BTW: Do muzea za cukrárnami, kavárnami a čokoládou

0610dar9_1Kultura noblesních kaváren a cukráren kombinovaná s nezapomenutelnou chutí poctivě namíchané a vyrobené čokolády – i tak by se dala charakterizovat vernisáž výstavy Kavárna, cukrárna aneb sladké léto v muzeu ve Dvoře Králové nad Labem.

 

Je to malé regionální muzeum, ale díky svým lidem nabízí každou chvíli něco zajímavého. Tentokrát jsem byla okouzlena – vůbec mě nenapadlo, že by se dala udělat výstava a kavárnách a cukrárnách! Přitom je to tak prosté, když může být výstava o textilce, proč ne o místech, kam lidé chodí mlsat a relaxovat? Na vernisáž jsem se těšila dvakrát, protože jsem věděla, že tam potkám řadu známých.

Výstavu „Kavárna, cukrárna aneb sladké léto v muzeu“ uspořádalo Městské muzeum ve Dvoře Králové nad Labem, ve spolupráci s Krkonošským muzeem v Jilemnici, Severočeským muzeem v Liberci a Střední školou gastronomie a služeb z Nové Paky. Výstava návštěvníky přenese především do doby prvorepublikových kaváren a cukráren.

 

0610dar1

 

Zároveň nabízí ukázky regionálních výrobků, seznámí návštěvníky s historií výroby čokolády, marcipánů, dortů, perníků a dalších cukrářských výrobků. K vidění je i plný prodejní pult cukrárny, který lákal v 1. polovině 20. století k nákupu sladkostí nebo nádherné dorty. Nechybí ani možnost zakoupit si čokoládu a jiné sladkosti, jako připomínku této příjemné výstavy.

 

Výstava potrvá od 10. 6. do 18. 9. 2016

 

Vernisáž byla velmi příjemnou a doslova sladkou záležitostí. Dr. Jan Luštinec, ředitel Krkonošského muzea v Jilemnici se rozpovídal o historii cukrářství tady u nás. O tom, jak nejspíš první dochovaný záznam o prodeji perníků je z roku 1335 z Turnova, o tom, že perníkáři a caletkáři byli dlouho jedinými, kdo nabízeli sladkosti na prodej. Perníkáři dělali i nepečený marcipán, pravý mandlový, jednotlivé kousky se tvarovali ve formách, jemnějších (a menších:)), než byly ty perníkové. Výroba sladkostí byla dlouho postavena hlavně na medu a sušeném ovoci, bez cukru se holt muselo mlsat střídměji.

 

0610dar2

 

V 17. století se do repertoáru přidaly bylinné bonbóny prodávané především v apatykách. V 18. století nastala veliká změna ve veřejném pojídání sladkostí – do Evropy se dostala káva a ke kávě prostě něco malého sladkého pařilo už tenkrát. Samozřejmě byla drahá, takže to zatím byla exkluzivní pochoutka, ale brzy začaly vznikat kavárny – ta první u nás prý byla v Praze na Malé Straně.

Káva postupně dobývala stále větší díl společnosti a v 19. století se jí povedlo dokonce změnit styl domácího stravování, pravil dr. Luštinec – lidé opouštěli zvyk snídat polévku a nahradila ji káva s pečivem. Ovšem káva byla stále drahá, tak si vynalézaví konzumenti pomáhali se všelijakými náhražkami, které míchali do kávových zrn. Velmi oblíbené byly slazené kroupy a sušené třešně. Jinak třeba žaludy a čekanka. Vznikalo tak mnoho originálních kávových příchutí.

 

0610dar3

 

Revoluce v cukrářství přišla zcela pochopitelně s používáním řepného cukru, který byl najednou dostupný a poměrně levný. Takže najednou byl k dispozici cukr, kakao, kakaové máslo – tedy i čokoláda. A začalo se mlsat ve velkém a velmi vynalézavě. Perníkáři se měnili v cukráře.

Vzniku cukráren pomáhal i rozmáhající se cestovní ruch – i tehdy cestovatelé rádi popatřili na nějakou pamětihodnost či přírodní krásu, aby to vzápětí za družného hovoru zapili kávou a zakousli něčím lahodným. Jen v malé Jilemnici vzniklo hned sedm cukráren! Inu, když si lidé dali túru v Krkonoších, toužili i po sladkostech.

 

0610dar4

 

A ty cukrárny, ty byly! Brzy měly k dispozici všelijaký strojový park (byť z počátku jen na lidský pohon:)), měli pořádnou pec na pečení i sušení, v některých případech si i pražili svoji kávu. Sortiment byl tehdy pestrý, hodně sladký a málo se používalo čerstvé ovoce. Každý cukrář se snažil mít nějakou specialitu, aby svoji cukrárnu odlišil od konkurentů. Potíž byla s prodejem venku, třeba na poutích. Ne, že by nebyl o zboží zájem – spíš naopak. Jen největší zájem měly vosy a byly prý zaznamenány případy, kdy na jiné už kvůli jejich útoku sladkosti nezbyly.

 

0610dar5

 

Do dvacátého století vstoupily cukrárny s mohutným rozmachem, skvělým sortimentem postaveným na velmi kvalitních surovinách (stále mluvím o dobrých cukrárnách, které zanechaly v historii stopy:)) a vylepšovaným strojovým parkem. Umění cukrářů bylo úctyhodné, mnozí z nich se učili v zahraničí, oblíbené bylo třeba Švýcarsko. (Ostatně věděli jste, jak úžasné obrazy se dají na dort „vysypat“ kakaem?:))

Jak poznamenal dr. Luštinec, mnohé ze známých cukráren v omezené podobě přežily i socialistický experiment – když ono se cukroví celostátně v jedné fabrice prostě vyrábět nedalo. Díky tomu se muzejním profesionálním zvědavcům podařilo najít i některé dědice slavných cukrářských rodů či firem – to bylo otázek a naštěstí i odpovědí!

 

0610dar6

 

 

Tolik velmi volné převyprávění přednášky dr. Luštince. Prosím, nenechte se vyvést z míry případnými nepřesnostmi – snažila jsem si dělat poznámky (na koleně – doslova! Ale měla jsem na něm papír:)), ale nejsem si jistá, jestli jsem stihla být i přesná. Ale ono je to celkem jedno – pokud toužíte po přesných informacích, vypravte se do Městského muzea ve Dvoře Králové – budou z vás mít radost a vy budete kompletně informovaní:))

 

0610dar7

 

Teorii povídání o sladkostech vzápětí doplnila praxe – návštěvníci mohli ochutnat čerstvé hořické trubičky, připravované přímo v sále (ach, byly úžasné:)), dále ochutnat a zakoupit ručně připravovanou čokoládu z Čokoládovny Willy a Pauli a dubenecké perníčky společnosti Dubea (pečliví čtenáři drabble si možná vzpomenou, že je měla ráda dračice Brandy:)). To pomohlo, aby se návštěvníkům v průběhu výstavy nevymkla z rukou chuť na sladké:))

 

 

0610dar8

 

Pokud jde o samotnou výstavu, podívejte se na fotky – dostala jsem se tam ve chvíli, kdy tam ještě nebyli návštěvníci a tak jsem vám mohla nafotit prostě všechno:))

 

Fotky najdete zde: http://sandvika.rajce.idnes.cz/Dede_-_Sladke_sneni_na_vystave_v_Mestskem_muzeu_ve_Dvore_Kralove/ 

 

A téma k povídání? Inu mlsání! Perníky, čokoláda, trubičky… vlastně cokoliv. Co milujete, bez čeho jste nemohli být jako děti, co vás osloví dnes? Jaký druh čokolády máte nejradši?

PS: Na fotkách je i pěkný porcelán… komu se co líbí? Z čeho nejradši pijete svoji kávu?

 

0610dar9

Aktualizováno: 9.6.2016 — 21:56

40 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Káva mi vždycky voněla, ale bylo mi po ní špatně. V devadesátých letech, kdy sem proniklo zjištění, že kafe nemusí být jen turek, jsem ji začala opatrně pít. Dneska si dám tak 1 – 2x týdně (maximálně do půl páté odpoledne, jinak nespím 😛 ).
    Dorty se za mého dětství pekly doma a moc mě to nebralo, asi nejraději jsem olizovala zbytky krému (i těsta). Panečku, to v cukrárně, to bylo něco jiného, to byl svátek.
    Dneska se sladkým bojuju, mohla bych ho pořád – ne moc těžké, vlastně ujíždím hlavně na čokoládě a šlehačce (ale kromě těžkých máslových dortů sním nadšeně všechno). Jestli bych já si neměla zařídit nějakou tu brigádu v cukrárně…

      1. Nefungujou smajlíky, musejí se vypisovat – je to jedna z obětí někdejší aktualizace, ale já je mám ráda, tyhle, tak jsem to tam nechala 🙂
        Jo a mám stejnou asociaci a než pražskou kavárnu Iperial na Poříčí nádherně obnovili, tak jsem tam chodívala, když jsem měla čas a dávala si tam kávu a sledovala, kdy si někde vezme koblihy k tomu účelu na pultu uchovávané 😀
        Co je to nové jsem tam byla snad jednou. Je to moc hezké, ale není to místo, kde bych poseděla než mi pojede vlak. To je už prostě jiná liga. Hezké, ale pro mě to ztratilo kouzlo, které mě tam lákalo.
        http://www.cafeimperial.cz/

          1. Na mě to působí až křiklavě honosné a okázalé, ale chybí mi takový ten pocit intimity, jakou by měla kavárna svým zákazníkům dopřávat.
            Asi se nevyjadřuju úplně přesně, ale chybí mi tam ta nálada kaváren ze starých filmů.

            1. Já si myslím, že Café Imperial, přestože nese název Café, je koncipována spíše jako restaurace, nikoli jen jako kavárna. Na rychlé posezení před odjezdem vlaku to není, to je fakt 😀 . Ale ještě že to dopadlo takhle. Za socíku to byla zotavovna ROH, takže to bylo víceméně veřejně nepřístupné. A po zániku ROH to zůstalo, jak se říká, „v luftě“, měnilo to majitele, ale nikdo to nijak nevyužíval a hrozila tomu dokonce likvidace. A to by byla obrovská škoda.

  2. Dede, podle fotek to musela být velice zajímavá výstava. Za pobytu v Německu jsme dost pravidelně chodili (hlavně v zimě) v neděli do nějaké kavárny/cukrárny. Buď jsme si zákusky donesli domů k vlastnímu kafi, nebo jsme si šli posedět. Jejich výber dobrých dortů byl velký a lákavý a tak jsem si mohla dát třeba dva různé kousky, zatímco doma bychom měli jeden velký dort na řadu dnů (a už bychom dojídali z povinnosti):)

    Odpolední kávu pijeme výhradně tureckou v malých porcelánových šálcích (také nemám ráda sklo). Léta jsme používali hrnečky, které jsem dostala jako svatební dar. Po smrti maminky jsem si dovezla ty z kterých jsme pili turka doma a teď je střídám se těmi svatebními. Jiných hrnečků různých velikostí mám doma dost, ale turek nám nejvíce chutná právě z těchto. Většinou k němu máme nějakou moji „ruční“ sladkost, ale občas se stane, že si sedneme jen s tím kafem i když to jsou spíše vyjímky.

    Jinak čokoládu take miluji, už jsem psala, že „při ruce“ mám vždy M&M’s. Vždycky jsem dávala přednost mléčné, s oříškami nebo nugát (tady jsem si kupovala – když ji náhodou měli – belgickou nugátovou bomboniéru), ale v posledních letech jsem si velmi oblíbila i hořkou čokoládu a vlastně ji už skoro dávám přednost.

    Když tu byl zjara můj bratranec, vyprávěl o poměrně nově otevřené kavárně-cukrárně-pekařství na Jílovišti (máme poblíž chatu). Zbořili tam bývalé potraviny a teď je tam tohle. Majitelka se vyučila u Myšáka a dělají si i vlastní zmrzlinu a „za kavárnou“ mají vlastní pekárnu. Jejich chleba je prý skvělý (a velký výber) a podnik prosperuje. Tak kdybyste někdo jel náhodou kolem, zastavte se, jak teď koukám na net, tak mají ještě další dva podniky, tenhle je jejich nejnovější. Zařízení vypadá opravdu hezké.

    http://www.pekarna-stana.cz/o-nas/

    1. Maričko, s tím Německem jsi mi po strašně dlouhé době připomněla jeden můj dávný cukrářský zážitek na místě, kde to nikdo z nás ani nečekal. V 70. letech jsme byli s rodiči na dovolené na Baltu v NDR. Byli jsme tam víckrát a vždycky to bylo celkem OK, dokonce jsem se i koupávala v moři. Ale jeden pobyt se bohužel vůbec nevyvedl. Byli jsme v městečku Ahlbeck, ubytování bylo mizerné, jídlo ještě horší, počasí špatné a voda studená. A jak jsme tak v tom deštivu courali po městečku, našli jsme náhodou soukromou cukrárnu. To bylo jak zjevení, až později jsme zjistili, že v NDR takovéhle drobné soukromé podnikání legálně existovalo. A měli velký výběr úžasných zákusků, což nám významně pozvedlo náladu. Byli jsme tam častými hosty, často i místo hnusného Eintopfu k obědu, a o některých zvlášť vydařených zákuscích z téhle endérácké cukrárničky se u nás doma mluvilo ještě dlouhá léta.

  3. Kávu nemůžu, fyzicky mi nedělá dobře. Sladké ano, ale snažím se omezit co nejvíce. Co si neodpustím, je hořká čokoláda, čtvereček dva denně. A když už bych měla zhřešit a mlsat, tak čím víc krému, tím lépe. Vloni jsem dělala dort k narozeninám, z hořké čokolády s náplní krémovou s nakladanými višněmi v rumu… To byla taková dobrota! Ale práce jak na kostele… Jo a kdysi jsem v cukrárně měla brigádu, na prodejně. Všichni mi záviděli, ale já jak byla celý den v tom sladkém odéru tak jsem to sladké nemohla ani vidět, natož jist. Ale ta výstava musela být exkluzivní.

    1. Kdysi jsem taky měla brigádu v cukrárně (cukrárna Nitra na náměstí Svobody, teďka je tam Bonton čičo, veliká škoda té cukrárny, byla pěkná), a ač jsem do té doby milovala vše sladké, pak jsem nic sladkého nemohla hromadu let pozřít. Ještě před časem se mi navalovalo, když jsem šla kolem Mamlasů a foukal jim vývod klimatizace ven z výroby (teď už jsou přestěhovaní jinam), ten „sladký smrad“, jak jsme tomu tehdy se spolubrigádnicemi říkaly, to je něco, kdo to nezná, tak to nepochopí.
      Teď jsem po zhruba 30 a víc letech začala opatrně to sladké jíst, jen občas (tak jednou za měsíc-dva) a malinko, ono mi ani to vlastně moc nechutná, ale jestli můžu doporučit, v Brně je jednoznačně nejlepší Martinák. Drahé, ale dobré – má dobrou cenovou politiku, odrazuje od vyšší spotřeby). 😉 Zejména jeho „těžká Paříž“ je moc dobrá, už jsem letos měla tak půl kousku (a půl větrníku). https://www.facebook.com/cukrarstvimartinak/

      1. Jo, aido, ja jsem se sveho casu zivila pecenim sladkosti. A od te doby, co jsem s tim skoncila, pecu jen, kdyz opravdu musim, a konzumuju minimalne.

  4. Kavárny, cukrárny – to je moje gusto! 😛 Kávu k životu nutně potřebuju, mám nízký tlak a když ji nemám, uvadám. A ke kávičce něco sladkého, to je to pravé pochutnání!
    Ani za ty chutě vlastně nemohu, bylo zvykem v naší rodině na neděli kupovat zákusky a krom toho děda pravidelně zásoboval rodiny svých dvou dcer bezkonkurenčně vynikajícími dorty.
    Většinou to mám tak, že dopolední káva, pokud jsem někde v terénu, u klienta, se odehraje bez sladké přílohy, maximálně s nějakým malým oplatkem. Zato ta pozdně odpolední, když dorazím domů, je už tak, jak to mám ráda, s nějakou sladkou přílohou. Může to být buchta, koláč, bábovka nebo hodně dobrý (nejlépe čokoládový) oplatek. A jdu-li na kávu do kavárny, to potom zákusek nevynechám. Miluju třeba žloutkové řezy.
    Kávových hrníčků mám tolik, že bych je mohla rozdávat, navíc servis z míšeńského porcelánu, památeční servis po prababičce a bůhvíjaké ještě, ale já si obvykle dělám kávu do většího hrnečku s jemným vzorem modrých kytiček, který je, bohužel,už na okraji poněkud okousaný. (tmi) Kamarádka mě nabádala, abych ty hrnky (jsou dva a okousané jsou oba) už vyhodila, že prostě musí udělat místo novým věcem, ale já jaksi nemám to srdce.
    Dede, tahle výstava by se mi určitě líbila !

      1. Hani, no to mi Přerovačce povídej. Matinka byla tak mlsná, že jsme tam byly spolu poměrně často ale to už je pryč, škoda. V Přerově byl vyhlášený cukrář pan Sum a taky můj strýček cukrář Kadlec. Z okupace tam chodili Němci a z jeho krémšnitů se jim dělali bubliny za ušima.

        1. Mamy rodina, kdyz jeste bydleli v Prostejove, taky k Dejmalovi do Olomouce jezdili. Babicka si tam objednavala jakesi ruzne cosi v cokolade. Jeste ma mama nekde drevene krabicky s jejich logem. Moc by mne zajimalo, kam se podely jejich receptury. Na tom by sel s sikovnyma rukama vydelat majlant.

          1. Ty recepty, to teda nevím, když zrušili cukrárnu a před tím pomalu doznívaly Dejmalovy dobroty,nikde jsem už nic podobného v Olomouci a v okolí neviděla ani nechutnala, tak že vše přišlo asi vniveč. Na internetu jsem našla jedinou starožitnou fotku z výrobny a tam byly samé ženy v bílých čepečcích a zástěrkách,nenašla jsem ani jediné foto interiéru cukrárny, tak nevím.

      2. No jejda, kdo z rodáků by neznal nejslavnější olomouckou cukrárnu! Ještě i v 60. letech si uchovávala svůj lesk, sedělo se u stolečků nahoře v patře. A zajímavé je i to, že oficielně se stále jmenovala Cukrárna Dejmal. Úplně ten vývěsní štít vidím (a hned bych si aspoň jeden kousek dala).

        1. Kdyz uz jsem byla vetsi holka, tam jsme si k Dejmalovi s mamou chodily na vynikajici mrazenou kavu.

  5. Ja uz jsem jasala u fotek nad ruznyma staryma formickama. V tech se pece!!!!! Mam nejake po babicce, jsou tezke, pevne, a vyklapi se z nich fantasticky. S tema novodebejma z nejakeho lehkeho plechu, ci co to je se to vubec neda srovnat. A pripomnela jsem si horicke trubicky – to byla dobrota. Ale lomnicke suchary – to uz jsem uplne zapomnela, jak to chutnalo.

  6. Ačkoli nemám cukrovinky nějak extra v oblibě (dám si, ale jen občas a jen něco, jsou druhy, které třeba vysloveně nemám ráda – laskonky, rakvičky, indiány,…), výstavu bych si moc užila. Obdivuji precizní práci cukrářů, jejich výtvory bývají často skutečně úžasné. A pak se mi taky moc líbí tenhle starý kuchyňský vercajk, představuju si, jak s tím někdo kdysi dávno pracoval.
    Pokud jde o čokoládu, mám ráda jen hořkou (čím „silnější“, tím lepší), jinou nejím. Kávu piju, ale nejsem nějaký její velký konzument. Dám si obvykle jednu po obědě a tím je mé denní penzum vyčerpáno. Nejlepší káva, jako jsem kdy pila, byla vařená v džezvě v horkém popelu, ale doma si takovou bohužel neumím udělat, tak zas někdy někde na východě.
    Občas mi vytane na mysli vzpomínka na kavárnu Kolumbia. Pražáci, nebo ti, kdo v 80. letech pobývali v Praze, ji možná pamatují. Byla v Týnu, vchod měla z podloubí ze Staromáku. My jsme ji v dobách studentských hojně navštěvovali. Většinu výuky jsme měli v budově filozofické fakulty na tehdejším náměstí Krasnoarmějců (dnes Palachovo), ale některé přednášky jsme měli v budově v Celetné, takže naše cesta vedla kolem téhle kavárny. V tehdejší Praze byla výjimečná co do sortimentu (obrovský výběr) i co do prostředí. Přestože se jmenovala Kolumbia, byla udělaná v takovém orientálním stylu, sedělo se na nizoučkých stoličkách nebo polštářích u nízkých stolečků (maximálně nepohodlné, ale bylo to tak in 😀 ), bylo tam věčné přítmí a tak trochu nepořádek. Tenkrát nám to připadalo úžasné, dnes už bych to asi viděla jinak. Každopádně když byl při přesunu z jedné budovy do druhé čas, tak jsme se tam pokaždé stavili.

    1. V te kavarne jsem stravila spoustu casu. (inlove) Ano, bylo velmi in a vysedavali tam zajimavi lidi.

  7. Moc hezká výstava – díky za fotky a přiblížení. Jsa dnes doma (nějak nám vyplivly počítače, tak dneska se v nich vrtá odporník), tak jsem neodolala a aspoň si ulomila kus čokolády na vaření (mám 84 %) a dala si kafe.

    Návštěva cukrárny – nota bene kavárny – se mi vždy zdála tak dekadentní … vzpomínám na cukrárnu, kam jsme (my introši) chodívali na rumíčka (rofl) – tenkrát se ještě nehledělo na hranici osmnácti roků, takže řumíček se už bumbal od šestnácti (nod) . Ovšem ta cukrárna nebyla ani zdaleka tak elegantní, jak nám ji ukazuje výstava – klasické umakartové stolky a židličky, kafe v opitém fajansu (či co to bylo) a prcek rumu v tlustostěnném štamprleti – a přece jsem si připadala jak dáma – checheche.

  8. Můj manžel dostal od nějaké výtvarnice keramický odlitek starodávné perníkové formy. Je to pár, paní a pán. Visí mi tu na stěně u kamen v obýváku, v kuchyni nebylo místo.

  9. Tak já piju kafe nikoliv ze šálků, ale z hrnečků – mám dva nádherně malované, anglické z „bone china“, tedy jemného porcelánu. Miluju je tak, že mi násobí požitek z kávy:))
    Nemám ráda kávu ve skle… prostě pro mě kafe patří do porcelánu. Možná bych to odpustila latté, to je přece jen takové výtvarné:))

    Čokoládu mám ráda hlavně kvalitní hořkou (80%), čistou nebo s některými příchutěmi (pomeranč:)) a pokud mléčnou, tak s lískovými ořechy (ahoj Míšo:))

    Z těch klasických pochoutek mám ráda čerstvé hořické trubičky, perníky dubenecké (jako Brandy:)), laskonky, indiány, věnečky. nemusím mít nic, co překypuje krémem… i když tak jednou za rok si ráda nějakej echt krémovek dort s chutí dám. Nebo za dva. Roky:))

    Moji milí, mizím do Hradce a pak do Prahy, vrátím se až večer. Hezky pište, ať si porovnáme aspoň to kafe a případně čokoládu (wave)

  10. Od dětství miluju sněhové pečivo (ale bez toho přidávaného škrobu) a Lomnické suchary, (kdeže ty loňské sněhy jsou), pak oříšky a višně v hořké čokoládě. Ne že bych se na hezké zákusky nebo dortíky nepodívala, ale spíš obdivuju ty všeliké udělátory, které si člověk vymyslel, aby si ulehčil práci. To bych si tedy na té výstavě přišla na své.

    Jinak já osobně bych po nějaké vydařené túře po Krkonoších, cukrárnu s klidem minula a zamířila k nejbližšímu buřtstánku.

    1. Chceš recept na Lomnické suchary?? Moje tchýňka má prožraného manžela, takže umí ledacos a zrovna tohle ano

      1. Copak o to, já taky nějaký mám, ale když je to kynuté těsto a s tím já vůbec nejsem kamarád.
        Kdysi se daly sehnat přes internet, byl to takovej obchůdek spíš se zvláštnostmi a výdej měli na Proseku, tak jsem si je párkrát objednala a kamarádka mi je tam vyzvedla a domluvily jsme se na předání.
        Jenže ta jejich nabídka byla dost specifická a moc dlouho ten obchůdek nevydržel.Teď se dají koupit tady, ale to poštovné
        http://www.shop.kislomnice.cz/index.php?a=kategorie&p=1&k=6

    2. Lomnické suchary jsem milovala jako dítě a snad je od té doby ani neměla… recept by byl fajn!

  11. Když mně sladký většinou nechutná, mám navíc pocit, že mi kávu kazí, ale je pravda, že v kavárně kus dobrého domácího moučníku bych asi mohla 🙂
    Podobná výstava byla v brně v tom roce, kdy jsme se stěhovali pryč. V Měnínské bráně k ní byla dokonce i kavárnička, kde podávali doma pečené buchetky a trubičky, lahoda to byla, ale památkáři zakázali dát před Měnínskou bránu byť prťavý poutač na kavárničku, tak zanikla- bylo mi to moc líto, majitelé byli dva bezva mladí muži a buchty pekli sami. Bylo moc hezké sedět nad výstavou o kavárnách a na galerii si k tomu pít kávu.

        1. já taky, když si tady na trhu koupím kousek kozí goudy, hlavně Old, tak si říkám, že to mám místo čokolády.

  12. Achich milá DEDE nad dnešním povídáním a fotkami zaplesalo moje srdce kavárenského povaleče. A navíc retro miluju.

    Sladké mám ráda, i když bych neměla. Občas ale zhřeším. Ke kávě v kavárně patří něco sladkého. Vzpomínám na laskonky mého dětství, ty byly.
    Čokoládu miluju mléčnou s oříšky.

    A ještě musím zmínit můj milovaný Řím. Na Piazza Navona je vyhlášená kavárna Tre scalini. Tam mají vyhlášené Tartufo. Tak to si letos určitě dáme.
    Posledně jsme tam měli jejich Tiramisu a bylo též báječné.
    http://www.trescalini.it/en/tre-scalini

  13. Já jsem si tu /pro mne/ úžasnou výstavu prohlédla na fotkách už večer. Z obrázků to zrovna voní a teď i ten popis. Uměli už dřív udělat hezké věci. A hlavně dobré. Možná je to i tím, že toho tolik nebylo v regálech a nebylo to tak dostupné. Teď mi málo co chutná, zákusek si nekoupím jak je rok dlouhý a sušenky jsou tak uměle přeslazené. Ale čokoládu miluji /ne každou/.

  14. Podobnou výstavu jsme absolvovali v Pardubicích a inspirováni uspořádali jsme výstavu o kávě z vlastních zdrojů. Když se dá dohromady pár milovníků starožitností člověk se nestačí divit, kolik exponátů se najde.

    Ke kávě sladkého ani moc nepotřebuji, kdysi tu cigaretu a dneska prostě vypiju kávu bez ničeho. Ale turka, popřípadě presovanou

    1. jsem si říkala, jestli se zmíníš…..

      po zakoupení mokka konvičky eletrické, si kávu připravuji doma zásadně v ní…nejraději Frolíkovu, Diplomat nebo Prezident, k snídani Hejtmana…v práci Velvet instant, většinou ho piji studeného a ve spěchu. Miluju porcelánové hrníčky, ve skle jen vídeňskou s poctivou šlehačkou.
      Doma k odpolední kávě,chlupatýho kamaráda na klíně nebo když se poštěstí a nikam nejedu,sklenku koňaku nebo irské whisky a k tomu si čtu noviny..to je pohodička…. 😀

      a ze zákusků- oblibuju sacher, jenže když není,je samotná káva taky dobrá..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN