BTW: Ovoce je zdravé, ale…

Byl to jeden z příkazů, který mi nevadil, protože jsem s ním většinou souzněla – jez ovoce, je zdravé! Když jsem byla malá, znamenalo to především ovoce, které rostlo u babičky na zahradě. Tedy hlavně jablka. Ta byla něco jako chléb náš vezdejší!

 

 

Dokud nějaká děda dokázal ze sklepa vynést, jedli jsme je pořád. Později ve škole skoro nebyla svačina bez jablíčka. Eh… doteď si pamatuju ten podivný pach, který zůstával v kožené školní tašce poté, co na ní člověk jezdil či seděl a na ten chleba s jablkem uložené bez krabičky v přední kapse zapomněl!

Drobné zahradní ovoce, jako jsou jahody, maliny, angrešt, rybíz, třešně, višně, ryngle, mirabelky a švestky, se jedlo buď čerstvé nebo v podobě kompotů a marmelád. Jablka a hrušky jsme jedli, dokud byly, a kompoty se z nich dělaly čerstvé. A jablečných koláčů a žemlovek by se člověk nedopočítal.

Jediné, co mi rodiče ani prarodiče nikdy neprozradili, byl fakt, že ovoce je plné cukru. Tedy… samozřejmě jsem věděla, že je ovoce sladké, ale nikdy mě nenapadlo, že by to mohl být důvod ho nejíst! To musel přijít až můj zralejší věk, kontrola váhy a hlubší studium zdravé výživy, abych zjistila, že ovoce může být můj nepřítel.

Jak bez problémů uznám za nezdravé a většinou nejím desítky pochutin a sladké zákusky, jak se skřípáním zubů dokážu pochopit, že si musím odpustit i jisté množství milovaného chleba a brambor, tak si nedokážu vsugerovat omezenou konzumaci čerstvého ovoce, když mi ho moje vlastní zahrada strká vlastně až na talíř.

Co všechny ty vitamíny, minerály, antioxidanty a vláknina? Co je nic? Já vím, že je tam i ten zatracený cukr. Ok, skoro nejím marmelády a kompoty. Ale obávám se, že tak, jako mám životem vtištěné třeba pravidelné čištění zubů, mám v hlavě i příkaz, se kterým se mi nechce bojovat. Znáte ho: Jezte ovoce, je zdravé!

 

Napsáno pro ČRo Hradec Králové, 2018

 

Dnes si můžeme stylově letně povídat o ovoci – jaké máte nejradši? Máte něco, jak nejoblíbenější ovoce svého dětství? Měnily se vaše preference v průběhu života? Berete v úvahu kalorickou hodnotu čerstvého ovoce? 🙂

Aktualizováno: 9.7.2018 — 23:04

64 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. V dětství byla jabkla a švestky z chaty naše hlavní ovoce. Tatínek rozložil jabka v chladné předsíni na noviny na skříň a i když se postupně trochu scvrkla, dobrá byla stále. Na chatě jsme měli take keře rybízu (bílý i červený) a angrest (ten mi moc chutnal). Maminka dělala marmeládu jen vyjímečně, stačili jsme vše sníst primo z keřů.

    Teď, co žiji v teplé oblasti, užívám si tu i odpovídajícího ovoce. Manžel na čerstvé ovoce není, vlastně jedině meloun. Takže jí si kupuji pro sebe v sezóně nejvíce tři druhy – pomeranče (a mandarinky), grepy(červené)a papayu. Papaya je velikánské ovoce (a jedno z nejzdravějších), ale úžasně dobré, slaďoučké. Já si koupím většinou tři najednou a nacpu se k prasknutí.

    http://www.gadgetpair.com/wp-content/uploads/2015/06/Health-benefits-of-Papaya-for-Babies.jpg

    Jinak když přijede kamarádka z Floridy, vždy přiveze krabici obrovských, krásně vyzrálých mango (přes celou dlaň). Ona sama strom nemá, ale má ho kamarádka a to tak obsypaný, že jí padají dolu jako švestky. Tak těch se také přejím do foroty a ze zbytku udělám vývornou zavařeninu (vlastně puree). Podobně to mám s broskvemi, koupím v sezóně košíček na trhu (zase zde krásně vyzrálých a šťavnatých)a přecpu se. Jeden čas měla moje česká kamarádka na zahradě 3 fíkovníky, každý rok obalené. Vždy mi zavolala, že je čas sklízet (přezrají velmi rychle) a já si dojela (zase co jsem nesnědla, jsem rozvařila). Bohužel se přestěhovala a tak fíky už nemám.

    Před několika lety jsem objevila asijské hrušky (Asian pears), které si občas koupím. Jsou to kulaté plody a koženou slupkou (někdo ji okrajuje, ja ne) a fakt chutnají stejně jako hrušky, jen jsou křupavější. Když tu někomu roste strom na zahradě, bydlí tam 100% nějaká asiatka (provdaná za Američana). Kolem jedné takové zahrady v naší čtvrti denně jezdíme. Paní má strom v rohu plotu a tak obsypaný, že se větve ohýbají. Říkala jsem si, že se u ní jednou zastavím a zeptám se, zda by mi nějaké prodala. Jenže minulý týden se jedna obtěžkaná větev zlomila a paní se ani neobírala s ovocem a celou větev položila „za plot“ k chodníku k vyhození(odvozu). Tak jsem si ovoce otrhala. Ale všimla jsem si, že na stromě visí další, vahou ovoce zlomená větev. A o dva dny později ležela i tahle větev „vyhozená“. Tak se teď přejídám „hrušek“, z těch už měkčích jsem si udělala kompot a švagrová, která tu od čtvrtka do včera byla si take odvezla zásobu.

      1. Pripomina mi to ovoce ktere se tady prodava pod nazvem nashi a chutna jako hruska zkombinovana s ananasem moc dobre 🙂

        1. Jo Evo, to budou určitě ony. Těmhle hruškám se říká někdy korejské, jindy japonské či všeobecně asijské. Podle toho mají i jiná jména. Ale chuťově jsou myslím stejné. Jestli jsi je nezkusila, mohu doporučit, jsou moc dobré. Dlouho zůstávají křupavé (mám je už přes týden jen na stole, ne v lednici), ale několik jich na těch větvích bylo asi už přezrálých, protože byly po rozříznutí trochu jako hniličky – vnější „maso“ stále bílé, pevné a křupavé, ale ve středu u začínaly „hnít“.

    1. Milá Maričko, papayu znám vlast ně jen sušenou, i když na Taiwanu jsem ji asi jedla i čerstvou. Tam mi ale moc zachutnal čerstvý džus z guavy – prodával se vylisovaný před zákazníkem, hezky v igelitových pytlících s brčkem:))
      Jinak ty „hruštičky“ neznám, ale budu se koukat…

      1. Můžeš je pěstovat i u nás – letos se docela urodilo. A jsou opravdu chutné – všechny tři sestry nezávisle na sobě jsme si zasadili stromek s těmito jablkovými hruškami

  2. Milá Dede, jez všechno co Ti zahrada nabízí, s mírou, zapomeň že umíš číst, co se týká vědeckých tabulek. Jak dlouho bylo nezdravé sádlo (mléko, vajíčka a bůhví co ještě?). Sladké ovoce mohou jíst i diabetici (s mírou, s ohledem na glykémii). Je fakt zdravé ovoce,to co pochází z našich podmínek, kde jsme se narodili i my. A hlavně obsahuje velmi důležitou přirozenou vlákninu pro střeva. Takové dobře zralé meruňky – pár, udělají se zácpou pravé divy 😀 .

    1. Přesně to jsem chtěla napsat, Alex mě předběhla. Jestli nejsi nějak nemocná, že bys něco vysloveně nesměla jíst ze zdravotních důvodů, jez ode všeho (nejen ze zahrady), s mírou, bez ohledu na nejrůznější pochybné trendy, které se objevují jeden za druhým jak na běžícím páse. Hubená asi nebudeš, na to člověk musí být takový typ (nebo být nemocný, ale to není zrovna dobrý způsob hubnutí), ale budeš zdravá a nebudeš v mysli bojovat s nějakým imaginárním nepřítelem.

  3. Ovoce… to jsou pro mne asi hlavně jablka, miluju jablka a synek je pravděpodobně z nich stavěnej. Když jsem byla v jináči, dostali jsme (jen tehdy jednou 😉 ) od Frantových příbuzných metrák jablek. No a já je stihla sníst, než se narodil 😀 😀 . Každý den mísu nakrájených, takže tak 4 – 5 kousků. Kupodivu jsem v těhotenství přibrala nějak pod 10 kg.

    1. No vidíš, Zano, ty jsi dopadla dobře! (Závidím:)) Já jsem vstoupila do července v osmém měsíci těhotenství s váhou přesně dle tabulek. Pak jsem zahájila u babičky na zahradě akci „vitamíny pro miminko“ a s prominutím se cpala vším, co zrálo. Miminko se nejspíš mělo báječně, ale pak doktor na mě v poradně za měsíc vrčel – prý co to jím, že jsem tak přibrala! Ale protože to bylo poprvé a naposledy, co mě v mladém věku někdo vážil po příjmu ovoce, rychle jsem lekci hodila za hlavu. No, někdy po pětačtyřicátém roce věku jsem si to začala připomínat… 😛

  4. ano Inko, ach ano, zlatý fík od mého táty – ten jsem milovala!!!!!!!!!! bože asi si budu muset jít koupit, i když včera jsem si přinesla kilo třešní, naprosto úchvatných!!!!!!!!!!! obrovských, tvrdých, fakt skoro černých, zdravých a sladkých – mana nebeská (inlove)

    1. a jeden rok jsem se „vyžrala“ čistě ovocem asi o šest kilo, přesně podle hesla „je zdravé… tak už se musím hlídat, buéééééééé ;(

      1. tak to už máš spíše předávkováno…snědla jsi za tuhle dobu víc ovoce,jak my všichni dohromady 😀

          1. Doufam ze jsi to vyfotila jen jako vzorek Bedulko To jsou cerne chrupky Kordie – tady je pestuje jedna rodina v opravdu velkych sadech a jsou fakt neprekonatelne To byl smajlik “ mnam“

    2. bedulko, černé třešně, které jsou ještě navíc pevné… ach! Jak všechno dozrává dřív, tak za ten měsíc, co jsme nebyli doma, se nám podařilo minout většinu rybízu, maliny, třešně… maliny ještě jsou, dozrávají pozdní višně, ale třeba rybíz si očesaly kamarádky – a já jsem ráda 🙂

  5. Ovoce a zeleninu? Jedině filtrované přes prase a to už od útlého dětství. Kdykoli do mne rodiče nějaký kus ovoce vecpali, dostal jsem kopřivku. Takže jediné, co si při toulkách přírodou občas dopřeji, je, pokud ji potkám, zralá lesní jahůdka, nebo pár borůvek, to ostatní mi nic neříká.

    1. Krakonoši, tak přesně tahle slova jsem slíchávala asi třicet let od jednoho našeho souseda. Kdepak zeleninu nebo ovoce, jedině pasírované přes prase. Dnes se už druhým rokem léčí z rakoviny tlustého střeva ;( . A nevypadá to nijak dobře.

      1. Tak to je mi ho líto. Já byl začátkem dubna na komplexní kontrole a laboratoř naprosto čistá. Vzorek na rakovinu střev rovněž negativní, takže zřejmě jsem vyroben tak, že se bez vitaminů z rostlinné stravy dobře obejdu. Ostatně můj kocourek ovoce a zeleninu také nepapá a je také zdravý. Takže ono to s těmi lékařskými dogmaty nebude tak žhavé.

        1. Zajímavé také je, že sestra, o tři roky mladší, která byla vzorná a zeleninu i ovoce obětavě baštila, (a prý jí to i chutnalo), je na tom zdravotně hůř, než já.

  6. Já miluju angrešt, pěkně uzrálý………..
    Jahody jsou také moje ovoce.
    A z dětství vzpomínám na obalené keře malin a ostružin. Jéje to byla dobrota.

    1. Ano, angrešt je báječné ovoce, byť jako děti jsme ho měli tendenci jíst tak, že jsme do něj nakousli dírku, obsah vycucli a zbytek zahodili. A netušili jsme, proč to dospělé tak irituje 😀

        1. Mě mrzí, že mi angrešt prostě na zahradě nepřežije, ať dělám co dělám, životnost keříku je v nejlepším případě 3 roky – tedy chcípne ve chvíli, když začne rodit. Zkoušela jsem různá místa, stříkala proti padlí, ale vždycky na něco pošli.
          Teď mám odkopek keříkového od Jajky, roste velmi pomalu, je to taková angreštová bonsaj. Ale letos už měl angrešty a je to pravděpodobně zlatý fík 🙂
          Jinak mám jostu a není to ono (ta mi zato roste jak divá:))

          1. No vidíš, mě zase josta odchází. Protože mám ráda černý rybíz, kterého tu mám 3 keříky, tak mi josta taky chutná. Ale jak dlouho ještě vydrží, to nevím. Z poloviny prosychá.

            1. Tak ji hodně ostříhej ty staré proschlé větve a ona obroste. Kus odejde, kus zase naroste. Mám ji na zahradě možná 20 let na jednom místě. Já ji mám ráda, černý rybíz také ale ten zase nevydrží mě. Josta je nezmar a dá se velmi dobře napěstovat, ustřihneš větvičku asi 30 cm dlouhou a strčíš do květináče a do podzimu máš sazeničku.

              1. No díky, zkusím. Takhle jsme to dělali kdysi s rybízem. Ne do květináče, ale rovnou do hlíny s kompostem.

                1. nebo i tak, neznám tvé podmínky, já jsem zahradník pytlový a květináčový ale ovoce nějaké máme na mini zahradě. / 2 josty, třešeň, švestku, 2 jabloně borůvky, jahody, a 1 rybíz/

  7. No, já bych to tolik nedémonizovala, stále platí všeho s mírou. Já ovoce miluju a nikdy toho člověk snad nesní tolik, aby se – pokud není diabetik – ohrozil na životě. Jestliže jeden den sníte kilo meruněk, druhý den se krásně vyčistíte a určitě nesníte další. A sezóna není tak dlouhá.
    Jahody, maliny, borůvky, meruňky, broskve, sladkovišně, některé třešně, blumy, švestky, ostružiny, jablka, hrušky, kupodivu až tak nemusím rybíz. Lesní maliny, jahůdky, ostružiny…… no a v zimě nějaké ty tropy. Bez ovoce bych asi nemohla být. No a melouny, ty tak jednou dvakrát za sezónu

    1. No, já ho taky nedémonizuju… ale vidělas někdy ty tabulky s přepočtem na kostky cukru? Tak jsem třeba zjistila, že v kalorické vydatnosti jsou hned za vedoucím banánem třešně – a to by mě asi nenapadlo… 🙂

        1. milý žralůčku, banán je zabalený a tak co v něm je, to v něm je, třeba v trochu jiné podobě, ale na naší postavě to udělá stejnou službu.

          1. tak je to něco,co si dám tak 2 x za měsíc, protože se mi po tom hladce vyměšuje 😀

      1. Nesmíš všem tabulkám věřit. Jednou jsou vhodné i pro diabetiky a podruhé ne. To by se nesmělo jíst nic a po tom se opravdu zhubne. Já a anorektičky by mohly mluvit. Za pět měsíců 8kg dole.

        1. Maruško, pokud jsi shodila kila plánovaně, tak kloubouk dolů. Jinak bych řekla, žes prostě měla hrozné starosti. (h) Jak se má tvůj muž? Už je to lepší?

          1. To nebylo plánovaně ale šlo to samo, nechtěně. Jiří je měsíc po operaci a vypadá, že je to v pořádku. Já jsem prostě nervák a pesimista. A někdy mám období, že kdybych si koupila trpaslíka tak mě z něho vyroste slon.

  8. Odstrašujúcu poučku o množstve cukru v ovocí síce ovládam, ale bez ovocia nefungujem. Mám rada ovocie trochu tvrdšie a chrumkavé, prezreté kašičky ma nelákajú (z tohto dôvodu vôbec nejem napríklad banány). Myslím, že sa to s tým strašením ovocím dnes až trochu preháňa, nie je to zase taká koncentrovaná energia ako napr. v sladkostiach (jedna horalka vydá pomaly za 4 jablká), a je tam práve aj dosť vody a vlákniny, takže pokiaľ človek nie je diabetik, jeden dva kúsky nejakého ovocia si za deň môže dovoliť. Pojedanie ovocných koláčov v sezóne je asi vyhradené pre detstvo, vtedy nám rodičia mohli tie koláče vypekať a mohli sme sa nimi beztrestne napchávať, keď sme celé dni lietali vonku a mali metabolizmus rýchlosti svetla. Dnes to riešim tak, že keď ma chytí neprekonateľná chuť upiecť ovocnú bublaninu, odložím si dva kúsky pre seba a zvyšok rozdám. Tak si každý trochu pochutná a nikto nedôjde väčšej úhony (chuckle)

    1. Km, tvůj způsobem pečení bublaniny se mi moc líbí! (inlove) Musí být fajn být tvou sousedkou (chuckle)
      Já to řeším tak, že peču jen když mají přijet nájezdníci nebo návštěva (wasntme)

      1. Susedstvo mi práve moc nefunguje Dede, konštelácia v baráku je teraz tristná. Rozdávam skôr po rodine a kamarátoch, alebo donesiem do práce, tu sa zože..éé zje úplne fšetko (chuckle)

  9. Jelikož nesladím a sladké téměř nejím, ovoce si klidně dám -navíc v ovoci ty cukry nejsou vidět a taky je tam nikdo nepřidal, takže se nepočítají 🙂 Meruňky, nektarinky, tvrdé hrušky, švestky, třešně, banány žluté se zelenou stopkou- ty jsou nejlepší, ostružiny, maliny, jahody… prostě co mi vyroste, dostanu, případně koupím (ty banány třeba, ale ještě pár takových horkých let a zkusím je vysadit taky).

    1. Já mám s banány potíž – co jsem jedla na Madeiře takové ty malé, přirozeně dozrálé, tak mi ty zdejší nic neříkají. Případně až ve chvíli, kdy se na jejich slupce začínají objevovat hnědé tečky… 😛

      1. Já takhle od loňska tady u nás skoro nemůžu jíst mango, poté, co jsem ochutnala, jak opravdové zralé mango chutná (a zamilovala si ho, nikdy předtím mi nic moc neříkalo). Občas provedu nějaké pokusy s dozráváním doma a dobré to i skoro je, to ano, ale není to to „ono“.

        1. Potvrdzujem, z doma dozrievaných 2/3 začnú zvnútra hniť a chytia hnusnú pachuť. Billa má občas na tácičkách „zrelé“ mango, akože pripravené rovno zjesť a dá sa medzi nimi natrafiť na dobré, ale aj to je lotéria…

        2. V motorestu ve Velešíně mají mangovou zmrzlinu, takže když jedu z Drážďan s nákupem, tak se tam stavím na oběd a dám si. A v mrazáku mám ještě jednoho borůvkového Míšu.

          1. Sorry,chybička se vloudila, jde o Velemín. (Velešín je v Jižních čechách u Kaplice). Majitel měl strach, že s otevřením D8 přes Středohoří přijde o kšeft, ale auta mu tam parkují pořád.

  10. Já jsem taky melounová. Teď už se prodávají někdy od května, ale to mě přemohla mlsná jen jednou, byl to meloun jen vzhledem. Tak si vždycky počkám. Na tržíčku prodávají půlené a čtvrcené, a človek si může vybrat. Sednu si s ním doma vždycky ven, abych nemusela hlídat, kam to kape, a semínka plivu svobodně do trávy. Mám ráda broskve a hroznové víno, ale kdo jednou ochutnal tohle ovoce „ze sluníčka“, dole na jihu, tak už si až na výjimky tady na tomhle ovoci nepochutná. K velkému překvapení jsem tu našla mezi spoustou jabloní jednu starou odrůdu podzimních jablek, kterou jsme měli i doma, jmenuje se Parména zlatá, a tyhle jablíčka mi moc chutnají. Doma jsme měli hrušeň, jak se jmenovala, to nevím, ale při dozrávání nyla šťavnatá a křehká, a ve zralém stavu tekla mezi prsty. Měla poměrně velké plody, špatně se česala. Do česáčku se vešla jedna a druhá spadla. Někdy byla tak obsypaná, že se lámaly větve. Tady byla i Boscova lahvice, ta se taky dala jíst ve stavu dozrávání, taky mi moc chutnala, no, sousedi trvali na chvojce, tak už hrušeň není. A vlastní třešně na zahrádce, ty si užívám.

    1. Máš pravdu s tím ovocem „ze sluníčka“… miluju takové broskve, ale můj organismus mě odměňuje kopřivkou, takže mohu jen maličko.
      Jinak Boscovu lahvici máme na dvorku, už jsme zavěsili sezónní síť, protože pod ní parkuju. Je to krásný strom, ale imrvére z něj něco padá a už nezralá hruška umí spadnout se slušnou razancí – což teprve ty zralé!

      1. A co takové zralé lískáče (tam parkuju já) za větru, to je krupobití 🙂
        To jsem rychlá a popojíždím třeba v noční košili 🙂

        1. Není třeba propadat panice, lískáče jsou lehké, takže sice dělají rámus, ale neublíží.

      2. Na Havaji mi ovoce také chutnalo, jenže s tím, co nám obchoďáky cpou tady, se to vůbec nedá srovnávat.

    2. To je druh renety, jsou strašně dobré, hlavně kompot ale už odevšad odcházejí a nové se nesází.

      1. Já vím, akorát bych ji potřebovala odborně prořezat, kdysi jí někdo sáhl na větve a pěkně vlčí. Já to moc neumím.
        Tahle reneta byla nejlepší čerstvá, na kompoty jsme měli jiné.

  11. Moje nejoblíbenější ovoce vlastně ovocem ani není, je to meloun..zralej, kterej pukne ve chvíli,kdy se do něj zaboří nůž, meloun plnej semínek, co mi je zakazovali polykat. Červenej,zralej meloun. To je moje vůně léta..
    A mám ráda třešně,maliny,přezrálé meruňky a broskve a velké slívy…a nedozrálé banány…
    Jablka letní, jablka podzimní,maminčin jablečný čerstvý kompot, hrušky, co skoro tečou do dlaní…
    Ale přiznávám, že ho nikdy nesním takové kvantum, abych si ho musela odpírat a protože normálně nesladím, neláká mne ani zmrzlina, beru si cukry z ovoce…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN