Ten recept mě zaujal na první kouknutí. Vypadalo to rychle, jedle… ale bylo v tom avokádo! A já jsem zatím avokádo jako kuchařka jaksi ještě neobjevila. Jenže zvědavost kombinovaná s nutností vymyslet něco nového mě přiměla zauvažovat: vždyť je to jen zelenina, co se na tom dá zkazit?
Takže když jsem jela minulý týden do Hradce Králové nahrávat, zaběhla jsem v centru do místní nóbl zeleniny. Avokádo jsem našla celkem snadno, ale teď jak poznat, že je vyzrálé? Mělo být vyzrálé! No, nakonec jsem vzala dva plody s tím, že se prostě uvidí.
Ještě před dnem D jsem se svěřila JaněBa, že hodlám udělat avokádový pokus a ta mi povídá: „Tuhle jsem někde v telce viděla bezvadnej způsob, jak avokádo připravit k vaření. Najdi si to! Když nevíš jak na to, tak se to umí strašně patlat.“ I vygooglila jsem si návod – tenhle – a můžu potvrdit, že to funguje! Nu a teď vám konečně prozradím, jaký recept to byl:))
V původní podobě je nazván „Avocado Carbonara“, takže jak správně tušíte, jde o recept na přípravu těstovin. Základem je výroba studené omáčky (s avokádem:)), doplněno to je opečenou slaninou a strouhaným parmazánem. Uvedený recept byl pro dva lidi a já potřebovala nakrmit nejméně čtyři lidi, takže uvádím množství, jaké jsem použila na celé balení (500g) těstovin, takže jsem uvedené ingredience prostě znásobila dvěma – s výjimkou smetany, té jsem dala méně.
Ingredience:
2 avokáda
2 žloutky
2 stroužky česneku (já měla dost velké)
Šťáva z jednoho citrónu
Sůl – větší špetku, jinak dle chuti
Cca 200 ml smetany na šlehání
Strouhaný parmazán na posypání
Anglická slanina nebo plátky masa podle počtu strávníků a chuti na maso
1 balení (dobrých) těstovin – mají to být špagety, ale ani malé penne nejsou špatné (ve skutečnosti fungují jakékoliv:))
Postup
Začnete s mixérem, kam dáte stroužky česneku, dle výše uvedeného videa připravená avokáda, žloutky, citrónovou šťávu, sůl a vyrobíte pěknou kaši. Potom přidáte smetanu a mixujete tak dlouho, až se to úplně spojí. Tím máte omáčku hotovou.
Potom vezmete slaninu nebo maso (já měla naložené kuřecí od včerejšího grilování a bylo to skvělé:)), nakrájíte to na kousky a opečete na pánvi.
Potom podle návodu na sáčku uvaříte těstoviny. Ty děláte až nakonec, protože musejí být horké, než do nich kydnete tu omáčku a zamícháte je, aby se v ní těstoviny pěkně obalily.
Potom na jednotlivé porce přidáte slaninu nebo maso, posypete sýrem a debužírujete.
Úvahy o vhodném víně už nechám na vás:))
Úvahy praktické kuchařky:
Podle toho, jak já vařím, to vychází hodně tučné, tedy sama za sebe výrazněji šetřím na té smetaně. Podle mého stačí jen trochu, na zjemnění a propojení chutí.
Opečené maso fungovalo stejně jako slanina – naložené maso jsem navíc dávala na pánev rovnou, bez dalšího tuku. Protože bylo nakrájené na drobné kousky, krásně se opeklo. Koření – podle mě si můžete vybrat, jak chcete, aby jídlo působilo. Když má vyhrát avokádo s česnekem, není třeba to s kořeněním přehánět.
Moje vlastní úvaha – stačí i méně česneku!:)) Český má grády a proč jím zastínit ostatní chutě?
Jídlo je dobré i zcela bez masa. Zbytek těstovin s omáčkou jsem podávala jen s maličkými divokými rajčátky a bylo to skvělé.
A ještě něco – pro sebe jsem si přidala čerstvou rukolu a bylo to moc dobré – tedy pro mě určitě:))
Zkrátka jsem přišla na to, že není třeba se avokáda bát. Kdo ví, možná příště zkusím i guacamole…:))
Dnes mě zajímají vaše chutě a zkušenosti z oblasti použití avokáda (prý je zdravé:)) a obecně rychlých variant přípravy těstovin. S pozdravem „Al dente!“ se těším na vaše komentáře:))
U nás vedou nejvíc těstoviny, na všechny způsoby. Konkrétně hlavně těstoviny Adriana. Kupujeme většinou v akci kolem 20 Kč – https://www.letakomat.cz/billa/velky-letak-od-stredy-19-09-2018/?page=3 Ale s avokádem jsme ještě nezkoušeli, tak uvidíme.
Avokádo mám ráda, jím ho i jen tak, bez ničeho. Škoda, že je většinou hodně drahé.
O.T. chválila jsem hnojivo proti krtkům ale přechválila. Dlouho nefungovalo, už tam jsou zase chodby, asi to jsou hryzci nebo jiné potvory.
Dede,mne avokado taky moc neoslovilo, i když zdravé jistě bude. Zato jsem včera večer na ČRO dvojka V pořadu KONTAKT SLYŠELA FAKT VELICE ZAJÍMAVÝ TIP NA ZPRAcOVÁNÍ ČERVIVÝCH, NEDOZRÁLÝCH , ALE NENAHNILÝCH PADANÝCH JABLÍČEK.Mluvilo se tam o rosolu z padančat, ale i o využí ití přebytků moštu. Z toho moštu lze jednoduše, i když však trochu zdlouhavě vyrobit cider. Cider sice zkoušet nebudu, nemám totiž tžen mošt, ale rosol už mám hotový a je fakt skvělý.Padanek Jiří dotáhl z plzeňského sadu u jeho domu dvě bedýnky a mne nepadlo, jak je zpracovat jinak. Jiří je z rosolu úplně nadšený. A lze na něj použít jablka červivá a nedozrálá. Kdo chcee vědět víc, nechť si najde ten pořad v archivu čro.Je tam takových nápadů více.
No letos máme (nejen my, všichni v okolí) jablíčka mrňavá a červivá – vidím to na rosol nebo pálenici 😛
Stromy prostě vypadají, že se ještě nedokázaly vyrovnat s loňským suchem. Ono u nás málo prší – na rozdíl od jiných regionů je občas mokro jen na povrchu. Teď už se zase práší i na loukách…
a dokonce jde z avokáda dělat i pleťová maska:
http://krasna.nova.cz/clanek/eliskalinhartova/domaci-avokadova-maska.html
Jo, tak na pleťovou masku bych ho použila, jinak neeeee!
Dede, díky za inspiraci, příležitostně to vyzkouším. Těstoviny miluju, avokádo mám taky ráda, tak směle do toho.
Avokádo dělám málokdy, ale například s tuňákem. Částečně vydlabu, rozmačkám v misce, přidám okapaného tuňáka (pro zmírnění kaloričnosti raději ve vlastní šťávě, než v oleji), promíchám, přidám trochu (fakt jen trochu) majonézy na propojení, osolím, opepřím, přidám citron, naplním zpátky do slupek se zbylou vrstvou dužiny a dám vychladit. Tu vrstvičku dužiny nechávám ve slupkách čistě jen proto, že při jídle mám ráda, když si k té tuňákové směsi můžu přikrojit kousek té syrové dužiny.
Mám ho ráda taky nakrájené na kousky, promíchané s malými rajčátky a ochucené.
Guacamole jsem jedla jen v Mexiku, doma jsem se o něj nikdy nepokoušela. K pečenému masu mi to chutnalo. Mohla bych to zkusit, není to nic složitého. Jen mě tady trochu zarazila sharky zmínka o plísňovém sýru???
Tapuz, to s tim tunakem vypada jako vynikajici recept a mam na to strasnou chut, coz je co rict, protoze posledni dobou na jidlo skoro nemam chut.
Zkus to, je to vážně dobré. Trošku kalorická bomba, ale jednou za čas to ničemu nevadí 😀 .
tapuz, buď v klidu,někdo ho tam pro chuť dává, on to líp drží v kupě, ale nejde tam dát niva, je moc ostrá, spíše nějaký jemnější s modrou plísní a jen kousek, na jedno avokádo tak 2-4 kostičky cca o straně 1,5 cm max.(podle velikosti avokáda) Já ho nejedla v Mexiku,ale od mexičana, co ho dělal u nás v restauraci, před námi, když nás seznamoval s jejich kuchyní… dělaql verzi bez sýru,se sýrem, ostřejší,jemnější…když jsem tenkrát viděla,jak do chilli con carne dává kousek čokolády, tak jsem jen prohltla,že se snad přehmátl…a bylo to suprový,lepší jsem ještě nejedla…
Jsem úplně v klidu. Plísňové sýry nejím (žádné), takže u mě přichází v úvahu jen guacamole původní. 😀
Dede, moc fajn recept. A zajimavy v tom, ze je tam vlastne avokadova omacka. To na stole bude brzo.
Jeste ke guacamole. Za dobu v Americe jsem mela nespocetne variaci, ale doma se uchylim k te nejjednodussi. Rozpatlane avokado, na nejjemnejsim struhadle neco nastrouhaneho cesneku (neprehanet), jemne nasekanou cervenou cibuli, limetkovou stavu, sul a spetku cayenskeho pepre. Ani ty rajcata do toho nedavam, protoze kdyz mi neco zbyde, tak se to trochu roztece. DRobne nakrajena a v ruce vymackana rajcata podavam bud bokem nebo pridam navrch jen do mnozstvi, co vim, ze se sni.
Dede, zajímavý recept, dík za inspiraci.
Avokádo milujeme, tedy kromě mladýho. Jen ta cena 😉 , občas se zadaří koupit v nějaké akci, to pak bereme třeba deset. Oblíbená „pomazánka“ – avokádo nakrájet na menší kousky, osolit, opepřit, přidat nahrubo nasekaný česnek a šťávu z citrónu nebo vinný ocet. Trocha panenského olivového oleje neuškodí, vše důkladně zamíchat, avokádo se částečně omele a vytvoří kolem sebe omáčku. S čerstvou bagetou, vychlazené, nemáchybu.
Avokádo je fajn. Je to taková odlehčená majonéza, stačí přidat citronek a sůl a trošku pepře a počochnit vidličkou a může to všude, kam přijde majolka 😀 Chutná mi to víc.
Ale to balení… A ta trvanlivost …
😉
Ri! tys na to kápla, já furt dumala, co mi to připomíná:))
No, večer dorazí za Martinem deset lidí, musím se honem rozhodnout, co bude na stole, když já tam nebudu:)) Máme trénink se psima, takže dorazím pozdě, špinavá, zpocená a oslintaná od psů. To bude hostitelka jedna radost!:))
Dede, Italian dressing je „vylepšený“ fr.vinaigrette.
https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_dressing
Protože avocado milujeme, lákalo mě zkusit si také vypěstovat vlastní zdroj. Pecku z jednoho obzvláště pěkného avokáda jsem proto před pár lety zasadila. Tedy nejprve byla pecka ve voda a když vyrazil klíček, dala jsem do země. Jediné místo, kde jsem měla možnost rust vyzkoušet bylo v rohu záhonu. Hned první sezónu vyrostl takový spíše keř asi metr vysoko. Měl krásé lesklé listy a docela silné větve. Jenže během zimy listy uschly, opadaly a uschly i větve. Tak jsem je zjara ulámala a myslela jsem, že je konec. Jenže keřík znovu vyrostl, tentokrát už do výšky snad 2 metrů. Pak jsem se ale dočetla, že pravděpodobnost „úrody“ je téměř nulová a pouze další zelený keř jsme na zahradě nepostrádali a v rohu záhonu mi začínal zabírat moc místa. Tak když další zimu listy zase opadly a větve uschly, celé jsem to vykopala a vyhodila a avocado si dale kupujeme.
Jo a ještě banány. Všude se píše, že se nemají davat do lednice! Jenže, jak známo banán dokáže velice rychle přezrát. Tak jsem jednou dala zralý banán do lednice. No a od té doby to tak dělám se zralými banány, když jim chci prodloužit „jedlost“ o den či dva. Slupka sice šeredně zčerná (a změkne, skoro zvodnatí jak je ledová), ale banán uvnitř v chladnu přestane zrát a zůstane žlutý a pevný.
Hele vy jste „u nás“ ten čas přesně odpovídá kolik je právě tady :)))
Avokádo mi zachutnalo, nejradši jenom tak rozmatlané s česnekem a něčím od mlíka na chleba. Tohle vypadá velice jedle, zkusím.
To vypadá podobně jako avokádo ala Sharčina maminka:))
Jo, bude to velice podobný, akorát já musím kvůli alergii vymejšlet, jak tam dostat tu kyselou chuť, když nesmím citron. Ale inspirovalas mě a příště zkusím místo pomazánkovýho másla kyselou smetanu.
Zkusila bych nějaký jemnější ocet bez výrazné chuti příp. nějaké kysele chutnající koření, ideální mi přijde např. sumah (k dostání v orientálním obchodě na Solniční, někdy i u Sindibáda).
V Asii se to tu a tam konzumuje a je pravdou, že je to moc dobré. Jestli má ale Ioannina alergii na citron, tak by měla být opatrná i se sumah. Je to z plodů (škumpy, nevím teď jaké) a obsahuje ovocné kyseliny a třísloviny (ostatně proto ta chuť).
Dík. (inlove) Když je to tak, nebudu zbytečně experimentovat jen proto, že to zní cizokrajně.
citronovou trávu?? třeba…nebo malinko bílého vinného octu
Tak, nebo jablečnej, zkusím postupně oba.
Avokado kolem dokola – od slupky po pecku rozriznout, pulky avokada proti sobe „zatocit“, oddelit, do pecky zaseknout nuz, vypacit, pecku vyhodit, duzinu lzici vydlabat do misky. Slupku za peckou.
V misce avokado roznahnat nejlepe palickou na pinacoladu, a to do hladka, prisypat hooodne jemne nakrajena rajcata, dost posolit. My to jime bus s cerstvym chlebem nebo jen tak. Lze pridat i pepr a drobne nakrajenou cibulku.
když nefikneš pecku a jen ji jemně napíchneš, jde vypěstovat rostlinu 😀
http://www.svetkolemnas.info/novinky/zajimavosti/1065-jak-z-pouziteho-avokada-vypestovat-domaci-stromek
mi pecka vzdycky splesnivela :/.
Ted jsem zjistila, ze jsem skoro popsala video, jehoz odkazu jsem si v clanku nevsimla. Jen pan kuchar paci pecku spickou noze?! Normalne nuz na delku zaseknout a pootocit! Pecka drzi na nozi, odklepnout do odpadku. Pokud teda nechcete pestovat, jak radi Sarka.
Dedin recept vypada jedle!
Evo, zkus to! Je bacha na tu smetanu – mě to s ní přišlo dost mastné. Ale na kotel těstovin to jak najdeš (máš děti, že:))
Mam. Hrozne nezravy. Nudle snedi, ale jen nahaty. A jeste pak chleba s maslem. Ostatni jen za uplatu. Treba – kdyz snis dneska alespon jednu bramboru, zitra holt udelam zase nudle.
Avokádo mě také nezlákalo. Jedla jsem ho jen jednou a fakt mi nechutnalo.
Jinak recept se mi zdá býti dobrý, i dle fotografie jídla soudě.
Jen bych dala místo anglické slaniny pancetu a místo parmazánu sýr pecorino.
Míšol na tomhle receptu je bezvadná jeho variabilita. Chtěla jsem hlavně ukázat takovým, jako jsem já, že s tím zeleným čímsi opravdu dá něco podniknout:))
Díky Dede, avokádo mám moc ráda jen samotné,trochu osolené, opepřené a ocitronované (limetka je lepší)… kdysi dávno jsem si zapamatovala poučku-že nemám kupovat na pohled krásné,tvrdé,lesklé a zelené,ale to naměklé, co vypadá,že by ho měli vyhodit…(ale ne plesnivé ani prasklé) takže se toho držím a je to pravda, takové je totiž zralé. Když potřebovala moje máti srazit cholesterol(ten blbej) jedla avokádo denně. Rozmačkala ho,promíchala s tvarohem, trochu posypala bylinkami a namazala na nasucho opečený toast. Cholesterol klesl… Já tedy nejvíce miluju guacamole- avokádovou salsu.
Sice si ho občas přihodím do šopáku, abych si ovzláštnila chuť, ale gaucamole je guacamole. Obrovská dobrota..jen ta chuť je jiná,když se použije španělskej česnek a sýr s modrou plísní (ne Niva).. náš česnek a niva ty jemné chutě prostě přebijí….
PS: nekupujte si v krámě hotový guacamole zavařenej ve skleničce-to je hnus!
Sharko ta varianta s tvarohem mě opravdu zaujala! To asi zkusím 🙂
Guacamole občas dělá Nikola, já jsem zatím chuťově přesvědčena nebyla…
Já jsem zatím avokádu na chuť nepřišla, ale ještě to teda zkusím
Inko zkus to – já z něj taky nebyla nadšená, když mi ho někdo nabídl, ale tohle je rychlé a fakt dobré 🙂
ono má chuť jako rostlinné máslo-takovou tučnou, nic víc, ochutnávat to samotné,je spíše cesta k tomu- nejíst to vůbec…. což je škoda.
Dede, recept vypadá jedlý a dobrý, třeba jednou vyzkouším. Ale zatím máme avokáda nejraději syrové, jako předkrm. Jíme je hodně často – každý si před večeří dame jednu půlku avokáda. Důlek po pecce vyplníme italským dressinkem a pak malou lžičkou vykrajujeme kousky, které se samy tím dressinkem trochu navlhčí. Já ho ale v poslední době jím bez té zálivky, jen vykrajuji suché kousky. Když je avokádo správně vyzrálé, je měkké jako máslíčko a prostě mňam, mňam. ALE vyčíhnout moment, kdy je perfektně zralé není snadné. Na videu pak kuchař říká, že rozkrojené, ale nepoužité avokádo se možné uchovat – znovu spojedné. Nedoporučuji, snězte vše najednou. Ani avokádo ve kterém zůstala pecka, nebo bylo pokapané cit. štávou stejně během dne či dvou začne hnědnout a už není tak hezké na pohled ani na chuť (tak nějak zvětrá). Ono začne hnědnout i nerozkrojené, když přezraje (nejprve zevnitř, pak i zvenku). Každopádně je lepší koupit avokádo tvrdé (to jsou ta „trávově“ zelená) a nechat doma dozrát, kde ho můžete denně kontrolovat. Když v obchodě koupíte už měkčí či měkké (to s hnědavou slupkou), můžete mít štěstí na perfektně vyzrálé k okamžitému použití. Ale také také může být uvnitř potlučené a po otevření bude mít nehezké hnědé skvrny. Tvrdé avokádo je proti modřinám jistější. Doma ho nechte ležet jen tak na stole, někdy pomůže, když je na misce třeba ještě jablko. K rychlejšímu dozrání můžete dát do hnědého papírového sáčku a uzavřít (funguje to, ale je třeba si pamatovat, co že to v tom sáčku je!!!). Tvrdému avokádu trvá nejméně tři dny, než dostatečně změkne. Prvním znakem bude hnědnutí slupky, což je normální. Já už zralost poznám dost přesně na omak a už dlouho se mi nestalo, abych se s rozkrojením netrefila. Nesmíte „zkušebně“ mačkat moc silně, udělaly by se uvnitř modřiny, ale pod mírným tlakem by měla dužina být prostě pružnější. A ne každé avokádo dozrává stejně rychle. My kupujeme většinou 4 najednou a každé dozraje o ždibec jinak. V každém případě je lepší raději počkat další den, než otevřít příliš brzy. Správně vyzrálé, žluťoučké avokádo, by mělo být měkké asi jako mírně změklé máslo, při vykrajování stačí jen maličko přitlačit. A takové má tu nejlepší chuť, která sice není nijak výrazná, ale je to dobrota. A hlavně by ta žlutá barva měla být až k úplnému okraji slupky (to avok. na fotce by podle mne sneslo ještě den, dva dozrávat). Ty nazelenalé okraje jsou sice také jedlé, ale nemají správnou chuť a fajnšmekři takový okraj většinou nechají na slupce nevykrojený. A protože ani tady nejsou avokáda „za desetník“ je škoda každého sousta.
Samozřejmě nejznámější je „guacamole“, typický mexický „dip“ z avokada. Někdo ho dělá jako pastu a na ni je dobře mít avokado dobře vyzrálé. Někdo ho dělá z kostiček a to se pak trochu tvrdší avokádo lépe krájí. Já guacamole nedělám, občas ho koupím, ale prostě nejvíce si pošmáknu jen na tom syrovém, ze slupky vykrajovaném.
A ano je velice zdravé a velice dietní.
Maričko, čemu říkáš italský dresink? Rozhodla jsem se, že nemůžu jíst a vařit pořád to samé, tak hledám inspiraci:))
Mě zatím avokádo nezlákalo. Jedla jsem ho u Bubu na jednohubkách v podobě nějaké jednoduché pomazánky (a recept si nepamatuju), jakože dobrý, ale zázrak to úplně nebyl.
Na ty těstoviny udělá dobrý základ omáčky, když nechceš po tisící jen rajčatovej. Je to jako okurka – nemá to zvláštní svoji chuť, tak to čeká, co s tím uděláš. A asi je to zdravé – říkají:))
Tak avokádo je pro mne nepoživatelné úplně stejně jako banán. Jednou jsem to ochutnala a stačilo. Ne, jsou věci, které opravdu nemusím. Guacamole ano, ale ani to není má oblíbená příloha.
Ty nemáš ráda banány? No, já většinou taky ne – dokud nevypadají, že už jsou na odpis a konečně „dozrajou“. jedla jsem jednou čerstvé opravdu zralé banány na Madeiře a od té doby mám s těmi obvykle prodávanými problém:))
ona karol nejí ani to co je po banánu cejtit… (chuckle)
Já zas ty skoro hnědé spíš frknu do koktejlu nebo do buchty..na jídlo mám ráda ty co jsou jen tak tak oloupat-ty nezralé. Ale co jsem ochutnala,byl grilovanej banán s karamelovorumovou omajdou a bylo to dost dobrý.. teda byla bych jak ten hrobnik od ŠG – co by z brambor s rumem snědl jen tu omáčku (chuckle)
Banány mám nejradši žluté se zelenou stopkou- to jsou tuhé, už sladké, nejsou trpké. Ty jsou nejlepší- zelenějším chybí cukr a žluté s tečkami jsou už moc sladké a moc měkké. Náročná, no 🙂
A pod to se můžu rovnou podepsat. Přesně takové banány mám ráda. Každý den sním půl banánu (jen půl proto, že jsou dost sladké), mám je prostě hodně ráda. A navíc jsou prý dost zdravé 😀 .
Ne, banán nepozřu, jen pohled na něj mi zvedá kufr. Jediný banán, který jsem ochotná sníst je pořádně osmažený na másle, pak politý koňakem, oflambovaný, zalitý karamelem, vaječným koňakem a navrch hromada tuhé šlehačky. Jenže to není banán. To chutná úplně jinak. Cokoliv, co chutná po banánech, to je pro mě nepoživatelné.