A jaké? To jsou dvě po sobě následující otázky, pokud je na první z nich kladná odpověď. Moje obvyklá odpověď by byla espreso nebo latté 🙂
Kávu piju mnoho let. Jako všichni jsem pila turka, pak mi přestal chutnat i dělat dobře na žaludek (jako jedna z mála věcí, jinak mám žaludek kachního typu). Přešla jsem na rozpustnou kávu a začala se šťourat v různých typech. Mnohé mi nechutnají, jako by v nich byl připálený karamel. Jenže já to kafe potřebuju, abych nespala!
Pak jsme si koupili pákový kávovar. Měl i mlýnek, snažili jsme se kupovat dobré druhy kávy a občas jsme se i strefili 🙂 Jenže když odešel potřetí do věčných lovišť a tentokrát nepomohl ani předražený servis, začali jsme zkoumat, co si pořídíme, protože doma kávy pijeme málo, většinu jí vypijeme v práci, ale zase chci, aby nám ta domácí chutnala.
Na doporučení známých jsme koupili kapslový kávovar. Tam jsem po řadě pokusů a omylů s druhem kávy konečně našla asi tři druhy, co nám chutnají – teď mě jen děsí to, že je přestanou vyrábět 🙂 Navíc kousek ekologa schovaného v koutku mé duše říká „je to v plastové jednorázové kapsli…“, jenže já jsem už vyzkoušela různé druhy náhražek a nikdy to nebylo ono. To kafe bylo takové „řídké a protažené“, jak to hezky definoval Bilbo Pytlík (byť nemluvil zrovna o kafi). Tak tady budu asi silně neekologická 🙂
Dede: Dnes bych se s otázkou držela Matyldy:)) Dáváte si kafe? A jaké? Používáte nějaký druh kávovaru? 🙂
Děvčátka krásná, zcela OT – na nějakou dobu se s vámi loučím, navečer jedem do Prahy a pak odtud letíme na jih, trochu si prohřát staré kosti. Budou žirafky, budou zebry, budou antilopy, a pak taky nějaké kopečky, vodopády, teplé moře a bílý písek. Možná navštívíme i rodný dům Freddieho Mercuryho, ještě nevím. Mějte se co nejlíp, 18.2. jsem zpět.
pro Aidu :
Dej do džezvy asi tak 2/3 vody, jakmile začne voda vařit,odstav a přidej svoji porci kávy a cukr. A teď pozor,dej zpátky na plotýnku,hořák a nechej s tou kávou a cukrem vzkypět.Pozor by káva neutekla. Tento proces opakuj alespoň 3x. Opatrně odeber pěnu na lžičku a slej kávu do tvého hrnku kávu, nahoru přidej tu sebranou pěnu.Ten způsob mám od maminky, která žila jistou dobu se svým tenkrát jugo přítelem. 🙂
Tak tyhle problémy mi nakonec odpadly. V mládí jsem pracovala v kanceláři národního podniku Transporta Chrudim a tam jsme museli pracovat od šesti hodin ráno, asi ze solidarity s pracujícími v dílnách podniku či co. Byl to pro sedmnactiletou holku děs a běs vstávat ve čtyři ráno a přes celé město šlapat pěšky do fabriky. Maminka se mně snažila probudit kafem, do kterého zamíchala žloutek. Za pár let už na DAMU mi kafe nedělalo dobře a v roce 1965 nebo 1966,to už nevím přesně, mi vyoperovali žlučník a pak už jsem kafe vůbec nemohla pít. Takže tak. Mám ráda čaj a nejraději zelený.
ze solidarity ne, prostě začínalo se v 6 hodin, úřednící neměli klouzavou pracovní dobu….
Ráno to sice byl peklo, ale to volné odpoledne taky nebylo k zahození 😀 .
V šest v práci? A opravdu pracovat? No fůůůj. (envy)
hele,když jsem to zažila já v roce 1987, tak ty jsi to musel zažívat taky a mnohem dřív, asi jako VK….
Šárko, hele, voni budou asi od narození rentiér. :-))
Pro mě je káva životní nutností. Doma si dělám kávu z kávovaru nebo rozpustnou, neslazenou, s mlékem nebo smetanou, a občas, pokud jsem těch kafí za den už měla moc, si uvařím špaldové kafe. V kavárně někdy podlehnu nezřízeným choutkám a dám si vídeňskou a šlehačku si ještě osladím! 😛
Snacha má kávovar Nespresso, kapsle objednává přes internet a při jejich doručení předá kurýrovi kapsle použité. To se mi líbí, já jsem svůj kávovar dostala jako dárek a ta možnost tady není, taky mě to vyhazování kapslí trochu štve.
Už jsem to tu psala mockrát – dokud byl k mání jen turek, kafe jsem nemohla, neb mi po něm bylo blbě. Po ´89 v práci koupili kafostroj a na poradách před nás to kafe bez ptaní stavěli. Čímž jsem zjistila: a) kafe bez logru můžu, b) ale nemůžu ho později odpoledne (večer neusnu) nebo na lačno (opět je mi blbě).
Takže ho moc nevypiju – nejspíš tak někde v kavárně. Pak chci to nejmenší espresso nebo capuccino (nejlepší jsem měla na Ischii. Druhé v pořadí v cukrárně v Dobříši 🙂
K snídani piju mlíko a přes den čaj.
Už jsem to sem psala, před několika lety mi ze dne na den přestala káva chutnat a přestala jsem ji i pít. Až do loňského jara, v dubnu v Římě jsem kávu zase vzala na milost (ta jejich malá kafíčka, to je věc – a jak dobrá), ale piju ji jen výjimečně, nejlíp v nějaké pěkné kavárně (s dcerou chodíváme o víkendech, pokud je u nás, do jedné malé místní kavárničky, tam mají kávu dobrou).
Už víc než rok kávu nepiji. (Loni už jenom párkrát na koupališti, espresso.) Nevím, proč došlo k této změně. Před tím jsem si dával kávu vždycky večer. V posledních letech to byl Velvet. Nikdy s cukrem, jenom mlíčko.
A pro zasmání:
Když bývali na koupališti Vietnamci, tak jsem si dával Trung Nguyen. Jednou mi stánkařka na konci sezóny věnovala celý zbytek. Pil jsem to snad dva měsíce 🙂
Ta vietnamská káva je prý výborná, prý mají i nějaký zajímavý způsob přípravy? Ale osobně nevím, znám to jen z doslechu, resp. jsem o tom kdysi něco málo četla.
Dnešní téma mě přimělo trochu zagůglit a právě vietnamskou Trung Nguyen už mám v záložkách. Jakmile spotřebuju to, co mám zrovna doma, tak ji chci vyzkoušet. Podle toho, co jsem se dočetla, se připravuje ve speciálním nerezovém filtru. Úspěšně se prý dá dělat i ve French press. Uvidím.
Ten filtr se prý dá koupit za pár kaček v SAPA.
I v těch kávových obchodech, kde se tahle káva prodává.
tady celá sada…. https://eshop.daklakcoffee.cz/domu/45-sada-vietnamske-kavy-original.html
tak cenově za 110,-káblí to není drahý..
https://trungnguyen.cz/collections/prislusenstvi/products/coffee-percolator-phin-filter?variant=15151923200089
Ale vlastně jsem zapomněl na to hlavní – už jsem to tady kdysi psal, ale musím to zopakovat – já kávu vždycky s pivem!
Prý je to finský zvyk, ale přišel jsem na to nezávisle sám.
To jako zapíjíš jedno druhým, nebo si naleješ rovnou kávu do piva / pivo do kávy?
Nuž, proti gustu …
Opravdu dobrou kávu jsem ochutnal na výletě do USA v Hilu na otrově Hawaii, čili, jak říkají místní, Big islandu a pár balíčků jsem si odvezl i domů. Jmenovalo se to Ferrari Kona coffee a dá se koupit přes internet i u nás. Je to zvláštní odrůda kávy, která roste jen na jednom místě – lávovém proudu z Mauna Loy kousek nad Hilem. Její chuť je dána složením půdy a mikroklimatem a je jedinečná, stejně, jako Havajské ananasy, které vznikly vzájemným zkřížením z celkem dvaceti odrůd a pěstují se jen v místech, kde je v půdě hodně železa.
Kafe piju. Jedno za den po obědě, už je to rituál. Skoro výhradně piju jen dva konkrétní druhy rozpustné kávy – oba dva jsou stoprocentní Robusta a v tom to vězí. Nemám ráda kyselou a slabou Arabiku, zato hořká a po dřevu vonící Robusta, to je moje gusto. Takže léty prověřené (větší) množství do konkrétního hrníčku, bez cukru a do toho trochu smetany – pravé tekuté. Mňam.
Sem tam si udělám i kafe ve French pressu. Ne že by mi víc chutnalo, naopak, ale když už tu konvičku mám, je mi líto ji nechávat úplně ladem.
Po mámě mi zůstal kapslový kávovar. Občas ho použiju (hlavně když přijde sousedka na kafe, ta to má ráda), některé kapsle mi docela chutnají, ale moje milovaná Robusta to bohužel není.
Na žaludek mi kafe nijak nevadí a nemá vliv ani na spaní. Klidně vypiju třeba i ristretto a usnu. Ostatně mým nejoblíbenějším nápojem je černý čaj, který má obdobné účinky jako kafe. Toho vypiju spoustu, poslední dávku pozdě večer před spaním, pořádně černého, dobře vylouhovaného. Hned pak jdu spát. Většinou lehnu a usnu 😀 .
Tak moc kafový nejsme, ale ráno by mě čaj nikdy tak neprobral jako kafe. Oba vypijeme 1-3 hrnky denně. Jeden větší kafáč instantního ráno, nebo když udělám k snídani překapávanou, kdy používám menší hrnečky, vypjiu někdy i dva (manžel tři). Odpoledne si pak dáváme jedině turka, máme ho oba rádi (ale v poslední době to už není taková pravidelná odpolední pauza, jako dříve). Na turka jemňounce namletou kávu kupujeme v pixlách přes internet z turecké stránky a je to kafe moc dobré. Turka piji silnějšího, zásadně černého s trochou cukru. Naopak do instatní či překapávané kávy musím mít trochu smetany, nebo té „kávové“, půl a půl, a tak půl lžičky cukru. Jen černá, hořká káva mi nechutná.
Můj bratr má už roky kapslový kávovač a to je moc dobré kafíčko. Když jsem ho v Praze pila prvně, vracela jsem se domů s rozhodnutím, že ho koupím i pro nás. Ale rozmyslela jsem si to. Asi bychom se stejně neradi vzdávali oblíbeného turka, takže bychom kapslový kávovar moc neužili(za tu cenu, plus objednávání kapslí). Skončil byl spíše jako lapač prachu na kuchyňské lince.
Fíha, koukám, že jsem ušetřena velkých dilema, vzhledem k tomu, že kávu nepiju. Za život jsem to zkusila asi třikrát a vždycky jsem z toho měla takové problémy (zdravotní, aby bylo jasno) :), že to už nikdy nezkusím. Ale káva mi voní, moc. Čichám ji ráda, ale pít, to ne. Ostatně věděli jste, že kdysi existovalo povolání čichači kávy? Jestli si dobře vzpomínám, teď nemám po ruce tu knížku, kde jsem to četla, tak hledali po čuchu tajné pražírny kávy…
Káva dělala velké problémy bráchovi-tak přešel na černý čaj typu magorák (hoooodně silný) a ten mu potíže nedělá…
Jo, taky jsem čajová.
Taky existovali ochutnávači kávy – viz Tracyho tygr. 😉
No, oni asi existují i dnes, ale v kapku jiném provedení…
Já jsem turková a docela zásadně. Někdy doma, když jsem dobře naladěná a mám čas, si toho turka ručně namelu a pak sleju z konvičky do hrnka a to si tam kápnu smetanu, jinak bez smetany a bez cukru (mlíko mne nebere).
V restauračních zařízení už turka udělat neumí – za prvé kafe slívají vodou z kávovaru, která nemá 100 °C a za druhé zásadně dávají smetky (to jest tu nejlevnější a nejnechutnější kávu, která se nehodí ani do květináču). Tak tam si teda dávám preso s dvojitým mlíkem, ale je to pro mne z nouze cnost.
Já kafe kupuju většinou v Tescu jejich řadu Tesco Finest různé druhy (a to jak mletou tak zrnkovou, kterou doma poctivě melu na ručním mlýnku) nebo LÓR. A když mi chce Terka udělat radost, koupí mi zrnkovou s příchutěmi v místní kafeterii – mňam.
Hele, tou vodou to asi nebude, Bimbo mi dělá kávu též vodou z kávovaru a na chuti to znát není. Spíše těmi smetky.
já už jen zrnkovou a melu si doma na mlýnku s kameny..
Já se také přiznávám, že v práci ráno a po obědě piju klasického turka s troškou sušené smetany.
A je to pořádný smrťák, jak píše DEDE níže.
Doma máme pákový kávovar a do toho kupuju kvalitní kávu. Nejraději mám LAVAZZU.
Ten kapslový kávovar jsme měli před tím, ale přiznám se, že mi z něho už káva přestala chutnat. Odvezli jsme ho na chatu.
Ovšem nejlepší espresso jsem pila v Itálii.
Nevím, čím to je. Vodou, kávou, kávovarem nebo tím prostředím. Ale je výborná.
Míšo, nezapomenu, jak jsem jednou řídila přes Brenner a už málem spala (ostatní tou dobou v autě spali všichni:)), když jsem uviděla na italské straně ten jejich Autogril 🙂 zastavila jsem tam, dolezla úplně hotová k pultu dala si jejich maličkaté espresso (ristretto?:)) Lidi, to byl ale lomcovák! jen dva loky… ale když mě pak vystřídal za volantem Martin a já si myslela, že se tedy prospím, tak ani náhodou – hezky jsem si ty italské dálnice užila:)))
jj,pro Italy je těžký hřích udělat nekvalitní kávu,kdežto u nás, samej ateista a pak to tak vypadá! :-))
😀 svatá pravda, předsedo 😀
Jenny!! (rofl) (rofl) … Něco na tom bude, ono i Chorvati dělají výborné kafe, páč jsou možná ještě pobožnější než Italové! Ale protože jsou blíž Turecku, tak ji navíc dělají strašně sladkou (cukr vaří spolu s kafem).
a v džezvě?
Jo! Aspoň tak nám ji vařívala Slavěnka (nod)
mám ráda kávu z džezvy,ale chutná mi právě od místních u nich, tady na to lidi spěchaj…nevim jak to říct , ale ta chuť to prostě není….neuměj to…u Slavěnky bych si ji dala….
Z džezvy mám ráda a umím. 🙂
Džezvu mám, ale neumím, neporadila bys? Vloni v létě mi v Bosně káva z džezvy moc chutnala.
Postup bych tak nějak teoreticky věděla, ale holt ta praxe kulhá.
já přijedu na kontrolu a kontrolorům se kafe vařilo 😀
Kávu z džezvy jsem nejlepší pila takovou, kdy ty džezvy byly zanořené ve vysoké vrstvě žhavého popelu. O něco takového se ani nesnažím a nehledám náhradu, nechci si kazit vzpomínku.
Já to jako malé dítě viděla v Rumunsku, že to měli v jemném mořském písku, jak to dělají v té Bosně, to netuším.
prý to jde i na sporáku, nechat třikrát vzevřít, ale prakticky jsem to nezkoušela.
Tohle bylo v Gruzii. Na sporáku to prý jde, to je fakt. Taky jsem četla o tom trojím vzvření. Ale pochybuju, že by to bylo stejné. Tam to ten chlápek sekal jak Baťa cvičky, měl v tom léta praxe, sypal tam ty ingredience – kafe, cukr – bez vážení a měření, svou roli hraje určitě i voda. A pak taky prostředí a atmosféra. Takže doma si radši udělám svou rozpustnou robustu se smetanou a kávě z džezvy věnuju tichou vzpomínku 😀 .
to jsem pila v Tunisu, byla luxusní a pak v Jugošce
Ano ristretto to je síla.
To tě nahodí v okamžiku.
Míšo, sušená smetana do kávy nemá se smetanou nic společného, je to umělina od začátku až do konce. To si raději kup kondenzovanou v tubě.
Ivo, jak která, my děláme ze smetanového prášku
Jo, to je možný, ale prodává se i tady?
No prodává, ale ne v malém. Není to asi tak problematické se podívat na složení, buď je tam mléko a palmáč plus nějaká ta přídatná látka, nebo smetana a něco málo přídatných látek.
No někdy tam ani není to mlíko 😉
Například https://1url.cz/xMBsx . Fuj tajbl, něčím takovým bych si nekazila ani tu nejlevnější kávu narychlo dělanou v práci. Vždyť existuje třeba porcovaná smetana – takové ty mrňavé kelímečky. Nebo uzavíratelné konvičky. To všechno je skutečné mléko. Nebo prostě smetana přelitá do nějaké konvičky s víčkem. Lednice jsou všude a při každodenní konzumaci se to spotřebuje dřív, než by se to stihlo zkazit.
Já jsem našla tu „Inčinu“ http://shop.grexservice.cz/profi-cream-smetana-susena-1-5kg-hugli/
Jo tak todle je ta horší, tady je kokosový tuk a glukózový sirup a další ingredience
Takže taky blé.
No já myslím, že tenhle práškový humus je bohužel ten nejobvyklejší, co se prodává. Většinou pochází ještě navíc z PL, takže mňamka zaručená.
To pravé sušené mléko nebo smetana je samozřejmě jiná kategorie, ale bohužel k tomuhle účelu se nějak neprodává. Málokoho asi napadne, že by si mohl koupit prostě krabici sušeného mléka, když má v obchodě hned vedle sklenic a pytlíků s kávou nastrkaný tenhle sh.t, aby to měl pěkně po ruce.
Já si už roky dávám do kafe šlehačku, 31% a to je nejlepší. Tak za 3 lžičky, a stačí to.
😀
Já jsem byla letitý nadšenec pro turka (a pěknej smrťák to býval:)), hořké bez ničeho, potom s mlékem a cukrem. Pak jsem ho přestala snášet i tak a měla jsem problém – rozpustné mi opravdu nechutná, byť s mlékem a cukrem… ono to pak už vůbec nechutná jako káva.
Tak Martin koupil kávovar a já si našla nové chutě:))
Momentálně mám nejradši flat white… dvojité espresso a na to horké mírně napěněné mléko – ta pěna kávou krásně zhnědne a já ji mlsám jako kávový předkrm 🙂
Já jedu stále v klasickém turkovi, když si někde dám alžírskou nebo irskou, tak to je svátek. A ten turek bez mléka, nechápu, jak do něj někdo může to mléko lít. Rozpustnou nepovažuji za kávu, to o víkendech snídám když nemám Meltu nebo Caro. Koupila jsem kamenový mlýnek a melu si doma. Preferuji Bio kávu z Lidlu.
Bimbo se před pár lety zamiloval do kávovaru na dovolené, takže ten si doma hraje na baristu.
Jo a ty kapsle se přece dají koupit plnící
No dají se koupit plnící, ale je to pro mě jiná varianta a všechny pokusy o jiné varianty zatím nedopadly… prostě originál je originál 🙂
Inko, taky jsem to nechápala – s tím mlíkem 🙂 Dokud mě po kafi tak nebolel žaludek, že to bylo – s mlékem nebo vůbec 😛 No a protože varianta vůbec je pro mě kritická, piju ho s mlíkem… Není to úplně ono, ale když si člověk zvykne, není to zlé 🙂
A co si dát kafe bez a pak ho kvůli žaludku zapít mlékem 🙂 . V žaludku se to smíchá, ne?
K snídani pijeme instantní s mlékem, pokud nemáme návštěvu, tak přes den nic a večer překapávanou. Jednou jsme koupili přístroj “ nejlepší v testu” a je dobrý pořád. Nebo jsme si zvykli, nevím. Ono hodně záleží jak která země kávu praží a v Norsku to bylo nějaké nakyslé. Ze začátku jsme pili kafe jen jako nápoj, nebyl to ten turek, na který jsme byli zvyklí. Teď by mi turek asi zaskočil.
Teď už jsou tady kávy a přístroje všeho druhu a když si někam sedneme, ráda si dám espresso s dvojitou vodou. Ne s vodkou 🙂 ! Tedy lungo, jak tomu říkají. Ačkoliv, Italové prý to pojmenování neznají, jsem někde četla. A také si vrtí hlavou, když si někdo dává kafe latté odpoledne. Je to kafe dopolední, snídaňové. Prý.
S tím pražením kávy – čím více na sever, tím méně se káva praží (a je tedy kyselá), čím více na jih, tím více se káva praží
No, nefunguje 😀
Smetanu do kafe nedávám, je to na mě moc tučné. No jo, každý to máme jinak 🙂
to spíš opačně, napřed mléko nebo hlt smetany a pak si dát za chvilku to kafe….
V práci logr (Costarica Tarazú) nebo karamelovej instant od DE s mlíkem…doma v moka konvičce-eletrické, si dělám různé druhy, podle chuti…Kenyu,Brasil,Etiopskou…zkouším i ty příchuťové..kávová zrna si objednávám na internetu na manucafé nebo na káva výhodně…logr v práci do sebe leju vlažnej nebo s ním snídám a chleba se sýrem s ním zapíjím, karamelovou s mlíkem piju teplou po snídani, ale tu doma z moka konvičky, tu si vychutnávám, v klidu,v pohodě a za přísného dozoru 18 kočičích očí.
https://www.cerstvakava.cz/clanky/jak-pripravit-kavu-v-moka-konvicce/
Kávu jen občas a výjimečně a když tak buď vodu z nějakého dobrého pramene, /Na troníčku, nebo Ivanka), nebo z Mattonky. A klasiku, čili zalévaného turka, v Německém kauflandu mají dobré a levné Mona Coffee, takže vozím kvanta mláďatům a něco i pro sebe.
tak to ještě jednou zkusím posunout – je 12:20. copak se tam objeví?????
koukám, že tady jsou samí Turci, to mě docela překvapilo, myslela jsem že s lógrem už dnes nepije prakticky nikdo
teda kdysi jsem taky pila turka, bo jiné kafe neexistovalo, s cukrem a mlíkem, pak jsem měla nějaký záchvat či co a nějakou dobu jsem pila neslazené… dnes piju, ó já barbar, instantní, a to Velvet, je fakt sametovej a vypiju jich většinou pět… a když se chci rozmazlit, tak si dám alžír pokud mají – o Vánocích jsem si jednou denně hezky po obědě do něj lila ten vaječňák sama doma (h) (h) (h)
a koukám že jsem zase hezky dole ve čtyři ráno (je půl dvanácté), už mě to štve 🙁
Piju turka a už to jinak nebude,instantní vývary mi nejdou.Mám ráda kávu v Itálii a jsem po ní přesně tak napružená, jak píše Dede. Nemám ráda Robustu,mám raději 100% Arabiccu a vybírám si. Robusta je kyselejší ale někdo ji preferuje. Jak kafe zavoní,hnedle mám lepší náladu. 🙂
Ach bóže, kde to jsem? Psala jsem v cca 11:00 a ještě nahoru, mnó nic, jsem světová,hahaha :-)))
Robusta j espíše snídaňový kafe do velkýho hrnku ..takový kafe k jídlu…..