PÁTEK S GURMÁNKOU: Jablkovec a křížaly, aneb jedno jablko denně

Tématem mého podzimu je minimálně jedno jablko z vlastní sklizně denně. Zatím se mi daří jablečné počty násobit tím, že s jablky vařím i peču. Jablku musím přičíst ke cti i to, že se nám zatím nezprotivilo. Ani čerstvé, ani sušené.

 

 

Právě jsem sebrala první várku jablečných křížal a naplnila jednu velkou sklenici. Jablečné plátky jsou pružné, sladkokyselé a tím pádem i neodolatelné, takže se sušením hodlám pokračovat. Mezi krájením jablečných plátků se najde trochu času upéct jednoduchý hrníčkový moučník – jablkovec.

 

Jablkovec aneb jablečná hrníčková buchta

2 hrnky hladké nebo polohrubé mouky

1 balíček prášku do pečiva

1 balíček skořicového cukru + 1 b. vanilkového cukru

½ hrnku cukru (125 ml)

½ hrnku oleje nebo vlahého rozpuštěného másla (125 ml)

½ hrnku mléka (125 ml)

2 čerstvá vejce

*

800 g jablek

šťáva z ½ citrónu

hrst vlašských ořechů (cca 5 lžic)

hrst rozinek (cca 5 lžic)

šťáva z ½ citrónu

 

 

Postup přípravy:

Jablka rozčtvrtíme a zbavíme je jádřinců. Neloupeme. Část nakrájíme na malé kostičky, část hrubě nastrouháme a v míse smícháme s citrónovou šťávou. Ořechy nasekáme na hrubo, rozinky spaříme horkým čajem a necháme je změknout a nabobtnat. Kdo má rád, přidá si k čaji i trochu alkoholu (rum, brandy, jablečnou pálenku – calvados).

Těsto připravíme smícháním všech suchých ingrediencí ve větší míse (mouka, prášek do pečiva, cukr) a postupně přidáváme mléko a olej či rozpuštěné vlahé máslo, vejce. Když je těsto vymíchané do hladka, přidáme jablka, ořechy, rozinky a dobře promícháme.

Pečeme v koláčové formě, vymazané máslem a vysypané polohrubou moukou nebo jemnou strouhankou na 175 °C cca 40 minut v režimu horkovzduch.

 

 

 

Recept na jablkovec je k nalezení i ve starých českých kuchařských knihách. Např. Marie Janků-Sandtnerová pod označením jablkovec připravuje v pekáčku zapečený moučník, který sestává z plátků rohlíků navlhčených mlékem a prokládaných plátky jablek atd., tedy pokrm, který připomíná spíše nám dnes známou jablkovou žemlovku, lidově zvanou „zemlbába“.

 

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová / www.gurmanka.cz / Kuchařka ze vsi

 

Aktualizováno: 8.11.2018 — 15:34

27 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Jablkovec vypadá dobře a řekla bych, že chutnat musí ještě líp! Dala bych si hned. Zaujalo mě to, že se jablka neloupou – to je úspora času! 🙂 Asi co nejdřív vyzkouším.

    1. Upekla jsem ho dnes a chutnal nejen doma, ale i na návštěvě, kam jsem ho vzala – a to jsem neměla ořechy! (Už je mám, aspoň na příště:))
      Jo, je to velmi rychlé a prudce jedlé. Moje jablka byla „matčina“ 🙂

      1. Matčino je výtečné jablíčko, stará odrůda – kdoví, jestli se dá ještě sehnat stromek. možná u nadšenců, co se zaměřují na původní odrůdy.

        1. No, průřez kmenem naší jabloně by vypadal jako C… ta už není jen dutá, ta je vykotlaná. Už aspoň pět let zakazuju o ni opřít žebřík a proti vší pravděpodobnosti stále žije a rodí 🙂

  2. Podobný recept máme v rodinných receptech jako Bretaňský koláč. Není v něm mléko a na 150 g mouky a 150 g cukru jsou 4 vejce a ta se vyšlehají. Jinak je to stejné. Ještě připomenu jablečný crumble, horký nebo studený, mňam.

  3. jak to tu pročítám, tak mi ještě naskočila jablečná pěna do trubiček, trubičky s touto pěnou,dostávala moje mamka od paní,co k ní chodívala s poštou, když měla svátek…potom paní zemřela a bylo po trubičkách a recept si nevzala (headbang)

  4. jsme jablečná rodina od špajzky k tabletu – takže jedno jablko denně musí být, ať je venku horko nebo mráz 🙂 jablkovec vypadá skvostně a mám na něj chuť teď hned 🙂 u nás bude tento víkend jablkový koláč s tvarohem a dýňový z Hokkaidó, co ještě stále čeká na svoji příležitost na zahradě 🙂

  5. Tak tohle vypadá dobře, vyzkouším.
    A také přispěji jedním rodinným receptem – je to rychlé, variabilní a dobré.
    5 větších jablek oloupeme, ostrouháme na velkých kapkách do mísy. Přidáme 3 vejce, půl hrnku mléka, půl hrnku oleje a necelý hrnek krystalu. To je základ; vše necháme odstát, občas zamícháme (cukr se rychle rozpustí). Nachystáme si zbytek: jeden hrnek polohr. mouky s jedním práškem do peč., dále pak další hrnek něčeho (polohr. mouka, strouhaný kokos, strouhané ořechy…), přidáme k základu. Můžeme dát péct jen takhle (180 st. cca 30 minut). Můžeme ale přidat různé dobrůtky: rozinky, brusinky, nasekané ořechy, nasekanou čokoládu…
    MLP má rád ještě konečnou úpravu: po upečení (kontrola špejlí) vypnu troubu, pokladu horkou buchtu čtverečky hořké čokolády a šoupnu ještě chvíli do trouby. Čokoláda krásně změkne, dobře se roztírá (hlavně neteče jako poleva, takže dělám na polovinu buchty, aby si pochutnali i ti, kteří čoko nemusí). Je vláčné, dobré, dlouho vydrží (když schováte). :o)

  6. pokud bych si měla vybrat tři jídla z jablek, budou to:
    1. štrůdl (ale jen ten náš)
    2. jablečné plátky v těstíčku
    3. žemlovka nebo jabkové knedlíky

    no , já vím, že jsem napsala 4, ale to druhé,je spíše dezert 😉

    mám ráda i křížaly, pečená jablka v županu,celerovo-jablkový salát a jablečný kompot.
    Mám ráda mošt, cider a calvados..

    co z jablek nemám ráda, jsou jablka v huse nebo v kachně..

    Ovšem nejlepší je stejně utržený čerstvý jabko,opucovaný o kalhoty a schroupaný ještě pod stromem…..

  7. Možno som to tu už niekde dávala, ale pridám klasické jablkové pité – ako píše dolu Inka, to sú tie dve placky a medzi nimi jablká. Cesto je v podstate linecké s práškom do pečiva, ja robím z pol kila hladkej múky, celého zmäknutého masla (250 g), dvoch celých vajec, 1 prášku do pečiva, 2 lyžíc práškového cukru, 1 vanilkového cukru, väčšej štipky soli a ak sa cesto vzpiera spojeniu, trošky teplej vody. Cesto sa môže nechať odležať v chladničke. Nastrúhať 8 veľkých jabĺk výraznej chuti (napr. golden delicius neodporúčam) a ak chcete koláč s aj orechmi, tak zomlieť cca 200 g vlašských/lieskových orechov a osladiť ich podľa chuti práškovým cukrom (naša babička orechy nedávala, až mamina to takto vylepšila). Cesto rozdeliť na polovice, jednu vyváľať na placku na pečiacom papieri približne do veľkosti dna plechu a aj s papierom preniesť do plechu. Posypať rovnomerne polovicou orechov, navrstviť jablká (dobre je narobiť si kôpky a rozhádzať ich napr. vidličkou), na jablká rozsypať druhú vrstvu orechov a na ne vyváľanú placku z druhej polovice cesta. To môže byť trošku problém, treba ju preniesť na valčeku a cesto sa v tomto štádiu už rado trhá, ale to nevadí, čo sa odtrhne, zaplácnite (a ako hovorí moja kamoška, zožerie sa to tak či tak). Vrchné cesto opatrne tu a tam poprepichovať vidličkou, aby mala kade unikať para z jabĺk. Piecť na 170-180°C do zružovenia povrchu a zozlatnutia okrajov. Posypať práškovým cukrom a keď vydržíte, dobre je nechať pité odstáť v plechu do druhého dňa, aby cesto od jabĺk zmäklo a chute sa spojili. Názov pité je z maďarského almás pita, čo je proste jablkový koláč 😛 (to je silne zalizovací smajlík)

    1. Tohle mi připomnělo koláč, který dělává maminka – aby to dobře vypadalo, tak tu druhou půlku těsta na koláč nastrouhá na velkých kapkách – vypadá to zajímavě, je to méně pracné a není třeba propichovat, vždycky tam nějaká mezerka zůstane…

    2. Tak tchýňka tam má osminu litru mléka a šťávu a kůru z jednoho citronu. Vršek se omatlá vajíčkem a posype ořechy. Já tam ještě dávám zkaramelizovat trochu cukru

    3. druhou placku si vyválej na peč. papíru, sroluj a pak lehce přeneseš na pekáč. Papír slož nebo sroluj a nech na příště.
      Já toto dělám když peču dvě placky s jablky promíchanými s van. pudinkovým práškem.

  8. Takový nějaký jablkoň dělala moje maminka s kakaem, bylo to moc dobré. Jablka mám a kdyby ne, máme kousek do sadu a myslím, že letos budou prodávat celou zimu. Štrůdly různé můžeme nahusto, Bimbova maminka dělá jakýsi koláč – dvě placky a mezi nima jablka, taky je to moc dobré. Zemlbábu bych také mohla častěji, než zvládá Bimbo. No a prokousávat se mísou očištěných a nakrájených jablek, to je u nás dlouhodobě zimní sport

    1. Inko, jen bacha – 100 g jablek má 230 kJ a 11 g sacharidů. Dlouhodobé provozování tohoto sportu vede k nárůstu hmotnosti provozovatelů, o zvýšení glykemie nemluvě.

        1. taky si myslím…tři kila jablek na posezení nikdo neschroupe a u jednoho-dvou vláknina a vitaminy převáží ty minusy v podobě sacharidů. taťka měl taky DB ( inzulin) a jablka měl povolená v běžné míře – na syrovo, jako kompot nebo v málo sladkém štrúdlu.

            1. Tak ono se to nezdá, ale když jsem to počítala, ne sobě, já ty jabka naštěstí nemůžu (ani je nemiluju), tak to byl docela významný kus jídla…

  9. Ten recept na jablkovec je prima. Když se vezmou ingeredience do hvězdičky, místo dvou hrnků mouky se dá jeden a půl, vejce jedno, kypřícího prášku půl balíčku a nějaká jablka nasekaná nadrobno, jsou z toho prima mufiny. Těsto je hotové, než se rozpálí trouba, a upečeno za dvacet minut. Jak rychle snězeno, to se radši neptejte… 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN