MLSOTNÍK: Vaříme s Martinou – Dýně

Hezký den, zdravím všechny čtenáře Dedeníku. Jsem Martina Vrbická a ráda se s vámi podělím o své zkušenosti se zdravým vařením. Své znalosti, recepty a názory sdílím na svém webu: www.varmejinak.cz. Vystudovala jsem na vysoké škole obor Technologie a bezpečnost potravin a tyto vědomosti mi pomáhají v tématech a obsazích mých článků.

 

Vedu kurzy zdravého vaření, ale hlavně jsem výživovou poradkyní. Ve své práci a při tvoření jídelníčků a vaření kladu velký důraz na používání běžně dostupných potravin, ne nějakých výživových doplňků.

 

ZAMILUJTE SE DO DÝNĚ

 

Sezóna dýní je v plném proudu, proto vás ráda seznámím s tím, kvůli čemu stojí za to se do nich zamilovat.

Je toho opravdu hodně, co se dá z dýní vyrobit a není to jen halloweenský zubatý úsměv.

 

Které dýně vyzkoušet?

Možná už dlouho koukáte po různých druzích v obchodě a nevíte, co z které uvařit.

Ráda vám s tím pomůžu.

 

Dýně Hokaido

Rozhodně nejdostupnější druh a zároveň i nejjednodušší na přípravu.

Nejvíc mě na ní baví, že ji nemusíte loupat, stačí odstranit semínka a je to.  Používá se i se slupkou, protože ta teplem změkne.

Má nasládlou oranžovou dužninu.

Je ideální na všechno – od polévek přes pyré po pečení.

 

 

Máslová dýně

Tvarem připomíná hrušku, svou bělavou barvou zase tolik neoslní, ale zato je nejekonomičtější, protože obsahuje nejméně semen.

Dužina má výraznější barvu a asi i nejvýraznější chuť.

Tepelnou úpravou v ní probudíte jemnou máslovo-oříškovou chuť, hlavně když ji upečete.

Je ideální na výrobu pyré.

 

Muškátová dýně

Její plody jsou zajímavé svými barokními tvary.

Má výrazně sytě oranžovou dužinu s velmi silnou chutí. Její slupka může být zbarvená od zelené až po oranžově hnědou.

Můžete jí využít nasladko i naslano.

 

Velkoplodá dýně Goliáš

Tyto až 30-ti kilogramové oranžové krásky jsou ideální na zavařování.

 

Špagetová dýně

Nosí název podle svých špagetových vláken, na která se dužina po upečení nebo uvaření rozpadne.

Není tolik sladká jako jiné druhy.

Má kulovitý či protáhlý tvar a krémovou, žlutou nebo i oranžovou barvu.

Rozpůlenou dýni stačí jen upéct v troubě položenou řezem dolů.

Můžete jí nahradit i těstoviny.

Lze ji použít i místo nudlí do polévky.

 

Než začnete vařit z dýně

Po nákupu nebo sběru nechte ideálně dýně 14 dní odpočívat. Odpočinkem zlepšíte jejich chuťové i výživné vlastnosti.

V temnu a suchu vydrží ale klidně i půl roku.

 

DÝŇOVÉ RECEPTY

Na mém webu najdete mnoho dýňových receptů, kde je najdete? Dozvíte se…

 

Dýňové pyré

Pyré vyrobíte z uvařené dýně, kterou pak rozmělníte.

Tohle pyré využijete nejen jako přísadu do pečení, jako polotovar do omáčky k masu, k výrobě krémového italského risotta nebo jako přísadu do zapékaných lasagní.

 

DÝNĚ NASLANO

 

Pečená dýně

Nejjednodušší, a přitom jeden z nejchutnějších způsobů přípravy.

Stačí ji péct 20 minut … a za chvilku máte večeři hotovou.

Krémová dýňová polévka

Chcete superrychlý oběd? Tohle je vsázka na jistotu: Superrychlá dýňová polévka

Dýňové rizoto

Další opravdu rychlý recept s vůní Itálie – Dýňové rizoto.

Dýňové noky

Trošku pracnější recept, ale určitě si pochutnáte – Dýňové noky.

Dýňové raviolly

Aby té italské inspirace nebylo dost – Dýňové ravioly.

SLADKÉ PEČENÍ S DÝNÍ

Dužina dýně je vynikající surovina do sladkých receptů.

Použít můžete jakýkoliv typ, nejvíce se však na pečení hodí sladká máslová dýně.

Nebojte se ani chuťových kombinací, třeba se skořicí.

 

Tak jaký dýňový recept si vyzkoušíte vy?

 

Více informací najdete na www.varmejinak.cz

Aktualizováno: 26.9.2019 — 22:01

30 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Mám objev z dneška – v Lidlu nyní pořídíte dýni Hokaido za 15 Kč. Takže můžete určitě směle zkoušet spoustu receptů :).

    1. No, já jsem přinesla z Tesca tu špagetovou – taky zlevněnou 😛 Hokaido už doma mám 🙂

  2. Martino, vítejte mezi nás a díky za článek s hezkým popisem dýní s krásnými fotkami.

    Dýně v kuchyni nepoužívám. Tedy přesněji teď, co žiji na Jihu. Jako asi po celé Americe i tady se prodávají různé druhy a teď začíná doba „pumpkins“, nejoblíbenější dýně coby podzimní dekorace. Já s nimi nevařím vlastně z jediného důvodu. Můj manžel z nich totiž miluje zdejší koláče (pies). Ty jsou v prodeji celoročně, buď „pumpkin pie“ nebo „squash pie“(ten není tak „hutný“). Takže je nemusím péci, choť velmi často při nákupu jeden z těchl koláčů přihodí (sice vítězí jablečný, ale hned za ním jsou tyhle dýňové). Koláče jsou sice dobré, „pomáhám“ mu je jíst, ale pak už nějak netoužím po jiném zpracování v kuchyni (ať už na slano, či sladko).

    Zato, když jsme žili v New England, tam jsem se zamilovala (vlastně oba) do „Butternut Squash“, to je ta máslová na obrázku. Většinou jsem jich v době sklizně na farmářském trhu koupila rovnou celou krabici, protože opravdu hodně dlouho vydrží(měsíce). I proto, že má hodně silnou slupku. Dělala jsem z ní kaši. Dýni jsem podélně rozpůlila, vyndala semena a pokrájela na silnější proužky (nebo ji nakrájela na kolečka). Nožem odkrojila slupku. Pak ji rozkrájela na kostky, dala do hrnce, posolila a vodou zalila jen na zakrytí. A pak – jako brkaši – vodu slila, dýni pomačkala, přidala máslo a pepř. Moje tchýně ji někdy pekla rozpůlenou v troubě a jen do dolíčku dala máslo a zakryla alobalem. Upečenou vydloubala a udělala kaši. Ale já osobně příliš velký rozdíl v chuti nepoznala a pečení trvá mnohem déle, vařená ve vodě je rychle hotová. Už jsem to tady myslím psala, že jsem tuhle dýni kdysi zkusila koupit i tady, ale ta byla moc vodnatá a chuť taková blááá, nic moc. Prostě tu na tu pravou nejsou zdejší podmínky, dostatečně chladno.

  3. Díky za recepty na dýně a popis druhů. Dýně zatím dostávám ale zkusím nasadit jen pro vlastní potřebu. Z mládí na dýni nemám moc výborných vzpomínek,měli jsme ji furt. 🙂
    Ale kompot mi dělá velmi dobře na žaludek! Doporučuji!

  4. Naprosté OTéčko – předevčírem bylo odpoledne tak krásně, že jsem vzala psy na úvaz a dala si hezkou procházku po okolí perly Moravy (rofl) – a nááááhodou tam mám i jednu dyňovou fotku 😉 . Tak jestli máte chvilku čas a chcete se podívat, jak je na tom podzim u nás, na jihu Jižní Moravy, tož tady je 31 fotek:
    http://yga.rajce.net/2019_Zari_prochazkove

    1. A kdy bude Chorvatsko? No, možná jsi už odkaz dávala, jen jsem si ho nevšimla, Rajče Ti prolízat nechcu.

      1. No, Chorvatsko ještě není zpracované, mám v mysli jeden článeček, tak snad se mi nevykouří do té doby, než ho napíšu (rofl)

  5. Dnešní článek mi přišel náramně vhod, chystám totiž na zítřek svou hokkaidovou premiéru.
    Než půjdu do odkazů, mohu poprosit o radu? Je možné vařit na kousky nakrájenou dýni spolu s brambory a mrkví? Nebude něco tvrdé a něco rozvařené? Vařím totiž jen pro sebe, takže malé množství, a pokud možno nechci mixovat – i brambory jako přílohu si nejradši rozmačkám jen vidličkou. Díky.

    1. Nejtvrdší je mrkev, nejměkčí je dýně, dala bych to vařit postupně, přidávala bych do hrnce, abys vařila v jednom, začala bych mrkví, dala bych do studené vody, až by začala voda vařit, přidala bych brambory, až by se to od bodu varu,spolu vařilo 5 minut, přidala bych dýni…hlavně s tím nemíchala, vývar bych si nechala na polívku,až bych to cedila… u hokkaida je nejtvrdší slupka, pokud to chceš jen jako přílohu,tak slupku sloupni, potom bych to zcezené jen omastila máslem, osolila a dala k tomu třeba nějakej tvarohovej dip s bylinkami…nebo pečený kuře by k tomu bylo dobrý …

    2. Jestli budeš dělat polívku, tak uvař zvlášť mrkev s bramborami a Hokaidó upeč v troubě… může se stát, že polívka bude jen bramborová a že tu dýni tam ani nedáš, neb ji sníš jen tak horkou rovnou z plechu (rofl)

    3. Přesně jak píše paní Sharka.68 postupně bych přidávala jednotlivé druhy podle tvrdosti.

  6. Též jsem propadla dýním, já hodně ten kompot, mám už vymazlený postup. Polévka je u nás velmi atraktivní a pečená dýně s majolkou!!

      1. Já taky, kompotek,mňam a někdo odpovědnější a zběhlejší ve vaření jistě recept dá. 🙂

  7. Jo ještě dotaz do pléna – dělal někdo z vás špagetovou dýni? jsem na ni zvědavá, ale jaksi jsem ještě nenašla kuráž 😛
    (Aneb co pak s ní, když mi to nebude chutnat…:))

    1. Dede“
      Upečeš ji, naolejovanou oliváčem a přepůlenou podélně v troubě, zvlášť si uděláš třeba rajčatovou omáčku na špagety (rajčata,česnek,trochu ančoviček,bazalka, oliváč, po upečení dýně, vidličkou uvolníš dužinu – pořád v té dýni – udělaj se ti ta vlákna-jako špagety a na to nakydáš tu omajdu a posypeš parmazánem a jí se to z té dýně..je to moc dobré….
      pokud nechceš takovou složitost, tak po natrhání těch vláken, jen prilejes pesto z medvědího česneku,nebo to klasické a zasypeš sejrem… taky moc jedlé….

    2. Já ji párkrát dělala – rozkrojenou upéct, z hotové vybrat ta vlákna a na ně navrch dát nějakou omáčku, třeba moc dobré je s ní boloňské ragů. Prostě jak píše Šárka. No a když Ti ta dýně nebude chunat, tak ji holt dej na kompost, no, zas tak drahá není.

    3. Dede, ja spagetovou dyni pecu v troube s trochou olivoveho oleje, soli a pepre. Vydlabu vidlickou obe pulky a nekdy smicham s osmahnutym cesnekem, da se pridat i parmezan. Podavam ji jako prilohu k masu, chutna nam.

      Diky, Martino, za bezva recepty 😛

  8. Milá Martino, díky, žes mezi nás přišla! (inlove) Vzhledem k tomu, že jsem tento článek objevila s předstihem, už doma jednu dýňku mám a možná nezůstane u jedné 🙂
    Polévku dělávám jen v sezóně, obvykle s celerem (nikdy nemám po ruce zeleninový vývar a pokud ano, je to jiná polévka:)). Jako koření se mi osvědčila špetka zázvoru – prostě mi to chutná.
    Proč jsem vlastně ještě nikdy dýni neupekla? (wasntme) Musím to zkusit, však vím, jak dobrá je pečená zelenina.
    Na víkend hodlám svátečně upéct kus hovězího z dubenecké kravky… kousky dýně s jinou zeleninou jsou pod masem také výborné, ale tentokrát bude polévka, takže se budu držet zpátky 😀
    Sladký recept z dýně? To jsem nikdy nezkusila… Ale co není, může jednou být 😛

    1. Alenka na Beaveru dělá kandovanou dýni, jíme to pak na vánoce…je to moc dobré….k ostatnímu sušenému ovoci je to lahoda…
      jo a z dýně jsou v sušičce i chipsy (křížaly)- sušené,posypané kořením a usušené…. chutná mi se solí a s chili….

    2. Jsem ráda, že jsem inspirací pro různé využití… nemusí to být vždy jen polévka.

  9. Miluju pečené dýně, především Hokaido pro její rychlou úpravu, ale i máslovou. Nakrájím na kousky, hodím do mísy, kde je promnu s trochou olivového oleje a balsamikového octa (nebo použiju olej ochucený – třebas lanýžový není špatný) a soli, někdy přidám nějaké dobré grilovací koření (mám oblíbené s medvědím česnekem) a šoupnu na plech a hups do trouby – toto voní.

    Jinak z dýně dělám hlavně Sluníčkovou polévku ála Renáta – ta je fakt nedostižná, mnohdy jsem zkoušela i jiné způsoby a opět jsem se k ní pokorně vrátila. No a do svíčkové (jak podotkla Sharka) je taky super.

    Dyňovou polívku vařím i mimo sezonu. Dokud byla mamka, pěstovala dýně na zahradě, tudíž jsem měla množství plodů ve sklepě a tam vydržely opravdu dlouho po Novém roku. Teď si nakoupím tykvice v období, kdy je sezona. No a taky pyré v mrazáku nikdy nezamrzí – to je pak polívka šup šup.

    Poznámka: dýni peču vždy na pečícím papíru – stejně tak červenou řepu, kedlubny či mrkev. Na holém plechu se mi vždycky nechutně přichytily, na papíru je to bez problémů.

  10. Včera jsem ve farmboxu dostala i dýni hokkaido, tak zkusím i něco jiného než tradiční polívku 🙂

  11. Martino, vítám Vás mezi námi. A s dýněmi jste mi padla do noty. Mám od sousedky, která pěstuje zeleninu a má na ni „zelené prsty“, již druhou krááásnou muškátovou dýni. Má zelený kabátek. Ta první padla jenom na dýňové zelí, takže tu druhou použiji na některé recepty od Vás.

      1. Martino, taky Vás vítám, a těším se na další recepty. Nás je tady mlsných hodně a něco kolem potravin nás tu taky několik studovalo, jako Vy, takže pozor na nás! 🙂 😀

  12. Mám ráda dýně, nejraději asi polívku, dělám asi 10 druhů- různé chuti, se smetanou,s kokosovým mlékem, s kari,pálivou,sladkou…
    hokkaido jde přistrouhat do těsta na olejovou bábovku nebo do perníku, sladké pokušení je pak pěkně barevné,voňavé a vláčné…do těsta společně s dýní přidávám skořici a třtinovej cukr..
    máslovou dyni nakrájenou na kostky, slabě posypanou grilovacím kořením bez soli,trochu potřenou olejem, upeču v troubě a vedle si udělám základ- osmažená cibulka, mletá paprika,nejlépe míchaná sladká a pálivá, trochu soli, přiliji smetanu a provařím do husta, tímto přelivem poliji v hlubokém talíři upečenou dýni, chutná to jak dýně na paprice, dělá se to takto zvlášť, aby se dýně nerozpadla, podávám k tomu vařené fleky nebo tarhoňu..
    až budete dělat „svíčkovou“, dejte halb und halb mrkev a hokkaido i do ní,nádherně vám omáčku probarví a rozsvítí….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN