Tak jsem tuhle zapadla do svého oblíbeného obchodu s ovocem a zeleninou a najednou v úžasu koukám, že na pultě mají vystavené čtvrtky nádherně zralého melounu. Cože, už teď??? Vždyť je ještě plná sezóna jahod!
Je fakt, že i cena byla řádně melounová, tak jsem pokušení nepropadla. Ale myšlenky mi mlsně zabloudily do nedaleké budoucnosti, ve které se jistě budou vyskytovat zelené nebo zeleno-zeleně pruhaté koule (šišaté melouny nemám ráda:)) a jejich chladivá růžovo červená dužina s černými semínky. Mňam!
Miluju melouny – tedy teď mluvím o těch klasických vodních, ale mám ráda i ty cukrové. Když jsem byla malá, tak nám je krájeli na měsíčky, což mohla být legrace jíst, ale člověk vždycky skončila zapatlaný. Jako dospělá jsem si je začala z větších dílů vykrajovat a servírovat dužinu na míse, pěkně nakrájenou na velké kostky.
Meloun je typicky letní dobrota, skvělá v horku… i v zimě, tedy pokud jde o mě. V devadesáti procentech případů ho jím jen tak, jen někdy ho doplním čerstvou mátou nebo meduňkou a nějakým dalším ovocem. Kdysi jsem ho kazila i trochou alkoholu:))
A tak se dnes ptám – jak rádi jíte melouny vy? Máte vodní melouny radši kulaté nebo šišaté? Nebo vám je to jedno: Umíte poznat zralý meloun bez toho, abyste ho rozkrojili? Plivete semínka nebo si porce odsemínkováváte? Prostě – těšíte se na melounovou sezónu?
Omlouvám se za mizivou přítomnost, ale Andy už v sobotu brzy ráno odjel a mé dny jsou sice zábavné, ale čas na počítač hledám jen velmi těžko (wasntme)
On se chlapeček staví (potom padá), vzteká se, že mu ještě nejde chodit a opravdu se baví jen při činnostech, kdy já trnu, kde se zase praští, skřípne si prsty (cloumat dveřmi je prý psina největší – už posouvá i ty šoupací:)), něco na sebe stáhne a podobně. (Jako babička bez přítomných rodičů prostě nemám ty nervy, co jsem měla jako rodič:))
Bezpečně zavřenej v postýlce vydrží minimálně a pokud to už vydrží, spěchám dohnat jiné resty, než je počítač. Takže až do konce června to bude na těchto stránkách asi takové, jaké si to uděláte – obávám se (blush)
Vidím, že melounové téma pokračuje, meloun velmi oblíbené ovoce – nejvíce u žen, naše drahé půlky ho moc rády nemají,
jíme ho na jakýkoliv způsob a neřešíme pecky a vůůůůbec já už se tak těším na ten pravý letní meloun!
U nás se mírně ochladilo a já chvátám kam?? No do lesa, přece!!! Než bude opět horko.
dede,propásla jsem melounové orgie,l ale neodolám. mMm vzpomínkyn ze srpna1982.denně jsem chodilůa s naší malinkou Petruškou (narodila se 5.8.82) do zeleniny ve svém i jejím rodném Mostě. DENNĚ JSEM ZAKOUPILA 1 OBROVITÁNSKÝ MELOUN, KTERÝ SE TAM PRODÁVAL CCA SKORO CELÝ SRPEN TOHO ROKU ZA NEUVĚŘITELNOU CENU 1 Kčs ZA KILO!! sKORO CELÝN SRPEN JISWEMK V K PETŘE DO KOČÁRKU UKLÁDALA OSTRÝ VELKÝ NŮŽ A OBYČEJNOU LŽÍCI . CESTA OD TÉ ZELENINY S LEVNÝMI A ŠIŠATÝMI MELOUNY VEDLA PŘES MĚSTSKÝ PARK.KRÁTCE PO ZAKOUPENÍ MELOUNU JSEM SEDLA NA NEJBLIŽŠÍ LAVIČKU, ODKROJILA JSEM NA ŠPICI MELOUNU MENŠÍ ČEPIČKU A DOSLOVA VYŽRALA LŽÍCÍ CELÝ SLADKÝ OBSAH DUŽNINY. DODNES JSEM NA TY LEVNÉ A CELOMĚSÍČNÍ MELOUNOVÉ ORGIE NEDOKÁZALA ZAPOMENOUT.CENA MELOUNŮ OD TÉ DOBY NEUVĚŘITELNĚ VZROSTLA A JÁ UŽ JSEM DIABETIK ZÁVISLÝ NA INJEKCÍCH INZULÍNU, ALE STEJNĚ SI OBČAS TU MELOUNOVOU DOBRŮTKU DÁM. MUSÍM SIC UBRAT VŠECHNY OSTATNÍ, SACHARIDY,ALE NEODOLÁM A VĚTŠINOU SI KOUSEK MELOUNU DOPŘEJU .HLAVNĚ PO VĚTŠÍ FYZICKÉ NÁMAZE NAPŘ. NA ZAHRADĚ. A VĚŘTE NEBO NE, ALE ANI PO CELÉM MĚSÍCI LEVNĚMELOUNOVÝCH ORGIÍ V ROCE 1982 ,SE MI MELOUNY NEPŘEJEDLY A MILUJU JE STÁLE. DOBŘE VYCHLAZENÉ A SEMÍNKA PLIVU. A NEJSEM V TOM SAMA, JELIKOŽ DCERA VĚRKA I VNUČKA ADÉLKA MELOUNY MILUJOU TAKY.MANŽEL TO NECHÁPE, ON MÁ JINÉ PIRORITY V JÍDELNÍČKU A OPETŘE JSOU MELOUNY ŠUMÁK, I KDYŽ VLASTNĚ MATEŘSKÉ MLÍČKO, KTERÉ ODE MNE V TU DOBU SÁLA. MUSELO MÍT JEDINÉ VELICE VÝRAZNĚ MELOUNOVOU PŘÍCHUŤ. DOKÁZALA JSEM BĚHEM V JEDINÉ YCHÁZKY A KAŽDODENNĚ ZDOLAT KLIDNĚ I 8 KLG MELOUNEK NA POSEZENÍ. MŇÁÁÁM.
Melouny, ááách!!! Mám moc ráda melouny. Na ten vodní červený mám intensivní vzpomínku z Brna. Byla jsem tam s tatínkem a on tam cosi vyřizoval a nechtěl mě vláčet sebou. A tak mi před nádražím koupil veliký kus melounu. A já tam seděla, čekala na taťku a cpala se tím melounem. Kupodivu už jsem takový nikdy nejedla, byl jedinečný. Možná to bylo to že mne tam tatínek nechal samotnou, že mi věřil. Bylo mi asi deset, ale cítila jsem se velká a dospělá. Ta dětská představa jak se cítí někdo kdo je dospělý. 😉
Taky na meloun klepu, ale nevím jestli opravdu poznám ten pravý zvuk zralého melounu. Sem přicházejí melouny nedozrálé a tak nevěřím že vyberu zralý. Koupím raději rozkrojený kde to vidím. Ale trochu nedůvěřuji hygieně při rozkrajování.
Ještě jsem letos neochutnala. Ale jsem si naprosto jistá že nebude chutnat jako ten v Brně.
Chichi Velká kočko, tak tobě dospělost chutná po melounu? (wave)
Melouny můžu.Krájím různě a pak žeru a žeru div se z toho nezblázním. :))
Náš Daník melouny miluje,Ája si vezme s ním ale jen proto aby jí něco neuteklo. Chlazený meloun v horkém létě to je to pravé potěšení. Vždycky se děsně pokecám, mám mokrý hrudník a přednosta se diví jak zase neumím ani jíst. :))
Zrovna mám jeden na stole ale potěší nás až zítra,dnes je u nás páteční hospůdka s dobrotami, máme grilovanou krkovičku,grilovanou zeleninu a vínko. Tak krásný zbytek pátku všem a užijte si úplněk.
Milá Jenny, užij si dnes grilovačku s vínkem a zítra meloun – však si to zasloužíš! (sun)
Meloun sním celý, s peckama… téměř i se šlupkou, jím běžně i to bílý, co se u HankyW. nakládá 😀 .
Mám krásnou vzpomínku, jak jsme s kamarádkou byly v létě v Beskydech a odtud jely k nám na chalupu u Liberce. V Liberci jsme vylezly z autobusu (pěkně jetý, představte si někdy v 70. letech spojení Rožnov – Liberec) a zjistily, že prodávají melouny.
To nešlo nechat jen tak. I koupily jsme jeden pěknej, velkej. Jenže chalupa byla… docela daleko a hlavně vysoko. Takže jsme vyjely lanovkou na Ještěd a odtud nesly po hřebeni meloun v ruce (nic jsme na něj neměly a do báglu nešel). Ono to bylo jen pár kilometrů, ale přišly nám dost dlouhý (chuckle) .
Milá zano, to vám věřím, že to bylo dlouhý! Pořádnej meloun se pronese i na pár stech metrech, o kilometrech radši nepřemýšlím (chuckle)
Tu trasu by dneska šel s melounem málokdo. Z Ještěda na Rašovku to je ,, takových nějakých dobrých“ no, pár kiláčků. To jste ho neměly ani v síťovce? (whew)
Kdepak síťovka 😀 . My byly holky podnikavý a dost střelený.
Muselo to stát za to. 😀
Mám podobnou úžasnou vzpomínku na to, jak jsme se kdysi v šerém předrevolučním dávnověku vypravili se skleněnou termoskou na zmrzlinu (termoska prastará, možná ještě předválečná) – do pět kilometrů vzdáleného města a na kolech. Samozřejmě většinou po polňačkách.
Termoska byla dovezena zpět plná a nerozbitá.
Nevím, která část úkolu byla těžší. 😀
Jo, neodolala jsem a dneska jsem si zajela pro meloun. Žlutej s kysanou smetanou. MŇAM.
Melouny jsou skvělé, nakrájené na trojúhelníčky zvládne člověk sníst i vcelku kulturně.
A jak vybírat melouny? Přece takhle, tuhle scénu jsme milovala už jako dítko:
https://www.youtube.com/watch?v=-BTqidplBbI .
Chudák vlk! Takhle bych meloun nevybírala (chuckle) No jo, já vždycky fandila tomu báječně chuligánskému vlkovi, zatímco rádoby dokonalý zajíc mi lezl na nervy 😀
Myslím, že nás bylo víc…. 😀
A teď si představte, že když jsme byli s gymnaziální třídou v Moskvě, tak nás tam protáhli s velkou pýchou metrem, stanici po stanicí. Po nějaké chvíli to začalo být jednotvárné až otravné. To nejlepší si nechali nakonec: stanici, kde se náš průvodce postavil na schodech a pravil: „Eto istoričeskaja stancija metro, potomu što zděs Volk jechal na eskalatore!“ (chuckle)
Jestlipak tam mají ve vitrínce ten lavór?
Člověče, nemají. Ale jinak je ta stanice namalovaná do posledního detailu podle skutečnosti, malíř byl realisticky přesný. 🙂
(rofl) (inlove) Kouzelne.
Presne na túto rozprávku som myslela 🙂 .
A cukrovka sem – cukrovka tam, myslím, že ak človek raz za čas zhreší, nezabije ho to. A na obličky je melón veľmi zdravý 🙂 .
Aj moja mama hovorila, že oni jedávali chlieb s maslom a melónom. Ja som to neskúšala. Jadierka obvykle neriešim, ale ak sa nahromadia, umyjem, usuším a v zime ponúknem sýkorkám.
Také barbarstvo ako vyjedanie melónu odvnútra lyžičkou praktizovali v rodine mojho EX. Kto vyjedal prvý, ten mal tú najsladšiu časť a kto vyjedal posledný mal tú najkyslejšiu pri šupke 🙁 .
U nás sa melón krájal na mesiačiky a každý mal sladkú aj kyslejšiu časť.
Jé, melouny. Ty mám ráda, tyhle kulaté, nachlazené z ledničky, pěkně na kousky nakrájené, v létě není nic lepšího. Pamatuju si, jak jsme jako děti dostávaly ukrojený plátek, studená šťáva nám stékala po rukou, po puse, ale to blaho… Pecky nemusím, ty plivu. Pokud je teda nevyberu předem, ale na to nemám většinou trpělivost. A mám ho ráda nejvíc jen tak, jak je, vyndaný z ledničky a bez jakýchkoliv dalších přísad.
A teď jsem si ještě vzpomněla na Neználka, myslím, že hned v prvním díle bylo, jak se dostali do Slunečního města (?) a tam pěstovali melouny a vysvětlovali jim, jak vybírají ty nesladší a nejčervenější na další pěstování… Melouny, to je pro mě synonymum léta. Ano, teď se dají koupit od jara do podzimu, ale stejně v létě, na sluníčku, pěkně vychlazené jsou nejlepší…
Milá Toro, taky meloun chladím – pokud to jde 🙂 Je to pak náramně dobré!
Chjo, melouny mám ráda, ale bohužel už je nemůžu jíst, mají příliš cukru (jen samá glukóza) ;(
Ivo, tohle mě rozčiluje taky – tolik čerstvé dobroty, samej užitečněj prvek – a výživáři v tom vidí jen ten cukr! (wasntme) A tak se člověk dívá na to množství zrajícího ovoce a měl by vidět jen cukr a nebezpečí z něho plynoucí! Nelíbí se mi to, ráda se ovoce s chutí nacpu, ale jak jednou o tom cukru víš, tak už si to, pokud si musíš hlídat váhu, tak neužiješ (chuckle)
Dede, kdyby to byla jen váha, tak je to pohoda… Bohužel jsem zdědila nesprávné geny a jsem minimálně čtvrtá generace s diagnostikovaným DM2. Není to zatím žádná katastrofa. Holt když něco zdědit, tak jen to nejhorší.
Aha, tak to je fakt otrava, to chápu (inlove) Taky jsem v tomto směru zdědila leccos, bez čeho bych se obešla (blush)
Ivo, při DM2. Nevím který který stravovací systém používáš, ale 300 g zralého vodního melounu obsahuzje cca 20 g sacharidů. Takže pohoda a dá se požít jako svačina při 220 g sacharidů denně. Nebo jako druhá večeře plus chleba s máslem.
Jindřichu, 175g, reálně to držím na 130-150g, takže moc na vyskakování to není. Spočítat si to samozřejmě umím, jen ten kousek melounu je žalostně malý, byla jsem zvyklá meloun dlabat lžicí a těď jen trapný plátek 🙁
Ivo, i když už si inzulín píchám4x denně,přesto si vlétě aspoň jednou týdně kousek melounové dobroty dám.jen ten den musím hodně ubrat všechny přílohy a dost snížit denní příjem sacharidů, a pak to jde.on meloun nejsu jen cukry, ale taky voda,která naspomáhá čistit zaneřáděné ledviny.Kdysi jsem někde četla, že doktoři dokonce doporučovali meloun vodní pro ty, kdo chtěli zhubnout. dnes si myslím, že je to nesmysl, ale stejně kousku melounu neodolám.
V mém dětství se na melouny stávaly dlouhatánské fronty. Když pak měl člověk štěstí a ještě na něj zbylo, nesl ten poklad pyšně domů (a cestou případně odpovídal, kdeže ho koupil). Semínka jsme my děti jedly „jako oříšky“, dospělí vyndavali. Jak píše HankaW, zdejší óbr melouny by se pořádně pronesly, nejvíce se tu prodávají oválné, ale úžasně sladké (tedy když jsou správně vyzrálé). Já meloun miluji, manžel méně – tedy já ho sním na posezení podstatně vice, než on. Meloun rozkrájím take na velké kostky (semínka stale chvíli ujídám, pak vybírám a vyhazuji, když je jich v kostce moc). Dám do velké mísy do lednice. Pak vezmu mísu a „příbory – párátka“, vynesu na zahradu a v chládku se krásně chladíme šťavnatou pochoutkou.
Jen si musím davat pozor, abych meloun nepojídala krátce před odjezdem z domu. Působí na mě totiž véééélmi močopudně.
Výraz „vodní meloun“ slyším poprvé. Tedy v češtině, protože v angl. je to „watermelon“. Asi se drive výraz nepoužíval, jelikož jiné melouny tenkrát nebyly. Těch „cukrových“ se u nás prodává velký výběr (Honeydew, muskmelon, sweet melon, cantaloupe a asi ještě další). Chuťově jsou slaďoučké, ale dužina je jiná a semínka hromadně ve středu. My nejvíce jíme cantaloupe ke snídani. Když jsou nejsladší, tedy téměř přezrálé (srpen, září)jsou neuvěřitlně slaďoučké. Pak ho jíme skoro každý den. Meloun rozkrojím podélně na „lodičky“, ostrým nožem podjedu (odříznu) kůru od masa (ale nechám na kúře). Pak (stále na té šlupce)rozkrájím na menší kostičky a jíme ho jako „předkrm“ (jedna lodička na talíř), kostičky se napichují vidličkou.
Tedy IO (dole)posolit a popepřit, nebo pokecat meloun šlehačkou, tak to jsem nikdy nezkoušel 🙂 Ale lidé mají chute různé, tak proč ne 🙂
K soleni melounu. Hodne cernochu si vodni meloun lehce prisoli. I nekteri starsi clenove Chetovy rodiny Mne to nechutna. Aaale, cantaloupe (ten oranzovy meloun), prisoleny a zality bud sherry nebo marsala vinem neni spatny.
Maričko, tak chutě máme v oblasti melounů úplně stejné – a ty účinky po požítí většího množství melounové dužiny taky (chuckle)
DEDE A HANI,PŘESNĚ STEJNĚ TO DOPADÁ I U MNE. A V TOM SRPNU 1982 JSEM POKAŽDÉ DOBÍHALA DOMŮ S NOHAMA SKORO DO VÁNOČKY ZAMOTANÝMA, ABYCH SE PO MELOUNOVÝCH HODECH V PARKU NEPOČŮRALA. NAŠTĚSTÍ BYL V DOMĚ VELKÝ VÝTAH,A KOČÁR I S DÍTĚTEM SE TAM VEŠEL SNADNO,TAKŽE MOKRO V GATÍCH( VLASTNĚ V PLÍNĚ) MÍVALO JEN NAŠE MIMI.
U nas se melouny pestuji ve velkem mnozstvi a uzrale na poli jsou neuveritelne sladke. Proto nejlepe koupit primo od farmare. A protoze jich je tolik a jsou popularni, tak je hodne odpadu – kury. Tak to tady lidi zavarujou. Je to velmi tradicni jizanska pochoutka. Vysledek je sladko-kyselo-slany a podava se to ne jak tradicni cesky kompot, ale jako priloha ke grilovanym nebo pecenym masum, syrum (cream cheese), krekrum, a tak. Recept se mi nechce davat, protoze jsem to sama nikdy nedelala a jak v kucharkach, tak na internetu jsou znacne variace ve zpusobu (a dobe) pripravy. Kura se musi zbavit te zelene slupky. V podstate, v jednodussi verzi, je to asi tak. Oloupana kura se nakraji na kosticky a necha varit ve vode s hodne octem a cukrem – hodne cukru. Nekdo pridava sul. Dalsi ochuceni se muze lisit. Je dobry tam hodit kus cerstvyho zazvoru, nekdo pridava kus skorice, pripadne i par hrebicku. Videla bych v tom I zrnicka koriandru – neb ma takovou citronovou chut. V nejrychlejsi verzi se kura vari asi 40 minut, pak se vynda, a nalev se vari, az se stane syrupovity. Precedi se a kura se zaleje. Pak bud zavarit nebo soupnout do lednice. Je to trochu jine, ale vubec ne spatne.
Hanko, tak naloženou mel. kůru jsem nikdy nejedla. Ale věřím, že to může být dobré. Můj tatínek nakládal dyni. Možná do kompotu dával i zázvor, protože chutnal jinak, ostřeji, než jen octo-cukerný nálev. Než mi později vytrhli krční mandle, trpěla jsem na hnisavé angýny. To jsem si pak vzala půl litru studeného dýňového kompotu a lžící ho dokázala sníst na posezení, výborně chladil můj rozpálený krk a právě ta ostrost nějak „přebila“ tu protivnou bolest.
Ale, Maricko, vitej do klubu. Taky jsem mela jako ditko jednu hnisavou anginu za druhou, az mi vytrhli ty krcni mandle. Ale bylo to v zime, tak jsem se cpala zmrzlinou, a koketovala s vojakama, protoze mi je brali ve vojenske nemocnici.
ŽENY,HANKO I MARIČKO, JÁ DÝNI NAKLÁDÁM STÁLE, ALE NE JAKO KOMPOT, TEN MY NERADI. DĚLÁM DÝNI PODLE RECEPTU SVÉ KAMARÁDKY A JE TO DÝNĚ PŘÍLOHOVÁ , K MASÍČKU-TEDY SPÍŠE CHUTI SLADKOKYSELÉ, ALE VÝTEČNÉ.ZDRAVÍM VŠECHNY A HLÁSÍM, ŽE I KDYŽ V NAŠÍ ZADELI VESMÍRU ZAS NESPADLA ANI KAPIČKA DEŠTĚ, KRÁSNĚ A PŘÍJEMNĚ SE OCHLADILO.TEPLOMĚR VE STÍNU RÁNO UKAZUJE JEN 20 STUPŃŮ, TAKŽE MIZÍM PRACOVAT NA ZAHRÁDKU.
Tedy Hanko, o nakládané melounové kůře jsem dokonce ani nečetla – a že jsem těch románů z Jihu USA pár přečetla! 🙂
Ale říkám si… proč ne? (wave)
Jako malá jsem měla melouny ráda. Pak jsme se jich jednou strašlivě přež…přepapali na táboře a tábor byl předčasně ukončen pro podezření na úplavici. No byly to jen ty melouny a babička už mi žádný kupovat nechtěla, když to roznáší takové hrozné choroby 😀
Zkouším ho pěstovat a v teplých létech roste. Ale melouny jako plody jsme měli jen jednou. Narostly veliké, ale když jsme je rozkrojili, úplně bílé.
Naházela jsem je do šopy spolu s ostatními dýněmi a vzpomněla si na ně až v listopadu. Byly úžasně červené a sladké. Letos už jsou rostlinky metr dlouhé 🙂
A semínka nevybírám 😀
Ri, vážně došly a nezkazily se? To zní úžasně! (sun)
Žijem v kraji,kde sa melony pestujú/aj ja si vždy pár na zahrade vysadím/Moji známi majú plantaž melonov asi 15 hektárov.Môžem od nich brať z pola,koľko chcem,za podmienky že dva dni sa zúčastňujem zberu melonov /asi 5 žel.vagonov.To je hrozne.Vpredu idú chlapi s mačetami a odsekávajú ich.Za nimi ženy zdvíhajú ich zo zeme a hádžu ďalším.Tie chytajú zhupnú sa,narovnajú a hádžu ďalej,Posledné ich vyhadzujú na vlečky,ktoré pomaly idú po okraju role.Býval to výnosný kšeft-lenže teraz tá globalizácia to pokazila.Lenže chuť našich,budú tak o 3 týždne,sa s týmito nedá ani porovnať.neviem,čo robím so semiačkami,budem sa sledovať,podám správu.A tieto „vodové“ sa u nás volajú turecké.Fakt je,že priamo v Turecku sú najsladšie a najvoňavšie.
Verenko, opravdu 5 vagónů? To je těžce zasloužená dobrota! (blush) A o pěstování zprávu podej – to mě zajímá, byť u nás by asi nedozrály (za normálního léta)
Včera jsme měli letošní první. Pozdní večer, idylka na balkóně. Půlku melounu a rovnou dlabat lžící. Pro mě ideální stav. Meloun beru jako typicky letní pochoutku, v zimě na něj chuť nemám. Semínka moc neřeším, sem tam nějaké schroupnu naprosto bez obav. Na rozdíl od MLP, který je důsledně vyndavá. Jestli ho doma taky strašili slepákem a melounama v břiše se ho musím zeptat 😀
Na co ale nikdy nezapomenu: melouny v Kazachstánu. Jeden z nejsilnějších dojmů z té velmi netradiční dovolené, o které jsem vám tu kdysi i psala. Chuť čerstvého melounu tam, kde vyrostl a dozrál. 😛
Pavčo, na to povídání si vzpomínám! (inlove) To byly zážitky, co?
Jsem barbar. Mám ráda melouny jakékoliv, jím je i se semínky a moc si pochutnávám. Krájím je na malé krychličky, protože jak už stárnu vadí mi to zapatlání. Ale meloun s broskví a meruňkou vedou v ovoci, dokonce i před jahodami.
Alex! Jestli my nejsme tajné sestry!! Meloun jakýkoli (ale nejradši ten klasický vodní), nakrájený na kostky a semínka neřeším … Akorát že u nás doma ho jím jenom já, takže ho nemáme tak často, jak bych potřebovala (rofl)
I když – nad všecko ovoce jsou pro mne maliny – natrhané na sluníčku a přímo z keře do pusy … mlask mlask mlask. Už jsou zralé.
Ano, Ygo, kdyz vidim dobrou malinu, tak mi temer vlhne oko.
Jahody, maliny, třešně… ještě teplé slincem a plné chuti… mňam!
A co takhle lesní jahody a maliny? To je teprve intenzivní chuť!
Ao Alex, taky jsem došla ke krychličkám (chuckle)
Hm, jako dítě jsme je nezřízeně milovala, ale dneska se už takové nadšení nekoná. Nevím proč…A cukrové melouny jsme začala mít ráda až jako dospělá- se sušenou šunkou 🙂
Nebo uzeným lososem (chuckle) Máš pavdu Matyldo, jsou to dobré malouny, ale červený je červený, to je prostě jiná kategorie 😛
ahoj Dede,
je mi jedno,jestli je šišatej nebo kulatej, hlavně, že je vychlazenej a zralej. krájíme si měsíčky a ty na trojuhelníčky, jí se to pak prakticky bez upatlání.
Zralost prej podle poklepu..A proč se tedy říká, že do ženský a do melounu nevidíš ?
V Bulharsku jsem se jako dítě setkala s tím, že nabídli ochutnat,abys věděla co kupuješ…tady jsem byla zvyklá na srpnovou frontu u náklaďáku na pouti na Pumberkách v Chrudimi a vláčení melounu domů. A že se na sídliště U stadionu pronesl…
Semínka-pecičky, jsem polykala i plivala okolo sebe (jako dítě), teď je trošku vyndám, když jich je moc a nebo to neřeším a sním je. Už mne nikdo neděsí zánětem slepýho střeva a ani ne tím, že mi z nich vyrostou v bříšku melouny.
Což byl zápich mého otce a já, kterou večer bříško začalo bolet a pocit,že teda melouny rostou a mě bříško praskne, byl tak silný, že mi volali sanitku. Doktor byl prima chlapík. Když ze mě dostal,že mi v bříšku roste meloun, vytáhnul ze mě, kdo mi tohle nakecal a dal mi nějakej naprosto neškodnej prášek, po kterým ten meloun nevyroste a šel cosi nepěkného říct mému otci,který mi tuhle blbinu řekl, v rámci nějakého výchovného efektu.
A pamatuju se, jak jsme jednou napustili meloun rumem a zavoskovali ho…na vánoce ho otec donesl ze sklepa a načnul…ale už si nevybavuji,jak to vypadalo..jen ,že nikdo neměl odvahu to ochutnat. (chuckle)
Jejda, sharko, vzpoměla jsem si, že kdysi, ač už dospělá a vdaná ženská, jsem se napucla melounem a za chvíli jsem dostala chuť na mléko, tak jsem ho vzala z ledničky….. Do dneška nevím co způsobilo tu hrůzu, která bleskurychle následovala, naštěstí jen do půlnoci (chuckle) . Ale na melouny ani na mléko jsem nezanevřela. Holt blbost se musí zaplatit.
Sharko, to jsou skvělý historky a ten doktor byl třída:))
Jo a na ten rumovej meloun bych si taky netroufla (chuckle)
Poznat zralý meloun? Zeptáš se takto: „Je ten meloun červený?“
prodavač odpoví: „Ne, jenom uvnitř.“
Jinak mám raději jiné druhy, třeba takový ten žlutý, když je pěkně zralý.
Mám ráda i ty ostatní melouny, s cherry rajčátky, šunkou nebo lososem 😛 (to je olizovací:))
Jo, podle prodavačů jsou všechny melouny sladké a zralé (chuckle)
Těším!
Jím ho nakrájený na čtvrtky a pak plátky (nezapatlu se tak moc), semínka nejradši plivu. Jím ho jen tak, nebo posolený a opepřený spolu s krajícem chleba s máslem. Druhá varianta vypadá stejně divně jako chleba se sejrem a marmeládou, ale fakt je chutná.
Zralý… no, klepu na něj. A pak doufám. Ale častěji nekupuju celej, protože bych ho nesnědla.
V plný sezóně ho rozkrojím na asi tak čtvrtkový měsíčky, pocákám ušlehanou šlehačkou a dlabu žličkou. Pak mám děsně nafouknutý bříško a jsem happy.
IO, to je dobrý nápad,meloun s tím pepřem. To jistě zkusím. Já si třeba dávám kostičky jablka anebo cantaloupe do rajčatového salátu. Taky se pepří, solí, kyselí + cibule a ledacos dalšího.
Tak ani šlehačka ani pepř – a ani sůl, jak psala HankaW, by mě v souvislosti s melounem nenapadly:)) Což neznamená, že to není dobré! (chuckle)