Sluníčko se včera ne a ne prodrat mlhou, tak jsme při plánování nedělního výletu vyrazili jen za humna – do Miletína za Erbenem a modlitbičkami:))
Psi se nezřízeně radovali, protože bylo jasné, že se nejede jen do našich lesů, tedy dají se předpokládat nové vzrušující zážitky. A řekněme si upřímně, o spisovatele jim nešlo:)) Zaparkovali jsme na náměstí a vydali se po Erbenově naučné stezce. (http://dserben.miletin.cz/stezka.php)
Když jsme odcházeli z „Popraviště“, vyplašily holky srny hned vedle cesty, v hustém mladém lesíku. Copak Berry udělala jen malé kolečko, ale Ari si střihla skoro desetiminutové opuštění posádky, takže po návratu bylo nutné nějaké to citýrování, aby rozdováděnou psici stačil dohnat její postrádaný mozek.
Jako obvykle jsme se zastavili v Miletínských lázních, u studánky s údajně zázračně léčivou vodou. Byla plná spadaného listí, ale podzimní půvab jí slušel. Psice zajásaly – konečně dobrá voda k pití a hupsly do kamenného bazénku.
Cesta zpátky do Miletína byla ozdobena krásnými výhledy do kraje a slušných chováním obou vlček. Než jsme nasedli do auta, zaběhla jsem se podívat k Erbenom, jestli mají otevřeno – a měli! Takže jsem honem koupila čtyři Miletínské modlitbičky, úchvatně dobré perníčky, které Miletín proslavily, a spolu s Hořickými trubičkami patří k mlsotám charakterizující náš kraj.
(Miletínské modlitbičky: Základem je perníkové těsto, které nejprve šest týdnů zraje. Z něj jsou vykrajovány obdélníčky o rozměrech cca 7 x 5 cm. Na upečené perníčky přijde náplň z pražených vlašských a lískových ořechů a navrch plátek z vaječných bílků a skořice. Hotový výrobek se polije cukrovou polevou a ozdobí půlkou mandle, která symbolizuje právě onen křížek na deskách modlitební knížky.)
Základní fotky jsou u článku, pro zájemce je tu i rajče:))
http://sandvika.rajce.idnes.cz/Dede_-_Miletin_a_Modlitbicky/
Tady je povídání o historii této pochoutky
http://www.miletin.cz/turistik/modlitbicky.htm
A zde je odkaz na video o výrobě modlitbiček:
https://www.youtube.com/watch?v=YSy0ZESxyos
A tak se dneska ptám – jaká mlsota je charakteristická právě pro váš kraj?
to bych chtěla ochutnat dede, jak daleko je miletín od anglie
Hodne:)) Ozvi se, az budes v Cechach! 🙂
no to je těžký, když jsi z Východních Čech a já taky…. Miletín má Modlitbičky, Hořice Trubičky, Štranberk má Uši…no a my máme v Pardubicích PERNÍK..taky moc dobrej, ty nakupuješ u Erbenů, já perník u Jánošů 😛 (slintací) nějak nevím, co má Hradec ani Chrudim…..
Muzu zkusit zjistit Chrudim, mam tam pribuzne (inlove)
Moc bezva písání, mám ráda místní speciality ale zrovna si na žádnou z mého rodiště nevzpomínám ale ja tam letitá cukrárna jednoho z národních buditelů a vzácných rodáků p. Suma a ti dělají moc dobré zákusky.
Teď žiji na mezi Hranickem a Záhořím a tak mám možnost sežrat ty nepřekonatelné frgále a taky moc dobré sýry kravské z farmy v Porubě u Hustopeč nad Bečvou a šikovní včelaři jsou u nás s vyhlášeným medem.
Ari a Bruška na kameni se asi taky modlí neboť mají velmi svaté výrazy. 🙂
No, svate… to bych snad ani nerekla! 😛
A dobrej med… o tom snad taky nekdy napisu, mnam!
Miletínské modlitbičky jsem nikdy nejedla (vůbec neznala) a vypadají velice chutně. Perníčky mám ráda a ořechy miluji v každé sladkosti. Je ten perník měkký? A když se dost rychle nesnědí, take „zvětrají“, tedy ztvrdnou? Pak doporučuji dát do uzavřené nádoby s kouskem jablka – perník po krátké době zase krásně zvláční. Dělám to už léta úspěšně s vánočními perníčky.
Kdysi jsem došla k(pro mě překvapivému)názoru, že „pražskou specialitou“ je karamelový pohár. Kopeček vanilkové zmrzliny, přelitý karamelovou polevou (pak někde dávalí i Griotkou) , posypaný buď oříšky nebo mletou čokoládou a navrch šlehačka. Snad poprvé jsem ho měla jako malá holka v cukrárně ve vrchním patře Domu potravin. Pak se stal natolik populární, že ho prodávali pomalu v každé pražské cukrárně. No a jednou, krátce po revoluci, jsme se vraceli s manželem z Prahy domů do Německa a zastavili jsme se v K. Varech. Zašli tam do cukrárny a já jako samozřejmost objednala „karamel“. A zjistila jsem, že prodavačka vůůbec nevěděla, co mám na mysli a nikdy to nejedla, mohla mi nabídnout jen samotné kopečky zmrzliny. Podobnou zkušenost jsme pak měli později i v Plzni a jiných menších městech. Teď už je asi caramel běžný všude. Tak mám dotaz – vy „mimopražští“ – znali jste karamelový pohár (tedy „karamel“) už ve vašem dětství?
maričko, karamelový pohár registruju od svých 4 let, to jest od roku 1972..já mu jako dítě říkala: kramalovej 😉
Karamel – teda karamelový pohár – jsem milovala. V Praze jsme na něj chodily(my holky 😀 ) k Bergrovi do Vodičkový ulice. A ujížděla jsem na něj ještě při prvním těhotenství. Prima vzpomínka, Maričko díky za ni! (h)
Maricko, ja jsem na nej uplne zapomnela, ale znam, urcite znam – a mam karamel rada… 🙂
Další zkouška: Ty modlitbičky jsou fakt dobré (h) .
Zkouška. Celý den to zkouším a padám do spamů. Pomoc, prosím.
Budu system presvedcovat tak dlouho, ze nejsi spam, az to pochopi! 🙂
Jsi poklad a antispamový archeolog 🙂 .
To jsou věci, ono to prošlo! Díky, Dede. (h)
Eh, omlouvam se za nediakriticke komentare, ale muj pocitac chcipnul, technik prijede az ve stredu a Marek ma na velkem pocitaci norskou klavesnici, ktera mi hodne, ale fakt moc leze na nervy! (tmi)
Nediakritické komentáře zvládám.
Jen občas mě to zmate při řízení auta.
Projíždím obce a na ceduli PRASEK a taky VESTEC.
…
Taky čteš Věštec a Prášek?
😀
Ctu! 😀
Dede, zkus zmáčknout současně tlačítko s voknama (vlevo dole vedle Ctrl) a t, do příkazové řádky napiš: setxkbmap cz qwerty
Pak zmáčkni enter, snad to bude fungovat…
Ivo, ona funguje, ale pod norskymi znaky, protoze Marek ma klavesnici jeste z Norska, kdyz tam chodil do skoly… a ty znaky jsou desny! Ja jsem ochotna odhadovat jen zakladni pismenka… (blush)
Jo takhle, já jsem myslela, že má nastavenou norskou klávesnici softwarově. Mně tak synek mění českou za anglickou a já se pak divím, co to píšu za nesmysly.
nastříhej si samolepící etikety do kuchyně, popiš českými znaky a nalep 😀
V Olomouci, jak jinak – tvaruzky. I kdyz se delaji v Losticich. Mam je fakt moc rada, a nase maminka je ma moc nerada. A tady je dobry tip – v Losticich maji tvaruzkovou cukrarnu. Teda je to spis slane, ale vypada to bajecne. http://www.tvaruzkovacukrarna.cz/
V Jizni Karoline – kdo vi? Asi na prvnim miste barbeque, coz je velmi specificky vyraz, a NENI to flakota na grilu. Alebrz cele prasatko na placato, pomalu (minimalne 12 hodin) pecene na rostu nad drevem, a polevane zalivkou. Omacky jsou krajove. Nase oblibena je ocet s ostrym peprem. A pozor, vysledek neni kysely. Ten cunik nad pomalym ohnem karamelizuje a ta nakysla omacka/zalivka je k tomu naprosto perfektni.
Pokracovani. Nase v soucasne dobe nejoblibenejsi je Scott’s BBQ v Hemingway, SC, coz je opravdy zadel sveta. Ale to maso!!!! http://thescottsbbq.com/ A pak ruzna jidla s krevetama, zejmena chaarlestonska klasika shrimp and grits – kdyz se to spravne pojme, tak je to mana bozska. Grits je v podstate totez, co polenta, jen bych si troufla rict, ze nahrubo mlete grits jsou lepsi nez polenta.
Hanko, koukla jsem na odkaz a vypada to uzasne! Mnam 😛 (to je olizovaci)
Tvarůžkové zákusky jsou naprosto luxusní, pokud mám možnost zajet do Loštic, utratím majlant. Jak jednou ochutnáte, jste ztraceni,prostě božská mana. 🙂
tak na Studené Loučce v Motorestu je mají na jídelním lístku také,dokonce i v lívancích
Na miletínské modlitbičky jsem se moc těšila, když jsme na jaře byli na Pecce, perník ráda, ale nějak se to tehdy nevyvedlo…
Krajových specialit v Praze moc nemáme… leda snad bych mohla pohovořit o českém sachr dortu 🙂 Odjakživa sachr miluju – tu kombinace čokoládového základu a šlehačky. Takže když jsem byla prvně v Rakousku, musela jsem ochutnat konečně pravý sachr.
Tak bohužel. Když prožijete celý život s českým a pak vám dají ten „pravý“, je to zklamání. Není to lepší, je to jiné a není to ono 🙂
Občas slúžim v Želiezovciach,kde rodina Sacherovcov žila apotomkovia slúžiacich u nich naďalej pečú túto tortu a tvrdia,že je to presne TÁ.recept pri sebe nemám,ale toru tortou údajne vytvára kvalitná čokoláda a marhuľový lekvár,ktorý sa robí generácie rovnako.t.j.marhule sa na špeciálnom strojčeku odšťavia,na 1kg šťavy 35 dkg kryšt.cukru,nechá sa rozpustiť a potom sa varí po pol litri za stáleho miešania,až kým sa netvoria po prejdení vareškou cestičky.Takto robím tento lekvár aj ja,strojček má 7O rokov,je to drina,ale je skvostný.
ten patvar toru tortou-je správne túto tortu
Verenko, víš co – on ten „pravej“ sacht samozřejmě JE dobrej, ale prostě to není to, co jsem čekala. Pro mne, která jsem vyrostla na totáčních pražskejch cukrárnách, je ta marmeláda (lekvár, že 🙂 něco hodně podružnýho, abych pravdu řekla, všimla jsem si jí, až když se to v souvislosti s „pravým“ sachem párkrát zdůraznilo. Já dokonce ani nevím jistě, jestli vůbec nějaká v tom totáčním sachtu byla.
Já tam hledám tu čokoládu a HODNĚ
šlehačky. Ten bobeček, co jsem dostala vedle na talířku ve Vídni, mě nepotěšil 😛
Zano, ja z tebe mam radost! Ty jsi pravy opak snoba – milujes svuj sacher a pokud ten pravej chutna jinak, tak mu to neberes, ale preferujes svuj styl (inlove)
Jinak ja mivala radsi harlekyna a parizskej, protoze jsem na dobrej sacher v mnou oblibenych cukrarnach proste nenarazila a tak si nevytvorila navyk. 🙂 Ted se krotim a moc dorty nejim, ale pokud ano, tak musi stat za to a to sacher stoji 😛
Teoreticky by ti mohla chutnat i mánička – dvě laskonky jako výmluva pro hromady normální a pařížský šlehačky ze všech stran obou laskonek (krom té, která leží na talířku).
Asi i prakticky 🙂
A pohádka 😛 . To bychom si mohly dát někde spolu. Tam taky čokoláda drží tvar pařížské šlehačky a dole je čokoládový piškot, aby ta šlehačka neumazala talířek 🙂 .
To beru! Dáme si sachra, pohádku a máničku a budem se olizovat jako jakákoli správná t(T)rojice.
Ještě by se hodilo vymyslet třetí ztrojení, abychom byly stylový…
Děvčata brněnská, kam tam zapadá jedinečná čerstvá čokoládová rakvička plněná a zdobená hromadou pařížské šlehačky od Mamlasů?! 😛 … tedy aspoň dokud je, sachr i pohádka asi budou, touhle rakvičkou si nejsem tak jistá…
Jo zano, kdyz das vedet kam, tak je poslu, jak jsem kdysi slibila 🙂
Dede, díky, ale vzhledem k tomu, že sedím na… židli a sedět ještě nějaký čas budu, snažím se (aspoň trochu) ovládat tyhle pudy. Koupila jsem si dobrou hořkou čokoládu balenou po jednotlivejch kostičkách a zatím to jde. perník je mor, to by dopadlo špatně…
Zano, jaktože krajové speciality v Praze nemáte, co takhle Pražský koláč a Pražská šunka?
My v Brně jsme na tom hůř, opravdu nevím o něčem ryze brněnském, tady to byl takový mišmaš národů a národností, že každá měla něco svého, ale o něčem specifickém fakt nevím, třeba mi děvčátka místní a z okolí pomůžou?
Já osobně si vypomůžu rodištěm mojí máti – pro VM jsou prý typické šulánky, i v kuchařkách se to píše (aspoň v Kuchařce naší vesnice jo). Jsou to vařené válečky z bramborového těsta, sypané buď mákem a cukrem a polité máslem, nebo sypané opečenou strouhankou; jako malá jsem je měla moc ráda, babička byla vynikající kuchařka.
Aido, co je to VM? (Napada me jen Velka Morava:))
A tvym sulankum se tady rika bramborove sisky a jedi se s makem. Ja je rada opekam na masle a pak sypu makem:))
A Prazsky kolac jsem milovala jako mala – kdyz jsem si ho pred lety z nostalgie koupila zase, uz mi nechutnal – te naplne na mne bylo proste moc (blush)
No a dobra sunka je proste dobra (chuckle)
No, Pražská šunka mi přijde spíš jako obchodní název než krajová specialita.
S Pražským koláčem máš teda pravdu, ale ten já nikdy moc nemusela – ani čokoláda ani šlehačka 🙂 , že…
VM – já myslím, že je to ValMez (Valašské Meziříčí) , pokud to není VelMez (Velké Meziříčí)
Velké Meziříčí, už jsem tu (i jidne) o tom několikrát psala. Z Valašska fakt nejsme.
P.S. Pro zajímavost, takhle vypadal ten náš dům ve VM kdysi: http://www.kr-vysocina.cz/kozlov/d-1000570 -dneska byste to nepoznali, v 19. století (a pak na začátku 20.) tam proběhly velmi necitlivé úpravy. Třeba se do nějakého spravování na důchod pustíme, nevím.
…jinde…, překlep, omlouvám se.
hm,presne neviem,ale zo sladkostí to budú určite štrudle-z tahaného tenučkého cesta/pri ťahaní sa musia cez cesto dať prečítať noviny/a bohatou náplňou,presne určenou:mak+višne,tvaroh + hrozienka,orech+ jablká.No a na maďarských dedinách klobásy,gazdovská šunka a neprekonateľne oškvarky-tmave a pružné,chrumkavé.
Verenko, to tahane testo me fascinuje – uz proto, ze bych nebyla schopna ho vyvalet. To musi byt pak dobrota! 😛
Babiččin štrúdl byl taky vytahovanej – myslím, že se do těsta přidával ocet, aby se netrhalo. Ale jistá si nejsem, pomáhala jsem při přípravě naposledy jako desetiletá.
IO-máš pravdu s tým octom,ale naša mama pohŕdala gazdinkami,ktoré si takto pomáhali.Mama verila len na poctivé vymiesenie cesta rukami a robila to dlho-dlho odhadujem to asi 45 minút.Mne je to šuma fuk-nezmiesim ani cesto na slíže a všetko kupujem od šikovnejších a starších báb./a občas vydávam za svoje/
Není nemožný, že babička používala kvůli mně svůj výukovej antiblbej recept, kterej měla pro svoje třídy – všecko se muselo stihnout do 45 minut, co trvala hodina.
Byla jsem malá, pamatuju si jenom střípky informací.
Od té doby jsem s babičkou (ani sama) už štrúdl nedělala (i když babička ho pekla ještě mockrát). Teď mě to může mrzet, ale co s tím nadělám? Jako puberťák jsem měla jiný starosti a pak už bylo pozdě.
Moje babicka a teta Mari delaly tazene strudlove testo. Zacaly na mramorove desce a pak vytahovaly. To bylo jak balet. Nad hlavou, pres cast kuchyne a nejak to balancovaly. Mari rikavala, ze to testo musi byt tak tenke, aby skrz ne bylo videt az do Vidne. (inlove) No, nebylo, ale Sv. Kopecek byl videt. 🙂
mě se to povede každou chvíli, že je mé těsto tak děravé, že vidět až Ještěd a to se s ním ani nepřetahuji (-)
Připojuji se, také u nás je (spíš rodově než krajově) favoritem štrůdl. Vyrábí ho můj tatínek, neboť je třeba značné fyzické síly a máme to s ním tak, jak Zana se sachrem: ostatní jsou taky dobré, ale jiné – my už jsme zvyklí na ten náš… 🙂
Kdo pamatuje Losinku, ochutnal… 🙂
Na tažený závin měla moje babička dobrý fígl – vypracované těsto se rozdělilo na tolik částí, kolik mělo být štrůdlů, na pomoučeném vále se zakrylo rozpáleným hrncem a nechalo odpočinout. Za asi čtvrt hodiny těsto zvláčnělo a dalo se krásně vyválet a poté vytáhnout. Zbylé těsto se nechalo samozřejmě pod tím hrncem, případně se hrnec znovu nahřál.
Jo, když se to umí, je tažený závin brnkačka. Já to bohužel neumím. Ale dobrý je, moc.
Fotky z jedné dávné akce: http://gallery.zahno.name/thumbnails.php?album=130 – těsto dělala dcéra, vytahoval kamarád, já se jen koukala.
tak u nás valašský frgál a slivovica 🙂 frgál miluju a slivovicu piju výjimečně
Frgál je něco úžasnýho. Nikdy jsem nejedla úplně domácí, maximum byl ze skanzenu v Rožnově, ale stejně… :*
Frgale u nas prodavaji na trhu. A ja se jednou ptala: proc to u nas prodavate jako frgal, kdyz je to metynka? (prodavac byl mistni a u nas se presne takovemu kolaci rika metynka) (chuckle) A on pravil, ze oficialne je to recept na frgal, tak je to frgal! Nevadilo me to – dobre je to pod jakymkoliv nazvem 🙂
Frgál je mor! Bývá tu na všech slušných trzích – kdykoli trh obsahuje řemeslníky, obsahuje i frgál. Frgály. Spoustu frgálů. A já tam tak stojím, slintám a lituju, že si nemůžu poručit od každýho druhu jeden. Protože tak velkej žaludek prostě nemám. A protože bych je stejně sežrala naráz a hlasitě praskla! 😀
ano, můj sen je sežrat všechny frgály co v tom stánku majou a pak bídně scípnout tiše v houští 🙂
Obávám se, že jsem se o to párkrát pokusila 😛
„A ten velký zlý pes v tom křoví ještě hekal dalších čtrnáct dní… “
A asi tam nebyl sám. (rolf)
Se picnu z Tebe.Mívám podobné pocity a Pavlovův reflex fungá. Hihihihi !
Bosorky na kameni sú úžasné, hneď by som ich podrbala za uškom 🙂
A krajové špeciality ?
Asi oštiepok, parenica, bryndza, domáca klobása… a domáca pálenka všeho druhu (chuckle) .
Same dobroty, mila Yetti! Asi nejvic z toho mam rada parenicu… (wave)
Ty perníčky vypadají tak ohromně jedle, že bych se za nima hnedka vypravila!
Nemohu si vzpomenout na nějakou význačnější krajskou specialitu Osla. Ale mohu nabídnout jablečný koláč/dezert, který pečou v „salaši“ nad Oslem. Je nemyslitelné, aby návštěvník, když už se jednou na Frogneseteren vyšplhá, tenhle místní recept neochutnal (ehm, je tam také parkoviště). To by jen prokázal, že nemá žádný citový život 🙂 ! Návštěvníci maji asi citu přehršle, prodají jich 40.000 ročně.
Recept je velmi jednoduchý – celý zázrak je upečení lístkového těsta, rozřezání na obdelníky a daných dohromady pevnou jablkovou marmeládou s kouskami jablek. Ta se ochutí pro nás, myslím, nezvyklým kořením do jablek, jako je zázvor a muškát. Ozdobí se šlehačkou a jestli má místní cukrář ještě nějakou tajemnou přísadu, což asi má, tak ta se neprozrazuje. Výsledné dílo je fakt dobré a jako plus se kocháte. Jak dezertokoláčem, tak výhledem na město a okolní lesy. A možná přijde nakouknout i los.
http://brittkasin.blogg.no/1366041116_eplekake_p_frognerset.html
Ten koláč vypadá hodně dobře.
I my jsme si při naší předloňské návštěvě Osla chtěli dát nějakou norskou specialitu. Bohužel restarace jsou již plně globalizované.
Nakonec nám jí uvařil manžel kamarádky. A bylo to moc dobré. Bylo to sobí nebo losí maso s brambory a zelím na smetaně. Vynikající.
Míša
Ano prosim, taky jsem ho jedla 🙂 Ale muj nejlepsi kolac v Norsku byl ten tvuj „vitaci“ Tomu se nic nevyrovnalo (inlove)
Moc krásnou procházku jste měli a ta sladká tečka na konec nemá chybu.
Takže typická mlsnota pro náš region jsou opravdu hodové koláče (jak píše Matylda) – navíc v každé vísce jsou kapánek jiné. Na Vrbici jsou to čtyři druhy – tvarohové buchtičky, ořechové rohlíčky, makoví koníčci a trnkové (povidlové) koláčky s očkem – všechny jsou na dva kousnutí a posypané drobenkou. A moja mamka peče nejlepší z nejlepších (já nepeču, protože su trdlo a nemehlo na ty ruční práce, aj koláče – já totiž neumím to dobručké těsto – a nevím, kdy se ho naučím).
No a pak, je to víno, vínečko – v Modrých horách máme výborný aj červený – to jsou ty tratě obrácené k jihu. No a pálenka ze všeckýho ovoce, co se při cestě najde (:o))) – marhulovica, slivovica, špendlíkovica, hruškovica, vínovica (z vína), sklepovica (ze starých zavařenin (chuckle) ) … doplň, co chceš (rofl) .
Ygo, tady mohu osobne potvrdit, ze vase merunkovice je nesmirne lahodny a povzbuzujici napoj! (inlove)
Ze sladkostí asi hodové koláčky. Droboučké kynuté koláčky nahoře s drobenkou, s různou náplní, základní je tvarohová. Peču je ty čtyři roky, co tady bydlím. A lepším se! Místní stařenky je ale mají prý nepřekonatelné…
Vsak neboj, jednou budes taky starenka a nikdo nebude mit na TVOJE kolace! (chuckle)
Nemůžu říct, že bych v tom viděla útěchu, nedej bože perspektivu… :S
A DEDE bosorky na kameni to je úžasná fotka.
Míša
Pro samotnou Plzeň, kde bydlím, je nejvíce typické pivo.
Pro náš zápodočeský kraj je na Chodsku typický chodský koláč. Ten je výborný a nepřekonatelný.
A pro lázeňský trojúhelník Mariánské Lázně, Karlovy Vary, Františkovy Lázně to jsou lázeňské oplatky.
A víc už si nevzpomínám.
Míša
Taky peknej seznam, mila Miso! A jak se vlastne poznaji chodske kolace od jinych kolacu? (blush) Priznam se, ze ani roky s chodskymi psy me Chodsku nepriblizily…
Milá DEDE tady je recept. Zvláštností je hlavně ta poleva. Ta tomu dává tu pravou a nezaměnitelnou chuť. M.
•25 g čerstvého droždí
•100 g krupicového cukru
•500 g polohrubé mouky
•cca 250 ml vlažného mléka
•125 g másla, rozpuštěného
•1 malé vejce a 1 žloutek + 1 vejce na potření
•špetka soli
•tvarohová, povidlová a maková náplň (viz Náplně)
•hrst loupaných mandlí na ozdobení
NA POLEVU
•300 ml zakysané smetany
•100 ml smetany ke šlehání
•vanilkový cukr a tuzemák podle chuti
slivovica!!
(chuckle)
Jak by ne! (chuckle)
Nevím. Že by tajemné řepánky ?
😀
No tajemne jsou dost na to, aby byly specialitou! (inlove)
Dede,hned po ránu se mi sbíhají sliny.Ale po dobrotě typické pro náš kraj musím zapátrat,přiznám se,že nevím.Posílám drbandu týmu AriBery.
Ariberry dekujou a mavaji packama cisarovne Sissy! (chuckle)