BTW: Hádej, co bylo na talíři

0415dar9_1Nestává se mi často, abych okouzleně jedla mistrovsky připravené jídlo a nebyla schopná rozkódovat, jak bylo připraveno. Tušit… to ano, určit ne. A tak jsem vám dnes nepřipravila mlsotník, ale něco jako pokrm pro vaši fantazii:))

 

Hned večer po příletu do Marseille jsme s Martinem vyrazili obhlédnout okolí hotelu s jednoduchým plánem:  dát si skleničku něčeho na uvítanou a zároveň na dobrou noc – bylo už dost pozdě. Když jsme vyšli od hotelu do centra města, tak jsem měla pocit jisté nevíry: irská hospoda, anglická restaurace, další irská hospoda, Indové, Vietnamci, MacDonald, burgrárna. Jsme my vlastně ve Francii?

 

Je libo dokonalé pečivo? Bageta, croissant a pain au chocolat

Je libo dokonalé pečivo? Bageta, croissant a pain au chocolat

 

Ale ano, byli jsme – jen se to francouzské muselo kapku hledat. Zapadli jsme do velmi příjemného bistra, a když se mladý číšník zajímal, co si dáme k pití, tak jsem vyhrkla: pastis! Vůbec jsem nevěděla, zda je vhodné ho pít večer a bez jídla, ale já vám na něj měla takovou chuť! Byl skvělý.

 

Tak toto je prosím mozzarella s rozmixovaným rajčetem s bylinkami a ví Bůh čím ještě - předkrm

Tak toto je prosím mozzarella s rozmixovaným čerstvým rajčetem s bylinkami a ví Bůh čím ještě – předkrm

 

Martin si dal sklenku bílého vína – snově voňavého lehkého bílého vína, které mě okouzlilo. Nebylo divu, jsem jinak ctitel suchých moravských bílých vín, tedy chuťové buňky jsem měla správně nastavené. Aby nedošlo k omylu, tak podotýkám: jsem ctitel! Ne znalec. No a tak když jsem vychutnala svůj pastis (s vodou), dala jsem si později ještě víno (bez vody:)) a bylo mi jedno, jestli to bylo podle etikety. Byl to moc krásný úvodní večer!

 

Předkrmový tataráček - bylinky, citronová šťáva a kouzlo:)) Ta jakoby omáčka byla jemná kaše z něčeho... brambory, máslo, celer?

Předkrmový tataráček – bylinky, citronová šťáva a kouzlo:)) Ta jakoby omáčka byla jemná kaše z něčeho… brambory, máslo, celer?

 

Dál jsem se strašně těšila na pravé francouzské bagety všeho druhu. Shora křupavé, uvnitř vláčné s upečenými bublinami:)) Jak doma bílé pečivo prakticky nejím, tady jsem věděla, že opakovaně neodolám. Čerstvá bageta, dobrý sýr, čerstvý hustý neslazený pomerančový džus a francouzské espresso. V případě zmlsanosti ještě croissant.

 

Pod napěněným máslem se ukrývá jehněčí - umělecký výtvor s bramborovou kaší:))

Pod napěněným máslem se ukrývá jehněčí – umělecký výtvor s bramborovou kaší:))

 

Ve své jednoduchosti je to geniální – a můžu to kdykoliv. Taky jsem to jedla kdykoliv jsem měla příležitost, tak já si totiž vychutnávám tu obyčejnou Francii. Mám samozřejmě ráda i všelijaké speciality a rafinovanosti – ty jsme si schovali na společné večeře.

 

Toto je ryba z denní nabídky (vypadalo to na tu úhořovitou), chřest a pár kouzel k tomu:))

Toto je ryba z denní nabídky (vypadalo to na tu úhořovitou), chřest a pár kouzel k tomu:))

 

Dvakrát jsme tedy byli na velmi dobré večeři a v obou případech nastalo to, co jsem psala nahoře – věděla jsem v základu co jím, ale jinak jsem poznala jediné – bylo to straně dobré! Recept tedy pochopitelně nedodám. Takže nabízím jen fotky se stručnými popisky. Můžete to brát jako zábavný kvíz!:))

 

Zákusek - říkali tomu banánové cannelonni (jakási bílková hmota navrch banán uvnitř) a avokádovým čímsi... nepříliš sladké, neuvěřitelně jemné:))

Zákusek – říkali tomu banánové cannelonni (jakási bílková hmota navrch banán uvnitř) a avokádovým čímsi… nepříliš sladké, neuvěřitelně jemné:))

 

Tak toto je prý jahodové tiramisu v oplatce, omáčku jsem nerozkódovala, byl to Martinův zákusek:))

Tak toto je prý jahodové tiramisu v oplatce, omáčku jsem nerozkódovala, byl to Martinův zákusek:))

 

Tohle jsou fotografické úlovky z dalšího dne, tam ni část fotek (foceno mobilem samozřejmě), nevyšla, takže jen dva příklady:))

 

Rybí polévka - krém bez smetany, dodaný sýr a jakási hmota, moc dobrá (oboje se v polévce mělo rozpustit:))

Rybí polévka – krém bez smetany, dodaný sýr a jakási hmota, moc dobrá (oboje se v polévce mělo rozpustit:))

 

Toto je prosím vepřové se zeleninou, cibulovým čatní a čokoládovou omáčkou:))

Toto je prosím vepřové se zeleninou, cibulovým čatní a čokoládovou omáčkou:))

 

Eh, taky máte hlad?:)) Taky se vám stalo, že jste jedli něco, čehož obsah se vám nepodařilo určit – v dobrém i zlém? 

Aktualizováno: 15.4.2016 — 10:05

46 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Ja rada desifruju jidla. Chet ve srande rika, ze mne se vyplati vzit na drahou veceri, protoze to rozsifruju a uvarim doma. Ne vzdy, ale casto se zadari. Prinejmensim si rozsirim repertoar priloh, ochuceni a tak. Mam nekolik nerozresenych orisku – jidla, kde v podstate vim, co tam je, ale unika I technogie. Vetsinou to jsou omacky.

    1. Hanko, taky to ráda dělám, ale tentokrát jsem prostě neuspěla 🙂 Je fakt, že já normálně stále častěji dávám přednost těm nejjednodušším jídlům – i když z co možná nejlepších surovin, takže rafinovanosti mi unikají:))

  2. Pro milovníky croissantů – pokud se s nimi nechcete patlat sami, což je opravdu časově i technologicky náročné a rozhodně se vám nepovedou napoprvé, zkuste si koupit mražený polotovar v Makru. Jsou opravdu z másla a proti pařížské boulangerii jsem rozdíl nepoznala.

    1. Díky Renato, vyzkouším, jak promyslím logistiku mražených na dlouhou vzdálenost bez ledničky 🙂

  3. Kytky na taliri. Zkuste řeřichu. Jednak je to moc pekna a vdecna kytka a druhak cela rostlinka je jedla. Mam moc rada jeji listy – jsou peprne chute. Vynikajici jen se tak na nich past. Nebo na chlebu s maslem. Obloha na taliri. A jedle jsou i kvety. Kdyz jsem se jeste piplala s upravou jidla, tak na jare a zkraje leta jsem tu a tam zdobila řeřichou. Az prisla vedra, tak mi řeřichy zasly na ubyte.

    1. Jak se řeřichám daří u nás na chalupě, tak tady mi moc nejdou. Ale když mám rozrytou zahradu, můžu je zkusit aspoň v květináči nebo truhlíku 🙂

      1. i na vatě ti vyběhne a sklidíš hned… za 10 dní máš nádhernou řeřichu …na vatě je to radost…

  4. To by se mi líbilo, taky ráda jím napřed očima. A na fotkách jsou přímo umělecká díla. Jestli všechna ta jídla byla tak dobrá, jak dobře vypadají, pak jste si museli opravdu pochutnat.
    Chichi, macešek mám plné truhlíky, to by asi bylo divení, kdybych nějakou přihodila na talíř. 😀

  5. 😀 pěkně to vypadá. Na tenhle druh zážitků musí být ta správná společnost.
    Byli jsme ve Francii ještě s dětmi. Je těžké ochutnávat mstní jídla, když mládežníci prchají už při spatření ryby v chlaďáku před podnikem 😀 A ta úleva v očích, když Beťka vyslídila McDonalda: „Konečně jídlo …“ (rozuměj, známé jídlo)
    Mě takhle nadchlo Holandsko. Vlastně Fryslan. Krásné napohled, dobré a člověk potom vydržel na kole celý další den 😀 😀 😀

    1. Chichi, Chápu! Na MacDonalda jsme sázeli na Taiwanu, pokud jsme jedli s dětmi na cestách, mimo známé obchody na univerzitě. Tedy děti tam jedly – my jsme si šťastně koupili rýži nebo placky u pouličních prodavačů:))

  6. to u rybi polévky bude rouille. (bylo to mirne pikantni?)
    maze se na krutonky a ty se nori do polevky. dela se ze zloutku, oleje, cesneku, arasidoveho a olivoveho oleje, silne horcice a koreni na rouille (nebo papriky) a rozmackanych strouzku cesneku. 😛

    1. Díky jano za upřesnění! Bylo to ono a já si lámala hlavu, co to je. Oni (samozřejmě 😛 ) neměli jídelní lístek v angličtině… 🙂

      Jo a k předchozímu článku – na kostele jsme nebyli, bylo zamčeno.

  7. OT pro Dede. Můžeš dát Bláže moji emailovou adresu? Nejsem přihlášená na Zvířetníku, kde jsem nabyla dojmu, že sama vaří ledvinovou dietu pro psa.
    Mám dva recepty, na kterých můj první golden žil 6 let. Potíživé ledviny se objevily v jeho 9 letech a krmen touto dietou zemřel v 15 letech. Dobrý, ne?
    Tak jestli bude chtít…

  8. Dede, paráda. Mě ve Francii chutnalo všechno. I rychlovka z prachobyčejného kiosku. Nejvíc ale vzpomínám na jeden předkrm z mrkve. Jo, správně z mrkve. Na stole se zhmotnil talíř s mrkví, nakrájenou na kolečka. Moji spolustolovníci se lehce uchechtli, pak nevěřícně zírali a posléze mi to skoro.. no, sežrali. Co s tím ten kuchařský kouzelník dělal, čím to lehounce přelil, netuším. Ať jsou Francouzi jaký jsou, vařit umí!

    1. Verenko, máš pravdu – bylo to báječné. Většinu času jsme jedli velmi jednoduše, ale prostě po dva večery jsme si udělali bene 🙂

  9. Já teda ne že bych chtěla shazovat francouzskou kuchyni, jenom že takováhle krása a i chuťový zážitek se dá pořídit i třeba v matičce Praze, za tím nemusíte do Francie. I když nevím, jak je to tam s cenou, nemyslím si, že bychom byli výrazně dražší. I výhled je z některých těch pražských restaurací krásný, na druhou stranu bohužel i nijaký

    1. Inko, já vím a občas i do takové restaurace vyrazíme. Jenže mlsání je u nás součástí výletů, ať jsme kdekoliv. A ve Francii se jí lehce a příjemně. A to víno! 🙂

      1. Vždyť já vím, ale o tom je snad plkotání pod čarou, nemusí to být zrovna co jsem kde ve Francii zožrala za delikatesu.
        No a zrovna na Francouzích se mi nepáčí to, že se nechtějí vzdát svých husích játýrek, když už je to o té gastronomii

        1. No, i u nás se krmily (a asi krmí dodnes) sádelné husy. A Francouzi v těch jatýrkách nejsou sami, v těsném závěsu jsou Maďaři:)

  10. Teda DEDE v té sladké Francii to musel být přímo gurmánský zážitek.

    Já se zase těším na italské těstovinové hody v Římě. My ty jejich těstoviny milujeme.

    Jinak máš pravdu, že je třeba národní kuchyni v restauracích hledat. Takhle jsme narazili v Oslu, všude jen mezinárodní kuchyně. Naštěstí manžel kamarádky rodilý Nor nám uvařil u nich doma norské jídlo. Sobí maso se zelím omáčkou a brambory. Bylo to výborné.

    1. Máš pravdu Míšo – rozhodně pokud jde o Oslo. My jsme zase jedli místní speciality hlavně u JanyBa 🙂

      A pravé italské těstoviny miluju taky, tam mám ráda i pizzu, kterou jinak nějak zvlášť nemusím.

    2. Míšo, tak tohle docela přávidím, italské jídlo miluju a to tak, že moc!:-)) Užiji si vždy na horách,pokud ještě nějaké budou.
      Francouzskou kuchyni jsem zkusila ale n ty croasány úžasné,teplé k výborné kávě.Jo a taky zmrzlinu s horkým ovocem a zase kafíčko. Mám to jako Dede, když někam jedu a to i u nás, chci ochutnat krajová jídla,či moky. 🙂 Stará gurmánka po česku i po Česku 🙂 a všude.

      1. tak až bude Dubení zase v Pardubicích, zkusím ti objednat plněné croasány..na slano i sladko… já mám moc ráda plněný krabí pomazánkou a citronem..

  11. Jé, francouzské jídlo 🙂 Je úžasné i na pohled, musela to být mňamka- líbí se mi to zdobení kytkama 🙂

    1. Já ty kytky i snědla a byly dobrý! Martin na mě koukal a v jeho pohledu jsem viděla jistou… nevíru? (chuckle)

  12. Jů – tak tomu říkám potěcha oka (a jistě i chuťových buněk). Tak já jsem rozšifrovala, že jste tam byli v sezóně macešek, neb ty byly na každé jídle. Ale abyste nezplundrovali celý záhon, tak vyšla jedna maceš na tři jídla (rofl) .

    Já teda ve Francii nejedla (já tam totiž ani nebyla), ale se Terka vloni zúčastnila dražby koní (myslím že v Deauville), tak prohlásila, že to bylo velice náročné a jediné povyražení byla večeře. Předkrm ty jejich játra (fois cosi) a pak stejk na tři prsty (rofl) – předkrm výtečný, stejk jedinečný (a to už jich pár snědla).

    Tož si říkám, že to v té Francii asi není zas tak špatný (chuckle) .

    1. Není to špatný, fakt ne 🙂 A rovnou dodávám, že ani u nás to není špatný! Popravdě mě nenapadá místo, kde by to bylo s jídlem špatný, pokud máš na to, aby sis dala to, co tě zajímá a máš ráda 🙂

  13. No jo, fakt, už je to tady. Ano, ve Francii je skvělé jídlo. Opravdu všude, kde jsem měla možnost něco ochutnat, to bylo vynikající. I na nádraží v bufetu, tam jsem rozšifrovala celerovou remuládu, kterou dělám k rybám. Prima fotky, Dede. Naštěstí jsem už po snídani 🙂

      1. Z normálního celeru. Už jsem to, myslím, psala. Na tenké nudličky nakrájený (nastrouhaný není dobrý) celer se osmaží na trošce másla. Jen tak lehce, ty nudličky opravdu musí být tenké jako…no, jako nudle 🙂
        Nechám zchladnout, přidám vlašské ořechy, opepřím a vmíchám trochu majonézy. Taky jen malinko, aby to drželo pohromadě. Ochutím pepřem, citronem, ev. chilli omajdou. Podávám k rybám, např. k lososu. Je to rychlé a moc dobré. Nejvíc práce dá nakrájet ten celer.
        Jedla jsem to s uzeným lososem a bagetkou v bufáči na nádraží v Paříži a bylo to vy-ni-ka-jí-cí.

        1. Jako to, že mi tenhle recept utekl? 🙂 Díky Dalmi, to určitě zkusím! 😛 (to je olizovací)

  14. Dede, ja jsem se zrovna chtela zeptat copak jste ve Francii jedli dobreho a kde jste vsude byli. Prijdu sem a tady uz fotky krasne naaranzovaneho jidla.

    1. Víš, když jsme se toulali, tak to byly jen bagety, sýr, občas sendviče a tak. Tyhle večeře fakt stály za to 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN