Šuba, to je zajímavý ukrajinský recept na salát ze slanečků, brambor, červené řepy, mrkve, cibule a majonézy.
Zlaté pravidlo pro Ukrajinský salát Šuba – Украинский салат Шуба: Platí, že použitých surovin (brambor, červené řepy a mrkve) by mělo být přibližně stejné množství. Od každé suroviny se pokládá jen jedna vrstva. Začíná se rybou, cibulí, brambory, mrkví a končí se červenou řepou. Vrstvy se pomazávají majonézou nebo hustou kysanou smetanou. V salátu by měl vonět čerstvý kopr.
Můj ruský vrstvený salát je připraven v trochu jiném stylu, proto to není ukrajinský originál, nýbrž moje improvizace, která je poněkud odlehčená, ale neméně dobrá. Zkuste si ho připravit po ukrajinsku nebo v duchu vlastní inspirace. Určitě vás jeho chuť nezklame. Tedy pokud nemáte nic proti rybě zvané slaneček 🙂
Ruský vrstvený salát
Všechny suroviny skládám postupně do skleněné misky v tomto pořadí. Sůl a pepř použiji podle chuti. Jednotlivé vrstvy vždy dobře přitlačím, aby v nich nebyly vzduchové bubliny.
- vrstva: kousky ryby – pokapu citrónovou šťávou (event. dobrým vinným octem), osolím a opepřím
- vrstva: malé množství drobně nasekané cibule šalotky
přidám majonézu (já si připravuji ochucenou remuládu, kterou trochu ředím buď smetanou, nebo jogurtem a pro lepší šmak přidávám trochu dobré hořčice
- vrstva: brambory vařené ve slupce, po vychladnutí nakrájené na drobné kostičky – osolím, opepřím a přidám trochu majonézy
- vrstva: vařená mrkev, hrubě nastrouhaná
- vrstva: protože jsem měla o něco víc brambor, tuto vrstvu jsem přidala navíc
- vrstva: červená řepa vařená nebo sterilovaná ve sladkokyselém nálevu, hrubě nastrouhaná
- vrstva: závěrečná vrstva majonézy
- vrstva: je jen dekorativní – použila jsem nastrouhaná vařená vejce a trochu pórku; skvěle by se hodil čerstvý kopr, ale ho teď v lednu vzít?
Takto připravený salát uložím do chladu a nechám ideálně do druhého dne proležet, aby všechny chutě měly dost času na to, spojit se do jednoho harmonického celku.
Co vy a slaneček? Receptů, jak si na nich pochutnat je mnoho, ale miska se salátem uprostřed stolu dokáže potěšit nejen oko, ale také pohladit žaludek. Připravujete také nějaký podobný salát s rybou? Děláte originál nebo máte v záloze nějakou svou osvědčenou improvizaci? Recepty, rady i nápady jsou vítány.
Dobrou chuť přeje Šárka Škachová
www.gurmanka.cz / Kuchařka ze vsi
Dík za vaše názory na řípičku, jak je u nás v rodině láskyplně nazývána.
Pravidelně jí pěstuju na valné části zeleninové zahrady a kupodivu je podivuhodná i v tom, že ji nežerou slimoši.
Avšak proti gustu žádnej dyšputát, já zase nerada žemlovku. 😀
tak to já můžu oboje 😀
Salat mne inspiroval, krome vejce a mrkve jsem tam Dala vse, do remulady jsem Dala misto horcice trochu nalevu z ryb. Salat byl vynikajici, chute jsou perfektni dohromady.diky
O šubě čtu prvně, vypadá zajímavě a možná někdy vyzkouším. Jen s těmi slanečky by byl asi problém. Mohla bych to ale zkusit se sardinkami (ty ve vlastní šťávě), ale poohlédnu se co ještě je ke koupi.
Abyt, červenou řepu milujeme oba a jako přílohu jí máme hodně často. Ale bohužel jen konzervovanou, čerstvá tu stojí nekřesťanské peníze (jako to „dovoz ze studených států“) a navíc jsou to jen malé hlavy sotva velikosti tenisáku. Několikrát jsem ji přesto koupila, ale ta cena mě fakt vadí. Jenže čerstvá je mnohem chutnější, než konzervovaná i když je ve vlastní šťávě (prodává se i na kyselo, ta je mi moc ostrá). Zato když jsem žili v Německu jsem ji kupovala velice často, buď kulaté hlavy, nebo tu podlouhlou. Jedli jsme ji jen tak – povařit do měkka, oloupat, hned nakrájet na plátky a jen sůl, pepř a kousek másla navrh. Mňam!!! Celou ZDŠ jsem chodila do školní jídleny na obědy a jestli nám dávali řepu se nepamatuji, jestli ano, tak mi rozhodně nevadila, miluji ji dodnes. A měla jsem moc ráda salát ze strouhané řepy (vařená nebo syrová), mrkve a křenu.
Tak to mi nenapadlo, s tím máslem. Leč vyzkouším, dík za typ.
Maričko,pokud u Vás řepa-bulvička nevyroste,tak snad ty lístky ano,chutnají čerstvé na chlebu s máslem, úplně jako ta řepa….
můžete použít kuřecí maso,které vám třeba zbylo od oběda, já to tak dělám pořád, chutná nám to,
Mám dotaz, čistě teoretický, nic ve zlém. Většina lidí červenou řepu nesnáší jaksi už od pohledu. Mohu se zeptat, proč že tak se vám jeví?
Je to barvou, chutí, jistou nezvyklostí ve zdejší kuchyni?
Jeden můj kamarád dostal téměř infarkt, když jsem mu ji nabídla a se slovy – chceš mě zabít? – uprchnul a nevysvětlil. 😀
Abyt, taky mě to překvapilo 🙂 Já ji miluju 😛
Já bych řekla, že primárně odpuzuje ta barva a vzpomínka na školní jídelny, kde se pravidelně střídala nakládaná řepa s kompotem z chlupatého angreštu (puke) . No a co si budeme namlouvat, jakkoliv upravená řepa moc nevoní. A to nejsem její odpůrce, ale ani ji nevyhledávám.
taky se „přimlouvám“ za vliv školní jídelny, aspoň u mě to tak asi je
Že jo, ta řepa byla ke všemu, někdy okurkové řezy ze salátovek, takže to mělo tvrdá semínka a šlupky. A pak ten děsnej kompot z angreštu a švestkovej s červama. Brr.
Tak tohle u nás ve škole nebylo. Většinou jsme dostávali třešňový kompot.
Já nakládanou červenou řepu mám moc ráda, ale musí být v dobrém nálevu, ne od Znojmie. Výbornou mají Poláci, jenže už se tu dávno neprodává a do Polska už se nedostanu. Mamka nám ji dávala jako přílohu třeba jen ke chlebu se sádlem, ale běžně jsme ji mívali třeba k rizotu nebo ke knedlíkům s vajíčkem.
Jinak upravenou jsem ji nejedla, tak nevím, jak by měla chutnat. Pokud se třeba k nějaké jiné úpravě dostanu, uvidím, třeba mi zachutná. Ale boršč teda nemůžu, tam mi přijde jako hliněná příchuť. Přitom naši si ho pravidelně dávali, kdykoli vyrazili do města, a nemohli si ho vynachválit.
To jsem já, Tečka
Asi alergická reakce na červenou. (devil) 🙂
Mně chutnala i ta školní… neměla jsem ráda ty okurky a kompoty s peckama, chlupatej angrešt mi nevadil (babička ten kompot dělala taky, tak jsem byla asi zvyklá).Boršč mi taky chutnal. Dneska jím červenou řepu běžně, jen ji nedělám nakládanou, nakládaný dělám zelný salát s červenou řepou.
Já mám ráda tu nakládanou červenou řepu, ve vyváženém sladkokyselém nálevu – nesmí být přehnaně kyselý, rozhodně méně než na okurky – s anýzem a fenyklem a s kouskem křenu. Dělávali jsme ji doma, já jsem ji ráda krájela vlnitým nožem na plátky.
A snad vůbec nejlepší, jakou jsem kdy jedla, byla v mém dětství. Byly to takové malé kouličky naložené vcelku, nějaký speciální malý druh. Dovážela se sem z Polska.
V každé jiné úpravě mi připadá mdlá. Snít ji sice můžu, ale nějak zvlášť mi nechutná.
Ano, tuhle řepu jsem měla na mysli. Jmenovalo se to Buraczki, nebo tak nějak.
Ano, tu si taky pamatuju – když byla, kupovali jsme si víc lahviček, do zásoby 🙂
Já mám řepu nejradši na sladkokyselo, nastrouhanou na jemno a nastrouhaným křenem. Ach 🙂 Tu potom můžu k čemukoliv 🙂
Vroubkovaná! V dětství zdál se mi tento tvar véélmi atraktivní. Dokonce mi připadalo, že i líp chutná. 😀
někomu vadí ten stuchlej pach,někomu to zprotivila školní jídelna a příloha skoro ke všemu-červená řepa na kostky…když to bylo ještě blbě naložený,bylo dokonáno….
já ji oblibuju, takže ti víc k tomu neřeknu…ale fakt,je hodně lidí,kteří ji jen zahlídnou a jídlo si prostě nedaj a nedaj….
Po podzimním výlovu našeho rybníka jsem donesla domů taky pár karasů a cejny. MLP z nich udělalk filátka a já je naložila do nálevu se zeleninou a zelím. Zrovna tak jsem se zbytků smaženého kapra udělala pečenáče. Všechno bylo radostně zkonzumováno a ještě mám v mražáku pár sáčků s vykostěnci, tak asi něco dle paní Šárky vymyslím. MLP má ryby rád, mně nevadí, jen nesmím tu tatarku ale jogurt s hořčicí, zakapaný citronem a trochu pepře to vyváží.
Šuba vypadá krásně. Já bych ale musela udělat modifikaci, v které by už asi nikdo ten původní recept nepoznal, tedy bez řepy (tu mám ráda jen v tom sladkokyselém nálevu, ale samotnou, nesmí se to takhle s ničím kombinovat), bez vařené mrkve (hu) a bez syrové cibule (tu bych ve zdraví nepřežila) 😀 . Místo té cibule bych tam hodila drobně nakrájené kyselé okurky. To, co tady píše Hanča, by bylo fajn.
Takže by sis dala rybičky s majonézou (rofl)
Nooo, ještě by tam mohly být ty brambory, takže takový bramborový salát s rybičkami 😀 .
Ó, to je krásně barevné jídlo, hotová pastva pro oči! A věřím tomu, že i pro žaludek. 🙂 Mám opravdu chuť šubu prubnout, však tu majonézu od vánoc je už potřeba spotřebovat. Vynechám řepu, tu mě nikdo nedonutí spolknout, ale i tak to jistě bude mňam.
Občas dělávám slanečkový salát jako přílohový místo bramborového – jsou potřeba vařené brambory, balení slanečků v oleji, cibule, okurky, pepř a sůl. Všechno se vrhne do mísy, zamíchá, zaleje nálevem z okurek a olejem ze slanečků (přiměřeně ovšem!) a pak už jen blaženě konzumuje. 😛
Sledě miluju, ať už se prodávají jako matjesy, zavináče, herinky, slanečci, mám je ráda kyselé i v oleji, v různých marinádách a remuládách. Z tohoto sortimentu mám nejradši sledě v hořčičné omáčce a rybí pepřenky.
Uzená makrela je pochoutka, moc ráda mám taky uzené šproty. Konzervu tuňáka bych byla schopná sežrat na posezení, a jelikož ten v oleji je výrazně lepší než ten ve vodě, musím se ovládat 😀 . Sardinky, uzeného lososa, sardele atd. atd., to všechno můžu, mňam.
Ryby pečené, dušené, smažené (přednostně mořské) – to všechno mám ráda, celkem často je dělám. Úprava co nejjednodušší, aby se ta ryba „neztratila“.
Červená řepa, tak to by nešlo. Dá se to nahradit jinou kořenovou zeleninou? Třeba celer je dobrej. Nebo tuřínem? Ten je sice taky hnusnej ale míň než červená řepa
Bude tam chybět, ale pokud ji nemáš ráda, tak ji tam prostě nedávej, brambory, mrkev a cibule budou stačit.
Hlavně nezapomenout na to vajíčko, proto se to tak jmenuje, to nastrouhané vajíčko je ten kožíšek, „шуба“.
Děvčátka krásná, z jiného soudku – co budete vařit o víkendu? Nějak mi došla fantazie. Zítřek moc neřeším, chceme jet do Olomouce na výstavu Rozlomená doba, tak se tam pak asi někam na něco stavíme, ale v neděli fakt nevím. Jediné, co mám, je kilo krůtích steaků, tj. vykoštěné krůtí stehno. Nenapadá vás některou něco?
P.S. Když je řeč o té Olomouci, nemáte některá tip na nějakou dobrou restauraci nebo bistro tam? Já tam v životě nebyla, vždycky jen na nádraží při přesedání.
Já mám naplánovaný džuveč podle Gurmánky z minulého týdne. 🙂
Dneska jsme měli takovou nouzovku – uvařila jsem na skus brokolici, na oleji osmažila opepřené kostky z kuřecích prsou. Vybrala jsem z pánve, na oleji osmahla něco mouky, postupně rozvařila s vývarem, mlékem, přidala sýr a dochutila pepřem a muškátovým oříškem. Do zapékací misky tu rozebranou brokolici, kuřecí maso, proužky kapie, omáčku, zapéct. Dalo se to jíst i bez brambor. Množství surovin podle oka.
Zrovna vařím krůtí stejk – neb mi došla fantazie, dělám ho na roštěnku a asi k tomu bude RÝŽE!!! Teda všichni budou mít rýži, já si to dám jenom tak. Jo, a zahustím mozečkem (už ho mám obraný). Vařím na zítra hned dneska, protože dopoledne jdu na cvičák a Jeník vozí v sobotu oběd tchyni a tchánovi, tak aby neobědvali ve tři hodiny (rofl) …
Dneska jsem měla zapečenou brokolici (vařila jsem ji včera) – lehce uvařené růžičky brokolice do vymaštěné zapíkací misky, na to nakrájenou mozzarellu a kousek pikantní klobásy (tak nějak bezprizorně se povaloval v ledničce). Zalila jsem to rozkvedlanýma dvěma žičkama maskarpone s krapkou vody (neměla jsem mlíko) a dvěma vejci + sůl, pepř, paprika. Nakonec jsem na vrch položila dva plátky slaniny (taky byly takové opuštěné). Vynikající.
Tohle jsou asi rybičky, které se dávají do toho salátu, aspoň to tam píšou https://www.rajdelikates.cz/2494-slanecek-malosol-1kg
jj, ale jsou moc levný,takže to nebudou sledí děti ale dospělí sledi…sledí děti jsou mnohem dražší..
Hm, teď jsi tomu Sharko dala… 😛 Přece nemůžu jíst sledí děti, že ne? (wasntme)
Jinak je to názorné vysvětlení, taky jsem zjistila, že neovládám názvosloví…
můžeš…pokud jíš kuřata a telecí…..
Tak tohle taky zkoušet nebudu, matjesy nemusím, ale ryby ano. Máme kousek výrobní závod Diany, takže tam chodím na čerstvého tuňáka, Bimbo ho hodí na gril a to je dobrůtka. Na Vánoce jsme měli omylem čerstvého candáta, tak jsem připravena občas spolknout vrozenou šetrnost a tuhle dobrůtku též zakoupit. Mám tam vytipované i mražené 100% ryby a vím, kdy mají čerstvé makrely rovnou z udírny…..( I když vím, že poslední naše opravdu velká epidemie salmonelózy byla právě z uzených ryb)
Takhle na pohled to vypadá moc hezky, ale neumím si představit, jak se v tom musí člověk hrabat, aby se dobral všech vrstev – nicméně si myslím, že je to dobré!
Já teda ze slanečků nic nedělám, Jeník se někdy kupuje matjesy v oleji. Ale mám dvě vzpomínky. Ta první na taťku, který si slanečky dělal sám. Nevím, z jakých ryb – asi tresky – ale vidím ten kameňák ve špajsce na zemi a v něm ty naložené a naležené rybky. A druhá je na rybí tržnici v Šibeninku, před jejímiž dveřmi seděla místní babča vedle bečky a volala na ségru „Dobrá ryba, málo slaná!“ My nahlídli do bečice a tam byly ryby pokryty krystaly soli zvící nehtu na palci (rofl) . Od té doby kdykoli jdeme spolu na rybu (jíst, ne chytat (chuckle) ), na sebe voláme Dobrá ryba, málo slaná!
Však tu sůl bys nejedla, tu bys oklepala. Jinak paradoxně by s tou hrubou solí mohla být fakt míň slaná, ta hrubá se hůř rozpouští.
nabíraj z jednoho místa na 2 – 3 x prostě si nandaj všechno..
Přesně tak, prostě se to nabírá „skrz vrstvy“, nebo jak to říct.
hlavně se to nemíchá !!!!!
Přesně tak.
Tenhle salát neznám, ale líbí se mi 🙂 Trochu bych se bála množství majonézy, ale uznávám, že to se asi dá trochu obejít. Jak tam asi chutná ta vařená mrkev?
Jinak pokud jde o ryby, jsem prostě ostuda. Občas nějakou udělám na másle s bramborami, sem tam koupím uzenou makrelu (i když mi přijdou dost tučné) a sem tam zavináče. kdepak, co nejsem v Norsku, jsem v podstatě nerybí (blush)
My taky ryby moc nejíme. Jednak v normálním obchodě koupíš zmrzlé ryby se spoustou vody (většinou), druhak čerstvé vypadají většinou dost uležele, třeťak ceny jak kdyby byla přiložena sada stříbrných příborů.
zkus koupit dobrý makrely uzený, zabal je každou zvlášť do alobalu nebo do pečícího papíru a dej do trouby pořádně prohřát, s bramborama nebo brkaší jsou skvělé…..
Lepší je koupit makrely syrové a doma si je upéct.
Elvíro,mto je úplně jiná chuť….
Mně bývá po uzené makrele trochu nedobře. Asi ten uzenej rybí tuk…
Jé, tak nad tímhle jsem párkrát přemýšlela, a ono je to vlastně jednoduché. Když čtu příběhy doktorů z irského venkova, tak tam často Kinky připravuje k snídani horké uzenáče. Já myslela, že je to nějaká irská specialita, a ono je to prosté. To zkusím, dík Sharko.
kdo nechce Tečko péct,tak to dá na páru- ale paří to taky zabalené
Tady u nás kupuji asi patnácticentimetrové filátko makrely, která je uzená za tepla, jemně okořeněná hořčičným semínkem, černým pepřem, drobně nasekanou červenou paprikou a koriandrem. Je krásně zlatá a vákuově zabalená, za což jsem ráda a taky proto jsem si ji prvně koupila. Nevěděla jsem co s tím, tak jsem v samoobsluze zastavila důvěryhodnou paní a vyloudila, jak se to jí. Je to jednoduché. Za studena, na celozrnné bagetce namazené máslem. Dobrý tip, máslo zjemní trochu intenzivnější chuť uzené ryby. Tuku se neobávám, másla není centimetr a tuk makrely je tuk správný 🙂 . Taky se to nejí každý den, že ano.
MŃAM já chci taky 🙂
Nesmí se jí (teda té majonézy) tam naplácnout velká vrstva, jen jemně potřít, a ono se to tak nějak „vsákne“. Mrkev se dá, musí se prostě trochu pikantně ochutit; řepa je lepší vařená nebo pečená, ne sterilovaná ve sladkokyselém nálevu.
Pečená řepa je výborná, tu sterilovanou už ani nekupuju. Tuhle jsem dělala „salát“ z dušených žampionu a pečené řepy, navrch sýpla trochu červené cibule a opražené slunečnice a přikyselila balzaoctem a málem jsem nic nedonesla na stůl (chucle)
🙂
Muselo to být dobré, samé dobré věci jsi v tom měla.
Já s dcerou ujíždíme na pečené řepě a na batátech. Sež-sníme to skoro dřív než to dáme na talíř. Ryby máme také rády /MLP to ,,nemusí“/. Děláme je jen přírodně, s koprovým dipem.
Jo, to znám. (Jak pejsek s kočičkou vařili dort). (rofl)
Dede, není rozblemcaná, nabere do sebe další chutě..do brsálu ji taky vaříš….
Když přijedou kozáci,udělají Okrošku a to sedíme a cpeme se tak,že se nám dělají boule za ušima a jíme ji tři dny, jsme schopni ji snídat, obědvat a večeřet..z naložených ryb mám velice ráda pečenáče z kapra…u konzervovaných se nevyhýbám sardinkám naloženým v mořské nebo pramenité vodě. někdy to zkuste, ty rybky jsou mnohem lepší než z oleje a vlastní šťávy..
Tak jsem tvůj recept Šárko ukázala u nás pracujícím Ukrajinkám a bylo mi řečeno,že ukrajinská šuba se dělá do široké misky, asi jako forma na dort, protože tohle na fotce se ti neproleží, že když si ji dělají tady, používají matjesy, protože slanečci,co se tu prodávají,nejsou ti jejich slanečci ani když je vymáchají v mléce….a dávají ti hádanku- proč se tomu salátu říká ŠUBA (kožich) ? Teda ony tomu říkají matjesy nebo sledě pod kožichem… (chuckle)
Sharko, Gurmánka píše, že jde o její variantu ukrajinského salátu 🙂
A k té míse – pokud chceš salát didakticky vyfotit, těžko ho dáš do nízké mísy… Já bych ho taky dala do porcelánové zapékací, ale co by potom čtenáři viděli? Jen ten vršek! 😀
Navíc si myslím, že s tímto salátem to bude podobné jako např. s brsalátem či svíčkovou – co člověk, to jiný recept.
jak mi řekly,tak jsem napsala….
podala jsi technickou informaci, nic víc, nic méně 🙂 pamatuji si na Ukrajinky, které pracovaly u známého v restauraci, měly z domova úžasné recepty i na sladké zákusky. měla jsem z nich nějaké vymámit 🙂
Páč se jako vrchní vrstva dávají strouhaná vajíčka natvrdo. 🙂
Salát znám, občas ho dělávám pro MLP nebo kamarády (já osobně ryby moc nemusím) a taky z matjesů a taky do široké ploché misky.
Z jakých matjesů? Prodávají se různé druhy.
Značku z hlavy nevím, používám takové ty obyč, co mají u nás v Albertu.
Mám pocit, že se to jmenuje nějak jako „lahůdkové řezy ze sleďů“ nebo „matjesy s cibulí“. Chvilku jsem hledala, jestli nenajdu obrázek a bohužel jsem nic nenašla. Třeba poradí Sharka.
Jo, to jsou ty, co nejím 🙂 Já ráda ty kořeněné 🙂
Já ty ala losos, z nich se vyrábějí všechny ty kořeněné, s olivou…
Však si to zkus udělat z nich, jen nějakou testovací porci.
P.S. Já je nejím vůbec, žádné.
ano,matjes je vlastně mladej sleď, ale tady se nakládaj dospělí sledi, ty mladí chutnaj prostě „jinak“, a používají ty s cibulí a v oleji…u toho kořeněnýho Matyldo – to ti ten salát kopne jinam, ale zkus to…
musíš zadat, ž eheldáš etiketu sledě s cibulí,pak ti vyjedou..
https://sortiment.makro.cz/cs/stribrne-slede-s-cibuli-1kg/151321p/
Ale to nejsou slanečci, ale kyselý rybičky.Gurmánka píše slanečci, ale má tam otevřenou konzervu s rybami v oleji. Slaneček je jen nasolená ryba, takže co vlastně se tam dává?
Ivo, ukrajinky u nás v práci říkají,že tady se prodávaj nedobrý slanečci,tak to nahrazují těmi matjesy v oleji a s cibulí….
a nejsou to kyselý rybky, jsou to syrový ryby v oleji a cibuli….
Se na to schválně v Makru podívám, ale ve složení je ocet a marinované sledě…
Tyhle jsem našla, ale primárně jsem hledala ty alberťácké.