Onehdy jsem v angličtině narazila na věcný problém – student mi líčil, kterak měl k večeři tatarák a k němu měl… tousty? Ne, přece topinky! Notabene smažené na sádle.
Tak tady jsme došli do slepé uličky. Nepochybuji, že Angličané a Američané znají tatarák, ale s čím ho tedy jedí? Nepochybně se v některých obchodech dá koupit chleba podobný našemu, ale jejich preference jsou asi jinde…
Topinky jsou poměrně specifické jídlo. Zná je snad každý a má na ně oblíbený recept. Někdo je rád suché, jiný smažené na oleji nebo na sádle. Méně nebo více vypečené. S česnekem. Máčené ve vajíčku a smažené. Na kostky nakrájené a vložené do česnečky. Se sýrem nebo pikantní pomazánkou.
Vzpomínáte na zbojnické a ďábelské tousty? Jako úplná mláďata jsme jezdili stanovat a šermovat a ti, co bydleli na kolejích, nakupovali za stravenky tzv. studené večeře, aby nás to vyšlo levně. Na ten rok, kdy byly k večeřím jen ty dva druhy toustů, které jsme jedli denně, vzpomínám dodnes.
Můj současný favorit je verze v restauracích známá jako „selská topinka“.
Na osmaženou cibulku vhodím něco nakrájených rajčat a paprik. Podusím a přidám klobásu. Opět trochu podusím a dosolím a dopepřím (klobása někdy vydá překvapivé množství obojího). Navrstvím na topinku (já ráda očesnekovanou). Navrch položíme volské oko, zasypeme sýrem a nedivíme se, že to většina lidí jí příborem.
Klasické tousty z bílého chleba jím jen opečené a s troškou másla k líné víkendové snídani skládající se i z vajec se slaninou (pak nikomu nevadí, když se oběd zpozdí).
Moje děti mají v oblibě zapečené tousty. Do toustovače dají mezi krajíčky šunku a sýr. Je-li něco navíc – plátky vajíčka natvrdo, trocha kečupu – tak může být, ale netrvají na tom. V případě, že dojde toustový chleba, jsou schopni vyrobit totéž z obyčejného. Otázka však je, jestli je to ještě toust 🙂
Dede: Takže se ptám s Matyldou: Je topinka toust a toust topinka?
Otázka číslo dvě. Jak vy máte rádi své topinky – či tousty?:))
Jejda, asi ty topinky a vůbec chleba nějak visí ve vzduchu, tohle zrovna dneska píše a povídá kamarád (moc doporučuju pustit si i zvuk, má moc hezký hlas, celkově je to děsný sympaťák): http://www.rozhlas.cz/radiowave/vevlastnistave/_zprava/ve-vlastni-stave-co-se-starym-chlebem–1664079
Mám ráda topinky máznuté česnekem, ale moc si je neužiju. Chleba! Samozřejmě mají v Norsku pšeničnou i žitnou mouku, ale jinak melou. I když si peču chleba sama, není to ono a v Čechách si je po hospodách bojím dát. Takže si chuť většinou nechám zajít. Toasty moc nemusím, je to taková opečená vata.
Zmiňujete tu tatarák, který většina z vás oblibuje. Jsem bezmasá, ale neotravuji s tím a jím co dostanu. Moje šéfová včera vzala naše oddělení (8 kusů), na společnou večeři. Měli jsme sedmichodové menu a někde uprostřed se objevil tatarák. Podle kolegů byl výborný, i když ne škrábaný, ale sekaný. Taky, škrábejte maso pro osm + dalších hostů!
Já ti nevím, Josef! Mě se ta hmota válela na jazyku a kolegové si ze mně dělali šprťouchlata, že jako dobrý, co? No, nebylo, nebylo. I když jsem se pochlapila a tolik velebené jídlo ochutnala a DOJEDLA, nebyla jsem spasena. Takže zase nic. Nejlépe je, držet svého kopyta.
Jano, já jsem sice masová, ale pokud jde o tatarák, tak jsi vystihla moje dojmy. Ochutnala jsem a měla jsem přesně ten pocit, že se mi na jazyku válí taková vlhká patlavá hmota bez pořádné chuti, takže nic 😀 . Jinak hovězí mám ráda, ale nějak tepelně upravené.
Možná, že nebyl dost dochucený …
No možná ne, ale to už si pak spíš pochutnáváš na těch různých ingrediencích, ne na tom mase, ne? Navíc nemám ráda syrové vejce a syrovou cibuli mám sice teoreticky ráda, ale prakticky po ní vidím všechny svatý a modlím se, abych dožila dalšího dne 😀 .
Prostě mi to nic neříká a kus hovězího strčím radši na pekáč nebo do kastrólu, na tom si pak pochutnám mnohem víc 😛 .
souhlas, já bych syrové maso nestrčila do hu.. úst. Raději suchý chleba, nebo brambory s tvarohem.
pusť si film Holka na zabití, někde v polovině,ukradne Veškrnová část tataráku hostovi restaurace z talíře a narve si ho do pusy..to,co prožívá pak,to jsou rychlý boží mlejny….
Jojo, tu scénku znám 😀 (můj oblíbený film).
Asi to nebylo dobré maso. Jinak, pokud jde o ochucení – viz můj odkaz o tataráku dole.
Jano, a zkusila sis udělat kvásek? Není to nic složitého, v poslední době používám pšeničný (žitný se mi nějak kazil) – smícháš váhově stejné množství pšeničné mouky a vlažné vody (100/100), necháš v misce, přetáhneš fólií a necháš stát tři dny někde na teple. Nelezeš do toho, nic nepřidáváš, po těch třech dnech by měl bublat. A pak ho použiješ jako startovací kvásek (spousta receptů na internetu).
Díky za nakopnutí, Ivo. O kvásku vím, ale ještě jsem ho neaplikovala. Zkusím, uvidím, co to udělá.
Milé dámy, zcela OT, ale – pokud je některá z vás taková ta jetá cinefilka jako já (filmy mám opravdu moc ráda, nejlíp takové ty, na které moc lidí nechodí), a jestli jste někdy kdysi četly knížku rozhovorů Hitchcock/Truffaut), mám pro vás dobrou zprávu – ode dneška se promítá dokument na téhle knížce a na těchhle rozhovorech založený. Určitě půjdem, moc se na to těším.
P.S. Ta knížka mi kdysi v mládí změnila celý život, bylo to něco jako zemětřesení, byl to hodně silný zážitek (jak jinak v sedmnácti, to je člověk nejvnímavější). Filmy miluju (obzvlášť promítané na velikém plátně v kině, doma z PC to není ono), Truffauta mám ráda velice velmi.
Už máme zamluvené vstupenky v kině Art, odpoledne jdeme, těším se.
Kino mě v psolední době hodně míjí, dneska jsme byla na zahradě a zazimovávala leccos, pak jsem po vsi rozvážela odkopky kytek a čerstvé bylinky, co jsem komu naslibovala… a bylo to fajn.
No, zahradu těžce nestíhám, naposledy jsme tam byli snad před třemi týdny, docela mě to mrzí.
Kino bylo úžasné, měli jsme to takové téměř soukromé, i v tom malém sálku v Artu nás bylo jen šest. Ale film byl opravdu zajímavý, moc. A jsem ráda, že to i MLP přetrpěl, nakonec se mu to taky líbilo. Pak jsme si skočili na večeři do Semináru a pak šli až na Hlinky pěšky, zrovna jsme se vrátili.
Že všech toastů a topinek mám nejradši ten tatarák 🙂
Nic proti topinkám, ale potřebuju je jíst před celodenním výletem, aby mi nebylo těžko a ten česnek trochu vyprchal.
Toasty… no, jím je, ale nevyhledávám. Franta si o víkendu dělá toasty s máslem a pravou anglickou marmelade. Ta mi nechutná, ale s máslem si občas vezmu. Na chleba s pomazánkovym máslem to nemá 😉
Pardon, to jsem já.
Já bych si je s Frantou dala 🙂
Ještě jedna topinková vzpomínka na dětství.
Chodívala jsem s tatínkem na návštěvu k babičce, u které žila i tatínkova sestra s rodinou a babiččina sestra, zvaná tetinka. Protože se dospělí většinou bavili mezi sebou, tetinka nakrájela chleba, krajíčky opékala na tále plotny, utřela česnek, tím utřeným česnekem nám ty topinky namázla, potřela sádlem a se slovy „Jezte, je to dobré na červíky“ nám je s bratránkem předhodila. K tomu bílé kafe. My brečeli jak želvy, otvírali pusy jak kapr na suchu, ale žrali jsme a žrali. Ještě teď na to občas vzpomínáme.
topinky na sucho na tálu,maštěné sádlem a potřené česnekem a posolené,to dělává na trzích výrobce a prodejce keramiky U Kočků http://www.keramikaukocku.cz/
někdy vydělá na topinkách víc,než na keramice a tu má tedy festovní….těm, co si u něj něco koupí,dává topinky jako bonus..opéká j ena kaborkách a ta vůně se line celým okolím..nikdo neodolá,jak lidi nasají vůni,jdou za ní jako očarovaní…..
Vzhledem k tomu, že se řemeslem živím, potkávám se s Kočkovými na řemeslných jarmarcích často. A ty topinky – musím potvrdit. Jsou skvělé 🙂
A kterým že to řemeslem? Já to tiše obdivuju, třeba keramiku plácám jako neumětel a předení je mi utajený. Ale na stole mi třeba trůní hrnek od Strnada, protože na něm jsou lodě a majáky. Letos jsem díky Kačce nemohla do Kunštátu, ale až se tam vypravím, tak si musím opatřit půllitrák na čaj s vlčíma mákama nebo s chrpama 🙂
Nebudu si tady dělat reklamu a dávat odkaz na webovky, ale na Šíleném šupleti mám pár vzpomínek z dávné doby, kdy jsem začínala pomáhat mamince. Později to pomáhání zabíralo čím dál tím větší prostor až přerostlo v regulérní povolání.
http://silenesuple.blog.cz/1404/velikonocni-pohlednice-z-pernikove-chaloupky-tema-tydne-knihomolstvi
Tý jo, měla bys vidět moje vánoční výtvory, to je děs 🙂 Nějak neumím tu krásnou malovací polevu 🙂 Prý nemám dost trpělivosti na vymíchnání, kamarádka na perníčky maluje krajkové vzory jako na záclonách. Vždycky na to zírám, protože tohle neumím. Já mám perníčky asi hlavně k jídlu 🙂
Mně vždycky mile překvapí, kolik lidí má malování perníčků jako koníčka. 🙂 Pokud chceš vidět moji Perníkovou chaloupku ve skutečnosti, bývám často v Brně na Svoboďáku, na Zelňáku a o letošním adventu budu na Moraváku, město se to tam chystá udělat nově a atraktivně: http://www.adventnamoravaku.eu/
No, u sebe bych to koníčkem nenazvala, spíš něco jako „a kdo jinej by to dělal“. Moje koníčky jsou jinde, ale před Vánoci to dokážu skousnout- nějak to k nim patří. Bavilo mě to s malými dětmi.
Koukám, že se s tím česnekem taky „nemaže“, tetinka byla zrovna taková.
Jó, topinky jsou evrgrýn (to to ale blbě vypadá takhle psané). Vyrůstaly jsme na nich se sestrou a drží nás dodnes. Mastné mi nevadí, ale stejně jdou přes kuch. utěrky. Základ je patřičně odrhnout z obou stran česnekem, a někdy to stačí, jindy třeba s míchaným vajíčkem a pokapat chilli omáčkou, nebo ještě hodně horké namazat dobrým taveným sýrem nejlépe s Nivou, no a o tataráku nemůžu ani psát, poslintala bych si klávesnici. Taky je přikusuju k česnečce, k hrachové nebo čočkové polévce, žádné smažené houstičky. Dělávala jsem něco podobného ďábelským toustům, ty konzervy nemůžu, a vždycky jsem měla co dělat, aby to vydrželo do Silvestra. Bylo to velmi prudce jedlé, pamatuju se, že nám to chodily děti krást ze stolu a odnášely si to do své místnosti.
A chleba ve vajíčku je superrychlá večeře, hořčiče, cibulka, okurka a když je, tak i kousek kapie. Na tyhle věci nedám dopustit.
Občas si něco rozpeču v troubě, mám menší, než jsou běžné, ale to spíš něco z bílého pečiva.
Klasické české topinky, tedy postarší chleba opečený na sádle, potřený česnekem a osolený, mám moc ráda, ale v posledních letech je už nejím, protože to moje zažívání nějak neutáhne 😀 . Ale je to pro mě taková hezká vzpomínka na dětství. Tyhle topinky se u nás čas od času dělávaly k večeři, když zbýval už trochu zatuhlý chleba. To pak maminka stála u sporáku a opékala na pánvi ty chleby, táta si oloupal pár stroužků česneku a hned ty horké topinky z pánve natíral tím česnekem, a za chvíli jsme pak zasedli k večeři. Byla to taková pohoda.
Tatarák nejím, takže z tohoto pohledu topinky neřeším.
Mám ráda tousty z bílého toustového chleba, ty bez problémů můžu. Opékám je v takovém tom vyskakovacím toustovači, co stojí na stole, tence si je namažu máslem a posolím. O víkendech je jím k snídani. Mňam.
Matyldo, s tim tatarakem se to ma tak, ze jsem ho jeste na vlastni oko v Americe v restauraci nevidela. Asi jsou, nekde ve stratosferickych vyskach hochnobl kuchyne. Co se zacalo u nas bezne objevovat tak pred 15 lety je carpaccio. Tatarak je vic bezny z tunaka nebo lososa.
Zajimave, ze jsem na tema jak se angl. rozlisi topinka vs. toast meditovala pred nekolika dny, kdy jsem si fakt delala topinku, protoze jsem mela poradny nemecky chleba, ktery uz trochu okoral. Dosla jsem k zaveru, ze ten rozdil je neprelozitelny, zrovna jako jsou neprelozitelne nektere kulturni idiomy. Chet ceske topince rika ogrilovany nebo opeceny chleba. Vetsina veci, o kterych zde dnes pisete jako toast s necim, by se do jazyka americkeho zaradila jako sandwich. Sandwich = chleba + neco na tom + druhy chleba. Kdyz se to opece nebo zapece, tak je to grilled sandwich. Vyjimkou je open face sandwich, kde ta vrchni cast chybi, vetsinou se to neco na tom poklade syrem a zapece. Takze co vlastne je ten toast? Toast je podle mych dlouholeych zkusenosti ten mekky nebo mekci americky chleba jen tak z topinkovace, pripadne rychle udelany na panvi, ale nic na tom. Takze kdyz si k snidani objednam vajicka a toast, tak dostanu vyse uvedene. Muzu si na to namazat marmeladu, a bude to toast s marmeladou. Ale jakmile se na to pred pripravou nebo I po ni napatla vic veci, tak se to presume do kategorie sandwich.
Chlebickum, kdyz je delam, rikam vselijak. Nejlip je nazyva jeden nas kamarad, ktery je ma moc rad. Cute little sandwiches – roztomile male sandvice.
Dede, moc pěkné téma, jen co je pravda. Topinky nebo tousty my moc rádi, jen co už nejsou doma děti, tak je moc neděláme. Budem to muset napravit.
Jo a ten zmiňovaný tatarák, docela dobré povídání o něm jsem onehdy našla tady: http://restauracie.etrend.sk/restauracie-aktuality/tatarak-jedlo-o-ktorom-tatari-ani-netusia.html
P.S. Oni totiž měli na Slovensku nedávno menší „tatarákovou válku“, tak se těch článků vyrojilo víc.
No, on snad byl u nás taky chvíli zakázaný, ne? Já ho teda miluju a můj tatínek ho měl taky rád. Takže si ho dal ve Francii a přivezl si odtamtud tři nádherné tasemnice – teda nádherně v něm vyrostly. Trpěl, když se s nima loučil, ale stejně na tatarák nezanevřel, akorát jsem mu ho směla připravovat jenom já
🙂
O slovenské tatarákové aféře víc tady: http://delikatesy.etrend.sk/reci/tatarakovy-cirkus-16964 (plus odkazy uvnitř článku).
nevím jestli je topinka toust (toast), podle mě teda ne, ale co si vždycky pletu, to je topinkovač a toustovač – prostě z jednoho to vyskočí nahoru a dává se po jednom krajíčku, no a do druhého se (z téhož „chleba“) dávají vždy po dvou krajících na sebe a něco mezi to, ano ideálně šunka a sýr
to druhé mám (sakra, už jsem neměla ani nepamatuju), to druhé nikolivěk
P.S.
topinka vs. toast… no ale co je sendvič????
Sendvič je spodek – náplň – vršek
A což teprve takový open sandwich, že? 😉 (nemyslím to vážně, dělám si legraci)
Dobrý je, že já jako patriot ale vůbec nevím, cotoje a vzhledem k omezené angličtině tuplem
No to je prostě český chlebíček- otevřenej sendvič- chybí ten chleba nahoře 🙂
No tak to pozor – český chlebíček je světový unikát, to jako patriot vůbec s nějakou tou papírovou trojúhelníkovou hrůzou s okurkou teda fakt srovnávat nemohu
No, taky jsem patriot, taky je mám moc ráda (nejlíp takové ty uleželé a trošku okoralé druhý den ráno po oslavě, mňam), ale chlebíčky se bohužel nevyskytují jen u nás, dají se najít třeba v Rakousku, ve Švýcarsku, v Dánsku (o tom tu myslím kdysi psal Andy?, nejsem si jistá).
Open sandwich nebývá trojúhelníkový. Bývá to čtvercový nebo oválný tenký krajíček chleba (zpravidla solidnějšího, než je toustový chléb) a je obložený různými věcmi – často ryby (OS pochází ze Skandinávie), kuřecí maso, vajíčka, salám, sýr, list salátu a tak podobně, fantazii se meze nekladou. Jsou větší, než české chlebíčky. Jsou dobré, ale samozřejmě jiné, než ty české, na které jsme tady zvyklí.
České chlebíčky mám ráda a nejvíc mě baví ten tradiční, na kterém je půlka vejce přelitá majonézou. To je skutečná zkouška distingované konzumace 😀 .
Topinky mám nejradši klasické, na kamnech dělané, s česnekem a máslem.
Potom děláme ty vajíčkové, kdy se chleba obalí v rozšlehaném vejci s česnekem, osmaží se to a pak ozdobí podle sezóny buď čerstvou zeleninou, nebo cibulí, kyselými okurkami, troškou kečupu a hořčice. První varianta je zdravější, druhá hříšně chutná:))
K tataráku mám nejradši topinky smažené.
Pak děláme ještě „červené topinky“, což je pomazánka vyrobená z klasických „ďábelských toustů“ smíchaných s rajským protlakem – a s česnekem, samozřejmě. Jak jsou samotné ďábelské toasty (obsah konzervy) nejedlé, tak s tím protlakem a posypané strouhnutým sýrem, to je skvělé. Moc zdravé ne, ale fakt dobré a velmi rychlé:)) Však se to nejí každý den.
Hm. Teď nemůžu ani jedny z nich 😛
Dede, a co tzv. „sloní žrádlo“? 🙂
btw, proč nemůžeš??????
No, to je takový kulinární pozůstatek jednoho z nejtemnějších období české kuchyně, tj. 80. let – takový salát „co dům dal“, brr. Recepty jsou třeba tady: http://www.labuznik.cz/recept/hledani/zakladni/?q=slon%C3%AD+%C5%BEr%C3%A1dlo&sa=Hledat
No je, no. Jenže občas udělám i něco tak „hříšného“, byť sloní žrádlo jsme dlouho neměli. Mít dítě bez obědů, tak se člověk naučí dělat děsný věci, jen aby si to harant mohl vzít do školy.
Tohle do školy? To si nedovedu představit, leda v krabičce. Ale je pravda, že když děti byly malé a dělala jsem jim svačiny, taky jsem vytvářela (z mého dnešního pohledu) podivuhodné věci, viz jakýsi můj (asi jediný) zasutý mlsotník o pomazánkách. No, ještě, že jsou už velcí a z domu. 😉
Krabičky u nás jely pořád. Podstata věci byla, aby to Kuba jedl a bylo to něco, co sníst stihne.
Jasně, chápu. 😉
Co VŠ, už jim asi začal semestr, co na to říká?
Vřeští kvůli deskriptivě 🙂
Jo, oni je tam budou teďka hrozně trápit, aspoň rok, rok a půl určitě (říkal MLP), ale když to vydrží, tak to dá. Podle mě je strojárna jedna z nejtěžších VŠ, to bych fakt nedala.
Kdy plánuje tu Francii?
Myslím, že ve třeťáku? Pokud se nezmění bezpečnostní situace k horšímu.
Moc mu držím pěsti, takovíhle šikovní mladí lidé jsou potřeba.
Jojo, ty chleby obalené ve vajíčku, to je skutečně hříšná dobrota 😀 . U nás se na to obvykle dává kyselá okurka, kousek naložené kapie, kousek plátkového sýra (dokud je to horké, aby se jen tak lehce porozpustil), trochu hořčice a třeba jedno kolečko salámu (typu vysočina nebo paprikáš nebo něco takového). Výživáři ať radši zavřou oči a nečtou. Ale jí se to jen jednou za čas, tak co.
Název „sloní žrádlo“ je sám o sobě tak úděsný, že radši ani nehledám, co to je. Už jen kvůli tomu názvu bych si to nedala.
Přesně, už ten název odrazuje.
Ale chleba ve vajíčku, ten mám taky ráda. Navíc se tím docela elegantně zlikvidují přebytky nebo zbytky chleba. Nebo co mám ještě víc ráda, je taková ta topinka Arnošta z Pardubic podle Péti Vařiče, to je dobrota (Pro jistotu, kdo to nezná – vykrojit z krajíce chleba střídku, nechat jen kůrku, tu dát opékat a vklepnout do ní vajíčku, může být i rozšlehané, až je to vajíčko skoro hotové, namazat na zbylou střídku nějakou dobrou paštiku,přiklopit to na to vajíčko a nechat chvilku dopéct. Pak to celé otočit a nechat opéct po druhé straně. Zdobit podle chuti, nejlíp ve stylu topinky ve vajíčku, paštiku lze vynechat. Fakt dobré.).
Slon se živí hlavně travou a potom ovocem, semeny a podobnými věcmi. Dobrou chuť. 😀 Navíc nestráví ani půlku toho, co sežere. Projde to jeho trávicím ústrojím jen tak.
No a právě tak vypadá to jídlo (co právě prošlo slonem), takže by se to mělo jmenovat poněkud jinak. 🙂
(chuckle)
Měli jsme období, kdy se dělaly zapečené sendviče, ale pak se synkovi nějak moc zhoršil atopický ekzém…Postupně jsme zjistili, co to spustilo – nějaký margarín, konzervovaný sorbanem a byli jsme doma. Všechny balené toustové chleby jsou jím konzervované, někdy i dost tím sorbanem smrdí, do pečiva se dávají margaríny opět konzervované sorbanem, je ve všem „čerstvém“ pečivu, které je balené a má delší trvanlivost. Takže na zapečené sendviče, toasty, topinky zpracováváme zbytky chleba doma upečeného, případně zbytky baget a kaiserek. Na pultě v kuchyni mi stojí devítilitrová troubička, ve které rozpékáme zatvrdlé pečivo, pizzu, koláče, zapékáme ty chleby se šunkou a sýrem. Jen troubička začíná odcházet do elektronického nebe a zatím jsem podobnou nikde neviděla (na webu jo 😉 )
Ivo, letos v létě jsem si taky opatřila takovou minitroubičku (8 litrů) na rozpékání pečiva, protože mi přišlo dost neekonomické a zdlouhavé rozehřívat kvůli krajíci chleba nebo jedné nebo dvěma houskám velkou troubu. Potvrzuji, že troubička je skvělá věc, je denně v permanenci a pečivo je rozpečené natotata 😀 .
Hoď sem odkaz!
Mám tuto, tu úplně nejjednodušší a nejmenší, jen na rozpékání nebo třeba zapečení sýra na chlebu. Ale různých takových malých trub je hodně, prolustruj internet.
http://pecici-trouby.heureka.cz/bomann-cb-2245-mb/#
Ty jo, vůbec jsem netušila, že něco podobného existuje. Ale je to paráda! 🙂
Já mám s regulací teploty.
JAKOU???
Inko, mám jakousi z Tesca, už ji neprodávají…. Pokukovala jsem po internetu, pár se jich dá najít.
Je tu dost lidí, kteří vaří jen pro sebe nebo pro dva, na to je dobrá trouba o obsahu kolem dvaceti litrů. Dá se v ní péct naporcované kuře (2-3 porce), bábovka, pizza, koláč, maso, sekaná. Výhodou je to, že v létě z toho nejde tak horka jak z velké trouby, případně se dá šoupnout ven, ať hřeje jinde než v kuchyni.
Takovou podobnou má už dlouho Nelinka a je s ní určo spokojená. Pokud vím,je využívaná hodně.
Děkuji, vůbec jsem nevěděla, že něco takového je. Teď jen kam já ji asi tak dám…..
věruška ji má ve skříni, vyndavá ji ,jen když dělává něco pro dva nebo pro sebe… u vás by šla možná přimontovat někam na zeď….na konzolku-třeba nad myčku?
Jj, taková domácí pizza nebo koláče jsou rozpečené skoro lepší než čerstvé, úžasně zespodu křupou. Mladej prohlásil, že až bude velkej (má 25) a odstěhuje se, tak první věc, kterou si pořídí do domácnosti, bude ta troubička 😉
jéje – topinky a tousty.
Tak topinky už roky jenom suché z toustovače (ano, klasický český chleba), protože ty smažené na tuku jsou pro Jeníka moc … na tuku. Takže i k tataráku na Štěpána si nosíme do hospody vlastní topinky. Ale ty smažené na sádle a potřené česnekem miluju.
Vlastně klasický toustový chleba se u nás moc nevyskytuje, protože i tousty dělám z obyčejného chleba (zdá se nám to chutnější) – u nás vede tvrdý sýr + měkký sýr + hořčice + zbytek šunky či klobásy, co se najde v ledničce. Mňam.
Ygo, já mastnou topinku zvládnu jednu. pak si dám ty suché 🙂
No, topinka je z klasického chleba, toast z chleba toustového, neboli těsta na bílé pečivo. Takže opečená veka je zřejmě také toast.
Nicméně topinky smažené jen tak jsem už dlouho neoblibovala, ale s tatarákem to zase ano. Také topinky z chleba nasucho miluji pomazané ještě za tepla máslem, to bývaly naše snídaně s dětma o víkendech. Bruschetty miluje Bimbo, minulé léto s tím silně otravoval… Vylepšila jsem to tak, že udělám suché toasty, natřu česnekem a podávám k tomu misku s nadrobno nakrájenými rajčaty s bazalkou zalité troškou olivového oleje. Jinak protože zítra nejdu do práce, měla jsem PÁTEK a hledala svou oblíbenou četbu
Bruschetta je mňam 🙂
Tak se těš ještě o den dýl, budou A+E. 🙂
Topinka je topinka a toust je toust.
Občas v neděli k snídani mi moje drahá polovička udělá topinky smažené na sádle. K tomu usmaží vejce, která dá na topinku. Navrchu posype sýrem a troškou papriky. Vynikající.
Když byli kluci malí dělávala jsem jim k večeři zapečené tousty. Takovou tu klasiku. Šunka, sýr, rajče. Bylo to rychlé a nebylo moc nádobí.
Ano, výhoda mála nádobí byla moc prima 🙂
Topinka je z poctivýho chleba (postaršího) na sádle smažená. Toast je hranatej, z toastové veky, na sucho pečenej, pokud je nepečenej a něčím obloženej a přiklopenej, je to sendvič… to mi k rozlišení stačí.
Mám ráda topinky jen tak s česnekem, pomázlé rybičkovou pomazánkou a trochou kečupu nebo jen osmažené,pomázlé medem a obložené šunkou.
Toasty můžu k různým letním salátům, případně ke míchaným vejcím (blátíčko), plněné toasty u mne vítězí proložené Loštickým pokladem a trochou másla s petrželkou. Ze sladkých si vyjímečně dám „žemlovku do ruky“…Sendviče mám ráda s rosbífem a okurkou-salátovou nebo ledovým salátem a trochou dresinku. U mne vede Tisíc ostrovů, ale nevadí mi ani sendviče s kuřecím masem a chilli…ale časté jídlo to u mne není. I když, taková bruschetta… 😛
Jo, tu žemlovkovou věc si dělávala Kačka taky.
Jednou v Praze jsem si dala v Potrefené huse, husí játra a suché tousty,byla toho troška ale syté na celý den moc dobré to bylo. 🙂
Mám šílený recept.
Vezme se hranatý toustový chleba, nejradši bílý. Namaže se máslem, dá se na něj kostka čokolády, plátky jablka a sýr. A zapeče se to.
Když je ta čokoláda plněná nějakou ovocnou náplní, je to ještě lepší.
A vůbec nevím, jestli je to toust, nebo topinka. 🙂 Pro klid duše tomu říkám zapečenej chleba s čokoládou. 🙂
Pak mám ráda ještě jedu verzi. Vezme se normální chleba, opeče se na plotně (nasucho; dá se péct na plátech kamen, na elektrické plotýnce nebo na plynovém sporáku na litinové plotýnce), otočí se, namaže se máslem, dá se na něj plátek rajčete a sýr (nebo jablko a sýr) a počká se, až se sýr rozpustí.
Taky nevím, jestli je to toust, nebo topinka. 🙂
Nooo, ale je tam čokoláda. tak to já teda ne.
Neva, aspoň mi zbude. 😛
Nezbyde, zblajznou to moje děti, ty s čokoládou problém nemají 🙂
A zkoušela jsi někdy Elvisův sendvič? Hodně zralej banán rozpatlat na kašičku, na toustový bílý chleba namazat burákové máslo, na to ten banán, přiklopit a zapéct – buď v toustovači nebo na skorosuché pánvi? Fakt dobrota…ale ten banán je uvnitř strašně vařící, tak bacha na to, ono se to nezdá, ale už jsem si spálila hubu a ne jednou. Jo a taky miluju náplň hermelín nebo jiný sýr podobného typu a pomáznout brusinkama, taky mňam…
Elvise jsem ještě nezkoušela, zkusím. Hermelín a jakýkoli ovoce je super.
Vlastně když o tom tak přemejšlím, tak jakýkoli ovoce plus sejra nebo maso je super. 🙂
Minko, pak neměl být Elvis tak tlustý, jestli tohle jedl. 😉 Kdysi jsem četla popis jeho jídelníčku, bylo to dost zběsilé, jen jogurtů prý za den snědl cca 40. Ale proti burákovému máslu a banánům nemám nic, ani v nejmenším. A hermelín s brusinkami, to je opravdu velká dobrota. Nebo s takovými těmi řeckými kdoulemi v sirupu, to je lahůdka. Zrovna se na ně o víkendu chystám, muinulý týden jsem si jich od jedné známé dovezla celou tašku. Takový spíš orientační recept je tady (já je dělám trošku jinak): http://www.nikosuvrohlik.cz/single-post/2015/11/18/Sladk%C3%A1-kdoule-na-l%C5%BEi%C4%8Dku
P.S. Ten blog je celý moc pěkný, ráda a často podle něj vařím.
Hmmm, Kuba žije převážně na jogurtech, ale je jak žingle. Teda 40 denně jich nesní, to bych ho zabila.
Však taky nemá Elvisovy proporce. 😉
On to byl v podstatě asi hodně nešťatsný člověk, myslím. Ale i tak ho mám pořád ráda.
Minko, pravy Elvis se pece na panvi na znacnem mnozstvi masla. A na prilepsenou se tam muzou dat platky vysmazene slaniny. Vsak to taky nebyl zadny troskar.
Hanko, jak to mají Američané s tatarákem?
Hm, tak to máslo a pánev asi nahradím toustovačem, ale ta slanina tam zní dobře. 🙂
Naučila jsem se dělat podle tvého návodu už BLT, je sice děsně syté, ale šíleně dobré.
Io, mam radost, ze chutna. S tim Elvisem bacha. Proti tomu BLT je dietka.
OK, tak to bude jednou za rok jeden poctivej krémovej dort a ve druhým pololetí jeden poctivej elvis. 🙂
Jo, o té slanině jsem věděla, ale když jsem to zkusila, už to na mě bylo moc. Máti je velká fanynka Elvise, měl u nás vždycky přednost před ostatními hvězdami, tak jsme mu při konzumaci vždycky věnovaly tichou vzpomínku.
Já ho mám moc ráda, mám od něj i několik LP (klasických černých vinylů, ale mám i jednu raritu, barevné LP s jeho portréty, fakt bizár, Elvis je vlastně moje guilty pleasure). Nejvíc se mi od Elvise líbí písnička, kterou kdysi v jednom nízkokomerčním filmu (jmenoval se Finding Graceland, česky jen Graceland) zpíval Harvey Keitel: https://www.youtube.com/watch?v=sBTVd4dxJXk – děsně smutný film.
Tohle je asi lepší verze: https://www.youtube.com/watch?v=7qWAfvOM5ZI
Fakt hodně smutný film.
Kdyz uz jsme se dostali k Elvisovi, tak tady je muj clanek, davno tomu, na Zvirerniku, o nasem vylete za Elvisem. I ten sandwich je tam zmineny. http://neviditelnypes.lidovky.cz/rozcestnik-elvis-a-mississippi-memphis-tennessee-fsl-/p_zviretnik.aspx?c=A080423_193236_p_zviretnik_dru
Jejda, Hanko, na ten článek jsem úplně zapomněla. Ráda jsem si jej přečetla znovu, děkuju.
no to je kombinace k posejření…to fakt dokáže někdo pozřít? mě už odrazuje ten rozšmelcovanej banán a ještě když si ho představím ohřátej… a pak tu budete protestovat nad bediným Sloním žrádlem…. :O