PÁTEK S GURMÁNKOU: Bábovka jako mužská záležitost

Neudělat si o víkendu čas na dobrou snídani považuji za největší příkoří, kterého se sama na sobě mohu dopustit. Aby to moje ráno bylo opravdu pěkné, musí být prostřeno na rodinnou snídani. Abych si pojistila, že se nikomu z rodiny nebude chtít hned tak rychle od stolu, upeču třeba bábovku.

 

 

Pravidelné víkendové bábovkové rituály nepořádám, ale z času na čas si nějakou pěknou formu na bábovku vytáhnu z kredence a naplním ji těstem. Tentokrát to bylo kvůli ořechům. Těm vlašským, které dají jednomu pořádně zabrat, když musí jádra vydobývat z opevnění skořápek. A protože tím statečným byl silný muž, bude i tato bábovka tak trochu mužská záležitost.

 

Špaldová bábovka ořechová s vaječným koňakem

 

Potřebujeme:

 

hrnek s objemem 300 ml poslouží jako odměrka

 

  • 1 hrnek špaldové mouky (nebo ½ hrnku špaldové mouky + ½ hrnku polohrubé mouky)
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • ½ hrnku mléka (polovinu objemu nahrazuji domácím vaječným likérem)
  • ½ hrnku rozpuštěného másla (dnes jsem kombinovala rozpuštěné máslo a ořechový olej půl na půl)
  • ½ hrnku třtinového cukru (zpravidla dávám o trochu méně)
  • 1 hrnek mletých vlašských ořechů
  • 3 ks vejce
  • plátek másla na vymazání bábovkové formy
  • jemná strouhanka na vysypání

 

Postup přípravy:

 

V míse smícháme všechny suché ingredience (mouku, kypřící prášek, cukr a ořechy), poté přidáme vejce a postupně zapracováváme tekuté přísady. Jakmile máme v míse hladké lité těsto, vymažeme bábovkovou formu máslem a vysypeme ji strouhankou. Formu vložíme do předem rozehřáté horkovzdušné trouby na 180 °C. Pečeme na střední příčce 45 minut. Po vyjmutí z trouby necháme bábovku ve formě pár minut stát a poté ji vyklopíme na pekárenskou mřížku a necháme chladnout.

Moje bábovka je na stole a s ní i vyhlídka na pěkné ráno s dobrou snídaní.

 

 

A co vy? Pečete bábovky? Jaké máte nejradši? Máte svoji oblíbenou bábovkovou formu?

 

Až budete oprašovat staré domácí bábovkové formy, zkuste se zamyslet třeba nad jejich stářím a vzpomenout na příběhy, kterými je opředly minulé generace, které tento kousek tradičního nádobí dokázaly velebit a uctívat mnohem častěji než my. Ať jsou staré bábovkové formy zase živou pamětí každé rodiny. Je docela jedno, kdo ji upeče a postaví na stůl. Pro mě je každá bábovka dokonalým symbolem kruhu – rodinného.

 

Dobrou chuť & užijte si prima jarní víkend!

 

Šárka Škachová / www.gurmanka.cz  / Kuchařka ze vsi

 

Aktualizováno: 22.3.2018 — 19:24

68 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Nevím jak u vás, ale tady na JM, po včerejším docela pěkném jarním dnu přišla opět ledová vichřice 🙁 . Taková ledová sprcha od počasí.

    1. Tak včera bylo moc hezky, dneska teda fučí, ale furt to vypadá na jaro (i na jaře dokáže studeně fučet). Vyhrabali jsme trávník před barákem a na dvoře, odvezly hromady jehličin z tújí a ostříhala jsem konečně růže. No a během týdne se vrhnu na nektarinky a taky je omydlím. A včera jsem viděla kvést první křivatce (f)

      1. Tak u nás je pět stupňů, bláto na zahradě, hlína asi ještě není úplně rozmrzlá. Tráva by se hrabat nedala ani náhodou

        1. Jo, Dede mi nedávno povídala, že její maminka říkávala, že v březnu bývá zem ještě „jedovatá“. Naprosto chápu jak to myslela! Myslím, že to platí i pro zem ve skleníku. včera jsem do ní rýpala, ale dnes bych si ani prstík nesmočila. Brrr.

    2. Tak u nás bylo taky zima, fičelo fest a my jsme byly se psima poprvé po dlouhé době na tréninku. Pracovali jsme na loukách, takže všech 6 trénujících psů si muselo s větrem poradit. A já byla šťastná jak děcko, že zase po měsících držím v rukách stopovačku 😀
      Jinak holkám se dařilo, když odečtu Ariin výlet ze stopy k podivnému balíku, který našla na kraji zarostlého rybníka (na stopu se pak po vyzvání sama vrátila, byť se během této odbočky několikrát zaštrikovala v křoví:)). Radši nepřemýšlím, co v tom balíku mohlo být 😛

  2. Tak jak to tady čtu, tak se divím, že nikdo nepeče babůvku kynutou – a ta je ze všech nejlepší! Bývaly doby, kdy mamka – maje celkem tři formy – pekla tři druhy: makovou, kakaovou a ořechovou!
    Já ji sem tam taky peču, ale už jsem ustrnula jen u té kakaové (rofl) …

    1. YGO, už včera jsem se tady chtěla na kynutou bábovku zeptat, ale pak jsem to nějak vypustila. Já jsem ji nikdy nedělala a ani u nás doma se kynutá nedělala, jen jsem o ní slyšela. Ale láká mě to, protože si ráda hraju s kynutým těstem. Jak se to dělá? Co jsem já o tom slyšela, má se udělat takový plněný štrůdl a složit dokola do bábovkové formy. Je to tak, nebo se to dělá jinak?

      1. Ano – v podstatě je to pravda. Dobré kynuté těsto se rozválí na placku, naplní náplní, stočí a vloží do dobře vymazané formy. Ještě se nechá znovu nakynout a šup s tím do trouby. Opravdu chutná záležitost. Nejklasičtější náplň je maková, ale ořechová je taky dobrá – no a pro bedu samosebou tak kakaová (rofl)

          1. tapuz, pokud nurveš trochu času,zkus pohledat na starém zvířetníku na lidovkách.Tam kdysi dávala Zuzka článek, co jmenoval nějak podobně jako bábovka stokrát jinak.Tam bys našla i tu kynutou. Já kynuté bábovky nedělám, jelikož to je dost zdlouhavé-musí kynout těsto, pak zas musí chvíli kynout bábovka už udělan(syrová(, aby to bylo k jídlu a bábovky neměla jen tvrdost kamene.S výrobou máš recht .pamatuju se, že v dětství jsem jídala častěji tu klynutou s mákem.

            1. Díky, zkusím se taky podívat. Já naopak s kynutým těstem dělám ráda. Abych si ušetřila to věčné čekání na vykynutí, tak jsem to už před delší dobou začala praktikovat tak, že si těsto zadělám v robotu večer – všechny suroviny naráz dám do mísy a nechám uhníst, to celé zabere jen krátkou chvíli. Pak přes mísu přetáhnu mikrotenový pytlík a šoupnu to do lednice. Druhý den až mám čas a až se mi chce, většinou někdy dopoledne, to vyndám, je to jen mírně nakynuté, ale zato krásně propojené. Vyklopím to na vál, propracuju a nadělám z toho to, co se mi zrovna zachtělo udělat. S tím studeným těstem se moc dobře dělá. Dám to na plech nebo do formy, podle toho, co to je. Hodím na to látkový ubrousek, nechám to svému osudu a jdu si dělat něco jiného. Nějakou dobu se nic neděje, ale netřeba propadat nervozitě, jakmile to nabyde pokojové teploty, tak to začne skvěle kynout. Občas se na to jdu kouknout a když už se mi zdá, že je to tak akorát nakynuté, zapnu troubu, dám do ní kastrol s vodou, pomažu to bílkem, případně to něčím posypu a šup s tím do trouby. Takže tomu věnuju celkem jen málo času a výsledek je většinou moc dobrý.

    2. Kynuté bábovky znám, i způsob, jak se dělají, ale nikdy jsem je neměla ráda – připadaly mi… no, takové obyčejné, proti těm třeným (piškotové se u nás nedělaly) 🙂
      Přitom kynuté těsto mám ráda a umím ho… jen ne pro podobu bábovky. To takový bohatý ovocný koláč, to je něco jiného! 😛 (to je olizovací:))

      1. No, mně právě ta kakaová (zrovna tak jako Yga žádnou jinou kynutou nedělám) přijde docela luxusní. Když totiž na tu nakynutou placku nešetříš kakaem a cukrem a ještě oboje pořádně pokropíš máslem, je pak náplň lahodně čokoládová a těsto není suché! 😛

  3. Jak moc na sladké nejsem, když jsem prohlížela fotky, i ty od Sharky, určitě bych si kousek vzala. U nás se bábovka nikdy nepekla, mamka dělala jen takovou těžkou dusivou olejovou buchtu v remosce. Takže jsem žádnou formu nezdědila.
    Já jsem jako dítě milovala tu piškotovou kupovanou, hodně pocukrovanou a s rozinkami. Tak se mamka občas nechala přemluvit a koupila ji. Stála tehdy myslím asi 10 Kčs. Dneska je spousta vábně vypadajích hotovek, ale když jsem se jednou nechala zlákat na nějaký německý výrobek a la straciatella, připadalomi to takové nijaké, jalové. Když jsem u kamarádky ochutnala německou štólu, kterou ona miluje, tak kromě šíleně přeslazené chuti to bylo jalové taky.
    Já mám na bábovku malou formu, která se skládá ze tří kusů. Nejdúležitější je uzavírací kruh, do kterého se sepne dno a může se upéct malý dortík. Nebo se do kruhu sepne bábovkový tvar a mám formu na bábovku, no spíš bábovičku, neb ten kruh má průmer tak 17 cm odhadem. Ale pro dva to stačilo. Pokoušela jsem se většinou o piškotové těsto, sypala jsem do toho třeba namočené rozinky, brusinky v čokoládě a nebo jenom nalámanou čokoládu. Bylo to jedlé, lehké, a nebylo toho moc.
    A jdu dát do trouby pomalit kachní prsa. 🙂

  4. Já bábovky moc nepeču, ale když se mi v mrazáku nahronadí bílky, umíchám jinou variantu bábovky, tzv. stříbrnou.
    150 g másla utřu doběla s 200 g cukru, do toho zamíchám 1,5 dl smetany. Smíchám 150 g mouky se 2 lžičkami vanilkového cukru a 2 lžičkami prášku do pečiva a vmíchám do másla s cukrem. Nakonec ušlehám 5-6 bílků a lehkou rukou spojím s předchozím těstem.
    Bábovkovou formu vymažu máslem, vysypu moukou, nebo, pokud mám, mandlovými lupínky. Peču na nejnižším roštu při 175 cca 1 hodinu. Trochu vychladím, vyklopím a pocukruji.
    Takže pokud nevyhazujete bílky, je to docela jedlý způsob, jak je využít. Jo, do těsta je možno přidat trochu rozinek nebo nasekaných ořechů, jak je ctěná libost.

  5. Když už jsme u těch bábovek, tak bych měl něco naprosto netradičního. Vezmeme vyšší bábovkovou formu a nikterak ji nevymazáváme. Pak uchopíme kuchané kuře, osolíme. potřeme máslem, kde jsme rozpustili lžičku papriky, kdo má rád ostřejší, tak pálivé a nasadíme dírou po zadku na ten prostřední trn bábovkové formy a šup s tím do tepla trouby rozpálené tak na 180. Během pečení potíráme občas výpekem. Když je kůrčička, je upečeno. Kuře je dietní (neráchalo se v tuku) ale ne suché. Jednoduché a ta kůrčička, no mana nebeská. Příloha jak je p.t. ctěná libost. Varianta, brazilské kuře s vůní kávy, je místo bábovkové formy použít skleněnou lahev od kečupu naplněnou z poloviny studenou vodou a v ní rozmíchanou polévkovou lžící zrnkové mleté kávy. To se ale musí postavit do kastrolu s trochou vody, aby nám lahev nepraskla. Příloha rýže, nebo těstovina. Kuře by mělo být kořeněno ostřeji.

    1. Jindřichu, děláš mi chutě! Ach… Na Slovensku se do toho másla míchá červená paprika a kari – a když k tomu dáš malé nové brambůrky…

    2. Jindřichu, tuhle fintu jsem neznala, takže vřelý díky za nápad s kuřátkem na trnu bábovky.Už dříve jsem přemýšlela, jak kuře ugrilovat bez grilu.Po dlouhé době jsem narazila na porcelánový „bazmek“ na pečení kuřete ve svislé poloze.Zařízeníčko JE z bazaru ,stálo směšných 10 kaček a mou touhu po grilovaném kuřátku dobře uspokojilo. Mám bábovkové formy sice 2, ale raději používám jen tu plechovou.D Ve druhé, kameninové, se bábovka peče o hodně dýl, jak v e formě plechové.MLP je veliký mlsoun a bábovkožrout.Když nabídbnu, že něco upečeme, vybere si vždy bábovku,protože na ní má velice rád právě tu svrchní kůrčičku. Jen v případě časové tísně přistoupí na variantubábovky na vysoký plech.

  6. Mám ráda bábovky vlahé, na jazyku se rozplývající, žádné sušiny. Třeba kakaovou cuketovou nebo ořechovojablečný srnčí hřbet. A tahle ořechová s vaječným koňakem 😛 by mohla být podle mého gusta! Zatím jsem nikdy nepoužila špaldovou mouku, ale v místním obchoďáku mají docela velký výběr i ne zcela běžných potravin, tak snad ji budou mít. Jo, občas si dělám špaldové kafe, to když mám pocit, že už kofeinu bylo na můj vkus moc. 🙂

    1. Hani, pokud dáváš do bábovky ořechy, kakao nebo ta jablka, tak je zbytečné do ní dát špaldovou mouku. Ona není nějak výrazně jiná než pšeničná, taky jak jinak, když je to druh pšenice 😉 , a ty výrazné přísady ten nepatrný rozdíl setřou.

      1. Díky, Ivo, za připomínku, aspoň vím, že nemusím špaldovou mouku mermomocí shánět. Jen snad kdybych chtěla mít bábovku zdravější. 🙂

  7. Bábovky mám ráda, ale už si ani nepamatuju, kdy jsem nějakou pekla. To bude asi tím, že co jsou děti z domu peču sladké jen výjimečně.
    kdysi jsem je ale pekla často a na různé způsoby. Žádnou krásnou formu jsem nikdy nepodědila, dostala jsem od maminky takovou lehkou, která měla trochu větší průměr, ale byla nižší, než ty klasické formy – že se bude lépe péct než ty vysoké a dobře se vyklápí. Měla pravdu:))
    Na tomto receptu se mi líbí ta špaldová mouka – jen ořechy vlastní nemám, musela bych je kupovat.
    Šiš, já mám chuť na bábovku! 😀

  8. Bábovku mám moc ráda mramorovou, jinou ne. Taky mi evokuje vzpomínku na babiččiny bábovky i maminčiny a staré filmy, kde hospodyňky bábovku cukrují a dávají na stůl.Kafíčko a bábovka, to je prostě klasika. Teplo domova. 🙂 (h) Díky za recepty.

  9. od té doby, co jsem ochutnala bábovku olejovou, už nikdy jináč 🙂 … dělám ji mramorovou (kakao je dobré vždy a ve všem) anebo taky ořechovou, obě jsou mňam a jelikož jsem rozinkový maniak, do obou dávám i rozinky 😀

    formu mám ze Simaxu a peče se v ní moc dobře, navíc je taková menší, buclaťoučká, pro dvě nám byla vždycky tak akorát – teď už je mi i tato velká, potřebovala bych upéct asi tak tři plátky (rofl)

    1. tak Bedo,vynech to kakao a nastrouhej do ní jednu syrovou mrkev,na hrubo nebo na jemno, přisyp trochu skořice nebo mletého zázvoru a vmíchej do těsta a pak upeč…..

      1. Sharko to mě hodně zaujalo, bábofku s mrkví jsem nikdá nejedla. Máš recept nebo je to přiměřeně, přiměřeně…
        (happy)
        Nedávno jsem poprvé jedla mrkvový dost a byl super.

  10. Tak bábovku mám jako povinnost. Vyžaduje MLP. Jednou jsem mu nachystala chyták 😉 . Dělám několik bábovkových těst, tak jsem jej jednou rozprostřela na plech (na můj oblíbený pečící papír, nemusím vymašťovat a vysypávat a potom umývat-lenora jsem) a on hudral, že jsem měla udělat BÁBOVKU (chuckle) !
    Používám jednu hliníkovou formu, už znám rychlost propečení. Musím uznat, že čerstvě upečená pocukrovaná bábovka se na svátečním stolku s kávou a návštěvou, dobře vyjímá. Zavoní staré časy.

  11. zrovna tento tyden jsem taky orechovou pekla. mnamka! a do obloucku babovky pred nalitim testa naskladam pekanove pulky (jsou uzsi nez vlasske a dobre tam zapadnou). pak to po vyklopeni moc hezky vypada!
    a pecu ji v silikonu, kamenina je krasna vec, lec notne neskladna 😉
    krasne krupava byva tak jako tak a netreba vymazavat ni vysypavat (y)

    1. litinovou formu mám ve tvaru listu – velikostí je tak akorát jako malá bábovka. stará je velmi – vyráběl ji mamčin bratranec k závěrečné zkoušce na učňovské škole. a peče taky skvěle. asi ji o víkendu vytáhnu a upeču list s ořechy, čeká jich v košíku na rozlousknutí ukrutná síla 🙂

      1. Hmm, nám tady na jihu několik let po sobě ořechy zmrzly, tak na mě čeká vyloupaný zbyteček a letos na vánoce nevím, nevím, pokud to dopadne stejně…

  12. Bábovku peču občas, většinou mramorovou. Ale spíš ke kávě než k snídani. Lenivé víkendové snídaně jsou u nás anglické- vejce, anglina, kousek chleba, džus, toust s máslem, čaj. To si dáme v klidu bez koukání na hodinky a vrhneme se do prací na zahradě nebo na domě, oběd rozhodně nebývá ve dvanáct, spíš v půl druhé 🙂

  13. Já bábovky nepeču, protože je to pro nás moc velké. Pekla jsem kdysi, mám krásnou formu kameninovou, ani nevím, kde jsem k ní přišla, abych se přiznala. Ale tyhle těsta leju do formy na srnčí hřbet, je to poloviční a nemá cenu péci něco většího.
    Do ořechového dávám rozinky v rumu, jinak základní těsto různě obměňuji a doma tomu říkají Pejsek a kočička. Recept viz pan Čapek

    1. ta forma je starší než já, dostal ajsme ji od exmanželova dědy, prý má být u někoho,kdo ji bude používat s láskou…a tak to dělám, děda odešel ve 103 letech, v květnu 1997 a forma téhož roku v lednu,odešla se mnou, do nového domova a je nám spolu dobře, ona mi vyklápí krásné voňavé,dobře upečené bábovky a já ji hýčkám…..prý ji jeho žena dostala ve věnu od své matky..nevyměnila bych ji za silikon ani omylem…..

        1. Já jsme žídnou nezdědila. Z těchto věcí v naší rodině máme jen kameninovou formu na beránka. Velkou formu na bábovku jsme si musela koupit sama a taky mám tu kameninu, peče se to dlouho, ale bábovka je z ní dobrá. Možná jste mě dneska navnadili na bábovku 🙂

          1. takže jsi tradici založila ty a tvoje forma bude provázet Kačku nebo Kubu a jejich děti a děti jejich dětí radostným pečením 🙂 mmch. forma na beránka je stejně cenný poklad 🙂

      1. mňam 😀 dostala jsem na ni chuť jen jsem rozklikla fotky. přávidíííííím :-)ale navnadila jsi mě ještě jinak – mohla bych se vypravit pro další formu do starožitnictví/vetešnictví za rohem u Štiky…bábovek není nikdy dost, říkala tvoje jmenovkyně Jednokočka 🙂

        1. Po starožitné mé srdce prahne, kamarád měl na chalupě několik krásných a prý se v nich peklo dobře- byly to luxusně zdobené bábovky 🙂

          1. mám teda vzít nejméně dvě, když tam starožitník/vetešník bude nějakou mít 🙂 také it done 😀

    2. sharko, všechny bábovky vypadají skvěle a docela jsem dostala chuť na tu makovou, to jsem ještě nejedla – jenže co tady s celou bábovkou?? tak se budu jen dívat na fotky 🙂

      1. upeč a dones mladejm…. a ta maková,je olejová a je místo kakaa,přisypanej hrnek mletýho máku….

          1. Tak udělej Zdendovi radost, určitě si šplhneš. Moje máti, už jsem to tu psala, nepekla, měla na to výmluvu, že jsme tlusté děti. Sladké za to nemohlo, spíš způsob, jak jsme byli krmeni 🙁 . No a otec je na sladké, babička (jeho tchýně) přinesla tu buchty, tu lívance, bábovku, vánočku, mazanec… Když jsme byli na návštěvě u tety, dovedl tam sníst půl plechu koláče.

            1. Když nejsou na sladké, dej do formy to, co se jinak cpe do střívek na tlačenku.
              Když může být olejová, maková a bůhví jaké další, proč ne tlačenková)? (rofl)

                  1. ani ne sharko, Zdendu bych tím asi fakt potěšila, ale Kačenku nejspíš nas*** – ona se ksichtí, že moc papká… no, nemá tak dobře vařit (rofl)

                    1. Výmluvy,dva kousky ke kafi nikoho nezabijou..teda pro každého.a to je půl bábovky a půlku máš pro sebe na víkend.

                  2. Ukažte mi Chlapa, (s velkým CH), který by odmítl sulc, nebo tlačenku, vyklopené z bábovkové formy! Já bych naopak odmítl tu klasiku, neb jsem masožrout. 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN