Tentokrát mám pro vás recept pro fajn společnou rodinnou večeři. U nás má vždy velký úspěch při všemožných oslavách.
Co si připravit?
– 2 hrnky hladké mouky – já používám celozrnnou špaldovou
– 1/2 lžičky soli
– 1/4 hrnku řepkového oleje
– 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
– 1/2 hrnku teplé vody
Jak na to?
Nejprve promícháme mouku se solí a kypřícím práškem. Přidáme olej.
Nakonec přidáme vodu. Pokud je těsto ještě moc sypké použijeme další vodu. Těsto by mělo mít tužší konzistenci.
Necháme půl hodiny odpočinout.
Vytvoříme asi 8 kuliček. Přikryjeme je vlhkou utěrkou a necháme ještě přibližně 15 minut odpočívat.
Na mírně pomoučeném válu vyválíme z bochánků co nejtenčí kulaté placky. Nepřekládejte je, aby nebyly příliš tuhé.
Rozpálíme na sucho velkou pánev a tortilly v ní smažíme, dokud nezačnou mít tmavé flíčky z obou stran.
Co k tomu?
Výborné jsou MISTIČKY: do každé dáte něco a každý si vybere, co má rád.
Já používám například nastrouhanou mrkev, plátky rajčat, natrhaný ledový salát, sterilovanou kukuřici, rozmačkané fazole, baby špenát, osmaženou papriku a největší „pecka“ je mozzarellová směs.
A jak ji připravit?
Smícháme zakysanou smetanu, sterilovanou kukuřici a mozzarellu nakrájenou na kousky.
Přidáme listy baby špenátu.
Osolíme, opepříme … a máme hotovo.
Máte rádi tortilly – v kupovaných jídlech a doma? Zkoušeli jste si je sami připravit? Co byste si do mističek dali vy: k večeři nebo na oslavu?
Více informací najdete na www.varmejinak.cz
Martina, tvůrkyně webu Vařme jinak
Mexické jídlo mám ráda. Dokud v dosahu bydlela naše mexická kamarádka, jejími plněnými tortillami (to jsou ty z mouky) jsme se vždy napráskli k prasknutí. Protože zde se dají tyhle tortilly koupit téměř v „komínovém množství“, klidně 50 I víc zkoušela jsem jsem je tenkrát také dělat. Nikdy to nebylo ono. Většinou jsem pak ze zbytku tortill dělala (a ona též) sýrové trojúhelníčky, takové jedno-dvouhubky. Jednu tortilla jsem hustě posypala strouhaným sýrem. Přiklopila druhou, příčně pokrájela aby byly trojúhelníčky (jako dort)a ty pak na pávni opekla, až sýr začal tát a tortilly měly tmavé bubliny. Musí se jíst horké.
Tortilly se v mexické kuchyni dělají i z kukuřičné mouky (žluté či bilé, žlutá převažuje) a předem smažené v oleji. Když jsou ohnuté do půlobloučku říká se jim „tacos“ https://thriftyjinxy.com/wp-content/uploads/2014/09/old-el-paso-shells.jpg
Když jsou to jen smažené placky, říká se jim „“tostadas“ https://www.walmart.com/ip/Old-El-Paso-Gluten-Free-Tostada-Shells-12-Ct-4-5-oz/10313167
Oboje jsou velmi křupavé a prodávají se tu už osmažené. Na ty placaté se vrství různé náplně a pak se (převážně) berou do ruky a ukusují jako chleba. Ty ohnuté tacos se plní a jí stejně, jen se ukusují „bokem“.
My tacos milujeme a zatím jsem nepoznala nikoho, kdo by je neměl rád. Včetně mojí rodiny, kterým jsem je udělala, při jejich zdejší návštěvě. Byla to žranice ve velkém:). Když je dělám jen pro nás dva, každý sníme 6 tacos zcela bez problemu. Ono je to vlastně velmi lehké a celkem dietní jídlo (nejsytější je asi zahuštěná smetana navrchu).
Proto, když jsem teď byla na dva týdny v Praze, rozhodla jsme se jeden den tacos udělat jako večeři pro všechny. Na českém netu jsem zjistila, že tacos se koupit nedají (jen kukuřičné čipsy), takže jsem je musela přivézt. Téměř polovinu mé cestovní kabely tak zabrala tvrdá krabice z 6 balíčky (po 12 tacos – jak je na odkaze), víc se jich do krabice nevešlo. K mému úžasu se cestou ani jedno taco nezlomilo! Vezla jsem i taco koření (to se ale dá koupit, jak jsem později zjistila). Pak jsem koupila velmi libové mleté hovězí, ledový salát, hezky zralá rajčátka, tvrdý sýr a kelímky zakysané smetany. Jedli jsme u synovce, kde mají velký stůl. Rajčata a salát jsem pokrájela na malé kousky, sýr natrouhala na jemno (vše dala doprostřed stolu do misek). Na pánvičce jsem podusila maso s kořením a synovcova žena mezitím krátce prohřála v troubě tacos (mnohem lepší teplé, než studené). No a pak si každý sám podle chute plnil. Horkého masa se jako první dávají jen tak 2 lžíce, musí zůstat místo na další. Já nejraději dávám na horké maso sýr, aby se trochu roztekl. Na něj salát, pak rajčata a nakonec máznu smetanu. Ale každý si může poskládat jak a kolik chce. Tacos mizely fofrem, cpali se jimi i moji prasynovci (4letá dvojčata a 6 letý bráška). Nezbylo ani jedno taco 🙂
Myslím, že by tohle šlo i z moučné tortilly, sice by to nebyla stejná chuť, ale navrstvené na tortilla a přehnuté by vám to jistě take chutnalo.
Maričko, tvá vylepšení se mi fakt líbí!
Vzhledem k tomu, že mě už vaření (pro sebe) zoufale nebaví, možná nějaké ty rychlé triky s tortillami zkusím. Ale nejspíš je koupím:))
Musím se přiznat, že u nás doma se tortilly vůbec nevyskytují, ani kupované ani doma dělané. Nějak jsem k nim nikdy nenašla cestu, i když občas si na cestách dám nějaký ten wrap:)) Když ale čtu, co všechno s tím umíte udělat, tak to možná někdy zkusím – s těmi kupovanými, pro začátek:))
Co ně opravdu oslovilo je za zakysanka s mozzarellou a kukuřicí – všechno mám ráda, tak proč to nezkusit dohromady:))
No mě ta kombinace nejde dohromady samotná (nač kazit mozarellu zakysanou smetanou a kukuřicí) a s tou tortillou už tuplem nee.
Já domácí tortily dělám hlavně proto, že se tak vyhnu konzervantům, stabilozátorům atd., ale chápu, že pro rychlou večeři jsou ty kupované ideální.
Občas zbylé domácí zamrazím a také je mám rychle při ruce.
Když už je dělám, tak podle tohoto receptu. http://forum.hadopasi.org/viewtopic.php?f=36&t=3663&p=97740&hilit=p%C5%A1eni%C4%8Dn%C3%A9#p97740
Tortilly doma nedělám, kupuji hotové, ohřejí v mikrovlnce a plním co si připravím, většinou „co dům dá“. To když nemám čas a je to potom bleskovka.
Taky kupuju hotové, pakj je to pro mě rychlovka – já tedy taky s masem, den dopředu si naložím do nějakého koření na proužečky kuřecí prso, do zakysanky rozdrtím stroužek česneku, druhý den oprásknu prso na trošce oleje,v kterém bylo naloženo,nakrájím cherry rajčata a okurku a nasekám salát, nebo koupím hotovou směs salátů, tortily nahřeju, natřu zakysankou,posypu zeleninou a salátem, zabalím a je hotovo. Takže nemističkuju, strávníci musí zbodnout, co dostanou …ale misky připravuju, když si doma děláme letní závitky z rýžového papíru, nesmažené…tam máme rýžové nudle, čínské zelí, krevety, nejaké klíčky, trhané vepřové, mrkev, okurku, dva druhy omáček, jo tam kombinujeme podle chuti…
Ale jo, sem tam jsem si tortillu dala – s kousky kuřecích prsíček, listovým salátem a domácí majonézou nebo dipem ze zakysané smetany a nivy. Placky používám teda kupované, protože tohle většinou bývá rychlá večeře.
Zítra budu dělat dušenou mrkev na pórku a k tomu by klidně ta tortilla mohla být. Ale já se přidržím domácí kuchyně a Jeníkovi (a jeho rodičům) upeču přesňáky, já ji sním samotnou. Teda s masem (rofl) , jsa všežravec 😉
Milá Martino,
já tohle jídlo moc neoblibuju,ale všichni okolo mne ho zbožňují…podle nich to je rychlé, ale není to zcela pravda…povětšinou do tortil plním na husto svařené chilli con carne nebo nasekané pečené maso se zeleninou a různými dipy ..
když nechám strávníky, aby si to plnili sami, musím odejít, protože bych je utloukla za ten svinčík, co nadělají….
do mističek k večeři nebo na oslavu, rozhodně plněné nakládané pálivé papričky, plněné čedarem nebo krémovým sýrem, dostatek pokrájené zeleniny,olivy, různé dipy a doprostřed stolu nádobu na fondue, aby si každý opekl svůj kousek masa nebo zeleninu namočenou do tempurového těstíčka, kousky chleba, sýry atd…a nesmí chybět anchovičky a kapary….i k tomu se vlastně tortily,pokrájené na kousky hodí…
blíží se oslava 28.října, bude nás dost a budeme brigádničit a jako slavnostní jídlo nebudou mističky, k slavnostnímu pozdnímu obědu si chlapi poručili svíčkovou s knedlama 😉
Já odcházím od stolu, i když je zamotám sama. Někteří to neumí jíst, vypadává jim to z pusy, šťáva teče po rukách a nakonec se jim to celé rozpadne a kecne v lepším případě na talíř, v horším na stůl nebo do klína.
Neumím si to představit jako jídlo na nějakou slavnostní rodinnou sešlost.
spíš na grilovačku nebo na „sud“, jak se dřívávějc říkávalo….
No a to už je lepší kus domácího chleba 🙂
Vlastní tortilly jsem nikdy nedělala, kupuju je už hotové a trochu ohřeju v troubě. Většinou je používám když máme kuřecí fajitas, pak taky dávám mističky, do jedné osmahlé kuře s cibulí a paprikama, do další nastrouhaný sýr, další s nalrájenými cherry rajčátky, a případně nakrájené avokádo Kelímek smetany k tomu, a každý si může zamotat tortilly sám.
Občas je dávám s chilli con carne podobným způsobem