Už je tu zase čas, kdy je třeba obrat rybízové keříky a zpracovat letošní úrodu. Krom zavařenin, šťáv a sirupů se těší oblibě i koláče. Protože mám ráda rybíz v kombinaci se sladkým tvarohem, občas peču tvarožník.
Potřebujeme:
- 120 g piškotových drobků nebo rozdrcené máslové sušenky
- 2 lžíce mandlových lupínků nebo sekaných oříšků
- 2 vaničky měkkého polotučného tvarohu (500 g)
- 1 lžíce Maizeny (kukuřičného škrobu)
- ½ lžičky strouhané citrónové kůry
- 100 g moučkového cukru
- rybíz nebo jiné sezónní ovoce
Postup přípravy:
Rozdrcené drobky smícháme s rozpuštěným máslem a mandlovými lupínky. Směsí vyložíme dno dortového formy a vrstvu dobře upěchujeme.
V misce rozmícháme 2 žloutky + 1 celé vejce s cukrem a tvarohem. Bílky ušleháme v jiné míse v tuhý sníh a poté je zapracujeme do tvarohového krému. Se sněhem pracujeme opatrně, aby náplň zůstala nadýchaná. Tvarohový krém nalijeme do formy na sušenkový základ a přihodíme pár hrstiček ovoce. Pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 150 °C cca 55 až 60 minut.
Můj tip do kuchyně:
Místo strouhaných oříšků můžeme do sušenkového těsta přidat strouhaný kokos, kukuřičné lupínky nebo ovesné vločky. Ovoce můžeme dle sezóny též obměňovat.
Co dobrého jste letos ochutnali z rybízu vy?
Dobrou chuť přeje Šárka Škachová / Kuchařka ze vsi / www.gurmanka.cz
Tak dnes u nás dvakrát pořádně zapršelo, ale teploty mírně poklesly jen v okamžicích deště (nikdy víc než 15 minut) a chvilinku po něm. Je děsné dusno, prádelna jak vyšitá. Počítám, že plísně si už brousí své hypotetické zuby na moje rajčata… 😛
Neboj, plíseň se na rajčata dostaví přesně v tom okamžiku, kdy teplota klesne na tvých povolávaných 17 – 18 stupňů. A pokud to pár dní vydrží, úrodu odneseme rovnou na kompost.
Dokud je horko, nic jim nehrozí.
Pokud je k tomu horku i ta voda, tak hrozí 🙁
Ano, horko a voda, to je náš letošní červenec. Jinak dobrý, ale ta rajčata…. mám plodů plno, ale všechno zelené! Měla jsem jen mističku těch nejuspěchanějších:))
Jedině stříknout Ridomilem nebo něčím jiným, jiná rada není. U nás za červenec popršelo asi třikrát, vedro strašné, dnes se trošku ochladilo.
Ivčo, dobrý je Acrobat – má o.o. jen 3 dny
Pak to rychleji dozraje ?
Ne, nezplesniví.
U nás ne
Já mám teplomilná rajčata 😛
Děkuju Ri… 😛 Přesně takové počasí hlásí na příští týden!
Tak jsem ho dneska spáchala – i když lehce modifikovala a došla k různým poznatkům.
Modifikace 1. Tak místo drobků, kterých se mi nedostává (jojo, všecko zblajznou psi), jsem udělala piškotové těsto. Poznatek 1. Do větší dortové formy stačí piškot ze dvou vajec a ne ze tří, jak jsem dělala já (těsto jeví snahu formu opustit).
Modifikace 2. protože se mi jaksi nedostávalo tvarohu, tak jsem dala jednu vaničku polotučného a jeden kelímek zakysané smetany. Poznatek 2. Zakysanou smetanu už s tvarohem nešlehat, ale lehce vmíchat, neb pak hodně zřídne a má to vliv na délku pečení.
Modifikace 3. Nepoužila jsem Maizenu, neb ji nemám. Leč vtipně jsem si domyslela, že onen škrob patří do tvarohu (v receptu není uvedeno), použila jsem jeden puding vanilkový (taky vzhledem k řídkosti tvarohové hmoty – viz výše). Poznatek 3. Tato modifikace na funkci rostlináře, natož na chuť buchty, nemá vliv.
Poznatek 4. Příště píct radši na klasickém hlubším plechu – v dortové formě se střed ne a ne dopíct .
Poznatek 5. Příště ovoce (v mém případě rybíz) do tvarohové směsi lehce vmíchat a ne jenom nasypat napovrch, nebude se tak vysušovat.
Poznatek 6. Přes všechno úskalí je tahle buchta opravdu dóst jedlá 😉
Nejsi náhodou příbuzná s Jirkou Babicou? Nepochybuji, že z toho byl dobrý koláč, jen asi byl úplně něco jiného než původní.
No tak já bych řekla, že je to kapku matematická metoda- za neznámé dosadíš známé…. ale výsledek byl podle Ygy dobrej, tak co 🙂
Tak je fakt, ze jsem to napsala blbě – neupekla jsem zde zmiňovaný tvarožník s rybízem, ale velmi jsem se jím inspirovala. V ledničce se mi nudil tvaroh (a byla jsem přesvědčená, že jsou tam dva, tak nevím, kam se ten druhý poděl …) a vanilkový pudink jsem už mnohokrát použila v buchtě s tvarohovým přelivem, kde naopak byl přímo v receptu.
Eh, Ygo, ty jsi můj člověk 😀 Já se taky obvykle matematicky inspiruju (Díky Matyldo!:))
Já letos nemarmeláduju, dělám nevařený sirup. Pokud se povede, udělám ještě z dalších tří kil míchaného rybízu (červený a černý, bílý jsme snědli:))
YGA:
Modifikovat je třeba 🙂 Co doma není, to se prostě do receptu nikdy dostat nemůže. Odvaha improvizovat s podporou zkušeností vyjde vždy na výtečnou. To je můj poznatek 🙂
Prosím prosím smutně koukám. Nemáte někdo recept na štrůdl z tenoučkého těsta, ale ne lístkového. Maminka ho kdysi pekla, ale v jejích pečlivých kuchařských receptech v sešitu jsem ho nenašla. Kamarád má spoustu kyselých letních jablíček, ale nejí je. Takže je buď rozdá nebo vyhodí na kompost. Slíbila jsem mu, že udělám zásobu na zimu, aby se dal péct štrůdl, který máme oba rádi. Maminka jablka oloupala, nacpala je do zavařovacích sklenic, prosypala cukrem, přihodila nějakou tu rozinku, zakápla dost bohatě rumíčkem lékařským a sterilizovala. Pak je v zimě dávala do tohoto štrůdlu a byl naprosto famózní. Jenže se jí už hodně dlouho nemohu zeptat, jak to těsto dělala. Tak kdybyste někdo věděl, písněte mi buď majlíka nebo – ještě lépe dejte sem, určitě to i někdo další využije. Díky
60 dkg hladké mouky, 2 vejce, 25 dkg tuku (Hera, máslo), 4 lžíce octa, 5 lžic mléka, trochu cukru
Aha, ocet! To bude ono! Děkuji
Máti dělala – 40 dkg hl, mouky, 5 deka tuku, 5 deka cukru, 2? vejce, lžíce octa, horká voda. Uhníst a dát odpočinout pod nahřátý hrnec.
Jo, já ještě pamatuju babičku, jak si to těsto přinesla, hodila na vál, vyhrnula rukávy a trochu rozválené těsto přehazovala z předloktí na předloktí.
Ovšem recept na ten štrůdl nemám, později jsem pochopila, proč se tomu říká tažené těsto.
A s těmi jablíčky to dělala taky tak, jedna police ve sklepě vždycky byla plná zavařených strouhaných jablek.
Roky rokoucí a leta letoucí používám tento recept z České kuchařky (rok vydání 1983)
300 g hladké mouky + špetka soli,
1/8 l vlažného vody + lžička sádla (rozehřáté)
1 vejce
Z toho se vypracuje vláčné těsto. A včil přijde ten fígl – prostě s tím těstem mlátím o valadlo – čím dýl, tím líp se pak táhne. Nakonec rozdělím na dvě poloviny, přiklopím nahřátým kastrolem (já na něj ještě stavím jeden s horkou vodou) a nechám cca půl hodiny odpočívat. Pak na pomoučené utěrce lehce rozválím a vytahuju přes hřbet ruky (nebo prstama, jak kdo to umí) tak dlouho, až je vidět přes těsto vzor na utěrce. Pak pomastím, dám náplň tak, jak jsem zvyklá, lehce sroluju a dám na plech. Před pečením ještě zvrchu potřu máslem. Vždy to bylo jedlé …
Já bych při své šikovnosti viděla vzorek na utěrce ihned skrz díry…. ani bych s tím házet nemusela
Maruško, když je těsto správně rozleželé a je z kvalitní mouky, tak se natahuje jak žvýkačka
Ivčo, jak jsem stará, tak jsem šikovná 🙁
Ivčo, chtěla jsem se zeptat jestli u vás už trochu popršelo? Brzy jsem se odklikla
Popršelo, ve čtvrtek v noci byla bouřka, napršelo necelých dvacet milimetrů, dneska byla krátká bouřka, napršely dva milimetry. Nic moc, ale keře a stromy se jakž takž vzpamatovaly.
Určitě bys ho neměla díravé – moc (rofl) ! Já taky nejsem šikovná, ale vždycky se podařilo. Fór je právě v tom bouchání těstem o stůl, pak se krásně vytahuje.
Hm, tak na to bych nejspíš neměla odvahu – skončila bych akorát opatlaná děravým těstem a na závin bych si nakonec musela jít koupit lístkové… 😛
To těsto se popráší moukou a pak nelepí.
Tak mám uvařeno – opět jsem využila zde zmíněnou „соковыжималкy“, ovšem místo síly mužské použita síla ženská (jak je v našich krajích zvykem) … nu což, aspoň jsem si zaposilovala. A pak, tři litříky šťávy není tak moc – a už chladne ve sklenicích. Tak ještě vyběhnou na noční čurání se psy (už jsou po večeři a Zikmund též) a mohu se jít konečně vysprchovat, neb jsem zpocená jak dvérca od chlívka – no ano, u nás je furt hicna a při tom ještě vařit marmošku … a ten zbytek ryzlinku ať si obere kdo chce (rofl) …
Tož ty jsi údernice 😉 . U nás taky vedro, šla na nás bouřka, před námi zeslábla (pár kapak spadlo) a za kopcem se srazila a vymetla Zlínsko. Trošku se teď ochladilo, přes den byla hodně přes třicet.
Gratuluju!
Tady v Praze byl celý den hic na padnutí a nespadla ani kapka. Teď večer začalo aspoň pofukovat a trošku se ochladilo. Tak nevím, jestli jsem zpocená jak dveře vod chlíva, jak myš nebo jak psí kšíry 😀 .
Teda, zpocená můžeš být jak ty dveře nebo myš, ale jak psí kšíry? To můžeš leda smrdět … (rofl)
Jo, pes se nepotí 😉 , ale smrdět může i dost.
Já vím, a přesto se to říká 😀 . Ostatně, myši se asi taky nepotí, ne?
Mívala jsem takovou vlněnou tašku ozdobenou ještě navíc chomáči jakési delší srsti. Když bylo vlhko, nebo když dokonce pršelo, a taška navlhla, tak děsně smrděla a nejvíc a nejhůř páchly ty chomáče. Byla to nejspíš nějaká ovčí nebo kozí srst, ale u nás se tomu vždycky říkalo „mokrý pes“.
Tapuz, pocházím z Čech a znám pouze „smrdí jak psí kšíry“. Jak se potí myši nevím, ale „mokrej jako myš“ poukazuje na zmoklou myš. Nějak si ta úsloví špatně vykládáš 😉
Tak asi to budou různé rodinné zvyklosti 😀 .
Mám rybíz – je to to jediné co mi plodí pořád a hodně, takže mám dohody s bezrybízovými kamarádkami, které si ke mně chodí trhat.
Asi nejvíc ho mám ráda čerstvý rovnou z keříku, tak dbám, aby byl pořád nějaký k dispozici, nikdy neočešu všechno – a ptáci si taky přijdou na své:))
Potíže je, že dělám marmelády a ty mě zůstávají – nikdo nejí sladké na chleba, marmelády se nedávají na koláče (málo se peče ve všech rodinách – je to sladké – a když tam z čerstvého nebo zmraženého ovoce), Martin si do vloček raději dává med než marmeládu…
Nicméně sezónní ovocná jídla jíme, ve středu byly borůvkové knedlíky a tenhle koláč udělám, je to zase nová verze těsto + tvaroh + rybíz. Mám ráda rybíz na tvarohu…:))
Když ono je taaaak komplikované ukrojit chleba, namazat máslem nebo tvarohem,otevřít skleničku, namazat marmeládu, zavřít skleničku, uklidit, marmošku, uklidit máslo, uklidit zbytek chleba a nůž…
když stačí roztrhnout sáček a jít do snikrs 😉
Navíc, dnešní sladkosti jsou tak pekelně sladké od fruktózového sirupu, že s nějakou marmeládou nemáš šanci.
Já to mám jednoduché. Loni jsme přesadili rybízové keře, takže na nich bylo pár kuliček. Jedno příjemné dopoledne se cestou na sousedovu třešeň zastavila banda chráněné opeřené verbeže a jak třešeň tak naše rybízy obrala dočista dočista.
A je to :/
Jedinej, kdo má rád marmeládu na chlebu nebo rohlíku jsem já – stejně jako jsem ten poslední, kdo by měl to sladké jíst 😛
A palačinky? U nás se marmeláda taky na pečivu nejí, ale těch +- 15 sklenic černorybízový, co každoročně spáchám, se na ty palačinky a sem tam do jogurtu pohodlně sežere 🙂 samozřejmě v ní nesmí být zrníčka, takže jsme postupně vychytala postup – cedím přes punčocháče 🙂
A lívanečky … nezapomenout na lívanečky s tvarohem a marmoškou 😀
Jíme oboje, ale málokdy. A já tu zatracenou marmeládu dělám každý rok:))) Tedy kromě letoška, to zkouším ten sirup…
Rybízové koláče jsem kdysi psala do Mlsotníku: http://neviditelnypes.lidovky.cz/mlsotnik-kolace-s-ovocem-0xc-/p_zviretnik.aspx?c=A090910_122425_p_zviretnik_dru
Ale tenhle vypadá taky jedle, zkusím.
CO se týká rybízu, dovolím si sem překopírovat můj dotaz ze Zvířetníku:
Včera jsem odšťavnila půl kýble rybízu na marmeládu a dnes budu vařit. Dotaz – čím odšťavňujete? Já roky používala takový ruský preparát, co vypadá jak masový strojek. Odsťavní dobře, ale je to strašná práce. Vyzkoušela jsem „zděděný“ odšťavňovač a řeknu vám, je to na prd (asi ho posunu dál ke starší sestře) – rybíz spíš jen rozbil a šťávy do nádobky vyteklo minimum – zbytek jsem pasírovala přes sítko. Máte někdo nápad na dobrý odšťavňovač nebo se musím potupně vrátit k ručnímu mletí a sílení svých bicepců?!
Jinak se sběrem rybízu budu dnes pokračovat – jak já tuhle práci nemám ráda. Člověk furt trhá a furt na tom keřu něco je … no i kosové a špaćci chtějí něco do zobáčku, že (rofl) .
A ještě poznámečka – konečně i u nás krapet napršelo – v noci nás lízl konec bouřky. Ale už začíná zase pařák …
Já jsem Ti odpověděla na psu – není nic lepšího než poctivý starý mlýnek a paže milovaného chotě
A já si už na Psu povzdechla (rofl)
Yga a čo nutribulet a jeho 17 000 otáčok?Ten sna´d rozdrtí všetko.
Rozdrtit ne, semínka dávají hořkost. Navíc by mnohem více práce bylo s odceděním
https://www.eva.cz/zbozi/74980/mlynek-na-maso-zelmer-mm-987-80-sy-zmm1508s/?utm_source=sklik&utm_medium=cpc&utm_campaign=V:+Produkt.+inzer%C3%A1ty&utm_content=Ml%C3%BDnek+na+maso+zelmer+987.80+SY&utm_term=
tak to určitě neprojde … :/
Ha, v tom případě mám něco z téhle sorty 🙂
Já mám ten mlýnek a nástavec na odšťavňování, pasíruju na něm rajčata.
Mám odšťavňovač starý asi 25 let, používám ho, ale taky mám pocit, že tam zůstává víc, než bych chtěla. Ne moc, mám metody, že, ale jako správnej skrblík bych chtěla vytěžit víc.
Ty máš rybíz? Šťastlivče. Našim zmrzl letos i ten blbej rybíz.
Mám jeden keř červeného a zatím nikdy nezmrzl – možná je to tím, že je vysazený blízko šopky, takže je za větrem a tak mráz ho tak neničí.
Takže mám ještě od loňska v mražáku aspoň tři kila, letos budu vařit jen tu marmeládu a zbytek půjde do škopku.
Tak u nás napršelo skoro dvacet milimetrů.
Ten rybíz se asi musí prohnat víckrát, případně i se šťopkama.
Když já v chuti ty šťopky cítím.
Tak to opravdu nevím, jak. Leda že opravdu děláš rosol jen ze šťávy
Ne, i v obyč marmeládě cítím stopky, pokud rybíz meleš i s nima, i když to přecedíš.
V mém vlastnictví je starší Eta a k ní jsou dokoupeny : odšťavňovač, masomlýnek a mlýnek na mák. Nedám na to dopustit. Moje Etička strouhá, hněte, seká, šlehá atd. Je to spíš robůtek než robot. Vejde se do kredence, dobře se udržuje. To je reklama, co? Měla bych dostat od výrobce něco zadarmo 🙂
AHOJ, MARUŠKO. VLASTNÍM TAKY ETIČKU AHJAK JSEM SPOČÍTALA, UŽ JÍ JE 38 LET A JEDE. JEN HODNĚ LITUJU, ŽE ETA PŘESUNULA SVOU VÝROBU NĚKAM DO ASIE, TAKŽE ZRUŠILA VĚTŠINU SVÝCH PRODEJEN ORIGINÁLNÍCH NÁHRADNÍCH DÍLŮ. KDYSI JSEM DOSTALA I KE STAŘIČKÉ ETĚ (JMENOVAL SE KDYSI TEN PŘÍSTROJ JINAK , ALE VYRÁBĚLA HO ETA HLINSKO)Z ROKU 1951 NEBO 50 ÚPLNĚ VŠECHNY NÁHRADNÍ DÍLY V PODNIKOVÉ PRODEJNĚ V PLZNI. PRODEJNA V PLZNI ODSUNEM VÝROBY DO ASIE PŘESTALA FUNGOVAT A NEEXISTUJE. NA ODŠŤAVŇOVAČ JSEM SICE KDYSI ZAKOUPILA HROMADU TĚSNÍCÍCH GUM, BEZ KTERÝCH BY SE DO MĚLI DOSTALA I SEMÍNKA. TAHLE ETIČKA DOKÁŽE ODŠ´TAVNIT 10 LITROVÝ KÝBL RYBÍZU BĚHEM NEJVÍC 15 MINUT.ZJISTILA JSEM NA INTERNETU, ŽE MJEDNA ZBYLÁ PRODEJNA NÁHRADNÍCH DÍÍLŮ SE NACHÁZÍ V ČESKÝCH BUDEJOVICÍCH, KAM SE BRZY HODLÁM VYPRAVIT NA LOV NÁHRADNÍCH DÍLŮ. OBĚ MOJE STAŘENKY SKVĚLE PRACUJÍ TAKY DÍKY MÉMU ŠIKOVNÉMUM JIŘÍMU. JIŘÍ TOTIŽ VYMĚNIL PŘÍVODNÍ ŠŃŮRU STAŘIČKÉHO PŘÍSTROJE, MOTOR VYČISTIL, TAKŽE TAHLE STAŘEN K AOMLÁDLA A JEDE DÁL.NA SVÉ 38 LRTÉ ETĚ DĚLÁM VEŠKERÁ TĚSTA A TAKY NA NÍ NA DOKOUPENBÉM ODŠŤAVŃOVAČI MELU RYBÍZ. ALE MÁM ODZKOUŠENO DLOUHOLŮETOU PRAXÍ, ŽE POKUD CHCI DOSTAT Z ODŠŤAVŇOVAČE CO NEJVÍC MĚLI, MUSÍM ŠROUB UTÁHNOUT SKORO NADORAZ. TO POTOM ALE STÁLE ČISTÍM SÍTKO, PŘES KTERÉ SE MĚL FILTRUJE, COŽ MNE ČÍLÍ DOST. PROTO RADĚJI TA ODDĚLENÁ SEMÍNKA PO ČÁSTECH NANDÁVÁM DO ČTYŘLITROVEK, ZASYPÁVÁM JE CCA 10 G KYSELINY CITRÓNOVÉ , ZALÍVÁM ASI 2L VROUCÍ VODY, ZAKRYJU VŠE VÍČKEM A NECHÁM TO 24 HODIN V KLIDU LOUHOVAT. DALŠÍ DEN SMĚS PŘEFITRUJU A FILTROVANOU ŠŤÁVU KRÁTCE , ALE NE AŽ K VARU , V HRNCI ZAHŘEJU. VŽDY V 1 LITRU Š´TÁVY ROZPUSTÍM 1 KG CUKRU. JEŠTĚ HORKÝ ROZTOK PLNÍM DO ŠROUBOVACÍCH SKLÍNEK, UZAVŘU VÍČKEM, OTÁČÍM DNEM VZŮRU A NECHÁM VYCHLADNOUT.TAHLE Š´TÁVA NENÍ SICE TAK KONCENTROVANÁ JAKO TA, KTEROU JSEM LETOS DĚLALA JEN Z OTRHANÝCH KULIČEK. ALE PÍT SE DÁ DOBŘE A JIŘÍ JI RÁNO DO JOGURTŮ MÁ RADĚJI NEŽ MARMELÁDU.ŠŤÁVA Z OTRHANÝCH KULIČEK JE HODNĚ PRACNÁ A MÁ NEVÝHODU V TOM, ŽE ROZSOLOVATÍ, A PAK ABY SE ZE SKLÍNKY DOBÝVALA LŽÍCÍ.LETOS JSEM NA PŘÁNÍ RODINY MARMELÁDY NEDĚLALA, VYTVOŘILA JSEM POUZE Š´TÁVY Z ČERNÉHO A ZVLÁŠ´T I Z ČERVENÉHO RYBÍZU. ZA NĚJAKÝ MĚSÍC BUDU DĚLAT JEŠTĚ NEVAŘENOU Š´TÁVU JEN Z KULIČEK ARÓNIE, ALE MUSÍME Z TOHO KEŘE UDĚLAT ZÁCLOVNOVOU NEVĚSTINKU( OBALÍME CELÝ KEŘ STARÝMI ZÁCLONAMI. JEDINĚ TÍMTO ZPŮSOBEM KLETOS OCHRÁNÍME PLODY ARÓNIE PŘE SEŽRÁNÍM HEJNY OPEŘENCŮ.
Nakoukla jsem na jejich web, v Plzni značková prodejna Ety je: http://eta.cz/plzen-1
Je i zásilkový obchod, jen to musím najít. Objednávala jsem už víc věcí. Něco jsem vyhodila do kompostu s ovocným odpadem a nechtělo se mi se v tom hrabat když jsem si to uvědomila. /bléé/
E-shop je tady a mají tam vyloženě i rubriku „příslušenství“, třeba by se tam dalo něco najít: http://eshop.eta.cz/prislusenstvi/c-3242/
Nebo bych zavolala na jejich zákaznickou linku, číslo tam mají uvedené, třeba by poradili, nevím.
Aido imasruško, děkuju vám oběma za info. eta svou prodejnu po létech přemístila jinam, na druhý konec Plzně a já o tom zatím neměla páru. Hledala jsem asi před půlrokem právě značkovou prodejnu ety, ale našla jsem jen tu v českých budějovicích. j Jakmile se dostanu v září do Plzně.mám tamm kiardiokontrolu, hned se do té přemístěné prodejny rozjedu- A ještě k těm náhradním dílům na Etu. Vždy jsem si raději vzala sebou zrovna ten díl, který jsem momentálně potřebovala.když byl originál, dalo se vše dobře porovnat a vybrala jsem si většinoui správně. na netu sice zadám rok výroby nebo aspo ň rok koupě přístroje, ale většinou ten díl pak nepasuje nebo se musí velmi složitě upravopvat vlastně na koleně.raději jsem u koupě náhr, dílů s MLPsa díly srovnáváme . Jsem však velice ráda, že tím, že prodejna je v plzni, si ušetřím dlouhou cestu vlakem s několika přestupy a ještě bloudění po Budějkách. MLP je Plzeňák, takže se tam vyzná a bude jistě rád asistovat.Jsem ráda, že prodejny v Plzni existuje , jen je jinde a není na Doubravce, kam jsem celých 15-20 let pro náhradní díly chodila. Doufám jen pevně, že tím stěhováním nezmenšili nabídku ND. Vím, že se musí vyrábět nové věci, ale s tím, aby se nic neopravovalo, jelikož ND nejsou na nic a nikdo opravovat sgtaré přístroje nechce, protože se to prý nevyplatí, BYTOSTNĚ NESOUHLASÍM. Oba ty roboty sloužily a slouží dobře, jeden už víc jak 60 a ten druhý víc jak 37 let. bez nich bych nikdy tolik marmelád a šťáv z bobulí neudělala. Proč v vše vyhazovat, když nové nevydrží skoro nic?
Pro jistotu bych jim do té prodejny předem zavolala a vyptala se, číslo, tuším, v tom kontaktu je. Nebo bych volala na zákaznickou linku, určitě poradí, chtějí si (doufám) udržet zákazníky.
aido, máš pravdu, ale mám doma Plzeňáka a ještě k tomu starší dcerka žije zrovna v Plzni. Nebude vůbec úproblém, aby se na ty náhr. díly přeptala. na tom eshopu mi nabídka připadala velice nepstrá a jako by opsekaná. když jsem chodila do jejich prodejny dřív, nabídka byla daleko větší a hlavně se tam toho dalo sehnat hodně. moc mne mrzí, že jsem tehdy na svou etričku nezakoupila velkou náhradní mísu. odchází mi na té staré ložisko, ale možná, že ho seženu někde jindše. z zatím mísa s vypětím sil fuguje.už na mně můj robůtek chtěla mladší dcerka, kterčá má dost úrody úplně všeho. nemohu ale etičku postrádat, hnětu v ní těsta na skoro všechno, co nezvládne šlehač ruční.Dcerce jsem koupila ten odšťavňovacímlýnek, takže její partner tuží svaly a mele a mele, když chce marmeládičky.letos jsem sicše neměla bůhvíjakou úrodu rybízů, ale stačilo nám to na š´távy.27.7. jsem pozvána kamarádkou ne její chatičku k Plzni, kde má hodně velkou úrodu bílého rybízu.má keř zakrytý, takže ptícy ozobat nemohou. Bude další š´táva a možná i nějaká marmeláda z bílého. Rodinka kamarádky naprosto neuznává jinou barvu š´távy , nežli jen tub červenou, takže většinou na mne zbývá úroda jejího rybízu bílého. U trhání si krásně pokecáme a já pak odjíždím s plným kýblem plodů, které odvážím vlakem na svých skvělých golfkách. Doma vše zpracuju a taky část nandám do mrazáku. Do jogutrtů a na koláč v zimě je jakékoli ovoce luxusní.Zdravím všechnmy, kdo zavařují a nakládají. je to sice práce veliká, ale pak ta radost ze spokojených jedlíků stojí zato.
LENKO, ZADEJ SI http://WWW.NADETA.CZ MAJÍ TAM SPOUSTU NÁHR.DÍLŮ S MÁM JE VYZKOUŠENÉ, JSOU SPOLEHLIVÍ
Maruško, děkuju, už jsem ten odkaz prohlžela podrobně a výběr je fakt veliký.Budu muset uvážitř, zda riskovat, zaplatit poštovné a objednat na tomhle webu ,nebo raději zajít do prodejny, přesně se domluvit a na místě vybrat potřebné. Opravdu raději pro jistotu brávám ty své rozbité díly, aby byl mustr.Zkusím zainteresovat Jiřího, snad se společně líp trefíme. .Potřebuju hlavně tu novou detší hřídel k velké míse, kterou užívám nejčastěji. Hnětu v ní těsta a hlavně je nutná velká mísa k naszaní ovocného lisu,který na malou mísu nasadit nelze.Moc děkuju aidě, ale hlavně tobě, maruško, za cílené rady ,zkušenost a odkazy.Hezký zbytek víkendu přeju všem.
Ygo, „соковыжималка“, tedy „sokovyžimalka“ 😀 , taky jsme ji měli a dlouhá léta používali. Odšťavňovala výborně, to je fakt, ale to věčné čištění, to byl vopruz, zvlášť u červeného rybízu s těmi velkými zrníčky!
Ech – myslíš ten obrovský kastrol, na něm obrovský hrnec (oboje z klasického, tudíž nyní nepřijatelného, hliníku)? Tož ten byl na odšťavňování nejlepší, ten ten rybíz (a jiné ovoce) vyždímal téměř do sucha a bezpracně. No ale když je to jedovaté … ale určitě by se u našich ještě i tato proprieta našla.
Já myslím, že to byl ruský tutti frutti. Jinak ten napařovací odšťavňovač jsem viděla loni v nějakém kšeftě z nerezu, stál do tisícovky.
Já jsem ho viděla včera, nerez, likviduje se prodejna dom. potř. a už tam skoro nic nebylo. jen jeden odšťavňovací hrnec, jeden malý papiňák a pár kousků něčeho, co ještě lidi neskoupili. Byla tam velká sleva.
Ygo, ten nemyslím. Myslím přístroj, co byl vlastně mlýnek. Uvnitř byl šnek a sítko, dopředu odtékala šťáva nebo taková hustá dřeň (hustota produktu se dala nastavit) a do plastové nádobky dolů vylézala zrníčka. Jenže to se právě pořád ucpávalo (devil) .
Ten obrovský hrnec s velikým kastrolem dole a uvnitř s pařákem, celý z nepřijatelného hliníku 😀 , je „sokovarka“. Ten jsme měli taky a nadělali jsme v něm snad hektolitry višňové šťávy. Sice byla hliníková a v dávných letech možná i trochu olověná, protože ty višně byly pražské, ale hlavně výborná. Troufám si říct, že ani jeden z těch kovů se na inteligenci naší rodiny nijak špatně nepodepsal 😀 .
Jo, sokovarka – super vynález.
Jo, tenhle mlýnek si živě pamatuju, jelikož jel na lidskou sílu – mou. Ale marmeláda z něj byla excelentní.
Když bylo fakt hodně ucpáno, dalo se tím prohnat rybízovej list. Nepomlel se, kupodivu, jen se pocuchal, ale spolehlivě vytřel toho šneka.
A jeden rok nám rybíz mizerně želíroval, tak jsem to mlela v poměru 5 hrstí rybízu na čtvrtku jabka. Letního sklenýho, dozrálo to společně.
Máme se sestrou obě stejného robota (BOSCH) a nástavec na rybíz si půjčujeme – funguje naprosto bezproblémově. Je poskládanej z mlýnku na maso a takového šneku v sítku.
Na maliny to nebylo úplně ono – ta zrníčka jsou hodně malá, tak trochu do té tekutiny vypadla.
https://www.mall.cz/prislusenstvi-roboty/bosch-mlynek-na-maso-muz-4-fw-3
druhá půlka forichtuňku.
https://www.mall.cz/prislusenstvi-roboty/bosch-nastavec-na-lisovani-ovoce-muz-45-fv-1
zdravím
(wave)
Tohle mám… Chystám se na jostu.
Jenže ale, žádný moderní pořizuňk (a to jsem měla i tu Etu) nemá na Robot UKS (Univerzální Kuchyňský Strojek se spoustou příslušenství) cca z roku 1955. Váží asi 15 kilo, sítko není nerez, ale tím, že jede v pomalých otáčkách, opravdu vyždímá rybíz a podobné ovoce dosucha. A přitom nerozdrtí stopky. Jenže vytahovat ho kvůli jednomu košíčku…
Ještě k tomu odšťavovači Bosch: asi by pomohlo, kdyby otvory byly kolem dokola celého sítka a jen ty malé. Takhle při velikosti otáček ta šťáva/měl prostě nestačí vytéct. A většími otvory prolézají zrníčka, i když ne moc. UKS má ta sítka tři, používám to nejjemnější – když se odhodlám ho vytáhnout.
Aha – robot i s mlýnkem na maso mám, nemám forichtung na lisování ovoce – asi si ho objednám. Díky.
Tenhle Bosch mám taky, jen nemám forichtunk na rybíz, neb už nemám latifundie a nic tedy nezpracovávám. Jen chci říct, že ten robot jako takový je prostě suprovní 😀 .
Je, mám ho taky. Synek si ho přeje do výbavy 😉
Tak k ríbezliam sa tiež nedostanem 🙁 Všimli ste si, ako sa z bobuľového ovocia stal za posledné dve dekády luxusný tovar? Pre nás, čo záhrady nemáme, je dostupné už len v maličkých plastových tácičkách v super-hyper, v cenách blížiacich sa surovým diamantom, alebo na trhu („od Maďarov“, ako môj otec hovorí, lebo tam predávajú hlavne naši južania), za ceny len o chĺpok lepšie, alebo ani nie. Asi to súvisí s tým, že ich oberanie je výhradne ručná práca a prepravu neznášajú práve najlepšie. Tvarohovú náplň na takýto koláč robím takmer totožne, len toho tvarohu (a preto aj vajíčok) dávam viac, kľudne aj 3/4 kila, na plechu to spraví sotva 3 cm vrstvu. Ale na základ robím normálne krehké maslové cesto, v podstate v rovnakých pomeroch, ako linecké. Fintu s utlačenými piškótovými alebo keksovými omrvinami musím už niekedy vyskúšať, zatiaľ som si netrúfla.
máš pravdu,když koukám na cenu vaničky rybízu v Lidlu,tak si říkám, že tam ten dianmant nebo nuget někde zamaskovanej je…..
rybíz, angrešt a vůbec zahradní ovoce mají na trhu v HK, možná i v Pardubicích před ČP. taky není nejlevnější, ale pořád to jde 🙂 naše stromečky jsou ještě mladé, teprve roční, tak byl letos obsypaný žlutý angrešt a bílý rybíz. obrali jsme to většinou rovnou z větviček 🙂 ostatní jen ukázaly, co na nich poroste – jednu dvě kuličky červeného angreštu, pět šťopiček růžového a červeného rybízu. máme se prý těšit na příští rok 🙂
OBĚ MÍSTA JSOU MI PLAT PRTNÁ…
Nikdo z kolegů nemá zahradu s rybízem?
nikdo nemá letos ty správný přebytky….
stačí říct, přivezu ti z HK, co si poručíš 🙂 promiň, doteď mě nenapadlo ti to nabídnout, myslela jsem,že máš vlastní zdroje od kolegů a tak.
na tohle jak kdy, letos ne, letos nic není,co nezmrzlo,zničily tady v okolí kroupy…
Ptám se dopředu – pokud by se mi podařilo ubránit aronii před ptáky, budeš chtít? Poslala bych ti ji klidně i čerstvou, je z ní výborný likér, zavařená s cukrovým sirupem se skořicí je taky vynikající… Jen se musí včas zakrýt, letos ptáci z hladu a žízně sežerou všechno.
Sharka už možná odjela,chystá se na dovolenou…máš na ni mobil nebo jí mám písnout? jestli bude nahlížet o dovolené, netuším 🙂
Asi nee, zatím jsou kuličky zelené. Kam jela?
Beaver! Má to tam ráda a dovolenou si užívá. Vaří, relaxuje…. tak to má být.
Letos jsme rybíz ani neochutnali. Nejdříve se nám zdál málo zralý než uzrál tak ho sklidili kosáci. S jostou jsem si musela pospíšit a tak je rosol trochu kyselejší.
Miluju rosol(marmeláda bez peciček,slupiček,vařená opravdu z vylisované šťávy z červeného rybízu na vánočním lineckém cukroví a rozmíchaný domácí pribináček nebo tvarohovou pěnu s rybízem černým, bílý ozobávám z keřů…
Tvarohové koláče sypané drobenkou,do které je přimíchán červený rybíz,jsem prvně ochutnala v Konici (okr.Prostějov) a lepší jsm eod té doby nejedla..u nás v Pewrníkovicích v mlíčňáku,ulítávám na dusivém piškotu sypaném rybízem..nikdo nechápe,jak mi to může chutnat,ale já ještě nikomu neprozradila tu prasárničku – prolejvám si tu dusivku horkým čajem a pak ukrajuji lžičkou a jím..jen to dělám naprosto o samotě… (chuckle)
🙂
Včera jsem obrala trochu rybízu na chatě, kam chodím přátelům zalívat rostlinstvo. Dala jsem si ho jen tak s cukrem,před tím byl chvíli v ledničce. Díky za recept, bude vyzkoušen. Rybíz je takový osvěžující,dávám ho i do rolád,jako svěží marmeládku.
A tvarožník dělávám hodně jednoduchý
2 tvarohy(jeden obyč,jeden lepší)
2 vejce nebo 3 malá
3 -4 lžíce hrubé krupice(mouky)
4 lžíce cukru krupice
1/2 prdopeče
1/2 van.cukr
5dkg másla rozpustit a vše smíchat
V dortové formě cca 20 min.
Možno přidat hrozinky nebo cokoliv
Je to docela nadýchané a lehké.
Chm, to patří nahoru, nu což.
To je to, čemu RenataE říká pečený tvaroh, že? Moc děkuju za připomenutí, musím si ten recept někam napsat, vždycky ho zapomenu.
No a pokud nezapomenu koupit tvaroh, mohla bych to udělat dnes, po skoro dvou měsících přijde domů synek. Dolů pod to bych asi dala křehké těsto, na něj tenhle tvaroh, nahoru meruňky, těch mám dost, objevili jsem nedávno jednu bezva paní z Bystrce, která má velké hospodářství v Koválovicích a už jsme od ní pár věcí měli (třešně, višně, dvakrát meruňky a trochu česneku), prodává to docela levně, trošku si tak přivydělává k důchodu. Myslíš, že by to s těmi meruňkami šlo?
nevím, meruňky ale asi jo, já by je dala na malé kousky,zkusmo a pak se uvidí.
Nakonec nic péct nebudu, synek nepřijede, ani MLP, ani dcéra, budu o víkendu sama, neměla jsem se tolik těšit předem.
To bude asi smutný víkend. Hladím po tlapce. (hug)
jsem byla já
Nene, spíš to bude pracovní, mám tolik „práce do práce“, že to v práci nestíhám (krz ten aktuální mor apod.), takže se mi to v podstatě i hodí.
Jen jsem se holt těšila, synek už nebyl dlouho doma, a taky jsme měli mít oba psy, na ty jsem se těšila taky moc, je to úžasné, když spolu blbnou a malá se pilně učí od velké (nejvíc samozřejmě lumpárny).
A jaké že oba psy? No, tu původní, Dharmu, co si dcéra pořídila před dvěma a půl lety s předchozím chlapcem (kříženec kólie a chodského psa, povahově, inteligencí a šikovností je teda 100% kólie, jméno dostala proto, že byli oba jogíni). Na podzim se (po pěti letech) rozešli, pejsek zůstal tomu chlapci, ale půjčuje nám ji, občas, bydlí kousek od nás. No a teď před třemi týdny si dcéra s novým chlapcem pořídila nového pejska, co z toho bude, to nikdo netuší. Máma je labrador s huskym, otec neznámý. Páč jsou oba mládežníci arboristi, pes se pro změnu jmenuje Šiška. Zatím je úplně malinká a naprosto roztomilá, uvidíme, co bude dál. Zatím jen víme, že když jsou holky spolu, nemáme Dharmě říkat „přines šišku“. 😉
Taky jsme byla tuhle o víkendu sama doma a nijak mi to nevadilo-po dlouhé době jsem zodpovědně relaxovala, četla si, odpočala si a dohonila pár restů- pro člověka v pracovním procesu to není zlé 🙂
Matyldo, taky to tak beru. Dohoním práci a přitom si i odpočnu, za ten týden je toho moc, v pátek v podvečer bývám úplně hotová. Jen jsem se prostě těšila. No, nedá se svítit.
Aido, pořiď si vlastního pejska 🙂 , nebudeš si ho muset půjčovat. Určitě by se u vás psisko mělo dobře.
Bohužel si na vlastního pejska netroufám, možná až někdy později. Zatím máme tolik aktivit, že to není možné (mj. kvůli hlídání). To je jako s dětmi a vnoučaty, vlastní jsou fajn, ale jaksi napořád, vnoučata jdou vrátit. 😉
Tak spousta aktivit se dá dělat se psem 😉 . Když máš jen jednoho, tak i třeba někoho na hlídání přemluvíš.
Ivo, zatím fakt ne.
na kolik stupňů????
180,klasika a klocíčkem píchat jestli už je.
No tak až budeme stěhovat věci do Sezemic, vezmu Ti i marmelády, tos mohla říct
náááhodou, to je zcela praktické i chutné řešení.. ten piškot je dobrý, mě jenom zlobí, že tam nenasypou víc ovoce. tak jsem o svátcích nebyla líná, vytáhla jsem starou ETU a ušlehala jsem báječný nadýchaný piškot z domácích vajíček se směskou červeného rybízu a borůvek 🙂
to ovoce bylo loňské, z mrazáku 😀
oni používají kompotovaný rybíz