Dnes je moje polévková cesta poněkud křivolaká, protože se hodlám věnovat receptům vymyšleným – tedy spíš odhadnutým na základě toho, co jsem někdy jedla. Miluju tento způsob vaření, a polévky jsou navíc velmi odolné vůči omylům. Pokud není původní myšlenka úplně ta správná, pořád se dá ještě výsledek hodně vylepšit. Takových odhadnutých receptů mám hodně, ale dnes bych se zatoulala k polévkám kukuřičným a dýňovým:))
Ta kukuřičná měla původ v jedné kubánské restauraci, kde jsem se prostě nadchla. Mám ráda kukuřici v jakékoliv podobě, tak jsem začala experimentovat. Šlo o převážně kukuřičný krém, zjemněný smetanou, to byl základ. Jenže pak se otvíraly dveře mnoha dalším pokusům podle hesla – co ladí s kukuřicí a smetanou? Je toho hodně – od obyčejné mrkve, přes můj milovaný celer, až po kousek dýně nebo celer řapíkatý.
Základ je možné udělat s něčím opečeným (cibulkou, pórkem, paprikou…), nebo bez toho. Polévka se koření jemně, do chuti surovin, nakonec se rozmixuje. Obvykle není třeba ji zvlášť zahušťovat. Jak mi říkal číšník v té restauraci, tak je to původem jihoamerická polévka, která se na pobřeží dozdobí na másle nebo oleji opečenými krevetami, ve vnitrozemí do křupava opečenou slaninou.
Dýňové polévky na mě spadly někdy v Norsku, kde jsem s nimi začala prvně experimentovat. Stejně jako u kukuřice existuje nespočet variací a je na kuchařce, její mlsnosti, času, zásobách a jídelním vkusu rodiny, co s dýní udělá. Já se vylepšuju, co jsme zase zpátky doma – mezi sousedy se rozkřiklo, že jím ty dýně, co jim narostly a oni nevědí co s nimi, takže na podzim potřebuju té inspirace co nejvíc. Zatím kromě různých polévek dýni míchám jen do pečení – ke krůtímu, kuřecímu i hovězímu masu je vynikající, zato s chutí čtu další recepty – třeba Matyldin na kandovanou dýni. Jen jsem ještě nějak nenašla odvahu s tím začít.
Inspiraci na naši nejoblíbenější dýňovou polévku jsem našla v jedné indické restauraci a stvořila následující: na oleji nebo na másle opeču cibuli (někdy i s trochou česneku), okořením kurkumou a ještě něčím – podle toho, jestli a jak moc chci mít polévku pálivou. Přidám na kostičky nakrájený celer a opékám, přidám na kostky nakrájenou dýni a ještě opékám – proto to vařím v širším kastrole a ne ve vysokém hrnku.
Zaleju vařící vodou, a nechám pomaličku bublat, občas míchám, dokud všechno nezměkne, chutě se nespojí a polévka nezačne krásně vonět. Zahustím červenou čočkou, kterou nechám skoro rozvařit – míchám, protože teď už je to husté a rádo se to připaluje. Osolím. Ochutnám a případně dochutím.
Rozmixuju a podle toho, jaká byla dýně, jaké jsem použila koření, jaká je fáze měsíce a jestli ji mám doma, přidám nebo nepřidám smetanu:))
Pokud je to jen polévka před jídlem, nechám ji jen tak, pokud se jí samostatně, opeču k tomu pečivo, bagetu nebo chleba. Chleba je možné namazat máslem… to je pak opravdu dobrota!
A tak by mě zajímalo – jaké recepty jste si odhadli nebo vymysleli vy? 🙂
Recepty odhadnuté sú strašne fajn-Jeden som teraz robila,ale neodhadla množstvo čili.Pôvodne sa to volalo azijské kuracie pečienky/játýrka/.A tak sedím a chladím si jazyk studeným čajom.
Aido, napiš, kam Ti to mám poslat, /skalova.maruska@seznam.cz/, já se na soukromé hady nedostanu
Marsko, ty máš pro aidu taky obojí? Mám jak odkopek rebarbory, tak i ten medvědí česnek, co se tu roztahuje pod kopeček a vylézá za plot opuštěného stavení. A rebarbory mám taky dost,což jswem už vysvětlovala v diskuzi až někde dole. přeju všem krásný zbytek neděličky a hlásím, že v Bělé fičí už odvčera jak na Sibiři. Včera trošku napršelo, ale vítr všechnu vláhu zas hravě vysušil,takže je sucho a prašno.
Lenko, obojí nemám, u nás se rebarboře nedaří. Nevím proč. Už jsem ji měla mnohokrát ale nikdy mi nevyrostla. Ale mám známou která ji pěstuje na prodej tak vřycky na koláč dostanu. Víc ji stejně nepotřebuju.
MARSKO, MÁM OBOJÍ, TAKŽE OBOJE AIDĚ POŠLU SAMA. ALE REBARBORA ZATÍM VIDĚT NENÍ. OVŠEM O TOM MEDVĚDÍM ČESNEKU NA TOM POPSANÉM TYPU ZĚMĚ DOST POCHYBUJU. ON MÁ RÁD VELMI VLHKO A TAKY POLOSTÍN AŽ STÍN. A MÁ RÁD HODNĚ KYSELOU A SPÍŠ JÍLOVITOU a dost hutnou a těžkou zeminu.
Dámy, jste hodné, obě dvě, ozvu se. A předem moc děkuju!
No, jsem zvědavá, jestli nám tam něco vůbec poroste. Máme špatnou půdu (hlinito-písčitou, spíš až písčitou a hned tak po půl až třičtrtě metru do hloubky je skála), je to prudší svah otočený na severní stranu, hodně tam fouká. Kdysi na tom kopci prý bývaly vinohrady, ale po takových těch chorobách révy v 19. století majitelé révu vykopali a nasadili angrešt a rybíz, ty tam rostou dobře. My ale žádné nemáme, protože ty naše původní pro změnu někdy před 35 lety vykopala moje máti.;-) Vlastně ani stromy žádné nemáme, jen dva vlašské ořešáky (vloni a předloni vůbec nerodily, rok předtím bylo ořechů hodně) a tu mišpuli, o které občas píšu. Je to prostě spíš zatravněný úhor. Pomalinku se snažíme s tím něco dělat, ale jde to ztuha – třeba teď jsme dva víkendy věnovali ničení skalníku na plánovaném záhoně, hrozná práce. Zatím nás to ale baví. Budem prostě postupovat po kouskách, třeba se to časem nějak vyloupne.
Na podobné půdě roste rebarbora mým rodičům na chalupě. Ale zatím asi ještě neroste, vykoukne až v teplejším počasí.
DEDE, POBLÍVKY VAŘÍM JEN KVŮLI MLP.JÁ JE NEOBLUIBUJU, ALE VAŘIT JE MUSÍM. NEEXPERIMENTUJU VŠAK. JINAK HLÁSÍM, ŽE AŽ DO PONDĚLÍ BUDU JEN NAKUKOVAT A NESTIHNU VÍC NAPSAT A ODPOVĚDĚT ANI AIDĚ.MÁME NA NÁVŠTĚVĚ NAŠI PETRUŠKU, KTERÁ OBÝVÁ BÝVALÝ DĚTSKÝ POKOJ, V NĚMŽ MÁM SVŮJ PC. PÍŠU Z PC SVÉHO JIŘÍHO. KE SVÉMU PC SE PLNĚ DOSTANU AŽ V PONDĚLÍ ODPOLEDNE, KDY DCERA ODJEDE.
No, píšu raději sem, dole už je to značně úzké a nepřehledné, takže kopíruju pro JJ: „No tak legenda je to pěkná, ale obávám se, že oblasti přirozeného výskytu medvědího česneku a medvědů se kapku liší, ale nevím, školy nemám, třeba to bude někdo povolanější vědět.“
Aido, mrkni níž, kde nabízíme já i marska tebou žádané rostlinky. Můj mail v případě domluvy podrobností máš.
Páni, tady je ale zajímavých recptů a nápadů! (inlove) Nebyla jsem u počítače a skoro to všechno minula. Hanko, chowder je nejspíš odrůda té jihoamerické polévky a v tvém podání zní moc dobře – to zkusím 🙂 Kaštan, ta tvoje mrkvovo-pomerančová mě normálně nadchla – zkusím, jak se dostanu k džusu. (wave)
Uz je pozde, tak sem dam kukuricny chowder. Nechtela jsem se navazet do Dede tematu. Vyslo to kdysi na Zviretniku, spolu s dalsimi recepty na kukurici, vcetne pikantniho salatu. Kopiruju cast sveho clanku a neco jsem malounko pozmenila, resp. pridala:
KUKUŘIČNÝ CHOWDER
Chowder je tradiční, velmi hustá, americká polévka, kde jsou ve většině případů všechny přísady vařené v mléce. Hustá je množstvím přísad, ne zahuštěním moukou. Dvě nejznámější verze jsou z mořských škeblí a z kukuřice.
Coby impulzivní kuchař jsem to krapet upravila (to vaření v mléku mi nějak nesedí) a zde rodilým občanům to nicméně velmi chutná. Moje úprava spočívá v tom, že polévka je zahuštěná jíškou a jenom na konec se přidá smetana.
Nad větší mísou odstraníme kukuřičná zrna z čerstvých klasů, abychom zachytili mléko co z toho teče. Na 4 osoby počítám 4 až 6 klasů dle velikosti. Máslovou jíšku v hrnci zalejeme vývarem (slepičí, zeleninový nebo můj oblíbený karpatský) a přidáme na kostičky nakrájené brambory v množství asi poloviny kukuřice, ostrouhané kukuřičné pahýlky (pro více chuti), za chvíli pak kukuřičná zrna i s tou šťávou. Vodu použijeme s rozvahou, neboť si musíme pamatovat, že budeme přidávat smetanu.
Jakmile brambory začnou měknout, vyndáme klasy, přidáme nadrobno nakrájenou zelenou papriku, krátce povaříme, přilejeme smetanu (já dávám tu, co se dává do kávy), znova zahřejeme, přidáme jemně nakrájenou zelenou cibulku a dochutíme soli a bílým pepřem, pripadne trochou cayennskeho pepre.
Podstatou je, že přidané zelené přísady se nevaří dlouho, aby zůstaly opravdu zelené. Tradičně se podává s opraženou anglickou slaninou, osušenou od tuku z pánve a nalámanou na malé kousky přidané přímo do talíře. Může, ale nemusí být.
Poznámka: může se to udělat i ze zmražených kukuřičných zrn. Co se smetany týče, osobně nedoporučuju kyselou. Idea tohoto jídla je, že podtrhne přirozenou sladkost kukuřice, která je kontradiktována zelenou cibulkou, petrželkou a bílým pepřem.
Obměna: můžou se přidat nakonec do talíře drobné nakládané červené kapie. Nerada to dávám ještě do hrnce se vším ostatním, protože celý výtvor se vařením zbarví do růžova, což vypadá krapet divně. A, dodavam dnes, spolu s Dede, ze jsem do clanku zapomnela tehdy pripsat, ze i nejaka ta opecena krevetka by prisla vhod. (inlove)
Milá Hanko,
ta polívka mne okouzlila (clap) . Jelikož ji ale budu vařit nejdříve v sezóně dozrávání kukuřice (ech – asi zase budu muset na polní pych (tmi) ), a vím, že bych ji pak snad ani nenašla, dovolila jsem se ji dát na Hady do Kuchařského koutku – tedy, jestli to nevadí.
V poradku – dekuju. 🙂 Mam radost, kdyz se nekomu me vymysly a recepty libi.
YGA,si fantastická!!/ no jo,moravská devčice a vzdelaná v počítačológii- a to je teda veda!!.Ja tu trapoším s opisovaním Hankinho receptu,spriadam plány na sezonu kukurice/teda či budem pytliačiť a variť z kukurice,ktorú nazývame konská,alebo kupovať od sedliakov tú, ktorú nazývame lahôdková-maďarsky foneticky čemege.Mám obavy, blížiace sa k istote,že je to tá samá.
Jé Verenko, já znám jen čemege papriku, a vůbec jsem nevěděla, že znamená lahůdková Hmm – abych pravdu řekla, už jsem ji hodně roků neviděla, zřejmě se do našich obchodů už nedodává 🙁 . Škoda, ta bývala moc dobrá.
ygo, zkus se poohlídnout nekde na okolních vesnicích, pokud tam je proejna coop. v tom coopu právě lahůdkovou papriku tohoto jména mívají. Není tam stále, ale sehnat se tam občas dá.u nás v naší bělské sámoše se občas vyskytuje taky, i když v poslední době jsem po ní nepátrala.slibuju, že pokud se vykytne, pofrčí balíček, ale předtím si pak musím říci otvou novou adresu. na setkání jak vím nedorazíš, takže by se to sm nad dooudalo i poštou . Slibuju, že hned dnes se mrknu. Petruška před chvílí odjela zpět do Plzně, takže pc má uvolněný,už je víc času a budu se vyskytovat i častěji, pokud nebude lepší a vlídnější počasí pro zahradní práce a setí.
Jo jo, takhle jsem na jedné hogo-fogo akci v bavorské státní kanceláři měla mrkvovo-pomerančovou polívku. Byla fantastická, takže jsem po příjezdu do Prahy hnedle kuchtila. Bylo to děsně jednoduchý, 2 třetiny mrkve na jednu třetinu brambor, to oprásknuté na oleji a zalité pomerančovým džusem, rozmixované. Pak jsem furt dochucovala a duchucovala až jsem na to přišla. Zázvor!!! To je to pravé polévkovké kořání 🙂
Ano, Kastan, nejak vlastni hlavou jsem se dopracovala k velmi podobne polivce. Akorat, ze tam davam neco netucneho vyvaru a pak na konec vymackam pomeranc. A ten zazvor je do tehle jidel vskutku vyborny. Jo, a podobne to jde delat jako dynovou.
Děvčata, ta polívka vypadá moc dobře, akorát že já zázvor nějak nee… myslíte, že je tam nutný, resp. mohl by se třeba něčím nahradit?
Ja myslim, ze bys mohla. Z takovych vzajemne slucitelnych koreni by slo treba trochu muskatoveho kvetu a bily pepr, nebo strouhnout muskatovy orisek. taky pripadne trocha kari, nejakou sladsi smes. Pripadne strouhnout neco pomerancove kury nakonec, to ti to taky ochuti. Anebo, mas-li rada ostrejsi, tak ostrou papricku – s rozvahou, prikorenit muzes, odkorenit uz hur. V zadnem pripade nechces prebit tu chut mrkve.
Díky. Ta pepřová varianta se mi líbí. Vyzkouším!
Mila Hano, napsala si to koreni za me! Nic jineho by me nenapadlo. A ten vyvar – zeleninovy davam do dynovky. I v ni je pomeranc skvely…. neni nad zakladni chute, daj se s nima delat divy.
Jeste me napadla garam masala. Ta do techhle polivek taky dobre pasuje. Ma topak indicky smrnc.
Mas recht. 🙂
Hmmm, indický my rádi 🙂
Odhadovat neumím, ale jednu polévku si skutečně počítám za vymyšlenou (metodou co to máme v lednici )
Je z vepřové kosti (co zbyla od kotlety), hlávky kapusty, sušených hub a brambor. Postup standartní. Cibule, česnek, inkredence 😀 výše vypsané, jíška, sůl a pepř. Hodně.
K mému úžasu si ji dětičky vždy pochvalovaly 😀
S kukuřicí to mám těžké. Oni ji dávají do zeleninových salátů a obloh. Ale to přece není zelenina, nebo jo?
Mi to připadá, jako kdyby mi tam sypali pšenici 😀
Ale proti kukuřičné mouce nic nemám 🙂
Náhodou, vařená pšenice je do salátů nebo jako příloha moc dobrá, tak správně křupe; do polívky jsem ji teda zatím přidat nezkoušela. Z těchhle obilovin je při podobném použití moc dobrý i bezpluchý oves. A kukuřice mi chutná skoro ve všem, i v polívce (třeba typu chowder).
aido, jako obvykle jsme na stejne vlne. (inlove) Mimochodem, co je bezpluchy oves? Nasla jsem si to na obrazku na ceskem netu a prijde mi to jako co se zde prodava coby hulled barley – tedy jisty druh krup, jeste s takovou tmavohnedou slupkou, cili jeste maji ten podlouhly obiloviny tvar – narozdil od tradicnich velkych krup, ktere jsou uz vic dobela a zname je vsichni z jelita.
To je oves, který netvoří takovou tu tvrdou ostrou slupku. U ovsa je obilka schovaná ještě v jedné slupce – pluše.
Aha, dik. Ja mam ted ovesne obdobi. (chuckle) tak nevim, jestli nezacnu brzo hykat.
Já mám taky zrovna ovesné období, třeba ovesnou kaši si dělám obden. Asi málo vitamínu B čičo.
A ten bezpluchý oves opravdu doporučuju, je dobrý. Co jsem tak našla, tak se mu prý anglicky říká naked nebo hulless oat, ale jistě to nevím, v rostlinné terminologii moc silná v kramflecích nejsem.
Ale neříkáte tomu zelenina, že ne ?
😉
Ne.
No jo, ja opravdu potrebuju hodne vitaminu B, zejmena B12. Doporucili doktori v Mayo Clinic na neurologicke problemy s michou a krcnimi nervy. A funguje to perfektne – I kdyz jsem na davkach vyssich nez normal. Ale uplne nevedomky jsem zacala tihnout k potravinam, ktere B obsahuji.
Ono si nakonec samo tělo řekne, co potřebuje, že? Aspoň mám ten pocit.
Jak je teď tepleji, přestala jsem mít chuť na taková ta hutná zimní jídla, která jsme poslední měsíce vařili, a už se těším na opravdové jaro a první jarní zeleninu. Zítra se pokusím propátrat naši zahradu, jestli tam už nebude nějaké to plané „bejlí“ k snědku, snad ano. Onehdy MLP někde splašil medvědí česnek, to byla dobrota. Naštěstí to koupil i s cibulkami, takže nať jsme snědli a cibulky zasadili. Minulý víkend to vypadalo, že se chytly, uvidíme, třeba na tom našem úhoru nakonec porostou, byla bych ráda.
Zapomněla jsem na odkaz, je to tohle: http://en.wikipedia.org/wiki/Allium_ursinum
Medvědí česnek je vynikající a je to veelmi vitální rostlina takřka pevel. Když koukám na trhu na ty ceny za tři cibulky tak žasnu. Kdo by měl zájem o sazeničky tak dodám. Za chvíli, když bude tepleji tak začne vyrážet. I krásně kvete. Dávám ho i do odlehčeného bramborového salátu.
No tak legenda je to pěkná, ale obávám se, že oblasti přirozeného výskytu medvědího česneku a medvědů se kapku liší, ale nevím, školy nemám, třeba to bude někdo povolanější vědět.
AIDO,ODPOVÍDÁM SEM NA DOTAZ OHLEDNĚ REBARBORY. NEJLEPŠÍ JE MNOŽIT REBARBORU ODKOPKEM KOŘENE.MÁM REBARBORU NA ZAHRÁDCE, UŽ NĚKOLIKRÁT JSEM SE DOMNÍVALA , ŽE JSEM JI ZNIČILA, ALE ROSTE TAM VESELE DÁL. MÁM ODKOPEK, MOHU DAROVAT, AŽ REBARBORA VYLEZE. JÁ OSOBNĚ JSEM SE REBARBORY ZBAVOVALA. JE TO HODNĚ ŠKODLIVÁ ROSTLINA PRO LIDI S URIKÉMIÍ A NEMOCNÝMI LEDVINAMI, NENÍ ANI DOBRÁ PRO TY, CO MUSEJÍ BRÁT WARFARIN, COŽ JSOU VŠECHNO MÉ PŘÍPADY.
A JEŠTĚ DŮLEŽITÁ PŘIPOMÍNKA K TOMU MEDVĚDÍMU ČESNEKU. KDO SI TUTO ROSLINU PUSTÍ DO ZAHRADY A JÍ SE TAM ZALÍBÍ, BUDE MÍT VELIKÉ STAROSTI S TÍM, ABY SE MEDVĚDÍHO ČESNEKU VŮBEC NĚKDY V BUDOUCNU ZBAVIL ZCELA. TA MRŠKA DOKÁŽE I VYHUBIT JINÉ ROSTLINY A VIDĚLA JSEM DOKONCE, ŽE MEDVĚDÍ ČESNEK ZADUSIL BRŠLICI.JE TO PŘÍPAD OPUŠTĚNÉHO STAVENÍ, KTERÉ MÁME ASI 100 M OD NAŠEHO PANELÁKU. MEDVĚDÍHO ČESNEKU TAM JE PLNIČKÁ ZAHRADA A FAKT TÝ BRŠLICI VELICE PILNĚ KONKURUJE. A LEZE UŽ I ZAPLOT ZAHRADY. NAŠE VĚRKA MÁ NA ZAHRADĚ POTOK A STÍN POD STROMY JE VELKÝ, TAKŽE TAM SE M.ČESNEKU FAKT DAŘÍ. NEMŮŽE SE HO VŮBEC ZBAVIT A VYRAŠÍ KAŽDOROČNĚ I TAM, KDE O NĚJ NIKDO NESTOJÍ. JE TO VÁŽNĚ ROZPÍNAVÝ PLEVEL. TAKŽE RADĚJI HO NAJÍT NĚKDE V PŘÍRODĚ NEŽ HO PUSTIT DO ZAHRADY.
Z medvědího česneku je výborný špenát – daleko lepší, než z klasického. Naštěstí já ho pěstovat nemusím, mně stačí zajít do Kančí obory (a na Soutoku jsou ho lány).
Jejda holky, medvedi cesnek jsem nikdy neznala.
Hanko, ono se o medvědím česneku trochu víc ví až teprve posledních pár let a vůbec se nedal koupit, předtím ho znali jen ti, u kterých rostl a koupit se dá, ale za dost nehorázné ceny (malý svazek za 25,- korun, to by se ten špenát, jak o něm píše Yga – mimochodem, musí být moc dobrý – hodně prodražil). Prý se z něj dá dělat i něco jako pesto, může se přidávat do velikonoční nádivky, apod, těch receptů se vyrojilo spousta.
Pokud nakoukne Marska – já bych si s dovolením vzala, resp. teda poprosila o ty sazeničky. Ty cibulky, které jsem onehdy zasadila, se sice vesměs chytly, ale ráda bych měla jistotu.
Ještě bych měla jeden dotaz – mám ráda rebarboru, kdysi, když jsem byla malá, jsme ji na zahradě měli, pak se ale nějak ztratila a teď bych ji ráda znova pěstovala. Takže se zeptám jako naprostý laik – jak se rebarbora množí? A něměl byste někdo „množicí materiál“?
Potomek mi dneska říkal, že medvědí česnek se jmenuje podle toho, že se ho medvěd po probuzení pěkně naláduje, aby se dočista vy… řekněme vyprázdnil po té dlouhé zimě. Tak nevím – mystifikoval nebo je to pravda, nevíte?
YGO, DĚLÁVÁM PESTO Z NAŤOVÉ PETRŽELKY , NA SUCHÉ PÁNVI OPRÁSKNUTÝCH SEMEN SLUNEČNIC A SEZAMU, LISTŮ NĚKOLIKA LÍSTKŮ ČERSTVÉ BAZALKY, LÍSTKŮ MEDVĚDÍHO ČESNEKU A NĚKOLIKA STROUŽKŮ OBYČEJNÉHO ČESNĚKU. VŠE VHODÍM DO NOŽOVÉHO MIXÉRU, ROZMIXUJU ,A PAK DODÁM NĚKOLIK LŽIC DOBRÉHO OLEJE( OSOBNĚ DÁVÁM T RADĚJI OLIVOVÝ , BO V LEDNICI DOBŘE ZTUHNE) . MIXOVANOU HMOTU NĚKDY SOLÍM, JINDY NIKOLI.JE TO VÝTEČNÁ MŇAMKA A STAČÍ DÁT PÁR LŽIČEK NA DUŠENOU RÝŽI NEBO VAŘ. TĚSTOVINY, PÁRKRÁT PŘEJET LEPŠÍM TVRDÝM SÝREM PO STRUHADLE A JE BÁJEČNÝ A BLESKOVÝ OBÍDEK .NAŠE PETRA PESTO MILUJE A NAUŠ ČILA HO JÍST I SVOJE SPOLUBYDLÍCÍ. ZA SKLENIČKU MÉHO ANEDÁVNO VÝMĚNOU DOSTALA VÝBORNÝ MERUŇKOVÝ DŽEMÍK. NEMŮŽE SE TUDÍŽ NIKDO DIVIT, ŽE MÁM PETRŽELKU V TRUHLÍCÍCH SPOLU S MAJORÁNKOU A MINIKOPREM STÁLE NA VNIŘNÍM PARAPETU OKNA SVÉ KUCHYNĚ.
Dýňovou polívku jsem objevila relativně nedávno, v Rakousku. Na jídelním lístku měli dvě polívky, ani u jedné jsem netušila, co to bude (ano, měla jsem se učit německy). Byla dýňová, což jsem poznala z toho, že navrch byla opražená dýňová semínka (+doma slovník). Byla moc dobrá, tak jsem se pak začala rozhlížet po inspiraci.
Jinak vařím spíš podle receptů, upravuju si je a doplňuju, ale mám ráda, když mám ten „grunt“ napsaný.
No, kukuřičnou polévku děláme i v prášku, základem je kukuřičný prášek, to je velká mlska. Jinak já bohužel vařím a mimo vánoc i peču od oka, takže nikdy nestvořím stejné. Krémové polévky jsem vyzkoušela ze všeho, z čeho se dají dělat. Mám velké cukání zkusit jednu polévku, kterou vyrábíme suchou – lososový krém s krevetami.
CO JE SUCHÁ POLÍVKA?!! :O
z pytlíku?
spíš DO pytlíku – není Inka odborník přes polotovary?
Přiznávám, že mě krémové polévečky zatím neoslovily – moje nečetné pokusy se zhotovením zmíněných mě ne snad zklamaly, ale ta stejnorodost výsledného produktu nějak nestačila: chyběly mi tam kousky jednotlivých surovin. Asi učiním další pokus – nalákal mě popis od Kaštan.
já podle receptů pouze peču.
To mám staré léty vyzkoušené recepty.
Vařím od oka. A přiznávám já ve vaření neexperimentuju.
Ovšem jiná je můj manžel. Ten experimentuje rád. Od té doby co je v důchodu přes týde vaří. A vaří skvěle.
Míša z Plzně
Recepty používám způsobem „tady se mi líbí začátek a tady konec“ a nakombinuju podle momentální chuti. Ovšem tu kukuřičnou polívku jsem ještě nezkusila. Dýňovou jo a chutnala. Tenhle víkend se chystám na zelný salát s kukuřicí. Myslím, že to bude stačit 🙂
Hmm – já neumím recepty vymýšlet, já se více méně držím osvědčené tradice.
Jenom k té dýni – teď mám na mysli hlavně hokaido (je nádherné oranžová) – je výborná do svíčkové (nebo jiných mas „na divoko“) – zahustí omáčku (není pak potřeba záklechtky a podobně) a hlavně ta barva je jedinečná.
A ještě k té svíčkové omáčce – když se vám pořád zdá taková nedokončená a nedochucená, zkuste do ní přimixovat jednu dvě lžíce meruňkové marmelády – neuvěřitelné, jak pozvedne chuť.
Dýňové polévky jsou mnou a Janou velice oblíbené. Manžel je sní ale bez nadšení. Píšu schválně dýňové polévky, protože většinou dochucuji až v konečné fázi. Osvědčíla se mi z hokaida s čerstvým zázvorem. A samozřejmě se smetanou nikoli zakysankou.