BTW: Zimní salátová epizoda

Později na podzim, s nastupující zimou a tmou se začnou měnit i mé chutě. Do přízně se mi vtírají husté výživné polévky, víc masa v různých podobách, to vše zaléváno horkými nápoji. Potom přijdou Vánoce a obecně celé sváteční období se svým specifickým jídelníčkem, který mám ráda, ale ne moc dobře snáším. A výsledek?

 

 

Nepředpokládaná zimní salátová epizoda! Když po novém roce nastoupí to, čemu poslední roky říkáme z nedostatku jiného pojmenování zima, začnu mít zase chuť na saláty. Zkrátka organismus si žádá odlehčení:))

Saláty v zimě mohou být v zásadě dvojí – buď se držíme osvědčených „zimních“ surovin, jako jsou třeba zelí, mrkev, křen, pórek, červená řepa a podobně, nebo přijmeme fakt nekončícího supermarketového léta a používáme „letní“ zeleninu.

Vím, že zimní varianta je nyní přirozenější a zdravější, ale můj momentálně přecitlivělý žaludek o zelí nestojí, syrovou mrkev smím jen ochutnat (jakási podivná alergie:)), tak jsem letos zůstala u klasiky vylepšené novými nápady.

Mým relativně novým objevem je avokádo a úplně novým objevem do salátu je cizrna. Vzhledem k tomu, že jsem v podstatě velmi nenáročný jedlík spoléhající se na jednoduchá známá jídla, tak jsem se zatím s cizrnou setkala jen v hummusu – to jen poznámka pro ty, pro které je tato plodina starou známou:))

A tak mi začíná období salátových večeří. Nevím, jak dlouho bude trvat, ono si tělo zase řekne. Až bude té zeleniny příliš, kdo ví, na co mi zase začne lítat jazyk? Na halušky s brynzou? Ovesnou kaši? Nechám se překvapit:))

 

Základ salátu a cizrna… Výsledek nebyl vůbec špatný, jen to chce dokyselit:))

 

PS: Zrovna jsem se zamýšlela nad tím, do jakého ročního období zařadit ředkvičky, které jsem včera koupila. Že by jarní zelenina, ze které se stala celoroční? Co myslíte?

 

A tak se dnes ptám: Máte také potřebu povánočního odlehčovacího období? Pokud ano, tak co v takovém případě jíte?

Pokud to jsou saláty – z čeho si je nejradši připravujete teď, v zimě? Hledám inspiraci! (bez čerstvé mrkve:))

 

Zima na vsi – včerejší podvečer u nás:))

Aktualizováno: 4.1.2019 — 09:46

64 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Děkuju všem za nápady – určitě ledacos vyzkouším, hlavně tu sušenou cizrnu (máme DM). Na bílou ředkev jsem dnes v obchodě nenarazila, uvidím, jestli mi přijde do cesty – měla jsem ji moc ráda.
    Canivo, kouknu po té quinoi 🙂

      1. Jo a už jsem našla ten recept s čočkou, kopíruju z mailu:
        „Salát s kuskusem a čočkou
        1 šálek uvařené čočky
        ½ šálku uvařeného kuskusu
        sůl a pepř
        olivový olej
        1 velký stroužek česneku
        čerstvá (jarní) cibulka nakrájená
        petrželka posekaná
        hrst čerstvého špenátu
        rajčata nakrájená
        Feta nakrájená
        Mohou se přidat i sušená rajčata, vynikající je i přidat granátové jablko (to je úplný luxus)“ – tolik paní Marcela z jedné malé brněnské řecké hospůdky.

  2. Saláty v zimě moc nedělám a když už tak jako další chod po večeři. A to je vždy nakrájený ledový (nebo čínský) s další zeleninou, kterou zrovna doma mám (strouhám mrkev, proužky cibule, paprika, rajče, přidám pecanové ořechy) + zálivka. Když je opravdu horko, udělám podobný salát jako hlavní chod, ale zamíchám třeba kousky osmažených kuř. prsíček „aby bylo maso“.

    Chick peas (cizmu) miluji, když jsme žili v Anglii, kupovala jsem z ní „hummus v prášku“ a dělala ho často. Myslím, že se jen rozmíchal s olejem a přidal česnek. Občas si ho koupíme I tady ve skleničce a jíme s pita plackami, nebo pita chips. Někdy k večeři jako salát koupím sklenici nebo konzervu směsi 5-6 luštěnin v sladko-kyselém nálevu. A když je vyndavám na talíř, tak manžela šidím, protože nabírám tak, abych já měla v misce vice cizmy než toho ostatního (zatím se neohradil, možná to nepozná :). Někdy koupím samotnou plechovku jen cizmy a do téhle směsi vmíchám aby jí tam bylo víc (ale nejprve si dám dobře 2 lžíce sama do pusy, fakt jí mám ráda). Vlastně nevím, proč si jí neuvařím sama ze sušené, měla bych to napravit, když píšete, jak to jde rychle.

    Avocada také milujeme, ale jíme je zásadně jen tak. Je mi líto je s něčím míchat. Máme je jako předkrm, kdy rozpůlím, vyndám pecku a do vzniklé mističky naleji italský salátový dressing. Každý máme jednu půlku. Malou lžičkou vykrajujeme kousky, které se vždy tím dressinkem „navlhčí a ochutí“. Ale je nutné, aby avoc. bylo správně vyzrálé, žluťoučké a pak je jako máslíčko. Tady se prodávají dva druhy – Hall a Hass. Ty hall jsou někdy velké jako dlaň, taková světle zelená óbr hruška. Jsou podstatně levnější, jenže chuť nic moc, taková vodnatá. Takže kupujeme jen ty druhé Hass, které jsou o dost menší, mají tmavou, krabatou slupk, ale chuťově mnohem lepší. Máme velice rádi quacamole, jenže na to, kolik jsem schopná ho na posezení sníst by se „domácí“ pěkně prodražilo, takže is ho občas koupíme ve velké sklenici v obchodě (je výborné) a tak na 3x sníme s taco chips 🙂 Kdybych žila na Floridě, chtěla bych mít na zahradě avocado strom, abych měla vlastní zásobu!

    Našla jsem fotku, ani jsem nevěděla, že existuje tolik druhů.

    https://yourmedguide.com/wp-content/uploads/2013/06/AvocadosVarieties.jpg

    Dede, 31. jsem ti posílala mail – došel?

      1. Jé já bohužel nic nedostala, nic není ani ve spamu. Prosím, mohla bys to poslat znovu. Děkujůůů.

  3. Jj také je v DM kupuji, i tu suchou cizrnu či jejich „masoxy“. Dříve tedy DM nabízelo především zn. Alnatura, ta se před časem „přesunula“ do řetězců Billa.

  4. Zeleninu si dávám každý den k snídani, ať je léto nebo zima. Jen tak syrovou mrkev, kedlubnu, ledový salát, rajčátka, kapii nebo bílou ředkev chroupám k pečivu. Období salátů mám teď taky, ale těch ovocných. Banán, mandarinka, hroznové víno, kivi, jablko na kostičky smíchané s bílým jogurtem nebo kysanou smetanou, případně doslazené medem nebo hrstičkou musli. No, typické jídlo na odlehčení to přímo není, ale těch vitamínů! 🙂

    1. Podle mého gusta vypadají všechny dobře 😀 . Dík za dobrou inspiraci.
      Zrovna na neděli plánuji uzené se žlutým hrachem. Tentokrát se přidržím hrachu, ale šlo by to i s cizrnou, někdy vyzkouším.

  5. Saláty, které jím jako doprovod k hlavnímu jídlu, mám ráda co nejjednodušší, víceméně jednodruhové, takže žádnou inspiraci nepřinesu. Tím spíš, že úplně ze všech nejradši mám mrkvový 😀 , no a pak klasiku – rajčatový (v zimě používám mrňavá rajčátka, ať už jim v obchodě říkají jakkoli), okurkový (na kolečka), v létě nějaké to listí. Z paprik ani salát nedělám, ty si jen nakrájím na silné proužky a přikusuju je.
    Jako samostatné jídlo mám ráda a dost často dělám saláty těstovinové, rýžové nebo kuskusové. K základní surovině přidám nakrájená rajčata, okurku, papriky, kukuřici (ta musí být vždycky 😀 ), fazole, když mám chuť, tak třeba i kousky sýra nebo vajíčko a dressing, pokud možno česnekový, promíchám, vychladím a užiju si ho. Tímhle salátem nepohrdnu nikdy.
    Mám ráda i saláty ze zelí, ale bez mučení se přiznám, že se zelím se mi nechce se doma potýkat, takže si je kupuju hotové, třeba hanácké zelí, coleslaw/zelný salát s mrkví.
    Cizrnu do salátů nedávám, používám ji jen do vařeného jídla. Tam mi moc chutná. Hummus mi nejede.
    Líbí se mi inspirace avokádem. Mám ho ráda, ale do salátu jsem ho nikdy nedávala. Hned zítra nějaké zakoupím a vyzkouším to, určitě je to dobré.

  6. Já teda cizrnu miluju a peru ji do všeho – i do bramborového salátu, do různých eintopfů, jako zobání k televizi,ale překvapuje mě, že si ji všichni dáváte z plechovky? Já to zkoušela kolikrát, já tam prostě ten plech cítím a nechutná mi to, a na hotovou cizrnu ve skle jsem narazila snad jednou někde v Normě nebo Penny…já vždycky uvařím velký pytlík do poloměkka a kus použiju a zbytek do mrazáku…

    1. ve skle ji při španělskejch a mexickejch týdnech mívá i lidl,tam si ji nakupuju do zásoby….

      1. Dobrou cizrnu ve skle prodává DM.
        Ale tak jako Minka raději si jí vařím. Přes noc namočit ve vodě a pak se uvaří velmi rychle.
        Co nespotřebuji do salátů, putuje na mrazák, ale to nebývá často, chutná mi i samotná.

    2. Já mám taky radši cizrnu syrovou a pak uvařenou, ale ta plechovková je občas praktičtější (a ten plech tam necítím, jen prostě jinou chuť).
      Dobrou plechovkouvou cizrnu mívají v Lídlu během týdne asijské kuchyně, 800 gramů stojí jen 19,90 Kč (letos asi možná bude stát víc), je to taková světlemodrá plechovka s bílými písmeny. Vloni jsme jich nakoupili snad 20, část rozdali dětem, část snědli, ale ještě jich nám pár zbývá. 😉
      Jo a jak jsem byla poučena (opět Hugem, jiného odborníka na levantskou a středomořskou kuchyni bohužel neznám), suchá cizrna se má kupovat „s prdelkou“, prostě aby to zrnko bylo takové zprohýbané, prý je lepší než hladké, nevím; jak jsem slyšela, tak prodávám. Suchou cizrnu kupujeme v krámku s orientálními potravinami na Solniční, už jsem o něm několikrát psala. Ještě mám pytlík (kilový) doma, budu muset poomalu zajít pro další.

      1. I když pozdě, tak od srdce ti přeji k dnešnímu svátku, ať se ti zadaří na co sáhneš a k tomu hodně zdraví. (rose)

        P.S. dneska jsem zpracovávala poslední naše rajčata na základ na polévku. Ještě má Jana tři čerstvá k večeři. A to nemám skleník.

  7. To víš, Dede, že mám nutnost odlehčovací krmě. Já nyní jedu na vlně zimních salátů. Buď zelí, kořenová zelenina atd., nebo pekingské zelí atd. Avokádo musím opět zkusit, kdysi jsem ho jídávala, ale tak mi nějak vypadlo z jídelníčku.
    Dnes u nás napadl poprašek sněhu a příroda hned vypadá lépe :* . Ráno jsem šla fotit, než se ta krása rozpustí.
    http://dig.rajce.net/Prvni_snih_v_novem_roce

    1. já ho dřív jedla taky, ale od těch dob, co z dvacky podražilo na 70 korun, už se na něj jen dívám…za to je jídlo pro všechny moje kočky na den….

      1. Když jsou v akci, bývají lacinější, i klidně kolem té dvacky. Děti je jedí na velko, já jen občas, nijak mi k srdci nepřirostlo. Ale špatné není, to určitě ne.

  8. Já mám zeleninu ráda v létě.
    V zimě mi nechutná. Nevím čím to, je ale prostě to pro mě není ono.
    Ale je pravdou, že zelenina není můj šálek kávy.
    Jím jí, že musím.
    Ale odlehčovat na jídle se snažím po těch Vánocích, i když ani o těch jsme to nepřeháněli.

    1. Míšo, taky mám někdy pocit, že v zimě je zelenině nejlíp v polévce nebo pečené pod masem:)) O to je překvapivější můj současný hlad po té syrové 🙂

  9. Tak zrovna jsem jeden salát posnídala – základem byla bílá ředkev + 1 rajče (sice nedomrlé, ale v salátu to až tak nevadí, bylo tam stejně spíš proto, že mi zbylo z chlebíčků) + 1/2 menší červené cibule + 2 druhy sýra (jeden tvrdý, který mi tvrdl už delší dobu v ledničce a kousek nivy, kterou dávám všude). Završeno kupkou kvalitní víceoktanové kyselé smetany. Dosolit, dopepřit a sežrat (původně jsem si salát dělala na dnešní oběd, ale pak se okolo něj začal ochomýtat Jeník a tak jsem byla ráda, když jsem mističku zachránila k snídani).

    Jinak cizrna mi velice chutná – mně stačí ji lehce oprásknout na másle (pokud ji mám z plechovky) a osolit – nic víc. A zrovna v sobotu jsem dělala cizrnu na husto s volským okem a všichni si pochutnali. Dávám ji i do polévky a všude tam, kde bych jinak použila fazole či hrášek – akorát tomu hummusu jsem na chuť nepřišla. Nevím, jestli je to jménem nebo jestli prostě na takovou chuť nemám nastavený jazýček.

    1. Možná jsi jen nejedla dobrý humus, nejlepší je doma dělaný, ty kupované nebývají zrovna nejchutnější. A líp se hodí konzumovat v létě, teď na něj moc není doba – leda na teplý, ten si prý dávají v Izraeli k snídani (říkal Hugo, já to osobně neviděla, on ano) – uvařená cizrna i s trochou vody, ve které se vařila, se pokape trochou tahiny a posype třeba zátarem nebo římským kmínem a jí se to vlastně jako polévka, s kouskem takového toho placatého chleba.

      1. zátar, v tom to je, já s ním miluju i baba-ghanouge…tohle koření tomu dodává ten šmrnc a souhlas aido,doma dělanej je hummus mnohem lepší….

    2. Vidíš, na bílou ředkev jsem jako na zeleninu úplně zapomněla a to jsem ji mívala ráda. Dnes se po ní kouknu! 🙂
      Jinak Andy si rád hummus připravuje doma po svém a musím říct, že se po něm sápe i malá Kačenka 🙂 Já ráda ochutnám, ale žít bych na tom nemusela 😛

  10. Ja jsem „salatova“ a salaty pripravuju temer denne. Cizrna je oblibena, pridavam k ni quinoa (merlik cilsky), kapary, nalozene papricky, zelenou cibulku a zalivku z olivoveho oleje. Dalsi oblibeny salat jsou avokada s „cherry“ rajcaty nebo salat stredovychodni – „tabouleh salad“ jehoz zakladem je kudrnata petrzel. Salat z quinoa delam casto, pridavam jen rajcalta, papriky a okurku, nekdy petrzelku a olivovy olej.

    1. Taky dělám cizrnový salát a je vlastě hodně podobný – velká plechovka cizrny se slije, přidá se posekaná fialová cibule, sušená rajčata, kapary a hodně petrželky (hladkolisté), olivový olej (nebo olej, ve kterém byla naložená ta sušená rajčata), trošku jablečného nebo bílého vinného octa, případně i trocha balzamika. Vychladit (t v létě), nebo úpodávat rovnou.
      Tabuleh taky dělám, ale v létě, teď ne.

    2. Ahoj Canivo 🙂 Tu quinou k tomu vaříš nebo je u vás k dostání nějak předpřipravená? 🙂 Já jsem ji zatím jedla jen v kombinaci s rýží, takže rozhodně nemůžu tvrdit, že bych opravdu věděla, co s tím 🙂

      1. Ahoj Dede,
        Quinoa se prodava sucha, varim ji v pomeru 1:2 deset minut, 4 minuty necham dojit na plotynce pod poklickou. Zeleninu nakrajim nadrobno a salat se tak da jist samotny nebo je taky dobry jako priloha k rybe.

  11. V zimě mi studená zelenina moc nechutná, mně je jaksi zima i uvnitř- a syrová zelenina prý ochlazuje, aspoň mi to někdo tvrdil, že tak je to v čínské medicíně.
    Mně by na odlehčení stačily těstoviny s trochou sýra zakápnuté oliváčem….

  12. Můj letní favorit je natrhaný ledový salát, nahrubo nastrouhaná kedl…, no ona to kedlubna není, nějaká hlíza, neznám její český název, na plátky nakrájená ředkvička, na kostičky salátová okurka a najemno nastrouhané jablko. Bez zálivky. Výborná křupavá záležitost, vitamíny z toho lítají na všechny strany a z celozrnou bagetkou to nemá chybu. V zimě to ale není ono, je to moc studený a křupavý 🙂 !

  13. jinak si teď dávám mističku kysaného zelí večer ke zprávám…a nejlíp si udělat to míchané Pickels od Liky… to je v zimě taky dobrota….

    1. Kysané zelí mám, ve skle, smíchané se škvarky a klobásou a hlavně ty škvarky a klobása nemají chybu. Jenže prodává se to v bývalé NDR.

  14. ředkvičky jsou dobré jen pokrájené a prohřáté na pánvi s máslem a na ně frknout vejce, míchaná vajíčka s ředkvičkami,místo cibulky, jsou moc dobrá na suchej toast….

    1. Já je mám ráda i syrové, což je výhoda 🙂 Jinak s vajíčky je dělám taky… 🙂

    2. To jsi mi připomněla, jak kamarádka kdysi utrpěla velkosklizeň ředkviček (byly jsme u ní na chalupě, obě s malými dětmi). Ředkvičky už nám lezly i ušima… tak jsme začaly experimentovat s tepelnou úpravou. Není to špatný, ale řekla bych, že normálně dám přednost syrovým.
      Jinak cizrnu mám ráda, ale dost na ni zapomínám 😛 . Pokud si vzpomenu, používám ji do libovolných salátů ze zeleniny a vařím si ji sama.
      Zimní salát je jinak nejčastěji čočkový a fazolový 🙂

  15. až se ti přejí Dede cizrna, použij vařenou čočku…já ji uvařím, opepřím,osolím,okyselím – lákem z nakládaných okurek-ještě horkou,aby se napila…a pak vychladlou scedím a použiju do salátu, někdy si jen do té horké čočky přimíchám na tenké camfoury pokrájenoou cibulku,ta horká čočka ji vezme tu pálivost…je to moc dobré….

    1. Hm, zatím mám žaludek pořád ne úplně v kondici a představa čočky je mi kapku vzdálenější 🙂 Ale jinak máš pravdu. Myslíš, že by se tak dala připravit i červená čočka? Tam je potíž (pro mě) odhadnout čas vaření – dvakrát mrkneš vedle kastrůlku a máš z čočky pastu 😛

      1. ne, ta se ti rozpadne, to pak nerozmícháš, při míchání salátu, se z ní stane kaše…
        ale minule jsem neměla čočku a tak jsem uvařila středně velké kroupy a bylo to taky moc dobrý….

      2. Nebo by se dala použít taková ta drobnozrnná tmavá nebo zelená čočka, ta se nerozváří a ani se nemusí namáčet.
        Onehdy jsem byla na kurzu vaření řecké kuchyně a zrovna čočkový salát jsme dělali, recept bohužel z hlavy nevím, mám ho doma, tak se večer můžu mrknout, jestli budeš chtít.

  16. Studené zeleninové saláty dělám spíš listové, a v zimě je pro mě nejjednodušší mít doma čínské zelí. Mrkev můžu, takže občas kupuju i ty pytlíky zeleninových salátových mixů. Naopak rajčata a okurky se v poživatelné kvalitě touhle ruční dobou neseženou a papriky nesnáším.
    Lupení smíchám s jogurtem, lžičkou medové hořčice, trochu okyselím citronkou, sůl, pepř. To je taková obvyklá zálivka. Někdy přidávám jablko, někdy pomelo, někdy cizrnu, někdy tuňáka z konzervy nebo vajíčko, podle situace.
    Ale stará čínská medicína říká, že zelenina se má jíst tepelně upravená. A můj žaludek, takhle v zimě, si to myslí taky. 🙂

    1. Obecně souhlasím s čínskou medicínou i tvým žaludkem 😀 Teď mám prostě nějaké zvláštní období. Jinak čínské zelí mám moc ráda – popravdě čím méně zelené, tím radši ho mám 🙂 Klidně i samotné přikusovat ke kousku chleba se sýrem 🙂

  17. Táta mě kdysi poučil, že ředkvička je rostlina krátkého dne, takže se pěstuje na jaře a na podzim. Docela by mě zajímalo, jestli to platí i pro hydroponii. Fakt je, že v létě nejsou ředkvičky ani v supermarketech.

    1. Jo, na tom něco bude – myslím tím ten krátký den. 🙂 Hydroponiím stejně svítí uměle, ne?

      1. Myslím, že ředkvičky jsou fikané a poznají to i ve fabrice – na jaře a na podzim jsou k dostání krásné, velké, jen se rozplynou na jazyku; v létě jsou sice velké, ale tvrdé a hodně pálivé (těm se vyhýbám); a v zimě jsou malinké a dost drahé (takže jejich chuť nemám prozkoumanou, ty nekupuju).
        Mám enormní spotřebu zeleniny jak je rok dlouhý, ale saláty nedělám, jím ji jen tak. I když to, pravda, neplatí pro všechny druhy. Taková mrkev patří do salátu a květák do hrnce :o)

          1. Mas pravdu, Ivo, takovy salat delam a kvetak povarim jen minutu. Rozdelam na ruzicky, pridam cherry rajcata, nasekane listy bazalky, cervenou cibuli a zalivku z olivoveho oleje, octa, soli, pepre a citronove stavy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN