PÁTEK S GURMÁNKOU: Gratinované brambory

Nejběžnější surovinou české kuchyně jsou brambory. Gratinování je promění do vznešenější a lahůdkové přílohy. Pro tuto úpravu je vhodná keramická zapékací miska nebo pekáček. V kombinaci s mladou cuketou budete mít na talíři svěží, jarní a nízkokalorickou bramborovou dobrotu. Chuť pokrmu zvýrazní vhodně zvolený sýr.

 

 

Gratinované brambory s cuketovými plátky a sýrem

 

Potřebujeme:

  • 800 g syrových oloupaných brambor – nakrájených na tenké plátky
  • 1 stroužek česneku + plátek másla na vytření zapékací nádoby
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany
  • špetku strouhaného muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř
  • 100 g strouhaného sýra (ementál, gruyér nebo sýr podobného typu)
  • 100 g cukety nakrájené na tenké plátky

 

 

Postup přípravy:

Zapékací nádobu vytřeme přepůleným stroužkem česneku a poté máslem. Ve větším hrnci svaříme mléko se smetanou (můžete použít jen mléko), osolíme, opepříme a přistrouheneme špetku muškátového oříšku. Do takto upraveného vroucího mléčného základu vložíme bramborové plátky a cca 12-15 minut za občasného promíchání zvolna povaříme. Ke změklým bramborám přidáme nastrouhaný sýr s cuketovými plátky.

Bramborový základ pro gratén vlijeme do vymazané zapékací nádoby a v předehřáté troubě na 180 °C pečeme 40-45 minut dozlatova.

Hotový gratén krájíme na čtverce nebo obdélníčky a podáváme jako přílohu k pečenému masu nebo rybě. Kdo preferuje bezmasou kuchyni, ten si na gratinovaných bramborách pochutná jen tak.

 

 

Můj tip do kuchyně:

Gratinované brambory peču vždy v nízké vrstvě. Před vložením do trouby povrch graténu někdy posypu sýrem smíchaným se strouhankou a na povrch položím pár plátků másla. Cuketky někdy zaměním za jinou křehkou zeleninu, třeba hlavičky zeleného chřestu nebo plátky kedlubny.

 

Máte rádi gratinované pokrmy? Co a jak nejčastěji gratinujete vy?

 

Dobrou chuť přeje

Šárka Škachová / www.gurmanka.cz / Kuchařka ze vsi

 

Aktualizováno: 17.5.2018 — 21:05

62 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
    1. U nás se sobotní oběd tak trochu přešel, ale večer budou čerství pstruzi a kerblíkové máslo 🙂

    2. Jenom to ne! U nás byly těstoviny s majdou „co lednice dala“. Zbylá šunka, zbylá 2 podivná rajčata, načatý protlak, odřezky z vepřové panenky, poslední centimetr oleje v lahvi a malá vanička vývaru. Tak jsem to zpracovala do omáčky, přidala ještě konzervu sekaných rajčat, koření, nechala zredukovat, aby to nebylo polévkové, sypla sýrem a olizovala se i sousedka, která přišla „právě včas“ aby ochutnala. Nakonec zbodla 2 talíře. Zítra bude „čištěný mrazák“, takže jedna vanička zamrazených hříbků, vepřová plec na plátky, původně měly být řízky, ale nějak toho masa bylo moc, tak šlo do mrazáku. Omáčku dotvořím zakysanou smetanou a k tomu rýže. No a zase bude místa dost.

    3. Stihla jsem oboje, což nebylo nic složitého. 🙂 A měli jsme gratinovaný pekáč, tedy brambory, kuřecí maso, pórek, cuketa, vše zalité smetanou, jak jsem psala už včera.

    4. Dneska byl fazolový hovězí guláš i a těstovinami a zítra se těším na tyhlety brambory (pokud nebudou ty, co jsou na Zvířetníku – zatím nejsem rozhodnutá, co dostane přednost) – a asi bez masa. Kdo bude chtít maso, může dojíst ten guláš od dneška (no, je ho ještě dost a masa tam je dvakrát dost).

  1. Já dělám gratinované brambory jako moje máti, s vrstvou tenoučce krájené cibule.

  2. Zajímavý způsob zapékání, možná vyzkouším. Já „na větší večeři“ zapékám brambory s vice přísadami. Ale když mám už vlastní rajčata dělám podobně lehčí večeři. Tedy střídám řady (pololežící) plátků předvařených (ale ještě tvrdých) brambor s řádkou pokrájených rajčat a plátků cuket. Posypu solí a pepřem. Pak vše zaliji rozkvrdlaným vajíčkem v mléce, muškát. oříšek a strouhaný sýr. Brambory vždy předvařuji, u téhle večeře je to skoro nutné, protože jak rajčata tak cuketa se upečou mnohem rychleji a syrové br. by to za tu dobu nestihly. Ale udělat si jen br. s cuketou takhle narychlo – to se mi zamlouvá.

    Sharko – k tvému komentáři o mém splínu. Děkuji, já vím, že nemá cenu se takhle hodně dopředu strachovat. A takový splín se ke mě vkrádá opravdu jen občas a ne na dlouho, umím ho „zahnat“. Ale, jak psala Dede, někdy se tomu nedá zabránit a jak člověk stárne, myšlenky se vkrádají častěji.

  3. Na tento způsob dělám zapečené brambory i s masem. První vrstva jsou brambory na kolečka, na to kuřecí řízky (lépe stehenní), zasypat hojně pórkem, nahoru opět vrstva brambor, zalít smetanou a před dokončením nemnoho strouhaného sýra. Dávám syrové brambory i maso, propeče se obojí.
    Líbí se mi nápad přidat do gratinovaných brambor plátky kedlubnu, to někdy vyzkouším!

  4. Shodou okolností jsem minulý víkend dělala takové podobné zapékané brambory. Brambory jsem nepředvářela. Nakrájela jsem je na skutečně tenká kolečka, naskládala do keramické mísy, prosypala gratinovanou cibulkou a rozmáčknutým česnekem a přidala jsem kousek sušené šunky (jamón serrano) nakrájené na opravdu droboulinké kostičky, který mi nějak zůstal osamocený v lednici. Zalila jsem to svařenou a okořeněnou a osolenou smetanou s mlékem a šoupla to do trouby. Zapékání netrvalo nijak dlouho, přestože brambory byly syrové (nevím přesně, možná těch 45 minut, možná ani ne, určitě ne déle). Žádný sýr jsem na to už nedávala. Ta trocha šunky tomu dodala božskou vůni. Jedla jsem to samostatně se salátem z bílých paprik. Mňam.

  5. No nic, děvčátka krásná, mějte se co nejlíp a užívejte víkendu. My za chvíli vyrážíme do Jižních Čech, náš děda skoro vlastní slaví devadesátku, sejdeme se celá širá rodina.

  6. V podstatě jsme chtěla dělat něco podobného, jenže jak mám ještě něco starých brambor, tak to chce spíš vařit ve šlupce. Ale ta verze s brambory v mlíce vypadá vysloveně dobře!

    1. Hele, a nemají se právě ty staré brambory loupat, resp. vařit oloupané? 😉
      P.S. Překlep přikládám páteční únavě po celém týdnu a neberu ho vážně, ano? 😉

      1. Přikládej ho hlavně dvěma zhnisaným zubům. No, staré brambory jsou poněkud scvrklé, proto jsem je chtěla vařit ve šlupce…

        1. No, jenže v té slupce a případných klíčcích je solanin.* Jak začnou brambory klíčit, už je jen loupu.
          Ty zuby nezávidím, naopak Tě moc lituju, musí to být hrozné.
          *I když teda před mnoha a mnoha lety pan docent (později profesor, ale to už nás neučil) říkal, že jen samotných klíčků by se muselo uvařit snad půl kila, aby z toho byl požadovaný účinek – on nás děvčata (tj. jeho studentky) tak jaksi mírně školil v tom, co a jak s neposlušným manželem, několik lekcí toho bylo; jestli si to dobře pamatuju, nakonec radil skočec, ten je prý nejlepší – „od fazole vám to nepozná a rád to sní“. 😉

          1. no, ricinus je opravdu silné kafe, pokud se to přežene tak to jistí už jen ten slušivý černý kostýmek

            1. No, však to bylo téma celého toho „kurzu“ přece. 😉 A pan docent se jmenoval Šikula, nějak jsem to jeho jméno zapomněla napsat, zjistila jsem to až po odeslání.

                1. Ne, to byla „Hygiena a technologie vegetabilií“, jedy byly čistě rostlinné a přírodní; v toxikologii už taková legrace nebyla.

  7. Já vám nevím, dobré to bude nepochybně ale sýr, máslo, smetana. To je taková nízkokalorická kalorická bomba ne ? :/ 😀

        1. Ivo, dotaz, kolikpak by si toho asi tak mohl dát MLP teď v tom jeho novém režimu? Dvě lžíce, tři?
          P.S. Ani nevím, jestli jsem Ti za ty tabulky poděkovala, jsem hrozný sklerotik, jak neodepíšu hned, neodepíšu nikdy. Takže – pkud jsem zapomněla poděkovat, děkuju teď a moc!

          1. No, já jsem si to spočítala. Podle receptu mi to vyšlo na chloupek přes 9000 kJ. Pro čtyři jídlo, pro osm příloha, pokud se k tomu přidá ryba vařená na páře 😉

            1. Ri, MLP nemá držet redukční dietu, ale na zkoušku diabetickou, takže tam je vše jinak, mimo jiné prý se vůbec nemusí omezovat v příjmu tuků (no, nevím, moc se mi to nezdá).

              1. Aido, to nemá s redukční dietou nic společného. Jenom bych chtěla jíst častěji, než jednou denně a při takovéhle „příloze“ po zbytek dne už nemáš moc na výběr. Ředkvičky a olomoucké tvarůžky 😀

                1. Jo, ta příloha vydá za celý oběd, pokud držíš dietu. A v podstatě jsou to samé sacharidy a tuky.

          2. Tak cca 150 g. Lepší vážit než odhadovat, strašně to klame. Co na ta množství říkal? Já, když jsem to viděla poprvé, tak jsem nad tím brečela. Asi může jíst trochu víc, než je v těch tabulkách, já určitě jím víc masa.

            1. No, byl trochu zaražený. Ale dostal ještě v poradně nějaké další tabulky, a tam ho zaujala rubrika „nezapočitelná zelenina“, nad ní přímo jásal, protože brokolici, květák nebo zelí má moc rád, takže se prý bude bez větších problémů živit tím. 😉

                1. Tak já to dělám tak, že toho pečiva a příloh dávám podle tabulky a dojídám se zeleninou. Úplně se vzdát příloh je špatně, přeci jen ty cukry potřebuješ. Možná dostal dietu s větším množstvím sacharidů, tak bych se řídila tím, co dostal. Jen hádám.

                  1. On nedostal nic specifického, vlastně mu sestřička dala přesně to, cos mi poslala Ty, a pak ještě jakési přepočty, resp. náhrady – co za co zaměnit a kolik toho. Stejně z toho všeho má víc než smíšené pocity, ale to snad až jindy, pod recept se kritika našeho zdravotnictví nehodí.

    1. Asi tak – některá jídla jsou kalorická! To už tak ve vaření bývá. Pravda, může se to uvařit bez mlíka a sýru, ale asi chuť už bude jinde. On i ten čokoládový dort jde upíct bez čokolády, že …

      1. Abych si mohla dát něco podobného, talk k minutkovým masům jím jen syrovou zeleninu, případně povařenou s lupínkem másla. Někde uberu, někde přidám- ale furt se ta hubenost nedostavuje 🙂 To bude tím, že jsem mlsná a vysloveně zdravá jídla mi jaksi nejednou, např. ten propagovaný Eidam s 20% tuku se mi jaksi lepil na zuby. Jo, vybírám si pečlivě- třeba šunku fakt žádám kvalitní a dokážu u pultu urputně zírat na vystavené zboží, jestli tam vidím vlákna masa nebo je to pomletej separát 🙂

        1. Matyldo, on někdo někdy doporučoval 20% eidam, fakt jo? (tady má být takový ten vykulený smajlík, ale nějak ho nemůžu najít)
          Já bych to do pusy nedala, to nemůže být dobré. Radši sýr s víc % tuku a v menším množství, než totok.

          1. V nemocnici jsem dostala třicetiprocentní. Nejenže to bylo odporné, ale osypala jsem se po něm ( asi nějaké dobré éčko) a druhý den jsem byla ráda, že si už můžu dojít sama na WC, a málem mi chyběly „tři kroky“. Taky radši méně tučnějšího.

      2. Já zkusím upřesnit povahu mého komentáře. Toto jídlo/příloha je kalorická bomba. Nemám problém s tím že to je kalorická bomba. Co mi přišlo usměvné je fakt že u toho je v popisku doslova: „nízkokalorickou bramborovou dobrotu“

        1. Alice: pokud se brambory gratinují tak, že se povaří s mlékem a proloží se doporučenou zeleninou, není nutno zalévat smetanou, vejci ani přidávat sýr. Po upečení bude pokrm hezky kompaktní a dá se nakrájet na úhledné porce. Jako příloha k rybě či plátku libového masa je to ideální, ale může se to konzumovat i samotné, jako bezmasé jídlo. Tak je tento recept s označením „nízkokalorická bramborová dobrota myšlen.“ Pochopitelně existuje mnoho možností, jak brambory gratinovat. Jeden z mých prvních domácích receptů, který jsem se jako mladomanželka naučila byly tzv. šlehačkové brambory zapečené s kotletami a cibulí v jednom pekáčku. Kalorická bomba! Ovšem ukrutně dobrá 🙂 Gratinované brambory povařené v mléce mají tu výhodu, že se z nich uvolní škrob a po upečení pěkně drží pohromadě. Je to takový francouzský kuchařský trik, jak ubrat na smetaně a sýru a udělat pokrm méně kalorický. Doporučuji vyzkoušet 🙂

      3. Ygo, ony asi dámy narážejí na to, že v textu receptu je napsáno, že se jedná o recept nízkokalorický, no. 😉
        Jinak proti receptu jako takovému nemám nic, ani v nejmenším, je pěkný, hned bych si ho udělala i dala.

  8. gratén, to vidim prvne takovyhle foneticky prepis ratinu, ale proc ne?
    ve francii se casto brambory nepredvaruji, jen to zapikani pak o dost dele trva, ale zas, kdyz jsou brambory opravdu na tenko, je to vetsi pochoutka. 😛

    1. Já myslím, že o moc dýl to zapíkání netrvá. Dívala jsem se na recept: 15 minut vaření a 45 minut pečení. Časově mi to vychází téměř na stejno, a ještě ušetřím jeden špinavý hrnec a ještě mi to víc chutná. Z vařených brambor se mi připadá, že je to daleko hutnější – až zbácané.

  9. Jůůů – jídlo pro mne! Teda já negratinuju, já zapíkám (ano, musela jsem si najít ve výkladovém slovníku cizích slov, co to vlastně je, abych se neblamovala (rofl) ). V poslední době jsem si oblíbila zapečený květák a brokolici (nejlépe dohromady) s bramborem. Ale dávám je do trouby syrové – to vaření dopředu se mi zdá zbytečné a navíc mi to chutná takhle. Na rozdíl od km11 mi nevadí ani smetana, ani sýr (proto vypadám, jak vypadám, i když se snažím hodně hamovat).

  10. Pečené zemiaky na plátky s cukinou robím často, ale negratinujem. Proste ich len posolím, okorením, maximálne tak čiernym korením a bazalkou, podlejem troškou oleja a vrhnem do trúby. Keď sú pekné, často ich len dobre umyjem a nechám neolúpané. Sú výborné aj bez masla, smotany, syra a ďalších kalórií navyše. Asi je zo mňa na staré kolená purista a vyznavač jednoduchých chutí (chuckle)

    1. jsi mi připomněla,jak jsem minule zapíkala brambory s česnekem, troškou oleje,a syrečkama…no otevření trouby,když se ze syrečků stala obrovská pavičina přes celý pekáč, to bylo něco,vymřelo všechno okolo…no tenhle smrdutej poklad jsem donesla na stůl,a za 5 minut bylo po něm…tři stateční si pěkně pošmákli…..

    2. Spíš přemýšlíš nad tím, co do té pusy dáš. Se smetanou a máslem to asi bude dobré, ale jak píšeš, zbytečné kalorie navíc, zvlášť pokud máš problém s udržením váhy na přijatelné úrovni

      1. Tak je, máš samozrejme pravdu, ale zisťujem aj, že sa mi nejak spolu „bijú chute“, proste chcem cítiť tú základnú surovinu a nie tie ornamenty okolo…

  11. nejraději gratinuji vepřové kotlety (kořeněné solí,kmínem a paprikou) s bramborami a šlehačkou…
    a potom strouhaný květák, tam ale přidávám vejce do smetany, aby to nasuflovalo a vytvořilo to nádherný voňavý nákyp s krustičkou…před dopečením sýpnu parmazánem….

    1. Sharko a to ten strouhaný květák smícháš se smetanou s vejcem na hustější těstíčko? Toto se mi moc líbí, chtěla bych vyzkoušet zase něco nového. :o)

      1. ano a přidám trochu soli a muškátového květu, nejlepší je našlehat smetanu do polotuha, přidat žloudky květák , sůl a květ a vmíchat sníh, dát do vymazaného a vysypaného pekáčku (máslo a strouhanka)..někdo přidává i trochu jedlé sody,pro sichr…peču na 180°C dokud to nezezlátne,pak vytáhnu,posýpnu vršek parmazánem a na chvilku vrátím do trouby…někdy přimíchám hrst nasekané petrželové nati do květáku, nebo vysypu pekáček parmazánem místo strouhanky…dá se to udělat i s brokolicí…jo a květák nebo brokolice jsou syrové,nevařím je,protože pak je to takové blemcavé…

Napsat komentář: aida Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN