PÁTEK S GURMÁNKOU: Švestkový koláč aneb švýcarský Zwetschgenwähe

Co se švestkovou úrodou? Letos je mimořádná švestková úroda. Jako majitelka ovocného sadu mám pochopitelně v malíku pár zaručených receptových trumfů z české kuchyně.

 

 

 

Sezóna švestek v mojí kuchyni probíhá asi takto: Ovocnými knedlíky to všechno začne. Potom přijdou na řadu recepty na plné plechy skvělých švestkových koláčů z těsta kynutého i litého. Těsto se zadělává jak smetanou, mlékem, jogurtem, tak i kefírem, protože takové koláče jsou nejvláčnější. Švestky na povrchu mohou být posypané sladkým mákem, mandlemi, skořicí, ořechy a máslovou drobenkou.

Potom se přejde na přípravu domácích švestkových kompotů. Švestky půlím, odpeckovávám, prosypávám je cukrem a ve sklenicích je dobře upěchuji. Zavářím je ve vlastní šťávě, aby jejich chuť byla co nejautentičtější. Vaření povidel je oblíbený proces, který vyžaduje trochu času navíc, ale mám léty vychytaný recept, který mi nezabere mnoho času a tak se povidla ve sklípku na poličkách každoročně pěkně kupí.

Zbytek zralé fialové nádhery nechám vypálit v nedalekém lihovaru, o zbytek se rozdělím s kamarády, kteří k tekutým švestkám mají kladný vztah. Pořád mi zbude dost švestek na to, abych je nechala nasušit na zimu. To aby bylo dost do staročeského vánočního receptu na muziku i na omáčku, bez které se neobejde kapr na černo.

Dobré sušené švestky fungují a vždy fungovaly jako vynikající pamlsek, když přišla chuť na něco sladkého. Je evidentní, že bez dobrých švestek se česká kuchyně neobešla a neobejde se ani dnes.

 

 

I když ve své kuchyni ctím všechny naše tradiční české recepty se švestkami, přesto jsem se nechala očarovat vynikajícími švýcarskými koláči, které se pečou v sezóně zejména v kraji kolem švýcarské Basileje (Basellandu – Basilej venkov) a sousedním francouzském Alsasku, tedy v místě, kde jsem nějaký čas šťastně žila. Ráda se tam vracím, jako do svého druhého domova. Vůně tohoto koláče mě tak trochu přemísťuje v čase do míst, kde ze mě mnoho zůstalo. Úplně si představuji, jak to tam pod pohořím Jura v tomto čase zase krásně voní po teplých koláčích…

 

Švýcarský švestkový koláč – Zwetschgenwähe

Koláče zvané „Wähe“ jsou ve švýcarsku velmi oblíbené a není podmínkou, že musí být jen se švestkami. Předností těchto koláčů je malý podíl tence vyváleného křehkého těsta, na kterém leží spousta čerstvého ovoce zalitého krémem připraveným ze švýcarského mléka a smetany. Podle vlastního uvážení se dá místo švestek použít i jiné sezónní ovoce, které právě dozrálo.

 

Množství těsta vyjde na 1 kulatý plech o Ø 29 cm

 

Potřebujeme:

 

Na těsto:

200 g polohrubé mouky

70 g jemně mletých vlašských ořechů

1/3 čajové lžičky mořské soli

80 g chladného másla

1 polévková lžíce jablečného octa

100 ml studené vody

 

Na náplň:

850 až 1000 g švestek, přepůlených a odpeckovaných

1 lžíce mletých ořechů smíchaná s 1 lžící dobré strouhanky

1 lžička skořicového cukru (mletá skořice smíchaná s třtinovým cukrem a rozmělněná v hmoždíři)

 

Na smetanovou zálivku:

150 ml plnotučného mléka (ideálně farmářská kvalita)

100 ml smetany (ideálně farmářská kvalita)

2 čerstvá vejce

2 polévkové lžíce třtinového cukru

2 polévkové lžíce škrobu (bramborového nebo kukuřičného)

1 lžička vanilkového cukru

 

 

 

Postup přípravy:

 

Z uvedených surovin vypracujeme v míse těsto, zformujeme ho do bochánku, zabalíme do fólie a uložíme na cca 30 minut do chladničky.

 

V mezičase připravíme švestky. Rozpůlíme je a odpeckujeme. Zapékací formu vymažeme máslem. Pokud použijete teflonovou s nepřilnavým povrchem, není vymazávání třeba. Do formy položíme těsto a rozhrneme ho do všech stran v tenké vrstvě. Já to dělám dlaní a poté prsty vytvaruji vyšší okraj. Těsto na několika místech propíchám ostrými hroty vidličky a posypu lžící jemné strouhanky nebo mletými ořechy. Dobrá kombinace je smíchat strouhanku s ořechy. Na tento základ nakladu do formy půlky švestek. Pokládám je natěsno, jednu vedle druhé tak, aby slupka byla dole a řez zůstal nahoře. Posypu lehce skořicovým cukrem.

 

V misce připravím smetanovou zálivku, kterou dobře prošlehám metličkou a poté naliji na koláč.

 

Koláč vložím do předehřáté horkovzdušné trouby a na střední příčce peču cca 30-35 minut. Doba pečení závisí dle toho, jak chci mít zabarvený povrch koláče. Já klidně pár minutek nastavím, aby měl koláč pěknou tmavou a leskle karamelovou barvu.

 

Po vychladnutí se koláč krájí mnohem lépe než právě vytažený z trouby, ale doma to mohu říkat, jak chci. Nikdo si nechce počkat.

 

Když se koláč povede tak, jak má, bude těsto na spodku koláče dosahovat cca 2 až 3 mm a nad ním bude spousta sladkých švestek obklopených jemným smetanovým krémem. Před podáváním se koláč může poprášit moučkovým cukrem, ale já na tom netrvám. Podávejte ho na talířku s dezertní vidličkou.

 

Co vy a švestky? Pěstujete, sklízíte, zavařujete a co z nich nejraději připravujete?

 

Dobrou chuť a ať Vám švestky letos neutečou bez rozloučení se v ústech nějakým dobrým koláčem přeje VŠEM Šárka Škachová / www.gurmanka.cz / Kuchařka ze vsi

 

Aktualizováno: 6.9.2018 — 16:59

62 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. To vypadá tak dobře, už se moc těším až to vyzkouším! Vždy jsem měl švestky moc rád.

  2. Dede, ještě k tomu sušení švestek – dávám je sušit na terasu, aby se v baráku nehromadila vlhkost a taky abych neposlouchala to hučení…

    1. Díky 🙂 zkusím to. Sušičku mám novou, teprve od loňska, nějakou… No, normální 🙂
      Suším v přístěnku, takže to půjde. Jinak dnes přijedou nájezdníci, bude plný Dům a pro všechny budu dělat švestkáče. Těsto už mám, tak se těším na to velekoulení – budou že tří tvarohů 😉

  3. Krásně vypadá ten koláč, i pejsek ho pozoruje s nelíčeným zájmem! 🙂 Hned bych si dala, ale chybí mi švestky, na zahradě je nemáme a nemám ani zdroj. Dělávala jsem dva druhy švestkových koláčů – jeden lehčí, s drobenkou a druhý s tvarohem, ten byl vydatný tak, že si člověk dal porcičku a byl málem po obědě. 🙂

    1. Hanča:

      Tak to je smůla. U nás to chodí tak, že o švestky zájem není, protože v sousedství jich také mají dost. Člověk by se rád o úrodu i o koláč s někým rozdělil 🙂 Letos jich půjde větší část do lihovaru.

  4. Švestky mám ráda snad v každé podobě, včetně té tekuté:)) nějaké na zahradě máme, ale jsou letos hodně červavé. nejlepší byly takové ty velké „pološvestky“, které se urodily jako první. teď jsme ve fázi švestek menších, českých.
    Dělám z nich povidla, ale ne ta klasická, spíš ta moderní, s cukrem. Loni byl úspěšný pokus kombinovat je s plody arónie. Mrazím je, zatím jsem je nesušila – Ivo, dáváš je do sušičky? Pokud ano, na jak dlouho a při jaké teplotě (asi:))?
    V naší rodině jsou nesmírně oblíbené švestkové knedlíky, hlavně taťka je ochoten je v sezóně jíst klidně každý druhý den:)) Jsou vždy z tvarohového těsta, sypané tvrdým tvarohem (nebo zacákané měkkým, když není tvrdý:)) s cukrem a rozpuštěným máslem. Když do toho nateče šťáva ze švestek, je ta sladká máslovo-švestková šťáva s trochou tvarohu mana nebeská 🙂
    Švestkové koláče dělám jak lité, tak kynuté, s drobenkou. Kynuté pak buď jen se švestkami, ve „svátečnější“ variantě se pod ně dá našlehaný sladký tvaroh s vajíčkem. Jo, je to taky varianta pro případ, že těch švestek není moc.
    Jako rychlý moučník mám ráda švestkové crumble – když se do něj přidá trochu nějakých kyselejších jablek, je to taky moc dobré (a rychlé:))
    Sušené švestky dávám do rýžového nákypu, do domácího müsli a pod maso:))
    Recept vypadá báječně, milá Gurmánko, zkusím ho.

    1. Já švestky suším v plynové troubě – na nejmenší plamínek a s pootevřenými dvířky – v sušičce to strašně dlouho trvá. Mamka je sušívala na plechu položeném na radiátoru, ale to bylo v časech, když trnky zrály v době, kdy se už topilo :O

    2. Dede, dávám je do sušičky, půlené bez pecek. V jedné sušičce se suší při 68 stupních, prý, v druhé při cca 65. Čas ti neřeknu, závisí na počtu plat (suším i 12 najednou), na velikosti švestek, zralosti, šťavnatosti. Ale pod 24 hodin to asi nikdy nebylo při tom množství. Musíš hlídat, ale přesušit je dá hodně snažení 😉

    3. Dede:

      Letošní hojnost švestek si zaslouží i hojnost naší pozornosti. Všechny máme v rukávu nějaký ten parádní recept na sladkou švestkovou dobrotu, tak ať nám to babí léto dlouho vydrží a pěkně voní švestkami 🙂

  5. Slivky milujem, ale zdroje nemajúc, musím kupovať supermarketové a tie sú buď ešte vnútri zelené a kyslé ako ocot alebo už pochodujú sami, nejak sa mi nedarí kúpiť nič medzi tým. Spáchala som toto leto až jeden kysnutý slivkový s posýpkou, okrem neterky si všetci pomľaskávali. Neterka je nežravka a nemilosrdný kritik (chuckle) . Ja osobne neznášam koláče, kde je hrubý flák suchého cesta a na ňom zvrchu postrašené desiatimi slivkami, tak sa snažím robiť tenké cesto a navrchu veľa ovocia. A neterka ma sprdla, že to ovocie predsa má byť ponorené v tom ceste a ona takýto koláč neľúbi. Vybavené, nejedla ho … (headbang)

  6. Jó trnky, těch letos byla opravdu velká úroda. Takže mám zavařené i nasušené. Posledních pár sklenic trnek (či-li povidel) mám ještě po mamce a vydávám je opravdu nerada, neb další už asi nebudou – kotel je už zrušený. Třených buchet s trnkama a posýpátkem jsem letos pekla do haleluja – a budu v tom pokračovat, na to mám ty zavařené (stejně tak dělám se zavařenýma marhulama – meruňkami). Pěry (švestkové knedlíky) nevařím, ale Terka je dělá moc dobré, tak se někdy nechám pozvat. U nás se dělají z tenoučké vrstvičky kynutého těsta, polité rozpuštěným máslem a posypané mletým makem smíchaným s mletým cukrem. Lepší než dort.

    1. hurá, že někdo taky sype knedlíky mákem !!!!!!!!! (y)

      akorát že já máslo dávám až na ten mák – obojího veeeeelmi bohatě… naposledy jsem měla máku plnej hlubokej talíř a politý bohatě, aby to bylo všecko „mokré“ – pak nemám kynout 😀 😀 😀

      1. no, švestkový jedině s mákem, ale jablkový a meruňkový,jen máslo,cukr,skořice….

        1. kdybych nesypala VŠECHNY mákem (meruňkový, třešňový, jahodový, borůvkový….), tak jsem se tady v Česku naučila s tvarohem – strouhaný tvrdý tvaroh, na to moučkový cukr a polít rozpuštěným máslem… taky to není špatný, no ale mák je prostě mák 😀 😀 (h) (h) (h)

                1. Mák na ovocné knedlíky proto, že ten si mamka sama vypěstovala, kdežto tvaroh by musela koupit (rofl) … a navíc je to daleko chutnější (chuckle) , protože ten tvaroh mi zasedal v krku

                  S nožkou jsem jak na trní – z berel mne bolí celé tělo (jak nejsem zvyklá), tak po baráku hopsám po jedné noze. Ale už zvládám umýt nádobí a ukuchtit vaječnou míchanici stoje na jedné noze. Bohužel, zametat musí Jeník. Prádlo a utření prachu bude asi muset počkat do úterý …

                  1. Neříkej mi, že dát prádlo do pračky a zapnout, nesvede, To by byl ještě větší mimoň než ten můj.

                    1. Ne že by nesvedl, ale zatím není třeba – přece jenom mám výhled na to, že v úterý už budu mobilní …

                    2. Jako, že budeš chodit bez klacků? Že ti dají chodící sádru? To by bylo fajn, ale těš se opatrně 😉

                    3. Tak, bez klacků. Teda pokud stačím odpuchnout – zatím se tak neděje. A navíc jsem se teď málem přizabila. Jinak ta moje zlomenina je opravdu velmi jednoduchá až banální.

                    4. Máš na to ještě dva dny. Ledovat se to asi přes sádru nedá 😉 . Navíc by ta sádra, jak byla mokrá měla chladit sama, chvíli.

      1. Když ta kotlova jsou bezkonkurenční a navic jsem j
        e vařila ještě s mamkou. Ale nakonec i na ta pečena dojde.

        1. Ale asi bych tam nedávala ten ocet, cukr a skořici, to už asi opravdová povidla moc nejsou, i když se jim tak říká. Nebo se pletu?

          1. Jo a Tečko, Top Recepty jsou hodně podivná stránka, tu bych za bernou minci nepovažovala – soustřeďují se tam povětšinou takové ty kuchařky, které do všech jídel cpou masox, sójovou omáčku, kečup, hořčici a šlehačku, pokud možno naráz (neříkám, že jsou to špatné ingredience, ale musí se umět používat). Jo, je tam pár lidí, kteří vařit umí a o vaření přemýšlejí, jenže ti jsou tam za psance, protože prý dělají moc chytré. ;-( Zlatý Labužník kdysi, tam taky ti matlové byli, ale kromě nich tam byla i spousta lidí, kteří vařit uměli a vaření rozuměli (včetně tadyhle Šárky-Gurmánky), navíc jídla podle jejich receptů byla opravdu chutná. Jenže pak Labužníka koupilo nejdřív Webdio s asertivními adminy, kteří to, co se jim nelíbilo, prostě smazali, čímž vyhnali většinu lidí. A nakonec to koupil Babiš a bylo vymalováno. Teď už tam chodí jen posledních pár vytrvalců (nebo zoufalců?) a ty stránky prostě umřely, je to opravdu veliká škoda. Zatím to ale celé nesmázli, tak je pořád kam chodit pro inspiraci.

            1. Ale ano, já filtruju, neberu všechno, ale nápady jsou tam někdy dobré. A ta povidla tam nejsou jediná, stačí si to podrobněji prohlédnout. Mě lákají ta hrušková, já už hrušeň sice nemám, ale nahoře pod Opaťákem je sad, o který se roky nikdo nestará. Když si tam nasbírám dřív, než to poničí vosy, tak mi snad nikdo nic neřekne. Na Labužníka jsem kdysi taky chodila, ale je to v posledních létech něco podivného a nepřehledného. Chodím taky na Makovou panenku.

            2. Jo, a zlatý Toprecepty, s těmi šílenými ingrediencemi se to hemží spíš na Mimi. Tam jsem teda málem padala, a to jsem tam vlezla jednou, víckrát už ne.

            3. Podle mne a generace moravských tetiček přede mnou do povidel cukr a další ingredience nepatří – pokud tam cukr je, tak to už je marmeláda. Přisladit a popřípadě přidat skořici či rum – tak to se dělá až při následném použití (třebas jako duše do buchet či koláčů). Pokud jsou povidla správně udělaná – totiž přirozeně a dostatečně vyhuštěná a skladovaná v perfektně čisté sklenici, tak vydrží do skonání věků bez plísní a jiných škodlivin.

              1. On je jeden problém, velkej – to co se teď pěstuje, nejsou švestky (české), ty pomřely na šarku, ale vyšlechtěné odrůdy s odolností proti šarce. Asi při šlechtění použili balkánské odrůdy, ta chuť je jiná, nejsou tak sladké, nevydrží na stromech do zámrazu.

                1. Tak to já mám nezasloužené štěstí. Chalupu jsme koupili i s dlouho neudržovanou zahradou, kde toho rostlo opravdu hodně. Několik starých parkosů jsme pokáceli, nechali jsme prastarou meruňku a švestku. Meruňka rodila už jen na jedné větvi a šla pomalu do pryč, švestka na tom byla podobně. Když už z ní padaly suché větve, poprosila jsem souseda, aby ji pokácel. Nechal tam větší pařízek na sezení. Jenže milá švestka okamžitě obrazila a druhým rokem se na ní objevilo 6 švestek, moc dobrých a identických. Dneska už je to solidní keř, letos pěkně obsypaný. Takže stará, neroubovaná. Kéž ještě dlouho vydrží.

                2. Iva:

                  My máme v sadu staré původní české švestky. Mají svůj specifický tvar a to krásné ojínění, které jiné druhy švestek nemají. Jejich předností je, že bývají jen velmi málo červivé. Jakmile jim první mrazík usadí cukernatost a maličko pokrabatí okolí kolem stopky, jsou připraveny jak na povidla, tak ke zkapalnění 🙂 V našem okolí se pár švestkových zahrad a sadů s původními stromy najde. Kdo zná jejich potenciál, ten je nekácí. Naštěstí pro nás ta šarka všechny švestky nepokosila a tak mohu říct, že srovnávat pravou českou švestku s některými švestkami z obchodu je opravdu nebe a dudy.

          2. Holka zlatá, mám knížku Domácí konzervování ovoce a zeleniny, rok vydání 1987, 3.vydání a recept na povidla s octem a cukrem tam je, takže je to už osvědčená klasika (byla už v tom roce 1987).
            2.5kg odpeckovaných švestek, 350 g cukru, 0.15 l octa. Švestky rozpůlit, prosypat cukrem, zalít octem, nechat stát 12 hodin, pak 4-5 hodin BEZ MÍCHÁNÍ vařit na minimálním plaménku. Když začnou houstnout, tak za stálého míchání dovařit.

            1. Jestli mluvíš na mě, trumfnu Tě – mám doma knížku Konzervace a ukládání potravin v domácnosti z roku 1981. 😉
              tam povidla nedoslazují a popisují postup asi podobný, co používali u Ygy (vaří se z dávky 50 kg). Ovšem v malé poznámce někde dole píšou: „Povidla připravená z vyzrálých švestek necukříme. Kyselejší slívy a pološvestky přicukříme přídavkem asi 0,4 kg cukru na 1 kg čerstvého ovoce. Polovinu cukru přidáme na začátku varu (hmota je řidší a lépe se zahušťuje) a druhou polovinu pak ke konci zahušťování.“

              1. Ovšem co já můžu o praktické výrobě povidel mluvit – nic, mám to jen vyyčtené. Povidla jsem vařila kdysi dávno jen asi 2x (a postup už si nepamatuju, je to víc jak 20 let), pak nám všecky švestky na zahradě „odešly“. Tož tak, no.

                1. Ovšem minulý týden jsme na zahradě pořádali další ročník našeho filmového festivalu a švestky jsme taky dělali – obalené v anglické slanině, mírně posypané chilli a pak ogrilované, měly celkem úspěch.

  7. Zaboha si nevzpomenu, kdo vyprávěl, že v Německu a Sudetech se na posvícení pekly ovocné koláče, které se zalívaly nějakou „omáčkou“, ve které byla i mouka (asi místo škrobu). Ženský si to doma nachystaly a pak odnesly upéct k pekaři… Zřejmě to bylo něco podobného jako tento koláč. Bohužel letos ho už nevyzkouším, protože už švestky nejsou, úroda byla veliká, ale o měsíc dříve než normálně.

    1. To je hodový/posvícenský koláč – Kirmeskuchen. Je ich veľa druhov, často z kysnutého základu s vysokou vrstvou tvarohu a maslovou posýpkou. Dáva sa do nich aj rôzne ovocie, aj slivky. A základ môže byť aj z listového alebo maslového cesta typu linecké.

    2. Iva:

      Zdá se, že by to mohlo být ono. Úžasné je, že těsto bývá tenké a ovocem se nešetří. Sladká zálivka koláč ještě hříšně zlepšuje 🙂

  8. Tady v Anglii jsem švestky bohužel nikdy neviděla, snad tu ani neexistují. J nom se tu prodávají ty velké blůmy, fialové a žluté, chutnají trochu podobně ale jestli by se z toho daly udělat povidla, to nevím. Švestkový koláč a povidla bych si dala

    1. Koláč by z nich šel určitě udělat, jen je budeš muset pokrájet na čtvrtiny nebo ještě menší kousky.

      1. Ivo, jenže blumy se skoro nedají odpeckovat, to na tom drží jako helvetská víra – aspoň podle mých zkušeností, a taky proto si je nekupuju, protože mi to vadí, že to nemůžu „rozloupnout“

  9. Milá Šárko, miluji švestky, JENOMŽE letos jsou u nás třetinové velikosti a sušené přímo na stromech padají ;( . Při tom, na začátku léta slibovaly bohatou úrodu. Takže není ani na chuť, do pusy.
    Koláč vypadá náramně chutně.

    1. Alex:

      Slyšela jsem, že někde se sklízí úroda už sušená. U nás to nějakou záhadou všechno dozrálo a švestky jsou letos skvělé, perfektně cukernaté. Po prvním mrazíku budou ještě lepší, tak všichni čekáme na ten okamžik a potom se budou vařit povidla a něco půjde do lihu 🙂 Jen kdyby s tím nebylo tolik práce. Ovšem při zimním odpočinku budou pilní sadaři mít lepší pocit, že tu letošní úrodu nenechali ladem.

  10. Tak to vypadá moc dobře, dala bych si říct. Já mám ráda a peču svůj drobenkový litý koláč vždycky se sezónním ovocem a švestky to pečení končí. Zbytek jsem přenechala k sebrání k proměně do tekutého stavu. Prý dostanu lahvinku, ale já tuhle formu švestek nemusím, mám pocit, že mi to žere zubní sklovinu. Povidla jsem zkoušela před několika lety, ještě tam pár sklínek mám. Ty povidla si tak akorát namažu na bramplacku, tak mi ještě pár let vydrží. Ale teda švestek bylo letos přímo záplava.

    1. Tečka:

      Tekuté švestky patří do domácí lékárny 🙂 Pokud jde o pití švestkových lektvarů, také to není moje hobby, ale letos obdaruji kamarády a pár lahviček vložím do našeho obecního baru, abych si naklonila dobré sousedy 🙂

    1. Marska:

      Možná, že Švýcaři nevědí, kde ten recept dávno tomu vzali a kde se inspirovali :-))) Ovšem na jejich obranu musím říct, že báječné koláče tohoto typu se dají koupit téměř na každém rohu, protože tam jde pekařské řemeslo ruku v ruce s poctivostí, která nám na pekařských pultech někdy (dost často!) chybí. Naštěstí jsou české hospodyně šikovné a mají zlaté ruce, ochotu i skvělé recepty na to naše báječné domácí pečivo z plodů našich zahrad i lesů. V tom nemáme konkurenci 🙂

  11. Mám ráda švestkové koláče na plech- táče. Z jogurtového nebo kynutého těsta, to je jedno- ale švestky miluju v téhle podobě. Když zbydou, klidně i knedle z bramborového těsta- tady se jim říká koláčky 🙂 No a tekutá podoba švestek taky neurazí…

    1. Matylda:

      Švestka je unikát a v kuchyni může mít mnoho podob. Je to geniální ovoce 🙂

  12. švestky..miluju je polousušené s mandlí uvnitř, obalené v dobré slanině, orestované a oflambované slivovicí…švestkové knedlíky v bramborovém těstě,sypané mákem a cukrem, polité máslem, jsou lahoda, jeden talíř za rok je povolený…drobenkový koláč nebo velké buchty -cihly, se švestkama, to je taky dobrota…ale z kompotu vzpomínám na oloupané a vypeckované švestky,zavařené ve vlastní šťávě s trošičkou soli, které měly být do koláčů nebo na ozdobu paštik nebo zvěřiny, dělávala je prateta mečová, co vařila na faře….

    1. sharka.68:

      Zralé švestky v octě jsou zmiňovány ve starých kuchařských knihách. Určitě to byl nejrychlejší způsob, jak švestky uchovat na delší čas. Jen si kladu otázku, jak je oloupat? A proč vlastně? Slupka dává nejen barvu, ale také tu báječnou chuť. Švestky ve vlastní šťávě, vypeckované a namačkané do sklenic dělám ráda, protože s tím není tolik práce. Přidám trochu cukru, trochu octa a špetku soli a po zavaření pustí dost šťávy a nikdy se nekazí. Abych se přiznala, zrovna dnes si s těmi švestkami v kuchyni hraji a snažím se pár sklenic zavařit na zimu, když je ta švestková hojnost v sadu, tak aby byla i ve spíži 🙂 Švestkám zdar!

Napsat komentář: Beda Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN