MLSOTNÍK: Kuskus

logo_mlsotníkMám ráda jídla z daleka. Tedy nemusejí to být zrovna grilovaní brouci, ale v takových těch exotických zemích, které máme téměř na dohled, tam mi většinou moc chutná.

 

 

 

A tak jsem si onehdy v naší závodní jídelně dala kuskus se zeleninou. Měla jsem mít rozum! Naše závodka nevaří špatně, pokud si vyberete českou klasiku. Jejich rajská, svíčková nebo ptáčky – to nemá chybu! Včetně toho, že asi tak docela nesplňují kritéria zdravé výživy.

A tak u nás vzniklo pnutí za výrobu chutných odlehčených jídel. Výsledky nejsou moc povzbudivé. Např. ten nešťastný kuskus byl vegetariánský… a kromě masa se v něm nevyskytovala ani sůl nebo koření a ozdoben byl sedmi malými mrkvičkami, šestnácti hrášky a zhruba stejným počtem kukuřičných zrnek (ty jsem zapomněla spočítat). Nic jiného už v něm nebylo.

Bohužel se tenhle trend dá pozorovat leckde – péct koláče jsme zapomněli, creme brullée vychází jako připálený pudink… Přitom se nám nenápadně vkrádá do hlav myšlenka, že ti cizáci vaří teda pěkně hnusně.

A tím se dostávám k jádru pudla, tedy k jídlu, které není místní a které, nejen že mi chutná, ale je taky/hlavně úžasně rychle hotové. Domů ho přinesl synek, který ho letos vařil i v podpalubí plachetnice na Jadranu 🙂

 

 

 

Barevný kuskus (cca pro tři)

 

10-15 Dg kuskusu

do ½ kg masa (krůta, kuře) – množství podle libosti, nejspíš lze i vynechat

provensálské koření, sušený česnek (obojího HODNĚ)

sůl

rozinky (přiměřeně, jídlo je od nich – kdo by to řekl? – sladké. (Dají se i vynechat)

1 velký paprikový lusk (čistě z estetických důvodů se nehodí žlutý)

 

V první fázi přípravy by se hodilo mít čtyři ruce; kdo má doma zotročitelné dítě, může je nyní na chviličku odtrhnout od oblíbené učebnice 🙂

Maso nakrájím a dám osmahnout na troše másla (přijde mi, že je to lepší než na oleji, ale asi záleží na názoru). Zároveň do horké vody nasypu kuskus a uvařím podle návodu na krabičce (MÍCHAT dokud nevsákne vodu, tím je hotovo).

Uvařený kuskus nechám 2 minuty stát.

A už se jen dodělává – přidám asi centimetrový proužek másla, nakrájenou papriku a rozinky, zamíchám. Nakonec přidám hotové maso.

 

 

Jako obměna se prý místo rozinek a papriky dá použít tvrdý a měkký kozí sýr, ale to nemůžu posoudit, kozina mi nevyhovuje.

 

Dobrou chuť přeje

 

Zana

Aktualizováno: 12.9.2013 — 10:07

107 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Na kous-kous u nás nedržíme. Je to hrozně nepraktický tvar těstovin. Převržená krabice způsobí puntíkatou katastrofu v celé kuchyni. Pokud spolupracující šelmy rozmetají kuskus už vařený, získá se tatáž pohroma, navíc v přilnavé úpravě.
    A stejný brajgl lze pořídit levněji s pytlíkem jahel.
    😀
    😛

  2. Tak mne napadlo, při čtení o „kus kusu“, že někdy něco vypadá stejně a vůbec to není to samé !!
    Odvezl jsem po 14 ti dnech hlídání vnoučata do Francie k rodičům.Dělá to 1100 km. Pak naprosto vyčerpán jsem už bez vnoučat sjel ještě 900 km k moři, odpočinout si na týden. Na pláži jsem pozoroval dědečky a babičky, s vnoučaty jak se trápí , já si četl noviny a luštil křížovky.
    O tom jsem ale vlastně nechtěl psát.
    Rozbily se mi tam hodinky. Kupuji si vždy laciné, protože na ně v garáži buď šlápnu, nebo je namočím do betonu.Ale, bez hodinek jsem nechtěl být. Na promenádě u moře jsem si večer na trhu koupil hodinky za 4 eura !! – s pružným kovovým páskem, jasně čitelné číslice a velká vteřinová ručička. Cigarety prosím, které kouřím ( pokud si nedovezu zásobu od nás, což se nestalo ) stojí 6.30 euro krabička.

    Od moře jsem odjel za dcerou do Paříže. Protože, jsem tam často, tak většinou navštěvuji místa tak nějak méně turistická. (kdybych na to měl, mohl bych napsat „mini rozhledník“).
    No a najednou, jsem si uvědomil,že jsem vlastně už dlouho nebyl u Vítězného oblouku.
    Metrem jsem dojel na place de Concorde, a šlapal nahoru k Vítěznému oblouku, po Elysejských polích. U jednoho luxusního obchodu s hodinkama jsem se zastavil. Nejlevnější tam byly za 2300 euro. A přesně takové (vzhledově), jako jsem měl ty na ruce. Vstoupil jsem do obchodu a v zápětí zase vyšel. Před výlohou stála skupinka turistů, nevím odkud.
    Potáhnul jsem ten pružný pásek, podíval se na ciferník a pak ledabyle pokrčil rameny.
    Jako: co člověk může za těch pár šupů chtít?!
    No to já jen tak,že jsem pořád stejnej a stáří, které vyžaduje důstojnost, nějak nemá šanci !!
    Dobrou noc !!

    1. „(kdybych na to měl, mohl bych napsat „mini rozhledník“)“. Ale WWW, myslim, ze ti malokdo uveri, ze bys na to nemel. Opak jest pravdou a rozhledniky z ruky mistra by fakt staly za to.

    2. Také moc prosím o ten „nedůstojný“ rozhledník, milý www.
      Tak ráda bych se prošla po Paříži! A s Tebou mi to bude obzvlášť příjemné. (nod)

      A s těmi hodinkami? Je báječné vědět, že jsi stále stejný. (chuckle)

    3. Mily www, rozhlednik z tveho pera je, nebojim se rici, skoro povinnosti. Protoze ja napriklad se chci do Parize urcite vratiti, ale nase posledni (prvni) navsteva dopadla dost tristne.
      Nejdriv nas cestou z letiste okradl taxikar (platili jsme 100eur), pak jsme meli knizniho pruvodce, ktery nas honil po samych pametihodnostech narvanych turisty ( zvladli jsme jen eiffelovku) , pak jsme nekde snedli asi spatnejntatarak , takze prujem jak blazen, do toho dest. No, kam jsem se chtela dostat- takovy pruvodce odhalujici tva oblibena zakouti parize, oblibena bistra s tradicnim jidle ( jezisiiii ten kohout na vine s testovinami z gevrey chambertain), dobrym vinem a sampanskym ( pruvodce nas poslal do champain baru, kde sklenicka stala 30-50€) . Proste ty bys byl urcite schopen napsat pruvodce tak, abych si pariz oblibila……takze snazne prosim!!!

  3. S kuskusem mě pojí jedna rozkošná historka:
    dělala jsem arabské jídlo z jehněčího masa v tažinu asi pro 15 lidí na chalupě. Tažin tak velký nemám, tak jsem improvizovala nad kotlíkem s touto specialitou, která bublala na trojnožce nad ohněm a vrcholem měla být příloha – kuskus.
    Na cedník jsem nasypala onu surovinu, umístila na speciální roštík nad bublající kotlík a opět přiklopila, aby párou kuskus nabobtnal. Jenže jsem nezvládla množství, takže značně nabobtnalý kuskus převrátil ten cedník dovnitř a vše se mi smíchalo. Protože kuskusu bylo opravdu moc, vznikla jakási tuhá hmota, kterou jsem následně vyklopila na kuchyňský vál a krájela nožem jako bábovku. Najedlo by se snad dalších 20 lidí, ale bylo to překvapivě vynikající. Akorát jsme si na to kápli omáčku, kterou jsem připravila z česneku, olivového oleje, cibule, feferonek, paprik a rajčat – lehce oprásknuté ve voku a pak rozmixované dohladka. S tím to bylo opravdu skvělé, i když mé představy o podávání byly naprosto odlišné.

      1. No, to je zajímavý. A já když zaimprovizuju, tak si někteří ťukají na čelo. Nebo mě chce sebrat příslušník říční policie. A to mám občas skvělé výsledky. Svět není spravedlivej 😀 .

  4. My kus kus rádi. Tedy já a děti. Děláme ho většinou jen jako rychlovku se zeleninou a olivovým olejem (děti ho milujou, dokonce Rysíka jde přesvědčit, že sní jídlo, které nechce, když mu ho polijete olivovým olejem). MLP to sní, ale nejásá (a olivový olej odmítá uplně). Recept vyzkouším, momentálně jsem se zapletla s několikráte zmiňovanými semaforky a tohle by jim nemuselo vadit, je v tom maso i zelenina a trochu toho obilí to taky snese.

    1. Vítej v klubu, milá Karakal 🙂 Taky jsem ho přijala za součást jídelníčku po potykání se „semtamfóry“ 😀

      1. Já mám se semaforkama jednu potíž. Vytrvale mi tvrdí, že jím málo bílkovin (a většinou i tuku) a já už fakt nevím, čím se mám cpát, abych příjem bílkovin zvýšila. A to nemluvím o dnech, kdy si udělám bezmasý oběd, to nemám šanci, pokud to tedy nebyla čočka. Ale myslím, že by to mohlo fungovat i tak, docela jsem změnila náhled na jídelníček. Mně se na semaforkách líbí, že mi nezakážou koláč, jen mi to po tom kousku koláče spočítaj a já vím, že ho prostě musím do večera nějak rozumně vyvážit.

        1. Ano. Žádný teror. Máš chuť na zmrzku, nebo čokoládu, tak si to odvaž, zanes složení do „tamagočiho vlastních potravin“ a pak si to vybalancuj okurkou a tvarohovou budapešťskou. Tus i taky dělám sama, abych věděla, za kolik je toho joulů 😉

          1. Tvoje tvarohová Budapešť je úplně super a žila jsem na ní celý léto! (h)
            Zato Zanin kuskus jsem ještě nejedla a než to risknu, zas ho prvně ochutnám od někoho, kdo to už umí.

        2. Jako dobrý zdroj bílkovin se jeví sýr cottage, rybí filé, vepřová šunka (80%tní), 30% eidam, libová vepřová kýta…S tuky – holt se občas musí nalít olej na zeleninu nebo brambory. Pokud nejde najít nějakou potravinu, dobré jsou i kaloricketabulky.cz a pak přepsat jako vlastní potraviny.

            1. Rputí, mě to členství v klubu až tak moc netěší, ale když potřebuješ shodit X moc kilo, diagnostikují ti MS, tak ti nic jiného nezbývá.

              1. Je ještě jedna možnost. Jít na MR páteře, nechat si opravit pochroumané plotýnky a hubnout pohodlně bez ohledu na to, co a kolik sním. A jako bonus zmizení řady potíží, dříve řešených (dočasně a neůspěšně), polykáním ibalginu a podobných svinstev. A když si chci pochutnat, jdu k číňanům. Kuřecí polévka s bambusem a houbami je moje oblíbené jídlo, navíc dietní, čili zdravé, neb jde o vývar s kousky kuřete, hub a zeleniny. A taková voňavá křehká kachna, kterou můžu i bez přílohy také nemá chybu. Výborné masíčko, prakticky bez tuku, hezky nakrájené na plátky, takže žádný souboj s mastnými kostmi, navíc přiměřené ceny a zajímavé prostředí.

                1. Kromě toho, že je to naprostá blbost, byste si to mohl nechat patentovat: Léčba nadváhy a projevů metabolického syndromu pomocí MR páteře.

                  1. Na spoustu nadváh napravení toho co člověku brání se hýbat a následná zvýšená dávka pohybu funguje. I bez patentu.
                    Jen nevím jaká operace by odstranila lenost, což je to jediné co způsobuje valnou většinu nadváh, přinejmenším u mladších ročníků.

  5. Já ti vám nevím … potom co jsem pomáhal uklízet (mimo jiné) kuskus co zůstal udělaný, teplý a přikrytý alobalem po skončení maratonu, odjezdu dobrovolníkú a absolutním odpadnutí již několik dní nespících pořadatelů, o něco víc jak den pěkně v teple …

  6. U nás jíme kuskus asi tak 1/2 roku jako přílohu, aby nebyla nuda. Zatím jsme moc neexperimentovali, nejvíc se nám osvědčil postup mojí maminky.
    Na oleji obšlehnout na hodně drobno nakrájenou cibulku a trošku slaniny a když je to tak akorát, hodit na to kuskus, zalít vřelou vodou, osolit, lehce zamíchnat, přiklopit a odstavit. Od té slaniny a cibulky to dostane dobrý šmak – ocení zejména pánové. A hodí se to taky skoro ke všemu…

    Pokud jde o Blaňuli od Petry, tak já si nemůžu stěžovat. Nejdřív se nechala pohladit a osahávat, pak jsme jí položily na stůl, otočily na záda a dělaly sono vyšetření bříška. Potom jsem jí píchala do jedné a druhé boule a brala vzorky. Celou dobu ležela, ani se nehnula. No a když jsem stříhala drápky, tak holt trpělivost došla a trošku mě varovala, že si nenechá tak úplně dělat na hlavu. Ale byla opravdu decentní, jen mě tak štípla do ruky, ani modřina se mi tam neudělala. Na to, jak krátce jí Petra má a že nikdo neví, kdo s ní jak zacházel, je to naprosto zlatá a oddaná psí babka. Jo a nejvíc mě dostalo, že je míň šedivá než Ešus! 😀

    1. Á, vida, tak jsem odhadovala správně, že cibulkou se slaninou se nic nepokazí 🙂 . Dík za ujištění!

      Škoda, že se nezastavíš častěji! (wave)

      1. jojo – dlabe na nás (chuckle) Kdybych jí občas nezkoukla stránky, tak ani nevím, kolik má její „štěnísek“ (děsně to utíká) krásných dítek. A že Lucka je tak zasloužilá „babička“ spousty krásných kavalírů.

        A Louk, ťuk, ťuk, ťuk – snad to nezakřiknu, ale musím to napsat – Beta se po dovolené vrátila jak vyměněná. Chodí suveréně po dlažbě, takže opět sdílí s Pepou jeho pracovnu a se mnou kuchyň, opět používá „sedačkový“ pelíšek v obýváku (raději teď lehala na dece na koberci)… prostě má úžasné dny. Teď jen aby ten sychravý podzim přišel co nejdéle, neboť bojím se bojím, ale se zimou přijdou zase obtíže

        1. Držím Betce a sobě palce, aby plískanice a zima přišly co nejpozději a 3 neděle mrazu a sněhu tak po 20.12. Pak už může zase přijít třeskuté jaro. 😉 To nám s Betkou určitě bude vyhovovat. (dance)

        2. Zkrátka až začnou plískanice, vyrazíte zase do teplých krajin (chuckle) .

          Xerxová, užijte si to! (inlove) Teď už je každý den, kdy se Betka dobře pohybuje dárkem…

  7. Bezva diskuze, bezva nápady: nakouknu ještě večer nebo později, tohle se vždycky hodí 🙂 Někdy zkusím kuskus nasladko – to zní zajímavě.
    Já kuskus občas dělám právě proto, že je to superrychlovka. Buď jen se zeleninou a kořením, nebo někdy přidám krabí tyčky (já vím, nemá to moc společného ani s rybou, natož s krabem, obecně se snažím si jídlo dost vybírat a nejíst třeba „párky bez masa“, ale tohle nám v kombinaci s tím kuskusem a nějakou „čínskou“ zeleninou docela chutná).
    Moje tchýňová, paní učitelka, má taky kuskus zcela znechucený ze školní jídelny a nechce o něm ani slyšet – tak třeba vyzkouším nějaký lepší recept než ten můj „krabí“ a když se povede, zkusím jí změnit názor 😀

    1. Díky, Alex! Jojo, na Vysočině je krásně. A je prima, že si ji Laďka může užívat na chaloupce, společně s chlupatci.

  8. Zano, díky za načutnutí! Kupodivu mě ani kuskusová varianta závodní jídelny (což bude zjevně jak přes kopírák) příliš neodradila, jen jsem se furt k experimentování nemohla dostat. Tohle vypadá velmi jedle a přitom jednoduše, tj. pro mne ideálně 😀 , tak vypustím hrozinky a moc ráda vyzkouším 🙂 .

    1. Louk, stačí jenom zalít vřelou vodou a čekat, až to nasákne. U nás prodávají dva velikostní druhy kuskusu, tak podle tloušťky kuliček.

    2. Zkus. Synek tvrdil, že ho v tom Chorvatsku vařil za bouřky (žádná jachta, patnáctimetrová loďka a bylo jich tam jedenáct 😀 ). To je slušný doporučení, ne?

      1. O tom žádná! Po takovém doporučení bych už těžko hledala nějakou výmluvu 😀 .

        Je prima, že synek je praktický muž do nepohody! (inlove)

  9. jo, když neseženete kuskus,kupte klidně bulgur…. úprava je stejná 😀 já ho házím i do vývaru,když nemám doma nudle…..a nikdy to nevadilo….

      1. No, a protože je to vlastně ta těstovina, je lepší ji aspoň trochu povařit nebo napařit, když kvůli ničemu jinému, tak proto, že pak tolik ehm… nenadýmá.
        Tady je návod na přípravu základního kuskusu od jedné paní, Slovenky, která se provdala do Jordánska, tak snad trochu tuší, jak na věc: http://www.labuznik.cz/recept/couscouskuskuspriprava/

      2. Tos mi připomněla, když kdysi dávno přivezl tchán z cest cous cous, vařil ho v sítku v hrnci nad párou. Příprava byla mnohem složitější, než jsou dnešní návody na krabičkách. 😉

    1. Jo, bulgur, ten už jsem párkrát jedla, ale nikdy nevařila. Měla jsem ho s nějakou hustou omáčkou, docela zajímavý to bylo (a tudíž jsem nemyslela, že by se dal zpracovat jako kuskus).

      1. Bulghur je vyborny do stredomorskeho/blizkovychodniho salatu tabuli. Bulgur sparit, a zatim co chladne, nakrajet na drobne kosticky odsemenenou vymackanou okurku, rajcata bez toho tekuteho vnitrku – jen duzinu, pripadne drobne nakrajenou cervenou cibuli, ale ne prilis, a strasne moc zelene petrzelky, jemne usekane. Zakapnout olivovym olejem a podle chuti citronovou stavou – spis vic. Nekdo do toho taky dava cerstvou matu, ale v tomhle to ja osobne nemusim.

  10. Milá Zano !
    Asi tě zklamu. Právě jsem se vrátil z Francie a mé poslední jídlo před odjezdem byl právě ten Cous Cous.
    To jídlo mám rád a pravidelně jsem si ho ve Francii dával a někdy i uvařil. Nikdy se mi ale tak nepovedl, jako Arabům.
    S tím co jsi popsala to ovšem má málo společného.
    Jinak : stačí zalít vařící osolenou vodou( až se nahoře uděla „loužička“), s trochou oleje, v misce zakrýt a nechat vsáknout. Teprve potom načechrat.

    1. Naopak, udělal jsi mi radost, že jsi nakouknul. A souhlasím, nejlepší určitě dělají Arabové.

    2. Ano, mily WWW, mas pravdu v tom smyslu, ze ti ze severni Afriky k tomu kuskusu umi krasne vonave aromaticke omacky, pomalu varene. Myslim, ze koreni predem oprazi, tak ziskaji vic aroma. Uplne jsem si smakovala pred par lety v jedne marocke restauraci, bylo to ostro sladke, vonave, velmi nadherna kombinace s rajcaty.

      1. Tohle sice není z Maroka, ale z Tunisku, nicméně to vypadá pěkně: http://www.labuznik.cz/recept/cous-cous-al-mohamed-el-amine-bey-cous-cous-kralu/ – ale už je to dost pracné. Obecně se opravdu v severní Africe, v Maghrebu nebo třeba v Izraeli případně ve Francii používá kus kus jinak než u nás, základ je zelenina, omáčky, koření (třeba ras-el-hanut).
        Ty rychlovky jsou kolikrát dobré, to neříkám, ale domorodci by to asi nepoznali.

  11. Kuskus vůbec nevařím, prostě ho zaleju vařící vodou, aby byl pod vodou, a pak jen počkám, až se to vsákne. Takhle se dá vařit i v práci. A v krabičce se dá přinést i „to dobré“ do kuskusu, třeba nadrobno nakrájené žampiony, oprásknuté na kousku oleje, pro chuť se stroužkem česneku vcelku, může být s trochou anglické slaniny nebo drobnými kousky krůtího (jiného) masa, kouskem papriky apod. Tohle na pánvi ochutím třeba vegetou bez glutamátů, zakápnu třeba sojovkou a vyrobím maličko šťávy. Šup s tím do krabičky a v práci smíchat s horkým kuskusem a člověk má skoro teplé jídlo hned.
    Děkuju za další inspiraci, milá Zano. (h)
    Přeju všem krásný den! (h)

  12. Zani, tohle je vaření podle mého gusta. Kuskus nevyžaduje dlouhé hodiny hýčkání na plotně 🙂 Zastávám názor, že doba výroby by se měla aspoň přiblížit době konzumace. 😉
    A potkala jsem nádhernou zprávu:
    Miroslav Bobek píše:
    Kolegům z Cabárcena se dlouho nedařilo odebrat vhodný vzorek, který by umožnil analýzou DNA potvrdit pohlaví Mojina mláděte. Teď už to není potřeba. Mojino mládě a Kijivino a Richardovo vnouče je bezpochyby samička.

  13. Zano, kuskus je výborný, dávám ho k něčemu i místo rýže (ta rychlost uvaření mi vyhovuje 😉 . Ano, máš pravdu, musí se hodně dochucovat. Mávám ku Praze, u nás kupodivu druhý den prší!

    1. Alex, to je príma, každá kapka dobrá, že? (včera, když jsem šla domů bez deštníku, mokrá od hlavy až po… no, na kůži, tak jsem nevděčně nadávala 😛 )

  14. Alee, to se mi zrovinka hodí takovýhle recepísek, s kuskusem jsem se zrovna nedávno začala kámošit DÍKY ZANO. (y)

    No a po delší době Blanické hlásání:

    Blanička je neuvěřitelná moje pipi. Máme za sebou návštěvu paní veterinářky a jaký to div, sešly jsme se u Lucky 😀 . Blanidůra moje byla moc a moc statečná a nechala do sebe dloubat, koukat, jen teda….. jako že….. to střihání drápkůch, to už prej Lucka dooost přehnala 😀 😀 , ještě jedna nožička, dobrý, to může, ale jak si šla Lucka v klidu, protože se do té doby nic nedělo, pro tu druhou, zcela nečekaně jsme zažily útok kobry (wasntme). Opravdu nečekaně, poté co se v ní šťouralo jehlama a braly odběry, provedla bleskurychlý, tichý a předem neavizovaný útok a štííííííííp! “ Už na mě nesahej, přeháníš to!“ sdělila překvapené Lucce . Teď se tomu směju, ale bylo mi kapánek hamba. Ale jinak byla opravdu v pohodě, ležela na stole, nechala si šimrat hlavičku a šeptat do plachťáků,j ak statečná je. Äž budou výsledky odběrů z těch boulí na zádech, uvidíme co nám tam schovává. Hošíček se též k prohlídce přidružil a na své pajdání vyfásnul Rimadyl a vižlí klidový režim 😀 , tak mám o zábavu postaráno. Ono ostatně mám o ní postaráno vůbec, neb mé velké přání, aby byla Blanidůra kastrovaná se nesplnilo a od pátku hárá (sweat) . Oddělila jsem je zatím od sebe a to nesla blbě, doma štěkala, takže jsem si musela vzít dva dny dovolené a přicházet, odcházet, přicházet, odcházet, aby si zvykla, že i když jsou oddělení, neděje se nic, není sama, není důvod řvát. Nachodila jsem asi tak 100 podzimních km , koupila si díky tomu tričko, a seznámila se s inspirativní paní květinářkou. Jsem kapek unavená, řekla bych 😀 .
    krásný víkend všem.

      1. nestraš!! tolik jí nemám. zatím jedem v módu každej máme svojí místnost. Začalo to tuším v pátek?? To jsem zjistila, že nám Blanimůra tak nějak nakynula v zadní partii :D, ale Ešus nic, zatím jsem krve našla asi tři kapičky za celou dobu, ale včera začala vonět. Stále je to ve fázi, že Ešusa ukočíruju, takže, když jsme doma, nezávírám, leč vím, že to nebude mít dlouhého trvání tato idylka. Snažím se přemluvit maminu, abych jí tam mohla Blaničku dávat přes den, když budeme doma, tak to snad půjde??????? Jenže máma nechce. V pondělí přijede synovec, aby se s Blanidůrou poseznámili, když bude nejhůř, vzal by si jí na hlídání, tak na deset dní, pak si myslím, že to už zase zvládnu.

        1. Petro, počítej od první kapky krve jedenáctý, dvanáctý den + tak tři až pět dní, je to dost individuální. Mám tři baby, tak vím, co mluvím, každá to má jinak.

          1. to vůbec nemusí být pravda – a už vůbec ne u dvanáctileté psice… Arona byla v nejlepším už tak od sedmého dne. Beta dvanáctý den už pomalu končí a nikdy nehárala déle než 16 dní. Teď již po druhé hárá slaběji a opravdu málem nepřeleze 14 dní. Kolem osmého dne jevila zájem a psi o ni…
            Znám fenu, která ke stáří hárá celý měsíc, poměrně silně a hlavně aktivně chce psy a oni jí…
            Prostě bych nespoléhala na nějaké „zaručené dny“ a oddělovala od začátku do konce.
            Stav od „nechci tě ani vidět“ po stav „pojď si hrát na maminku a na tatínka“ se může změnit během pár chvil.
            A pár žijící pohromadě nepotřebuje předehru… To není jako když přijede čubina za psem na krytí…

            Je to stará psice, neví o ní nic moc, Ešus je erotoman a nyní ji má doma… vše nové a může se to vyvrbit různě.

            Držím palce, ať to zvládnou všichni zúčastnění v klidu a bez velkých šrámů na duši. Nemají to v bytě v paneláku snadné

            1. Xerxová, musíš už nějakou dobu škytat- chystala jsem se psát emila – nestíhám ale :D. Popsala jsi to myslím dost výstižně, moc doufám, že nevyfasuju toho černýho petra a Blandidůra nebude hárat ten měsíc. Ona naběhla v ten pátek, podle mě a první kapku – ale v podstatě taky na dlouhou dobu jedinou – až zase včera – jsem viděla v pondělí. Včera Ešus začal být aktivní, ale ještě ovladatelný, tak se modlím ke svýmu strážnýmu andělíkovi 😀 , že aby mě nenechal ve štychu :D. O tom že to může být ze vteřiny na vteřinu mi vesele poreferovala Fifijová :@ snažím se být na stráži. Víkend zas ukáže víc. Huf bude veselo.

              1. Teda Petro, koukám, že budeš nějaký jednoduchý vaření potřebovat. Viděla bych to na ukrojení krajíce chleba 😛

                1. chléb mám tentokrát nakrájený již, bohužel nepřijel mi ten z domácí pekárny, takže smolikof, mám obyč, ale nemožu si dovoliti chlebových pochoutek, neb muž můj nebohý maká jak barevnej na rekonstrukci kópelky a zaslouží si býti řádně nakrmen. I vezmu spíš s sebou okovaných botek a až mě pséci hodně na…. naštvou, zkopu je do kulatých krychlí 😀 😀 . ne, bože já radši nepřemýšlím co bude za dalších pět minut, nemůžu, bylo by mi špatně od žaludku 😀

                  1. já víííííííííííííííím, no teda vím, nevím, neumím si přestavit, co mě čeká a je mi z toho děsivě 😀 😀

    1. Když jsme si k 10-ti leté kokřině Jesie pořídili „macíčka“ na hraní – nyní 4 kilový trochu přerostlý čivavák, netušila jsem, jakou rozbušku jsem si přinesla v kapse kabátu domů. Když mu bylo 7 měsíců a Jesie – jinak statná 17-ti kilová pejska, začala hárat, ještě jsem doufala, že to nějak ukočíruju. Ale po prvním, ještě neakčním týdnu a po pokusu o rozdělení psů do dvou různých místností, končícím: rozdrápanými a okousanými historickými dřevěnými dveřmi, rozškubaným kobercem v okruhu jednoho metru ode dvěří a rozdrápanou dřevěnou podlahou tamtéž – naše nejhodnější Jesinka si počkala, až nebudeme v dosahu – sobotní nákup v supermarketu – do té doby pouze kňourala a funěla pod dveře, jsem po bleskovém rozhovoru s MLP, učinila zásadní rozhodnutí: jeden z nich podstoupí kastraci. Při zvážení, pro kterého psa to bude menší zlo, padl Černý Petr na miniMaxe. Taky to nebyla žádná selanka, ale zatím se nenašel jediný důvod, proč toho litovat. Tož tak. Měla jsem jenom dvě feny, obě ale háraly po celý svůj život 25 – 30 dní,přičemž poslední 2 – 3 dny jsem už připočítala už jenom pro sichr. Pokud Blanidůře chybí jedna mléčná lišta, tak by v žádném případě neměla zabřeznout – což by pro ni mohlo být životu nebezpečné, tak Ti moc držím palce, aby jste to všichni zvládli bez tlumících léků. Jinak všechny zdravím zpoza buku, a každému, kdo potřebuje, držím průběžně palce a taky se přidávám ke všem gratulacím.

  15. Kuskus já ráda. A i dětem ho docela pravidelně dávám. Se zeleninou, s masem, Svatulka ráda i sladkou variantu se skořicí a hrozinkama.

    A OT – potřebuju ještě 6 přiměřeně hezkých dnů, abych stihla dodělat terénní část diplomky. To aby mi někde v poli nemokl chlapeček. Tak bych prosila místní počasotvorné dámy, aby zbytečně nepršely a nefučely. Děkuji

    1. Sladká varianta mě láká, ale budu si ji muset udělat sama, aspoň na první pokus 🙂
      Taky bych byla raději, kdyby SE nepršelo!

      Anonym všude dole jsem pochopitelně trubka já 😛

  16. Kuskus je příloha a podobně jako rýže se dá dělat na mnoho způsobů a dobře nebo špatně.
    U nás se prodává kuskus prakticky instantní – originální způsob dlouhého vaření v páře v jakémsi cedníku nad dušeným masem by nám nejen nevyhovoval, ale ani na něj asi nikdo nemáme vybavení.
    Kořenit se dá různě – zkuste k pálivému koření (nejlépe chilli), koriandru a římskému kmínu přidat trochu skořice. Netradiční, ale chutné. A ke kuskusu se hodí cokoiv – zelenina, maso (drůbeží nebo skopové). To jsou jídla s fantazií- ta také můžu.

    1. To, že se u nás prodává kuskus instantní, to je obecně tradovaný omyl – ve skutečnosti se ani v Africe neprodává jiný, jen se jinak připravuje. Buď tak, jak je uvedeno v receptu výše, nebo opravdu v kuskusiéru – je to dvojdílná nádoba s poklicí, v dolní části se připravuje maso nebo zelenina s kořením, na to se položí druhá, horní část, která má místo dna vlastně síto, s připraveným kuskusem a vše se přikryje poklicí. Příprava netrvá o tolik déle než ta naše česká, chuť je ale nesrovnatelná, kuskus do sebe natáhne všechny vůně z toho hlavního pokrmu a není takový chuťově „sterilní“.

  17. Kuskus jsem zatím nejedla v podobě, která by mi chutnala, ale taky se moc pokusů nekonalo. Kačka si ho vozí do školy k obědu, jelikož jejich školní kuchyně prý není k jídlu (pravda, zdražili, ale kvalita jídla klesla- nemělo by to být jinak?). Vím, že do toho sype nějaké koření, ale dál nějak nevím 🙂 Myslím, že Kuba kuskus ve školní jídelně jedl a od té doby se mu nějak vyhýbá…

      1. to víš, „fastfůd“ ..když po nich chci u nás kafe s kardamomem, taky ho nikdy nemají a přitom ho mají na poutačích (fubar)
        teď tu otevřeli bulharskou restauraci- Trákia se jmenuje, bulharský je jen nádobí a ubrusy..kotleta s hranclema,co z nich vykape půlitr oleje,mi bulharská nepřijde a tarator-to by je zabili i ti Bulhaři…. děs!!!

  18. Hm, tak kuskus je něco, co mi chutná, když si ho dám někde v restauraci nebo v hotelu, ale kdykoliv to dělám doma, tak to nějak nevyjde. (whew)
    Díky, milá Zano (inlove) , za návod – těším se, že z diskuze (viz Sharka 🙂 ) vylezou další návody, co s tím 😛 (to je olizovací)

    1. Kuskus máme rády se zeleninou a balkánem, kozinu také nemusím. Nebo jako rychlou vložku do polévky. Záměrně píšu rády protoýe MLP to sice sní ale zrovna to není jeho oblíbené. Já rozinky nemám moc ráda v ničem (ani v rumu nebo čokoládě)

      1. Marsko, ten balkán přímo zamícháš do kuskusu?
        Hm, to o rozinkách v čokoládě jsi teda psát neměla, vzbouzí to ve mně nízké pudy 😛

  19. hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Vypadá to jedle. Jen ty rozinky. Milujuje ve štrůdlu, v mazanci, jen tak samotné či ve směsi s oříšky… ale v rýži, pod masem či v kuskusu neeee.

  20. ahoj Zano,
    kuskus můžu,al ejá ho napřed prohodím s rozehřátým olivovým olejem,pak zaleju horkým kuřecím vývarem (klidně z kostky)a jak to začne bublat promíchám, vypnu a přiklopím pokličkou…za 5 minut je vsáknuto a kuskus hotov, pak ho buď vrstvím jako rejži k příloze z masa a zeleniny nebo do nej vmíchám drobně pokrájenou a restlou zeleninu, případně přidám koření jako je kari,koriandr,skořice, římský kmín a proprané sultánky a orestované kousky kuřecího masa….nebo lilek s česnekem. skvělej je se sušenejma rajčatama…slanej,sladkej,pálivej…hlavně když ho nikdo nezprzní…mě mrzí,že kuchařky z vývařovem, to prostě nikdy nejedly a pak to vaří inu jako brambory nebo rejži….a zkazí to jídlo ostatním, kteří ho pak v jídelníčku odmítají mít…
    PS: tenhle víkend si ho ale nedám, to máme jehněčí…. 😛

    1. Joo, Sharko, to vypadá velmi jedle, zejména ty sušený rajčata budu muset zkusit.
      Máš pravdu, většinou je lepší použít vývar, ale… tohle je taková jednoduchá, řekla bych pánská 😉 , verze s poměrně dost velkým množstvím masa a minimální námahou 😀

      1. hele a jen spařenej vodou a změklej, nechat vychladnout a vmíchat do něj jogurt řeckej a med..a nakrájený meruňky a hrst oříšků a pak nechat odležet v lednici, to je taky dobrota…..

Napsat komentář: HanaW Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN