BTW: Mlsáme ovocně, barevně a sladce

0612dar3_1Zrající jahody a třešně zahajují moji oblíbenou sezónu zahradního ovoce. Přestože se nejradši snažím většinu zrajících plodů sníst v syrovém stavu přímo na zahradě, nemohu popřít, že nastává čas sladkých ovocných jídel. Vím, že díky mrazákům je možné si ovocné speciality dopřát vlastně celý rok, ale když mě nejvíc chutnají právě teď, když je všechno čerstvé a přirozeně zralé.

 

Sladkých ovocných jídel je v české kuchyni plno a většina z nich stojí za hřích. Tak z jakého konce do toho rýpneme?

 

0612dar3

 

Začala bych ovocnými knedlíky. U nás doma platilo jednoduché pravidlo – drobné a měkké ovoce se plnilo do blbounů, neboli kynutých knedlíků. Meruňky a švestky pak do tvarohového. Knedlíky se u nás doplňují tvarohem (tvrdým nebo měkkým) nebo zakysanou smetanou, sypou krupicovým cukrem nebo cukrem moučkou a polévají rozpuštěným máslem. Babička krkonošská občas dělala bramborové knedlíky s borůvkami, ale bramborové těsto na sladké knedlíky se u nás nějak neujalo.

 

0612dar1

 

 

Pokud chci spojit tvarohové těsto a drobné či měkké ovoce, tedy v našem případě jahody, maliny, rybíz, višně či borůvky, udělám si ovocný rozvar a z tvarohového těsta si uvařím jen jakési placičky – ukoulím kuličku, kterou dlaní zplacatím:)) Já osobně mám tvarohové těsto ráda, protože je jednoduché, rychle hotové a navíc mi chutná:)) Jinak rozvar se dá samozřejmě dávat i k lívancům a palačinkám.

 

0612dar2

 

Dalším sladkým jídlem jsou lité bublaniny, zvané lidově hory-doly. Je to v podstatě něco jako palačinkové těsto, které se leje na horký vymaštěný plech, posype ovocem a peče v troubě. Těsto má tendenci se při pečení různě zdvihat, proto ty hory-doly:)) Klasicky se dělá s třešněmi, borůvkami nebo rybízem. Zajímavostí je, že těsto vlastně není sladké, když už, tak jen maličko – a celý zákusek se sladí až navrch, když je upečený.

 

0612dar4
No a syrové, možná jen trochu pomačkané ovoce se dá dát i na sladké kaše – u nás doma nejčastěji na kaši vločkovou nebo rýžovou. Ráda si ho sypu do ranního müsli.

 

A tak se dnes – zvědavě – ptám: Jaké jsou vaše nejoblíbenější letní ovocná jídla? Co vařily nebo pekly vaše babičky (dědečkové) a maminky (tatínkové:)), a co rádi připravujete vy?

A jedna speciální: máte nějaký grif na rychlé odpeckování třešní?:))

 

Aktualizováno: 11.6.2015 — 21:28

77 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. díky všem za receptíky. mě napadlo, že bych to mohla udělat jako těsto na cupcakes,ale třeba s polovičním tukem. normálně na cupcakes dávám stejné množství mouky, cukru, másla, a vajec. co si o tom myslíte?

  2. Vše co donesu domů, tedy hlavně jahody, borůvky, ostružiny, všechno hned sežeru a je to. Jasně, že to mám ráda i na moučnících a tak porůznu ale většinou se to ubohé ovoce nedočká opalování v troubě. Za dřevních časů jsem vše cpala do dětí a tak si to teď užívám.
    Z našich psů požívá ovoce a zeleninu hlavně Daník, nepohrdne ani okurkou. Mnó ono totiž zbukvicuje všechno, je to naše popelnička. 🙂

      1. Všem hezké nedělní ráno. Po noční bouři se pročistil vzduch a vypadly nám jističe.
        Dede, já bych se ráda také přidala. Ta piškotová,co o ní píše Marička, tu dělávala maminka a ta mi přijde taková suchá i přes to ovoce.
        A víš Dede o tom, ŽE VOLNÝLIST PAPÍRU JE KONEC VELITELE? Prý se to říkávalo na vojně 🙂

      2. Tak jsem našla ten správnej papírek a ten praví:

        3 vejce (celá), 250 ml mléka, 8 vrchovatých lžic hladké mouky, 3 rovné lžíce cukru (to mám s otazníkem – nevím proč, asi jsem dávala méně:)), špetka soli
        Všechno v daném pořadí rozmíchám el. šlehačem a vleju na plech s pomaštěným pečícím papírem. Pozor, plech musí být horký! (takže předehřívám troubu)
        Přidám ovoce, peču dle potřeby, hotové sypu moučkovým cukrem, případně i skořicí (wave)

        Rychlé a moc dobré (a ne moc kalorické:))

        1. Jo a poznámka – je to svítek, tohle množstvé je na jeden plech a v pohodě to snědí dva lidé – pro čtyři už je to tak tak, aby si mlsli 🙂 Prostě to není „buchta“ (chuckle)

          1. díky všem za recepty, až se mi povede něco uplácat tak dám vědět jak to dopadlo

    1. No Wendulko, já tedy asi nedělám pravou bublaninu, spíše „piškot na plech“. Prostě začnu s vajíčky (podle velikosti plechu 2, 3 nebo 4). Zvážím je a pak podle kolik váží, tolik pak odvážím mouky(já hl. ale asi by měla být polohrubá, jen ta tady není), cukru. Vajíčka rozdělím, žloutky ušlehám, přidám cukr, mouku a špetku prášku do pečiva (když je to jó moc fest, přidám 1-2 lžíce vody). Nakonec přidám sníh z bílků. Naleji na plech, pokladu dost hustě ovocem – dám péci. Peče se až těsto získá světle hnědou barvu.

    2. 2 hrnky polohrubé mouky
      1 hrnek cukru
      1/2 hrnku oleje
      1 hrnek mléka
      1 prášek do pečiva
      1 vanilkový cukr
      1 vejce

      vše zamíchat dohromady bez jakéhokoliv šlehání, navrch ovoce, mlsní mohou přidat drobenku/žmolenku

    3. Tohle není přímo bublanina, říkáme jí jogurtová buchta, je trochu pevnější, ale taky dobrá a rychlá:
      2 vejce
      70 g cukr krupice
      140 g polohrubé mouky
      1/2 prášku do pečiva
      1 kelímek bílého jogurtu
      Vejce se utřou s cukrem, promíchají se s moukou, práškem do peč. a jogurtem. Těsto se vrhne do vymaštěné a vysypané formy (toto množství je na menší pekáček), mohutně posype libovolným ovocem a peče se ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí se pocukruje a – cituji – nakrájí na úhledné řezy. 😛

  3. Jahody nemám, zato u nás začalo zrát tayberry. Ale je takové sucho, že z toho schnou i keře před domem. Psi moc funěli, tak když jsme se šla koupat do zahradního jezírka, tak jsme je vzala s sebou a popošoupla je z mělčiny na hloubku. Parádně se namočily a navíc dokázaly, že pes se z jezírka na rozdíl od bazénu dokáže dostat- doplave k mělčině, která má okraj pod vodou, a prostě vyleze.

    1. Tak to jezírko Ti přávidím 🙂 Revitalizace Babích dolů je v nedohlednu, dno je pouze rozpukané bahno. Napoušťka je plná ryb (i přes zákaz tam občané ryby tajně vysadili), ty se přemnožily a rybníček je jako tekutý hnůj. Ajvi má letos utrum s plaváním a potápěním.

  4. Dobré ráno, všem. U nás nastává parádní vedro! Jdu se věnovat nějakým nenáročným pracem v domě :-(. Prochajdu i s kocourem máme už za sebou, když to ještě jakž takž šlo. Letos se nemáme v čem, v našem okolí, koupat :-(.

    1. Zdravím, tady bylo taky vedro už ráno, takže po včerejším pohledu na horkem přichcíplé psice jsem jim dnes zahradní hadicí (se sprchovacím nástavcem) pořádně promočila kožichy. Prej dobrý! (wave)

      Jinak taky tu pro ně nemám koupání – Zátlucký rybník má bůhvíproč málo vody a tak je kolem hldiny pás smrdutého bahna. Tam holky nepustím…

  5. Drobné ovoce – jahody, maliny, borůvky – mám nejradši jen tak do misky posypané cukrem, případně může být i šlehačka nebo zakysaná smetana. 😛
    A vzpomněla jsem si na super rychlý recept z dob, kdy do dvou dospívajích synů jídlo padalo jak do bezedné studny – místo knedlíků jsem dělala tvarohové kuličky. Je k tomu potřeba jen tvaroh, krupička a vejce, kuličky jsou uvařené ve vodě tak do 2 minut a ovoce syrové rozmačkané s cukrem se dá na ně (a sež… snědené to vždycky bylo taky super rychle 🙂 ).

    1. Dělám něco podobného –
      1 měkký tvaroh, 1 vejce, 2 vrchovaté polévkové lžíce krupice, špetka soli.
      V míse zamíchat, dát vařit vodu (hodně), lžíci vykrajovat noky (lžíce vždy namočená ve

      vařící vodě), a šoupat do té vařící vody. Vařečkou tu a tom odrtrkovat ode dna. Vaří se

      cca 5 minut. Do vyplavání a pak ještě chvilku.
      Na talíři poléváme borůvkami ve vlastní šťávě, meruňkovým džemem a pod. Lze navrch i

      polít rozpuštěným máslem, přidat cukr…
      A kdo nerad sladké, jde to i na slano – posypat nějakým strouhaným sýrem…

      1. Kruciš, co mi to spáchalo za odstavce… a ještě sem nemůžu dát smajlík… žeby slovně? (envy)

        1. Děvčata, to zní zajímavě – mám tvarod i krupičku, ba i vejce se najde:)) To zkusím!

          Jinak jahody máme rádi nakrájené a poprášené trošičkou cukru (i troška úžasně zvýrazní tu jahodovou chuť) a smetanu k tomu ani moc nemusíme.

  6. Ach,ja by som jedla-čo jedla,ja by som žr-la!!Bezvadné téma.V stredu budem mať jahodový deˇ%n,prinesiem si asi 10kg a budem ich spracovávať na zimu.Mrazím si ich na knedlíčky tvarohové-recept mám od našej zvířetnice myslím,že to bola jedna z Iv.Je bezvadný:jedna vanička tučného tvarohu,približne 4 p.,lyžice krupice-podľa „mokrosti“tvarohu,jeden žltok,z bielka sneh,trošku cukru,zmiesiť,vytvarovať guľky strčiť do nich jahô§dku,vyvariť/asi 20 mni/ na tanieri posypať grankom,kr.,cukro/bezvadne škrípe pod zubami,poliať rozpusteným maslom et voilá…Druhu časť urobím také pyré na koktaily a to,čomu hovorite rozvar.

  7. Dede, ani nevíš, jak já mám ráda sladká jídla z letního, čerstvého ovoce. U nás začala sezóna jahod a už jsme měli jednou normální tvarohové knedlíky (tedy z tvarohového těsta, je skutečně šup-hup hotové) posypané strouhaným tvarohem a máslíčko- šmánkote, mňam. A potom kynuté lívance polité rozmixovanými jahodami a pokydnuté bílým jogurtem.
    A ta poslední tvoje otázka. Páneček mne už kdysi dávno vybavil jakýmsi koupeným udělátkem na odpeckování třešní (u nás sladkovišní) a také i švestek. Jenom taková ruční, řádné vytuněné elektropřístroje. A celkem se osvědčily. Anejvíc se mi osvědčily mé vlastní prsty, a abych nechodila zabarvená (hlavně nehty), tak loupu ovoce v chirurgických rukavicích.
    A prosím, mám dotaz. Ten závar z drobného ovoce cpeš do knedlíků, nebo jím ty knedlíky poléváš?

  8. Bublaninu dělám hlavně borůvkovou. Ovocné knedlíky dělám jen z kynutého těsta, plním jahodami, borůvkami a meruňkami. Sypu cukrem se skořičí, nebo mákem. „Blbouny“ říkal náš tatínek, prý se tak na vojně říkalo velkým ovocným knedlíkům, jeden byl skoro přes půl talíře (neumím si představit děla valet knedlíky pro celou rotu!!! Několikrát jsem je dělala pro 6 lidí a úplně mi to stačilo !!!) V čerstvém stavu používám ovoce (jahody a borůvky)na zmrzlinu.

    Jednou, když jsem byla malá a na chatě nám dozrávaly jahody. Já jich snědla tolik, že jsem se do rána tak osypala kopřivkou, že se mnou maminka pro jistotu jela rychle do Prahy k lékaři. Nevím, kolik mi bylo, ale pamatuji se na to, jak jsem byla osypaná. Při tom na jídlo alregii nemám, ale asi to tenkrát po dlouhé zimě byla první dávka jarních vitaminů a male tělo takový nápor předávkování nezvládlo:)

    Tady už zase zrají borůvky, jen nám nějak nevychází čas si zajet. Ale plánujeme to na příští týden.

    1. Maričko, mám podobnú skúsenosť, zhruba do konca puberty som sa občas z jahôd osypávala aj ja, niekedy áno, niekedy nie. Ale to mi tiež nebránilo sa nimi napchávať 🙂 Celkovo bolo moje detstvo tuším dosť poznačené tekutým púdrom. Od asi tak osemnástich sa mi to už nikdy viac nestalo.

      1. Jéé km11, ano, tekutý pudr, na ten jsem úplně zapomněla, při tom doma patřil k vybavení lékárničky. Díky za připomenutí 🙂

      2. Dámy i já trpěla v dětství kopřivkou. Zvlášť z prvních jahod. Maminka se potom doslechla, že stačí tu první várku pozřít třeba s jogurtem nebo s ušlehanou šlehačkou – a bylo po problému. Ale kopřivky ty byly přímo výstavní. Antihistaminika byla tehdy ještě ve hvězdách a dodneška mám kopřivku spojenou s vůní tekutého bílého pudru. Chodila jsem zmalovaná jako indián na válečné stezce. Pubertou vše skončilo 🙂 .

        1. My jako děti dostávaly jahody rozkňahňaný s mlíkem a piškotama. To mlíko kvůli kopřivce, piškoty na oslazení a zahuštění. Taková majda to byla, ale milovali jsme to s bráchou oba.

        2. Přidávám se do klubu. První jahody – kopřivka. Pak už pohoda. Taky to časem zmizelo. A jahodové knedlíky miluju dodnes.

    2. nám je dělávaly kuchařky ve školní jídelně, na nich nemohly nic zkazit ani ošidit a bykly vynikající..jen byly ak 3 x do roka , teď už se s nima nedělaj,kooupí s epolotovar a ten zrovna dobrej není….

  9. My doma dělali bublaniny z piškotového těsta. Pro někoho je to suché, nám to celkem vyhovovalo. Většinou byly višňové nebo rybízové, někdy meruňkové, výjimečně jahodové. Tchyně dělá z nějakého těsta ze šlehačky (už jsem zase ztratila recept) a většinou třešňové a jahodové. Babička dělala děsně dobrý koláč rybízový. Spodek něco jako bublanina od tchyně, pak rybízová vrstva a navrch sníh.
    Knedlíky se u nás dělají všelijaké. Babi dělala kynuté, ale ne blbouny či tenisáky. Těsta kolem ovoce byla jen tenká slupička. Já to tak nikdy nezvládla, já to do tak malého kousku těsta zabalit nedokážu. Tchyně dělá z tvarohového. Já jak kdy. Některé ovoce do bramborového. Vlastně mé první ovocné knedlíky byly broskvové (kousky zmražených broskví) v bramborovém těstě z pytlíku. Tenkrát jsem si našplhala u své tehdejší skorotchyně. Přijeli večer z práce a měli navaříno.
    Jo a sypeme zase různě. Ty v bramborovém těstě ráda sypu opraženou strouhankou s cukrem, ostatní klasika: tvaroh, cukr, máslo. Hodně všeho!
    Rysinka spapá pouze to čisté těsto okolo ovoce a to jen pokud se jí na ně nenalepí tvaroh …
    Ovšem dělá pokroky kočička! Včera prvně v životě snědla nejen rozmačkané jahody s cukrem, ale dokonce hlásila, že snědla salát ve školce. Ona jinak jí ovoce a zeleninu pouze v původním stavu. Jak to rozkrájíte či nastrouháte a smícháte s čímkoliv jiným, stane se to jedovatým.

  10. Ja z letného ovocia najradšej robím tiramisu. To len piškóty namiesto kávou pokvapkám ríbezľovým vínom a dám na ne ovocie (najradšej ho máme s jahodami, ale chutné je s akýmkoľvek červeným / modrým ovocím, žlté ovocie nám k tomu veľmi nepasuje). A potom už len klasicky mascarpone krém a na vrch kakao. Je to mimoriadne osviežujúci zákusok 🙂

  11. Mám také ráda tvarohové knedlíky ale přidávám do toho 1-2 vařené nastrouhané brambory. Knedlíky jsou nadýchanější a dobře se s těstem pracuje. Vydrží, když vydrží i celé odpoledne. My, když zbydou, tak na ně chodíme. Sypu je přírodním cukrem, skořicí a zakysankou. Každý máme jiné chutě a jiný recept 😛

  12. jo a sušený třešně, to je v zimě dobrůtka….sušívaly se, když za války nebyly hrozinky…maminka na ně moooc vzpomíná

      1. mám taky sušičku,ale nemám třešně a loni je tu očesali lidi u silniček k vesničkám moc rychle,letos snad nasuším….

  13. Bezva tema, rada bych se pridala, ale odjizdime za chvili k bazinam pohrat si s malou neterinkou. Ale ja se vratim. 🙂

  14. můžu to tu zahltit??? kdyžtak to nečtěte (chuckle)

    grif teda nemám, zato ale mám od loňska problém s (nejen) tímto ovocem ;(

    předloni jsem se přes léto vykrmila o pěkných pár kilo zmrzlinama 🙁 … řekla jsem si – seš blbá tak pykej, ale zmrzliny už jsem si zakázala 🙁 … a vloni v létě jsem si bohatě dopřávala ovoce, je přece zdravé, žejo!!!! no jo, ale copak mě napadlo, že je to taky samej cukr???? ;(

    tak jsem zase pykala pár (dost) kilama a jsem z nich nešťastná dodnes, takže zatím vůbec nevím, jak letošní sezónu pojmout 🙁

    knedlíky jsou nejlepší z tvarohového těsta bez ohledu na druh ovoce – a sypou se (u mě) zásadně MÁKEM !!!!!!!!!!!!!!!!! (hrooooomadou máku!! (h))

    jo a recept… takovej ten litej koláč na plech, v podstatě z jakéhokoli ovoce, ale teda málem jsem se zadusila blahem z borůvkovýho, je můj oblíbený „čtvrtkilový“ (y)

    to je totiž čtvrt kila tvarohu (akorát jedna vanička), čtvrt kila mouky, čtvrt kila pomazánkového másla (dříve akorát jedna vanička), čtvrt kila cukru (můžete ubrat, ale asi ochutnejte, ono těmi dvěma „tvarohovitými“ ingrediencemi, je to zase dost „kyselé“), no a teď nevím kolik vajec sakra, zkusím to přes den zjistit, najdu-li recept

    když to sečtete, zjistíte že je to akorát kilo, takže na veliký plech… poklade se to ovocem dle libosti a chuti (jak co do druhu, tak co do množství) a posype drobenkou (není úplně nutné, ale já to uáááááád, a to hodně 🙂 )

    chutná mi fakt hodně a je to jeden z mála koláčů (včetně táče), u kterého mi právě hrozně moc chutná i to těsto, mňam!!!! (h) … mimochodem, je docela „mokré“, což já u těst obecně oblibuju

    1. a to máš buchtu na den,dva,tři?

      v létě Bedo si dej zeleninu,když se budeš v létě ládovat okurkama, zelenou paprikou,listnatejma salátama bez cukrový zálivky, tak nepřibereš….

      1. sharko, kdesi jsem to zrovna před chvílí psala… jasně, to můžu, nepochybně to sním a nebudu tvrdit, že je to nějak nechutný

        ALE

        já se dřív víceméně chechtala takovému tomu „co je dobré, to je nezdravé – a co je zdravé, to je nedobré“

        jenže (s jistou mírou nadsázky) jsem zjistila, že je to docela pravda – aspoň u mě… ovoce mám obecně radši než zeleninu, protože je prostě sladší; z paprik je rozhodně lepší červená než zelená z prostého důvodu, je sladší; z pečiva je lepší tvarohová taštička než kormspitz, nejspíš proto, že je sladší; z jogurtů jsou chutnější smetanové, no ty nejsou sladší, ale kdosi napsal, že tuk je nositelem chuti, tak asi proto… a tak bych mohla pokračovat dál a dál a dál…….

        1. Ha, ha, Bedo! Já si říkám, že léto je tu proto, abych se cpala syrovým ovocem. Že jsou dnes jahody i v zimě. Nééé, ty mě nechutnají! Cpu si do pusy jak jdu krajinou (nebo zahradou), cokoliv! A červená paprika nejenom že mi také víc chutná (protože je sladká, máš recht) ale jednou jsem se po syrové zelené, kterou jsem se nacpala samotnou tak zbl…, že ještě dnes, když vidím zelenou, tak mně tlačí žaludek. Zelená je NEBEZPEČNÁ (chuckle) !

  15. „hory-doly“ to je hezky, u nas se tomu rikalo vybehlik a sypali jsme na to strouhana jablka se skorici
    vcera rozvazel deda farmar po obci prepravky jahod za dvacku – ty belgicke malicke sladoucke co vydrzi kolik dni v lednicce – hned jsem vyrobila manzeluv oblibeny kolac (a uz zas neni): naslepo predpecene listove testo, na to crème pâtissière a navrch cele jahudky, kdo rad tak jeste slehacku 😛

    1. Páni, to zní skvěle 🙂 Jen mi řekni, crème pâtissière je co našich podmínkách? A ještě to s těmi jahodami pečeš? Prosím upřesni to, já to ráda zkusím (jahody zrajou:))

      1. crème pâtissière v ceskych podminkach asi vanilkovy pudink se zloutkem 😉
        a uz to pak nepecu, je to fakt blesk na pripravu (a obvykle i na snedeni)
        😀

  16. Dneska mi DEDE mluvíš z duše. Zrovna jsem se rozhodla, že zítra udělám jahodové kynuté knedlíky. Jahodové u nás dělám já.
    Můj manžel je expert na meruňkové nebo švestkové z bramborového těsta. Ale jahodáče jsou moje parketa.

    Také u nás děláme lívance a k tomu merendu z jahod nebo borůvek. To se ovoce rozmačká a do nich se vmíchá šlehačka.

    A z třešní budu dělat bublaninu.

    “ Jó třešně zrály a jahod byl čas. „

    1. No Míšo, u vás se bude báječně mlsat (inlove)

      A ještě jedna otázka obecně – na bublaniny třešně vypeckováváte nebo dáváte celé? 🙂

        1. Sím, já také vypeckovávám, od doby, co si na pecce páneček uštípl kousek zubu …. proto ta udělátka na odpeckování, viz výše.

          1. Jednou jsem na jakémsi videu viděla vypeckovávat višně obyčejnou kancelářskou svorkou. Jde to báječně.

  17. Drobné ovoce obvykle sypu na táč, momentálně zvažuju crumble- zas budu muset vygooglit tu sypací věc na to… Jahodové knedlíky se u nás dělaly kynuté nebo tvarohové, švagrová dělala malé kuličky z krupicového těsta (něco jako hustší krupicová kaše a tuším vajíčko) a polívala to rozvařeným ovocem. Z vypeckovaných třešní jsem dělala knedlíky tvarohové nebo z odpalovaného těsta. Babička dělala z meruněk kynuté, můj muž miluje bramborové, protože tak je dělala jeho babička. No a švestkové bývají obvykle bramborové, někdy tvarohové. Nikdy kynuté. Taky si pamatuju, že babička dělávala z odpalovaného těsta jablíčkové knedlíky sypané kakaem… My jsme prostě vždycky měli zahradu a bylo nutné to ovoce spotřebovat, navíc to bylo levné živobytí, že 🙂

    1. Ty jo, Matyldo, když si představím vypeckované třešně upatlané spoustou šťávy, tak si těžko představuju, jak je krotíš do tvarohového těsta – to už chce fakt šikovné ruce 🙂
      U nás se dávaly do knedlíků jen višně a to do blbounů, neboli do kynutých. Ale za sebe musím říct, že třešně mám nejraději čerstvé ze stromu nebo v bublanině. Z višní pak miluju džem a mám je ráda jako příchuť v ovocných čajích 😛

      1. Višně bych dala do rýžovýho nákypu 🙂 Nevypeckovaný – si je můžou vyplivávat, ne 😀 ?

  18. Možná trošku mimo, ale strašně mi chutnaly ty kelímky ovoce za euro v Barceloně na trhu? Chutné, připravené tak, že tam nebyly žádné pecky ani slupky a ještě zdravé a syté (y)

  19. Tiež mám najradšej všetko ovocie čerstvé. Na jahody z obchodu, ktoré sú jedna sladšia a jedna kyslejšia, sa mi osvedčil taký malý trik, nahrubo nakrájané v miske ich len tak trošilinka postraším práškovým cukrom, sypem z tej posypovej dózy čo dostať, na misku jahôd tam nie je ani štvrť lyžičky cukru. Ale aj tá troška cukru spôsobí, že po chvíli sa chuť jahôd krásne zjednotí a zvýrazní. Knedlíky z tvarohového cesta s jahodami vo vnútri sme raz kolektívne varili na jednom výmennom tábore pri Hannoveri, bola to taká szmácka akcia tesne pred revolúciou, rekonštruovali sme starú faru aj so záhradou, Nemci, Česi, Slováci, Maďari, jedna dobrodružná Američanka a tuším aj jedna Talianka. Slováci sme boli dvaja, nejaký Vlado, starý szmácky harcovník ale inak fajn chlapík a ja, ktorá som sa tam dostala ako slepé kura k zrnu za strýka, ktorý bol závodný predseda, ale už mal rodinu a nechcelo sa mu tam ísť, tak to prihral mne. Boli to krásne 3 týždne… No ale naspäť k jahodovým knedlíkom (blush) . Varili sme si sami, v národnostných družstvách, a sami sme si aj nakupovali. Nápad na tie knedlíky sme s Vladom dostali ráno na trhu, bol koniec júna a jahody boli všade. Uvarili sme tých knedlíkov vtedy za kotol, sypané boli opraženou strúhankou so škoricovým cukrom. Všetky národnosti mali hrče za ušami 🙂 Reprízu sme ale zamietli, pre toľko ľudí to predsa len bolo kapku prácne.

    1. Eh Km, naprosto chápu, že jste o reprízu (práce) nestáli! Ovocené knedlíky jsou moc dobré, ale jak je víc lidí, je to práce pro vraha je připravit. To sníst je už je maličkost! 😛

      1. Najlepšie na tom bolo Dede, že sme boli dvaja úplne cudzí ľudia, ja 19-ka študentka, čo varila doma najviac pre 1 rodinu to, čo odkukala od mamy a on mohol byť tak tridsiatnik, uvariť vedel tak nanajvýš guláš. A išlo nám to spolu v cudzej kuchyni úplne samo, akoby sme spolu varili odjakživa. Moc rada na to dodnes spomínam, bola to veľmi pohodová akcia, aj vďaka domácim, ktorí sa o nás starali ako o vlastných.

  20. Vareniky- ovocné knedlíky, tak u náš do bramborového pouze jablíčkové….jinak tvarohové a mnou málokdy jedené blbouny- kynutá těsta mi prostě nejdou, přitom takový borůvkový..mńam!
    ale pak jsou to různé bublaniny třešňovec, sladký jáhly s višněma, výborné tvarohovo rybízové koláče…a ovoce naložený v alkoholu a marmelády…

    1. Sharko, děláš nějakou speciální marmeládu z jahod? Já ti mám dojem, že o něčem takovém už někdo na Zvířetníku psal – Renata? Ty? Karolína?
      To mě jen napadlo, když je těch jahod čas… 🙂

        1. Já bych jahody nekazila žádnou papričkou. Na to je mi jich líto. A třešňový džem – ten je výborný. Ale musí být můj. -vytahovací smajlík tady není?/ není v tom žádný protein

    1. Neodolala som a pozrela som si aj video, fakt dobrý patent! Keď má niekto naraz spracovať strom čerešní, alebo nebodaj viacero, tak to je na nezaplatenie.

    2. Tedy Ivo, tohle vypadá skvěle, nám se letos obsypala přes třicet let stará sladkovišeň a já se chystám opět udělat džem ve velkém s celými kousky ovoce. Na ten strom by bylo tohle výborné.

      1. Alex, my jsme měli loni obsypanou třešeň a do zralých třešní přišel po třech týdnech sucha přívalový déšť. Z celého stromu se muselo zpracovat v podstatě během dvou dnů. Stroječek i my jsme vydrželi. 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN