Vánoční bramborový salát u nás nepodléhá žádným velkým experimentům. Máme léty osvědčený způsob přípravy, o kterém jsme přesvědčeni, že ho nic nepřekoná! Pokud ovšem nastane situace, že ke smaženému kapru budeme mít i vídeňské telecí řízky, připravím navíc i misku bramborového salátu podle vídeňského způsobu.
Letos budeme mít saláty dva. Těžko rozhodnout, který bude lepší, ale jistě opět nadchnou oba dva.
Bramborový salát na vídeňský způsob
Potřebujeme:
- 500 g brambor uvařených ve slupce (varný typ A)
- 150 ml hovězího vývaru
- 2 cibule šalotky
- sůl
- pepř
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíci hořčice, nejlépe s příchutí estragonu
- 2 lžíce jablečného nebo vinného octa
- špetku moučkového cukru
- pažitku
Postup přípravy:
Ideální odrůdou brambor do vídeňského salátu jsou keřkovské rohlíčky. Brambory vaříme ve slupce v dostatečném množství osolené vody, a ještě za tepla je oloupeme a nakrájíme na plátky cca 6 až 8 mm silné. Vložíme je do salátové mísy a zalijeme horkým hovězím vývarem. Necháme stát, aby se tekutina vsákla do brambor.
Olej smícháme s octem, hořčicí, solí a špetkou cukru. Olejovou zálivku našleháme metličkou, aby se dobře spojila, a vlijeme ji na bramborové plátky v míse.
Cibuli šalotku oloupeme a drobně nasekáme. Před vložením do salátu ji můžeme vložit do sítka a spařit horkou vodou. Bramborový salát zlehka promícháme a ihned servírujeme.
Tradičně se totiž podává vlažný, ale po odležení v chladu je rozhodně také znamenitý. Podle vídeňského zvyku salát posypeme jemně nasekanou pažitkou nebo můžeme přidat trochu salátu polníčku. K báječnému bramborovému salátu zbývá jediné. Usmažit si vídeňský řízek.
To je opět jeden pěkný velký příběh, ale o českých Vánocích bych nechala prim kapru a telecí řízek budu brát jako vhodný doplněk vánoční tabule.
Jak to chodí se štědrovečerním bramborovým salátem u Vás doma? Děláte náš klasický český s kořenovou zeleninou, majonézou atd. nebo připravujete nějakou zajímavou alternativu, kterou máte raději?
Dobrou chuť a krásné a spokojené Vánoce v kruhu rodinném přeje všem
Šárka Škachová / www.gurmanka.cz / Kuchařka ze vsi
Tenhle salát znám z Německých restaurací a tady ho dělala moje německá kamarádka. Je dobrý, jen někdy v rest. byl na mě až moc kyselý.
Ale jako ostatní, na Št. den dělám salát český,tak jak ho dělala maminka. Na menší kostičky uvařené brambory, mrkev a tak dvě kyselé okurky. Pak spařený mražený hrášek(ne povařený, to by mohl prasknout a scvrknout se. Jen zalitý vařící vodou z konve nechat odležet, případně schladlou vodu znovu vyměnit za horkou) a na kostičky vajíčka na tvrdo, dávám jich asi pět. Zaleji částí láku z okurek. Nakonec tak lžíci hořčice rozmícháné s množstí majonézy jaké potřebuji. Solí, pepřem dochutit. Právě jsem dovařila brambory a k večeru dám salát dohromady, aby se odležel (před podáváním samozřejmě znovu dobře od spodu promíchám).
Preji vam vsem krasne vanocni svatky a at se vam ten nejlepsi bramborovy salat povede jako vzdycky!
PŘEJI VŠEM KRÁSNÉ SVÁTKY VÁNOČNÍ. Mnoho pohody ve společnosti lidí našemu srdci nejbližších. Ať nám všem chutná život i celý příští rok. SRDEČNĚ PŘEJE VŠEM ŠÁRKA 🙂
Také děkuji, pekla jsem podle Vás vánoční cukroví neb jsem někde pozbyla babiččiny recepty. Vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky a linecké dle Vídně. Vše moc dobré, již ochutnáno, nyní zabaleno a schováno před domácími nenasyty. 🙂
Gurmánko a všichni „na Dedeníku“, také přeji krásné prožití svátků. Přáníčko mám na rajčeti, jen nevím, proč se nechce po kliknutí zvětšit. Musíte na obrázek kliknout pravou myší a vybrat „otevři“, pak se to lépe čte.
https://marickac.rajce.idnes.cz/Vanoce_a_P.F._2019/#Vanoce-Zviretni.jpg
Milá Šárko, také přeji krásné svátky plné vánoční pohody a děkuji za každotýdenní gurmánské okénko. Musím přiznat, že mě velmi obohacuje.
Díky, milá Šárko (h) , za všechny ty báječné články, které obětavě celý rok dodáváš – s nádhernými fotkami!
Moc si cením tvé spolupráce a přeju nádherné Vánoce a hodně štěstí (inlove) (f)
Díky, milá Dagmar 🙂 Přeji krásné a klidné vánoční svátky naplněné pohodou, lidskou pospolitostí a radostí. Hodně štěstí celé rodině.
Tak tenhle salát se mi líbí a určitě ho někdy zkusím – jen ne o Vánocích, protože to se jí ten vánoční 😀
Naše varianta je klasika s kořenovou zeleninou bez hrášku a salámu. Brambory vařím ve slupce, kořenovou zeleninu zvlášť, vajíčka na tvrdo taky zvlášť:)) Děkuju za radu s cibulí – jak roky jdou, tak mi ta čerstvá trochu vadí. Vajíčka dávám, nejen proto, že se u nás dávaly, ale hlavně proto, že je mám ráda:)) Majonézy dávám přiměřeně, ne moc. Kyselím trochou láku a hořčice dávám maličko plnotučné (a sakra, nemám ji doma:))
Je to typický přílohový salát (ne ten typ, co se třeba jí s rohlíkem) a dělám ho jen na Vánoce. Jinak je na mě moc těžký… proto se mi líbí ten vídeňský.:)
Dámy, Aido, Sharko, YGO, díky za radu na cibuli! Zkusím.
Já taky 😀
Že by? Asi ano.
Dělám klasiku – brambory, kořenová zelenina, kousek jablka, okurka, šalotka, hrášek, trochu soli a pepře. Vše na drobné kostičky. Vajíčka ne, připadá mi, že rozblemcaným žloutkem salát ztěžkne. Majonézu ochucuji hořčicí, pár kapkami worcesteru, octem a cukrem nebo lákem z okurek, špetkou soli a pepře, zlehčím jogurtem. S majonézou to nepřeháním, spíše jí všechno jenom spojím. Ingredience musí být pod majonézou rozeznatelné, nemám ráda takové ty kompaktní koule, které někdy na talíři přistanou. Myslím, že právě ty dělá ten rozmíchaný, navrdo vařený žloutek.
Ale – každému to, co jeho jazyk velebí a je fakt, že ze stejného receptu udělá pět kuchařek pět chuťově odlišných pokrmů. Tak dobrou chuť, ať to všem vyjde jak má!
Máti dělala bramborový salát – brambory vařené ve slupce na kostičky, okurky, hrášek, vejce, salám, cibuli, sůl, pepř, hořčici, olej, voda z okurek. Bylo to takové hutné 😉 . Přiznám se, že jsem ho nikdy nedělala a nijak mi nechybí. Když dělám jednou za čas salát, tak vlašák, nějak mi chutná víc.
Já dávám brambory vařené ve slupce, osolit, opepřit, olej, ocet, okurky, vejce, spařenou cibuli, hrášek, velké červené fazole a v menším množství majonézu. Zamíchám a nechám v chladnu do druhého dne odležet a pak ještě dochucuji, protože ta chuť se oproti čerstvě udělanému salátu diametrálně změní. Obvykle chce dokyselit a mírně dosolit.
Maminka nedávala majonézu a fazole, zato dávala najemno krájenou vařenou mrkev, salám a někdy i jablko (to jsem neměla ráda) a místo majonézy o něco víc octa a oleje.
Babička nedávala salám, ale sardele.
Celer a petržel nedával nikdo, ani já nedávám, to u nás nikdo neměl a nemá rád 😀 .
Jak bylo řečeno, co rodina, to salát.
Ten vídeňský bych si s chutí dala. Je to vlastně jako ten základ na náš salát, jen ty brambory nejsou krájené na kostičky. Spíš než vlažný bych si ho dala studený.
Z dětství si pamatuji, že jsme mívávali nikoli estragonovou hořčici, ale estragonový ocet. Byl v něm vždycky přímo kus té rostliny. Měl zvláštní chuť a dávali jsme ho právě do salátů, včetně bramborového. Nevím, kde se bral, myslím, že ho vždycky někdo přivezl z NDR 😀 .
tapuz: Povídání o salátu zní zajímavě. Zaujaly mě fazole. Osobně mám ráda i salát ruský, do kterého se přidává i červená řepa, ale na ten si vzpomenu spíše během roku než o Vánocích. Estragonový vinný ocet je velice dobrý. Bývá jemnější a estragon mu prospívá. Vše potřebné jsem zrovna nakoupila kousek za hranicemi v rakouském Gmündu. Vždy mě uchvacuje, že tam nebývá žádná panika a shon, náměstí volné k parkování, malí obchodníci (úžasný pekař a řezník) dobře naladěni a připraveni splnit každé přání. Telecí řízky jsem dostala od řeznického mistra Fichtenbauera už pěkně naklepané a zabalené každý zvlášť do fólie, poté vše vloženo do vakuového obalu. Než se maso připravilo, dala jsem si na ochutnání kousek z řeznických specialitek s teplou banketkou. Nákup na mě zatím čekal v chladničce. Jako vánoční bonus jsem dostala místní specialitku v podobě klobásky ochucené bílým mákem 🙂 Stejná nálada panovala i u pekaře Pilze. Vůně čerstvě napečeného pečiva, cukroví, zákusků a skvělé kávy. Zaběhla jsem ještě do místního Eurosparu pro úžasný slunečnicový olej a pro brambory rohlíčky a pár jiných nezbytnostní a potom v dobré pohodě jela zase směrem na Třeboň krásnými lesy, kde jsem ještě stihla procházku se psem, který nás doprovázel. Cestou jsem v autě poslouchala z rozhlasu vánočně naladěné povídání pana Černína a o jeho představě Ježíška 🙂 Nepamatuji si, kdy bych měla z nákupu příjemnější zážitek. Přeji krásné vánoční svátky a ať salát a všechno ostatní chutná! 🙂
Tak tomu říkám vánoční nakupování:)) Já mám z obchodů fóbii už skoro týden:))
Co fóbii, mě dneska málem kleplo. Byli jsme v Makru, nakupovali rybu a tam najednou začal chlap hulákat do mikrofonu a o kousek dál stál reprák. Lekla jsem se tak, že to se mnou málem seklo (whew)
Zcela upřímně nenávidím koledy v marketech,tak mně to popuzuje,že bych spáchala i zločin :-))
Bohužel není vyhnutí, u nás obchůdek nemá otevřeno jak potřebujeme a taky sortiment je velmi omezený. Zítra ráno pojedu pro čerstvé pečivo a pár rajčat,nu což,nějak to musíme přežít. Jinak mám Vánoce ráda,udělám si je zase jako každoročně po svým i s rodinou a smečkou.
On nehulákal koledy, ale vychvaloval nabízené ryby a jiné z rybího pultu. V Makru naštěstí koledy nevyhrávají. Ale lituji prodavačky, celý den poslouchat „narodil se Kristus pán“ nebo „ježíšku, panáčku“, tak snad budu střílet.
No, já byl předevčírem večer pro pečivo v Albertu a nestačil jsem se divit. místo obvyklých anglických hulákaček z ničehož nic najednou jemná pohodová melodie, navíc ČESKY zpívaná, (podle hlasu bych tipoval Karla Černocha), kultivovaný přednes, inteligentní text – prostě něco, co už dnes, aspoň u nás, nikdo neumí. A všem hezké vánoce a pohodový nový rok. Včera jsem se nechal ukecat, že ještě, mimořádně, vyrazím s balíčky. No, žádná sláva, spousta lidí nebyla doma, někde jsem se nedozvonil, protože v bezdrátovém zvonku měli vybitou baterii, párkrát se klient ozval po jedné až dvou hodinách a strašně se divil, že už jsem dávno někde jinde, ale párkrát se zadařilo, zbytek má smůlu, protože mezi svátky se jezdit nebude.
Gurmánko, Tvoje povídání o nákupech zní doslova kouzelně a přiznám se, že Ti to v dobrém, ale nepokrytě závidím 😀 . Z Třeboně to máš blízko, tak to stojí za to. Z Prahy by takový výjezd čistě jen na nákup samozřejmě neměl cenu. Já si tedy nestěžuji, tím, že mohu jít nakupovat ve všední dny dopoledne, tak jsem nakoupila naprosto bez stresu, výběr tu mám samozřejmě taky víc než dostatečný a mám všechno. Chybí většinou jen ten příjemný osobní zážitek, i když samozřejmě všechno je v lidech a často je člověk příjemně překvapen.
Ty červené fazole dělají v salátu pěkný efekt 😀 .
Tak hezké svátky!
Pro efekt já zase dávám do salátu nadrobno nakrájenou červenou kapii. Nesmí jí být moc, aby chuť salátu nezvrhla příliš do sladka, slouží právě jen jako barevný doplněk. 🙂
Daleko? do Drážďan do Elbe parku je to 150 km a protože v Německu je 130 km/h pouze doporučená rychlost, jezdím to za hodinu a dvacet minut. Výběr obrovský, ceny stejné, nebo nižší, než u nás a kvalita o hóóódně vyšší. (Rakušáci v EU prosadili, že dvojí kvalita pro východní podlidi zůstane). Takže po Novém roce naložím mláďata a vyrazíme, budou slevy.
Jo a ještě bych chtěla zdůraznit, že podle mne neexistuje ten pravý recept, ta KLASIKA. To je jako se svíčkovou
Pravdu díš – co rodina, to jiný salát.
Přesně tak a každá rodina přísahá jen na ten svůj.
Můj syn odmala dělal se mnou brsalát, takže ho i ve své rodině dělá stejně. A má ho JINÝ, ani on ani já nevíme proč 😀
Možná používá jinou majonézu, jinou hořčici (pokud ji tam dáváte), jinak sterilované okurky, jiný salám… Jednotlivé suroviny se chutí liší jen minimálně a v součtu z toho vyjde něco jiného. To byste museli zkusit udělat v jedné kuchyni z totožných surovin a možná byste se potkali.
V tom je to kouzlo vánočního salátu. Když dva dělají totéž, není to totéž. Ty drobné nuance jsou v každém receptu velmi důležité 🙂
Brambory vařím ve slupce, kořenovku (všechny tři) zvlášť, přidám cibulku (zkusím tu spařenou), vajíčka, okurky, trochu salámu na kostičky. Nálev z okurek, majonéza. Míchám ve škopku (bude nás zas 11).
Tak já hlavně nesnáším brambory ve slupce, takže já vařím brambory oloupané. Vajíčko natvrdo, Gothaj, okurka, cibule, hrášek sterilovaný, majonéza, jablko a nechat alespoň den odležet.
náš Kuba o Vánocích chodil po návštěvách a koštoval ne cukroví, ale salát. Co rodina, to recept. Naše máti vařila kořenovou zeleninu a té majonézy hafo. Bimbova babička dávala ančovičky a zalévala omastkem ze smažení…
když už ,tak klasiku a tou je bramborový salát bez salámu a přidávám navinulá drobně pokrájená jablíčka a část majolky nahrazuju smetanovým jogurtem..
ten vídeňskej občas v průběhu roku,je dobrej i ke krůtímu masu nebo ke králikovi…jen nedávám estragonovou hořčici, chutná mi víc s plnotučnou nebo s dijonskou…
Kámoška dělá takovej obyčejnej,ale taky moc dobrej, opeče na kostičky pokrájenej gothaj (poctivej,od NAŠEHO ŘEZNÍKA)
brambory, majolka
pokrájené nakládané okurky
cibule, vařená vejce
salám na kostičky (kvalitní Gothaj)
plnotučná hořčice,pepř,sůl
Jinak se nedává už žádná zelenina, hrášek, nic, tohle je všechno…..
Miluju Vánoční bramborový salát, možná proto, že ho fakt dělám jednou do roka (rofl) . U nás jede klasika – erteple, mrkva, vajička, sladkokyselý oharky, domácí majonéza a trocha nálevu + lehce smažena cibulka (ne do hněda!). Mňam, miluju ho – nejlepší je na druhý den.
Co se týká toho Vídeňského salátu, tak ten je u nás znám spíš jako Hlohovecký a abych řekla pravdu, moc mne nenadchnul (rofl) . Terka, když byla kdysi dávno ve Vídni na měsíčním kursu a byla ubytovaná v soukromí, tak pravila, že toto bylo jediné jídlo, které bylo pro ni nepoživatelné, ač jinak paní domácí vařila přímo excelentně. Prostě pro ni to byly kyselé brambory, ale je fakt, že ona ani ten brsalát nejí 😉
Dělám salát s kořenovou zeleninou, cibulí nebo pórkem (ten se mi lépe tráví) a ne s majolkou ale tatarkou 🙂 .
já cibuli spařím horkoou vodou,nechám okapat, vysuším na papírové utěrce a bez problémů..porek mne nenapadl,to zkusím….
Taky cibuli spařuju a taky dávám pár jablíček.
Naše mamina na salát vařila spolu s bramborami i kořenovou zeleninu…:o/ Dodnes je mi z toho pomyšlení mdlo. Proto salát dělám jen z brambor, cibule, okurky, šunky a majonézy. Nakrájené brambory osolím a poleju trochou dobrého nálevu z okurek, nechám trochu vsáknout a přidám vše ostatní. Někdy dám i vařená vejce.
tak to u nás ne, všechno zvlášť, vařívala mamka…
Naše taky. Však se ten zeleninový vývar dal použít do polévky. (vařilo se jen ve slané vodě).
Já vařím kořenovou zeleninu v osolené vodě s octem, bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Do poloměka a do salátu ji strouhám na hrubém struhadle. Vajíčka ani salám nedávám, jen okurky, cibuli a jedno jablko. majonézu napůl s bílým jogurtem. Zatím si nikdo nestěžoval 😀
Na kostičky Lído, zásadně na kostičky…struhadlo je jen pro lenochy… (to mám od mamky zafixované)
Ale já jsem lenoch (rofl)
Navíc ta napůl vařená zelenina mi v kostičkách připadá tvrdá a vzhledem k celeru i moc výrazná. Ve strouhané se to tak nějak vytratí 😀