PÁTEK S GURMÁNKOU: Borůvkovec

Když zavoní borůvkovec, vnímám ten okamžik jako oslavnou písničku, kterou si brouká v kuchyni horká trouba. Své veselé tóny sděluje skrze báječnou vůni, kterou šíří od podlahy až po strop našeho domu a upouští ji oknem do zahrady.

 

Cítím hned všechny dary léta vzešlé z místní štědré krajiny. Tento prastarý recept jsem zachytila jen z doslechu, ale vždycky jsem věděla, že budu chtít slova přeměnit ve sladká sousta. Jak chutnají borůvky s mákem? Podařilo se mi objevit a vyladit recepturu, která přesně odpovídá mým nárokům na koláč s borůvkami. Tenhle koláč je vskutku jedinečný a žádný jiný se mu nepodobá.

 

Koláč s borůvkami a nemletým mákem

 

Potřebujeme:

 

Na těsto:

 

  • 300 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 žloutky
  • 120 g cukru krupice
  • 200 g másla

 

Na náplň:

 

  • 500 ml čerstvých nebo zavařených borůvek
  • hrst nemletého máku
  • 5 lžic strouhaného perníku
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • špetka skořice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • několik lžic smetany na pokropení
  • máslová drobenka na posypání (stejné množství hrubé mouky, krupicového cukru a másla)

 

 

Borůvkovec, koláč s borůvkami a nemletým mákem

 

Postup přípravy:

V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme na plátky pokrájené máslo, žloutky rozšlehané s cukrem a prsty vypracujeme těsto drobivější konzistence. Po krátkém odpočinutí těsto upěchujeme rovnoměrně na celé dno zapékací misky (používám rozměr 40 x 30 cm). Těsto má vysoký podíl tuku, proto kvalitní keramiku není třeba předem vymazávat. Posypeme strouhaným perníkem, pokapeme citrónovou šťávou a přidáme špetku skořice. Na perníkovou vrstvu nasypeme nízkou vrstvičku nemletého máku smíchanou s vanilkovým cukrem a pokropíme smetanou. Poslední vrstvu tvoří borůvky. Těmi povrch koláče zasypeme štědře a přidáme máslovou drobenku.

 

Na střední příčce horkovzdušné trouby vytopené na 180 °C pečeme 45 minut.

 

 

 

Můj tip do kuchyně:

Borůvkovec je recept dokonale využívající sezónní produkty z jihočeské krajiny. Borovicový les mám z kuchyňského okna na dohled a každé léto z něj vane příjemná vůně zralých borůvek. Makové políčko za domem láká ke sklizni a dává příležitost k tomu, abych si maková semínka šetrně vyklepávala z makových hlaviček a ponechala tak máku co nejvíc chuti uvnitř semínek. Pokud se při pečení koláče rozhodnu borůvky doslazovat, rozhodně sáhnu po místním lesním medu z úlů, které těsně sousedí s borůvčím.

 

Všimli jste si, že plody borůvek rostoucích v borových lesích se liší od borůvek ze smrčin? Borůvky z borového lesa jsou menší a pěkně šedomodře ojíněné. Borůvky ze smrkového lesa mají tmavou barvu, jsou šťavnatější a snadno se rozmačkají.

 

Borůvky už dozrávají a je čas na nějakou tu borůvkovou dobrotu. Krom koláče s mákem často peču křehký koláč s borůvkami a drobenkou, ale dojde i na kynuté borůvkové knedlíky se žahourem a borůvková povidla s perníkem. Sušené borůvkové bobule přidávám do zvěřinových omáček a najde se pro ně spousta jiného uplatnění. Nejchutnější jsou čerstvé borůvky z dlaně rovnou do pusy.

 

Co z borůvek nejraději chystáte a kam na ně chodíte vy?

 

Přeji Všem krásný prázdninový čas a hojnost sladkých lesních plodů, aby bylo štědře na koláč.

 

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová

www.gurmanka.cz

 

Aktualizováno: 29.6.2017 — 21:18

56 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Připojuji se ke gratulaci a přeji dodatečně všem Šárkám všechno nejlepší 🙂

      1. Jo! Sdílela jsem to na FB:)) Konečně normální pohled – nejsou všichni takoví, nikdy nejsou všichni stejní, ale je jich tolik, že by to ti mladší neměli ignorovat! Spíš by měli doufat, že na tom budou jednou stejně:))

        1. Máš úplnou pravdu, Dede, jenže v mládí člověku připadá, že právě on snad nikdy nebude starý. To přichází až časem. Navíc se ta kategorie „starý“ pružně posunuje. Moc dobře si pamatuju, jak jsem v útlém mládí považovala čtyřicátníky za dědky a báby. A jak se nám to od té doby hezky posunulo 😀 .
          Pokud jde o stáří dnešní mládeže, nevím, moc bych nedala za to, že my se máme líp, než se budou mít oni, i když to v zásadě odporuje společenskému vývoji za poslední stovky let. Ale bude to jejich svět, oni se s tím vyrovnají.
          Ale ten článek je dobrý, konečně docela reálný pohled na situaci.

  2. Tak se mi opět potvrdilo, že chce-li člověk opravdu něco hodně, stačí jen si to vskutku přát. Od včerejška v duchu/a v hubě/ tady teskním nad borůvkovým domácím koláčem … , a dneska na večer se tu stavil soused s talířem, ubrouskem přikrytým a pod ním borůvkový koláč!!!
    Právě se cpu třetím dílkem, dík za přivolání. 🙂

  3. Doufám, že ještě letos stihneme borůvky, pak koláč vyzkouším, vypadá báječně. Já mák miluju a k borůvkám se podle mého krásně hodí. Když dělám borůvkové knedlíky, většinou je sypu skořicí s cukrem, především proto, že jsem líná vyndat mlýnek a umlýt mák. Ale když se překonám a mák umelu, je to pak mnohem lepší pošušňání (mlýt v el. kafemlejnku to není ono, je to směs makového bahýnka a napůl umletého máku). Letos jsem prostě zatím nestihli zajet na borůvkovou farmu pro náš každoroční sběr. Navíc jsem zavařovala okurky jak divá a jeden den prestart s okurkami a druhý den si dovézt domů kýble borůvek – tak na to jsem neměla energii. Jenže sběr začal už ke konci května a většinou vydrží do začátku července, tak doufáme, že přiští týden tam ještě něco pro nás zbyde. Přijede švagrová a chce si také odvézt, tak to plánujeme s ní a pak koláč zkusím.

    1. Maričko, zkus dát mlít do kafemlejnku společně mák a hrubý cukr – krupici nebo raději krystal, jestli tam něco takového máte. Bahýnko nevznikne.

      1. Ivo, díky za radu, zkusím, protože mě fakt nebaví vyndavat mlýnek, davit dohromady, šroubovat a pak čistit. Krystal cukr tu není (tedy já o něm nevím), ten náš by mohla být „krupice“, za zkoušku to stojí.

        1. Jo, a na vyčištění po tom sladkém máku je dobré pomlít buď nějaké obilí nebo rýži a pak hrubým štětcem vymést. Ony ty zbytky cukru mají tendenci zvlhnout a plesnivět.

    1. Matyldo, fotkami „konkuruješ“ Dede 🙂 Dotaz – Juky ti tedy kvetou překrásně, ale mají také tak děsně ostré špičky jako ty zdejší? U těch našich není radno se shýbat, kdysi jsem si fakt málem vypíchla oko, píchnutí bylo jen o fous vedle do spánku. Tak teď listům zastřihueme špičky, protože ty nižší listy jsou na ůrovni hlav jak Trixie, tak koček a občas nebezpečně čmuchají.

      1. Taky mají ostré špičky. Ale mám jen dvě za zahradou, ne na zahradě, a tak zvěř tolik neběhá kolem.

  4. OT- červen u žabek. Je sucho, sucho, všechno hnedne, to, co je na konci alba zelené, bývá obvykle podmáčené, ale je to všude jako šutr.

  5. Mák ani mletý (ten mi vůbec nechutná) ani celý. A už vůbec ne s borůvkami. Ty jen tak čerstvé „do huby“ natrhané nebo na kynutý koláč v hojné míře nasypané, posypané tlustou vrstvou žmolenky a to byla pro mě mana nebeská. Když byl navíc ještě politý máslem, tak to už jsem blahem vrněla jak motorek. Spojení těchto dvou chutí mi připadá přehnané a vzájemně se potlačují. Do toho ještě skořice a perník? To už je těch chutí, které mi dohromady neladí, opravdu moc. Ale každý má rád něco jiného, to je jasné. Jen pro mne tohle žádná laskomina není.
    K svátku přeji vše nejlepší.

    1. hele,ono to zní vcelku děsivě,všechny ty ingredience, ale poslal jsem to kamarádce a ta to ještě včera upekla-aůe z kompotovanejch a bylo to moc dobrý,udělala dva plechy,půl plechu dovalila ke mě a dali jsme si ke studenýmu mlíku a když dojela domů,zjistila,že má umytý plechy vedle dřezu a rodina modrý huby….prej byl vynikající..což potvrzuju,právě dojídám poslední kousek k velice časné snídani….

    2. Karolína:

      Borůvky a mák je letité spojení z darů české krajiny kolem Jindřichova Hradce. Skořicí i perníkem se kořenilo i maso 🙂 Výslednou chuť si člověk těžko představí, když neochutná. Já mák a borůvky hodnotím jako absolutní harmonii. Byla jsem překvapená, že chutě tak krásně fungují a dělají dokonalou texturu náplně. Chutě máme různé, takže neexistuje na světě žádná univerzální laskomina. Proto je říše chutí tak pestrá a nekonečná 🙂 Letos je u nás borůvek méně než loni, tak snad zase za rok.

  6. V oblasti Anglie kde žiju prakticky nejsou žádné lesy, jenom nekonečné městské zástavby nebo soukromá pole. Tak dobroty jako lesní borůvky nebo houby už 22 let nemám. Snad by se koláč dal udělat z koupených, ale mák a perník tu v obchodech nejsou, musela bych použít jiný receptík. Fotky vypadají lákavě

        1. No, on se kromě bývalé CaK monarchie nikde moc neprodává, v některých zemích prý dokonce jen v lékárnách a ve velmi malém množství. Co tak vím od syna, většina cizinců je z makového pečiva a moučníků celá vedle a má pocit, že dělá něco nezákonného, že snad konzumuje drogy čičo. Ony se mimo střední Evropu totiž pěstují jiné odrůdy máku, ne ty naše s malým množstvím příslušných „účinných látek“. Takže když k nám syn přiveze nějakou zahraniční návštěvu, skoro vždycky dělám něco makového, třeba honzovky, vždycky to má velký úspěch a skoro vždycky chtějí recept, pokud to jsou děvčata.

          1. Tak jsem zapátrala na internetu a zjistila, že mák koupit můžu! To jsou novoty. Příští týden si objednám, a hned si upeču něco makového. Co si můžu upéct s mákem co nedá moc práce?

              1. Díky. Mlýnek mám, je součástí kuchyňského robotu, tak můžu udělat makovou nádivku. Taky nikdy nedávám do těsta olej, jenom máslo, jinak to vypadá jednoduše.

  7. Borůvky mám nejraději sedíc na bobku v borůvčí a … šup do pusy 🙂
    Ale to mohu jenom jinde, ale ne u nás. :-(. Naše výheň jim nedovolí přežít.
    Z kupovaných dělávám klasický kynutý koláč s drobenkou, kynuté knedlíky.

  8. tenhle koláč, borůvkový blbouny a borůvkovej likér 😀

    a všechno nejlepší,jmenovkyně 😀

  9. V blízkých Beskydských lesích máme přímo borůvkové plantáže.Jen kdyby ty bobulky byly trochu větší, jsem ráda, když se mi podaří nasbírat na koláč. Nevím, jestli už dozrály i v našem drsnějším podnebí, pokud ano, vyrazím v brzké době do lesa.

  10. Milé Šárky, kolik vás tu je (namátkou Sharka, gurmánka, Bubu) – krásný sváteční den, hodně pohody a radosti. (rose1) (rose1)

  11. Na borůvky(po valašsku hafery) jsme jezdívaly s kamarádkou a dětmi do Jeseníků, na Petříkov, tam jich bylo všude spoustu, dětičky dostaly hrničky a napodobovaly náš sběr, modrý byly až za ušima a na dně měly asi tři borůvky. My jsme na chatě udělaly bublaninu v remosce, zbytek jsme zavařily. Děti odrostly a tak musím na borůvky do trhu. V loňském roce jsme nakoupily čerstvé borůvky od sběračů po cestě z Orlických hor.
    Z borůvek můžu všechno a nejraději bych je jedla celý rok. Díky za borůvkové téma a skvělý recept.

  12. Tečou mi tu sliny jako oněm pověstným Pavlovovým psům (dog)
    Dala bych si hned, ale u nás borůvky skoro nejsou. Takže mi nezbývá, než tiše závidět.
    A Šárko, gurmánko naše, hezký svátek přeju! (handshake) (f)

  13. Borůvky má taky nejradši z ruky rovnou do pusy.
    Jinak borůvkové blbouny (kynuté knedlíky) se strouhaným tvarohem, cukrem a máslem. A pak taky v drobenkovém koláči, ale takovém jednodušším. Vynechala bych určitě mák, ten nemám moc ráda a nemletý už vůbec ne. A nedávala bych ani perník, abych do toho nevnášela jiné chutě, ani skořici, ta mi pasuje do jablek nebo do rebarbory, ale do borůvek nějak ne.
    Doslova záplavy borůvek jsem zažila vždycky na Šumavě. A v jižních Čechách, jako dítě v lesích kolem Lužnice.

  14. Miluju borůvky prakticky v jakékoliv podobě a teď zrovna dozrávají. Naše lesy jich jsou plné a je to jedna z čistých radostí mého roku na vsi:)) Nejradši je mám jen tak samotné, nebo s cukrem a tvarohem. Skvělé jsou knedlíky a litá bublanina. A tento koláč zkusím, protože mám ráda i mák a vypadá to na originální mix chutí (inlove)

  15. Na otázku odpovídám takhle – nechystám a nechodím! Proč? Protože můj kraj je překrásný a plodí kde co, ale na borůvku v přírodě nenarazíš, ani kdyby ses rozkrájela! Ale recept vypadá náramně a určitě je to moc dobré. Škoda, že nejsme borůvkový kraj …

    1. YGA:

      Je dobře, že každý kraj má to své jedinečné. Alespoň můžeme provozovat gurmánskou turistiku 🙂

  16. Na borůvky jsem chodila u prababičky v Sychrově
    ( tj. malá ves na Domažlicku ) už jako opravdu malá. Tam jich rostlo jako máku. Už jako 4 leté děcko jsem vyfasovala, společně se setřenkami, malý plechový hrníček a musely jsme trhat. Moje babička a prateta chodily na borůvky a nasbíraly plné koše. Dokonce tenkrát je nosily do výkupu. Vždy odpoledne jsme vyfasovaly pekáče a přebíraly borůvky od lístků.

    A co se z nich peklo ? Borůvkové kynuté koláče, borůvkové knedlíky nebo se borůvky rozdělaly se šlehačkou a k nim lívance.

    A víte jak říkala moje prababička a babička borůvkám ? Černé jahody.

    1. Moje maminka, která pocházela z Plzně v několikáté generaci, jim taky říkala „černé jahody“. To je tamní terminologie.

      1. Černé jahody se říkalo borůvkám i v Podještědí. Nikdy jsme nechodily na borůvky ale na jahody. A co jsme se nachodily – sousedka nás vždycky ráno svolala a pak se šlo. Ona a její dvě holky, já a ještě jedna kamarádka, dokud nebyly nádoby plné tak se domů nešlo. Byl to také výdělek o prázdninách. Za kilo ve výkupu – 4 Kč, to je 1 1/2 litru. Když to chodily ženské prodávat na trh tak bylo i 7 Kčs za litr! Jedny prázdniny jsem si mohla koupit hodinky, něco zůstalo i na drobnou útratu. Potom jsem si koupila vysněné šaty v ÚVĚ. To byly prodejny umělecké výroby a prodávaly se tam látky vlněné, ručně tkané nebo neseriové oděvy. Odbočila jsem hodně od koláčů a knedlíků.

        1. I moje babička říkala borůvkám černé jahody, takže i na brněnsku se používal tento název.

        1. Moje babicka a deda boruvkam taky rikali jahody, pochazeli z Podkrkonosi. Boruvky miluju, ty kanadske jsou velike a lehce se sbiraji, u keru se da stat.

            1. Protože kvůli přepravě jsou podtržené. Plodily mi asi dva roky, byly dobré, ale potom na JM umřely na sucho a sluneční výheň.

              1. Mám je na zahradě 😉 , moc mě svou chutí neoslovily. Holt jsem vyrostla v Lužických horách, kde rostly borůvky v každém lese v okolí…

    2. Míša z Plzě:

      Černé jahody se říká borůvkám i zde, na Jindřichohradecku. Starousedlíci jim jinak neřeknou. Nejvíc jich roste na Blatsku a Kozácku a právě tento recept s patinou starých časů pochází ze zdejších kuchyní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN