BTW: Těstovinám s láskou…:))

1023dar2_1„Tak nevím. Buď si na to pořídím nějaké speciální ramínko, nebo snad koupím dřevěné tyčky a dám je v kuchyni mezi protilehlé pulty…“ Dávala jsem právě vařit brambory a poslouchala Markovy nahlas pronášené úvahy. „A co s tím vlastně chceš dělat?“ zeptala jsem se zvědavě. Synek pokrčil rameny a odvětil: „Potřebuju sušit špagety!“

 

Koukla jsem na něj a přemýšlela, jestli si ze mě nedělá legraci. Nedělal. Má totiž novou lásku – kuchařskou:)) Jako svatební dar totiž dostali kuchyňský superrobot, který mimo jiné disponuje nástavcem na výrobu těstovin. Marek, který byl už předtím vyznavačem italské kuchyně, zajásal. Konečně bude moct připravovat oblíbená jídla pořádně!

On má Marek totiž nejen slabost pro italskou kuchyni, ale má také kolegu a kamaráda, který je rodilým Italem, majícím italskou manželku, a oba mají italské maminky, které disponují domácími recepty na tu pravou chutnou domácí „pastu“:)) A tak má Marek co zkoušet. Nejde jen o konkrétní jídla, spíš o filozofii správné přípravy. A ta je – jak jinak – založena především na práci s kvalitními surovinami a nepoužívání polotovarů.

 

Markův první pokus s domácími těstovinami (rigatoni)

Markův první pokus s domácími těstovinami (rigatoni)

 

Popravdě, nikdy, nikdy by mě nenapadlo, že přistihnu svého synka, který vždy považoval, pokud jde o přípravu jídla, cokoliv složitějšího než chleba se sýrem za nesmyslné obtěžování, kterak loupe vyzrálá rajčata pro přípravu lehounké domácí omáčky, či pozorně vyrábí domácí bramborové těsto na pravé italské gnocchi!

Když u nás byli mladí minulý týden, tak jsem já nakoupila suroviny a Marek se ujal vaření. Připravoval domácí gnocchi, omáčka byla stále ještě částečně z čerstvých rajčat, i když doplněná „passatou“ z krabičky (rajčata už touhle dobou prostě nejsou taková, jako v létě), s trochou cibule, tuším snad i trochou najemno nakrájeného pórku, smetany, soli a čerstvé bazalky, zahuštěná kouskem parmazánu.

 

Markovy první gnocchi - se špenátem a parmazánem

Markovy první gnocchi – se špenátem a parmazánem

 

Vedle na pánvi opekl na olivovém oleji na kousky nakrájená krůtích prsa, jen jemně kořeněná sušenou bazalkou a tymiánem. Oboje servíroval na čerstvě uvařených nocích, posypal strouhaným parmazánem. Lidi, to byla dobrota a rozhodně to nebylo jen tím, že jsem to nemusela připravovat sama!

Jen jsem tak přemýšlela nad Markovým tvrzení, že má italskou kuchyni rád pro její jednoduchost. Jednoduchost? Tohle? Ale pak jsem si uvědomila, že má pravdu – ano, recepty skutečně jednoduché jsou. Rozhodně to ale neznamená nenáročnost, tedy pokud trváte na skutečně domácí přípravě. Výsledek je ovšem skvost. Lehký, chutný skvost – a skvělý dárek pro maminku:))

 

Markův ad hoc recept s italskými gnocchi vařený u nás:))

Markův ad hoc recept s italskými gnocchi vařený u nás:))

 

Marek mě hrdě provázel celou přípravou jídla a tak nějak vypadal, že očekává, že se ráda a okamžitě vydám v jeho stopách. No… Musím říct, že jsem přišla na lepší řešení. Které navíc znamená, že se mi tyto dobroty nepřejedí. Já se na ty skvosty domácí italské kuchyně prostě čas od času nechám od synka pozvat:))

 

A tak se dnes ptám jednoduše: máte rádi italskou kuchyni? Co nejvíc? Pizzu? Pastu? Gnocchi? Jak a s čím? A co v peci pečený italský chléb focaccia? Připravujete tato jídla doma – pracně, nebo naopak využíváte dostupných polotovarů na přípravu vpravdě bleskovou?

Pojďme spolu dnes virtuálně ochutnávat Itálii:))

Aktualizováno: 23.10.2015 — 09:19

71 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Tak od včera babičkuju a je to psina 🙂 Jen by měli dodávat upovídaná batolata s překladačem 😛 Ale teď si už většinou rozumíme. Co umí říct dokonale, je piškot 😀 To je pochoutka, kterou doma nemá a navíc ji může sdílet se psima…

  2. No jo – jsa Češka a Moravačka k tomu, tak já teda itálii nedělám (a nedělám ani čínu, ani indii ani nic cizokrajného a to proto, že logicky to nemůžu udělat jako rodilá Italka, Číňanka nebo Indka, neb to nemám v krvi) – i ty špagety jsou spíš ála Hanácké Slovácko (myslím, že pravověrný Ital by se v kozí roh obrátil, kdyby do špaget dostal pravé domácí uzené – chichich).

    Navíc mi pizza moc neříká – v pizzerii si dám místo pizze radši salát (ovšem pizzachléb mám k tomu salátu ráda). Kam se hrabe na čerstvý chleba se sádlem a cibulí :O

    A omáčku k těstovinám mám už zavařenou (a základ na lečo též) – letos se kupodivu rajčata urodila a byla a ještě jsou docela mňam. Ale když nejsou čerstvá tomáta, používám taky z konzervy … anebo protlak v tubě. Co se týká kečupu, tak koupím jednu lahvičku … a pak ji po čase vyhodím (většinou až zjistím, že je už iks roků po záruční době).

    A blahopřeju, milá Dede, k šikovnému synkovi – a nech se hýčkat dobrým domácí jídlem, které nemusíš vytvořit svýma rukama (chuckle) … já se dnes nechala hýčkat Terkou a prasečím kolínkem. Sice nebylo tak lehké jako gnocchi, ale pošmákla jsem si dokonale – holt to jsou ty přízemní středoevropské chutě. A pak jsem byla vytáhnuta na vycházku na Pálavu – děcka, k tomu kolenu to bylo dokonalé …

    1. No, já jsem taky Moravačka jak poleno (ale oproti Tobě samozřejmě ne, oba mí rodiče byli v Brně „náplava“), ale přestože jsem silný lokální patriot, mám pocit, že aspoň podle chutí a vztahu ke slunci, světlu a teplu patřím úplně někam jinam, někam na jih, takže mi lehčí jižní kuchyně moc chutná; kdybych měla jíst koleno, to bych asi umřela (ne, dělám si legraci, neumřela, jen mi to prostě nechutná).
      P.S. Indická, čínská nebo třeba thajská jídla taky nevařím, to se sem prostě nehodí, nejsou tu k dispozici příslušné suroviny, ale třeba ta Itálie nebo Maďarsko, Rumunsko, Chorvatsko a Řecko, ty jsou úplně v pohodě.

  3. Milá Dede, to je zajímavém jak mohoiu synové překvapit.je to hezké, když zjistíš, že ,co tam bylo vloženo, se pomalu ale jistě vrací, to je dobře.Nás matinky, to potěší. :-))
    Můj synátor dělá perfektní masové kuličky a docela dost vaří ataky vím , že u jdou dobře domácí práce a bez remcání. Je to už jiná generace, která žije po svém a to je taky moc dobře. (inlove)
    A špagety carbonara miluju.

  4. Italskou kuchyni mám ráda, vlastně všichni u nás ji mají rádi s výjimkou MLP, který dává přednost pořádné flákotě. Zrovna minulý týden jsem vařila něco podobného jako Marek ty kuřecí nudličky s rajčatovou omáčkou, jen místo noků jsem dala vrtule, taky tami byly nějaké žampiony a celé se to ještě notně posypané a prosypané dobrým sýrem dalo zapéct do trouby. Těstoviny ani nudle domácí nedělám, na to jsem asi příliš líná a málo mlsná. Ale kdysi dávno jsem dělávala domácí pizzu! No, spíš to byla taková napodobenina pizzy nebo prostě slaný koláč, těsto na ni se prodávalo v prášku (nevím, jestli se prodává stále), na těsto člověk naházel co dům dal a bylo to. U dvou stále hladových synků míval tento pokrm úspěch. Dnes si občas pizzu objednáme v pizzerii, když máme chuť nebo když prostě není čas na vaření, a jsem fakt ráda, že doba pokročila 🙂 a že tu dnes ta možnost je.

  5. Těstoviny mám ze všeho jídla na světě úplně nejradši. Už od dětství. Tenkrát tu sice italská kuchyně ještě dávno nefrčela, ale u nás doma i u babičky se často dělaly různé nudle, fleky, nočky, taštičky, jen ty italské názvy tomu chyběly 😀 .
    Zrovna dneska jsem měla k obědu tortellini se špenátovou náplní.
    Těstoviny téměř vždycky kupuji. Umím je sice udělat a mám i takový ten ruční lis i s nástavcem na nudle (fettuccine) a na nudličky (capelli d´angelo) a „razítko“ na ravioli, ale upřímně, jsem líná se s tím dělat. Jen občas dělávám zelené těsto na lasagne verdi (do těsta se dá špenát).
    Nejradši mám těstoviny v té úplně nejjednodušší úpravě aglio-olio, tedy s česnekem a olejem. Uvařím nějaké krátké těstoviny (špagety ne, protože se mi s nimi špatně manipuluje, ale je to jedno). V pánvi rozehřeju olej, rozmačkám do něj česnek, přidám bazalku a chilli papričku (nebo trochu chilli pasty) – mám to ráda pikantní, přihodím do toho těstoviny, promíchám, nechám chvilku prohřát, trochu osolím a šup s tím na talíř. Parmezán na to ani nemusím, ale může být. Variantně to dělám i s rajčaty – do oleje na pánvi ještě před přidáním těstovin nakrájím rajčata (pokud možno cherry, jsou pevná a sladká) a nechám je orestovat.
    Pizzu mám taky ráda (i když těstovinám dávám přednost) a stejně jako u těstovin čím jednodušší, tím lepší. Nejvíc si pochutnám na margheritě a pak mám taky ráda salámovou pizzu s nějakým dobrým pikantním salámem (Italové mají dobré salámy, mňam).
    Gnocchi mám taky ráda, počítám je vlastně mezi těstoviny.
    Focaccia je fajn, ale pracná, doma ji nedělám, dávám si ji jen v restauraci.
    A jen tak na okraj – passata z krabičky i loupaná rajčata z plechovky jsou obvykle výborná. Když chci udělat třeba omáčku do lasagní nebo prostě bohatou omáčku ve větším objemu, radši používám jedno nebo druhé než čerstvá rajčata. A v zimě úplně jednoznačně. A když dělám třeba zapékaný lilek s mozzarellou, používám jen loupaná rajčata z plechovky, je to šťavnatější.
    Dobrou chuť (y) .

    1. Loupaná rajčata z plechovky nepoužívám – a jak se tak na to dívám, asi to zkusím. 🙂

      Jak děláš zapékaný lilek s mozzarellou?

        1. Jo, to je pravda, musí být italská. Ale mám dojem, že se tu ani jiná než italská neprodávají. Bývají to obvykle ta podlouhlá, jsou jen oloupaná, jinak jsou vcelku. Někdy (málokdy) se dostanou i nasekaná (chopped), to kdybys je potřebovala nasekaná na kousíčky a byla líná se s tím dělat 😀 .

          Lilek nakrájím na kolečka, z obou stran osolím a nechám nejméně dvě hodinky odležet na talíři nebo v míse. Vypotí vodu, změkne a ztratí takovou tu svou lehkou svíravou trpkost. Mozzarellu nakrájím taky na kolečka. Rajčata vylovím z plechovky a nakrájím na velké kusy. Do pekáčku dám olej a naskládám tam lilek, rajčata i mozzarellu. Cik cak, mozzarellu spíš navrch, ona se stejně rozpustí a zateče mezi ten lilek. Osolím, opepřím a dám bazalku a oregano, česnek (jen málo, aby nepřebil tu základní chuť), zaliju to ještě trochu šťávou z rajčat, co zbyla v plechovce. Navrch lehce posypu strouhankou (jen málo, ne souvislou vrstvu), kterou pokladu kousky másla, strouhanka vtáhne vlhkost ze zeleniny a místy vytvoří krustičku. Šoupnu do trouby, chvíli to dělám zakryté, aby lilek změkl, pak odkryju. Krásně to voní a když se mi to zdá dost zapečené, servíruju. S čerstvou měkkou bílou bagetkou je to přímo lahůdka.
          Není to žádný pevně daný recept (ten už jsem dávno ztratila), kořenit lze podle chuti a ingredience lze taky doplňovat podle chuti (máma do toho někdy dávala třeba ještě žampiony nebo nakrájenou šunku, ale já to mám nejradši jen v té základní jednoduché podobě).

          1. tak u nás mají asi 8 značek…beru tak yjen ta italská..jednou se kámoška přehmátla-no ,asi chtěla šetřit,vzala Hamé 🙁

      1. Dede, zrovna nedávno jsem dělala lečo a dala do něj kozervu loupaných rajčat. Mám stále záplavu paprik na záhoně, ale došly mi i už i vlastní podušená a zmražená rajčata. Ale měla jsem doma právě velkou konzervu celých rajčat. Tak jsem ji zkusila. Obsah jsem zcedila, rajčata pokrájela a přidala (i s tou šťávou co při krájení vytekla) k dušeným paprikám(a klobáse), zahustila vajíčkem. No nebylo to jako z čerstvých rajčat, ale lečo nám chutnalo. Do konzerv se totiž dávají krásně vyzrálá rajčata a mají tím pádem kolikrát lepší chuť, než ta sice čerstvá, ale rychlená, která jako rajčata vypadají, ale chuť to nemá žádnou.

        Díky za odpověď v mailu – a včera byl čtvrtek, ne středa 🙂

  6. No to je krásný koníček, určitě bych v něm synka podporovala! 😉
    Vím, že rady maminek Italek jsou ty nejlepší, ale kdyby synek chtěl i trochu teorie a různých triků nebo fíglů, které ty maminky používají, přijdou jim samozřejmé, a proto je třeba ani do receptu neuvedou, tak vřele doporučuju kuchařky od paní Marcelly Hazan, jsou bezvadné, polopaticky napsané, pochopitelné i mužům. 😉 Jen radši doporučuju pořídit si to v originále, jedna její kuchařka (taková ta nejznámější – Klasická italská kuchyně/Classic Italian Cook Book) česky vyšla a překlad je víc než tristní (a navíc nemá rejstřík, což u kuchařky považuju za dost postatnou věc).
    Tak ať se chlapec drží!
    P.S. Jak píše Šárka dole, pokud nejsou k dispozici použitelná čerstvá rajčata, klidně se dají použít ta loupaná z plechovky (i paní Hazan je doporučuje). Jo a perlička – před několika lety jsem si sama pro sebe udělala takový pokus, koupila jsem běžně dostupné druhy plechovkových rajčat, od těch nejlacinejších, po ta nejdražší. Vítězně kupodivu vyšla ta nejlevnější, měla nejlepší poměr cena/výkon – hodně rajčat uvnitř, relativně uspokojivě oloupaných, chuť taky ušla.
    P.P.S. Shodou náhod jsme zrovna včera byli na slavnostním obědě právě v italské restauraci. 😉

    1. Jo a ten lis na brambory, který dole Šárka zmiňuje, ten považuju za poměrně užitečný. Něco podobného typu, ale značně levnější, má IKEA (za cca 200,-) nebo Tchibo (trochu dražší), i Tescoma to nabízí (ještě dražší). Moje babička taky lis používala, jen měl jiný tvar, tady je na třetím obrázku a pak na několika dalších: http://1url.cz/u6v6

      1. Jo, babička měla stejnej a mamina taky. Já lis na brambory nemám, protože v zásadě nemám ráda bramborové těsto… 😛 Navíc, pokud bych už zatoužila po knedlících, špalíčkách nebo haluškách, tak tady máme výrobnu, která to vše dělá velmi dobré. Touha udělat vlastní bramborové těsto se tak i nadále nedostavuje (blush) Já mám bramory nejradši prostě jako brambory…

        1. To mi připomíná, jak se ex kdysi rozčiloval, že chtěl koupit bramborové knedlíky už hotove a oni měli výběr levných a drahých a na těch drahých bylo napsáno, že jsou vyrobeny z brambor. „No to jsou snad všechny, když jsou bramborový, ne?“.
          Pokusila jsem se mu vysvětlit, že ty levné z brambor nejsou, ale z nějaké divné moučky a kvalitativně jsou nesrovnatelné s těmi opravdu bramborovými.
          Nevím zda jsem uspěla.

            1. To je možné. Já jsem jednou ty levné ochutnala a nedalo se to jíst.
              Dražší verze sice taky nic moc, ale aspoň poživatelné.

      2. ten mám taky a to ještě po mamince, takže hoooodně starý, Na obrázku je v druhé řadě poslední.

        1. Mám pocit, že se to pořadí obrázků mezitím zpopřeházelo, když jsem sem ten odkaz dávala, bylo úplně jiné, i teď je.

  7. Dnes je to DEDE můj šálek kávy. Jak dobře víš, milujeme s manželem Itálii a její kuchyni obzvláště. Hlavně pastu.

    Můj manžel vaří spaghetti alla carbonara. Kupuje si na ně v italském obchodě spaghetti a pancettu a sýr. Kvalitní vajíčka a olivový olej máme. Dělá je tak výborně, že by je mohl od minuty vařit v italské tratorii.

    A víte, že spaghetti carbonara jsou původem jídlo římské chudiny. Ale jsou skvělé.

    1. Jak je dělá? Pěkný recept je právě u té mnou výše zmiňované Marcelly Hazan, nebo třeba i na obyčejném českém Labužníkovi: http://1url.cz/66v8
      Hlavně tam nesmí přijít žádná smetana, jak si spousta lidí myslí.
      P.S. My je taky máme rádi, dceři je samozřejmě dělám bez té pancetty.

      1. 350 g spaghetti, 2 vejce, 2 žloutky, 200 g sýra Parmesan, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce másla, 2 stroužky česneku, 200 g Pancetta, čerstvě pomletý pepř.
        Spaghetti uvařit all dente, olej s máslem rozehřát, rozdrtit česnek a přidat ho s pancettou na pánev. Míchat to křupava. Jakmile se česnek zbarví, vyndat ho. Přidat spaghetti, promíchat a zalít vaječnou směsí se sýrem.
        Zrovna dneska je budeme mít.

    2. Přiznám se, že carbonaru jsem nikdy neochutnala. Nemám ráda slaninu, ať se jí říká jakkoliv… Což neznamená, že to není dobré 🙂

      1. Tak si udělej vegetariánskou carbonaru – vynechej tu slaninu .. nebo víš co? Domluvíme se a já ti ji uvařím…

      2. Já je DEDE ochutnala prvně v Římě v tratorii blízko Piazza del Popolo.
        Ale můj muž je dělá skvěle, a když k nim otevře lahvinku dobrého italského vína, nemá to chybu.

    3. Víme 😀
      Kdo se nad tím zamyslí, přijde na to, že je to italská verze knedlíků s vejci 😀
      Tak kampak se smetanou 😀

      1. Knedlíky s vejci! 😀 Jo, díky tomu si recept na carbonaru konečně zapamatuju (a budu vědět, že tam není smetana:))

    4. uhlířské špagety, co si tak myslet o jídle,co si dělali ti,co v lese stavěli milíře a do města ani neměli čas jít…bylo skromné…ale i skromné je chutné….

  8. Italskou kuchyni mám moc ráda a když chci čerstvé těstoviny a nemám je ani kde ani na čem připravit jako domácí, tak jsou k mání v Makru.
    Omáčky už si udělám a maso v tom ani neschází.
    Ráda mám s pancettou nebo anglickou slaninkou, se špenátem, s grilovanými paprikami a s různými druhy sýrových omáček.
    A hromadou parmezánu navrch.

          1. Hm, zase zmizely… ale tentokrát je nemůžu najít 🙁 Ony tam byly odkazy, že by proto?
            Tak je mi líto…

      1. Nedávno jsem měla čerstvé fettuccine z Lidlu. Byly dobré, jako vždy. Nevím, co mě to tentokrát napadlo študovat nápisy na krabičce a najednou čtu, že výrobek může obsahovat stopy mořských plodů. Tak jsem se tedy nestačila divit, z čeho ty nudle vlastně dělají. (Byly to jen suché čisté nudle, nebyly s žádnou omáčkou ani přísadou.)

        1. Ale tapuz, buď ráda – víš, kolik takové mořské plody stojí? A ty jsi je měla za cenu obyčejných lukší (rofl) (rofl) (rofl) – no, nekup to (chuckle)

  9. Jen vzkaz pro Krmiče – našla jsem čekající komentáře (moc odkazů, čekaly na schválení a já je nenašla včas) a zveřejnila je… 🙂
    Vzkaz pro ostatní – Krmič má zajímvé dodatky ke knižní diskuzi (wave)

  10. Už před rokem jsem na Hadech vznesla dotaz na zkušenosti se strojkem na nudle. No a pak ten nápad ve mě chvilku bobtnal a hnil a protože odjakživa dělám domácí těstoviny, nějak jsem si dále stačila s válečkem. Ovšem to jen do doby, kdy jsem zakoupila semolinu, z té vyválet slušnou placku dá fakt strašně práce. a tak jsem vyhrábla z paměti informace od Jakelovic a objednala strojek. Přesně v době, kdy Bimbo měl velmi omezené stravovací možnosti a zrovna pasta do toto padla jak ulitá. Tagliatelle se zeleninou – orestované nudličky z cukety ( získávám je pomocí škrabky na brambory ), sušená rajčata a olivy, trochu parmezánu a večeře je na stole. Musím si bohužel odpustit rajčatové omáčky, to Bimbo prostě nemůže.
    Jinak italská kuchyně je moje krevní skupina, pastu bych mohla v různých úpravách pomalu denně, grilovaná zelenina z pece je lahůdka nadpozemská.
    Jinak na sušení vyrobil Bimbo sušáček, za to se mi fakt tolik peněz dávat nechtělo.
    Když jsme měli naposled holčičky, přály si nivovou omáčku.Takže jsme nedělní dopoledne strávili tvorbou těstovin. Nejprve rozválet placky ze čtyř vajec a posléze je nařezat, pracovaly usilovně, na tři děti jsme museli být tři dospělí – jeden musel na židli přidržovat Emilku – ale legrace jsme si užili a holky byly šťastný, že si samy uvařily

    1. Inko, jsi hrdinka – vzít tři malé holčičky a vyrábět s nimi domácí těstoviny… (inlove) Mám zkušenost jen s malými chlapečky, ale představivost mi funguje. Musela to být velká legrace a pak velký úklid! (chuckle)

      Jo a ještě díky za nápad s cuketou škrabanou pro opékání, to se mi líbí!

      1. No, 8,6,2, – to není až tak strašný, ty dvě už se dají a nakonec, byli jsme na to tři, protože Bimbo zásadně požaduje holky L. v sudém počtu, takže většinou jsou holčičky s maminkou, aby mohla být i maličká. Akorát že všech těhle akcí se účastní i Mařka, alespoň ležící zavázející. A že je jí kus, když se natáhne
        Škrabka z Tescomy sice dělá silnější šlupky z brambor, ale na pásky ze zeleniny je báječná, dělám to u z mrkve, petržele, lilku atd

  11. No tak ještě jednou…
    Kdybych robota měla, vyzkouším i ty těstoviny. Jenže mé vytížené lépe korepsonduje s dobrými koupenými 🙂 Kupovat strojek na těstoviny kvůli vyzkoušení mi přijde jako drahá legrace (a případně další krám do domu). Italská kuchyně je skvělá v tom, že je rychlá, lehká a snadno použitelná i bez masa- maso jím, ale ne víckrát denně…

    1. Ano, maso mi taky nechybí, navíc, když parmazán je tak geniální vynález 🙂

      Až bude mít Marek víc zkušeností, zprostředkuju důvěryhodné strojkové info! Ale jak vidíš, Inka doporučuje…

  12. milá Dede, nech Marka vařit a ještě ho o tuhle super kuchyni pros….je jednoduchá,chutná a voní, není po ní těžko….on se zdokonalí…chce to praxi…a za passatu se stydět nemusí, ona konzervovaná a drcená rajčata ze skla nebo z plechu,mají tu zralou chuť a slunce, kterou současná rajčata už ztrácí….(a věřím, že nekupuje nejlevnější sajrajt), s tím sušením je problém, ale italové to občas suší přehozené i přes kuchyňskou židli….mám ráda čerstvé těstoviny s italskými omáčkami…ňoky taky….a nejvíc teď carbonara…. a rajčatové s ančovičkami a cuketou…ani maso tam nemusí být…

    1. Sharko, on ví, že mi italským jídlem vždycky udělá radost 🙂

      Passata teď v následujících měsících bude rozhodně lepší volba, než polystyrenová rajčata. To (oloupané) rajče tam Marek dává, aby omáčka nepostrádala tu správnou strukturu 🙂

      1. já je tam dávám k passatě z plechovky-krájená, až nakonec, tu šťávu scedím do passaty a rajčata vmíchám jen aby se prohřála, nejsou ani rozblemcaná…horší bylo,když nebyly ančovičky..nahradila jsem je sice pro jednou sardelovou pastou,ale nebylo to ono…teď vždycky číhám, když je na ně v Globusu akce a naberu jich třeba 10 krabiček…

  13. Jéé Dede, bramborové gnocchi jsou momentálně u nás jídlem tak kdaždý druhý týden. Kdysi jsem jeden „vakuový“ sáček koupila, ale gnocchi se rychle rozvařily, nebyly nijak dobré a další už jsem nekupovala. Asi před dvěma měsíci jsme je viděla v obchodě zase, od jiného výrobce, tak jsem zkusila znovu. A tyhle nám tak zachutnaly, že jsme si jich na internetu objednali (vyjde to levněji) hned celou krabici (deset balení). Minulý týden jsem načala nově došlou druhou krabici, všechny gnocchi z první už jsme snědli. Já je polévám ve sklenici kupovanou sýrovou omáčkou. Je to večeře hotová ani ne za deset minut !

    Italskou kuchyni milujeme, v obchodě jsem také objevili velmi dobré ravioli plněné masem, které si někdy dáme místo gnocchi. Když jsme jedla ravioli prvně, hned jsem se do nich zamilovala a chtěla se je take naučit dělat. Zakoupila jsem sepciální mouku Durum na italskou „pastu“ a můj pokus s výrobou ravioli byl sice úspěšný, ale fakt mě to přišlo příliš pracné. Kdyby je neměli v obchodech, asi bych je dělala dál, ale takhle… no raději koupím. Ale ráda si přečtu a vyzkouším Markův recept na bramborové gnocchi. Ty určitě tak pracné jako ravioli nebudou a domácí je vždy lepší než kupované 🙂

    Je skvělé, že se Marek dal na kuchtění. Přeji mu ať ho to nadále baví a pokud narazí (nebo sám vymyslí) nějaký další mňam recept, napiš nám ho.

    1. Ahoj Maričko, ráda tě zase vidím! 🙂
      Ona ta výroba těsta není tak zlá, robot taky pomůže. Jen bych si odpustila to, co Marek dělal oddaně ručně – strouhání horkých uvařených brambor. Prý musejí být horké – ty brambory. Nepřu se, protože výsledek byl nadýchaný leč nerozpadající se skvost. Mňam! 😛 (to je olizovací)

        1. Ten je skvělý. Dáš tam bramboru, zmáčkneš, rukojeti se ohnou, bramboru dostrouháš ručně a po vyhození zničených částí získáš sítko na výrobu sýra 😀
          Taky ho mám doma 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN