BTW: Normální pivo

Tak nám místo jara od dubna vypuklo předčasné léto, což mimo jiné znamená, že je horko a člověk má pořád žízeň – tedy já určitě:)) Pokud jsem na cestách a chci se napít v hospodách či v restauracích, narážím na stále stejný problém a tím je nepodávání nealko pití v rozumném množství – nejlépe v půllitrech. Konec konců, když jde o pivo, je půllitr běžná míra.

 

Mám totiž problém – jsem většinový nealkoholik:)) To znamená, že se skoro vždy alkoholu vyhýbám. Není v tom náboženské přesvědčení ani zdravotní důvody. Prostě skoro vždycky bývám řidič a po večerech jsem zvyklá psát – ani k jednomu alkohol neladí. Když přidám snahu vyhýbat se sladkému pití, jsem na cestách v hospodách a restauracích prostě chudák:))

Občerstvovací podniky dělím v zásadě do dvou základních kategorií: na zařízení „kofolová“ a „cola, fanta, sprite“.

V „kofolových“ zařízeních čepují kofolu nebo malinovku, což znamená, že i nealko pijákovi se dostane nějakého nápoje v rozumném množství. Občas tam mívají k dispozici i čepovanou bublinkovou vodu (dříve sodovku:)), byť by ji „čepovali“ z plastové dvoulitrovky. Nealko pivo se tu také automaticky nabízí v půllitrech. Bývá možnost koupit si džbán s bylinkami nebo citrónem ochucenou vodou, sem tam donesou i kohoutkovku. „Kofolovým“ zařízením fandím:))

Jakmile je to zařízení typu „cola, fanta, sprite“, je to zlé. Voda tam bývá k dostání za drahé peníze v lepším případě v lahvičkách o objemu 33 cl, v horším pouze ve čtvrtlitrovkách. Nealko pivo bývá obvykle pouze Birrel a to ve třetinkových lahvích. Kohoutková voda je sprostým slovem, které personál (a majitele) uráží, a to dokonce i v případě, že si slušně objednám nějakou předraženou potvornost a ten půllitr čisté vody chci k tomu (aby si nemysleli, že je chci ošidit o zisk z prodeje). Půllitr alkoholického piva tam bývá jedinou cenově slušnou nabídkou většího množství nápoje. Takovým zařízením se snažím vyhýbat:))

Ale tuhle mě napadlo, že být nealkoholikem vede i k zajímavým paradoxům. Martin je na tom s pitím alkoholu skoro stejně jako já, takže si domů kupuje převážně pivo nealkoholické s tím, že si to doplní pár kousky nějakého alkoholického, které mu chutná. Když jsem tuhle servírovala večeři, vznesla jsem bezmyšlenkovitě dotaz: „Dáš si k jídlu pivo normální nebo alkoholické?“ Že říkám něco nezvyklého mě napadlo až poté, co se Martin rozesmál:))

 

 

A tak se dnes ptám na vaše zkušenosti s prodejem nealko nápojů v restauracích: máte taky pocit, že je člověk v takovém případě skoro na suchu? Zdá se mi to, nebo je pivo desítka tím nejpřístupnějším pitím v českých hospodách a restauracích?

 

Aktualizováno: 13.5.2018 — 18:09

90 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Sharka:
    Ano, myslím. Jde o to, že olej, který se používá k mazání ložisek rotorů proudových motorů organofosfáty obsahuje a pokud těsnění ložisek není naprosto perfektní, prosákne, vypaří se a vzduchovým systémem se dostane do kabiny. No a pokud jde o ty ostatní, vesměs nablblé, protože z nevědomosti pramenící příspěvky, opravdu škoda slov. Je vidět, že technické vzdělání vám těžce chybí. No a do plastových flašek se dnes leje nejen voda, ale i třeba slunečnicový, nebo olivový olej, mléko je v plastu také, jogurty a další věci jakbysmet, takže by mne opravdu zajímalo, jak to chcete udělat, abyste s ničím plastovým nepřišli do kontaktu. takže se zkuste trochu zamyslet, než začnete něco plácat. Bohužel, ty otravy reálně existují a léčit se to nedá.

  2. Moc dobrou „žlutou brču“ (jakousi grepovou) mají v hospodě u Divadla na Provázku, ta je fakt chutná a ne moc sladká, vždycky si ji tam před představením dávám (o přestávce ovšem dvě deci bílého a chlebíček se šunkou, sýrem a okurkou – ten nesmí nikdy chybět, i když je v podstatě vlastně hnusný, tak nějak to k tomu divadlu patří, taková tradice, no). Kofolu moc nemusím, sladké džusy a všelijaké ty předražené „zaručeně domácí“ limonády už vůbec. Pivo v podstatě nepiju (dřív jsem si i dala, a ne jedno, některé Zvířetnice, jmenovitě Yezi, budou vědět, ale nějak mi postupně pivo úplně přestalo chutnat, nevím proč, stejně tak jsem přestala pít kávu, vlastně ze dne na den); domů pivo ani moc nekupujeme nekupujeme, skoro ani to nealkoholické, to leda když mají dorazit děti, pak vítězí Birell polotmavý nebo zelený ječmen, přesně nevím, od které je značky, ale je dobrý, synovi chutná i nealko Bernard. Když jde MLP tak jednou za 14 dní na pivo a náhodou jdu s ním (to už musí být), tak on si dá Hauskrechta (pivo z místního malého pivovaru) a já dvě deci a k tomu 3 deci kohoutkovky a pak si to smíchám. Řidičák nemám, neřídím.

    1. Jo a dobrý byl teď ten Řím, tam je spousta pítek a fontánek, vždycky jsme si s sebou nosili dvě sedmičkové petky a načepovali si, žízeň jsme neměli. A když bylo nejhůř, nějaká ta kavárna nebo restaurace to jistila, vodu nám skoro vždycky dali zadarmo, někdy skleničku, někdy i celý džbánek. Ani v té Barceloně vloni jsme s pitím a vodou neměli sebemenší problém.

        1. No, bylo to moc bezva, stihli jsme skoro vše, co jsme si naplánovali a ještě málem jeli k moři do prázdninového domu našeho bytného.
          Největší mimokulturní objev pro mě ovšem byla veliká nákupní galerie Eataly věnovaná jen a jen kvalitnímu italskému jídlu, to byl vážně zážitek, asi ji znáš.

          1. Neznám, napiš mi kde v Římě je.
            Napřesrok má manžel 70-sát a chtěli bychom jet ještě jednou popáté do Říma.

            1. Dá se tam dojít buď ze stanice metra Piramide, nebo ze stanice metra Garbatella, osobně mi to z té Garbatelly přišlo přístupnější, na Piramide je to trochu složitější s orientací, protože po cestě je ještě nádraží takových těch příměstských vlaků (Ostienze). Adresa je Piazzale XII Ottobre 1492, odkaz na ně je tady: https://www.eataly.net/it_en/shops/rome/

  3. Já si s pitím často zoufám. Alcohol moc nepiju, když tak skleničku vína pokud mě manžel sekýruje ať si konečně něco objednám, nebo v létě v zoufalství cider, aspoň to není tak sladké jako cola fanta sprite. Nealko je úplně blbej výběr, i když teď přece jenom více hospod má ovocně šťávy, jako bezinkovou, zázvorovou a podobně.

    1. Jo v Anglii pivo vůbec, často je hnusně teplé, a stejně nemám ráda tu hořkost. V Česku si občas dám černého Kozla, abych nemusela pít colu

  4. Ano, občerstvovací zařízení typu CFS znám a je to smutné, že vůbec něco takového existuje, předražené hubolepy. Proto si vozím v autě vodu.
    Pivo mám ráda jak alko, tak nealko. Dnes už pivovary dělají velmi dobrá nealkoholická piva, proto u nás doma v zásobě převažují ta nealko, protože stále někam jezdím 😉 autem.

  5. Mne hodne chybel dzban studene kohoutkove vody na stole v restauracich pri nedavne navsteve CR. Ja bych ty tri platky citronu a brcko ve vode ozelila, ale hlavne, aby voda byla nizsi teploty nez pokojove.

  6. Pivo vůbec nepiju – chystám se ale už delší dobu zkusit nějaké to ovocné, třeba nebude tak protivně hořké jako „normální“ pivo. Kofoly a jiné koly, sprity a limonády jsou dle mého vkusu zase protivně sladké. Takže si dávám džus nebo mošt buď neředěný nebo ředím vodou. Neuvědomuji si, že by mi někdy odmítli vodu přinést.
    S tou kohoutkovou vodou záleží na obchodní strategii – někde účtují nekřesťanské peníze za sklenici vody, jinde je voda zadarmo, neboť si dokážou spočítat, že prodělek je taky někdy zisk (a krom toho mají jistě ověřené, že je tato položka nepoloží, případně ji rozpustí do celkové režie). Už jsem viděla i džbán vody zdarma na stole k obědu. Nedávno jsem měla vodu mátovou (ta tedy zadarmo nebyla) – byla výborná, velmi osvěžující!

  7. Pokud potřebuju nealko, dám si v horku kofolu, ale radši bych žlutou kombajnérku (není tak zatraceně sladká). Případně nealko pivo. Pořád je levnější než tzv. domácí limonády, které stojí půllitr k padesátikoruně. Pokud mají kohoutkovou vodu, dám si ji. Přes den nemůžu pít alkohol- buď řídím nebo prostě nechci- a navíc mi pivo nechutná. Jo a taky po něm spím 🙂 Víno večer v restauraci je obvykle sázka do loterie a málokdy jdu někam s lidmi, kteří se se mnou podělí o sedmičku. Rozlévané je obvykle prázdná bílá nebo červená věc s alkoholem 🙂

  8. Ano nealko pití je mnohdy dražší než alko pití.
    Dodnes jsem se nevzpamatovala z toho, když jsem si kdysi na letišti v Praze koupila třetinku vody v plastové flašce za 120,–CZK. Zmohla jsem se jen na otázku “ To myslíte váženě ?“ Mysleli.

    Manžel mě naučil pít po obědě v resturaci malé pivo. Tak si ho občas dávám.
    A když jedeme z chaty domů dáváme si v Plasích jejich piva, vařená v Knížecím pivovaru.
    Už ty názvy stojí za to Meternich, Císař pán, Nachmelenec, Felčar atd.

    1. Ono i v běžném životě, nejen ve fyzice, platí zákon akce a reakce. Prodávající si sice může nastavit 1000% marže,ale také musí počítat s tím, že ne každý bude pak ochoten to předražené zboží kupovat. Já jsem si kdysi dávno koupil A3+ fototiskárnu za celkem dobrou cenu. A když jsem zjistil, že originální náhradní kazeta stojí 230 Kč, (dnes už 530 Kč a to za 16 ml inkoustu), zapátral jsem na netu a sehnal dolévací kazety a alternativní inkousty, 100 ml za 47 Kč! Alternativní papír mne vyjde na 4 Kč arch, místo 48 Kč za stejně kvalitní ,,značkový“ originál. Po několika letech služby zapracovalo tzv. kurvítko a tiskárna zahlásila, že se blíží konec životnosti některých dílů a odmítla tisknout. I vyčistil jsem odpadní nádržku, pomocí cracku vynuloval a ,,zmrazil“ počítadla, která měla zablokování na svědomí a tisknu vesele dál, tou tiskárnou už prošlo skoro půl litru inkoustu od každé barvy a no problem. Takže 30 Kč za vodu v hospodě prostě nedám, protože to považuji za zlodějnu! (devil)

  9. Jelikož vždycky, když se ocitnu náhodou v hospodě či restauraci, mám někde poblíž auto, na nealkopivo jsem zvyklá a nemám s ním problém. Pamatuju ještě doby, kdy jediné nealkopivo bylo Pito, a to mi připadalo dost hnusné. Teď je většinou na výběr, mám ráda Zlatopramen nebo Bernarda, ale ani „řezánek“ Birell není špatný. A když někde narazím na Clausthallera, tak pokud jeho cena nepřesáhne cenu jídla, tak si ho občas dám. Ovšem ta ovocná nebo ochucená piva mi nahánějí husí kůži. Mám tedy smůlu, že mi kohoutková voda samotná nechutná a nikdy jsem ji nevyžadovala. Ale když někde točí správně vychlazenou kofolu, často neodolám. I doma mám vždycky několik nealko Zlatopramenů, tady ho mají dost často. A normální pivo si doma po o moc nedávám, působí na mě jako uspávadlo.

    1. Chladenú čapovanú kofolu si z času na čas dám rada. Ale každý deň by som ju nemohla. Tiež mi nechutí úplne čistá voda, a to ju vraj máme dobrú. Doma pijem silne zriedené džúsy, na prst grepového do pol litra vody ma plne uspokojí. Aj chutí mi aj to grepové nealko pivo 🙂 . Na výlety nosím dve veľké fľaše, a keď sa zásoby minú, pijem to, čo je práve dostupné (teda nealko), aj keď je mi to príliš sladké. Z reštaurácií a krčiem som postupom času nejako vyrástla, nechutí mi tam ani jedlo ani pitie. Zvyšok výpravy má na to ale obvykle iný názor, tak raz za čas proste nejako vydržím a nehádžem sa o zem, že toto ja teda jesť ani piť nebudem… 😉 Keď nešoférujem, dám si miesto piva radšej tzv. obrátený vínny strik (teda menej vína než sódy), ten ma tak neuspí, zato po jednom pive som schopná sa uložiť na stole…

  10. Když ono je to prostě o lidech – někde (zpravidla v těch nejhorších pajzlech) nesmíš se psem, jinde jim nevadilo ani když tam těch psů byla plná podlaha. S láskou vzpomínáme na hospodu, kde se kuchař vrátil ode dveří, svlíknul bundu a vrátil se kvůli nám do kuchyně. Všude po zemi spali psi, každej misku s vodou, plná hospoda smradlavých trekařů (večer na cca 65.km prostě nevoníš), seděli jsme tam nejmíň hodinu přes zavíračku a … vyžrali jsme hospodu do poslední porce. Myslím, že spokojenost vládla na všech stranách.

  11. Já chápu stranu hoteliérskou a zadarmo bych na jejich místě podávala kohoutkovou jen k jídlu. Jinak představa, že přijde rodina čtyřech členech na výletě, táta si dá jedno pivko a zbytek rodiny litrovej džbán kohoutkové, všici použijí toaletu a zaplatí to jedno pivko, ta je v našich podmínkách zcela reálná….Tam je na místě zpoplatnění

    1. Zpoplatnit ano, ale ne litr za 64,- (nekecám).
      Mám to stejně jako Dede – alkohol si dávám výjimečně a málokdy v hospodách. A mám to o to horší, že kofolu a podobné hnědé věci nemusím. Takže malinovka nebo žízeň. Dá se zkusit dvojka džusu, nalít do půllitru a dolít vodou, někdy to dají bez problémů, někde se neskutečně vymlouvají. Vrcholem byl ten, co řekl, že nemají v kohoutcích pitnou – na mou odpověď, že v tom případě tedy volám hygieniky ať hospodu zavřou zůstal chvíli zírat (a pak si tedy vymyslel něco průchodnějšího. Ale nenalil.). Někde ochotně načepují vodu do flašek sebou od pípy (na záchodě to nenatočíte, dejte to sem), jinde se blbě tvářej když se plížím na záchod s půllitrovkou.

      1. Řešení mají v Itálii. 2 eura poplatek za místo. Při útratě nad 10 eur se poplatek neplatí. Takže tam je záruka, že obsazené místo alespoň nějaký zisk produkuje

        1. Taky v Itálii ti přistane po objednávce vychlazená voda na stole, za slušnou cenu.

      2. Trochu matematiky:
        Kohoutková voda – kubík, čili 1.000 litrů stojí od 80 do 120 Kč vč. DPH, takže průměrně stovku, což odpovídá 0,1 Kč/litr! Bomba do sodastreamu, (80 – 100 l bublinkové vody) vyjde na 280 – 300 Kč, takže litr sodovky doma dělané reprezentuje, vč. DPH, 3,60 – 4 Kč! A za kolik že se tyto pitiva v hospodách prodávají?!?

    2. Já si večer před odjezdem načepuji do dvoulitrové PETky vodku z vodovodku, obohacenou bublinkami ze Sodastreamu, přes noc ji strčím do ledničky, ráno do auta a hospody neřeším, když dostanu hlad, dám si někde jídlo, k němu třetinku Kofoly, nebo Coca coly, (jen na chuť) a vodou se zásadně zásobuji z vlastních zdrojů. A, Inko; ono není zpoplatnění, jako zpoplatnění. WC na benzinovývh pumpách bývají standardně zdarma, tak proč by se za ně mělo jinde platit?!? A když pivo vPETce vyjde v obchoďáku, který na ně má také nemalou marži, na cca 10 Kč/litr, proč chtějí hospody 20 a více Kč za půllitr? Ono mezi živností a legální zlodějnou leckdy není viditelný rozdíl. A pak nenažraní hospodští brečí, že nemají kšeft a místo, aby dostali rozum a přestali hosty ždímat, tak ještě zdraží!

      1. ono, když ti nějaký čuně znečistí záchod tak, že se ti chce zvracet a víš,že to musíš uklidit, tak tě taky to samaritánství s tím -WC zdarma, přejde…..ono je to o lidech, pořád jenom o nich….

        1. Sharko, neblázni.Pokud chci podnikat v pohostinství, musím do toho zahrnout, že lidi jsou různé a počítat s výdaji, ne jen se ziskem. Musím vědět, že host rozbije sklenici, pokape ubrus, poškrabe stůl, rozvrže židli, poleje podlahu, může se i poblít, znečistit záchod. Pokud mi to vadí, měla bych jít pracovat třeba na poštu, ne?

        2. Na benzinových pumpách se čuňata nevyskytují? Vyskytují a mnohem častěji, než v restauracích. A když si hospodský někoho ožere tak, že dotyčný leze po čtyřech a říká psovi slečno, tak ať pak neremcá, že má záchody poblité! (envy). Ano, všechno je to o lidech a když chceš provozovat hospodu, musíš počítat s tím, že budeš také uklízet záchody.

      2. Že by zvláštní cenová politika pivovarů?
        Zkuste si koupit sud piva a budete překvapen na kolik Vás jedno pivo vyjde. Přidejte obsluhu a další provozní náklady ….

        1. Nebožka manželka pracovala v pohostinství od r. 1990 až do r. 2005 a doma povídala. O tom, jak se nakupuje chlast bokem, jak se v kuchyni fušuje, jak se maso koupe v octě a hypermanganu, jak se zpracová zelenina a jaká se nakupuje, jak se platí minimální mzdy a zbytek rovnou na ruku, (a potom spláčete nad důchodem), jak pan majitel nemá o gastronomii ani ánunk a jediné, co umí, je vybírání tržby několikrát denně a ječet, jak ho všichni okrádají. Jak je v kanclech víc personálu, než v kuchyni a na place a ti kancelářští falšují kdeco… Prostě bordel na kolečkách. Potom se není co divit, že platíte horentní sumy za nic. V civilizovaných zemích je dobrým zvykem, že majitel podniku je odborník, obejde se bez, nebo jen s minimem pomocného personálu a chod podniku si nejen hlídá, ale sám se na něm aktivně podílí, prostě je člen kvalitního týmu. Jenže kolik takových hospod u nás je?

          1. Ale já nekomentovala jak to chodí v hospodách…
            Jen tu cenu sudového piva.

            Vaší nebožky ženy je mi líto.

            1. Ceny vyšší, než v Německu, mzdy poloviční, o důchodech škoda mluvit! A bude hůř. Protože horních deset tisíc své prebendy dobrovolně neopustí.

    3. No, pokud je na záchodě kohoutek s vodou na umytí rukou, tak je celkem jedno, za jakou cenu nosíte tutéž vodu na stůl. Hlupák si ji nechá donést, chytrý se napije z kohoutku na WC zdarma. 😀 Aneb: Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. (máš hodně, chceš ještě víc a nakonec nemáš nic.) (rofl)

            1. Ano, nemá. Evidentně žijete obě mimo realitu všedního dne. Ale na každého jednou dojde a pro vás to bude kruté.

              1. Když kapitalista ,,optimalizuje“ zisky, všichni ho chválí, jaký je borec. když zákazník optimalizuje útratu, můžou se všichni pos..t! Bohužel je smutným faktem, že valorizace důchodů pokulhává za inflací, takže kupní síla důchodců se neustále snižuje. Takže, vážení podnikatelé! I z vás budou jednou důchodci a při tom, kolik většina z vás odvádí na zdravotní a sociální pojištění, dopadnete jako moje sestra, která bude muset šrotit až do smrti, protože z důchodu nezaplatí ani náklady na bydlení! A důchodce je také člověk a má právo na důstojné stáří. :@

        1. Pikantní kuřecí křídla nejím a k obědu si dám na chuť Colu. A žízeň pak uhasím vodou, buď z libovolného kohoutku, nebo z přírodního pramene, nebo ze zásoby v autě. Mám takový šikovný vynález; skládací pohárek, takže stačí vyndat ho z kapsy a lehce zatáhnout a mám nádobku na pití i načepování vhodnou. A zloděje všeho druhu podporovat rozhodně nehodlám, peníze si netisknu a zadarmo mi nikdo nic nedá, spíš ještě všichni koukají, jak by mne okradli o o to málo, co mám. A pro Ivu a další mudrce: Počítejte s tím, že až půjdete do důchodu, budete muset vyjít z max. (ale spíš s méně), 50% toho, co jste brali v práci čistého a on vás ten jedovatý humor rychle přejde.

          1. To není jedovatý humor, to je jen reakce na vaše dlouhodobě hloupé komentáře. Nejsme všichni tak dementní, jak se nám snažíte podsouvat.

  12. No,jelikož v saloonu točíme Kozla 11°, kofolu a Malinovku, v chlaďáku je lahvová Plzeň 12°, modrej Birell 0,5l, rozlejvanej Tonic a k dispozici Kohoutkovice (točená voda), nějak nemám pocit,že bychom někoho šidili, na léto se ještě doberou ostatní Birelly a Cidery. Za kohoutkovici si nic neúčtujeme a každej dostane,kolik si řekne… u nás v hospodě, co ji mám kousek od paneláku, točí 3 druhy piva a pito maj lahvový,jak malý,tak půlitrový, litr kohoutkovice je za 35, dají do ní dvě kolečka citronu…jinak místní limonády z našeho z městského pivovaru. Okolí je colové ,pepsi a kofolové, ale i tu kofolu rvou do 0,4l…ale směrem k Vysočině, je to kombajnérka a ZON limonády a ty mi chutnají….nechápu,co Vám chutná na těch černejch tlamolepech,to není ani na žízeň…

    1. Pamatuješ na Limo pytlíky? bylo to výborné pitivo a dvoudecový pytlík s brčkem byl za 1,80 Kčs! Takže jsem si dal jeden, pak druhý a pak třetí. Ale na žízeň mi funguje jen neochucená voda, Colu si dávám místo kafe.

      1. Jo jo – limosáčky nám mamka vozila z Brna. Teda každé jeden (kam by došla, maje děcek na dva kolotoče) a dvakrát do roka, a my se pak snažily ty limosáčky doplňovat vodou, ale už to nebylo ono (rofl) !

      2. pamatuju, nebylo to přeslazený a jako dítě jsem si připadlaa důležitě, s tím pytlíkem a brčkem 😀

        1. limo pytlíky byly úžasný, vždycky si na ně vzpomenu na koupáku, nejvíc jsme je kupovali my právě u bazénu, super taky bylo, že se to nedalo vylejt 🙂

  13. Ještě je jeden typ zařízení. Džbán vody na stole zadarmo. Není jich moc, ale už jich několik znám. Také znám několik zařízení, kde si litrový nebo větší džbán lze objednat třeba za 30kč. Takže situace se místy a mimo Prahu lepší

    1. Při tom, kolik vody kuchyní hospody denně proteče, je to, co hosté z toho džbánu vypijí, jen bezvýznamná kapka v moři, ale někdo je schopen vydělávat i na tom, že mu v hospodě vydýchám trochu vzduchu. Na druhé straně: když budu dávat půllitr vody za 2 Kč, což je, vzhledem k nákladům cena více než slušná, tak mi nikdo ty sladké hnusy kupovat nebude, ale zase je tím pádem nebudu muset mít na skladě. Jenže to by se muselo myslet hlavou a používat selský rozum. A selský rozum mi jasně říká, že litr obyč. vody za 30 a více Kč je prostě zlodějna.

  14. ach Dede, kéž by ty „pitíčka“ (jinak než zdrobněle je nazvat nelze) byly čtvrtlitrové!!! ale ony už jsou dnes – jak jsem zjistila u příležitosti Dedivadla – většinou 0,2 litru a jsou to takové pidilahvičky, ve velikosti skoro takových těch alkoholů v hotelové ledničce 🙁

    ano, „kofolové“ zařízení je i pro mne to pravé ořechové a jsem tím už tak profláknutá, že někteří (hodní) organizátoři už dopředu hlásí, zda se na místě čepuje kofola nebo ne (inlove)

  15. Řešila jsem tuhle záležitost s mým známým, hoteliérem. Podnik na dost vysoké úrovni, výborná kuchyně, turistická destinace v přírodní rezervaci. Na lístku několik druhů vody, jedna dražší než druhá. Poté, co jsme se půl roku škorpili, na lístku přibyl džbán vody s citrónem a bylinkami za cenu třetinky Tomy. Ale jeho argumenty jsem chápala.
    Pokud se někde cenově dostupná voda nenabízí, řeknu si o ni. Říkám, že ráda piju vodu z vodovodu (což je pravda), potřebuju alespoň půl litru a jsem ochotna za ni zaplatit. Zatím jsem vždycky uspěla.
    Jako řidič mám ráda nealko pivo, ale Birrel mi moc nechutná. Chutná mi nealko Bernard.

      1. Bedo,to si je neumíš představit? Musí nakoupit sklo- džbánky, sklenice k nim, někdo musí nakrájet ten citron, případně se dává i led, do toho nějaké míchátko a bylinky…pak toi někdo musí vybrat z edžbánu,ten umejt a někam uklidit a s místem je to v hospodách,hotelech a restauracích na štíru…a je s tím moc crcání a vejvar skoro žádnej…

        1. vejvar žádnej? Cena litru vody z kohoutku je necelá koruna. Když ji prodáš za 30, tak to není vejvar? Jasně, citron, obsluha,… to je v těch 30ti. Pitíčka nakoupíš za 15, prodáš taky za 30, skleničky a obsluhu potřebuješ taky.

          Přijde chlapeček do hospody, sedne si ke stolu a říká servírce: Jednu desítku!“
          Servírka: „A kolik je ti, chlapečku?“
          „Osum.“
          „A to by ti nestačil džus?“
          „No, stačil, ale chybí mi dvě koruny …“

          1. Víš petro, litr kohoutkovoice za 30 , skutečně není vejvarová položka, když domácí limonádu 0,4l, dostaneš za 45,- a instantní kafe s ledovou vodou ,2 kostkami ledu a trochou cukru,za 55,.- a je to trojdecka…
            a že si tu kohoutkovici dávám, protože řídím a ve vedru je to osvěžující…ani když můžu,tak si prostě to pivo nedám, vychlazenýho birella ano….ale jen občas…

            1. Ty „domácí limonády“ co jsem zkusila byly hnusné, drahé jsou teda vždycky.
              Jak vycházejí hospody finančně celkem vím, dost jsem jich účtovala, takže jsem opravdu viděla jak nákupky, tak veškeré další náklady. Takže ne, na tohle mě neukecáš. Mnohde teče pitná voda zdarma z pítek (každé takové město budiž chváleno a velebeno), případně se dá koupit dvoulitrovka vody u vietnamce za 9,- (taky nekecám).
              A celkově – je-li příjemná obsluha a možnost rozumného pití, výrazně se zvyšuje pravděpodobnost, že si dám i jídlo nebo aspoň polévku. Z hospody jiného typu urychleně vycouvám a nevydělají si nic. Tak co je lepší?

                1. hoky, on pronájem a energie taky něco stojí, semtam nákup nových věcí do kuchyně nebo do restaurace, pak platíte personál, o daních a jiných poplatcích nemluvě…. a Petro,já v hotelu dělala i v hospodě..ono se těch kohoutkovic denně moc nevydá….

                  1. Sharko – jak tě tak čtu, tak si říkám „Chudáci hospodští, oni to snad dělají jako charitu!“ (rofl)

                    1. Ygo, to nemá cenu,prostě kdo to chápat nechce….

            1. Máš pravdu, jsou to halíře. Máte velmi slušnou cenu! (Praha cca 90,-) V každém případě náklady mizivé.

              1. V Turnově i v Č.D. přes stovku. U nás není vodovod (protože by se nevyplatilo vodu zavádět pro málo lidí 🙂 tak máme každý studánkovou

                1. Voda z vlastní studny vyjde max. na 5 Kč/kubík, (včetně stočného, darling s 1 kW motorem načerpá za hodinu běhu tři kubíky vody a spálí za max. 6 Kč elektřiny), bez ohledu na to, zda ji máš pro sebe, nebo pro podnik.

            2. jak kde, u nás je voda dražší a podnikáš,tak platíš v pronájmu i za tu vodu,co ti odteče ze střechy do kanaldy….

            3. jo, a někdo ji musí odtočit, aby ti nedal zteplalou,natočit do džbánku,donést ti ji i se sklenicí a pak odnést a umýt… tohle tam nemáš započítané,že?

              1. Já mám k Sodastreamu celkem pět flašek, takže všechny jsou natočené, natlakované a v ledničce. Když flašku dorazím, vyndám z ledničky další, dofouknu ji, prázdnou načepuji, nafouknu a šup s ní do ledničky. Vodu odtáčím, ale jen minimálně.

              2. Jistěže ne! Nebo snad v té hospodě jen prodáváš kohoutkovou vodu? Tohle všechno je součást celkové režie a pak záleží na tom, jak to kdo umí. Neumíš, máš vysokou režii, takže menší zisk. Ale protože menší zisk nikdo nechce, zvedá se marže a pak to vypadá tak, že voda je pomalu dražší, než zlato.

        2. Citron, díky prášků, nesmím, takže raději vodu z vlastních zásob. A ne všude je voda z vodovodu chuťově dobrá, zrovna Toma mi vyloženě nechutná. Správná pitná voda by měla obsahovat aspoň minimum vápníku a hořčíku, což jsou velmi důležité biogenní prvky, čili by měla být tvrdá. Voda, která je dobrá na praní a mytí a bohatě pění, není dobrá na pití, způsobuje zvýšenou náchylnost ke kazivosti zubů a křehnutí kostí.

        3. Tak ať to nedělá, když to neumí!!!!!! Kdyby takovýto způsobem pracoval technik, opravující letadla, nebo montující na dráze zabezpečovací zařízení, tak už dávno není čím létat a čím jezdit! Jenže když hospodského zkouší dělat vyučený instalatér a chce být za rok milionářem, tak se není čemu divit. 😀

          1. Jak se u těch citronů řeší to, že jejich kůra bývá chemicky ošetřena? opláchnou je aspoň, než nich ta kolečka nakrájejí?

              1. Takže ta voda je v podstatě otrávená! A to jim za ni mám ještě platit?!? Tady někdo spadl na hlavičku!

                  1. Jenže ty škodliviny se v těle kumulují a v těch sajrajtech, co se s nimi ty plody ošetřují jsou organofosfáty! Takže je jen otázka nepříliš dlouhého času, než se to projeví a následky jsou ošklivé a nevyléčitelné.

                    1. Nedávno se řešily záhadné nevolnosti v letadlech. Vyšlo najevo, že na vině je vzduch, který se odebírá z motorů. Kompresory jsou mazány olejem, obsahujícím organofosfáty a občas se stane, když má motor odslouženo téměř 100% intervalu údržby, že nepatrné množství toho jedovatého oleje pronikne těsněním a dostane se do kabiny. Na letišti pak lítají sanitky a postiženým zůstávají trvalé a těžké následky. letecké společnosti hrají mrtvé brouky, protože jde o prakticky neodstranitelný problém. Jediný typ letadla, který na tohle netrpí je Dreamliner, tam se vzduch do kabiny nasává mimo motory a tím pádem jeho kontaminace nehrozí.

                    2. 😀 😀 😀
                      Člověče, co vy všechno nevíte! Povídejte a přehánějte, začíná to být opravdu zakímavé!

                    3. Asi jste se nedívala na ČT 2, kde byl na toto téma hodinový pořad i s jasnými důkazy! Takže když nic nevíte, tak buďte raději zticha a neztrapňujte se. Bohužel je to realita, nevymyslel jsem si ani tečku za větou!

                    4. Jóóó, organofosfáty! V posledních pár týdnech získaly na popularitě, že?
                      Stokrát nic umořilo osla 😀 .

                    5. TV nemáme od roku 2009, ale blábol většinou poznám hned.
                      Zticha byste už možná konečně mohl být vy, asi jste si toho nevšiml, ale tyhle stránky nejsou vaše, ale paní D.R., nemáte právo čtenáře něčího soukromého blogu vychovávat, nota bene když je jich velké procento z vašich výlevů nešťastných, nebo se jim už rovnou směje.

                    6. Když s tímhle vševím, všeznám, všudejsembyl, všudevlezu, všekomentuju…… přestanete polemizovat, protože to stejně nikam nevede a musí mít za každou cenu poslední slovo, tak si ušetříte zbytečné rozčilování. Člověk, který tu píše o škodlivinách a pak si leje vodu do X-krát použitých PET lahví to v hlavě nemůže mít zcela v pořádku. A to je jen jeden z postřehů. Už se mu smějeme!

                    7. Amen.
                      A svatá pravda.
                      Příště se pokusím polepšit, dost se krotím, ale tentokrát mi to (doufám, že naposled) nedalo, omlouvám se, fakt jsem se strašně rozesmala, no.

Napsat komentář: krakonoš Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN