BTW: Brambory… brambory?

Dívala jsem se na svoji skromnou zásobu brambor a přemýšlela, jaké koupím příště. Co nejsou děti doma už nezažívám podzimní „plnění spíže“, kdy jsem nakupovala brambory po velkých a cibuli po menších pytlech. Malé množství, jaké nám teď stačí, však nahrává jiným možnostem – třeba ochutnávat různé odrůdy:))

 

Po celá léta jsem byla věrná odrůdám, které si zvolil k pěstování náš soused. Doteď nevím, jaké brambory jsem vlastně jedla, jen vím, že většinou byly žluté a vždy velmi dobré – a skvěle skladované. Odebírala jsem je po pytlích a byla to všeobecně výhodná dohoda.

Letos nás sucho citelně zasáhlo, u souseda se urodilo mnohem méně brambor než obvykle. Navíc naše domácí spotřeba je teď tak malá, že kupování po pytlích nepřipadá v úvahu – nedokážu je skladovat tak, aby mi při pomalé konzumaci vydržely v dobré kondici.

 

 

Tak jsem kupovala brambory tuhle a támhle. Až jsem jednou jela do Trutnova a ve Stříteži inzerovali, že mají k prodeji rohlíčky. Ne pečivo, ale brambory – keřkovské rohlíčky. Neodolala jsem a koupila rovnou deset kilo, protože tohle jsou úžasné brambory! Pevné, plné chuti, jen se musejí vařit trochu déle než jiné odrůdy. Jsem milovník brambor a konzumace těchto rohlíčků se dostala na úroveň mlsání. Třeba prosté brambory na loupačku, ach! 😛

Pamatuju si, jak jsem kdysi vedla debaty nad odrůdami brambor v naší zelenině (obchodě se zeleninou:)) – kupovala vždy pár kusů a ochutnávala, abych se rozhodla správně, než jich koupím víc. Zjistila jsem, že svět ušlechtilých brambor se vyrovná světu ušlechtilých vín! Odrůd je mnoho, zatímco do obchodů se jich běžně dostane jen zlomek. Ale i ten stojí za prozkoumání.

 

 

Vím, že pokud je člověk závislý na nákupech v supermarketu, obvykle zjišťuje jen varný typ, protože toho o mnoho víc o prodávaných bramborách nezjistí. A také si dobře pamatuju, jak jsem si zoufala nad bramborami v Norsku, kde se kromě standardních supermarketových našla nějaká rozšířenější nabídka jen u Turků – a to jen někdy.

V Anglii to bylo o něco lepší, hlavně díky tomu, že jsme bydleli na venkově a dalo se tak občas zajít na farmářské trhy. Jenže Angličané brambory rádi pečou nebo dělají kaši, tedy upřednostňují ty moučné (varný typ C), zatímco já mám radši ty pevné (A nebo B). Řeknete si – ta nadělá kvůli obyčejným bramborám! Jenže jestli si někdo vychutná vína, jiný pivo, já brambory 🙂

 

A tak se dnes ptám vcelku jednoduše: rozlišujete odrůdy brambor natolik, aby vás to vedlo k preferencím při nákupu? Jak nejradši připravujete brambory – jako přílohu?

 

Aktualizováno: 26.11.2018 — 18:44

83 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Zemiaky milujem a beriem to demokraticky – všetky odrody na všetky spôsoby. Keď majú v obchode viac druhov, beriem zo všetkých a potom si ich doma spokojne obzerám a vyberám, čo z nich bude… Ja skrátka na zemiakoch môžem žiť, vôbec ich nepovažujem za prílohu, pre mňa sú tou najlepšou časťou jedla 🙂

  2. Mňam, brambory. Znám dívčinu, co si vzala Peruánce, a ten dělával o bramborách pravé přednášky. Padesát odrůd se prý v Peru pěstuje a v totální nadšení ho uvedlo, když vědci kdesi v horách vyšťárali padesátou první, divokou. Každá prý je dobrá na jinou úpravu. Kam se hrabeme s A,B,C. 😀

    Jinak, v tom Peru se vezmou brambory, rozháží se po dvoře a nechají tak, než seschnou. Přes den na ně praží, v noci mrzne, takže vyschnou a zesládnou, a pak se z nich vaří sladká kaše, zvaná (stejně jako takto upravené brambory) foneticky „čuňo“. Takže můžete hádat, co znamená úsloví „udělám to, až rozkvete čuňo“.

    1. na „čuňu“ nikdy nevykvete Fleming? to by potom časovou osu určovalo s větší matematickou přesností 😀

  3. Nejúžasnější bramborová příloha, kterou jsem kdy jedla, byly bramborové šišky mojí maminky. Ale pozor, nikoliv vařené, ale smažené! Mňam! 😛 Nebylo to nijak extra zdravé, ale tenkrát se to tak neřešilo, a dobrota to byla veliká!

    1. tak tuhle bramborovou specialitu jsem ještě nejedla, milá Hančo 🙂
      Mně zase chutnala bramborová kaše zahuštěná žloutkem, kterou byly naplněny kápie – ty se potom chvilku zapekly v troubě. Mňam!:))

        1. A jen uvařeným, neosmaženým, se na Vysočině i jinde na Moravě říká šulánky. Nejlepší jsou s mákem nasladko.

          1. Brr. Ač jsem byla velmi žravé dítě, tak toto mi nechutnalo, to bylo za trest. K šiškám má být uzené, cibulka a zelí 😉

            1. Já je jako dítě měla ráda, chutnaly mi, bylo to jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Tu Tvou variantu jsme si dali včera v restauraci našich kamarádů, která je překvapivě dobrá a překvapivě v tzv. brněnském Bronxu; byli jsme tam před naším každotýdenním filmovým klubem; jako každé pondělí jsme se byli kouknout na něco pěkného, včera Jarda pouštěl toto: https://www.csfd.cz/film/91695-duch-ulu/prehled/ – byl to velmi krásný a velmi křehký film, jeden z nejhezčích, co jsem kdy viděla. Ještě teď na ten film myslím, byl to opravdu silný zážitek.

  4. Brambory mám ráda na všechny způsoby. Plodina je to velmi použitelná a Kolumbovi a posléze Španělům díky za to, že se k nám do Evropy dostaly.
    Keřkovské rohlíčky u nás nemáme, ale něco podobného ano, říká se jim mandlové brambory. Jinak jsou v distribuci brambory ze zemí F, DK, NL a několik odrůd norských. Bílé, červené, jedny ze severního Norska se jmenují Zlaté oko a viděla jsem i skoro černé. Nejraději kupuji francouzské, jsou lahodné a heuréka!, nemusím je loupat. Slupka je tenká a dobrá. Také se tu prodávají spec. brambory na chipsy a i k různým druhům jídla. Dost mě to překvapuje, Norové nejsou žádní gourmeti, ale tady se pochlapili. Bramborám třikrát zdar!

  5. Jo ve Španělsku brambory taky byly jen na hranolky, nějaké dělení na vaření a tak nepřicházelo v úvahu.

    Ale co mne poslední dobou opravdu ničí je kvalita brambor v restauracích. Když se z práce chodí na meníčka, tak se dá sledovat ta kolísavá kvalita. A mohu zkušeně říci, že 80% restaurací neumí vybrat a uvařit brambory! A nejhorší to je překvapivě u opékaných ve slupce, na rozmarýnu apod. Brambory jsou často tvrdé, bez chuti, těžko rozkrojitelné (protože moderní restaurace dává velké opékané kusy), někdy i zelené uvnitř! Vařené brambory jsou zas často takové „polystyrenové“. Ale i výjimky se najdou. Je to restaurace hotelu Rajská Zahrada v Novém městě nad Metují. Měli tam česnekové brambory, opečené malé kuličky na česneku a takovou chuťovou hitparádu, to jsem dlouho nezažil, u brambor jestli někdy. Fakt doporučuju!

    1. Já mám pocit, že běžné restaurace odebírají brambory již oloupané a že tam tuplem není z čeho vybírat – jo a je to jednou tákle a podruhé onákle a samozřejmě skoro vždy děs …

      1. Jestli jsou to ty, co se vozí v podezřelých nálevech oloupané v kýblech, tak to je fakt děs běs. Nechápala jsem, jak může být brambora svrchu nedovařená, uvnitř rozvařená, ale jde to… 🙁

          1. Ty znám se svých brigádnických restauračních a hotelových let. Ale taky i škrabku na brambory, bývala vždycky v tom nejtmavším a nejstrašidelnějším místě hotelu, třeba taková Slávia na Solniční – navrch to byl luxusní hotel, dole by se člověk fakt bál. Snad už to tam opravili, už je to opravdu dlouho, co jsem tam brigádničila.

    2. Říkám tomu skleněné brambory… naštěstí tady ve Dvoře, v Country salonu (momentální volba č. 1 pro meníčko) mají brambory vždycky dobré 🙂

  6. Ach jo – přiznávám, že na brambory jsem barbar. Dokud žili rodiče, vařila jsem ty, které byly ve sklepě (rofl) , teď ty, které jsou v obchodě nebo u místního prodejce brambor. Dokonce jsem dlouhá léta ani netušila, že existují typy A, B, C – a i teď se musím kouknout na informaci, na co který typ je dobrý.

    Holt víc chápu odrůdy vína než brambor, jsa z kraje vinorodého a ne bramborářského – i když, samosebou, erteple se u nás pěstovaly ve velkém, ale hlavně se pasírovaly přes prasátka, kačeny a slípky. No a to uznejte, tam bylo keřkovských rohlíčků přece jenom škoda. Takže doma se erteple dělily jen na skorý a neskorý (chuckle) – teda na ty, které se vykopaly před hodama nebo až po hodách.

    Jinak já brambory miluju – nejoblíbenější bramborové jídlo jsou umyté, rozkrojené na půlku a pečené v troubě a konzumované s česnekovým máslem. Mňam. Jinak brkaše, bramborák, erteplový guláš, vařené, hranolky v troubě (pečené, ne smažené), jednou v roce na Vánoce salát (už se těším!) a když jsem v jó dobrém rozmaru a mám vařené v šupce, tak udělám přesňáky (bramborové placky s povidly). No a plněné bramborové knedlíky škvarky či uzeným a s dobrým zelíčkem, tak to taky mohu, ale ty si radši dávám u nás v hospodě, páč se mi s tím nechce paplat.

    A zakončím tklivou vzpomínkou na erteple, vařené v kotle pro drůbež i brav 😉 . Když jedna lítala celý den po venku a matička s tatíčkem byly v práci či na poli, a nebyl čas si ukrojit ani ten pověstný kajic chleba se solí, tak šáhla do kotle, rozlomila hlízu, vyhryzla nažloutlou masu a zbytek vrátila (prasata si nestěžovala) … a když ty erteple byly ještě teplé … ó, lepší než kaviár! Anebo se na oběd pár erteplí zbavilo šupky, nakrájelo na kousky a šup s nima do černýho kastrolku na domácí sádlo a tak dlouho ohřívat, až se přichytly na dno – pak posolit, vzít žičku, sednout na násypy na stoličku a debužírovat přímo z teho kastrólku, nakonec vyškrabat i ty přípečky – o jé, to byly krásný časy. Takové obědy jsem mívala se stařečkem, když jsme se navzájem hlídali (rofl) … já to zapijala mlíkem, stařeček červeným vínem a bylo dobře.

    1. YGO u vás na Moravě bylo dobře a určitě pořád je.
      Nechtěla bys sepsat ty tvoje vzpomínky na stařečka a stařenku na tvoje dětství.
      Děvčico joj to by se to četlo.

        1. Ale když o stařečkovi sem už toho napsala hodně … ale já se polepším a zase něco zbastlím, časem.

  7. Keřkovské rohlíčky kupuju pravidelně na vánoční salát. Jsou na něj nejlepší.

    Jinak kupuju brambory na našich plzeňských farmářských trzích u spřátelených zelinářů.
    Mají moc dobré.
    A co si budeme povídat nad krásným žlutým bramborem se srdce směje.

    Z bramborových jídel nejvíce upřednosňuji kaši. Dělám jí k řízkům, sekané nebo karbanátkům.
    Brambory jako přílohu dělám také a raději máme i bramborové knedlíky. Dělám je k vepřu-knedlu-zelu a i k pečenému kuřeti s nádivkou.

    A co by jsme byli bez brambor.
    Ještě, že nám je z té Ameriky přivezli.
    Víte, že si neumím představit, co bych vařila, bez brambor.

    1. „Víte, že si neumím představit, co bych vařila, bez brambor.“
      Míšo, tohle ti ze srdce podepíšu 🙂 Taky jím (občas) těstoviny, rýži, knedlíky, bramborové špalíčky… ale jen občas. fakticky žiju na bramborách 🙂

    2. Míšo,kdyby fakt brambory nebyly, to bys koukala,co by se našlo jídel…snad jedině my, je jíme takhle ve velkém, jinde je mají jako „zeleninu“, takže je domíchají k zelenině není to hlavní jídlo ani hlavní příloha…
      co se tu jedlo,než objevil Kolumbus Ameriku a následně brambory? Luštěniny, placky,chleba…dost dlouho trvalo,než je sem dovezli a naučili se je jíst….u nás se objevily v 17.století..Marie Terezie je následně koncem 18.století dovezla z Pruska a nařídila ve velkém pěstovat,aby zamezila hladomoru.

      1. Já mám někde mezi knížkami zapadlou knížečku s názvem: Co se vařívalo v 15. století, nebo tak nějak. Až budu bordelit v knihovně, určitě ji vytahnu, můžu poslat nějaké recepty, jen tak, pro zajímavost.

      1. Jo a ad „Víte, že si neumím představit, co bych vařila, bez brambor“ si dovedu představit docela dobře – MLP vloni nějak touhle dobou ne příliš dobře vyšly testy na cukr, takže jsme brambory, jakož i jiné přílohy včetně těstovin a rýže, téměř vymazali z jídelníčku. Docela trpím. No ale když jsou doma děti, přeci jen nějaká příloha je, tak aspoň něco.

    3. V Albertu za rohem. Kilový pytlík, protože ve špajzce je poměrně teplo, takže dlouho nevydrží a když se sní, což je tak za dvakrát až třikrát, vezmu další. Občas jsou dobré, občas méně, jak už to v supermarketech bývá. a k nim většinou balkánský sýr, když už hotovky chtějí nějakou tu změnu.

  8. Už druhým rokem mám takové brambory, jaké pěstuje tatínek mého šéfa 🙂 Loni pevné žluté, letos nějaká červená odrůda, která se dokáže rychle rozvařit, jenže jiné se neurodily (navíc prý vypadaly, jako by se uvařily už v hlíně). Skladovatelnost skvělá, jen letos jich mám jen jeden pytel, tak dojde i na obchody, ach jo… já tak nesnáším takový ty jak skleněný brambory z hypersuper…

    1. Řekla bych, že je to stejný výběr, jako u nás – brambory od souseda 🙂 Nevím jaké, ale budou dobré 🙂

  9. Já brambory miluju, ale abych si vybírala podle odrůd – to zase ne. Ovšem já je v krámě nekupuju už leta. Za JZD jsme měli deputát a to jsme si pěstovali pro sebe, povětšinou byly velmi dobré. Teď už leta nakupuju u tří soukromníků, hlavně mne zajímá, aby byly dobře skladovatelné. Letos jsme vyzkoušeli farmu poblíž Kubova bydliště a tam měli brambory vskutku famózní. U nás jednoznačně vede kaše, zejména proto, že ze zbytků dělám bramborové placky…. Ale jednoznačně kdybych byla vegetarián, brambory by byly na prvním místě mého jídelníčku (jenom ne vařené ve slupce)

      1. Bramborová kaše, sůl, hrubá mouka, vejce. Poměr Ti nepovím, prostě vejce vezmi co nejmenší, abys to moc nenamočila, jen aby se to spojilo. Mouka tolik, abys vyválela a drželo to pohromadě. Přesnou konzistenci stejně zjistíš pohmatem. Jestli máte raději křupavé, dej víc mouky. Nemůžeš to zkazit, při pečení první zjistíš, kde udělali soudruzi z NDR chybu.
        Jo a o level výš jsou placky plněné, které právě z té kaše jsou nejlepší. Moje maminka dávala rozkrojený párek, ale já vyválím placku, na polovinu vyskládám libovou anglickou, přehnu, zadělám kraje a peču vlastně dvě placky najednou. Jedna pánev jedna porce. Napiš, jak se povedly

        1. Přesně takhle jsem se to naučila od mamky, ta si na to někdy zvlášť brambory uvařila, nebo je udělala z části těsta na bramborové knedlíky. Mamka je dělala i na sladko, taky s makovou náplní, ale hlavně je plnila (a já taky) na kostičky nakrájeným opečeným salámem. Ke špenátu, s kysaným zelím, nebo jen tak do ruky. Stačí mi dvě, a mám večeři.

          1. Tohle dělám ze zbylého těsta na škubánky (teda dělala jsem, nějak jsem na ně zapomněla, to bude chtít napravit).

        2. placky ze zbytku kaše děláme stejně, mouka fakt hrubá , někdy dám krupičku,protože mouku nemám, když se dá mouky moc, po vystydnutí jsou placky hodně houževnaté….můžeš do toho těsta hodit hrst škvarečků…
          tak jak Inka plní naslano,já jsem si rozmlsala kamarády na Beaveru plněnejma plackama na sladko- plním makovou náplní nebo povidlama….ale pud sebezáchovy funguje,tohle tam dělám, jen když nás je do 10 lidí……

          1. počítám, že by si tě tam nejradši nechali napořád a vařit bys musela každičký den, viď? 🙂

            1. jo,už jásali,že na vánoce udělám ptáčky, vyloženě si o ně řekli jako o vánoční jídlo…..

      2. hlavně z kaše hladké nebo jen lehce rozšťouchané ( kousky brambor nevadí), ale ne z našlehané, to by nešlo spojit. z našlehané jedině pusinky,tvořítkem stříkané na plech :-)postup, jak píše Inka – radím základ vytvořit v tom hrnci, kde se nalézá kaše, až pevné těsto válet na pracovní ploše. do těsta můžeš nastrouhat sýr ( klidně i modrý), naházet bylinky nebo přidat trošku prolisovaného česneku. mamka smažívala plněné tak, že dělala malé placky, plněné strouhaným šunkovým salámem. i houbami možno plnit. smažím na mixu oleje a sádla, aby to vonělo 🙂

          1. my ji mícháme ručně ( šlehač mám ), máme radši hustší. „našlehanou“ myslím tu, co někdo upřednostňuje, vyšlehanou úplně do hladka, v konzistenci bílkového sněhu. no a z té naší husté je těsto na placky jedna-dvě 🙂

            1. My děláváme tu našlehanou, ale jako bílkový sníh asi není.
              BTW. Tu Renatinu luxusní se smetanou (se spoustou smetany) jste některá zkoušela?

  10. Keřkovské rohlíčky jsou salátové pevné brambory, používám je jen na salát, na loupačku mám raději takové ty rozpadavé…vyhovuje mi dělení dle varných typů, protože,co si budeme namlouvat, z keřkovských hedvábnou brkaši neudělám….brambory kupuju v Globusu, běžně mají výběr z 5 odrůd, alespoň u nás..a nebo se stavím na trhu, ale ne teď, když tam mají brambory celej den venku,přijdou mi namrzlé…..

    1. Já se k rohlíčkům dostanu málokdy, protože u nás v zelenině je neberou, asi pro tu vysokou cenu. Ale prostě na té cestě do Trutnova volaly, vábily… 😀

    2. Bramborovou kaši miluju, ale málokdy dělám. To proto, že ji miluju a neumím jí sníst jen maličko – a navíc, s mlékem a máslem to jsou prostě kalorie navíc. Ale úžasné kalorie! 😀

      1. mléko není úplně nutné – např. dietářům se dělá tak, že se namísto mléka přilévá voda, ve které se vařily. když plánuješ následně bramborové placky, je to skoro i lepší.

          1. naštěstí ne – a když chce Dede odlehčit, lze takto. fakt jsou placky z kaše bez mléka zajímavé 🙂

              1. asi záleží na bramborách… já ji jedla i placky z ní a bylo to OK. jo, vařila se s bramborami snítka libečku 🙂

                1. Čestvý libeček hodně vylepší brambory především na jaře, kdy už nebývají v té nejlepší kondici.

                  1. Já je vylepšuju celerovou natí – kdykoliv. To mám moc ráda:)) (a když nemám nať čerstvou, mám mraženou:))

      2. Dede, pokud do kaše nedáš to máslo, tak má míň kalorií než samotné brambory. Nikdy kaši s máslem nedělám a je i tak dobrá.

    3. a nejraději mám pečené v troubě a brkaši a na loupačku….a bramborový placky…brambory se mi nikdy neomrzí…. a mimulý víkend jsem ochutnala hranolky smažené v hovězím tuku a byly famozní…

    4. Keřkovské rohlíčky jsem občas kupovala na vánoční salát, ale stojí majlant, což chápu, protože blbě rostou a je jich v důlku málo. Na salát dobré, pevné, ale zvládnou to i jiné.

  11. Rozlišujeme natolik, abychom věděli, že pěstujeme Rosary. Jsou červené, podle nás dobré a dokážeme s nimi dosáhnout docela vyrovnaných výsledků. Skladujeme jak dokážeme. Letos to bude bída. Ne v množství, ale protože sklizeno bylo hodně brzo, museli jsme je mít uložené celé léto a horko jim moc neprospělo.
    Rohlíčky nemáme. Jejich péstování je děsná otrava. A navíc nám zase tolik nechutnají.

    1. Sousedka (bramborová) mi včera říkala, že ty jejich jim taky dělají starosti – snaží se klíčit už teď a to je obvykle mají jak nové až do května. Možná byly letos prostě moc teplé sklepy – s tím počasím.

    2. My jsme nechali brambory v zemi a sklízeli v době jako jiné roky. V té mírně vlhké hlíně jim bylo líp než ve sklepě.

  12. Já taky můžu brambory všelijak. Teď zrovna mám ještě půl pekáčku francouzáků :). Mám ráda ty moučné, „uvařčivé“, jak říkala mamka. Klidně z nich udělám i salát, protože je nepasíruju tím krájítkem, ale tak, jak jsem se to naučila od mamky, odkrajuju kousky špičkou nože. Brambory jsme pěstvoali i tady, mám osvědčené odrůdy Agrie nebo Impala. Teď už nejsou lidi na zrytí záhonu, tak si je kupuju. Když se dokopu některou neděli na trh do Štítar, tak si tam koupím 5 kilo, podle odrůdy. Ve vedlejší vesnici je velké zahradnictví, prodávají i na tržíčku na náměstí, tak si kupuju i od nich. Letos to ale byla dost bída, takže zase budu muset nakupovat v Kaufu. Tam mě štve, že sice napíšou, že jsou žlutomasé, ale odrůdu nenapíšou, ono je to asi těžké, taky nakoupí, co je zrovna v nabídce velkoobchodu. To si radši koupím ty francouzské, jsou napytlíkované podle varného typu. Jsou ale pekelně drahé.

  13. Keřkovské rohlíčky kupuju, kdykoliv na ně narazím. Jsou skvělé na salát i na loupačku. A protože půlka mojí rodiny pochází z Havlíčkova Brodu, kde sídlí Výzkumný ústav bramborářský, ochutnala jsem už lecjakou odrůdu. Bohužel v supermarketech lze koupit jenom zlomek z té široké škály.

    1. Koukala jsem na seznam odrůd a je skutečně obrovský – a navíc je to hodně krajové. Někde se pěstuje to, jinde ono. My jsme tady pod horama taky bramboroví a nejspíš jinak, že kolem toho Havlbrodu:))

    2. Renáto, přízeň Ti upřímně přávidím 🙂 no, my zase máme tu přízeň na Moravě, tak jsou ořechy, jablka, víno a slivovice, že ano 🙂 brambory poslední roky kupuji na uskladnění od kolegy, jehož rodině vrátili v restituci hospodářství… druh jsem nezkoumala, jsou velké, pevné, žlutomasé a výborné na všechny způsoby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN