BTW: Proč?

cukrárna 1_1To jsme si zase jednou s Markem zaskočili do naší oblíbené cukrárny. Nějak jsme se poslední dobou míjeli a společné posezení nám chybělo. Když jsme se zodpovědně probírali nabídkou lákavých sladkostí, tak jsem najednou zamrkala – já snad špatně vidím, ne?

 

 

Vedle našich oblíbených bombiček bylo něco, co vypadalo jako narovnaný větrník, a byla u toho cedulka: Banánek – rostlinný krém. Cože, tady? Do královédvorské cukrárny Glorie nechodíme jen proto, že jsem tam chodívala už jako maličká holčička, ale hlavně proto, že dělají tzv. poctivé zákusky.

Pokud má někde být máslový krém, je z másla. Pokud tam má být šlehačka, je to prostě našlehaná smetana. Plnotučná! A najednou zákusek s rostlinným krémem. I ptám se s jistou nevírou – proč to popření základních principů?  „Inu, lidi to chtějí,“ zní odpověď.

Zkouším si to rozebrat. Snažím se vařit i jíst zdravě, rostlinné oleje běžně používám, a popravdě většina mého vaření je v zacházení s tuky hodně obezřetná. Jenže… pokud už chci mlsat, a to opravdu cukrárensky naplno mlsat, tak mám ráda zákusky lahodné, plnokrevné, a bez náhražek. (Úplně nejlépe sněhové:)) Nemůžu si pomoct, ale jak v zákuscích, tak ve zmrzlině mi po rostlinných tucích zůstává na jazyku nepříjemná pachuť.

Dalo by se říct, že takový zákusek je teoreticky zdravější a pro některé lidi je v této podobě přístupnější. Jenže… mlsání jaksi není z principu nijak moc zdravé a proto je to mlsání. A proto se mlsá málo a jen někdy. Proto si radši koupím některý z minizákusků, ale poctivě připravených.

Takže mám dojem, že mlsání zákusků takříkajíc „z odtučněného mléka dotučněného rostlinným tukem“ je jen způsob, jak si něco nalhávat. Pokud jsem na tom tak zle, že to roli hraje, tak v takovéto cukrárně nemlsám a jdu cestou skutečně zdravějšího mlsání, nezahrnujícího ani tak krémy a šlehačku, jako třeba sušené ovoce. Ale uznávám, že to je jen můj názor.

Co mě ovšem rozčiluje je fakt, že výrobci ty rostlinné tuky strkají, kam jen mohou. Například zmrzlina prodávaná v supermarketech ve vaničkách, je na západ od našich hranic v naprosté většině případů vyráběná ze smetany, ale u nás je s rostlinným tukem (stejné značky i se stejnými etiketami – kromě vypsaného složení, ověřovali jsme si to v Norsku a v Anglii). A nějak levnější taky není.

Mně to může být jedno, já ji nejím (ale moji kluci ano), ale štve mě to arogantní přesvědčení „oni to na tom východě ještě rádi snědí“, které za tím – snad nesprávně – cítím. Popravdě jediná spolehlivě smetanová zmrzlina, která se dá běžně koupit, je ta ruská 😛

Co si o tom myslíte vy?

 

cukrárna 1

 

Aktualizováno: 17.3.2014 — 22:32

73 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Tak mne na první pohled zaujal název vedlejší mlsoty a to „bombička“, my vždycky říkali „špička“. No nic. Rostlinný krém ať si strčí za klobouk

  2. AAA koložvárska kapusta!!!Odkedy mama nežije som ešte dobrú kol.kapustu nejedla a ani neuvarila.Buď to neviem,alebo mi chýba mamina láskavá ruka a jej rozprávanie.Radšej nebudem spomínať.
    K maslu a rastl tukom.Spomínate na knihu D.sayersovej Vražda potrebuje reklamu?ked lordi Pterovi vysvetluje reklamný profík,že na maslo sa reklama nerobí,lebo veď maslo je maslo! A ako borek zdôrazňoval v svojich mlsotníkoch maslo s adjektívom pravé?A že tie mlsotníky teda boli!!Ozaj,kde je? Chýba mi.Aj miss Betty,aj jeho dobrá žena a aj Wiskey.PS sladké nemusím a štíhla nie som.Niekde asi spolu so súdruhmi z NDR robím chybu.

    1. Já taky nejsem štíhlá- protože miluju sýry všemožné tučnosti, dobré klobásky a dobré víno… no, potom už ti, co baští čokoládu, jedí v podstatě dietně 🙂

    2. Verenko, Yetti, koloszvarskou kapustu miluju. Vim, ze je na ni spousta receptu, ale nakonec jsem se usadila na verzi od George Langa v davno vydane kucharce The Cuisine of Hungary, ktera je naprosto fantasticka, protoze krom receptu je tam spousta povidani autor se tam narodil, byl deportovan s celou rodinou, prezil to a odesel do Ameriky. Zde pro zajimavost na ni odkaz: http://unjustlyunread.tumblr.com/post/11648979046/george-lang-the-cuisine-of-hungary

      Recept mam trochu upraveny, protoze napr. nesezenu tak dobrou uzenou klobasu, aby se podobala te madarske. A cabajka je jeden z mala madarskych vyrobku, ktery jsem nikdy nemela rada. Tak tam davam varene uzene praseci krky, vyrobek to oblibeny mezi cernosskym obyvatelstvem. Mletou papriku mam moc dobrou z pekneho kramku v Olomouci. No nejsem multi kulti holka? A jak vy to delate? A jak vy to delate? Mlete maso, maso na kousicky, davate rejzi nebo ne?

      U tehle jidel je to smutne a paradoxni, ze kdyz se jeden dostane na vrchol svych kucharskych schopnosti, tak uz by to jidlo nemel jist.

    3. Verenko, a aspoň náznak toho domácího receptu by nebyl, nepamatuješ si, jak to maminka dělávala? S masem a/nebo s perkeltem a/nebo s klobáskami a/nebo s rýží? Zelí je snad jediné jasné. Tipla bych si, že tohle bude takový ten recept, který má každá rodina svůj. Dokonce jsem někde vyčetla (asi v tom Gergorovi), že největší rozmařilci do té bohatší verze přidávají navrch kotlety.
      Kdysi jsem dělávala takovou ošizenou a vlastně skoro dietní variantu – byly to vrstvy kysaného zelí a mezi nimi koule z mletého masa ochuceného solí, pepřem a česnekem a z rýže, pak se to celé zalilo rajským protlakem zředěným vodou a zapeklo, určitě tam přišla na tuku zpěněná sladká mletá paprika a podušená cibule, smetana se nedávala, ani klobásky. Já vím, Slovák by to asi nejedl, nebo by taktně poznamenal, že je neuvěřitelné, jak se ta česká kuchyně se malinko podobá slovenské, ale nám to tehdy chutnalo. Nedělala jsem to už hromadu let.

  3. Tuhleten cukrárenský tovar velmi můžu, ale více miluju poctivé buchty honzovky s tvarohem a makový závin s důkladnou porcí máku.

    1. Hm, to ti chválím – ale co to vlastně znamená? (blush) Ten název jsem ještě neslyšela… to Verenka by asi věděla! 🙂

            1. Skleróza je hrozná věc, ta kuchařka Achille Gregora se jmenuje Muž v zástěře, mám ji tady před sebou, schválně jsem si pro ni došla do kuchyně.

  4. Ach jo, Dede, už jenom pohled na těch pár zákusků v záběru u mne způsobuje slinění. Pavlov by měl ohromnou radostm že to funguje stejn ě dobře jako u psa. Sice s Tebou souhlasím, o poctivých šhlehačkách a krémech, ale jsem TAK strašně mlsná a na sladké, že ta fotka …… ale nesmím!!!!!

    1. Alex, já jsem na tom podobně. Vždy jsem měla ráda sladké, ale tak nějak normálně, trochu. Poslední dobou je ta chuť mnohem horší a abych odolala, tak radši doma žádné sladkosti nemám! (wasntme) 🙂

    2. Vidite, a ja jsem sveho casu pekla sladke moc a udajne dobre. Ale nejak postupem casu na to ale vubec nemam chut – ten prerod trval tak dobre 10 let, ovsem stupnujici se. Kdyz je to dulezite, tak pro nekoho neco upecu a ochutnam kousek, abych vedela, ze se to povedlo. Ale tu chut na to moc nema. Joo, tak dobra tlacenka nebo chutny tucny syr, to jsou moje mlsy.

  5. Ja ako diabetička sa musím priznať, že neznášam akékoľvek náhrady cukru. Sorbit, aspartam …, mne to ani jedno nechutí sladko, ale príšerne umelo. Takže buď cukor-přiměřeně, alebo nič.

    A čo sa mlsania a zákuskov týka, pred niekoľkými rokmi ma osud zavial s kamarátkou Marikou do Štúrova, do cukrárne s tureckými majiteľmi. Špecializovali sa hlavne na zmrzlinu, ale mali tam tiež asi 4 druhy zákuskov. Ale panečku, AKÝCH ZÁKUSKOV. Čo sa veľkosti týka – priam monumentálnych a PRAVÝCH. Napr. banánový rez mal navrchu CELÝ MENŠÍ BANÁN poliaty čokoládou !!!
    Nekresťansky sme sa tam prepchali.

    1. Jejej milá Yetti, Turci sladkosti umějí – někdy jsou až moc sladké, ale velmi dobré. V Londýně prodávali baklavu, mnoho druhů. Nejenže ty zákusky vypadaly jako drobná umělecká díla, ale ta chuť! 😛 (to je olizovací)

      Jinak vítej doma – Levica má radost, co? (inlove)

    2. Yetti, z umělých sladidel je asi nejlepší cukren (sukralóza), možná se na Slovensku prodává pod jiným názvem. Je vyroben ze sacharózy, nepadá tak na jazyk jako třeba sacharin nebo aspartam, je opravdu sladký.

  6. Zmrzlina která je plná smetany a prostá stabilizatoru a rostlinných tuku je Hageen Dagcz. Tu s Juniorem můžeme a často mlsame. Jinak dortiky nas míjí , pravé z důvodu přidaných ingrediencí. Takže peču, dneska mufiny napůl pohankova a kokosová mouka s boruvkama ke snídani. Ochutnala jsem půlku a víc nezbylo

    1. Epulko, pokud máš nějaké ověřené muffinové nápady, tak mě zajímají – konečně jsem koupili formu na cupcakes nebo muffiny (ono je to to samé 😛 ) a tak dělám první pokusy. Začala jsem s pomerančovými a byly moc dobré! Tedy poté co jsem asi o třetinu snížila receptem dané množsví cukru – ten první pokus přesně podle receptu vyšel tak sladký, že to ani Marek moc nechtěl 🙂 )

      1. Dede, kdysi dávno na Psu byly recepty mufínový, řekla bych, že od někoho z Austrálie, ale nevím to jistě. Mám je na papíru, jestli nemáš, naskenuju a pošlu. Teda jsou umatlaný a popsaný rukou 🙂
        Skvělý jsou meruňkový a jablečný (lze zpracovat libovolnou padavku). K čokoládovejm jsem se nepropracovala, protože když chci píct něco čokoládovýho, tak prostě z toho vždycky je brownies 🙂

        1. Zkusím googlit a když se to nepovede, budu vděčná za naskenovaný pergamen! 😀 (Tak Marek nazývá upatlané papírky s oblíbenými recepty na pečení:))

  7. Pár let po revoluji propuklo RAMA-šílenství… Pamatujete? „Rama – to je máslíčko!“ řvala televize. V Německu, kde jsem před tím žila byla Rama máslem chudých, tak jsem věděla, že tenhle hnus by mi nepřešel přes práh a že klasické máslo nikdy nic nenahradí. Až před pár lety Ramašílenství skončilo a přesunulo se možná dál na východ 😀

    1. Podle posledních ,,vědeckých“ výzkumů, (kdopak si to asi zaplatil), nejsou škodlivé tuky, včetně živočišných! ,ale cukr! Tohle všechno už tady bylo. Nesmažte na sádle, není to zdravé, smažte na oleji! O rok později: Nesmažte na oleji, teplem se rozkládá a uvolňuje jakési nebezpečné cosi… a t. d. a t. d. Ono je to o tom, že čeho je potřeba se zbavit, stane se ,,zdravějším“ než to ostatní. A zoufalci, kteří konzumují reklamu pak mají hlavu v pejru, co jíst a co ne. 😀

    2. Brr, jeden čas to rádi jedli kluci, byť důvodem nebyla chuť, ale to, že to šlo snadno roztírat a jim se nechtělo se patlat s máslem. Já to většinou řeším jednoduše – máslo používám minimálně. Pod Lučinu ho nepotřebuju a většinu ostatních sýrů klidně jím „na sucho“ 🙂

      1. Jo, Franta je chytlavej na „zdraví prospěšné!, tak nějakej čas u nás tyhle hnusy strašily (… to je máslíčko!). Fuj.
        Když chci tuk, tak si dám máslo. Vím, že se mi okamžitě připlácne někam kolem boků, tak si ho dám málo. Co jinýho na tom řešit…

      2. Ujíždím na dvou dobrotách: 1/ čerstvý a dobrý chleba s DOBRÝM, tedy ne Czech made z Lídlu a spol. máslem, jemně posolený a tentýž s DOBRÝM, (tedy etc.) vepřovým sádlem a syrovou cibulí. A protože mi to chutná, je to dietní a zdravé!

    3. Moje řeč, já jsem to tehdy ochutnal a prohlásil že toto mi nesmí do domu a zůstal dodnes u normálního másla. Přičemž kupuji zásadně české, byť bývá o pár korun dražší než německé, polské či belgické.

      1. Nejen dražší, ale i horší, tedy aspoň to, co se prodává u nás. Dobré máslo po rozehřátí voní. U nás koupené nikdy.

  8. Lidé zbláznění nebezpečím tuků dávají přednost modifikovaným škrobům. Jak jinak udržet výrobek pospolu. A dodat vitamíny protože ty s tím tukem odcházejí ručku v ručce.
    Není zcela pravda, že na západ od hranic je potravina jiná. Vyrábíme privátní značky pro prakticky celou Evropu, tak v našem segmentu vím, co kdo kde požírá. Pravda je, že jsme se nechali zahnat do superhyper jako stádo a ti nám teď diktují, co se bude prodávat a za kolikto budeme nakupovat. Nikoho nepřesvědčíte, že lépe 100 g kvalitního párku s 96% masa než 250g párku za 39,90.

    1. Tohle neřeším. Nakupuji v bývalé NDR, takže v uzeninách je opravdové maso a ještě je to levnější, než ty české sajrajty. A když chci zmrzlinu, mám tam na výběr: buď ze skříně A smetanovou, (ze skutečné smetany), nebo ze skříně B tu samou jogurtovou. Tomu se říká kultura prodeje, u nás to naházejí na jednu hromadu, a zákazníku hledej! Obyčejně to každý vzdá, (v té bedně je dost zima) a vezme první krabici, co mu padne pod ruku. A RAMA? nic takového jsem tam neviděl. Výborné žluťoučké a po ohřátí voňavé máslo za našich 12 Kč, to ano.

      1. Viděl, ale nechtěl jste koupit, tak neviděl. Rostlinné tuky tam přece mají také a také mi nechutnají.

        1. Nevím, opravdu jsem je tam neviděl. Možná se krčí někde pod regály. Ono je to tam o tom, že různé typy téhož zboží jsou srovnané pod sebou; nejdražší nahoře, nejlevnější u podlahy, i když kvalita je vždy stejná, t. j. prvotřídní.

    2. Inko, ty rozdíly v kvalitě pod jednou značkou existují – skutečně jsme si to u těch zmrzlin našli. Kluci by věděli, které to byly, já to nejím, tak jsem ten název zapomněla.

      Hm, co to jsou modifikované škroby? Upravené, pokud dobře rozumím, ale jak? Je to problém? Přiznám se, že jsem potravinářskou chemií zcela nedotčená, ale zajímá mě to…

    3. INKO, MÁM TAKY VZR TEK NY TY HNUSNÝ ŠKROBY, CO JE JSOU VÝROBCI NACPAT SKORO DO VŠEHO. JAKO WARFARIZOVANÁ DIABETIČKA NA INZULÍNU VELICE BEDLIVĚ SLOŽENÍ STUDUJU, NEŽLI NĚCO DO TÉ MLSNÉ HU.. VSTRČÍM. NO, CLOUMÁ MNOU BEZMOCNÝ VZTEK, KDYŽ POOTŘEBUJU TŘEBA ZAKYSANOU SMETANU NEB BÍLÝ JOGURT DO NĚJAKÉ ZÁLIVKY. HOROR NA HORORY. NAŠLA JSEM SI SIC ZAKYSANKU NATURA OD ZOTA, ALE NETUŠÍM, ZDA V NÍ ZAS NEČÍHÁ NĚCO JINÉHO,PRO MNE NEVHODNÉHO. NA TÉ ZAKYSANCE ŠKROBY ANI JINÉ HNUSY NEDEKLARUJU. A MUSELA JSME SE JEN TIŠE USMÍVAT, KDYŽ NAŠE VĚRKA VŮBEC NEVĚDĚLA, ŽE V TÝ ZAKYSANCE, CO DALA MALÉ ASDÉLCE NA SVÁČU, JE SPOUSTA MODIFIK. ŠKROBŮ. NO, ČTU PILNĚ I TA NEJMENŠÍ PÍSMENKA. DO OBCHODU NEVYJDU BEZ ŠIKOVNÉ SKLÁDACÍ LUPY. TOU SE VŠE PŘEČTE LÍP A HLAVNĚ VÍM, CO KUPUJU ČI SPÍŠ NEKUPUJU NIKDY..

      1. Lenko,složení zakysaných smetan se číst určitě vyplatí. Podle posledního testu v D-testu (únor??, asi ano) opravdu nebyl škrob v těch,které ho neměly uvedený ve složení. Ano, většina zakysaných smetan ho má. Meggle ne, a jak píšeš, ZOTT natura taky ne. U nás ho nemá ani Pilos (značka Lidlu, ale tam je třeba to pokaždé číst, občas mění výrobce a pak už to nemusí být pravda).
        Taky jsem hledala, až jsem našla. A pokaždé to raději kontroluji.

  9. Z ruznych duvodu, zejmena velmi vysoky cholesterol, jsem musela omezit jiste tuky. Zkusila jsem par nahrazek, a neeeee. Misto odtucnene zmrzliny si dam sorbet. Kdyz ne dobry tucny syr, tak si dam par hoblinek parmezanu nebo tvrdeho koziho syra, pripadne balkanskeho syra. Odtucnene syry typu emental – to je jak zvejkat podrazku. Hamburger ze sojovych bobu – hnus. Umela nahrazka slaniny – des, bes. A te chemie v tom. Tak si dam tenky platek prsutu. A tak dal. A kdyz jsem hodna, tak si pak dam kousek „toho opravdoveho“.

    1. re: Hamburger ze sojovych bobu – hnus
      Ale třeba takový falafel, který je z cizrny, je moc dobrý. Nehraje si na maso a je svůj. Budu ho muset zas někdy udělat, úplně jsem na něj dostala chuť, mňam.
      Ono to maso každodenně k jídlu vlastně nutné není, i se zeleninou se dá kouzlit. A když maso, tak pořádné, nejlíp z prověřeného zdroje. A polotovary pokud možno vůbec nekupovat, vlastně radši skoro nic hotového nekupovat. Chleba si pečem, moučníky děláme jen domácí (a jen z másla), ovoce a zeleninu kupuju od známých pěstitelů (ještě dlouho nebudeme mít svou, pokud vůbec), mouky a sýry ve Sklizenu, snad jen ta vajíčka u nás v práci, vozí nám co 14 dní čerstvá z mně neznámého chovu (a bohužel trojky), ale jsou dobrá a za dobrou cenu.

      1. „falafel, který je z cizrny, je moc dobrý. Nehraje si na maso a je svůj“. Presne tak, ten je fajn. Ale oni ty sojovy hamburgery jeste ochuti ve vyrobe aby to bylo „jako“. A pak si na to lidi doma naplacaji nejake bbq omacky. Prijde mi to jak kdyz nezkuseny kouzelnik vytahne z klobouku misto kralika h..v …. enono.

      2. S falafelem jsem se ještě nějak nepotkala, ale už jsem si ho vygooglila 🙂 Díky za upozornění, potřebuju rozšířit jídelníček tímto směrem (wave)

        1. Upozornuju, Dede, ze falafel je takovy sussi. Velmi mu prospeje podavat s bilym jogurtem s trochou cesneku a neceho zeleneho.

          1. Jj, přesně tak. Taky se k němu hodí syrová okurka na plátky, na jemné proužky krájené papriky (kapie) a podobné věci.

    2. Hanko, to je rozumný přístup a funguje i při hubnutí. (inlove) Sama si říkám, že mám kliku, že mi většina zeleniny opravdu chutná, protože jinak bych sama se sebou měla asi těžké pořízení (wasntme)

  10. Mlsám slané věci, ale když už dostanu chuť na sladké, chci aby to taky sladké bylo. A to ostatní taky. Máslový krém z másla a ořechy z ořechů … 🙂
    Ta hnusná pachuť, co se lepí po jazyku, podle mých výzkumů nejsou rostlinní tukové, ale modifikované a jiné škroby. Vlastně všecko tohle nastavování není o zdraví (to se nám jenom snažili nakecat, abychom to provinile sež … i tak a na tu hnusnou chuť si zvykli), to všecko je ekonomika výroby. A protože ani tuky bez tuku nějak nedrží pohromadě, šup tam „modifikovaný kukuřičný škrob“. Do párků, do jogurtu, do tvarohu (ať si diabetici trochu užijou matematiky), do majonézy, do salátu … přisolíme, přibarvíme, přivoníme … a máme to v AKCI a ještě se slevou 🙂
    Hádejte, z čeho je šunka s ooobr nápisem: bez lepku 🙂

    1. Raději nebudu, občas mám dojem, že popelnice se místo do spaloven vyvážejí do výroben Czech made lahůdek.

    2. Hihi,no asi z prasete 😀 Ještě jsem totiž neslyšela, že by prase obsahovalo lepek! A nebo se pletu????

      1. Když to nejde slepit lepkem(moukou), slepíme to škrobem, ne? Když podržíte plátek akční šunky proti oknu … ta neprůhledná místa mohou obsahovat maso 😀
        V Makru nelžou. Prodávají kladenku 100%, 80% i 60% 😀

        1. Prase lepek obsahuje – když se nakrmí škrobem a do té doby, než ho stráví. Ata procent v Makru jsou co? Maso, nebo náhražky? 😀

    3. Milá ri, u některých uzenin by mohlo být varování – pozor, výrobek obsahuje i stopy masa! 😀
      Naštěstí uzené maso ani uzeniny doma vlastně nejíme, tak to nemusím řešit… Se sýry je člověk přece jen bezpečnější (hm, když sází na ověřenou kvalitu… a jsme zase u toho) (fubar)

  11. Mlsám minimálně, protože mi zákusky přestaly chutnat. A sladké vůbec nemusím, tak to mám v klidu. Mám ráda zmrzlinu, ale nejvíc mi chutná v Itálii. Místní polárkové dorty s pachutí rostlinného tuku mi nechutnají vůbec a zjišťuju, že mám problém si koupit zmrzku, co mi chutná. Jsme prostě ti z východu, co sežerou všechno, když je na tom ta správná nálepka. Akorát v Lidlu prodávají to, co ve zbytku Evropy, a tak se zvolna dostávají na lepší místa s prodejností, protože leccos opravdu mají v dobré kvalitě (ne že by tam neměli tu a tam šunt, ale nakupovala jsme u nich na dovolených v Itálii a umím si vybrat). Jen v té Itálii měli zeleninu místní, a ne ze Španělska. Obecně dost bojuju s nabídkou v obchodech a vybírám si dost těžko.
    No a pokud jde o rostlinné tuky, odhalím je ve všech pomazánkách a šílím z té plastové chuti v puse. Já místo nich používám pomazánkové máslo, přijde mi stokrát lepší. I když i v těch jsou rozdíly, podle výrobce 🙂

    1. zakysaná smetana
      mléko sušené
      sušená syrovátka
      bramborový škrob
      jedlá sůl (max. 1%
      Tohle je složení pomazánkového másla, takže je to sice lepší volba než klasický kunerol, ale co si budeme povídat, máslo je máslo

        1. Tak to by mě tak zajímalo, v rostlinných potravinách se skoro vůbec nevyznám. Tipuju, že je tam nějak omezeno množství transmastných kyselin a jejich derivátů, ale fakt nevím.

        2. Řekl bych, že nejzdravější bude, ji ani nerozbalovat a zahrát si s ní fotbal až do totálního rozpadu. Hrozí ale riziko, že uniklý obsah vyhubí trávník.

    2. Matyldo, taky mám problém s výběrem v marketech, což řeším tak, že něco kupuju v malých obchodech a jinak chodím hlavně do Tesca, kde jsem se sortimentem, který mě zajímá, už pročetla a chodím na jistotu.
      Jo a šíleně ti závidím, že tě nepřitahuje sladké! (blush)

      1. Já nejraději hořkou čokoládu 85%. 200 g kus za 90 centů, to nemá chybu. A koňakové pralinky, když žaludek někdy stávkuje, taky můžu, ale nikdy ne ráno, jezdím často autem, nebo to mám velmi levné. (po posledním doladění přídavné jednotky 0,85 – 1,05 Kč/km – E 85).

  12. Dede já na to mám stejný názor. Když už mlsat, tak poctivě.

    U nás v Plzni máme vyhlášenou cukrárnu Beruška, kde dělají dobré a poctivé dorty. Já tam objednávám i dort pro vnoučka k narozeninám.

    S tím,že tady máme jinou kvalitu výrobků než směrem na západ, jsem také udělala zkušenost. I když si Coca Colu tady u nás dám tak maximálně 3 x do roka, tak na dovolené v Římě jsem jí dala. A ejhle. Úplně jiná chuť i vůně. Byla výborná. S tou u nás se nedala srovnat.

    To už vůbec nemluvím o zmrzlinovém poháru s výstižným názvem Coppa gelato ve vyhlášených kavárničkách na Piazze Navona. Něco nepopsatelného, to se musí ochutnat.
    Letos až tam v červnu už po třetí pojedeme, hodím dietu daleko předaleko za hlavu a zase si tu Coppu gelata dám.

    Míša z Plzně

    1. Míšo, jen si pochutnej a třeba pro nás tu porci i vyfoť! (inlove) Italové zmrzlinu umějí… i když je fakt, že jediné, čemu já ze zmrzlin opravdu neodolám je citronový sorbet. Mňam!

      1. Dobrou zmrzlinu má v Praze Angelato, krámek vedle spořky v Rytířské. Kopeček se zdá drahej, jenže je Obrovskej!

        1. No jo, Angelato je pro me jeden z tech kramu, pred kterym se ani nepokousim odolavat… Jak jsem zvedava, davam si tam jejich speciality. Takze jsem uz mela zmrzku levandulovou, parmazanovou, kastanovou a minule me nadchli s ryzovou s kardamonem. Vsechny byly fantasticke….

          1. Možná je jen dobře, že tenhle obchod mám daleko (blush).

            Fakt je, že co vyšel na Zvířetníku Renatin recept na domácí zmrzlinu, nemám problém s tím, co smlsnout. Ty s rostlinnými tuky jí nesahají ani po kotníky.

  13. Já si o tom myslím, že miluju ruskou zmrzlinu, chodím si pro mlíko do mlíkomatu (a sama si ho upravuju) a peču se vlastní chleba, protože náhražky mi nedělají dobře. A když mi něco nedělá dobře, ozve se můj přítel Atopický Ekzém a sežere mi kůži na rukách. Nebo se ozve má kamarádka Rodinná Pr…ozadí, zamlaská si a nakyne. A vzápětí po ní se dostane ke slovu její sestra Pálivá Žáha a mladší čtyřnohý bratříček Vlčí Hlad Po Normálním Jídle.
    Z poctivého jídla a nešizených surovin mi nic není, nemám po nich hlad a netloustnu. 🙂

    1. Chichi, ty jsi tedy číslo, Io – čtyřnohého bratříčka Vlčí hlad mívám taky, rád si u mě posedí 😛 Jinak máš pravdu, pos dobrých a jednoduchých potravinách člověk nebývá tak hladový. Jenže ten dobrý chleba je na mě hrozná past – zákusek si umím odepřít, ale dobrej chleba s dobrým máslem… oj, s tím se přestává těžko! (chuckle)

      1. Jsem ukrutně na sladký, konkrétně na čokoládu (řekla bych, že v určitých obdobích je to fakt závislost, prostě nervíčky obaluju).
        Úplně nejlepší je čokoládovej dort se šlehačkou… českej sachr optimálně (pravej rakouskej mi nechutná, je moc hutnej).
        Ale je teda fakt, že opravdu dobrej chleba s máslem (a nebo se sádlem, co?) – tam se fakt nedá přestat. No ale stran toho jsem v Praze poměrně v bezpečí…

      2. Ale jo, holky, dá se přestat. Asi po čtvrt roce denní konzumace normálního nenáhražkovýho chleba se tělo dosytí a pak už ho žere jenom tolik, kolik potřebuje. 🙂
        Pokud samozřejmě není zrovna horkej z trouby vytaženej.
        A tam zas funguje regulace nafouknutím břucha. 😀

        1. Chleba je děsně návyková potravina, zkuste někdy být den bez něj 🙂 . A dobrý chleba o to víc. A s domácím sádlem a škvarky … nebo aspoň s dobrým máslem a švestkami je mňamka nezměrná.

          A jestli mohu ještě něco poznamenat k tématu, tak nejlepší způsob, jak nějaké jídlo nekoupit, je začíst se do složení na obalu potraviny (angel) .

            1. Souhlas.Udělal jsem to několikrát a od posledního případu, (Polský shit v českém pytlíku) už do českých obchodů vůbec nechodím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN