Dívám se na kus žlutého sýra svůdně vonícího na prkýnku a přemýšlím o tom, jak moc ohrozím svoji nezávislou existenci, když si kousek – nebo kus – ukrojím. Pokud vám tato úvaha připadá praštěná, tak vítejte do klubu:))
Začnu oklikou. Jsem člověk zvídavý, a coby odvěký posluchač rádiového Meteoru odmala inklinuju k populárně vědeckým pojednáním. Zajímá mě toho poměrně dost, takže pro mě není problém se nechat svést titulkem slibujícím nějakou novou vědomost. Potíž je v tom, že v posledních letech frázi „vědci zjistili“ často doprovázívá hodně pochybný obsah. Ani nevím, nakolik se na tom podílejí vědci a nakolik novináři, kteří se z jakéhokoliv zjištění pokoušejí vyrobit aspoň lákavý titulek.
Nu a jedním z úžasných zjištění posledních dní je fakt, že sýr je stejně návykový jako opiáty. Jinými slovy, je mi houby platné, že jsem nikdy nekouřila, že coby každodenní řidič a noční psáč (neplést se spáčem:)) jsem prakticky abstinent, že si dokážu nekoupit a tedy nejíst čokoládu i po řadu týdnů, pořád jsem prakticky narkoman. Protože jestli si umím odříct čokoládu, u sýrů naprosto selhávám.
Jak to tak vypadá, k sýrům nás prý láká „mléčný kokain“, neboli bílkovina kasein a my pak po jejich neuvážené konzumaci zajdeme na tuk, cholesterol a selhání oběhu, jako kdybychom se cpali čistokrevným bůčkem. Ach ano, hřeším – lučinoidní jaroměřický smetanový sýr Fénix kupuju v Makru po kilovkách, stejně jako pravidelně navštěvuju našeho místního Holanďana, u kterého se průběžně zásobuju nejrůznějšími druhy goudy a občas i štanfalci parmazánu. Doteď bych byla řekla, že sýry konzumuju v množství velmi přiměřeném, ale kde hledat přiměřenost, jde-li o drogu?:))
Tak už jen čekám, kdy přijdou se studií, která mě usvědčí z fetování chleba a brambor (sacharidy!!). Tyhle potraviny jím ještě častěji a ve větším množství než sýr. Navíc, během let, kdy jsem žila v zahraničí, se mi po dobrých českých variantách obojího krutě stýskalo. Nebo třeba rajčata. Mám velké potíže, když musím existovat bez rajčat!:))
Když tak nad tím uvažuju, tak jsem došla k závěru, že jsem vlastně závislá na jídle. Musím něco sníst každý den a nedokážu se toho zlozvyku zbavit. Mám zřejmě neodůvodněný pocit, že jídlo potřebuju k životu. Ostatně, na životě jsem taky asi závislá! A víte, že jsem si donedávna myslela, jakou mám kliku, když se mi daří se hříšným závislostem vyhýbat?:))
Takže mám takový dojem, že v tomto případě bude lepší omezit konzumaci pochybných článků, které jsou rozhodně víc populární než naučné! 😛
A tak se vás dnes ptám: na čem jste závislí vy? Která potravina umí slastně podráždit vaše synapse, co, je-li servírované na vašem talíři, ve vás rozsvěcí endorfiny? Jsou to věci obyčejné, jako jsou sýr, chléb či brambory, nebo vás ke hříchu svádějí onačejší rafinovanosti? Pojďme zjistit, na čem všem můžeme být závislí! Kdo ví, třeba budeme i inspirací pro pár dalších vědeckých objevů!:))
Je fakt těžké číst o všech těch dobrotách a připomínat si, že není dobré nacpat se na noc! Naštěstí hlavním tématem byly sýry a těm dokážu odolat. Pro mě je vrchol blaha dobrá kávička a zákusek nebo sladké pečivo. 😛
JEDEN KOMENTÁŘ MI COSI SPOLKLO, Ž TAKŽE ZKOUŠÍM ZNOVU: NA LAHŮDKY, KTER SE TU UVÁDĚJÍ, NEMÁM DOST VYSOKÉ PŘÍJMY, TAKŽE V JAKÉKOLI YSTAČÍM POUZE S FÉNIXEM A LUČINOU. TAVEŇÁKY ANI SMRADLAVCE NESNÁŠÍM, VYSOKOTUČNÉ TVRDÉ SÝRY JSOU PRO MNE JAKSI HOŘKÉ .TAKŽE MI STAČÍ OBYČEJNÝ 30% EIDAM. MILUJU ALE SÝRY UZENÉ A OVČÍ- TEDY OŠTIEPOK APOD. MOC JICH NEKOUPÍM KVŮLI CENĚ, ALE JAKO POCHOUTKA MI STAČÍ JEN KOUSEK. NA ČEM UJÍŽDÍM, TO JE MOZZARELA. MILUJU JI JEN S RAJČÁTKY A S ČERSTVÝMI LÍSTKY BAZALKY, KTEROU MÁM STÁLE ZELENOU A TRŮNÍ MI V KVĚTINÁČI NA VNITŘNÍM OKENNÍM PARAPETU KUCHYNĚ. S DOMÁCÍMI PIDIRAJČÁTKY, CO MI S TAK TÁLE JEŠTĚ KVETOU A RODÍ SKVĚLÁ RAJČÁTKA ,JE TO MOC VELIKÁ DOBRŮTKA, KTERÉ NIDKY NEODOLÁM. A NEMUSÍM K TOMU MÍT ANI CHLEBA. MILUJU TUČNÝ TVAROH, A KYDYŽ ZROVNA V KRÁMĚ NENÍ ,KOUPÍM POLOTUČNÝ, NASTAVÍM ZAKYSANKOU, PŘIHODÍM Z MRAZÁKU PÁR HRSTÍ VÝTEČNÝCH PLODŮ MUCHOVNÍKU NEBO OPRAVDOVÝCH BORŮVEK A VŠE PĚKNĚ ROZMIXUJU A UŽ JE DOBRÁ VEČEŘIČKA A ANI PEČIVA MI NETŘEBA.A KDYŽ DOJDOU BORŮVKY, LZE PŘIHODIT JAKKOLI BAREVNÝ ZMRZLÝ Č RYBÍZ MALINY, OSTRUŽINY NEBO JOSTU. ZKRÁTKA, KDYŽ SE URODÍ NA ZAHRÁDCE, NENÍ PAK PŘES ZIMU ŽÁDNÁ BÍDA. JEN BYCH POŘEBOVALA, ABY TEN MRAZÁK BYL DALEKO VĚTŠÍ.BORŮVKY I OSTATNÍ PLODY KROM RYBÍZŮ JDOU ZAVAŘIT VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ,ALE NĚJAK SE MI DO TOHO V LÉTĚ MOC NECHTĚLO, TAKŽE JSEM MRAZILA, CO SE DO MRAZÁKU VEŠLO. DOBROT MÁME I PRO DALŠÍ ČLENY RODINY DOST A DOST.VZHLEDEM KE SVÉ CUKROVCE RADĚJI VŠE BEZ CUKRU, TAKŽE I JÁ SI MOHU POCHUTNAT. A NAD TAKOVÝM TVAROHOVO ŽELATONOVÝM ZÁKUSKEM S OVOCEM NEOHRNE NOC NIKDO.
DODATEČNÉ OT HLÁSÁNÍ: ODEDNEŠKA MÁM UŽ JIŘÍHO DOMA ZE ŠPITÁLU.UŽ NEMUSÍM LÍTAT SEM A TAM, JEZDIT VLAKEM DO DOMAŽLIC A PODNIKAT PĚŠÍ TÚRY Z NÁDRAŽÍ DO NEMOCNICE A ZPĚT. DIVÍM SE, ŽE SAMOTNÍ PACIENTI A PŘÍBUZNÍ PACIENTŮ JEŠTĚ DOMAŽLICKÉ RADNÍ NEUTLOUKLI ČEPICEMA ZA TO, JAK MIZERNÁ DOPRAVA DO NEMOCNICE JE. VE VŠEDNÍ DNY JEŠTĚ ASPOŇ NĚCO JEZDÍ, O VÍKENDU VŠAK NEJEZDÍ AUTOBUS ŽÁDNÝ. KDO NEMÁ AUTO, NEBO NEMÁ SCHOPNÉHO ŘIDIČE ( MŮJ PŘÍPAD,PROTOŽE AUTA MÁM PŘED DOMEM 2, ALE JIŘÍ NEBYL A ZATÍM ANI NENÍ SCHOPEN ŘÍDIT)MUSÍ UJÍT CCA 3,5 KM JEDNU CESTU A TOTÉŽ ZPĚT, ABY SE DO ŠPITÁLU DOSTAL PĚŠKY . TI MAJETNĚJŠÍ NEBO HODNĚ CHROMÍ SI VEZMOU TAXI ZA 60 KČ ZA JEDNU OSOBU. NA TO JSEM MOC CHUDÁ, ABYCH ZAPLATILA NĚKOLKRÁT TÝDNĚ 120 KČ, ABYCH SE K JIŘÍMU DOSTALA. S POCHROUMANOU , ARTROTICKOU A VELMI ŠPATNĚ FUNKČNÍ KYČLÍ SE MOC ČASTO TAHLE TÚRA PODNIKNOUT NEDÁ.
To je skvělá zpráva!!
Ujíždím na sýru plísňovém, jenž zove se Paladin,je tedy dražší ale silně návykový.
Miluju směsi rajčat, lilku aj.,zvaných lutenica nebo bajašvar.Olomoucké tvarůžky taky oblibuji a tvarůžkové zákusky z Litovle, nemají absolutně chybu, což mi připomíná, že jsem je už dlouho neměla , uf! 🙂
A kravské sýry z farmy Zdeňka, tady kousek od nás, nemají nikde!
Sem já.
K nám jezdí přes léto na trhy na náměstí holandský pár se sýrovým stánkem.
No, už mě zdraví, jako starou známou. Taková kozí gouda, hodně stará, tak že se při krájení drobí,nebo třeba s ořechy, s italskýma bylinkama.
Zrovna dneska jsem narazila v Kaufu na kozí goudu s koriandrem a pískavicí, neodolala jsem, však sladké si moc nekupuju.
A pak taky ty uzené soudečky a „ouška“ v Polsku koupené.
Taky jsem našla eshop holanďanů a nakoupila jsem si tam. Jen ta pošta …
Jen to víno moc neumím, dneska je tolik druhů, že bych nevěděla, jaké si mám koupit.
sýry miluju, čokoládu taky a ještě ujíždím na mléčné rýži. Další dle nálady, někdy si neumím představit den bez jogurtu jindy bez bebe. No a taky jsem masožravec
to kuřecí curry s červenou nebo žlutou čočkou je výborné. taky většinou se snažím namíchat si ty koření sama ať to dělám pořádně, ale popravdě na jednoduché rychlé curry je ten flavour pot od knorr skvělý, je tam těch koření asi 14 a pěkně vyvážené, tak to hodně usnadní přípravu.
o weekendu si zase udělám curry s cizrny s lilkem a rajčaty a domácí chapaties.
toto mělo být dole pod karolínou!
FALLEN, JÁ SI TAKY RADĚJI KOŘENÍCÍ SMĚSI MÍCHÁM SAMA. NENÁVIDÍM A NESNESU GLUTAMÁT, KTERÝ CPOU VÝROBCI SKORO DO VŠEHO.RADĚJI SI NAKUPUJU JEDNOTLIVÉ „INKREDENCE“ A NAMÍCHÁM SI SMĚSI SQMA. VŠAK TAKY JSEM PŘED LETY POSLALA RECEPTY NA KOŘENÍCÍ SMĚSI JEDNÉ ZE ZVÍŘETNIC, JEJÍŽ MANŽEL NESNÁŠÍ NĚKTERÝ DRUH KOŘENÍ.UŽ SE NEPAMATUJU, KTERÝ Z DRUHŮ V KUPOVANÉM KARI TO BYL, ALE JENN VÍM, ŽE „BARVIČKA“ SI MOC POCHVALOVALA, JAK SI DOMA POCHUTNALI A JAK BYLA MANŽELEM ZA DOBŘE OKOŘENĚNOU RYBU VYCHVÁLENA AŽ DO NEBES. ZKRÁTKA TO CHCE MÍCHAT SMĚS SAMA A HLAVNĚ BEZ HNUSNÉHO GLUTAMÁTU.
Na mnoha kořenících směsích bývá na pytlíku výslovně uvedeno, že je to bez glutamátu. Zrovna dnes jsem si kupovala adžiku a na pytlíku je to napsáno.
Já si koření sama nemíchám. Mám ráda koření čerstvé, aby pěkně vonělo, nebylo vybledlé a tak. Jídlo sice kořením, ale ne nijak moc, takže koření u mě nejde zase tak rychle na odbyt. Tak malé množství výchozích surovin, abych je tedy nemusela skladovat, ale nekoupím, takže si radši častěji koupím hotovou směs. Samozřejmě na pytlíkách pečlivě studuji složení, aby tam nebylo něco, co bych tam nechtěla mít.
TAPUUZ, NAŠLA JSEM KRÁMEČEK V PLZNI, KDE SI KOUPÍM VŠECHNO KOŘENÍ, KTERÉ MI PODLE PŘÁNÍ NAVÁŽÍ TŘEBA JEN NA GRAMY, COŽ MI FAKT VYHOVUJE. KOŘENÍ JE OPRAVDU VELMI DOBRÉ, JELIKOŽ JE ČERSTVÉ.KUPUJU SI JEN TOLIK, KOLIK OPRAVDU MOMENÁLNĚ SPOTŘEBUJU.KROM KMÍNU KOŘENÍ MOC DLOUHO NESKLADUJU A VELKÁ BALENÍ MLETÉ PAPRIKY APOD U MNE DOMA NENAJDEŠ.ZATO KURKUMY A KARDAMOMU MÁM VŽDY VÍC. TO JSOU KOŘENÍ, KTERÁ POUŽÍVÁM VELMI ČASTO.MAJORÁNKU, TYMIÁN, KORIANDR, KOPR,ROZMARÝN, BAZALKU,PETRŽELKU A ŠNYTLÍK MÁM V MALÝCH KVĚTINÁČCÍCH NA OKENNÍM PARAPETU. ŠNYTLÍK A PETRŽELKA JSOU ZA OKNEM VENKU, OSTATNÍ MÁM VEVNITŘ.JAKMILE POTŘEBUJU,BERU NŮŽKY A STŘÍHÁM.
Sýry mám ráda, ale jen některé, většinou takové, které nemají příliš silnou chuť. Čerstvé tvarohové sýry rozhodně, Lučinu miluju od chvíle, kdy se před dávnými lety objevila na trhu, a pak mám ještě ráda žervé Gervais, jiné ne. Moc mi chutná sýr typu „cottage“. Miluju mozzarellu, občas popustím uzdu a jdu si koupit pravou buvolí, ta je vážně skvělá. Z tvrdých mám ráda základní dvojici eidam a gouda a pak ještě tylžsý sýr (tilsiter). Doslova miluju jadel a tzv. „balkánské“ sýry – feta, sirene (já vím, ta sůl 😡 , snažím se jíst je jen občas), a když už jsme na tom Balkáně, tak mi moc chutná kaškaval, raději ovčí než kravský (i když ani ten neí špatný). A pak taky pěkně dovoňava uzenou kolibu nebo oštěpok, mňam. Plísňové, smradlavé, kozí a tyvené sýry nejím vůbec, ani kousíček.
S čokoládou to mám dobré. Odjakživa mám ráda jen hořkou, jinou prostě nejím. V posledních letech jsem se i já zmlsala čokoládou s vysokým obsahem kakaa, takže už skoro nejím ani tu obyčejnou hořkou. A té hodně kakaové stejně sním jen kousek, celá tabulka by byla nad moje síly. Jiné sladkosti nemám moc v oblibě, ne že bych je vůbec nejedla, ale dám si jen kousek a mám dost (to by mě líp uctili kouskem dobré čabajky).
S rajčaty to mám podobné, jako ty, Dede. Vydržím bez nich tak jeden den, pak by přišel absťák. V zimě, kdy nestojí za moc, si ke konzumaci za syrova kupuji alespoň cherry rajčátka, ta bývají dobrá. Moc ráda mám rajskou šťávu a pak i taková jídla, jako rajská omáčka a polévka, takže rajčata mám prakticky pořád.
Pak mám ráda asi ještě tak přibližně tisíc dalších věcí. Naprostou pohromou by například bylo, kdyby najednou přestala být rýže, a pak mám taky jistou závislost na těstovinách.
Ale existuje jedna potravina, které naprosto nedokážu odolat. Jakmile ji mám doma, tak ji bez milosti sežeru, takže si ji raději pokud možno nekupuji, jen vzácně, když je k tomu důvod. Je to burská pomazánka (peanut butter, pindakaas), ta nesladká, bez čokolády, jen mleté buráky se špetkou soli. Kalorická bomba. Miluju ji tak, že si ji ani na nic nemažu, jím ji lžičkou a skleničku téhle dobroty sním za dva, za tři dny. Děs a hrůza, noční můra obezitologů!
TAPUZ, KDYŽ TU BURÁKOVOU POMAZÁKU TOLIK MILUJEŠ, PROČ SI NEKOUPÍŠ V OBCHODĚ NELOUPANÉ BURÁKY, NEVYLOUPEŠ JE A NENAMIXUJEŠ SI POMAZÁNKY, KOLIK BUDEŠ CHTÍT.OSOLIT SI JI MŮŽEŠ DLE SVÉHO GUSTA A SNÍST JÍ TAKY MŮŽEŠ, KOLIK HRDLO RÁČÍ. JÁ BURÁKVOU POMAZÁNKU MOC NEMUSÍM, ALE OBČAS SI JI SAMA UDĚLÁM. MÁM VÝBORNÝ STARÝ MIXÉR ETA, CO MI JI PŘIPRAVÍ ZA NĚKOLIK MINUTEK. A KDYŽ NEJSOU ZROVNA BURÁKY NELOUPANÉ, MŮŽEŠ SI NAMIXOVAT TY SOLENÉ. NEBO SI MŮŽEŠ NAMIXOVAT I POMAZÁNKU Z NĚJAKÝCH TĚCH OCHUCENÝCH.POKUD MNE HONÍ OPRAVDU MLSNÁ, VAŘÍM, LOUPU A MIXUJU CIZRNU S ČESNEKEM A S VLASTNORUČNĚ VYROBENOU SEZAMOVOU PASTOU NA HUMMUS. S DOBRÝM KVYSOVÝM CHLEBÍČKEM , RAJČÁTKY A DALŠÍ ZELENINKOU JE TO VÝTEČNÉ NA SNÍDANI I NA VEČEŘI.ZKRÁTKA NEJSEM LÍNÁ, KDYŽ MÁM DOST ČASU. ZROVNA TEĎ MÁM HUMMUS ZA OKNEM.VEČŘELA JSEM HO, RÁNO MÁM Z NĚJ I VÝTEČNOU SNÍDANI.HUMMUSEM NEPOHRDÁ ANI MŮJ SLADOMIL JIŘÍ, TÍMTO NAVRÁTILEC ZE ŠPITÁLU.
Lenko, mně nijak nevadí koupit si pomazánku hotovou. To, že si ji kupuji málokdy, není problém ceny, ale je to proto, že se s ní nechci nacpávat. Je velmi tučná, takže častější konzumace by určitě nebyla tělu prospěšná. Navíc bez mučení přiznám, že bych byla dost líná loupat takovou haldu buráků, aby z toho byla pořádná sklenička pomazánky. A z vyloupaných solených by asi byla moc slaná.
Zajímavé je, že hummus nemám ráda. Mám ráda samostatně všechny jeho složky – pastu tahini, cizrnu, olivový olej, česnek i citron, ale dohromady mi to nešmakuje.
Objevila jsem čokoládu Heidi, no a můžu ledacos co není samý cukr. Někdy i ledové kaštany, ty vozím v autě pro případ smrti hladem. No a co je doma, co dostanu, tak když na mě přijde mlsná tak tak se přede mnou nic neschová. Já totiž mívám po té hooodně poctivé strašné křeče v nohách, protože mě ta mlsná dohoní obyčejně večer.
Nevarim (resp. varit sem tam musim, ale neumim to), moc nejim (nejhorsi gastronomicky zazitek byly recke krtiny o dvaceti chodech, kde kolem mne VSICHNI vcetne balotat porad jedli a vsechno snedli) a kdyz uz tedy syr, tak jedine Old Amsterdam a Delice d’Argental (pise se to tak, zejo?). Cemu NIKDY neodolam, jsou Mango Kokos Bällchen. Mangokokosove kulicky vyrabene dle obalu az na Filipinach. Staci se na nej koutkem oka podivat a … za par minut je muzou z Filipin expedovat znova.
To je strašné. Mám pocit, že tloustnu, jen to tady čtu. 😀
ALASDAIRE, DTTO!
Zavislost na syroch a cokolade nepovazujem za zavislosti 😀 .
A ak chce niekto nieco vediet o zavislosti, dajte si do vyhladavaca piesen od skupiny Desmod:
Na tebe zavisly.
Nie je to novinka, ale ja ju mam rada ;}
Když už jsme u těch sýrů, OLMA začala vyrábět naprosto dokonalý sýr jménem OLMÍN. Jméno hrozné, ale sýr je s bílou plísní, tvar kostky, takže poměrně málo slupky, nebo jak to napsat a hódně toho dobrého uvnitř. Chutná jako kdysi Hermelín na váhu (byl to blok, ze kterého se odvažovaly plátky), nezralý je jako hodně dobré žervé z plesnivou kůrkou, postupně zraje do krémovité stuktury s tím pevným středem. Mňam ;P
http://www.olma.cz/novinka—olmin-olmin-125-g-d_11_85.html
😀
Třikrát za sebou jsem to přečetla jako KMÍN
😀
grafici se vyřádili
JO – ten znám a je fakt výborný. A to jak v nezralém, tak zralém stavu …
málo slupky je ovšem pro mě špatná zpráva – miluju to plesnivý… a je to takové jemňounké, měkounké – dokonce si to někdy hladím (blush)
Čemu absolutně neodolám, je slaný sýr Jadel a zelené olivy Franc Josef (no, v podstatě jakékoli zelené olivy). To když je na stole, tak přes své svaté přesvědčení, že tentokrát odolám, tak je přímo sežeru, aniž bych dala příležitost ostatním … za to kozí sýr nemusím vůbec.
Ze sýrů se musí mít přede mnou na pozoru ještě Niva, gouda a Krolewski – ale nesnáším je s ovocem.
„jsem vlastně závislá na jídle. Musím něco sníst každý den a nedokážu se toho zlozvyku zbavit“ – no tohle, kdo by to byl řek (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl)
mně bohužel chutná tučné… ne, špatně – zjistila jsem, že vše co mi chutná, je tučné (ze sýrů např. Hermelín, dál smetanové jogurty – on kdosi kdesi napsal, že tuk je nositelem chuti, já dodávám – bohužel)… a taky sladké (nemusí to být dorty ani čokoláda – ale když už, tak hořká – i paprika je lepší ta slaďoučká červená, ve srovnání se zelenou co chutná jako tráva)
takže co z toho vyplývá? že kynu a fakt nevím co s tím (ale FAKT už začnu zase cvičit) – to rčení že co je chutné je nezdravé a co je zdravé je nechutné jsem dlouho považovala jen za takový vtipný (a lehce nalblý) bonmot… není tomu tak – je to svatá pravda ;(
ale víš, jen jsi líná to dělat….
pokud myslíš pohyb – máš bohužel pravdu 🙁 … pokud myslíš cokoli kolem jídla – pravdu nemáš (shake)
pohyb- pořiď si to kolečko na kliky..rozbiješ si při cvičení čelist a ve špitále budeš 10 dní hubnout (se zdrátovanou čelistí se jíst moc dobře nedá) a pak už ti to nepřijde… 😀
není tohle návod na hubnutí z plného pytle problémů šimka a grossmana?
ano 😀
ručka šmátralka loví, loví, a tady máme problém: obesita!
PPPŠ+G
To by mě zajímalo, kdo vymyslel, že tuk je nositelem chuti. Vážně? Doopravdy vám na celém tom jídle nejvíc chutná ten vypečený olej pod hranolkami? To sádlo v kastrůlku, pracně odstraněné z kachny? Ty smetany a oleje pracně vmíchané do sýřeniny a tvarohů, aby toho bylo z litru mléka víc, teď, když lidi odhalili ten podfuk se škrobem? A nebo je to tak, že „tukem šizené“ potraviny jsou mnohem slanější a proto „chutnější“, a reálně voňavější, protože aromatické látky se v tuku zachycují určitě.
Já jsem závislá na čtení. Čtu všechno co vidím (i když toho poslední dobou dost ubylo) a čtu teda i sýry a jogurty 😀 Co se člověk nedoví. Například že „zdravé“ čerstvé sýry (žervé) mají 30-50% tuku a 5-8% bílkovin (dobré špekáčky 35-55% tuku), zatímco „nezdravé“ tvrdé a tučné sýry 45ky mají mezi 20-30% tuku a 18% bílkovin, takže se krásně dají použít místo masa.
Máte rádi nízkotučné sýry? Pročpak ne? Třeba takový parmezán. 😀
Nejzajímavější je to, že sýry koupené v Německu nebo Holandsku mají nižší obsah tuku (a víc bílkovin), než „tytéž“ koupené u nás (vyrobené kdekoli, třeba i v Německu). Že by „přizpůsobení místní chuti“?
Hele ri, jseš už úplně zblblá STOBEM 😉 , neuraž se, prosím. Jsem potravinář, sice to nedělám, ale – řada látek, které dávají jídlu chuť a vůni je rozpustná v tucích. Nikdo neříká, že je třeba polít vypečeným sádlem brambory nebo rýži tak, že doslova plavou nebo jíst olej, ve kterém se smažily hranolky, ale ten tuk, který v tom jídle zůstane ( hranolky a vše smažené nechávám odkapat na vrstvě ubrousků) nese chuť typickou pro dané jídlo. Je obrovský rozdíl v chuti třeba steaku z úplně libové roštěné nebo z roštěné s mramorováním. Ten první bude s největší pravděpodobností tuhý a chuťove nic moc, druhý se bude jen rozplývat, ale nebude „zdravý“.
ri, myslela jsem to tak, jak to píše Iva – samozřejmě ne ten omastek co plave v pekáči!!! ale to, že v tuku (co je „uvnitř“ toho žrádla) jsou rozpuštěné (rozpustné) ty chuti, aromata či čo
Neurazím, jsem 😛
U těch sýrů mě matou s tím, že udávají(někdy) množství tuku v sušině. Tak kolik je ho doopravdy, když sním 10 dkg? Kolik je v tom tekutiny a kolik sušiny?
mám pocit, že obsah sušiny se taky uvádí, takže to můžeš dopočíst (ale nechci se hádat a momentálně tu nemám na co kouknout)
Tak jsem vytáhla z lednice Sedlčanský Romadůžek a je na něm pouze tato informace: Sušina min. 50%. Tuk min. 30%. Složení ve 100g: tuk 31g, z toho nasycené mastné kyseliny 21 g.
Přiznávám, že z toho jsme kapku dost Jelen Jelenovič. Tak v sušině nebo v celým?
Matyldo, přesně tak, jak je napsáno. Pokud je napsáno obsah tuku v sušině, musí být na obale uveden i obsah sušiny. ALE pokud chceš vědět, kolik tuku a kolik bílkovin ve 100g sníš, stačí se podívat na nutriční informace, tam je to na 100g výrobku
je-li ve 100g výrobku 31 g tuku, kolik je to procent tuku, je-li 100g výrobku 100%?
No? Milý Watsone ?
No hádej, nebude to 31 % 😉
Ech, zapomněla jsem na konci otazník. Takhle to vyznívá, že to 31 procent není.
😀
Obsah tuku si spočítáš tak, že sušinu vynásobíš obsahem tuku v sušině a vydělíš stem. Příklad: na sýru je uvedeno 70% t.v.s., sušina 52%.
70 x 52 :100 = 36.4 g tuku ve 100 g sýra.
Sýr má tedy 48% vody, 36.4% tuku, zbylých 15.6% připadá na bílkoviny + cukry ( v tom vláknina) + minerály.
Ri, opravdu musíš číst ty informace celé, nejlépe vycházet z nutričních hodnot. No a ten parmezán – dáš si ho 100 g na prkénku k vínu??
Jinak tuk surovině ( či komoditě, potravině ) vlastní v sobě nese rozpuštěné vitaminy a jiné látky. Ty ovlivňují chuť a barvu výrobku, nemluvě o konzistenci. S tím nic moc nenaděláš. Jo a zeleninka udušená s kouskem másla JE opravdu chutnější než bez něj. Holt na člověku něco zapomene
kl tomu parmazánu..pokud si tam položíš na prkýnko ten výkroj ,co má 10 deka, tak si budeš myslet,že toho je moc málo..i když se tím přecpeš…ale nakrouhanej na hoblinky, obyčejnou škrabkou na brambory, ti vystačí na 2-3 večery…ten 10 dekovej. Jen k tomu vypiješ víc vína..Tak nevím, co je kontraproduktivní víc.. 😀
To je omyl. Nejde o to polévat jídlo olejem nebo sádlem nebo přimíchávat do potravin tuk a tak uměle zvyšovat jejich tučnost. Jde o tuk přirozeně obsažený v některých potravinách. Úplně triviálním příkladem je třeba jogurt a tvaroh. Zatímco odtučněný jogurt je nechutná kyselá břečka s vrstvou vody, obyčejný jogurt je dobrý a smetanový jogurt je vynikající. Stejně tak tvaroh – odtučněný je zase nechutná kyselá hmota, ze které soustavně vytéká voda, zatímco tzv. „tučný“ tvaroh je výborný a dal by se jíst po lžících.
Údaje, které uvádíš, jsou zavádějící. Abych nekecala, tak jsem se teď podívala na žervé, které cituješ. Obyčejné žervé značky „Gervais“, varianta „original“ má 17 % tuku, nikoli 30-50 %, to je údaj o tuku v sušině.
Tuk je jednoznačně nositelem chuti, ale i lepší konzistence potravin.
Rozhodně nejsem žádný propagátor tučné stravy, sama jsem věčný bojovník s kilogramy. Ale otevřeně říkám, že odtučněné varianty potravin mi nechutnají. To si raději dám něco přirozeně netučného, nebo jen menší množství něčeho s přirozeným obsahem tuku. Ono když sním půlku žervé (jak mám obvykle ve zvyku), tak do sebe dostanu necelých 7 gramů tuku, z čehož mi vážně vlasy na hlavě nevstávají 😀 .
Hm, divné.
Napsala jsem, že v parmezánu zase tolik tuku není …
…
Asi neumím psát. Není přece možné, aby tolik lidí neumělo číst.
:/
Nebudu dávat odkazy na kalorické tabulky, pokusím se nafotit nějaké krabičky. Ale nebude to hned
Když byl Honza malý, tak se zeptal: „Co je to dieta?“ Známý mu odpověděl: „To je když nemůžeš jíst, to co je dobré.“ Myslím, že ta definice je dokonalá 😉
Sedlčanský Hermelín má do 20 procent tuku a to jde. Ostatní mají hodně, to je pravda.
Z tohto pohľadu sú veľmi dobré olomoucké tvarůžky, skoro žiadny tuk a 30% bielkovín:
http://www.kaloricketabulky.cz/syr-olomoucke-tvaruzky/
jím je jednou za měsíc…dala bych si je i častěji,ale to by se asi odstěhovaly i kočky….ale jím j ek chlebu s máslem..takže ten tuk tam dodám 😀
Ano, jsou velmi dobré. I z tohoto pohledu 😀
Linie článku je jedna věc, sýr druhá, že 🙂 Tak k mému každodennímu životu patřila Lučina, teď mám radši jaroměřický Fénix, přijde mi méně tučný. Na dobrém chlebu nebo celozrnném pečivu, s kousky různé zeleniny – to je takový základ:)) Dalším sýrem každodenním bývá gouda s tím, že když se tu mihne Andy, obvykle mi přiveze blok švédského sýra Hushallsost (nad a je kroužek). To je dobrý každodenní sýr, řekla bych goudového typu. Na rozdíl od lučiny či fénixu už svádí k občasnému ukrojení si kousku „jen tak pro chuť“:))
Pak tu jsou sýry, které si kupuju občas, ale taky k běžnému jídlu – mám ráda kozí i ovčí sýry, brie, jen sem tam si koupím ty „smradlavé“:))
No a pak je kategorie těch mlsacích – hlavně k vínu.
Parmazán mám doma skoro pořád, protože i ty nejjednodušeji připravené těstoviny nebo zeleninové rizoto uvede na úplně jinou chuťovou úroveň, než použití sýru „obyčejného“.
Ale obecně musím říct, že čím jsem starší, tím méně mi stačí a mám jednodušší chutě 🙂 Ale zároveň mám na to jednoduché mnohem vyšší nároky (chuckle) Takže miluju chleba a vybírám si, jaký koupím, celozrnné pečivo kupuju z jednoho malého pekařství, fantastické brambory kupuju od souseda a tak 🙂
No a s tou čokoládou to mám jako Inka – zmlsala jsem se hořkou s vysokým obsahem kakaa. Co ale můžu kdykoliv, jsou čokoládky Merci. Teď tu mám balení, které mi dal taťk k Vánocům. Ještě jsem ho neotevřela – to umím. Ale až ho otevřu… 😛
dopovím – nikoli za tebe, ale za sebe… až ho otevřu, tak ho sním CELÉ V JEDNOM KUSE… dovedu neotevřít, ale nedovedu se zastavit, když už jím (to ostatně platí o více věcech, viz mé pověstné vaničky Míši (blush )
hele,že sním sejra, protože by se mohl zkazit, to pochopím..nebo ho koupím jen tolik,aby byl na chuť…prostě trošku.. ale u čokolády mi to nehrozí..i když dostanu „šlechtickou“, leží v kredenci..sní ji návštěva,když přijde..někdy ji načnu,ale tu jednu tabulku,tam i načnutou mám třeba 3 měsíce…naposledy jsme měla čokoládu s chilli u Inky, snědla jsem dva kousky a měla jsem dost..doma mám Lindt se solí, miluju tu chuť..ale nemusím ji denně, prostě tam je otevřená a nějak není potřeba po ní sáhnout a ani není chuť.. merci dostává máti od mojí sestřenice..mě ty tyčky nijak nelákají…máti si dá jednu tejdně…dostane je k narozeninám v září,k svátku v listopadu a do dalších narozenin to akorát sní:-D
asi k tobě budu chodit na návštěvu. Mám období, kdy přede mnou čokoláda neobstojí. Někdy ji nejím ale někdy vymetu špajs. Mám ráda dobrou mléčnou /ne Milku ani Orion/
milka ani orion u mne v kredenci není…stav se 😀
Marska, a akú dobrú mliečnu máš vyskúšanú? Ja som mala veľmi rada z lidlu madagaskarskú 46%-nú. Tá bola aj mliečna, aj mala výrazný podiel kakaa. Pripomínala mi štvorcovú čokoládu Lidku z detstva, mala také vysoké hrubé štvorčeky, oddelené tenučkými spojmi a obal bol pol-napol tmavo a bledomodrý, so zlatým logom Lidka uprostred. Tak na tú už môžem len spomínať, ale ešte aj tú 46% v lidli mi zrušili, potvory! pritom rakúsky lidl ju stále má v ponuke …
Lidku si pamatuju,ono dělali víc pamatuju i jinak barevné obaly , asi to mělo i jiná jména.. chutná mi Lindt se solí a spíše preferuji ty hodně hořké….
Toto bola ona: http://1url.cz/Ty5z
no jasně Diana Děčín….jo holka, kde ty časy jsou..zhaftlo ji Nestlé a zrušilo…
V Kauflandu mívali stejné jako v Lidlu, jen se jinak jmenovaly (značka), ale měly stejnou velikost (i tu tyčinkové a mini), názvy plantáží ….
Ešte som sa chcela pridať pod Bedu, že ZJEM TO CELÉ je aj môj syndróm a preto to veľmi dobre chápem …
děkuji ti, milá spřízněná duše
vanička Míši..když víš,že nemáš pevnou vůli ,co se jídla týče, tak si ji nekupuj, kup si jednoho Míšu na tyčce…tvoje lenost tě ochrání,protože si pro dalšího nanuka nepůjdeš…takže ti ten jeden na špejli bude stačit 😀
Já miluju sýry jakékoliv, hlavně ale ty tvrdé nebo smetanové. A plísňové snad nejvíc. K tomu dobré suché červené nebo suchý sekt. A v kombinaci s ovocem je to úžasná dobrota. V sýrárně bych strávila ochutnáváním nejraději celé odpoledne.
Hodně lidí mne odrazuje od konzumace tavených sýrů, ale i mezi nimi se najdou sýry, které mázlé na měkký dobrý chlebíček jsou prostě pochoutka. Tvarůžky, romadůr – mana nebeská.
Jen ty ceny! Ale na druhé straně – jako pamlsek toho sýra sním kousíček, takže je to lepší, nežli se naládovat za stejnou sumu nějakým sajrajtem.
No, sýry moc ráda a nemusí to být sýrová šlechta, potěší mne i Gouda výseč z Lidlu. Tam vůbec mají docela dobré sýry.
Víno, taky moc ráda. A nemusí to být žádná vínová šlechta.
Čokoládu moc ráda, ale to musí být čokoládová šlechta. Ještě dneska se osypávám, když si připomenu chuť nugátové či arašídové pochoutky
Závislá na jídle nejsem, teda, ne až tak silně. Já jsem závislá na vaření, na přeměně několika surovin v něco zcela odlišného. Momentálně díky Bimbově aktivitě zkoumám možnosti použití kančího masa a stále mne to překvapuje. Jen bych potřebovala ty strávníky
Sýry… sním. Čokoládu MILUJI. Jsem závislák naprostý, ale snažím se trošku (a ne zcela úspěšně) krotit.
Ahoj. Já nevím, Dede, mám rád hodně věcí, ale připomněla jsi mi tuhle scénku a představil jsem si na místě Johna Cleese tebe. 😀
https://www.youtube.com/watch?v=A8YO1-XudGU
😀 Díky Alasdaire, rozjasnils mi ráno!
na dobrém kvalitním jídle jsem také zavislá.
Sýry máme moc rádi a takový sýr s plísní a k tomu sklenka dobrého červeného, to nemá chybu.
Kvalitní čokoládou taky nepohrdnu.
Ale vzhledem k tomu, že jsem schopná stres tzv. „zařírat“ jídlem a bojuji se svými kily, tak se snažím krotit.
Ale občas selžu a ráda.
Sýry s dobrým vínem jsou pro mě fakt závislost. Ano, obojí si dokážu odepřít, ale s nimi je život krásnější 🙂 Je mi naprosto ukradená čokoláda a jiné sladkosti, ale ty sýry, ty sýry… Když jdu kolem sýrárny, tak uleželá stará koza, ale i mladá koza mi připadají neodolatelné, utluču se i po ovčích sýrech a kravské sýry taky nezatracuju- takže v podstatě jakékoli.
Třeba v Luhačovicích všichni vymetají cukrárny a dávají si obrovské kusy dortů, zatímco já si tam dám jen kafe a pak si připadám jak nadšený pes ve zdejší sýrárně 🙂
jsem na tom vlastně stejně…
Závislosť na jedle mám celoživotnú a intenzívnu, nedarí sa mi jej zbaviť, ani ju zmierniť. A najhoršie je, že mi chutí skoro všetko, a ako som už spomínala, nemám dno, musím si rozkázať, kedy dosť… Syry môžem hlavne tvrdé (samozrejme, tie sú najkalorickejšie), aktuálne mám mániu na uležanú gorgonzolu. Čo nemusím sú kozie syry, tie mi fakt nevezú, ich aróma je na mňa moc.
Hm, ne že bych sýry nejedla, ale nepřekáží to. Na čem jsem závislá já je jogurt a hlavně hořká čokoláda, od 70 % výše. Bez té bych se už asi neobešla. Ale je fakt, že jsem se zbavila závislosti na cigaretach – už přes rok a půl nekouřím. A taky na jiném sladkém, nic sladkého kromě té hořké čokolády víceméně nejím. Takže bych si tuto závislost s dovolením ponechala. U sýrů mám problém s tím, že jsou většinou dost tučné a já bych nerada klubovně sundaná kila měla za chvíli zas zpět :-).
Bože, ten mobil… Ne nepřekáží, ale nepřeháním. Ne klubovně, ale klopotně. Vot těchnika… Pardon.
Včera jsem si vybalila kozí s plísní (něco jako Camembert, ale tužší) a dala si k němu bílé víno…
Parmazán není špatnej,ale zvykla jsme si na něj jako spíše na kořenící složku těstovin a tak ho samotnej nevyhledávám, to už tu starou kozu, čím starší,tím lepší..ono se to sobě podobá, ale jen podobá..chuťově je to jinde. No a abych nezapomněla, odpočívají mi tam i kulaté tvarůžky, už mají zlaté i středy, takže až se vydají na pochod, budou akorát na jídlo..to si pak namažu čerstvý chlumecký chleba máslem, přes to dám syrečky,pokladu česnekovými plátečky a rozhodnu se mezi pivem nebo mlíkem..sice si v tu chvíli zbalej ranečky moli a podobná verbež,občas se v paneláku vyskytující, ale jednou za měsíc to je prostě obrovská dobrota..no,v létě to vynechávám, to si dám pstroužka nebo stejček z Mitrova…
ale víc by mi chyběl ten sýr, on kozí s čerstvými fíky, nemá chybu…
Dede, a co tak tenoučké křupavé Carrs table water crackers a na ně modrý smetanový Costello sýr, zralá francouzská brie, Wensleydale se zázvorem a meruňkama, vintage cheddar, a z měkkých sýrů dobrý kozí sýr, francouzský Boursin s pepřem, a k tomu hroznové víno. Jenom mi tu chybí Lučina.
Když jedu do Česka tak se cpu českými jídly jako vývarové polívky, svíčková s knedlíkem, a bramborové knedlíky plněné uzeným a zelí, a podobné klasiky, protože to mám jenom jednou za rok. Ale normálně doma ráda vařím kuře na všemožné způsoby, drůbež celkově mám moc ráda. Chris je teď zase v Abu Dhabi, tak jsem si včera udělala výborné curry co by nejedl, kuřecí stehýnka bez kůže, ať nejsem ještě tlustší, cibulka, rajčata, červená čočka, deset minut přípravy na pánvi a pak šup do pomalého hrnce a už se nemusím starat. Byla jsem unavená z nočních, tak jsem si místo míchání vlastního koření použila dva Knorr curry flavour pot, a k tomu basmati rice.
Dneska jsem si uvařila vývar z kachních stehýnek, se zázvorem a chilli, na pánvi si rychle osmahla zelené fazolky, hrachové lusky a jarní brokolici, dala do vývaru, ochutila sojovou omáčkou, rybí omáčkou, hnědým cukrem, jí se to s tenkými nudlemi jako vermicelli. A navrch jarní cibulku, koriander, a může být vejcn marinované v sójovce. Drůbež bych mohla jíst pět dní v týdnu.
Teda mňam – curry bych si dala hned a ten vývar zní taky moc dobře! Sice v poslední době kuřata moc nee, to spíš krůtí, ale to by určitě chuť nezměnilo.