Brzy přijdou teplé dny a s nimi se začnou objevovat první jahody. Nejchutnější a nejvoňavější jsou rozhodně plody čerstvé. Vědoma si tohoto faktu, první koláč, který s jahodami připravím, bývá vždy báječná crostata.
Křupavé těsto dole, uprostřed spousta vanilkového krému nebo pudinku, navrchu ty nejpěknější a nejčervenější jahody, kterým dodá půvabný lesk sladkokyselý rozvar z pikantní zavařeniny.
Potřebujeme:
Na těsto:
- 220 g hladké mouky
- špetka soli
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- lžička strouhané citrónové kůry
- 3 žloutky
Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto, kterým vyložíme koláčovou formu s nízkým okrajem. Pokud nemáme formu nepřilnavou, raději ji předem lehce vymažeme tukem a vysypeme moukou. Před vložením do trouby těsto propícháme vidličkou, překryjeme pečicím papírem a dno zatížíme suchými fazolemi nebo hrachem, a pečeme bez náplně v předehřáté troubě na 180 °C cca 25 až 30 minut. Po upečení necháme formu s těstem dobře vychladnout.
Vanilkový krém:
- 400 ml mléka
- 3 žloutky
- 60 g moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 50 g kukuřičného škrobu
Vanilkový lusk překrojíme a vyškrábneme semínka, která vložíme do kastrolku s mlékem a zvolna zahříváme. Žloutky vyšleháme s cukrem a škrobem, přidáme vlažné mléko a poté ve vodní lázni mícháme metličkou tak dlouho, dokud krém přiměřeně nezhoustne.
(Tato procedura s přípravou vanilkového krému se dá obejít použitím pudinkového prášku. Ovšem míchání se tím také nezbavíme, tak bych se přimlouvala za dobrý domácí vanilkový krém.)
Vychladlý koláč potřeme vrstvou vanilkového krému a poklademe ho čerstvými plody jahod. Ty můžeme nechat vcelku nebo je pokrájet na plátky. Aby jahody získaly pěkný lesk, můžeme rozvařit pár lžic marmelády (používám citrusovou – nejraději pomerančovou s kapkou brandy) a poté potřít všechny jahody na povrchu koláče. Před podáváním koláč vychladíme.
PS: Škoda neděle bez moučníku. Škoda léta bez jahod 🙂
Jahody jsou jedním z nejkrásnějších plodů našich zahrad. Ať se stanou součástí jakéhokoliv pokrmu, nemohu jim odolat. To, že jsou nejchutnější rovnou ze záhonu do pusy je bez debat, ale když je vezmu do kuchyně, hned vidím spoustu důvodu, proč s jahodami vařit.
Jak to máte s prvními jahodami vy?
Dobrou chuť přeje Šárka Škachová / www.gurmanka.cz / Kuchařka ze vsi 🙂
I já patřím k těm, kdo jahody v podstatě tepelně neupravují:)) nejlepší jsou ze záhonu rovnou do pusy, ideálně teplé od sluníčka a nemyté 😛
Nemusím k ním šlehačku, ale mám je ráda mixované s mlékem nebo s tatrou – tak to dělávala babička. Nejspíš proto, abychom s jahodami vyšli, ale já si zvykla a chutná mi to. Sama pro sebe mám ráda rozmačkané vidličkou a trochu pocukrované 🙂
Ten koláč se mi fakt líbí (fotky jsou prostě skvělé!:)) Pobavila mě poznámka o výrobě vanilkového krému proti pudingu – stejně se to musí míchat:))
A ten rozvar… nemám jinou marmeládu než rybízovou a to by nejspíš nebylo ono. Přemýšlím, že kdybych svařila cukr a citronovou nebo pomerančovou šťávu…? To je jen nápad, nikdy jsem to nezkoušela:)))
Dede: U jahod platí, že co příroda stvoří, to člověk nevylepší. Nejchutnější jsou jahody čerstvé přímo z ruky do pusy 🙂 A pokud jde o ten rozvar, tak je v podstatě jedno, jestli se ty jahody budou lesknout nebo ne, ale kapička sladkokyselého jim maličko pozvedne chuť. Svařit cukr na nitku s kapkou kyselého není špatný nápad 🙂
Jahodová sezóna tu bude za měsíc. Tedy samozřejmě jsou jahody už dávno v obchoděch, ale já si počkám na ty sezóní. Ty se snadno poznají podle jednotné, opravdu červené barvy (a vůně!!!). Pak vybírám krabičky, kde jsou jahody spíše menší, protože ty budou zaručeně prozrálé skrz naskrz). A nebo je zajedu koupit přímo k zahradníkům, kus za zdejším parkem.
Ale koláč z nich nedělám, vlastně nevím proč, možná to jednou zkusím s tímhle receptem. Dělám především jahodové knedlíky, které máme moc rádi a pak je jen krájím na kousky, ty prosypu cukrem, nechám prosáknout, takže pustí i šťávu a dávám na vaniklovou zmrzlinuˇ+ kopeček šplehačky.
Gurmánko, zase hezky napsaný a skvěle „ilustrovaný“ článek.
Marička:
Až se to všechno hezky začervená, tak bude v kuchyni ta opravdová hojnost nejen jahod. Já mám nejraději ty mrňavé lesní jahůdky, protože žádné jiné lépe nevoní a nemají tak intenzivní chuť. Díky za milou pochvalu 🙂
Krasny clanek a hlavne fotky, Gurmanko. Pripojim se k ostatnim, nejlepsi jsou jahody do pusy, teda ty letni, co se daji jist, jsou vevnitr cervene, tece z nich po rukach stava a nejsou uvnitr dute.
Tak jahody nejlépe rovnou do pusy a knedlíky z tvarohového těsta. Sousedka chodí sbírat, takže přinese ty nádherně vyzrálé až přezrálé, to je blaho.
Když jsem maturovala, přivezl mi Bimbo první jahody a k nim Salko. Sežrala jsem – jinak se to říci nedá – plnou krabici i s tím mlékem. Maturitu jsem prakticky strávila na WC, ta půlhodina na potítku a potom před komisí byla k nevydržení. I kytku mi přinesl na záchod
Tak u mne první-druhé-třetí jahody rovnou do pusy. Je-li jich více, tak s cukrem a smetanou (ale to spíš pro Jeníka, mně stačí malinka mistička na ochutnání) – tak nám to vždycky dělala mamka. A pokud je těch jahod jó hodně, tak do mražáku a v zimě vařím marmeládu (rofl) . Moučník s jahodami dělám ten nejklasičtější – na dobrý upečený základ z třeného těsta (piškotové se mi zdá dost suché) lehounce máznu marmeládu, pokladu hustě jahodami a zaleji navysoko rosolem – mňam, v létě nemá chybu.
P.s. miluju čas, kdy sezona jahod přechází v sezonu malin – maliny jsou podle mne nejlepší ovoce. Ale víte co? u nás už kvetou třešně!!
Tý brďo, třešně, u nás rozkvetla meruňka. A to jste od nás necelých devadesát kiláků vzdušnou čarou.
Jo, meruňky to už mají téměř za sebou – teda to kvetení. Teď jsou v nejlepším trnky a třešně začínají.
Mnadloně u sousedů jsou už skoro odkvetlé.
Nám už na zahradě meruňka a třešně taky skoro odkvetly.
u nás kvete všechno,ráno jsem se vzbudila s obrknedlikem v krku- ten výčnělek -čípek vzadu je nateklej jak přejedená housenka..polykat nemůžu, z očí mi jde pylovej bordel..no hrůza… rozkvetly „spendliky“ ,zlatej déšť atd…a sakury…trpím….
Přijď k nám, tady v okolí kvete jen zlatý déšť a sousedčina magnólie 🙂
jedu na beaver, tam je to jak u Vás,zatím odkvetly jen lískový jehnědy, tak s etrochu vzpamatuju
ale návrat v neděli,bude krutej, tak asi sáhnu pro prášky….
Jak jsem ráda, že jsem alergická „jen“ na roztoče, plíseň a kočky! Sice soplím a kašlu celoročně, ale nemám takovéto přepadovky.
Tak já nejsem až tak citlivá, možná jsem se zocelila na dědině, ale ještě v paneláku jsem měla problém s kvetoucími topoly, těmi špendlíky a na kole v třešňové aleji jsem se málem vykotila. Teď mám pár dnů zahleněný krk a škrábou mě večer oči, i to stačí
🙁
no tak mi to začalo a dnešní noc teda byla výživná….
Šárko, nejseš sama, já už taky cca měsíc trpím. Když už je trochu klid, zas rozkvete něco dalšího…
První jahody jen tak do pusy… jenže si je musím koupit. Obří rozměr naší zahrady jaksi nedovoluje mít všechno 😀
Tak si koupím u silnice košík čerstvých jahod a spráskám jich spoustu jen tak 🙂 Obvykle pak dojde i na moučník, tenhle bych mohla zkusit, vypadá dobře.
pěstuj v závěsech na plotě, budeš sklízet průběžně a dost, když se budeš starat, nemusej bejt nutně v zemi….
Můžu ještě jedno OT? Náš kamarád nejmilejší, zrovna jsem ten článek našla: https://ego.ihned.cz/c1-66549550-v-jidle-hledam-pravdu-svet-gastronomie-je-casto-hezka-lez-tvrdi-kuchar-hugo-hromas-ktery-se-ve-svem-oboru-vraci-ke-korenum?fbclid=IwAR3ERuwZD_oohtf7dXx5ncaCgd-qXp1u8X_Vf9LaFp-UjAB6-ToWU6M31ww
P.S. Tu mikinu má od nás, před pár lety jsme mu jako dárek nechali udělat firemní trička a mikiny.
A jeho nejmladší bratr (má jiné příjmení, je z druhého manželství jeho maminky) je bubeník a harmonikář naší oblíbené kapely, asi je znáte: https://www.youtube.com/watch?v=WihpoSV82xM&list=RDWihpoSV82xM&start_radio=1
Ach, jahody, sladké a voňavé! Od dětství je mám spojené se svými narozeninami v polovině června. Ve váze byly pivoňky a na tácu babiččiny vynikající řezy se šlehačkou a jahodami.
Jahody jsem na zahrádce zrušila poté, co jsme si pořídili prvního psa. Místo nich máme rybíz, tam nehrozí, že by Denis kropil plody. 🙂 V sezóně občas jahody koupím, nejradši je máme se sladkou šlehačkou. A taky do prosecca není jahoda marná. 😛
Jahody mám moc ráda, už se těším, až zas budou (mimo sezónu je nekupuju).
A jestli můžu, mám jeden off-topic dotaz: co byste mi poradily s telecí kýtou? Na víkend má přijet syn a včera jsem jí v nějakém pominutí smyslů asi kilo a půl koupila. Nemáte některá nějaký nápad? Asi ne minutku, spíš něco dušeného. Telecí moc nevařím, v obchodech, kam chodívám, je většinou nemají; včera jsem holt byla jinde, no. 😉
Bubu kdysi měla dobrej recept tady: http://www.dedenik.cz/2011/06/03/mlsotnik-cervnove-mlsani/
Dík, mrknu se, Bubu je dobrá kuchařka.
Tak už jsem se mrkla a vypadá to krásně, přesně podle mého gusta, včetně toho salátu předtím. Moc dík za odkaz!
A ještě – kdybyste měla některá nějaký tip na dobrý moučník s jablky, taky by se hodil – dnes jsme zas po čase byli v „družstvě“ (www.jablka.cz), nabrali několik lahví moštu a nakoupili nějaká jablka.
Muzes zkusit americky „Apple Pie“, Aido.
2 hrnky mouky
1/2 lzicky soli
1/4 lzicky muskatoveho orisku
2/3 hrnku ztuzeneho tuku
1/2 hrnku ledove vody
4-6 jablek
1/2 hrnku cukru
1/2 lzicky skorice
Smichat mouku, sul, muskatovy orisek v mise. Pridat vodu a lehce promichat, vytvorit z testa kouli. Testo rozdelit na polovinu, prvni pulku rozvalet a vlozit do kulate formy. Jablka oloupat a nakrajet na kostky, smichat s cukrem a skorici a polozit na testo, navrh trochu masla. Prikrit druhou vyvalenou plackou, okraje zahnout pod spodni vrstvu, prebytecne testo odkrojit a utesnit. Horni vrstvu propichat vidlickou.
Pece se 15 minut asi na 220 stupnu C a 45 minut na 175 C.
Tak jsem nakonec dělala tenhle, jen místo oleje jsem dala máslo.
https://www.toprecepty.cz/recept/45587-orechovo-jablecny-kolac-ii/
První jahody pro nás jsou v červnu, když začnou prodávat v Sedlčánkách. Musím jich koupit vždycky hodně, protože jak je tak pozoruju během cesty, hrozně se odpařují. Vyrobím huňaté kynuté jahodové knedlíky a marmeládu. Tím sezóna končí. Supermarketové jahody mi nechutnají, vyhýbám se jim obloukem.
Ten koláč vypadá pěkně. Sice ho nebudu dělat, ale koukat se můžu 😉
Já si počkám, až budou skutečné naše první jahody od Houdy, a to bude přelom června a července, pěkně rostlé venku,na sluníčku,co vypadají jako jahody, voní jako jahody a chutnají jako jahody a jsou sladké a šťavnaté…a samosběr má své kouzlo…má je vždy čisté,dává k nim slámu a část jich zmrazím a druhou část sním..nemám ráda kompotované a tepelně upravované jahody..ty mražené si přidávám do jahodového ovocného vína se sodovkou a mátou…chutná to jako taková slabě alkoholická limonáda, ale je to nesmírně osvěžující….jím j esamotné nebo s mlíkem-kondenzovaným,neslazeným…kdysi,když bývaly jahody v chrudimské cukrárně-tak byly čerstvé a se šlehačkou,tak mne brávali naši v neděli,když se šlo na dopolední korzo na náměstí,na tenhle pohár, táta ho po mě dojídal, vyjedla jsem jahody,lehce obalené sladkou šlehačkou a zbytek šlehačky si dal on do kafe nebo to prostě snědl….sám si svůj nikdy nedával,asi by to bylo divné,aby si chlap dával jahody se šlehačkou….takhle řekl,že ho dojídá po mě a to už divně nevypadalo…. 😀
Já Gurmánko tyhle první prodávané ,jakoby vysoustruhované veliké jahody, ráda nemám…jsou tvrdé,bez šťávy a bez chuti,jen po jahodách trochu voní….ale na cukrařinu jsou asi super, nemačkaj se a držej…ale to je tak všechno… koláč vypadá pěkně, nech si chutnat …
Já jsem minulý týden koupila kilo jahod ze Španělska v bedničce a kupodivu byly dobré. Ale na Sengany ze záhonku neměly.