PÁTEK S GURMÁNKOU: Vejce benedikt aneb když je dobrá vůle

Když se řekne vejce, hned je vidím vařená, smažená, sázená, atd. Jednoduše připravená na všechny způsoby od žloutku tekutého, polotekutého až k tomu pevně vařenému. V jednoduchosti je krása, proto všechny jednoduché úpravy vajec tak skvěle fungují.

 

 

Ani v nejluxusnějších hotelích světa nechybí vejce k snídani. Jen jejich úprava a způsob přípravy bývá často poněkud náročnější, ale právě proto se některé dostaly do souboru legendárních gastronomických receptur, které by prý měl každý alespoň jednou ochutnat. Řeč je o vejcích Benedikt – Eggs Benedict.

 

Proč si občas taková „milionářská vejce“ neudělat doma? Když jsou k mání čerstvá vejce, nechybí dobrá vůle, tak není problém.

Tentokrát byla spouštěčem nápadu ošatka domácích vajec z čerstvé snůšky a první pažitka v zahradě. V chladničce zrovna nebyla nouze o šunku od kosti a v domácích zásobách nechyběl ani dobrý máslový toust. Za oknem se klubalo pěkné slunečné nedělní ráno, venku už to všechno vonělo jarem a rodinka ještě pospávala. Ideální konstelace k tomu, abych je překvapila dobrou snídaní a nepřipravila je o obligátní nedělní vejce. Je totiž neděle a mám dost času! (V neděli téměř pravidelně servírujeme vejce k snídani.)

 

 

Vejce benedikt

Holandská omáčka dá nejvíc práce, proto začínám právě s ní. Anglickým muffinem jsem se netrápila, použila jsem dobrý máslový toust. Je jen na vás, zda ho budete jen nasucho toustovat nebo ho opečete na pánvi na kousku másla, jak je doporučováno a chuti to jistě prospěje.

 

Holandská omáčka:

  • 2 čerstvá vejce – pouze žloutky
  • 80 g přepuštěného másla
  • 60 ml bílého vína nebo jemného vývaru
  • trochu citrónové šťávy
  • sůl

Do šlehací kovové misky nalijeme víno, trochu ho nad párou zahřejeme a poté zašleháme žloutky. Misku vložíme zpět do vodní lázně a šleháme tak dlouho, dokud žloutky nezačnou houstnout. Poté přiléváme a zvolna zašleháváme přepuštěné máslo. Omáčka musí být lesklá, přiměřeně hustá a hladká. Omáčku dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.

 

 

 

Pošírovaná vejce

Svaříme dostatečné množství vody se lžící octa. Jakmile teplota vody dosahuje těsně bodu varu, zmírníme teplotu, aby voda nebublala a hladina se uklidnila. Rozklepnutá vejce zvolna ponoříme do horké vody (ideálně poslouží miska nebo naběračka) a pošírujeme je cca 3 minuty. Bílek kolem žloutku musí být pevný a dobře uzavírat žloutek, který musí zůstat tekutý.

 

TOUSTY opečeme v toustovači či na pánvi, jak je komu libo. Hotové teplé tousty můžeme lehce pomáznout máslem nebo je na másle rovnou opékat, poté obložit plátkem šunky, na ni posadit pošírované vejce a přelít teplou holandskou omáčkou. Přidat trochu nasekané pažitky, čerstvého pepře a snídaně jako z luxusního hotelu je na stole.

 

Z historie receptu

 

Vejce Benedikt – Eggs Benedict se podávají nejčastěji k snídani nebo dopolední svačině. Součástí receptu je opečeného rozpůlený anglický muffin, který je přikrytý velkým plátkem šunky od kosti, na kterou se posadí právě uvařené ztracené vejce. Vše se následně přelije teplou holandskou omáčkou, posype čerstvě nasekanou zelenou pažitkou a přidá se špetka čerstvě namletého pepře.

  1. Recept prý vznikl ve Spojených státech, ale o jeho vzniku se vypráví hned několik zaručeně pravých příběhů. Podle jedné verze si tuto zajímavou kombinaci poprvé objednal v roce 1894 v hotelu Waldorf Astoria v NY burzovní makléř Lemuel Benedict. O popularizaci takto podávaných vajec se zasloužil slavný hotelový šéfkuchař Oscar Tschirky.
  2. Druhá legenda odkazuje k slavné restauraci Delmonico, kde roku 1860 takto upravená vejce připravil Charles Ranhofer pro milionáře LeGranda Benedicta.

*

 

 

Někdo si řekne, proč se s tím tak babrat, když vajíčka se dají udělat daleko jednodušeji? Ale přesně to si říkám každou neděli, po celý rok. Ale potom najednou přijde nějaké zvláštní hnutí mysli a pustím se do toho. To bude nejspíš tím jarem. Je právě ten nejlepší čas na lásku. Tahle vejce prostě mají s láskou mnoho společného. Kdybych toho mého nedělního spolustolovníka nemilovala, naházela bych vejce ve fofru na plotnu, buď na pánvičku, nebo do horké vody a bylo by to. Snídaně s láskou připravená, to je často víc, než si jen říct „miluji tě“ 🙂

 

Máte rádi vejce k snídani? Rozmazlujete se nedělními snídaněmi nebo máte své zásady a ani v neděli skladbou snídaně z nich nevybočujete?

 

Krásné jaro a moře lásky!

 

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová / www.gurmanka.cz / Kuchařka ze vsi  🙂

Aktualizováno: 11.4.2019 — 21:50

28 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Gurmanko u obrázků se sbíhají sliny :). Název eggs Benedict samozřejmě znám, ale vlastně jen teoreticky, protože jsem si teď uvědomila, že jsem je (asi) nikdy nejedla. Tedy sama jsem je určitě nedělala a nepamatuji se, že bych je jedla jinde. Takže bych to mohla napravit. Jen by se mi to více líbilo jako letní večeře, pak bych asi udělala dvě vajíčka na osobu (a když už bych dělala tu omáčku, tak ať se všechny využije). K snídani by to – alespoň pro mne – bylo příliš syté (+ ta vínová omáčka po ránu). Ale dobré tu určitě je, děkuji za recept. Já dělám větší, rozmanitejší snídaně použe při návštěvách (protože se i déle sedí u stolu), ale ani tehdy vajíčka na žádný způsob nedělám. Sami dva jíme den co den stejně a dost jednoduše, rozdíly jsou vlastně pouze v pečivu.

    Většina koupených vajec v mé kuchyni končí v pečivu, na obalování (masa, květáku) a v žaludku Trixie. Někdy jako rychlovku oprásknu pár tenkých plátků šunky a k tomu každému 2-3 volská oka (proto by vejce „s omáčkou“ jistě k večeři chutnaly také). A používám je na knedlíky s vejce. Já si totiž knedlíky vždy udělám předem během dne. Večer je pak už jen nakrájím a napařím. Navíc, když je dělám při návštěvě, chci mít jistotu, že se povedou a tak je vařím předem, pro jistotu raději dvě várky, aby bylo dost pro všechny. A skoro vždy mi kus šišky zbyde. Jako právě teď. Měli jsme tu pár dnů přátele z Kanady. Udělala jsem vepřo-knedlo-zelo (moc chutnalo) a v lednici mám ještě víc jak polovinu šišky, kterou dojíme právě s vajíčkem (oba to máme moc rádi, kostičky nejprve téměř osmažím, než zaliji vejci).

    1. Maričko! Knedle s vajíčkem, to bych se ujedla! Mňam. Zítra pojedu pro čerstvá vejce na Velikonoce a tak už vím, co bude k pozdnímu obědu ! Vejce miluju ale musím s nimi opatrně,žlučník je neřád. 🙂

    2. Marička:

      Tak to máme s těmi knedlíky s vejci podobné. Já je také mám ráda pěkně osmažené a křupavé 🙂

    3. miluju knedliky s vejci,buď je míchám po hospodsku – nebo to dělám na pánvi jako amoletu…to mám radši…

  2. Ještě musím vzpomenout 3 vejce do skla 🙂 S plátkem másla a čepicí čerstvě nastrouhaného křenu. K tomu hrnek bílé kávy. Vejce v kuchyni, to je zázrak. Ale pokud jde o snídaně, nejraději mám ty, které nemusím sama připravovat. Vzbudím se a je prostřeno 🙂

  3. Eggs Benedict miluju, ale bohužel nemám moc často, protože je dost pracné, neumím hollandaise sauce i když to se dá koupit, english muffins se taky dají koupit, ale neumím ani ty vejce

  4. A jak jsou dobré ředkvičky s vejcem a medvědím česnekem, mňam. Vajíčka jsou vůbec dobrá věc.

    1. medvídka jsem měla včera k večeři na chlebu s máslem a k tomu kyšku,to byla lahoda…..

  5. Tak za prvé – s láskou napsané pojednání o vejci Benedikt (nod) . A na fotkách vypadá velice krásně a určitě i tak dobře chutná.

    Ach naše snídaně – přiznávám, na tohle jsme šlompáci. V sobotu i v neděli vstávám brzy a jdu se psy ven – a to většinou Jeník ještě spí. Když se vrátím, tak buď stále spí a to mu snídani na vidličku udělám, anebo už nespí a už snídá. Moje snídaně je hrnek kafe.

    Ale vajíčka mám ráda – v poslední době ujíždíme na omeletách a mozečku s vajíčkem (rofl) . Jeník rád baští vajíčka natvrdo, zatímco já naměkko. No a smaženice je klasika. Ztracená vejce jsem nikdy nedělala, nemám tu odvahu (rofl) . Ale taková vejce Benedikt bych si ráda dala – někde v hotelu nebo od někoho, kdo to umí.

    1. Jé mozeček s vajíčkem, skvělé jídlo, po kterém mi skvěle nebývá. Ještě lepší je smažený jako řízek, konce jsou stejné. Takže když u řezníka vidím mozeček, tak se přesvědčím, že ho kupovat nebudu 🙁

  6. Já vejce skoro nejím, vlastně celoživotně, tak odkud se mi, sakra, bere ten cholesterol? Nejím ani máslo, sýr málokdy, tlusté vepřové jen jako slaninu a to jen občas… Když si jednou za rok udělám vajíčka, tak míchaná polotekutá, nechápu synka, ten je musí mít vypražená tak, že připomínají pilinový kočkolit.
    Vejce Benedikt vypadají dobře, ale kdo by se s tím crcal 😉

    1. tak ymám ráda polotekutá,blátíčková..úplně vypražený vejce jí Kačenka, kámoška z Beaveru..taky mi to je líto,vypražit je úplně do sucha…ale jí to chutná….

      1. Já si je navíc dělám, tak jak mě to naučil táta. On tedy nevařil, pamatuju se jen na makrely na pánvi, ty máti odmítala dělat, protože ryby nejedla, a na ta vejce. Dělal je tak, že nechal ztuhnout spodek, odškrábl ve větších kusech a tak pokračoval do správné konzistence – vaječné noky obalené polotekutým sosem. Míchaná vejce se vzhledem „stolice kojeného dítěte“ nesnášel.

        1. tak , mě ta blátíčková vyhovujou,máčím si v nich rohlík s máslem a ukusuju…jen se na mne nikdo nesmí dívat 😀

          1. Taky mám ráda ta blátíčková, nic si v nich nenamáčím, za to si je hojně posypu pažitkou nebo natí patrové cibule (už leze).

        2. Ivo, takhle dělala míchané vajíčka moje máti. Často se o to marně pokouším, nikdy se mi to nepovede tak jako to dělala ona

          1. Mně taky úplně ne, možná to je tím, že doma jsme měli plynový sporák a já mám sklokeramickou desku. To by i u těch vajíček člověk vyskočil z kůže, než se to udělá. Kdo to vymyslel, že plotýnka nehřeje furt podle toho, jak si ji člověk nastaví, ale spíná a vlastně jede chvíli na plný pecky a pak zase chládne, byl úplný blbec.

            1. Já myslela, že sklokeramika hřeje pořád, kdysi mě o tom přesvědčovala sousedka, která má sklokeramiku na sporáku. Já mám indukci, ta to dělá, a přiznávám, že se s ní občas pěkně peru i po těch dvou letech. Nejlíp se mi vařilo na plynu.(ale ani sporáček na dřevo neměl chybu, ale na něm se dalo vařit jen v zimě).

  7. vejce k snídani…jo, domácí,na Beaveru…pěkně ve vajíčkovaru, kterej je asi starej jako já, uvaří Alenka vždycky skvělá vajíčka,s tekutým žloudkem , k nich trošičku kremžské hořčice do toho žloudku a chleba nebo rohlík s máslem…po této opulentní snídani,horkou černou kávu a tím náš klid končí a začne práce…..když si přivstanu,uděšlám vejce na slanině, pěkná buličí oka, žloudek taky tekutej a slanina křupavá… jinak lidi tam preferují míchaná vejce s cibulkou a špekem…ztracená vejce dělávám do koprovky nebo do česnečky..benediktem se nechávám rozmazlovat v hotelu, když někde jsme…ale pořád tpoužím po tom, aby mi někdo jako snídani do postele,donesl 3 vejce do skla 😀 ..

    1. Já vajíčkovar nemám, ale už mám odhadnutou dobu, aby byl bílek sražený a žloutek tekl. Vzpomínala jsem tu někde, jak nám mamka dělala vejce do skla, polila máslem a posypala křenem. Koupila jsem v Kaufu křen od Effca, je bez nálevu, trochu hruběji strouhaný. Nemá chybu. Tak jsem si je minulý týden udělala. Nemám ten grif, tak jsem je trochu oloupala a lžičkou vydloubla do misky.
      A u nás řečená volská oka se slaninou, tekutý žloutek, kolem zelenina, co je doma, to je oběd, který nemá chybu.
      Jen na ta ztracená vejce si netroufnu.

    2. Vejce do skla dělávala máti. Byl na to takový forichtung z jenského skla a uzavíralo se skleněným uzávěrem ,který k tomu patřil a nahoře kovová sponka. Byla vždycky moc dobrá! Mňam! vejce Benedikt bych si dala, kdyby mi je někdo udělal. 🙂

  8. No tak to je náhoda! Po delší době jsem si uvařila k snídani vejce na hniličko, krajíček celozrnného chleba s máslem a sedla si k Dedeníku. A tady taky vejce, ale takové nóbl. Takhle připravené s láskou, to musí být dobrota na druhou. Dala bych si, ale sama pro sebe si to dělat nebudu.
    Tady u nás v restauraci vaří báječnou kulajdu se ztraceným vejcem, občas si na ní zajdu, jenže asi mají nového kuchaře a ten to ztracené vejce převaří, takže je to jak natvrdo a to mi nechutná, ten žloutek se musí rozlít. No dlouho jsem tam teď nebyla s sbírám odvahu, dát si tu kulajdu i s pokynem pro kuchaře.

  9. Nas Kuba na vikendovych vajecnych snidanich vyrostl. Kdyz je doma a dela si omelety, radsi odchazim z kuchyne. Na varen vajec benedikt mame hrnek, jsou dobra, ale jejich priprava je u nas muzska zalezitost. Memu choti nevadi o vikendu pripravit k snidani kazdemu vejce na prani, ruzne zpusoby. Moje nejoblibenejsi jsou volska oka s „hash browns“ (neco na zpusob bramboraku).

  10. Máme své zásady. Proto ani v neděli vajíčka u snídaně nevynecháváme 🙂
    Nejčastěji uvařená na hniličku, ale v poslední době mám ráda malé trojúhelníkové omeletky, upečené v toustovači. S pažitkou, přirozeně 😉

    1. jj, taky jsme měla tohle období…jedno vejce, dva trojuhelničky…občas jsem přidala do rozšlehanejch vajec i šnytlik…a jeden kámoš si tam kape sojovku…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN