Tak jsem včera odškrtla další položku z vánočního seznamu – koupila jsem výborné dobrovodské kysané zelí a pár nožiček smetanové klobásy. Sušené houby a rýži doma mám. Musím mít jistotu, že mám vše na vánoční polévku.
Ano, zní to divně – polévka u nás není ani rybí, ani hrachová, ale východoslovenská zelňačka. Speciální, musím dodat. Té, co se jí obvykle u nás, se nepodobá ani trošku – vždyť pokud je to ta pravá, tak v ní skoro není ani to zelí!:))
Já už jsem tu recept kdysi napsala, ale stručně ho zopakuju: ve větším hrnci (na tuhle polívku je nás vždycky dost:)) opeču nakrájenou cibuli (hodně) s později přidaným nakrájeným česnekem (ne moc, má jen chuť podtrhnout). Když je to vše zlaté, zasypu kvalitní sladkou paprikou (slovenská, maďarská, dost:)), opatrně promíchám (aby se nespálila a polévka nezhořkla) a zaleju horkou vodou – méně, než bude polévky.
Potom přidám hrst sušených hub, sůl, černý pepř celý a můžu nebo nemusím přidat bobkový list. Potom (v originálním pojetí) doleju šťávu z kysaného zelí (doplní tekutinu) a trochu toho zelí. Já nemám doma zelí naložené, takže dávám víc zelí – ostatně už jsme si na hustší polévku zvykli. Pomalu vařím, aby změkly a zavoněly houby. Pak přidám hrstku rýže (ne moc polévka nemá být a priori hustá) a klobásu. Vařím, dokud rýže nezměkne a všechno tak nějak spojitě voní:))
Originální slovenská klobása připomíná syrové klobásy na grilování a já ji nikdy nemám. Takže ji nahrazuju tím, co zrovna seženu – buď těmi grilovacími, nebo častěji bílými smetanovými klobásami, které jsou pro Vánoce v našem kraji (Podkrkonoší) typické. Nebo taliány, ty byly výborné – ale už roky jsem je nikde neviděla.
Výsledná polévka je poměrně citelně kyselá, ale je to jen jeden odstín v duze ostatních chutí, kyselost je nesmí přebít. Mimochodem – je to i skvělej vyprošťovák po silvestrovské noci:))
Já jsem k té polévce přišla při procesu sjednocování tradic, ke kterému logicky došlo, když jsme s Martinem trávili naše první společné Vánoce. Neměla jsem s tím problém, protože ač naše tradiční hrachovka (bratr nesměl ryby), kterou dělala maminka, byla vynikající, přímo na Vánoce jsem ji mít nemusela.
Ještě k té hrachovce – byla ze sušeného zeleného hrachu, bohatá na další zeleninu – cibuli, česnek, mrkev, celer a petržel. Kořeněná (později) solí, novým kořením, bobkovým listem, majoránkou, a protože byla od maminky, tak tam nechyběla chilli paprička. Naše mamina měla totiž „maďarské“ chutě a přezdívku od mých sestřenic „chilli teta“ nedostala náhodou:)) Množství koření bylo takové, aby ladilo, a nedělalo si navzájem naschvály.
A já se dnes ptám: jakou polévku děláte na Vánoce vy? A jak ji připravujete? Třeba vánoční rybí jsem nikdy nejedla, tak mě to zajímá:))
Děkuju všem za skvělé komentáře a bezvadné recepty. (inlove)
Alasdaire, sekyrková polívka se mi moc líbí! 🙂
Inko, jsi silná žena, když odoláš vaření polívky na Štědrý den (wave)
Ri, o hrachorybovce jsem fakt ještě nikdy neslyšela! Což neznamená, že by musela být špatná (chuckle)
Že by valašský recept?
Doopravdy je to tak, že se na másle, cibuli, kořenové zelenině, novém koření a bobkovém listu dusí kapří hlavy (opucované, bez očí žaber a co já vím, bez čeho ještě) úplně do měkka a rozpadava. V druhém hrnci se vaří hrách. Pak se ten ošklivý hrnec s hlavou dloooouho přebírá a pasíruje, aby všechno bylo jemné, homogenní a bez kostí. Hrách se rozmixuje a všechno se v dalším obrovském hrnci smíchá. Převaří se, okoření muškátovým oříškem a na vrch položí kousíček másla. Ještě se osmaží kostky chleba a vánoce můžou začít 🙂
Představte si, že jsem skončila dneska v sedm v práci a šla si vyzvednout do servisu auto. Autem jsem odjela pro peníze, abych měla na zaplacení servisu, a nakoupit ještě pár věcí, především další balicí papír, pórek, sekaný špenát a pár dalších věcí. Dojela jsem do vsi, zaplatila za servis, vytáhla tašku s nákupem, nenaplánovaný balík minerálek a hádejte, co nemám? Přece ten balicí papír!
Líbí se mi přístup tvého servisu 😀 Prostě si pro peníze musíš zajet, když je zrovna nemáš, to je logické, ne?:))
Mimochodem u nás na vsi to funguje stejně (chuckle)
Jo a na papír jsem si ještě nevzpomněla ani jednou! tak ho pořád nemám… (wasntme)
Úplně OT a v pořádném předstihu:
http://ioanna-ioannina.livejournal.com/120265.html
Jdu na generální zkoušku našeho představení a půjčili nám i dokonce i jakýsi reflektor. Držte palce, ať nevyhodíme pojistky v celé vsi! 😛 I když na průšvih by stačila i ta hospoda bez proudu (chuckle)
Tak už mne předběhla sharka a marska, ale znovu připomínám: TALIÁNY BĚHEM CELÉHO ROKU VEDE GLOBUS! 😉 .
No jo, ale kde je Globus a kde jsem já! (wasntme) To je cesta, kterou si holt musím naplánovat, protože nejbližší je v Pardubicích…
já ne, v Globusu jsem nikdy nebyla
Pórková.
Situace vznikla tak, že 2/3 rodiny neměly rády kapra. Takže je to jiná ryba a pórková polívka.
Alasdaire: miluju tvůj recept! Až bude v Dřevěném domečku sporák na dřevo, vím, kde bude místo na sekyrku! 🙂
Ahoj Ioan. 🙂 Ona je to v podstatě jakási zeleninová poléva s rýží a klobásou a nějakým tím kořením. A samozřejmě sekyrkou, to je základ. 😀 A zcela správně, když budeš někomu tvrdit, že mu uvaříš polévku a při tom vezmeš do ruky sekyru, bude to vypadat krásně surrealisticky. 🙂
Takový podobný „co jsem našla na zahradě“ dělám pánvičkový směsi. Ovšem bez sekyrky. Na sekyrku je ideální ta polívka. 🙂
A když bude stát sekyrka vedle toho sporáku na dřevo, tak ani nebudu kecat, když budu tvrdit, že bez sekyrky polívka nebude! 😀
S tou sekyrkou, to je přece taková snad klasická pohádka, o lakomé selce nebo tak nějak. Slýchával jsem ji v útlém dětství. Už si to nepamatuji, ale vyjmenovávaly se tam všemožné ingredience.
Jistěže ano, jen v té pohádce sekyrka od počátku vaření leží v hrnci a to je aspekt, který z hygienických důvodů vypouštíme.
Polévka z kapřích hlav, jak jsem to léta dělával. Recept jednoduchý, ale trochu pracný.
Vařit nakrájenou zeleninu – celer, petržel, cibuli, mrkev, hodně, bude to vlastně skoro zeleninová polévka. Kapří hlavy, nejlépe tak 4, vařit odděleně. Část vývaru nebo i celý přidat do polévky. Opatrně nebo přes cedník, aby tam nebyly šupiny, kosti a podobné věci. A teď to přijde: z těch hlav obrat ručně masíčko. Nevěřte tomu, že to nestojí zato (snad taky hlavy nevyhazujete, jako mnozí lidé?), je tam to nejlepší maso a je ho dost! Jen se to musí opravdu pečlivě obrat, aby tam nebyly šupiny, žábry, kosti, které by pak člověk vyplivoval. Pak ty kousky dát do polévky, a to je všechno.
Asi to nezkusíte, ale vaše škoda! 🙂
Právě z hlav ji vaří mamka a je dobrá.
kupujeme jednoho kapra, vařím tedy jednu hlavu ale masíčko tam je opravdu dobré
tak mě je nosí sousedi..prej pro kočičky, ale ani kočky nepřijdou zkrátka (chuckle)
krmiči,já bych napsala,jak se říká těm vyhazovačům, al enechci Dede kazit komentáře vulgarismy 🙂
Sharko, já bych byla vyhazovač (nebo spíš darovač – to jsem dělávala kdysi), kdybych kupovala celého kapra! (blush) Brr. Řeším to tak, že kupuju jen kapří porce nebo půlku…
a vidíš, jsou lidi,co ty odkrojky,hlavy ploutve, nacpou do pytliku a dají zmrazit a pak příležitostně odvezou potřebným 😉 já koupím na Sádkách v Bohdanči celého kapra, odnesu ho už zabitého a vzkrveného vedle do budky,kd emi ho rybniční zaměstnanec upraví jak si řeknu…zaplatím za to stovku , ale nezasviním si půl kuchyně a kočky nemají možnost asistovat… je to asi dva roky zpět, co jsme do dva dny mrtvého kapra zabodla nůž, že mu odkrojím hlavu a on sebou začal mrskat a hlava poulila oči a otvírala tlamu, málem mě kleplo….a ve finále, když jsem ho chtěla ještě opláchnout už bezhlavýho,nafackoval mi ocasem..tak jsem resignovala a řízky mi z něj dělá někdo jinej…za tu stovku to stojí… a odkrojky si nesu v sáčku zvlášť a šupiny v dalším…
Krmiči, já akorát vydělávám ještě ze syrových hlav žábry. To mi poradil rybář. Prý mohou být hořké.
Jo žábry musí ven! A ještě za syrova. Kapr žábrama vlastně filtruje vodu a kaly z rybníka nemám v polévce ráda 🙂
Já teda nevařím polévku žádnou. Moje maminka dělá rybí polévky asi hektolitr, takže si vždycky na Hod Boží dám u ní. Vaří stejně jako Sharka hlavy a ostatní odkrojky a také maso od střev. Mlíčí a jikry se před vhozením do již skoro hotové polévky opékají na másle. Mňam
Bimbova maminka dělá na Štědrý večer vývar z hovězího se smaženými knoflíky z nudlového těsta. Kde to vzali nevím
Cha, tak já budu za kulinářské ho …
…nedouka 😛
Páník svědomitě vaří rybí polévku s hrachem, podle receptu svého táty.
Kdybys Dede v hrnci uvařila všechno jedlé z kapra, co zrovna nepřijde do řízků, ve své hrachovce nahradila majoránku muškátovým oříškem a přilila přecezený vývar vody, budeš mít přesně tu správnou rybí hrachovku.
😀
Je to jednoduché 😀
Tak u nás se odjakživa na Štědrý den vařila rybí. Jenom vloni, když Jenda neukořistil kapra s hlavou (wasntme) , byla klasická hrachová a taky byla dobrá.
Jinak je pravda, že rybí polívku přes rok nevařím, to je opravdu štědrodenní záležitost. A většinu z ní sní Jeník – Terka ani neokoštuje a já si dám jen symbolický jeden šufánek, aby se neřeklo
Rybí polévku vařím jako Sharka, jen tam nedávám žádnou smetanu, kořením bílým pepřem a muškátovým oříškem. holky děláte mi chutě. Polovička ji jí ze slušnosti. On vůbec ryby nerad. Proto peču takovou klobásovou nádivku. S Janou máme k večeři kapra a salát. Manžel salát a klobásovou nádivku a kapra jen opravdu ždibínek aby neurazil.
V poledne máme zelňačku- tu červenou, jen místo klobás tam dávám na kostičky nakrájenou co nejlibovější anglickou slaninu, protože tak ji dělala babička mého muže a on ji tak má rád.
Večer máme rybí polívku a tu vaří moje maminka, mou funkcí je salát a obalování a smažení kaprů. Dělá ji podobně jako Sharka, jen si myslím, že nemixuje. Vždycky říká, že spotřebuje spoustu kastrolků, protože v každém vaří něco a pak to smíchá dohromady.K polívce dělá krutony.
já ji taky někdy Matyldo nemixuju…
Já dělám něco jako gulášovku z vepřového. Ale bez koření, jen s kmínem – myslím, že to vzniklo tak, že někdo u nás doma (babička?) nejedl ryby. Takže tohle je taková rybí polévka bez ryb. Dám dusit maso (taky kopec, sní se jí spousta), extra dám smažit kořenovou zeleninu. Když je maso hotové, dám to dohromady a zaliju horkou vodou nebo vývarem. Plus jíška.
Štědrý den a polévka?
„Doma u maminky“ to bývala bohatá bramboračka. Na másle udělaná „tak akorát“ zásmažka (ani bledá, ani tmavá – doteď ji tak neumím odhadnout), sušené houby, brambory a zelenina, která byla k dostání, zelená petrželka ze záhonu na malé zahrádce u bytovky rašící z kořenů ponechaných v zemi (i zpod sněhu se dala vyhrabat) nebo nať vyrůstající z vrcholového řízku z petrželového kořene. Ten řízek byl vložený do vody do skleněného zavařovacího víčka od „rýhovek“ (víčko od „masovek se použít nedalo, bylo moc ploché). Petrželí samozřejmě listové, kudrnku jsem v té době ani neznala.
Já teď 24.12. polévku nevařívám, ale letos ji snad udělám… při psaní jsem na ni dostala chuť 🙂
MaRi, mamka to tak dělá i dneska, s tou petrželí i s celerem….
Ahoj Dede. No jakou polévku, sekyrkovou přece!!! A celý kbelík, protože jak jsem již řekl pod článkem o pilách a stromečcích, bývá nás tady na Vánoce povícero. Ale to s tou sekyrkovou, je to jen takový náš rodinný vtip. Ta polévka je v podstatě improvizovaná, naučil jsem se ji kdysi na cestách, když jednou byla chuť, leccos jsme měli k dispozici, ale nic, z čeho by se dala uvařit nějaká konkrétní polévka. Tak jsme zaimprovizovali a vznikla báječná polévka, které nyní vařím kbelík jednou do roka na Vánoce, ale vždy!!!! musí vedle sporáku ležet sekyrka a na otázku „kdy už ji tam konečně dáš“ je nezbytné odpovědět v tom smyslu, že to bude příští ingredience. Klidně si o nás řekněte, že s bratrem blbneme z hladu, je to totiž pravda. 😀
Milá DEDE tak Sharka mě předběhla, neboť taliány mají v Globusu. A pak jsem je viděla ve stánku před metropolí Zličín v Praze.
U nás doma se léta jedla rybí vánoční. Skvěla jí dělala moje milovaná babička Marie.
U manžela doma dělali hrachovou. A tak jí u nás doma dělá on. A výborně. Jak on jí umí ochutit. Opeče k ní housku. A nemá to chybu.
Ano a ano. Vánoce jsou za dveřmi.
Dárky mám už zabalené, protože v sobotu je vezeme rodině.
V neděli jdeme za těmi, kteří už bohužel nejsou mezi námi.
Dáme jim věnec na hroby. To je taková tradice.
Dnes a v pondělí vánoční nákup potravin.
V pondělí a úterý jdu ještě do práce. Rodí se a operuje pořád.
V úterý podvečer udělám salát a ozdobím stromeček.
Manžel upeče vánočku.
Vím zní to divně, ale on mě k ní nepustí. Já dělám na Velikonoce mazance, on na Vánoce vánočku. A skvěle.
Míša
Dělám krémovou rybí – uvařím rybí hlavu, vnitřnosti, cibuli,kořenovou zeleninu (nechám zvlášť kousek syrového mlíčí), pak přecedím přes plátýnko, dám máslovou jíšku a nakonec jemně nasekaný kousek syrového mlíčí, vařím už jen pár minut.Na stůl dám misku opečených krutonů.
Přesně – tu dělám taky, akorát to mlíčí vařím zvlášť, ale tvoje verze je lepší (odpadne jeden špinavý hrnek (chuckle) ).
Moje mamka tuto polívku nezahušťuje, ale taťka vždycky tvrdil, že ta moje je mnohem chutnější (nod) .
Milá Fallowo, takhle popsaný je to vysloveně lákavá záležitost! 😛 (olizovací)
jenže co naplat, já bych se asi nepřenesla přes tu hlavu a vnitřnosti!
Taliány má Globus…nemáš cestu přes Pardubice?
Nemám, holt budeme bez taliánů. Ale příště tam možná zaskočím ještě v bezpečném období – čti: dostatečně dlouho před vánočním šílenstvím (wave)
Koukám Dede, že dneska máme polévkové téma na NP i tady…
Tak Vánoční rybí?
Dám vařit hlavy,kosti,hřbety ..odkrojky z ryb, zvlášť vařím mlíčí a jikry a plíce.. do vývaru přidávám cibuli,pár kuliček pepře, nového koření a špetku soli. po uvaření scedím, nechám vychladnout rybí odkrojky abych je mohla čistě obrat.. pak restuju zeleninu na sádle, celer,mrkev,petržel, do zlatova, zahustím opraženou moukou a zaliji vývarem z ryb, po provaření projedu mixérem, potom přidám na kousky obrané rybí maso, rozdrobím část jiker, pokrájím plíce a mlíčí..na vrch sypu až na talíři petrželku zelenou a osmaženou housku. a přidávám lžíci zakysané smetany.
to je ta klasika.
pak mám ještě čistý rybí vývar, do něj oberu maso a zvlášť udělám knedlíčky z mlíčí (stejně jako játrové) a zavařím je…přidám na skus uvařenou kořenovou zeleninu a mám další variantu..
Ovšem , když mám hodně jiker, tak si část uvařených nechám, dám na máslo na pánev a zamíchám s vajíčkama, osolím, opepřím a s čerstvým chlebem je to přímo královská snídaně ….
(*)
Tak takhle ji dělám taky, akorát nepřidávám smetanu a nemixuju. Máme rádi kousky mlíčí a jiker. A maminka, když nebyl jikrnáč, přidávala trochu krupice osmažené na másle (to místo těch jiker) A kořením muškátovým květem a špetkou mletého zázvoru.
Sharko, vlastně podobně jsem dělala v Norsku rybí polívku – je byla z kousku tresky a kousku lososa (chuckle) Z pohledu české nabídky ryb to ovšem vypadá jako těžko uvěřitelnej luxus 🙂
no,v Globusu mají lososový hlavy a odřezky od páteře, tak to k tomu občas přikoupím…nebo si udělám lososovej vývar a zavářím ty knedlíčky z mlíčí ….