moc dobré, mužstvo bylo nadšené, až mě to překvapilo:))
Druhý den peču krocana.
Za zdravou variantu považuju to, že rybu nesmažím. 😛
My měli kapra jen jednou a už nikdy více. Na Štědrý den máme buď lososa pečeného v porcích v troubě na papíře, jen posypaného hrubě drceným pepřem, osolí se až při podávání, nebo steak z mečouna nebo tuňáka, na pánvi, opět jen okořeněný hrubě mletým pepřem. Jako příloha opečené brambory a lehký salát z čínského zelí, cibule a červené papriky. Druhý den většinou jedeme ke tchánům, v době kdy bychom obědvali, takže jedeme bez oběda (nechceme stresovat babi s obědem). Další den máme dost často k obědu zbytek ryby (čerstvě upečený) s brambory nebo opečenými brambory.
Přiznám se, že mi nejde nějak dohromady studený salát a teplý řízek/ryba. Hlavně trpí zuby. Mmch, dnes se mi ulomil kus lamely ze zubu (ta skořápka kolem plomby), takže nemůžu jíst, mám strach, že si o okraj plomby pořežu jazyk 🙁
Ivo, já mohu jen vřela souhlasit s tebou. My kapra taky nejíme.Jiří vždy na kole vyrazí na sádky v nedalekém Smolově a doveze vždy výtečné čerstvé pstruhy. Ty udělám s citrónem a bylinkami jen tak na másle. Lososa bych v naší zadeli sehnala jen mraženého a velice předraženéhoa.ZTen nám nechutná,jak čerstvý pstruh. Brsalát jsem dělala, ale až na 25., kdy bylo půl pečené krůty. KI pstruhovi byly jen trošku opečené brambory vařené ve slupce.
Mám taky to štěstí, že jsem nikdy nemusela myslet na to, že mi některé jídlo nedělá dobře. Když má někdo nějaké zdravotní problémy, musí se přizpůsobit, to je fakt. A nějaké diety či stravovací trendy jdou absolutně mimo mě. Vždyť co už tu bylo výstrah před tím či oním, jako o nezdravých jídlech. A pak se zase ukázalo, že to není pravda, viz třeba sádlo. Takže na ty tendy kašlu a „poslouchám“ své tělo. A tělo chtělo o vánocích (jednou za rok) můj bramborový salát, k tomu řízečky (panenku jsem měla v mrazáku od podzimu) a na obírání kousek kapra. Toho nesmažím, peču v troubě, ty podkůvky se dobře propečou. Jelikož se tím nepřecpávám, večeřela jsem zbytek bram.salátu z dezertního talířku a stačilo to, nelámu si s tím hlavu. Když bude tělo chtít výpečky, dostane je. Když bude chtít chleba s Lučinou, dostane to. Jím častěji a menší porce. Někdy si říkám, že jsem zatím šťastný člověk, když si můžu dovolit sníst co chci. Třeba jen málo. A řešit Vánoce mo v tomhle ohledu připadá ujeté.
„skutečně „nezdravé“ je snad jen to smažení, majonéza a prakticky komplet klasické cukroví“
Co je nezdravého na klasickém cukroví?
Tak přeci „bílé“ jedy – mouka, cukr, a považte i máslo a čokoláda!!! A chybí v tom stabilizátory, barviva, emulgátory, konzervanty, aromata. Myslím to ironicky (fakt mi nehráblo 😉 )
Domácí,je domácí…. 🙂
Prý v budoucnosti budou zubní implantáty bez špičáků a bez řezáků,stačit budou stoličky na celý chrup. (rofl)
Jako na přežvykování toho zrní?
Škoda té velké anonymní myšlenky. (rofl)
To jsem byla já.
A co je nezdravého na vajíčku a dobrém oleji? Maximálně tak množství 🙂
Já bych to otočila – co je zdravého na bílém cukru, bílé mouce a množství tuku, které jsou základem klasického cukroví?
Otázku jsme položila já, Hanča. 🙂
Co je na nich nezdravého? Před otočením jsem nedostala odpověď na svůj dotaz. Prosím doplnit ořechy, mandle, vejce, za tuk dosadit máslo.
No dobrá, nezdravého na klasickém cukroví je to množství kalorií (nebo joulů, chcete-li), v případě cukru a mouky naprosto prázdných, nic prospěšného nepřinášejících. Sacharidy sice potřebujeme jako zdroj energie, ale ne tyto jednoduché, které – pokud je jich větší množství – se změní na tuky a pěkně se uloží jako zásoba na horší časy. 🙂 Zrovna jsem někde četla, že jeden kousek včelího úlku má až 600 kJ (to je jako 150ti gramový plátek kuřecích prsou).
Aby nedošlo k mýlce, nejsem žádný fanatický zastánce zdravé výživy ani diet, ty už vůbec nepotřebuju, poněvadž jsem taky ten případ 160 cm, 53 kg, cukroví peču a ráda si na něm pochutnám, ale rozhodně si nemyslím, že je to něco extra zdravého (a to může obsahovat třeba ořechy).
Asi by bylo dobré si pro diskusi definovat, co rozumíme pod pojmem zdravé a nezdravé. Když nepovažuji něco za nezdravé ve smyslu škodlivé, neznamená to, že to považuji za zdravé ve smyslu nenahraditelné, blahodárné, superpotravina, jak to kdo chce nazvat. Suroviny na tradiční cukroví jsou prostě normální základní suroviny, které konzumujeme běžně. A v porovnání s polotovary a konveniencemi je klidně nazvu i zdravými – žádná aromata, barviva, konzervanty.
Asi tak – bílý cukr je stejné „zlo“ jako jakýkoli jiný – hnědý, palmový, kokosový. Pokud se použije jiná než bílá pšeničná mouka, tím myslím z jiného obilí nebo celozrnná, tak je to zase mouka, jen je v ní trochu víc vlákniny, možná víc reziduí z postřiků (ulpí na povrchové vrstvě zrna – otrubách), je hůře stravitelná. Množství tuku je diskutabilní, pokud se někdo nestravuje echt zdravě, tak v jedné porci nějaké uzeniny (párky, suché salámy, klobásy) nebo třeba dánského sýru s pečivem sní toho tuku asi víc než v tom cukroví, co si dá ke kávě na talířek.
A když jeden čte na webu recepty na zdravé nebo raw cukroví, tak jsou to většinou takové tlamolepy. Aby jim to drželo pohromadě (bože, jen tam nedat vejce nebo probůh máslo!), tak to spojí datlemi nebo pastou z fíků, to v lepším případě, v horším použijí nějaký sirup – rýžový, kukuřičný, pšeničný, což jsou v podstatě glukózové sirupy. A aby to nebylo úplně suché, tak tam dají „zdravý“ kokosový tuk. Je to jen takové lhaní do kapsy.
Přesně tak. Datle a fíky přivezené bůhvíodkud postříkané bůhvíčím, kokosový tuk z druhého konce světa, kuskus z pšenice má být zdravější než pšeničná mouka… mohli bychom pokračovat ad infinitum.
Vidíme to stejně.
Je to mlsání. Zdravé to rozhodně není, není to samozřejmě ani jedovaté – všechno záleží na množství. Moje snacha například dětem cukroví dovolila jen v omezeném množství a trvala na důkladném čištění zubů – potom. 🙂 Souhlasila jsem s ní 😛
Tradicni vyziva je vyziva, kterou nasi predkove jedli tak dlouho, az se stala tradicni. Zdrava vyziva je vyziva, ktera ma umoznit dlouhy zivot, ale jeji vyznavaci se nestali nasimi predky 🙂
Tak, tak. A nezapomínat, že některé civilizace jsou tu už tři tisíce let. Tomu říkám vliv tradiční stravy 😀
U nás se drží tradice v – nazvěme to třeba – stravitelnější variantě.
K večeři na Štědrý den byla treska na másle nebo smažený kuřecí řízek (nebo obojí 🙂 ) a bramborový salát, ten napůl s light majonézou a bílým jogurtem.
Na 1. svátek vánoční se hlavně MLP vždy těší na kačenu s knedlíkem a zelím, tak dobrá, má ji mít, když už jsme škrtli toho kapra. Už několik let tak kupuji jen kachní prsa a peču je pomalu, takže ve výsledku je to úplně libová a netučná záležitost. (chuckle) A na 2. svátek vánoční už bývá opravdu lehké jídlo – krůtí prsa s kuskusem a zeleninou. Ovšem cukroví, to musí být naše české tradiční – linecké, vanilkové rohlíčky, kokosky, sladký salám, na to se těší děti i dospělí. Vidíš, nikdy mě nenapadlo pátrat po zdravé variantě vánočního cukroví. 🙂
Narazila jsem na článek (už nevím kde) a tam rozumná výživová poradkyně psala – jednou za rok, pokud toho salátu nebude osm kilo a cukroví pět… prostě si dejte menší dávku, ale nestresujte se tím, spíš to vyběhejte nebo vychoďte.
U nás se teda nesmaží, ani ryba ani řízek. Synek se mi směje, že jsme jediná rodina, kterou zná, co jí na Štědrý večer studenou večeři. Kecá – máme polívku 😀 . Ale k tomu salátu máme studené upečené vepřové (nemám ráda kombinaci salátu s něčím teplým). A salát dělám jen jednou ročně 😉
Cukroví jsem přestala péct i kupovat. Dostaneme trochu od synka a jeho slečny – zaplaťpánbu ho dělají trochu jiné, než je moje tradiční představa, takže jsem za dámu snadno.
Já si myslím, že toho člověk nemůže sníst víc než jindy. Že je víc času na vaření než v pracovní dny to je pravda a neodbyde se to nějakou rychlovkou je také pravda. Cukroví s jsme s Janou zvládly za jeden večer a to 20. prosince, druhý den slepily a trochu nazdobily. Nikdy nepeču měsíc předem. Máme ho měkoučké a dobroučké a není ho kvantum- Až nebude tak se upeče něco jiného. My to tak neprožíváme. Vánoce nejsou od toho aby se člověk strhal.
Cukroví peču tradiční, recepty mám od mamky a ta od babičky, ale jíst bych ho nemusela, pár kousků tedy ochutnám, ale já holt nejsem na sladké. Na rozdíl od manžela, který je ovšem diabetik, takže má taky smůlu. Dostanou mladí a snědí návštěvy, zbytek zamrazím – takové vanilkové rohlíčky na velikonoce 😀 . Salát musí být, kapr také – ale jak mám ráda rybí polévku, tak smaženého kapra jím jen z čisté lenosti dělat pro sebe kuřízek 🙂 Jinak všelijaké „zdravé“ inovace mě naprosto míjejí.
Já bych rozhodně nesouhlasila s tím, že tradiční pokrmy jsou nezdravé pokrmy. Ono jde především o to, kolik toho člověk sní a jaké má suroviny. Na kvalitní majonéze nebo cukroví upečeném z dobrých surovin není nic nezdravého. Jestliže má někdo nějaké zdravotní obtíže, tak to je jiná věc a tomu by se zkrátka měl ve vlastním zájmu přizpůsobit. A jestli má někdo sklon k tloustnutí a nechce to tak, tak si toho musí dát jen málo. Jsem toho názoru, že je lepší dát si malou porci dobrého jídla, které potěší jazyk, než velikou porci něčeho, co člověku zrovna moc nejede a je to plné „zdravých“ náhražek. Jím převážně tradiční stravu v menších porcích, z různých „módních“ novinek jen to, co mi skutečně chutná a co je pro mě přijatelné. Zajímá mě původ a kvalita/složení toho, co jím, vždycky se to pokud možno snažím zjistit.
Moje teta dělala letos například vanilkové rohlíčky ze špaldové mouky, kokosového tuku a nějaké melasy (ne z vlastní iniciativy). Říkala, že jíst se to dá 😀 . Jsou zdravější? No, možná jo, člověk jich sní jen pár.
Nejsou zdravější – mouka jak mouka, kokosový tuk tedy zdravý není, melasa obsahuje spoustu těžkých kovů
No vždyť já se směju 😀 . Tohle biošílení a honba za „zdravým“ stravováním jde mimo mě. Hlavní je používat mozek, pokud je to tedy možné. Ale jinak protu gustu …
Zrovna včera jsem se potkala na psím výletě s takovou zapálenou paní – fence nikdo nesmí nic dát, aby náhodou nepřibrala neměla průjem (po kousku piškotu?). Ze tří dětí s nimi byl čtyřletý benjamínek, starší dcerky jely k babičkám, aby si užily cukroví, protože prý prohlásily, že to doma se nedá jíst. Paní přiznala, že dělá „zdravé“ cukroví. No když už to nechtějí jíst ani děti, tak to musí být echt zdravé 😉
No, já jsem někde četla, že nezáleží na tom, co člověk jí mezi Štědrým dnem a Novým rokem, ale co jí mezi Novým rokem a Štědrým dnem. Myslím, že to má něco do sebe 🙂 .
Naše štědrovečerní menu: aperitif, rybí polévka, smažená treska s brsalátem, bílé víno, karamelový puding přelitý karamelem, ozdobený šlehačkou, káva, cukroví.
Měřím 160 cm, vážím 53 kg.
Celý rok se snažím jíst racionálně, hodně zeleniny, ovoce, málo příloh a tak. Dokonce držím 40 dní před Velikonocemi půst od masa! Ale na Vánoce musí být kapr se salátem, rybí polévka i cukroví. Kapra( teda my máme kapry, tři)nosím k mladým, je nás u stolu šest, polévku taky. Na Boží hod jsou mladí u nás a dožadují se opět kapra se salátem. Část kaprů smažím tradičně, větší (a oblíbenější)část dělám na sardeli. Aspoň nemusím vařit nic jiného. A cukroví zčásti rozdám a zčásti ho snědí návštěvy. Ale taky na nás zbyde !D
Dokud mi to zažívání a zdraví dovolí stravuji se od mala stejně, vůbec neznám moderní stravovací trendy a nevšímám si jich. Za svůj život jsem zažila tolik rad od odborníků, kdy po letech, bylo zase všechno jinak….. Moje babička, vynikající hospodyně a hlavně kuchařka, zažila obě světové války a nouzi o potraviny. Všem těmto stravovacím novátorům by doporučila: “ Válku na vás…“!
Kapra mám ráda,ale jím ho málo,salát obvykle rozdám a cukroví sice napeču,ale nejím. Snědla jsem o trochu víc pistácií a bramborových lupínků, no ale snad to tak neva 🙂
Tak letos jsem nepekla, nikdo z nás to nepotřebuje a pro návštěvy mne zazásobila Kačenka a moje neúnavná tchýně. No a k večeři jen kapr a salát, polévka se u nás nedělá a já si ji dám na Hod Boží v Praze. Letos mne švagr vypravil s kbelíčkem, takže jsem si ještě dvakrát dopřála k večeři. Jinak ano, jí se více a lépe, člověk si nějak nedovede představit, že by zrovna v tuto dobu to jídlo nějak šidil a náhražkoval.
Hmm – tak já bych se bez vánočního cukroví klidně minule, ne tak ostatní (tím myslím hlavně Terku (rofl) ). Ale už nedělám ty nekonečné preteky o to, kdo z rodiny bude mít víc druhů (rofl) . Jinak salát s rybou musí být – dělám ho opravdu jen na Vánoce. Ale protože se nepřejídám, cukroví si vezmu maximálně dva kousky denně, a procházky se psy jsou delší než obvykle, tak si nemyslím, že bych až tak zhřešila…
Nevadí mi nové recepty a postupy, ale Vánoce jsou pro mne natolik tradiční svátky, že i jídlo je tradiční a takové, jako ho vařívala (a pekla) moje milovaná maminka.
Cokoliv z ryby mi nesmí pod nos, takže obvykle vývar z pytlíku (pokud nevaří maminka), výborný salát, řízky. Cukroví bych si odpustila, ale když už ho muž koupil… A další den bůček, taky výborný (nevařím, tak můžu chválit). A pak dojídání střídavě obojího. Ale včera jsem se vážila a zatím to nahoru neleze. Hýbu se a sice si dvakrát denně nacpu břicho, ale mezitím neuždibuju a neochutnávám. Jo a nepeču cukroví, čímž se obvykle položí dobrý přibírací základ už měsíc dopředu (vydrž to neochutnat!)