PÁTEK S GURMÁNKOU: Sušenky pro psa

Do mého života zvířata jednoznačně patří a už si to bez nich neumím představit. Celých dlouhých 30 let mi dělají báječnou společnost, proto nelituji času a občas se kvůli nim pustím i do pečení nějakého pamlsku, kterým je potěším.

 

 

Na PSÍ SUŠENKY potřebujeme:

 

½ hrnku kuřecího vývaru

1 lžíci sušeného polotučného mléka (sušenou smetana do kávy)

1 lžíci olivového oleje

trochu soli

1 rozšlehané vejce

1 hrnek hladké mouky

¾ hrnku celozrnné mouky

½ lžičky sušeného droždí

 

Postup přípravy:

Všechny suroviny dáme do domácí pekárny, nastavíme na program „těsto“ a necháme pekárnu vykonat svou práci. Pokud u vás doma nebydlí šikovná domácí pekárna, zapojíme do hry fyzičku, a bude to koncert pro mísu a měchačku, poháněnou lidskou silou.

Nakynuté těsto krátce propracujeme na pomoučeném vále a vyválíme z něj placku o výšce cca ¾ cm. Formičkami vykrajujeme oblíbené tvary našeho čtyřnohého přítele. Jak sušenky vypadají, je našim psům srdečně jedno, ale zajímá je o mnoho víc jejich vůně.

Na plech vyložený pečicím papírem klademe sušenky v řadách vedle sebe. Pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 190 až 200 °C po dobu 10 minut. Poté teplotu snížíme na 150 °C a ještě dalších 10 minut dopékáme. Podle chuti můžeme sušenky ještě vylepšit a přidat pár kostiček šunky, tuňáka či voňavého špeku. Tady se fantazii meze nekladou.

Sušenky peču raději sušší, aby mi nepromastily kapsu 🙂

 

 

PS: Doporučuje i devět sousedních psů z deseti 🙂

Máte recept na zaručenou dobrotu, kterou Vašeho psa spolehlivě potěšíte? 

 

Šárka Škachová

www.gurmanka.cz

www.dolcevita.blog.cz

 

Moji pejsci – ilustrační foto 🙂

 

Follow

 

Follow a Ringo

 

Jenny

 

 

Aktualizováno: 23.2.2017 — 21:44

68 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Fotky jsou nádherné a recept vypadá velmi lákavě. Sisska miluje klasické játroví a mám na něj naučenou velkou část psů z Pelhřimova. Dokonce když se rve Argo se Sisskou – jsou to přátelské boje, ale někdy vypadají děsivě – zavolám “ kde mám dva hodné pejsky?!“ a hned před mnou sedí dvě psí kuželky a čekají na kostičky játroví. Jinak játroví mi baští i obě děti mé milované kamarádky…

  2. Kamarádka mi kdysi poslala taky jeden recept na játroví, ale lidský.

    JÁTROVÁ OMELETA:
    NAŠKRÁBU NA JEMNO JÁTRA, ABY V TOM NEBYLY TY BÍLÉ NITKY- BLANKY.
    KUŘECÍ JDOU NEJLÍP, ALE CHUTOVĚ JSOU LEPŠÍ VEPŘOVÝ, KTERÝ JDOU TUZE ZTUHA ŠKRÁBAT A ZŮSTÁVAJÍ VĚTŠÍ KOUSKY,ALE TO NEVADÍ, HLAVNĚ KDYŽ TO JE BEZ BLAN.

    PAK DO NICH DÁM CELÉ VEJCE NEBO DVĚ, PODLE MNOŽSTVÍ JATER, PŘILÍT TROCHU MLÉKA, PEPŘ + MAJORÁNKA PRO CHUT, HODNĚ PROMÍCHAT. STAV JE TEKOUCÍ JAKO NA PALAČINKY. TAKŽE PŘIDÁVAT PROSETOU DOMÁCÍ STROUHANKU AŽ JE KONZISTENCE JAKO NA BRAMBORÁK. PAK VŠE PROMÍCHÁM S TROCHOU SOLI.
    JÁ DĚLÁM POMĚR CCA 2/3 JÁTRA KU 1/3 STROUHANKY.
    KDYŽ JE MÁLO STROUHANKY, NEBO JE VŠEHO VÍC A JEN JEDNO VEJCE, TAK SE PAK OMELETA NA PÁNVI PŘI OBRACENÍ ROZLAMUJE…
    PAK TU HMOTU DÁM DO HORKÝHO OLEJE JAKO VĚTŠÍ A SILNĚJŠÍ BRAMBORÁKY – ONO TO ANI NA TENKÝ NEJDE ROZETŘÍT, JSOU TAM TY KOUSKY JATER. UPEČENÝ TO JE BRZIČKO, OKRAJE JSOU CHŘUPAVÉ, PLACKA TMAVÁ OD TĚCH JATER.
    KDYŽ TO VYSTYDNE, TAK TO NAKRÁJÍM NA ČTVEREČKY A DÁVÁM NA TALÍŘ DO HORKÉ POLÉVKY…
    NEJLEPŠÍ JE TO SEŽRAT HNED JAK JE TO TEPLÉ Z PÁNVE, NEB TO UKRUTNĚ VONÍ….

    Já to ještě nezkoušela,ale vypadá to lákavě, možná zkusím. Vím, že ona to dělá docela často.

  3. Budu se ráda opakovat, Gurmánko, nádherní psi i fotky.
    Játroví dělám dle receptu,který kdysi tady někdo dal nebo ve vedlejší hospůdce, už nevím ale ráda zkusím i jiné recepty, takže díky, zařazuji vše do mé knihy receptů.
    Moje smečka je smečkou mlsalů všeho. 🙂

  4. Grumanko, to jsou tedy psí krasavci !!!

    Jinak dříve jsem pekla komplikovanější sušenky pro naši Trixie. Teď jsou takové hrc-frc. z burákového másla, které Trixie miluje. Do mixéru dám burské oříšky (mám vlastní, upražené syrové) s tak půl hrnečku oleje a rozmixuji na kaši. Pak přidám 10-12 vajec a znovu rozmixuji. Naleji do velké misy a ještě přiliju asi půl litru vody. No a do téhle tekutiny postupně přidávám tolik mouky, až mám vláčné těsto, které přikryju a nechá tak půl hod. rozležet (aby bylo tahací jako na štrůdl). No a pak uříznu kus, rozválím na tenkou placku, dám na plech, kde ji ještě případně roztáhu (těsto je pružné). Rádýlkem přímo na plechu rozkrájím na čtverce, obdélníky, tak jak to půjde (asi 3-4cm velikost) a dám do trouby. Je to tak rychlejší, než dělat kousky na vale a přenášet na plech. Peču asi půl hod., při pečení se trochu nafouknou. Po prochladnutí rozlámu na jednotlivé kousky.Z tohoto množství je sušenek snad 3-4 litry (odhaduji podle nádoby, kterou jimi naplním). Trixie je dostává před večerním návratem od nás do její garáže. Ale chutnají i lidem :)))

    Jinak největší mňamka pro Trixie jsou křížaly ze sladkých brambor. Dělala jsem ji novou várku asi před dvěma týdny. Jimi je přímo posedlá a dneska k večeři také budou sladké brambory (přesněji ve šťouchané formě), tak i Trixie dostane jednu k večeři, rozmačkanou ke svým granulím. Teďbza chvíli dostane slupky, jen co brambory sloupnu, právě jsem je totiž vyndala z trouby:)

        1. Jo a hlízy jsou jedlé na mnoho způsobů. Chystám se je nasadit u rybníka, tam se jim bude dařit. V mém rodném městě jsou jimi obrostlé břehy řeky Bečvy a je to téměř jediné, kromě té řeky, co je ještě na tom městě krásné.

          1. Mám je od loňska na zahradě, dala mi je kámoška. Mají tu hromadu vody od potoka a jsou obrovské, skoro třímetrové. Zatím jenom zdobí, nikdy jsem je nezkoušela jíst. Jak se sklízejí a jedí?

            1. IO, TY TOPINAMBURY JSOU DOCELA ROZPÍNAVÉ POTVŮRKY, JELIKOŽ STAČÍ V ZEMI PŘEKOUKNOUT I KOUSEK HLÍZKY A ZBAVÍŠ SE JICH NA ZAHRADĚ FAKT OBTÍŽNĚ. A PODLE NĚJAKÉHO WEBU SE DAJÍ U NÁS PĚSTOVAT NEJEN TY TOPINAMBURY, ALE TAKY I BATÁTY. TOPINAMBURY JSEM MĚLA A PĚSTOVALA JSEM JE NA ZAHRADĚ, AVŠAK ROZLÉZALY SE MOCNĚ A JÁ ZEM POTŘEBOVALA I NA DALŠÍ PLODINY. TOPINAMBUR JE FAKT VÝTEČNÝ I SYROVÝ A MÁ VÝHODU I NEVÝHODU, ŽE SNADNO V ZEMÁI PŘEZIMUJE, I KDYBYS HO TAM UŽ NECHTĚLA. LETOS CHCI ZKUSIT TOPUINAMBURY NĚJAK OMEZIT, ABYCH JE ZASE MĚLA KI DISPOZICI. JE TO MOC DOBRÁ PLODINA HLAVNĚ PRO CUKROVKÁŘE A VŠECHNY, KDO CHTĚJÍ HUBNOUT, PROTOŽE HLÍZA TOPINAMBURU NEOBSAHUJE ŠKROB, ALE MÁ V SOBĚ HODNĚ INULÍNU. BATÁTŮM JSEM ZATÍM NEPŘIŠLA NA CHUŤ, ALE ZKUSMO JEDEN BATÁT LETOS ZJARA ZASADÍM. PRÝ JE PODLE NĚJAKÉHO WEBU NEBO PODLE PORADNY PRO ZAHRÁDKÁŘE NA ČRO DVOJKA ( KDYSI , ASI PŘEDLONI O TOM MLUVILI) PĚSTOVÁNÍ BATÁTŮ TAK JEDNODUCHÉ, JAKO JE TO S BRAMBORAMI. mÁM VYZKOUŠENÝ TOPINAMBUR, ALE HLÍZY NA SÁZENÍ JSEM BUĎ DOCELA SEŽ… , NĚKDE DÁVNO POZTRÁCELA NEBO NEJSEM JE UŽ VYHODILA. VÝHODOU ROPINAMBURU JE, ŽE POKUD MÁŠ NA NĚJ DOST MÍSTA, MŮŽEŠ SI VŽDY DOJÍT A KDYKOLI SÁI NĚKOLIK HLÍZEK VYHRÁBNEŠ. HLÍZY JSOU MRAZU VDRORNÉ A NEZMEZNOU V ZEMI. TAKY SI PAMATUJU, ŽE MŮJ TCHÁN HLÍZAMI I CELÝMI ROSTLINAMI KRMIL SVOJE KRÁLÍKY. PRÝ JSOU TAKTO KRMENÍ KRÁLÍCI MNOHEM ZDRAVĚJŠÍ A ODOLNĚJŠÍ VŮČI VŠEMOŽNÝM NÁKAZTÁM. NA SVÉ PIDIZAHTÁDCE BYCH MUSELA TOPINAMBUR HODNĚ OMEZOVAT,PROTO HO RADĚJI NEPĚSTUJU. HLÍZY MOC DOBŘE CHUTNAJÍ ZA SYROVA, CHUTÍ SE PODOBAJÍ JEMNÉ KEDLUBNĚ, ALE NENADÝMAJ JAKO KEDLUBEN.MĚLA JSENM TY HLÍZY MOC RÁDA ZASYROVA, VAŘIT JSEM JE NEZKUSILA.

            2. Díky oběma!
              Lenko, zatím se drží na vyhrazených 4 m2. Směrem dozadu mají zídku pod terasou, napravo poměrně škaredý svah a plot, před sebou jabloň, respektive její kořeny. Z poslední strany měly loni salát a letos tam budou mít brambory. Zatím se chovají mravně. 🙂 Uvidíme.
              Ty léčivé vlastnosti se mi na nich líbí!

              1. Neraduj se předčasně 😉 , je to děsný plevel. Dostaly se nám na zahradu s navezenou hlínou a zbavovali jsme se jich tři roky za pomoci herbicidu, mechanicky se nedařilo.

      1. Burákové máslo jsem ještě nejedla. Mám velké obavy, že bych si ho taky zamilovala a to by byla asi kalorická pohroma k tomu všemu , co ještě miluju. :-))

        1. No, to jo, kalorická bomba to skutečně je. Jak píše Marička, jsou to rozemleté tučné buráky ještě s přídavkem dalšího tuku, aby to bylo krásně hladké a vláčné. V obchodě odvracím hlavu a kolem regálu jdu rychle, ale jednou za čas podlehnu a koupím si ho. Pak jsem ho schopná jíst lžičkou ze sklenice (devil) .

  5. Nesmiem vypekať maškrtky, veru nie 🙁 … Psicu sme za 3 mesiace prerobili na bytového povaľača na plný úväzok, bez najmenších problémov prechrápe 20 hodín denne a žerie pritom jak kyselina, tak sa už aj efekt v podobe bruška typu „kotná gupka“ dostavil… Piškótky sme vysadili úplne, zostala len 1/3 jej milovanej strašne tvrdej kúsacej tyčinky denne a aj granule sú prísne na prídel. Takže akonáhle sa pohnem k špajzi, chladničke, kredencu, mám na sebe psicu prakticky prilepenú. Ale už sa otepľuje, konečne môžeme von aj na dlhšie. Inak má 2 režimy – doma vedie žrádlo, vonku podnety z okolia. Tam ju maškrtky ani moc neberú.

  6. Melině se nesmí dávat příliš lákavé pamlsky – pak přestane vnímat, co po ní chci, a jen do zblbnutí opakuje cvik, který umí nejlíp (střídá „udělej panáčka“ a „dej pac“), v naději, že jednou přece náležitý povel vyslovit musím a jí ta úžasnost přece jen do tlamy padne. Takže mi šlape na obyčejné granule, které jí mozek nezatmí.
    Dondě jsou pamlsky jedno. Ne že by si je nevzala, ale mnohem větší odměna pro ni je to samotné cvičení. Když se to odbývá před nějakým publikem, tím líp. Donda zkrátka jede na aplaus.

  7. Šárko, ty fotku psů jsou úžasné – vypadá to jako portréty od starých holandských mistrů:))

    Pokud jde o pamlsky, asi bych se snažila víc, kdyby holky daly najevo, že vnímají rozdíl:)) Tedy ony si pochutnají na lecčem, ale v podstatě přijdou nebo nepřijdou z vlastního uvážení (naštěstí většinou přijdou:)) a pokud mám v ruce pamlsky, tak se chovají skoro stejně, ať je to sýr, párek, sušené maso nebo nějaká věc koupená ve zvířecím obchodě. Jediný rozdíl vidím u piškotů – ty Ari tedy opravdu nechce, nemá ráda sladké:))
    Kdyby síla přitažlivosti pamlsku rostla s jeho kvalitou, tak nosím po kapsách kusy bifteku, ale bohužel to u mých psů nějak neplatí (wasntme)

    1. Dede, já kupuji psí piškoty a ty nejsou sladké skoro nic. Naši mají nejraději tvrdý sýr, masíčko a pod. všechno.

      Recept na ,,játroví“ měla kdysi ve své knížce paní Irena Sehnerová.

  8. Recept na „Játroví“ mi někdy v roce 2007 nechala v komentářích na blogu kamarádka Julka. Zněl takto:
    „Játroví“ – dávku jater rozmixuje spolu s ovesnými vločkami a třemi vejci, směs nalije na plech a v troubě upeče. Poté nakrájí na kousky…no a potom má na procházce skoro „urvanou“ kapsu :-)))

    Budu muset vyzkoušet! 🙂

    1. Ještě radím přidat česnek a majoránku – a fakt to chce nechat na tom plechu dosušit, aby bylo trvanlivé. Pak skladuji v normálním papírovém sáčku na vzduchu, aniž by došlo k nějaké úhoně.
      Ale krájet se to musí v buchtovitém stavu, jak je to usušené, tak už nakrájet nejde – láme se.
      Jo a peču na papíru, plech se potom lépe čistí (rofl)

        1. Jo, jen bych chtěla upozornit, abyste se na mě nezlobily, že další moje příspěvky s dotazy (psané ve zhruba stejnou dobu) se hodily do Kalifornie a jsou tudíž úplně dole, včetně odkazu na vettox, tam česnek (a cibuli a brambory) vyloženě nedoporučují až zakazují. Tenhle příspěvek z 7:14 mohl vyznít hodně striktně, neměla jsem to v úmyslu.

          1. Brambory mají moji psi v granulích. Bramborová kaše se dává psům při zjišťování alergií, do ní se postupně přidávají další potraviny. To mám z přednášky v Podmitrově, kde jsme byli na Setkání. Pokud jde o brambory, ten striktní zákaz je prý dneska zastaralý. Česnek bych v malém množství klidně dala- navíc ten plech sušenek pes nesežere na posezení, že? Taky se zakazuje dávat psům hrozny. Když jsem volala vetovi a ptala se, jestli může psovi ublížit sežraný hrozen, tak mi řekl, ať míň čtu na netu. Většina psů tady na Moravě se k hroznům dostane a ještě se mu nedostal do ruky žádný, který by tím utrpěl. Taky čokoláda prý je problematická jen vysokoprocentní a ve velkém množství, půl tabulky sežrané Milky považoval za prkotinu a taky tehdy Borůvce nic nebylo.

            1. asi taková jednorázovka čokolády asi neublíží ale odměňovat tím psa a mít to jako mlsky asi nebude to pravé pro pejska. Náš Doník byl nemocný po tatrankách. Skoro každý den dostával půl tatranky od našeho kamaráda. Přišel do práce a půl tatranky měl on a půl Doník. Asi to bylo moc. Ale to jsme tenkrát nevěděli.

              1. Pamatuji, jak babička dávala našemu, teda jejímu útulkářovi, v rámci zdravé výživy i mandarinky, Robínek potom vyrobil krásné enono a nahoře se skvěla nestrávená mandarinka, takový turecký půlměsíc.

            1. Brambory by nikdo neměl jíst syrové. Jsou do určité míry toxické, jako řada jiných lilkovitých. Obsahují toxin solanin. V hlízách je sice obsah nízký a vyslovená otrava je málo pravděpodobná, ale zdraví to zrovna neprospívá. Oloupáním se obsah solaninu sníží (je hlavně pod slupkou) a tepelnou úpravou přestane být aktivní. Takže vařené, pečené, smažené brambory už jsou OK.

      1. Nevím, jak s tím česnekem – neříkala tu kdysi Zdena Jůzlová, že její Bony pak měla problémy se žaludkem? Asi se musí hlídat množství, řekla bych 🙂

        1. Tak jistě – nedáš na jeden plech celou palici česneku – dva tři stroužky maximálně. A taky to nezkrmíš naráz … takže naši pejsci ani jeden žádné problémy neměli.

          1. i to je hodně, protože je to tenký plát. A nesolit, pesi to jedí stejně a páneček jim nebude uždibovat.

            1. jistěže nesolit – co se týká česneku, šla jsem se podívat do psí kuchařky – do játroví je lžička sušeného česneku. Možná, že ten sušený česnek není tak agresivní, nevím …

              1. Ech Ygo, představ si, že se seschne tak 1:8. Osm lžiček natřeného česneku… No není tak ostrý, asi po upečení ani nebude cítit.

                1. Nevím, školy nemám, psa si jen půjčuju, ale česnek (ani sušený) bych mu nedávala, ale fakt nevím, nejsem pejskař.

  9. No, máme za sebou období játroví, období sýra, období sušeného masa a nakonec jediná odměna je piškot. Sušený chléb posílám smečce kamarádčiných fousků a pokud spadne pod topení, vykydá ho Lucky na návštěvě. Majda chléb nee. Jinak sušené maso máme v lednici a čas od času jsme přivedeni k ledničce abychom vydali. Další jsou psí tyčinky z Lidlu zvané žužla, které dostává při odchodu a při návratu prvního a posledního člena rodiny. Někdy vyžaduje odměnu za to, že mne vzbudila a šla se vyčůrat

    1. A pak že pejsci nemají mlsný jazyk 🙂 Minipiškotky se mi líbí a osvědčili se. Máme na ně doma v kuchyni separátní krabici, ke které mě pejskové často vodí a žádají o vydání pamlsku 🙂 Ale lednička je pro ně asi nejpřitažlivější. Tam je pachů, tvarů a vůní … 🙂

      1. Moji psi sledují hlavně mě – když otvírá lednici někdo jiný, zdaleka to tak neřeší 😀

        1. Dede, o kočkách se říká, že jsou hloupé. Asi to není pravda – máme vedle kuchyně špajz s mražákem. Jakmile otevřu mražák, odnikud se zhmotní kocour, valí do kuchyně a vyskočí si na kredenc pod mikrovlnku v očekávání věcí příštích. Vyčká rozmražení a pak přijde zklamání, že dneska to není maso pro něj. Ale už má cinknutí mikrovlnky spojené s výdejem dobrot a dovede přiběhnout i z druhé strany domu. Podobně funguje broušení nože a cvaknutí prkénka o linku. S úspěchem používám na přivolání kocoura. Pokud to nefunguje, kocour je někde v trapu a jdeme ho hledat…

          1. Tak tohle funguje většinou i na chlapy domácí, z čehož usuzuji, že kočka je neméně tak inteligentní. :-))

  10. Tak absolutně nejoblíbenější je sušené maso – někdy suším sama (když jsou prsa v akci – taky suším játra a plíce), někdy kupuju. Další oblíbené je jároví – upeču celou placku do poloměkka, na plechu rozkrájím na drobno a dosuším v troubě. Játroví dělám od oka, někdy tam přihodím i strouhanou mrkev a zatím se nikdo neofrňoval.

    A nejčastěji mám v kapse piškoty – lepší jsou diabetické – jsou větší a nedrobí při lámání (rofl) …

    Ale možná bych zkusila i tyhle sušenky … Erník je vděčný strávník a pamlsky miluje, hlavně venku.

      1. Pejci děkují za kompliment 🙂 Řekla jsem si, že bych měla dát do kupy všechny naše mazlíky a vytřídit si tím pádem fotky. A našla jsem zatím toto. Dcera se věnovala chrtím závodům i výstavnictví a měla i hezké úspěchy. Každopádně jí láska ke psům zůstala a tak je naše rodina v neustálém obležení nějakého chlupáče. Život je s nimi veselejší 🙂

    1. YGO, to játroví je dobrý nápad 🙂 A sušené maso je asi tím nejlepším, čím masožravce potěšíme. Já jsem nedávno koupila konzervy od české firmy Falco krmiva, kde dělají do konzerv jen čisté maso. Když to člověk otevře, hned by si dal, jak to voní 🙂

  11. Recept obsahuje dvě Světluščiny zakázané ingerdience, nebo spíš je dostává v malém množství (je alergik), tak to nemá cenu se s tím péct. Ovšem Karamelka by to ocenila, to zas jo 🙂 Jako pamlsky používám výjimečně minipiškotky, častěji spíš sušené maso (na takových malých trojúhelníčcích je na pytlíku napsáno pro malé psy a kočky- ale namalovaná je tam jen kočka! diskriminace!)
    Follow vypadá jako šlechtic/čna na tom sofa 🙂

    1. Matyldo, alergie má své limity, to je jasné. Však ono to sušené maso nemá chybu. Také ho mám v záloze, zvláště nyní, když se učíme se štěnětem základní poslušnosti. Včera u nás na Českobudějovicku bylo místy až 18 °C, tak jsem si udělala vycházku na pastviny kolem rybníků a kapsa pamlsků byla za chvilku prázdná. Pejsek se učil chůzi u nohy a dělal pokroky, tak odměna byla na místě. Venku bylo krásně, učiněné jaro!

      Follow ta červená pohovka sluší, to je fakt 🙂

  12. Předem předesílám, že jsem nepejskař, naši Dharmu máme vždy jen půjčenou, ale jak to tady čtu, vstávají mi vlasy hrůzou na hlavě, proto se chci zeptat – děvčata, vy fakt psí jídla kořeníte, solíte, přidáváte do nich česnek, cibuli apod.? Dáváte pejskům uzeniny? A piškoty jako odměnu? Jsem docela v šoku, co jsem tak kde četla, nemělo by se to. Ale – znovu opakuju, že nejsem pejskař, tak tomu nerozumím, vy jste zkušenější. A nezlobte se na mě za ten dotaz, jsem vážně překvapená (hodně).

    1. Aido, pokud to nedostávají pravidelně ve větším množství, tak se asi nic nestane. Ty si taky občas určitě dáš něco nezdravého a přežiješ 😉 . Asi se nemá nic přehánět, dřív psi dostávali zbytky, vařily se jim plíce, hrtany, hlavy, k tomu kolínka nebo rýže a dožívali se podobného věku jako teď.

    2. piškoty určené pro psy mají jiné složení než pro děti. Všechno lidské i dětské je přesolené a přeslazené. Když peču linecké těsto, které vůbec nesladím, /stačí náplň, která je sladká-ne moc / jen přidám pro chuť jeden vanilkový cukr tak kousek těsta odložím a upeču bez náplně-suché a pesani se mohou zbláznit.

    3. Česneku, samozřejmě v rozumném množství, bych se nebála, dříve se dával psům jako takový domácí prostředek na odčervení. Možná na některé jedince působí projímavě. A i dnes se prodávají psí tablety Sanal Garlic, je v nich soubor vitamínů s česnekem.

  13. Ještě že Denis nečte Dedeník! To by se mohl cítit jako úplně zanedbávanej pes, protože jemu se doma tedy nepeče! 🙂 Ale na druhou stranu – na nedostatek pamlsků a žvýkacích kostiček si stěžovat nemůže v žádném případě. Jinak na cvičák nebo agility hřiště, prostě na výcvik, kde se předpokládá větší spotřeba, se doporučuje zařadit i pamlsky ne příliš suché (kousíčky sýra nebo salámu), aby psovi nevysychalo v tlamce.
    A nesmím zapomenout pochválit pejsky na fotkách – jsou nádherní!

  14. zlatý játroví…

    Raven (Blanka) psí sušenky dovedla k dokonalosti, nepeče, jen suší nedojedenej chleba, nakrájenej na hranolky, aby si psi při podávání dobrůtky, což tvrdej chleba je, ze zubů očistili zubní plak…na odměny se její psi vyloženě těší….

    1. To dostávají Legy s Luxem po večeři. Už se na chlebíček těší. Když jim dám něco jiného – zkoušela jsem dietní suchar- tak nechtějí.

  15. To jsou krásné fotky a pejsci, jak pěkně pózují. Ze psích sušenek jsem jenom dvakrát dělala játroví

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN