Zatímco mnoho historiků na gastronomii se shodne v tom, že chili con carne považuje za americký fazolový kotlík s masem, který má zjevně mexické kořeny, Mexičané a znalci místní kuchyně to prý popírají. Zajedno jsou ale v tom, že dobře připravené chili má zvláštní schopnost přeměnit zdánlivě hutnou a poněkud fádní chuť fazolí v jídlo plné barev, chutí a vůní.
Vařit chili je zábava, která nikdy nebude stejná a předvídatelná. Co miska, to jiná chuť. Každý recept je v podstatě jen orientační a dává velký prostor pro fantazii. Líbí se mi, jak se v různých místech světa přidávají místní superpotraviny. V Dominikánské republice jsem se nemohla nabažit jejich chili v karibském stylu. Ocenila jsem na něm, že nebylo tak moc ostré. Ale i kdyby bylo, vědí si s tím rady. K chili a jiným ostřejším jídlům podávají banán.
Doma si vařím karibskou verzi ochucenou třtinovým cukrem a nevynechávám kousek dobré hořké čokolády. Vhodné jsou i sušené a nastrouhané kakaové boby nebo lžička dobrého kakaa. Do hotového pokrmu by měla přijít hrst čerstvých bylinek.
Chili con carne v karibském stylu
Potřebujeme:
(množství: 4 až 5 porcí)
Potřebujeme:
750 g hovězího masa
3 lžíce podzemnicového oleje
3 ks cibule
3 stroužky česneku
3 lžíce rajského protlaku
1 lžičku třtinového cukru
½ lžičky strouhané citrónové kůry
špetku římského kmínu
½ lžičky sušené majoránky
1 kousek skořicové kůry + špetka mleté
1 lžička sladké mleté červené papriky
2 ks červené papriky
350 g loupaných rajčat (čerstvých nebo sterilovaných)
špetka mletého chilli koření
sůl
pepř
vývar na podlití
300 g sterilovaných menších fazolí (možno i kombinace různých druhů)
3-4 kostičky vysokoprocentní hořké čokolády
2-4 ks čerstvých chilli papriček
čerstvé lístky majoránky, oregana nebo koriandru
Postup přípravy:
Cibuli oloupeme, drobně nasekáme a orestujeme na arašídovém oleji. Přidáme hovězí mleté maso, kousek celé skořice a za stálého míchání opečeme všechny jednotlivé kousky masa tak, aby se pěkně oddělily.
Osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, strouhanou citrónovou kůru a třtinový cukr. Ochutíme špetkou mleté papriky, římského kmínu, sušené majoránky a chilli koření. Do základu vmícháme oloupaný a na plátky nasekaný česnek a za stálého míchání zprudka orestujeme.
Přidáme nakrájená loupaná rajčata a nakrájený paprikový lusk. Do téměř hotového pokrmu vložíme sterilované fazole a společně krátce prohřejeme. Když použijeme sušené fazole, musíme je předem namočit a povařit.
Chili con carne dochutíme několika čtverečky kvalitní hořké čokolády a posypeme čerstvými lístky oregana. Servírujeme s dušenou rýží. Každou porci můžeme dekorovat naloženou zelenou chilli papričkou.
Pro zmírnění pálivých účinků chilli papriček přidávají do jídla také opečené zeleninové banány nebo podávají v misce banánovou kaši, zvanou mangú. Prý docela postačí zakousnout se do banánu a ústa přestanou hned o něco méně pálit.
Každopádně fazole platí za superpotravinu moderní doby, proto se jim snažím v domácím jídelníčku vydláždit přímou cestu na plotnu co nejčastěji. Aby nenudily, sázím na skvělé a pikantní chili con carne, ale netrvám vždy na tom, že dobrý fazolový hrnec musí vonět masem. Fazole jsou ideálním vegetariánským pokrmem a dají se připravit na mnoho způsobů, proto nám mohou dělat dobrou společnost u stolu doslova od předkrmu až po dezert. V jaké podobě máte fazole nejraději?
Krásné jaro a dobrou chuť přeje,
Šárka Škachová
Už je asi pozdě na komentář, ale chilli con carne já ráda. Normálně dělám v podstatě stejně jako je daný recept s výjimkou čokolády, ale občas dělám luxusní experimentální verzi. Hlavní rozdíly jsou kus hovězího a kus vepřového vcelku, a až je to měkké, tak nakrájet aby se to pěkně rozpadlo a smíchalo dohromady, a ještě místo plechovky červených fazolí dám plechovku cizrny. Recept je inspirovaný Jamie Oliverem, winter nights chilli.
Ale není pozdě, já tu ještě jsem:)) Poslouchej, a netrvá to pečení masa v kuse moc dlouho na tu zeleninu? Jak to tam postupně dáváš? 🙂
Já dělám chilli con carne v pomalém hrnci. Většinu takových jídel s masem a zeleninou, dávám do pomalého hrnce, jako bolognese, guláš, stroganoff, curry, frikasee, atd.
Zdravím a přeju krásnou neděli!
Luštěniny u nás jsou dnes opatrně zastoupeny jen v polévce, protože si netroufám kombinovat jejich nadnášení s vedlejšími účinky atb (které jsou horší 😛 )
Napadlo mě, že i vy byste se třeba rádi při neděli zasmáli, jako ráno já – tak si klikněte na tohle video…:)) https://www.youtube.com/watch?v=5iTTNRE-njM&feature=youtu.be
Dede, plynatost po ATB je způsobena nejčastěji likvidací střevní flory a fauny. Chtělo by to nějaká probiotika. Nejpřírodnější forma je Olomoucký tvarůžek. Ten kdo to může, vím že pro mnoho lidí je tato lahůdka nepoživatelná, ať si je po ATB kůře dá. Trávení se spraví zázračně rychle. Kdo je cimprlich nechť spěchá do apatyky kde za hříšný peníz dostane v tabletě prakticky totéž. Jen to nevoní.
Eh, kdyby to byla jen ta flatulence, že… popravdě doufám, že mě to léčí stejně silně, jako si užívám ty různorodé vedlejší účinky… 😛
Jinak syrečky miluju – to je probiotická kúra, která chutná, co? 😀 Až se dostanu do obchodu, nezapomenu, díky Jindřichu! (wave)
Lepší je kefír.
No ale ty tvarůžky mi teda chutnají zatraceně víc 🙂
Už je mám, zítra si smlsnu 🙂
Účinky fazulí jsem si užila celé páteční odpoledne a ještě i večer. „Já se vznáším, já si létam….“, jsem kvílela celou dobu. A to jsem do „našeho“ chilli con carne, neboli fazule s rajčaty a paprikou přidala mnou osvědčenou bylinku saturejku!
Dede, to video jsem už přeposlala kamarádce, která má dva zlaťáky. Ano to je typický zlaťák, co nevidí – nesežere 🙂 .
My máme dneska jinou nadnášecí polívku- cibulačku podle Sharky, kdysi tu byl recept. Luštěniny hodlám rodiěn nacpat v týdnu 🙂 ale jinak mám chuť na zelené fazolky s toustem, jen lehce ovařené a oprásknuté na trošce slaniny a lehce opepřené, zasypané sýrem… hm, nemám slaninu a večer tu bude chybět i ten toustový chleba 🙂
Luštěniny mám moc ráda, jím je v jakékoli podobě – jako polévku, kaši, přílohu, hlavní chod, součást nějakého jídla, v salátech, v pomazánkách. Čočku a hrách, eventuálně cizrnu, si vařím sama. Fazole kupuji konzervované vařené, a to nejen z časových důvodů, ale taky proto, že se mi prakticky nikdy nepodaří uvařit fazole pěkně stejnoměrně. Zatímco některé se už pomalu rozpadají na kaši, jiné jsou ještě tvrdé jak broky. Zpravidla kupuji ty běžné v plechovce, ale když chci do něčeho ty velikánské bílé, jistí to většinou nedaleká bulharská prodejna a jejich „salaten bob“ ve sklenici 😀 .
Což mi celé připomíná, že už jsem dlouho nedělala čočku nakyselo, takže v nejbližší době bude.
Pro mě je tam příliš mnoho ingrediencí a chutí, které nějak nedokážu skloubit dohromady. Dělám skoro stejně jako Marička, když není maso, dávám dobrou klobásu. Posekané kozí rohy, posekaná sušená rajčata,koření používám od Kotanyi, dochucuji podle svého, ostřejší jídla můžu. Takže je to spíš takový fazolový kotlík. Kus chleba k tomu a je to bašta náramná.
Luštěniny mám moc ráda, dokonce se někdy vzchopím a uděkám hrachovou kaši.
To jsem byla já.
Ach jo! Luštěniny miluju.
Jak já bych si dala hrachovou kaši se slaninkou a osmaženou cibulkou. Jak já bych si dala čočku nakyselo s dobrým uzeným a osmaženou cibulkou. Fazolky zelené nakyselo se smetanovou omáčkou i ty fazole kulaté buď jako chilli noc carne nebo uvařené s klobáskou. O trojkombinaci fazole/brambory/kysané zelí jsem tu už psala. Je to jednoduché – bílé fazole uvaříme klasicky doměkka v malém množství vody, na kostičky nakrájené brambory také tak a uvaříme ještě kysané zelí. Dávám do zelí drcený kmín, do brambor tymián a do fazolí estragon. Poté se tyto suroviny smíchají, přidá se osmažená slanina s cibulkou a drcený česnek, vše se v míse promíchá a už se dlabe. Je to úúúúžasné jídlo.
Krom toho miluju kroupy. Jakékoliv velikosti jako kubu s houbami, jako šoulet…..
takže chilli CON carne a ne NOC carne
A co se těch tří ingrediencí týká, tak vařit tak, aby se voda neslévala. Jen v tak malém množství, aby se ty 3 věci mohly smíchat dohromady tak, jak jsou.
Chilli con carne občas udělám, když vařím jen pro dospěláky. 🙂 Mám malinko zjednodušenou verzi, t.j. s běžným olejem, bez třtinového cukru a skořice a čokoládu jsem se taky ještě nikdy neodvážila přidat. (Ale příště ji teda zkusím!) A protože mám poměrně citlivý jazýček a nemám ráda chuť á la mleté žiletky, dávám chilli i pepř opravdu s citem. I tak je to vynikající jídlo. Nepodávám s rýží, baštíme jen s chlebem. 😛
Mám ráda fazole v mnoha podobách a tohle určitě zkusím. Ta čokoláda – to se mi líbí:))
Jo někdy před dvěma týdny jsem dělala něco jednoduššího – fazolový kotlík s bavorskými klobáskami, kořeněné tandoor masala. Bylo to překvapivě skvělé! 😛 (to je olizovací:))
Fazole mám také ráda /čím pálivější tím lepší/, ale čokoládu do nich? Tu bych sež/ snědla dřív jako Yga. Čokoládu miluju ale samotnou bez fazolí.
však jí nedáváš celou tabulku,jen kousek:-D , kdyby ti to vařil mexikánec, zblajzla bys to jako nic…ani by jsi se nepídila,co tam všechno dal…
jen pro Sharku:
Já se neodříkám, když mi to někdo uvaří a chutná mi to tak to zblajznu. Ale když to vařím já, tak nevím, to víš, jsem stará škola a musela bych jednou zkusit.
To jsem si tuhle večer otevřela kupovanou paštiku i když byla v luxusním balení tak mi moc nechutnala. Říkám to před Janou a ona jen tak povídá : nedivím se třeba tam jsou rozemleté myši – div jsem jí jednu nevrazila ale paštiku jsem nejedla ale ani psi ji nedostali.
no jo, když on ten obal nic neřeší..mě koupila kamarádka Bearneskou omáčku a taky si myslela,jak budu šťastná,tak jsem ji otevřela a dala jí ochutnat. Vyplivla to tak rychle, jak to jen šlo a prej -ježiš promiň. Tak jsem jí vysvětlila,že lahvička pěkná, obsah hnus…nevim, co ji to napadlo,já tahle ochucovadla nekupuju a ona si myslela,že mi udělá radost.
Marsko, zkus to..uvidíš..nedej to do celýho jídla, odděl si trochu a přidej ji tam, ochutnej a uvidíš… vím, že to zní divně – čokoláda do fazolí, ale já tuhle jedl ai hovězí stejk akuchař přidal trochu kávy do šťavky, co k němu dělal a bylo to moc dobré…a masu to dalo grády…a když ti řeknu hovězí s kafem, tak to taky nezní zrovna nejlíp…ale ono je tam toho málo,jen na vůni a takové to ťuknutí chutě na patře…
Zkusím, jsem stará ale ne zkostnatělá
AD „nevim, co ji to napadlo“ – asi ti chtěla jenom udělat radost.
možná otrávit (chuckle)
Marska: čokoláda je běžnou součástí pokrmů všude tam, kde se pěstují kakaové boby, ale musíme si ji představit ve své naturální podobě, hutnou a bez cukru. Těch pár kostiček krásně uhladí kompozici šťávy, která vznikla dušením masa a fazolí. Jde v podstatě o kakaové máslo 🙂
Dede: zní to jako pěkná a chutná fúze 🙂
Ona to byla spíš náhoda, protože jsem zjistila, že mám vyčichlé karí 🙂 Ale fungovalo to úžasně.
Myslíš ta čokoláda nebo moje večeře-paštika?
Gurmanko souhlasím, chili je dobrota. V letošní zdejší „zimě(nezimě)“ jsem ho dělala asi dvakrát, opravdu zahřeje. Předloni jsem udělala „kotel“ chili jako oběd pro 5 na naše „perníčkování“, s tím, že zbytek přihřeji choti k večeři. No zbylo fakt akorát na jeden talíř:) Já chili dělám „po americku“, napsala jsem o něm jednou i článek (v něm chybně napsaného „chilli“ jsem si vědoma). Přikládám odkaz čistě jen k porovnání:).
http://neviditelnypes.lidovky.cz/originalni-recept-na-americke-chilli-con-carne-f4c-/p_zviretnik.aspx?c=A151217_104003_p_zviretnik_kosa
A jak přesně píšete druhů příprav je spousta. Tenhle Vás recept se vlastně liší jen cit.kůrou a čokoládou. Asi čokoládu budu muset jednou vyzkoušet. Vím, že se jí kousek přidává i do jiných masových receptů, jen jsem dosud nenašla tu správnou odvahu – moje chyba 🙂
Jejda, fazole mám ráda v jakékoliv podobě, tohle vypadá lákavě, pro mne ovšem bez rýže, tu nemusím.
Tak určitě je to dobré, ale taková crcačka! Na toto jídlo bych se dala pozvat, ale asi bych nevařila (navíc, jak se znám, čokoládu bych sež-jedla sama, než bych ji dala do fazule (chuckle) ).
Jinak fazula je mé dětství a mládí – v pátek, postní den, se vařila týden co týden (maminka byla spořivá a vařila jen to, co se na poli urodilo – a jelikož čočku nepěstovala (a hrách jsme snědli za zelena), tak ji ani nevařila). Takže fazula na husto, šumajstr, fazulový salát (ten dělával taťka), fazulnica a tak pořad dokola, k tomu beleše, přesňáky nebo líťáky. Hmm – ten šumajstr budu muset zase někdy udělat.
Hmmm, Ygo, nemohla bys ty názvy jídel přeložit do srozumitelné češtiny? 😀 Třeba i se stručným návodem (wave)
Asi kromě šumajstru znám ty fazolový fšecky, z toho ostatního asi beleše budou vdolky pečené na plotně nasucho, přesňáky jsou bramborové placky pečené nasucho a líťáky- to fakt nevím.
Tak kecám, hele: http://neviditelnypes.lidovky.cz/mlsotnik-postni-jidla-meho-detstvi-aneb-jak-se-jedlo-na-vrbici-pum-/p_zviretnik.aspx?c=A080619_233921_p_zviretnik_dru
Ale ty líťáky tam nevidím!
Líťáky jsou v podstatě nekynuté lívance, akorát se na pánev lije vyšší vrstva těsta (vej…
Odklepla jsem – těsto je jenom vejce, hladká mouka, mléka a špetka soli, těsto je hutnější než na palačinky.
Ygo, to vaření, jak dává upoutávku Matylda, je kouzelné už jenom proto, že je to psané jak Ti zobák narost´.
No ja som prosím ten šumajstr gúglila a všade sú tam krúpy + fazuľa, nie zemiaky (erteple)+ fazuľa. Tak jak je to teda správne? (Ja by som rozhodne dala prednosť tým zemiakom, krúpy nemusím na žiadny spôsob).
Kroupy a fazole – tak tomu se u nás, prosím pěkně, říká Kočičí marš (rofl) – ber to jako krajovou specialitu a místní nářečí. A správně je to, co komu chutná 😉
Fazole a kroupy, to je přece šoulet! Varianta je hrách a kroupy. Jedno jako druhé je výborné.
u nás to,co popisuješ jako kočičí marš je Kočičí svarba (kerkonošské jídlo)
YGA: je to jen dvacetiminutovka 🙂 Nakonec ten seznam ingrediencí nemusí být tak dlouhý a může se trochu ubrat, ale ta originální verze je vážně moc dobrá.
Obvyklé fazolové dobroty postní kuchyně také nejsou k zahození.
Tak ono snad nejde ani tak o čas (i když u mne taky (rofl) ), jako o ty ingredience. Například arašídový olej – nemám. A nevím, jestli by mi chutnal (když si vzpomenu, jak dlouho mi trvalo, než jsem přišla na chuť oleji olivovému …). Navíc – ač je to s podivem – jsem v životě tuto krmi neochutnala – a tak si nejsem jistá, jak vlastně má chutnat. Proto píšu, že pro mne je to moc práce s nejistým výsledkem. Nejprve si musím na dobré Chili con carne někam zajít a až pak můžu říct, jestli nu ti stojí za to, si ten olej pořídit.
Já vůbec dost věcí nevařím proto, že si nedokážu představit jejich konečnou chuť. Myslím, že nejsem skvělá kuchařka – nemám ten správný druh odvahy zkoušet neznámé. A proto si vážím mistrů kuchařů, kteří mají nejen tu odvahu, ale nadání v tomto oboru – bez toho to asi nejde.
Ygo, arašídový olej může chutnat dobře, u mne bys našla : z vlašských ořechů, řepkový, olivový, slunečnicový, ostropestřový, z černuchy seté, rakytníkový, dýňový… jsem asi trochu na hlavu. (headbang)
Marska: Myslím, že je to pěkná olejová posedlost 🙂
Já mám doma také pořádný olejový arzenál 🙂 Na fotce v tomto článku je takový malý reprezentativní vzorek různých olejů pro kuchyňské využití. http://www.vitalia.cz/clanky/jak-vyuzit-netradicni-oleje-makovy-dynovy-ci-lneny/
Jak někam jedu, vozím si domů jedlé suvenýry. Olej a koření hraje prim.
nejsi,.taky jich mám požehnaně..a jak jsou dobré….
YGA: Tak jak píšeš, tak to má mnoho lidí. Do nejistoty v chuti neradi jdou. Vidím to i u nás doma v rámci širší rodinky 🙂 Často je přesvědčím k ochutnání a v mnoha případech změní i názor. Chce to ochutnat, je to tak.
Olej podzemnicový je vlastně tím nejlepším olejem na světě pro smažení. Má nejvyšší bod zakouření, tzn. že se nepřepaluje. Má opravdu dobrou, v podstatě neutrální chuť. Zcela náhodou dnes vyšel na téma „oleje a jejich využití“ zajímavý článek na webu Vitalia.
Spolupracovala jsem na jeho tvorbě, tak si dovolím přidat i odkaz: http://www.vitalia.cz/clanky/jak-vyuzit-netradicni-oleje-makovy-dynovy-ci-lneny/
Šárko, a kde se takový olej koupí? Obávám se, že našem krásném podhůří asi jen tak k sehnání nebude:))
Dede, i v Globusu,jinak tady: http://www.vomfass.cz/
Jak já mám ráda luštěniny čočku, hrách.
Tak fazole mě neoslovily.
Ale obrázky chili con carne vypadají úžasně.
Míša z Plzně: všechny luštěniny mají něco do sebe 🙂
No, protože musím ochutnávat všechny naše výrobky, oblíbila jsem si chilli con carne, které vyrábíme na maďarský trh. Jak ráda vařím bez konvenience, tady tvrdě používám a slavím docela úspěchy. Ono až na tu čokoládu je tam všechno, přidám maso a fazole a večeře je hotová.
Ještě kdyby ty fazole méně nadnášely
ono by šlo i bez konvenience, ale trvalo by to a nadnášelo 10x tolik…vařila jsem to tak i tak, luštěniny milujeme celá rodina. namáčela jsem i 24 hodin, jinak byly pestré fazole tvrdé jako munice do kulometu 🙂 MLP umí kotlík excellentně a zrovna o víkendu máme fůru práce na zahradě a má být chladno… :-)asi to bude jasná volba :-)a pro mě, zeleného závisláka, navrch spoustu hladkolisté petrželky nebo kudrnky :-)) čokoládu nene, tu si rozpustíme a vypijeme horkou při Herculu Poirotovi 🙂
Eva B.
Na chladné dny je to jídlo jako stvořené. Zahřeje a nesebere nám spoustu času 🙂
Inka 🙂
Nadnášivost fazolí se prý zmírní tím, že budeme fazole konzumovat častěji. Tělo si prý zvykne 🙂
Obávám se, že nezvykne 😉 Fazole obsahují oligosacharidy, které my, jako lidi, neumíme moc dobře trávit, zato chutnají bakteriím ve střevech.
Ale možná si člověk při časté konzumaci luštěnin zvykne na jakýsi stav trvalého nadmutí a jevů s tím spojených (rofl) .
No, zkoušela jsem ledacos, abych tomuto jevu předešla, protože jestli bez čočky tak nějak přežiju, hrách a fazole by mi chyběly:)) Možná správné bylinky efekt zmírní, ale fakt jen zmírní (wasntme)
Žeby 😉
tak tohle je moje parketa, fazolový kotlík je na akcích velice oblíbený a rychle uvařený…jen mám pocit,že amíci dávají většinou mletinu než kousky masa oproti mexikáncům…. a neskutečně dobrý to je s jehněčím…..a takovej chudej kotlík,kde je místo masa další zelenina, taky není špatnej….
jo a s tím banánem je to pravda, někdo zajídá chlebem,pije mlíko,ale nejlepší je fakt banán, ale pravda,je pár jedinců,co to nepotřebuje,neb s kapsaicinem kamarádí….
sharka.68:
Jeden Mexikánec nám prozradil, že když se papričky podílem kapsaicinu pohybují ve Scovilleho stupnici někde uprostřed, existuje způsob, jak palčivost hned zmírnit. Stačí líznout si soli 🙂 Já se držím toho, abych se na stupnici pálivosti papriček pohybovala v bezpečné pozici, tj. raději někde dole. Ďábelskou pálivost neocením 🙂
sharka68:
Dá se použít i jehněčí, divočina atd. Ideální je maso nakrájené na droboučké kousíčky, ale většinou ho strčím do mlýnku. Pro jehněčí maso a veškeré mléčné i masné speciality si jezdím na statek Horní Dvorce, tak už se těším na lepší počasí a vyrazím 🙂 Jaro a jehněčí maso mi připomíná, že za pár dnů tu jsou Velikonoce.
vlastně bych tam to maso mít vůbec nemusela, kdyby tam bylo spoustu další barevné zeleniny :-)v každém případě, obě Šárky – děkuji vám za inspiraci a hezký barevný víkend přeji 🙂
Jéje, zrovna mám navařeno, jen mám tentokrát bez papriky, protože jsem ji snědla syrovou a nechtělo se mi běžet do obchodu pro novou. A mám tam trochu jiné koření. Naučila jsem se od afrického přítele, takže banán k tomu vždycky. Přítel to tedy vařil se sušenými vepřovými nožičkami, ty jsme si i doma sušili, ale k tomu já nedošla, já oblibuju hovězí kližku pomalu vařenou (dušenou). Jo a čokoládu taky nedávám, tu bych jako Yga snědla zvlášť.
je skoro jedenáct (10:51), ve 03:51 jsem spinkala
jsi v kalifornii – časově
Olčava:
Nebát se koření je vždycky moc fajn. Nebála bych se ani té čokolády. Vždyť jsou to jen mrňavé kostičky nějaké kvalitní hořké varianty 🙂
Nebýt pana Lindta a vynálezu konšování, čokoládu bychom si s tou sladkou mléčnou pochoutkou nespojovali 🙂
Před týdnem jsem míchala marockou směs koření na tažín (tajine) a připravovala ho se sušenými meruňkami. Kamarádi se vrátili z expedice po Maroku a pěli na místní kořeněná jídlu jen samou chválu. Africké kotlíky jsou voňavé 🙂
Tedy Šárko, tvé kořenění je mi sympatické – a experimentů se nebojím. Jsem zvědavá, co nám ukážeš příště (wave)