MLSOTNÍK: Vaříme s Martinou – Hrušky

Minule jsem byla z vašeho milého přijetí a reakcí nadšená. Tentokrát jsem pro vás připravila sladký podzimní článek o hruškách, které jsou neprávem až na druhém místě za jablky… ale v ledasčem je předčí. Víte proč je zařadit do jídelníčku? A co z nich připravit?

 

 

 

Sedm důvodů, proč využít právě hrušky:  

 

  1. Zásobárna vlákniny

Hrušky jsou dobrou zásobárnou vlákniny, její obsah je skoro stejný jako u jablek, ale na rozdíl od nich obsahují větší množství vlákniny nerozpustné, která pomáhá v detoxikaci těla od škodlivin.

 

  1. Zpevňovače cév

Vysoký obsah draslíku, hlavně v hruškové šťávě, pomáhá zpevňovat cévy.

 

  1. Protizánětlivé účinky

Díky organickým kyselinám a taninům mají protizánětlivé a absorpční účinky (vážou škodlivé látky a odvádí je z těla ven).

 

  1. Čističe těla

Známé jsou hlavně jejich močopudné účinky. Ale pozor, pokud chcete tyto schopnosti využít určitě hrušky neloupejte, důležitá je hlavně slupka.
Pomáhají ledvinám v jejich funkci. Navíc konzumace hrušek podporuje vylučování kyseliny močové a jiných dusíkatých látek, které se v našem těle hromadí a je dobré se jich zbavit.

 

  1. Pomocníci střev

Díky jejich vysokému podílu vody a vysokému obsahu cenných látek působí na čištění střev.

 

  1. Ideál pro hubnoucí

Hrušky jsou výborným ovocem pro ty, kdo milují sladké, ale nechtějí přibírat na váze – mají totiž nízkou energetickou hodnotu a vysoký obsah vody (kolem 84 %).

 

  1. Výborná stravitelnost

Jsou lehce stravitelné a prospívají trávení, hlavně ty zralé a měkké. Je dokázáno, že už po 90 minutách od snědení se hruška dostane do tlustého střeva.

 

Lokální ovoce je vždy lepší

Můžeme mít sice rádi různé druhy exotického ovoce, které můžete klidně koupit v jakémkoli obchodě, přesto bychom nejvíc měli využívat právě ovoce vyrostlé v naší zeměpisné poloze, protože obsahuje v hojnost právě toho, co naše české tělo potřebuje.

 

Crumble

 

Jak si je vychutnat?

  1. Na syrovo

– ideální je jíst je celé neloupané třeba k dopolední svačině

 

  1. Zdravá svačinka

Ricottový toust s hruškou

Na rozpečený toast z celozrnného chleba postupně přidejte pár lžiček ricotty, vlašské ořechy, plátky hrušky, zakápněte lžičkou medu a dochuťte skořicí… z toho na vás určitě podzim úplně zavoní.

 

  1. Do kaší

Hrušková kaše

Do hrnce nasypte vločky, povařte je spolu s vodou a špetkou soli.
Když jsou vločky měkké, přilijte k nim mléko (živočišné nebo klidně rostlinné), pokrájenou hrušku a špetku kardamonu. Exotické koření kaši nejen ovoní, ale zahřeje váš organismus podobně jako skořice. Hotovou kaši na misce můžete doplnit javorovým sirupem a bílým jogurtem.

 

  1. Křížaly z hrušek

Plátky hrušek sušíme na slunci, troubě či elektrické sušičce. Neměli bychom je sušit až do tvrda, měly by zůstat poddajné. V zimě mohou být fajn zdravou svačinkou.

 

  1. Moučníky

Hruškových dezertů je celá řada – jejich sladká, až medová příchuť se báječně kombinuje s ořechy, čokoládou nebo třeba tvarohem.

Zkuste v mém crumblu vyměnit hrušky za jablka a máte výborný zdravý dezert během chvilky. Recept ZDE.

A co takhle podzimní kombinace hrušek a dýně? Můžete vyzkoušet Hruškový dezert s dýňovým korpusem. Recept ZDE.

 

Hruškový dezert s dýňovým korpusem

 

  1. Hrušková povidla

2 kg hrušek

šťáva z jednoho citrónu

200 g třtinového cukru (nemusí být – podle sladkosti hrušek)

2 hřebíčky

1 skořice

Hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců i stopek a pokrájíme na menší kousky.
V hrnci je podlijeme 200 ml vody, přidáme koření a pod pokličkou vaříme do zhoustnutí.
Nakonec přidáme šťávu z citrónu a cukr.
Plníme do skleniček.

 

Pro jaký hruškový recept se rozhodnete? Nebo máte další rodinné hruškové speciality?

 

Více informací najdete na www.varmejinak.cz

Aktualizováno: 10.10.2019 — 20:22

42 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. OT – Zázvor – třeba to tu někdo najde
    Tři týdny boje se chcípem znamenaly závislost na zázvoru (do čaje). Jenže jsem zjistila, že se zázvorem je potíž. Je… šedý?
    ten první, co jsem koupila v Tescu jsem vyhodila. Na pohled vypadal dobře, uvnitř byl ale šedý a nešel moc krájet. Druhý byl lepší, byl jen slabě našedlý. Třetí jsem šla koupit do zeleniny, ne do marketu s tím, že třeba… a houby – je šedý a takřka neukrojitelný taky, i když navenek vypadá krásně!
    Stalo se vám to taky? Víte někdo, co to znamená? Neštvou mě jen ty vyhozené peníze, ale já ten zázvor potřebuju…

    1. Já bych řekla, že byl buď starý a přeschlý, případně plesnivý nebo jinak zkažený. Ale to je jen tip od boku, musela bych ho vidět.

      1. A ani nevím, jestli jsem vůbec poděkovala za Mlsotník, je pěkný. V pátek jsem kvůli němu dokonce koupila hrušky, že z nich synovi něco připravím (byl tu na návštěvě a hrušky má moc rád), ale až teď jsem si uvědomila, že hrušky jsou pořád ve spížce a syn zpátky v Praze.

    2. jo,to už je přestárlej a přemrzlej… bráním s etomu tak,že si v obchodě,kousek odlomím a podle toho se rozhoduju….

  2. Ygo, všechno nejlepší! Posílám ti k nakouknutí jeden velejednoduchý hruškový desert, velice jedlý.
    Potřebuješ plechovku, tedy půlené hermetické hrušky, After Eight čokoládu a vanilkovou zmrzlinu. Všechno koupené, tedy bez práce. Hrušky položíš řeznou stranou do zapékací misky, na každou položíš čtvereček AE a dáš do trouby. 200 stupňů asi 5-10 min. Čokoláda změkne a udělá přes hrušky hezký přehoz. Při servírování přidáš kopeček vanilkové zmrzliny a když desert tak desert, můžeš přihodit pár nasekaných popražených ořechů, nebo strouhnout trochu hořké čokolády.
    Moc práce s tím není a kombinace vlahé hrušky, studené zmrzliny, čokolády a pepermyntu se dá velice dobře zkonzumovat. Tedy – nikdo mi doteď tuhle hrušku nevrátil nedojedenou 🙂 .

    1. Jano, AE to je úžasná dobrota! Měl jej rád můj tatínek, maminka a i já se můžu po něm utlouct. Asi geny!

      1. Tak AE má své příznivce i zapřísáhlé odpůrce 😉 . Když byl synek na gymplu se školou v Anglii, tak byl asi jediný, kdo ji jedl, takže mu ji děcka dávala. Mně chutná, synkovi také, pro chlapa je to BLÉÉ.

        1. Také to mám ráda, kupodivu jsme to hodně kupovali v Norsku, ale pak mi to nějak vypadlo z nákupního seznamu:)) Že bych se po tom podívala? 🙂

            1. No, Lidl nemáme, ale když pojedu nahrávat do Hradce, můžu kouknout… I když nahrávat – v pátek jsem ztratila hlas a dodnes jsem ho s veškerou doporučenou léčbou našla jen z části – pořád děsně krákám. Uvidím, mám čas do pátku s tím něco udělat. Ale ten minimální pokrok za tři dny není úplně nadějný 😛

              1. pokud nechceš jít na calciovku,dobrej je islandskej lišejník – ISLA mint tablety cca 30 ks v balení. ne ty slazené pastilky co mají všude, ty jsou na prt.

                1. Ty mám a skutečně mi přijde, že jako jediné pomáhají. Tedy mně. Dnes ráno mi je ale rozumět, byť slavičí hlásek to fakt není, takže zatím (zase) ORL odsouvám:))

  3. Dnes má narozeniny Yga (inlove) Milá Ygo, všechno nejlepší ti přeju! Štěstí,zdraví, pohodu a krásné fotky (f) (party)

  4. Kluci tu velmi správně připomínají, že z tak dobré věci, jako jsou hrušky, nesmějí přijít nazmar ani slupky. Takže z nich lze udělat pečený čaj, k těm všem dobrotám.

  5. Milá Martino, díky za recepty.Hrušky můžu,to jo ! Grumbl jsem dělala letos už mnohokrát ale zatím jen ze švestek a jablek. hrušky budou taky i kompot bude. Mńam.

  6. Hrušky můžu na všechny způsoby, ale letos máme smůlu, naešemu zdroji (neteři Pétě (:) se nic neurodilo.

  7. Tak a okamžitě si jdu koupit nejmíň kilo hrušek! Miluju ty hodně měkké, plné šťávy, ach! 😛 Tu první sním hned jen tak a pak si rozhodně udělám toustík. Později zkusím i hruškovou kaši, zatím jsem vařila jen jablečnou, s krupicí. Hm, když je něco tak lahodného jako zralé hrušky a přitom tak zdravého, to je skvělá kombinace! (chuckle)
    A ještě jsem si vzpomněla na valašské frgále s hruškovými povidly mého dětství, to byla taky mana nebeská!

  8. Miluju hrušky syrové a pak zavařené. Do zavařených přidávám tu hřebíček, tu skořici – a loupu je. Přiznávám, že v teplé kuchyni je jinak neupotřebuji, sežereme je tak, jak jsou (rofl) .

    A vzpomínka – v domečku mé první čtvrtiny života (rofl) se vešerá syrová zelenina (počítám do ní i erteple a řepu pro prasata) a ovoce a též zavařeniny skladovaly v kopaném sklepě „před našim“ (ano, v tom se čtyřiceti schody). Když mamka pro něco do sklepa šla, ptala se malé Terezky, co ji má přinést. „Babi dušku!“ Správně, hrušku (rofl)

  9. milá Martino, díky za recepty! A zrovna letos jsme prakticky bez hrušek, zbývá mi jich tak tak osm, všeho všudy.
    Strašně se mi líbí ten dýňovo – hruškový dezert, leč na jeho přípravu budu asi líná 😛 Ale dýňové těsto si zapisuju a ty karamelizované hrušky určitě zkusím!
    Jinak crumble dělám ráda, hruškovo-švestkové je u nás populární, protože za obvyklých podmínek jsou hrušky i švestky k dispozici naráz. Jablečné (s něčím) je klasika. Tvoje zdravá varianta vypadá chutně, vločky, mandle a ořechy jsou koje oblíbená (snídaňová) kombinace:))

  10. Hrušky miluju, takové ty zralé, sladké ale ne ty letní, uvnitř moučnaté. Mám je ráda víc než jablka, ta mi připadají oproti hrušce taková – brutální, ostrá.
    Jenomže mám smůlu. Po hruškách mi bývá strašně zle, právě se střevy a opravdu velmi brzy. Plynatost. A mohou být i oloupané. Lepší je to s hruškami kompotovanými.

  11. No, před dvaceti a více lety jsme měli dvě velké hrušně, z čehož jedna byla máslovka – ohromné množství hrušek k okamžité konzumaci. V té době jsem dětem sušila každé ovoce, ke kterému jsem se dostala a celou zimu to oni i skautíci mlsali místo bonbonů. Z hrušek křížaly ano, ale speciálně z hrušek jsem vytvářela pochoutku, se kterou bylo děsně práce a musela jsem ji bránit vlastním tělem – hruškové placky. To se oloupou a očistí hrušky, nastrouhají, povaří jako na povidla. Mohou se přidat ořechy. Z alobalu se připraví malé mističky, ty se maličko vymáznou olejem, do nich se vlívá připravená směs a mističky se směsí se umístí do sušičky. Usušené se mohou smotat do ruliček a uskladní se do krabic, které je nutno pečlivě uklidit.

    1. Inko, raději asi i zamknout, co! 😀
      Moje kamarádka Dana dělá úžasné hruškové křížaly, vláčné a nenapodobitelné. Tuším je něčím potírá, ale nevím čím. Rozhodně jsou vítanou vzpruhou na zkouškách divadla 🙂

        1. Určitě bych použila citrónovou šťávu, obsahuje víc látek omezujících hnědnutí.

  12. Miluju sušení hrušky. Syrové mám ráda ty tvrdší. Hruškový kompot jsem naposledy dělala tak, že jsem hrušky oloupala, z půlek vykrojila jádřince a vložila do vzniklé díry ostružinu. Teda furt je to hlavně o těch hruškách, ale hezky to vypadá 🙂

    1. takhle jsme podobně kdysi s mamkou dělaly hrušky s jeřabinami a s badyánem, veliká dobrota to byla, že bych si udělala zase kompot?

        1. loni jsme zavařovaly hrušky s rakytníkem. Vypadá to ve sklenici také hezky. Letos nic není jen rakytníku moře. Těch pár hrušek co někde sebereme ? ty se snědí a- jen jednou jsemb letos pekla hruškový krémový koláč.

  13. díky za hručková povidla…ona i pracharanda je skvělá a takové hrušky- kompotované,jako jednohubky s nivou..to je dobrota….
    ovšem nejlepší byly vždy ty pod a na stromě, když si je člověk musel zasloužit….

    1. Pracharanda – jestlipak lidičky víte, co a odkud je „Šumáky pachanou, máky míky !“ ? 🙂 P.S. Odpoví i gúgl … 😀

      1. Vím, že je to Škubánky s pracharandou, mákem a mlékem, ale kdo to řekl? Tipla bych si Káju Maříka (rofl)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN