Jarní svítek je jedna z možností, jak si vylepšit dobrý domácí vývar. V minulosti býval svítek v polévce docela častý jev, ale dnes aby ho jeden pohledal. Vysvětluji si to tak, že se u jeho přípravy našpiní o něco více nádobí, tak mu to ubírá na popularitě. Ale kdo ho zase jednou ochutná a připomene si ho, ten musí ocenit jeho výjimečnost. Zvláště na jaře, když je všude spousta křehké bylinkové zeleně, která umí svítek náramně dobře vylepšit a dodat mu svěží šmrnc a tím pádem i ten pravý punc jara.
Kdo by neznal pořekadlo, ve kterém se praví: „Březen, za kamna vlezem, duben, ještě tam budem!“? Letos to zase platí, proto stále nehodlám zanevřít na horké polévky, ale budu se snažit dodat jim trochu jarní nálady. Svítek mi k tomu pomáhej!
Jarní svítek s medvědím česnekem a zelenou petrželkou
Pro 2 osoby potřebujeme:
- malý pekáček o rozměrech 24 x 21 cm nebo jinou vhodnou zapékací nádobku, předem vytřenou plátkem másla a vysypanou jemnou strouhankou (popřípadě můžeme svítek připravovat na plotně v pánvičce) – vychází na 6 porcí svítku
Svítek připravuji dle citu, proto poměry uvedených surovin berte jako doporučené. Já preferuji svítek jemný, nadýchaný a jen lehce ochucený solí, aby v něm zůstaly v chuti výrazné bylinky. O další chuť se postará poctivý silný vývar, ke kterému svítek podávám.
- 7 lžic hrubé mouky nebo krupice
- sůl jemně mletá nebo sůl ochucená bylinkami
- 100 ml mléka + plátek másla – zahřejeme
- 2 vejce – žloutky zvlášť + z bílků ušlehat sníh
- hrst výhonků medvědího česneku, petrželka, popenec atd.
Postup přípravy:
Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 200 °C. Mléko nalijeme do kastrůlku, přidáme plátek másla a zahřejeme. Jakmile se máslo začne rozpouštět, mléko sejmeme z plotny.
Do misky odměříme hrubou mouku a pokropíme ji vlažným mlékem s máslem. Osolíme, promícháme. Žloutky rozšleháme a přidáme je ke spařené hrubé mouce. Přimícháme hrst nasekaných jarních bylinek.
Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce ho zapracujeme do svítkového těsta. Vlijeme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku a rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše.
Pekáček se svítkem vložíme na střední příčku rozehřáté trouby a teplotu nastavíme na 180 °C, horkovzduch. Pečeme 10 až 12 minut. Svítek by měl zůstat na povrchu světlý a uvnitř jemně nadýchaný.
Po vyjmutí z trouby svítek nakrájím na dílky a vkládám do talířů s horkým vývarem, kouskem masa a zeleninou. Posypu jemně nasekanou zelenou petrželkou. Na zelený čtvrtek zeleným nešetřím.
Co dobrého zeleného připravujete na Zelený čtvrtek vy?
Máte rádi svítek v polévce? Děláte ho? A jak?
Přeji Všem krásné jaro a příjemné prožití svátků Velikonočních
Šárka Škachová / www.gurmanka.cz / Kuchařka ze vsi
svítek dělávám na našé letní akci docela často,je to příjemná změna místo nudlí ,kapání atd… jen ho krájíém na nalé kostičky,aby s elépe všem nabíral….a nemyslím si,že by ho lidi nedělali jen proto,že se u něj zašpiní víc nádobí-jedna miska a pekáček, prkýnko a nůž a potřebné náčiní zas není tak tragické množství, spíš bych to tipla na lenost (pohodlnost) a nebo neznalost….
Svítek nedělám, ale jen z čiré lenosti. Maminka ho dělávala na pánvi, s petrželkou. Hotový ho nakrájela na malé obdélníčky do misky, která se pak stavěla na stůl, aby si každý mohl hodit do polévky podle libosti. Tu misku musela do oběda přede mnou chránit div ne tělem. Já ten svítek měla tak ráda i samotný bez polévky, že bych bývala schopná to doslova sežrat ještě před polévkou.
Ale chtěla jsem ještě dodat, že bych ho zrovna mohla udělat. Dnes jsem při nákupu v jednom obchodě překvapivě dostala jako dárek k Velikonocům dvě balení vajec 😀 a vzhledem k tomu, že jsem v týdnu vejce ještě normálně kupovala, tak jsem teď tak trochu zavalená vejci a chytám kdejakou inspiraci na vaječná jídla.
Když Honza vykoledoval moc vajíček, dělala jsem vaječnou tlačenku, jen už nevím recept. Ale bylo to báječné.
Taky jsme ji občas mívali, ale já ji neumím. Ale dík za připomenutí. Asi začnu klasikou – vaječnou pomazánkou, kterou úplně nekriticky miluju. Dělám ji málokdy, protože je to docela kalorická bomba, ale tentokrát tomu dám průchod. Pak míchaná vejce na špeku, další moje oblíbená lahůdka. Když jsem byla malá, máma dělávala sekanou tak, že z toho masa udělala placku, na ni nandala vejce natvrdo nakrájená podélně na čtvrtky, zabalila to jako štrůdl a upekla. To jsem taky měla moc ráda a od dětství jsem to nejedla. Teď jsem si na to vzpomněla.
Tak především přeju krásné Velikonoce!
Ad vaječná tlačenka: dá se koupit pytlíček želatiny na vaj. tlačenku a je tam i návod. Jedna Moravanka, jedna majonéza a vařená vejce – toť vše. Párkrát jsem ji dělala a byla móóc dobrá!
My jsme tam dávali ještě šunku nebo šunkový salám.
Na tu želatinu jsem si vzpomněla taky, vaječnou tlačenku jsem pomocí ní kdysi taky párkrát dělala, ale jak, to už si moc nepamatuju.
Nějaké recepty jsou tady: https://www.labuznik.cz/recept/hledani/zakladni/?q=vaje%C4%8Dn%C3%A1+tla%C4%8Denka&sa=Hledat – co jsem tak koukala, jsou si dost podobné (želatina, vejce, Moravanka, salám, majonéza).
obal vejce natvrdo mletým ochuceným masem , pak strouhanku a opeč- budeš mít skotská nebo pštrosí vejce, on tomu každej říká jinak,je to skoro jako ta sekaná…..jen má každej svoji kouli….
Ještě poznámka k počasí – dnes se u nás vystřídalo na obloze všechno od mraků, před trochu sluníčka až po déšť a BYLO to na jarní bundu! Letos podruhé:)) Minule to byl ten jeden teplý den před tím, než přišla ty mrazy…
Každopádně zítra je u nás maximum zase na 5 stupních, takže se člověk jen namlsal. uvidíme, jak jim vyjde ta předpověď na příští týden – to by mohlo být jen na tričko:)) (Aspoň někde 😛 )
Tak svítek neznám a asi ani zkoušet nebudu, ze dvou důvodů – nevařím vývarové polévky a nemám ráda rozblemcané „něco“ v polévce, když už ji jím. Možná vzít do ruky a přikusovat.
když to dělala babička, tak se ten svítek nerozblemcal – pokud člověk jedl normálním rychlostí:)) Ale mám dojem, že ho babička dělala na pánvičce, tak byl jako opečený víc odolný proti rozblemcání 🙂
já ho nechávám,po vypnutí trouby dál v troubě -dojít,on se víc vysuší a pak je to OK,nerozmáčí se tak rychle,ostatně,každej si ho tam sype,až když má před sebou polívku…..tyhle kusy bych do ní taky nedala, krájím ho na kostičky….
Iva:
Můj svítek také nebyl rozblemcaný, ale pěkně si držel tvar. Kvůli fotografii jsem krájela větší kousky, které se pěkně krájely lžící, ale zbytek byl také pokrájen na menší kostičky. S tím už si vyhráli moji vnoučci 🙂
Přeji vám všem krásné prožití Velikonoc a foukám k vám trochu našeho teploučka (rána jsou stále chladná, takže se krásně spí s okny dokořán), ale jakmile vyleze sluníčko, je teploučko, až horko. V pondělí si pojedu koupit sazenice, abych je pak týden, dva „otužila“ venku, než půjdou do země.
Tak tohle neznám, u nás se svítek do polévky nedělal. A není to nic pro mě, nemám ráda cokoli v polévce rozmáčeného. I houstičky nebo osmažený chleba dávám zvlášť, a berou se jednotlivá sousta do lžíce.
Ale klidně bych něco takového udělala jako omeletu bez toho sněhu, ale třeba s kouskem uzeného, vajíčka našlehat celá, a snědla to po té polévce.
Svítek pro jednoho se mi dělat nechce, ale protože jsem koupila na trhu mědvědí česnek, tak trochu nádivky bude. 🙂
Bohužel se mi odporoučel poč, takže všem aspoň takhle přeji pěkné a radostné velikonoce a co nejhezčí jaro! 8)
do nádivky, pokud není medvědí, dávám rukolu,nasekanou….
Tak takovýto klasický svítek nedělám – ale docela často dělám něco na způsob vaječné amolety (rozšlehané vejce + krapet mlíka + trochu hladké mouky + sůl + zeleň /pažitka, petrželka, medvědí česnek, libeček, atd.) – usmaží na pánvi a nakrájím na nudličky. Každý si do vývaru hodí tolik, kolik má rád.
Jinak jsem zvědavá, co dám do velikonoční nádivky – nemám moc ráda kopřivu, tu dávám opravdu jen symbolicky, jinak dávám medvědí česnek. A ten ještě nevylezl a v mražáku mám ze dvě hrstky. No asi toho zeleného tam moc nebude …
No, já přemýšlím, jestli se s nádivkou vůbec dělat. Pro dva lidi na dva dny? Martin v pondělí zase odjíždí… 🙂 Jsem letos na ty Velikonoce úplně bez motivace – vždyť u nás, kruci, ještě ani pořádně neleze tráva, natož kopřivy! Bledule mají poupata na 3 cm stoncích, narcisky zakládají na květy při výšce 10 cm.
Sice jsem si včera snesla do předsíně jarní bundu, ale ještě jsem ji neměla na sobě, takže ty svátky jara taky nefungují:)) I když dnes v Praze teplo bylo, dokonce i sluníčko…
Jak je u vás?
No, jak to říct, aby to druhým nebylo líto (chuckle) . Prostě jarně – dnes odpoledne jsem vyrazila ve dvou trikách a vestě a musela jsem jedno svlíknout a vestu mít rozeplou a ještě jsem se potila jak dvérca od chlévca. A do rybníka vlezla dokonce i Brůča. A začínají kvést pĺicníky – ale zeleno teda ještě není, i když to vypadá, že už už. A začali se rojit turisté …
Já jsem se včera zničila na zahradě- v triku a mikině, dopoledne peklo slunko a odpoledne už sice ne, ale tepleji bylo.
Ale, ale, ale – jakto, že na Velký pátek jsi řádila na zahradě?! Přece to se nesmí hýbat se zemí! 😉
I když lidi už na tyto zvyky a pověry nedají – včera si klidně místní zemědělci bránovali pole, že se boha nebojí! To já maximálně zalila květináče (ono toho taky o moc víc nemáme).
Jsem nehýbala se zemí- jen jsme ostříhala všechno a vybrala listí z jezírka 🙂
Ano, u nás taky bylo docela hezky, tak jsem chvíli odplevelovala předzahrádku, mám tam toho dost na úklid, ale večer jsem nemohla chodit. Holt ty záda, ty mi dávají. Ale člověk je po zimě natěšenej a má spoustu plánů.
Já mám nádivku už nachystanou (dvě verze, bezmasou pro dcéru a s masem pro zbytek rodiny), dneska už jen přidám sníh a dám ji péct. Nedostatek volně rostoucího zeleného řeším tím, že přidávám opravdu hodně petrželky a pár rozmražených kostiček sekaného špenátu (místo kopřiv) z mražáku, tady fakt zatím skoro nic neroste.
Taky máme Velikonoce trošku jiné než ostatní roky, děcka odjíždějí už dnes večer (syn má nějaké povinnosti v Praze, dcéra jede s ním, protože zítra odlítá na jakousi konferenci do Portugalska). Na mazanec mám nachystané, ale jestli ho budu péct, to ještě nevím. A vajíčka jsme zatím taky ještě nebarvili, i když bílá na barvení koupená máme, no, uvidíme.
A pokud jde o počasí, tady zrovna prší.
P. S. Kdybyste si některá chtěla pohrát s přírodním barvením vajec, u Cuketky vyšel pěkný názorný návod: https://recepty.cuketka.cz/velikonocni-vajicka-prirodni-barvy-kraslice/ – chceme to zkusit, pokud se teda k tomu barvení odhodláme.
V cibulových slupkách barvíme vajíčka již po mnoho let. Jana je pak ještě maluje voskovkami. Na rajčeti máme nějaké fotky z minulých let. Máme tam i zdobené jidášky. Letos nebylo čím zdobit ani nálada. Pár kraslic snad Jana namaluje. Odkazy dávat neumím.
Dík, já jsem tohle četla před několika dny, byl na to odkaz někde jinde, a já si nepamatovala kde. Ve slupkách z cibule barvím už hodně let, taky ve starých silonkách nebo prubánku s lístečky, jen mě štvalo, že tam vždycky bylo vidět to stažení „košilky“. Teď si kupuju bílé ornamentální obtisky a taky to vypadá moc hezky. Bílá vajíčka nemám, tady sice bílá prodávali, ale zalitá v celém platu, 30 ks, já barvím tak 10, a co s bych s tím zbytkem dělala, to bych měla vajíčka až do léta. Takže barvím nahnědlá, u cibule to nevadí.
Já to řeším brokolicí 😀 .
Jo, ta je v nádivce taky moc dobrá.
Tak svítek možná někdy vzácně dělala babička, ještě vzácněji maminka a já snad jen jednou v životě. Ne, že by mi nechutnal! Ale když my máme moc rádi nudle:))
Ale jak na to koukám… mohla bych to někdy zkusit 🙂
U nás se svítek asi vůbec nedělal, buď nudle, nebo knedlíčky, svítek si nevybavuju.
Mamka svítek dělala velmi vzácně a přitom prý prababička ho dělávala (no jo, to byli ti lidi na předměstí Brna s dvorkem se slepicemi, tak „véca“ jak jim říkali, neřešili).
Svítek dělávala maminka čsto, hlavně na chatě. Ale takový, jaký je popsaný zde ho neznám. Maminčin byl tenký, spíše se podobal tenkému vaječnému lívanci. Byl z celých rozšlehaných vajec a pekl se na plechu. V těstě byl šnitlýk, povrch poprášený paprikou. Po upečení ho maminka nakrájela na čtverečky. Nejlepší byly křupavé okraje. Do polévky jsme ho nedávali, jen k ní přikusovali. Ale protože to byla opravdu rychlovka, maminka svítek často upekla pro nás děti jen tak na zakousnutí během dne.
My dneska budeme mít k večeři špenátové ravioli se sýrovou omáčkou (tedy ne moje výroby, koupené ravioli jen krátce povařit, ze sklenice odlít omáčku, přihřát, nalít na ravioli – hotovo!) dobré).
Tak na svítek jsme jaksi pozapomněla, přiznávám ke své hanbě 🙂 Ale na medvědí česnek se těším, sypu ho do všeho a na všechno- jím špagety sypané rozsekaným čenskeme, dávám ho do polívek, do rizota, na chleba s máslem- prostě kamkoli lze dát něco zeleného, tam se medvědí česnek hodí 🙂