Za pár dnů je tu Silvestr, a proto je nejvyšší čas zrevidovat domácí bar a dát dohromady nutné ingredience na přípravu nějakého oblíbeného koktejlu. S oblibou připravuji pár drinků, které mě baví a na které mám v barových zásobách ty správné ingredience. K silvestrovské půlnoci patří již tradičně bublinky, ale během večera si můžeme namíchat něco dobrého a chuťově barevnějšího.
Víte, že první definice koktejlu vyšla 13. 5. 1806 v časopise Balance and Columbian Repository a zněla takto:
„Koktejl je posilující nápoj složený z lihovin různého druhu, cukru, vody a hořkého likéru. Lidově se mu říká hořký sling a je považován za vynikající předvolební nápoj, neboť činí srdce rázná a nebojácná a zároveň mate hlavu.“
V první barmanské příručce z r. 1862 je jako koktejl označeno deset nápojů od ostatních míchaných punčů, slingů, flipů atd. se liší právě svojí hořkou složkou. K rozšíření koktejlů došlo paradoxně za prohibice, kdy měly příchutě ovoce a dalších složek maskovat horší kvalitu tehdy dostupného (většinou pokoutně vyráběného) alkoholu. Dnes je za koktejl obvykle považován jakýkoliv míchaný alkoholický nápoj. Až do 70. let 20. století byly alkoholickými složkami většiny koktejlů gin, whisky nebo rum, od 80. let dominuje ve světě koktejlů vodka.
Vodka Martini
Do míchací sklenice nasypeme kostky ledu a přidáme 4 cl vodky a 0,50 cl suchého Martini. Promícháme a přes sítko scedíme do koktejlové sklenky. Ozdobíme olivou.
Původem se pro základ koktejlu používal gin, ale slavnou variantu „vodkatini“ proslavil filmový James Bond.
Swiming Pool
Potřebujeme: 2 cl bílého rumu, 2 cl vodky, 2 cl Blue Curacao, 2 cl kokosového sirupu, 10 cl ananasové džusu, 10 cl pomerančového džusu, 4 cl smetany. Ozdoby: plátek ananasu, plátek kaki, physalis
Do šejkru nasypeme kostkový led a všechny ingredience krom Blue Curacao spolu důkladně prošejkrujeme a scedíme do sklenice naplněné drceným ledem. Na hotový nápoj nalijeme Curacao a ozdobíme ovocem.
Sex on the Beach
Potřebujeme: 2 cl vodky, 2 cl broskvového likéru, 1 cl grenadiny, 20 cl pomerančového džusu. Na ozdobu: plátek pomeranče, brčko
Do sklenice nasypeme kostkový led a všechny ingredience kromě grenadiny. Tu lijeme až do hotového drinku. Ozdobíme plátkem pomeranče a podáváme s brčkem. „Sex na pláži“ je moderní drink připomínající osmdesátá léta.
Scotch Apple
Potřebujeme: kousek skořicové kůry, 4 cl Scotch whisky, 15 cl jablečného moštu, zelené jablko, kostky ledu
Do sklenice vložíme skořicovou kůru a ledové kostky. Nalijeme whisky, přidáme jablečný mošt a ozdobíme dílky zelených jablek. Osvěžující koktejl s vůní šťavnatých jablek a skořice podáváme s brčkem a míchátkem.
Nápoj Irish Apple vytvoříme s použitím irské whiskey.
Mojito
4 cl bílého rumu, 1 čerstvá limetka rozkrájená na dílky, 4 cl limetkové džusu, 1 cl přírodního cukru, soda na dolití, čerstvá máta, led
Do sklenice vložíme dílky limetek, přidáme cukr, džus, natrhané lístky máty a paličkou rozmělníme a promícháme. Přidáme led, dolijeme sodou a podáváme s brčkem a míchátkem. Chuť nápoje je příjemně osvěžující, nakyslá s výrazným mátovým aroma. Tradiční kubánský koktejl „mohito“ se stal oblíbeným nápojem spisovatele Ernesta Hemingwaye.
Kir Royal
Potřebujeme: 1 cl Crème de Cassis, 10 cl suchého sektu nebo šampaňského na dolití
Aromatický koktejl se sektem se vyrábí z Creme de cassis a připomíná starostu města Dijonu, Félixe Kira, který se o jeho popularizaci zasloužil. Do sklenice nalijeme likér z černého rybízu a dolijeme sektem nebo šampaňským.
Cuba Libre
Do sklenice nalijeme bílý rum, vymačkanou šťávu z limetky a přidáme led. Dolijeme colou. Podle kubánské tradice se nápoj připravuje od oka a rum se neodměřuje.
Rum Bacardi a Coca-Cola spolu vytvářejí velmi harmonickou dvojici, která dala vzniknout klasickému drinku Cuba Libre z bílého kubánského rumu. Cuba Libre – ve španělštině „svobodná Kuba“ – nápoj vznikl v Havaně kolem roku 1900, když si vojáci připíjeli na svobodnou Kubu rumem s colou.
Cape Cod
Do sklenice nalijeme 4 cl vodky, 15 cl brusinkového džusu, vložíme dílek limetky, čerstvé brusinky, zasypeme kostkovým ledem, zamícháme míchací lžičkou a podáváme s brčkem.
Koktejl Cape Cod nese název letoviska na massachusettském pobřeží. Je to osvěžující long drink připomínající červánky na obloze. Nejlépe chutná před večeří v atmosféře západu slunce.
Bloody Mary
Potřebujeme: 4 cl vodky, 15 cl tomatového džusu, dílek citrónu, celerovou nať, kostkový led
Do sklenice vložíme kostkový led, citrón a celerovou nať. Nalijeme vodku, tomatový džus a promícháme.
Nápoj vznikl v roce 1921 v Harry´s New York Baru v Paříži. Milovníci ostrého si Bloody Mary s chutí přikoření tabascem.
Bellini – benátský polibek
Na přípravu osvěžujícího benátského nápoje potřebujeme 0,5 cl broskvového džusu a na dolití 15 cl sektu.
Roku 1943 se v Benátkách konala výstava renesančního malíře Belliniho. Barvitost jeho obrazů inspirovala Giuseppa Ciprianiho, barmana z Harry´s Baru v Benátkách k vytvoření nového koktejlu, který se stal mimo jiné oblíbeným nápojem i Ernesta Hemingway a Noela Cowarda. Cipriani geniálně využil pyré z čerstvých broskví, které oloupal, vypeckoval a rozmixoval s čerstvou citrónovou šťávou. Pro zvýraznění růžové barvy lze použít i několik plodů čerstvých malin.
Čím zapijete poslední den v roce a čím si o půlnoci nejraději připíjíte? Dáváte si novoroční předsevzetí?
Pokud si je dobrovolně dáváme, jsou naším zajímavým testem. Nikdo druhý nám je neurčuje a také nám v jejich dosažení nikdo nepřekáží. Soupeřem jsme pouze my sami. Předsevzetí jsou tu proto, aby nás dlouhodobě motivovaly a provokovaly. U dobrého drinku se o předsevzetích všeho druhu moc pěkně přemýšlí, tak si určitě nějaké dám 🙂
Báječně prožitý Silvestr s dobrým drinkem ve sklence a do Nového roku 2019 přeji všem mnoho dobrých lidí po boku, štěstí, zdraví, pohodu a klid.
Šárka Škachová / www.gurmanka.cz / Kuchařka ze vsi
Před chvílí jsem dovařila vaječný koňak, opravdu jsem ho vařila. Po vychlazení jsem si připadala jak mamka od Ygy 😉 . Mělo do toho přijít půl litra rumu (dávám bílý, aby nepřerazil tu jemnou vanilkovo-žloutkovou chuť) Hm, nakonec tam skončila celá sedmička a sneslo by se i víc (rofl) . Recept – 300g cukru ušlehat v míse s osmi žloutky do pěny. Postupně za stálého šlehání vlít litr vařící 12% smetany a jedno salko. Mísu ještě přesunout nad páru a za stálého šlehání zahřát na 80 stupňů. Při chlazení občas zamíchat, přidat dvě čajové lžičky vanilkového extraktu, po úplném vychladnutí přidat půl litru bílého rumu. Přelít do vypařených lahví.
Ach Ivo, tohle mi nedělej… Mám chuť i takhle na dálku! 🙂
Ovšem takové pokušení si doma neudělám, tomu bych neodolala:))
Jo, je to pokušení. Ale MLP měl koupit před vánocemi v Makru vejce, kupuju tam patnáct kusů L. Ale chlap – koupil šedesát L, ono to prý vycházelo nejlépe 😉 , jenže co s tím teď, napečeno jsem už měla…
Jo tak tuhle vaječnou šedesátku v Makru jsem koupila taky a vaječňák jsem taky dělala, jako záminku pro domácí náplň pro vosí hnízda…ještě tam litránek mám, bude se hodit jako morální podpora až budu likvidovat vánoční výzdobu. Já na Silvestra dělám citrusovou bowli, šampus mi samotný nějak nedělá dobře, ale ředěný vodkou a sodovkou už je stravitelnější 🙂 a na dně skleničky vyzobávat alkoholizované ovoce, to je na tom to nejlepší…
Jedna z věcí, na které se o vánocích a na Nový rok těším, je nezbytný aperitiv před slavnostní večeří či obědem. Míváme Martini nebo Cinzano, a jak jinak alkohol prakticky nemusím, přípitek si velmi vychutnávám. (d) Já bych Martini vodkou určitě nekazila. (chuckle) Ale proti gustu….Šumivá vína jakož i jiné bublinkaté nápoje nemám ráda, ty bublinky mi vadí, takže bych si vybrala asi ten Sex na pláži.
Jinak jsem přemýšlela, až se mi kouřilo z hlavy, se kterým nápojem mám spojeného Hemingwaye. Pak mi to naskočilo – nevím už, ve které knize (asi Přes řeku a do stínu stromů) hlavní hrdinové holdovali daiquiri. Ten kubánský rum je tam samozřejmě taky.
jasná volba by byl Swiming Pool – miluji tu modrou dobrotu a ještě je to se smetanou!!!! podobný jsem pila kdysi dávno v Řecku u bazénu pod názvem Blue Angel a byl to nejlepší koktejl co jsem kdy pila… ale věřím že tento by byl minimálně podobný (h) (h) (h) (h)
já vlastně alkohol vůbec nesmím a jediné kvůli čemu mě to snad mrzí jsou právě koktejly, a taky ještě likéry typu Baileys apod. (na Vánoce vždy zhřeším jednu flašku vaječňáku, který chodím celé svátky ulizovat 😀 )
Já alkohol nepiju vůbec, nedělá mi dobře. A tak přestože ty koktejly vypadají báječně, já si dám tohle
https://www.eshop.maneo.cz/bohemia-sekt-nealko-0-75l-ean2090-skup7Zn1ak39.php?18_let=ano
Dostávám ho pravidelně od dětí k Ježíškovi a je dobrý, moc dobrý 😀
Tak zkus někdy nealko verzi Rottkäppchen, dostali jsme ji jednou ochutnat na nějaké akci a moc mi zachutnala…
Ještě nevím, ale asi si dám kofolu s rumem a ledem. Tenhle nápoj má tu výhodu, že si dám základní množství obojího a pak už dolévám jenom tu kofolu a nikdo to nepozná… :o)
Hezký konec roku a jen to dobré v příštím roce přejí všem Zvířetníkům Alča a Luzy s rodinami
Já i Maruška jsem nekuřáci, nepijáci a nemravové, takže to budou, jako vždy, rychlý špunty.
Ještě poznámka – nenechte si zítra ujít čtení na Dedeníku – stojí za to! 🙂
Alkoholu piju málo, protože furt řídím a po večerech jsem zvyklá pracovat. Nijak zvlášť mi nechybí, obvykle vystačím s občasnou aplikací léčivé domácí hruškovice nebo trochou dobré whisky. Víno a sýr jsou pochoutkou pro společenské večery:))
Ovšem koktaily mám opravdu ráda! vybrala bych si skoro ze všech, jen u těch s bublinkami bych byla opatrnější. Kdybych si měla nějaký opravdu odpustit, tak by to bylo to vodkomartini 😛 Vodku ráda nemám, martini by mi stačilo samotné:)) Z uvedené nabídky mám nejradši mojito 🙂
A co u nás bude? Ani nevím. Sekt na přípitek Novému roku, jinak se nechám překvapit, co Martin vymyslí. Rozhodně si budeme připíjet venku na zahradě u našeho tradičního půlnočního ohně… 🙂
Šárko ty koktejly vypadají báječně.
My si tradičně připíjíme tuzemským sektem Bohemkou a letos to bude tenhle
https://www.osobnivinoteka.cz/media/image/thumb/1/bsp_brut_380x800.jpg/p_max_size.jpg
Jinak večer popíjíme dobré víno, nejraději toskánské, nebo Martini či Cinzano.
My si se synkem občas děláme White Russian.