Neboli krůtí na špeku nás napadlo při inspirativním nákupu. Tak totiž má předobrá žena nazvala naše výpravy za objevováním nám předem neznámého pokrmu, který nás napadá právě při prohlížení chladících polic s nabídkou všemožného čerstvého masíčka.
I zajásali jsme a zakoupili dvě balení lákavě vyhlížejících krůtích drumsticks, což jsou jednak anglicky paličky na buben nebo také stehýnka. Ale ani tento překlad není zcela relevantní, neboť nabízená potravina nebyla stehýnka, ale spíš krůtí předloktí. Zkrátka ta spodní část hnáty s menším svalem, než je stehno, že by lýtko?
Nalákala nás zeleňoučká sekaná petrželka, jíž byly ty paličky posypány a v neposlední řadě velmi kulantní cena.
Ve vedlejším krámě se zeleninou, zvaném Get Fresh, vybíráme dva pytlíky italských brambor, protože jak známo, irské jsou na vaření vachrlaté a ujíždíme k domovu, já s hlavou plnou plánů na kulinářskou orgii, které se oddám při pečení té slibné pochoutky.
Špek, tak jak ho známe, tady k mání není. Děkujeme tedy za polské obchody, kde naopak k mání je a to hned v několika variacích. A není to samozřejmě špek polský, alébrž ruský a je více než srovnatelný se špekem, který se prodává ve střední Evropě.
Špek, tu báječnou pochutinu a výbornou součást všech možných šťáv a omáček, na ostrovech neznají a v normálním irském řeznictví ho nekoupíte za žádných okolností. Vinou dávného překladatelského omylu se slovo špek, spisovně česky také slanina, vžilo pod anglickým pojmem bacon, což samozřejmě se špekem, potažmo slaninou, nemá pranic společného.
Bacon je prachobyčejné solené vepřové a je poživatelné pouze po několikerém povaření v čisté vodě, když jste pokaždé tu předchozí použitou vodu vylili. I tak při požití chutí nejvíc připomíná zamaštěnou koženou kovářskou zástěru, vařenou v mýdlové vodě. Ale veškeré dostupné slovníky tvrdošíjně omílají, že bacon = slanina. Je to chyba lávky, a nejsem zdaleka sám, komu dost dlouho trvalo, než pochopil.
Při návratu z objevitelské nákupní výpravy nás Whisky radostně nevítá tak, jak jsme si u něj zvykli, má totiž poraněnou levou přední packu po líté unfair rvačce se sousedovic Rubym. Ruby je potměšilý, zrzavý promenademischung, který má inteligenci a výzor natupírovaného smetáku a Whiskyho rafl v momentě, kdy jsem ho držel v náručí v naději, že tím šarvátce zamezím. Zlehka ten zmetek vyskočil a tlapku Whiskymu zbaběle prokousl. Zřejmě mu chtěl oplatit tu potupu, když při předposlední bitvě Whisky Rubymu skoro rozcupoval ucho a požvýkal stehno. Celkem vzato se nic moc nestalo, soused se omluvil a rozešli jsme se jako přátelé. Na rozdíl od našich psích svěřenců, u nichž aktivní nepřátelství nadále přetrvává.
Takže náš pejsánek s výrazem těžce raněného bojovníka zůstává ležet na mém křesle a třepotá se mu jen koneček ocásku na znamení, že si nás všiml a že doufá, že i my si uvědomujeme jeho svízel, díky níž nás nepřivítal s patřičnou pompou a obvyklým halasem. Stejně mu to nedá a o třech nohou přihopsá k tašce, aby do ní mohl strčit svůj zvědavý nos.
Sledujeme ho lítostivým pohledem, ač vypadá srandovně, když hopká kolem o třech s levou tlapkou vytrčenou vpřed, v póze právě umytého porodníka. Bolístka mu zjevně nebrání v tom, aby bujaře vyhopkal na své schodištní stanoviště a nenasadil pohled velitele štábu.
To už totiž krájím voňavou slaninku na kostičky, sypu na pánev a nechávám pozvolna škvařit. A má milá, předobrá žena zase pláče, protože krájí cibuli nadrobno a protože si nedá vysvětlit, že cibule se krájí vestoje, a když ji krájí nadrobno, neznamená to, že se na ten proces má dívat vsedě a jakoby drobnohledem, jako hodinář na ciferník.
Všichni zkušení pokrajovači cibule dávno vědí, že pálení v očích je způsobeno toliko používáním tupého nože, a tak se nesnaží sledovat řez, jako neurochirurg, hodně zblízka. Nic naplat, utírám jí slzičky, pochlácholím, pustím Proud Mary od Creedence Clearwater Revival a naliju sklenku dobrého vína. A tomu uslzenému, vděčnému pohledu se nic nevyrovná!
Ale to už je slanina do hnědoučka, kolem sádlíčko a pánev se nemůže dočkat naplnění tou čerstvě nakrájenou, oplakanou cibulí. Jakmile to zasyčí, zapění a začne pobublávat, ruče přidávám nešetrně máslo a nechávám na tom základu, ať se sám činí. Vůně, jež zaplavila v ten okamžik kuchyni, je démonická a já si dovoluji ji ještě kmínem umocniti.
Jakmile se začne cibulinka červenat, vylévám celý základ na připravený pekáček a vkládám ty krůtí končetiny, předem po všech stranách posolené. Vsypu na plátky nakrájený česnek, čerstvé rajčátko a na tenoulinká kolečka nasekaný pórek, mé milované grilovací od soudruha Vitany, pepř z mlýnku a nešetřím bazaličkou.
Pár kuliček nového koření zajistí prodloužení výsledné chutě vzadu na patře a ruku v ruce s jemnými plátečky másla, které pokládám šetrně na ta kořeněná, necudně obnažená krůtí lýtka, velí: „Šup do trouby!” Uf!! Celou operaci musel jsem totiž stihnout dřív, než mi ten slanino-cibulově-máslový základ vystydne… to by mi pak muselo být skutečně stydno.
Jakmile, při začátku pečení, máslo rozpustile sklouzne dolů s masa, podlévám trochou vývaru, přiklopím a nechávám osudu. Pár desítek minut klidu. Neboť víno ve sklence rudě žhne, tichá hudba a slunce v zahradě podtrhují pocity, které v nás vzbuzuje líbezná vůně chystaného pokrmu a Whisky se navíc tváří, jako kdyby krájel cibuli. Nedostal totiž, kromě kousku másla, nic odměnou za své bdělé pozorování, protože pozapomněl podat včas hlášení. Voják na správné beobachtungstelle musí holt hlásit všecko!
Po delší půlhodince odklápím horní část pekáče, podlévám maso a přemístím o jedno patro v troubě výše, aby ta kůrčička zčervenala a šťáva dostala barvu a šmak.
Brambory ze severní Itálie pomalu měknou v kastrůlku na mírném ohni, má předobrá žena prostírá talíře a příbory naší oblíbené značky Každejpesjináves, kterážto kvalita stává se prý běžnou a oblíbenou i v daleko snobštějších a honosnějších společenstvích, než je to naše.
Pak už zbývá jen oloupat brambůrky, hezky jimi obložit čekající krůtí nožku, přidat malinkatá rajčátka pro potěchu oka i půnebí, a servírovat.
Ó ta sevřená, kompaktní chuť masa, šťávy a ve slupce vařených brambor! Lehoučké rosé Pinot Grigio z oblasti Pávie jen báječně doplňuje požitek z každičkého sousta.
Bon apetit!
(K tomu, abychom se mohli tou vynikající, výraznou chutí odměnit potřebujeme pouze 4 až 8 krůtích nožek, slaninu, cibuli, česnek, rajče, kmín, pepř, nové koření, bazalku, pórek, grilovací směs, ostrý nůž na tu cibuli, jemně sekanou petrželku, radost ze života a potřebu nakrmit své nejmilejší něčím výjimečným. Tak odhodlaně do toho!)
U nás ve vesničce nestřediskové, malé ,moravské, máme tři farmy na krůty. Dělám je stokrát jinak, vždy dle momentální nálady a intuice.Mám je moc ráda, masíčko je super.
Borku,to jsou zase chuti,tak teda jó, vytáhnu stehýnka z boxu a půjdeme na to.Jen vinko bude jiné.
A zase mám s krůtama trochu problém, když je vozí farmáři na porážku,stojí v takovém klecovém vozíku, jedna vedle druhé,krky natažený nahoru, trochu štěbetají a mají děsně smutný oči. (tmi) (wave)
Ja ti rozumim, Jenny. Taky kdyz na silnici vidim klecovy prives, tak ho fofrem predjedu. Vim, ze je to do jiste miry iracionalni, ale je to tak. taky cim jsem starsi, tim vice inklinuju k rybam, krevetam a jinemu morskemu potvorstvu.
No, jo, a zas jdyž vidím langusty jak pochodují po mořském dně, jakoby se držely jedna druhé, tak je taky nemůžu sežrat, to je jasný.
Hano, máš pravdu, čím je jeden starší, tím víc ctí vše živé a přírodu vůbec.
🙂 R O Z V E R N Í Č E K . 🙂
V kupé vlaku se cestující již delší dobu hádají o slavných osobách v dějinách s rabínem:
„Schopenhauer,“ pokračuje muž. „To byl Žid,“odvětí rabín.
„Freud!“ „Taky Žid.“
„Marx!!“ „Jistě, známý Žid.“
„Einstein!!!“ „Taky Žid.“
„Ježíšmarjá!,“ vybuchne muž.
„Taky Židi,“ zní suchá odpověď.
(coffee) Přeji všem přítomným klidný nedělní večer a hezké sny. (coffee)
Jováskuuuuuu! (y) (clap) (chuckle)
Jako vždy jsi velmi aktuální. (y) :* (wave)
Všem oslavencům za poslední týden všechno nej nej nej- byli jsme na dovolené ve střední Itálii, v letovisku oblíbeném Italy, kteří si s sebou dovezli i své psy a kočky. Čechů bylo opravdu hodně málo 🙂 Jenže vézt strakatice 1100 km se nám nechtělo, a tak je hlídali moji rodiče u nás a o víkendu je vozili na chalupou, kde jim pejsinky vyhrabaly několik tunelů, jedly s nimi třešně (obě už umí vyplivovat pecky, dneska jsem prostě zírala, když jsme si je tam jeli vyzvednout)a hlídaly hranice zahrady určené jen mezí, protože plot prostě není. Na pokusy o útěk se vykašlaly a ořvávaly jen toho drzého psa, co jim chtěl vlézt na“jejich“ zahradu. Myslím, že se to líbilo všem 🙂 ale příště bych je možná radši vzala s sebou, mně se po nich hrozně stejskalo…
Borku, dalsi vonave poeticke cteni. 🙂 Jak nemam rada kruti stehna – ze stejneho duvodu jak Maricka, tak tohle bych si dala. Amerika je velka zeme, tak mame i velike kruty a na ne velike pekace,ktere muzeme strcit do velike trouby. (rofl)
Milá Karolíno i jiné Karolínky,
přejeme s mamkou příjemné oslavování a hlavně -ať se vám i vašim (sun) daří. a (rose1) k tomu.
Dekuji vam vsem za prani k svatku. Mame se s Tobiaskem alias panem Topinkou dobre, snazime se sladit a nevycucavat a respektovat jeden druheho. Pan Topinka uz se snazi sice chodit, ale jist to prej nee, takze mladeti predkladame, uz pomalu vse, co dum dal a on nee a neee. Tak se jen utesuji, ze je mu teprve 8 mesicu a ze brzy zmoudri :-)))
Mejte se krasne a snad brzy napiseme nejake hlasani o miminku !
Karol pudlikova, Topinka a Tonik s Jimikem
Mila Karolino, vsechno nejlepsi k svatku. Hlavne, at se ti zivot odviji tak jak by sis prala. (h) (rose1)
Karolíno, všechno nejlepší k svátku (f)
Bedo, tobě také vše nej nej, i když opožděně (hug)
Gratulace k dnešnímu svátku všem Karolínám, zejména těm našim – Karolíně Od tří kocourků a Karolíně Pudlíkové! (rose1)
😡 Stavíme se do fronty gratulantů, přejeme Karolínkám všechno nej, nej a posíláme kytičku. 😡
(f) http://jovo.rajce.idnes.cz/Pranicka_18_2013#Karolinkysv_2013.jpg (f)
s dovolením se přidám i já s přáním k svátku, všem našim Karolínkám!!! Holky vše nej!!! (f) (sun)
Také jste četli tuhle hezkou zprávu? Když jsem nedávno četla o tom, kolik čápat letos kvůli dešťům a chladnu uhynulo, právě na tyhle jsem si vzpomněla. No a vida !!!
http://ostrava.idnes.cz/pokracovani-pribehu-capat-z-bartosovic-d9x-/ostrava-zpravy.aspx?c=A130713_1951196_ostrava-zpravy_jog
http://drporkert.com/dogy/images/beta/0713/index.html
aneb Betí týdeníček právě vyšel…
Máš to těžký s těma mláďatama, ale jsi zodpovědná pejska (y)
Akorát teda u tý poslední fotky v Betíčku jsem se lekla, že se panička dala už i na kojení (mm)
(chuckle)
Textík i fotky má už Dede… ono po těch pár kiláčkách už bylo co nést… a odpočinek v sedě se hodil…
(f) Milá Karolínko, hodně radosti, málo starostí a dobré zdraví Ti přeje naše smečka lidskopsí (f)
Tak takovéhle články by se měly číst s plným břichem, jinak je to týrání , ale já dneska týraná osoba nejsem, řádně poučena jsem se najedla předem ze svých zásob. Pravda, nebyla to taková lahůdka, ale néšť, třeba si podle Borka uvařím někdy příště 🙂
Karolíně přeju všechno nejlepší k svátku (rose1)
a ještě Dalmatin (f) a vlastně i Bedě (hug), na ty jsem zapomněla
tak ještě jednou pro Bedu (hug)
Děkuji za přáníčko, moc mě potěšilo.
Smajlík á la kotleta by se fakt hodil, dorty nějak nemusím.
A s tou skleničkou je to v poslední době ůlůlůlůlůlůlůlůlůlůlůlůlůlp – to byl Ríšánkův příspěvek
horší, ale občas si taky dám.
Milá Karolíno, všechno NEJ NEJ NEJ a NEJ !!! Kéž bych mohla k přání ještě mávnout kouzelným proutkem a odmrštit tak od Tebe všechny starosti . Ale věřím, že se brzy šťěstí dočkáš a starostí zbavíš i bez kouzel.
http://www.youtube.com/watch?v=1vhFnTjia_I
Ať žijí Karolíny! A ať si ukuchtí nebo je jim ukuchtěno něco moc dobrého, přesně na míru pro mlsný jazýček 🙂
Milá Karolínko hodně zdravíčka a pevné nervíky (h) (f) (h)
Všechno nejlepší Karolínce, ať jí její tři (cat) (inlove) (cat) (inlove) (cat) (inlove) dělají jen a jedině radost. (rose1)
Karolínko, všechno nej. Máš krásné jméno (rose1)
Všetko,všetko najlepšie našim oslavenkyniam-Karoline i Dalmi-užite si oslavy!!!Ja by som si dala tiež nejaké dobré jedlo ako od *Borka a poharik vinka,ale mne dnes varí štát-to budu blivajzy za gastráč.
Všechno nejlepší k svátkůůůůůhůůů milá Karolíno (d)
Dodatečně přeju všechno nejvíc nejlepší Dalmatin k svátku a Karolíně k svátku! (f) (f)
hezkou neděli všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)
Včerejší výlet ve složení my dva, Betka a dva trpajzlíci asi napíšu. Krátce (byl krátký), ale stál za to – postupně jsem chtěla přetrhnout Františku, pak Betu a nakonec Vilíka (chuckle) …
Betka i Vilík ještě spí, Fáňa už řádí – příště bude plazit za náma po svých, aby taky odpadla…
Šiškote, Xerxová, přetrhnout všechny. (chuckle) napiš a varuj – příští sobotu jedeme na týden s oběma chlapečky na dovolenou. (whew)
Přeju všem krásný den. (h)
Sakra, chlape, respekt! Právě se ti povedlo povýšit recept na umění 🙂
Zdravím. Tak si přečti i další recepty od Borka. To jsou slintací orgie (wave)
Od Borka jsou takto povýšeny všechny recepty, pokud jsem si všimla (dance)
Jest-li je Karolína Karolína (chuckle) tak má dneska svátek. Všechno nej nej nej přeji, jakož i dalším případným Karolínkám zvířetnickým (d) (beer) (rose1) (f)
Karolína, je Karolína 😀
Tak milá segro, přeju Ti hodně zdraví a pohody, ať už všechno to,co Tě tíží skončí a Ty zas můžeš zářit a mít dostatek energie … (h) (hug) (rose1)
Když jsme řekla,že máš svátek, 8 hlaviček se otočilo s tím, že prima a co oni dostanou? Když v pátek měla narozky Majolenka a dostali sušenou kačenu a šunku.. (chuckle)
no abys neřekla,že jsme ten tvůj svátek odflákli, (cat) dostali Cosma tuňáka a Cosma kuře s krabím masem…tak jsou napucnututí všichni a já mám kafe s mlíkem a moskvu s máslem a šunkou.
No von člověk nikdá neví. Onehdá jsem přála tuším, že Matyldě a bylo mi oznámeno, že vona tedy žádná Matylda néjni. 😡 Tak se raději sychruju. (inlove)
Milá Karolíno, všechno nejlepší, žádné trápení, zdraví a spokojenost!
Milá Pudlíková (taky Karolína, ne?), hodně radosti s mimíšem i bez něj!
Dekuji vam vsem za prani k svatku. Mame se s Tobiaskem alias panem Topinkou dobre, snazime se sladit a nevycucavat a respektovat jeden druheho. Pan Topinka uz se snazi sice chodit, ale jist to prej nee, takze mladeti predkladame, uz pomalu vse, co dum dal a on nee a neee. Tak se jen utesuji, ze je mu teprve 8 mesicu a ze brzy zmoudri :-)))
Mejte se krasne a snad brzy napiseme nejake hlasani o miminku !
Karol pudlikova, Topinka a Tonik s Jimikem
Přáníčko Karolíně, ať si dnešní nedělní svátek užije! (f)
Všechno nejlepší, Karolínko. (inlove) Ať jste všichni zdraví a ať se všechno otáčí jen tou namazanou stranou nahoru. 🙂 (f) (sun) (music)
si piš že je Karolína!! (nod) (clap) (y)
Karolíno, tak ještě jedno všechno nejlepší, hlavně ať jste všichni čtyři zdraví a problémy se už konečně setřepou, abys mohla volně dýchat a užívat si (h) (h) (h) (rose1) (f) (sun) – éééé, teda pro tebe asi spíš (rain) (d) a dort s tou stříškou teda nenapíšu, ale ty stejně na sladký moc nejsi
(inlove) :*
už dlouho si říkám, proč není mezi smajlíkama maso 😀
Připojuji se k přání milá Karolíno! E-pohlednice s různě barevnými růžemi už je na cestě a přidávám ještě tyhle rudé. (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1)
Tak nějak mimochodem se připojím k místní houbařské diskusi.
I přijely dvě dámy do Makového domečku, byly přivítány dvěma chlupaticemi černými a vzaly je na procházku. A když se obě černé chlupatice vylítaly a ta bojácnější z nich překonala samu sebe, když se nechala pohladit od úplně cizí paní, aniž by se přitom zapasovala pod blízké auto, optala se větší a moudřejší z dam na stav hub v makových lesích.
Menší z obou dam pravila, že jí není známo, neb houby pro jistotu nesbírá, jsouc ráda naživu.
Avšak pro potěchu větší dámy prošla naše čtveřice lesem. Strávily tam asi tak půl hodinky a jejich ruce byly naplněny výstavnou směsicí hub, od těch obyčejných, například babek, po kousky lahodnosti nejvyšší, zvané hřiby.
Donesly jsou úlovek svůj a dary přírodní do Makového domečku a malá dáma předala velké dámě vařečku.
I rozpoutaly se kulinářské vášně! A na jejich konci malá dáma sama zpracovala několik kousků pokrmu kdysi obávaného a neprávem opomíjeného a prohlásila, že její averze byla neoprávněná a že od nynějška jakékoli houby velkou dámou nalezené, sesbírané a schválené s velikou chutí požívati bude!
Milá Io, myslím na Tebe, coby chlebového guru. Právě se chystám péct svůj první chleba v životě. Recept je tak jednoduchý, nepracný a blbuvzdorný, že se mi to snad musí povést. Moje máma už podle tohoto receptu upekla a chlebíček byl naprosto famózní…. Tak pak podám zprávu, jak se zadařilo, čili nic 😀
Tak to ti svěřím svůj poslední upgrade:
– hoď tam na začátek všechnu vodu, sůl, kmín a kvasnice, ale jenom čtvrtku mouky, nechej to kvasit asi tak dvě hodinky nebo co budeš mít čas a v průběhu přisypávej mouku a trochu ji do toho zamíchávej (stačí v míse párkrát otočit vařečkou),
– až tam budou tři čtvrtky mouky, zakryj to utěrkou a zapomeň na to na pár hodin, klidně i přes noc,
– až to zpracuješ do bochníčku, zatop v troubě a hoď to kynout nahoru na sporák. 🙂
Hodně štěstí a ať ti chutná!
Tak o chlebu nemůžu říct vůbec nic, snad jen to, že krásně voněl a hezky vypadal. Vezli jsme ho coby dárek ke kámošům, kteří se zaradovali, ale nenakrojili jsme ho a on jim tam celý zůstal. Takže jdu zase zadělat 😀
A tenhle recept je takový že smícháš, necháš, uhňácáš, necháš, hodíš do trouby do hrnce s pokličkou, pečeš, hotovo… Nejlepší na tom receptu je, že v podstatě jenom necháš a hňácáš všeho všudy asi jen 3 minuty…
Jo, to je ten hrncovej upgrade – ten je taky perfektní. 🙂
O.T. děkuju za vlídné ohlasy a chybějící jména kytek z Dolomit – na notesu se na rajče dostanu jen tak nějak divně, nemůžu psát.
Vy moji zlatíčkové, děkuji moc za přání. Dnes bylo tak krásné léto, že bych chtěla mít svátek celý rok (sun)
Moc děkuji, je to milé.
Dalmi, všechno nej! Ať se ti ve všem daří a slunečných dnů je spousta (f) (sun) (f)
Dalmi, všechno nej, nej, nej, hodně moc a moc (sun) (sun) (sun) a schovej si ho do krabičky od broků diabolek, abys měla odpověď, až se tě zima zeptá, jakpak ses na ni těšila. 🙂
Já trochu pozdě, ale nikdy není pozdě!
Tak si ten svátek protáhni ještě do dnešního dne.
(rose1) (d) (h)
tak lodičkové pište, honem něco pište, ať je co číst!!! 🙂 (inlove) (nod) (y)
já bych z poslední doby mohla dodat maximálně tak fotodokumentaci vyříznutého oka 🙁 (n)
jé hele, no lodičky by možná mohly taky, ale já jsem vyzývala lidičky, stydim stydim (blush) (blush)
(call) POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!! (call)
😡 Dnes má svátek Dalamtin, přejeme všechno nej, nej a posíláme kytičku. 😡
(f) http://jovo.rajce.idnes.cz/Pranicka_18_2013#Dalmatinsv_2013.jpg (f)
(headbang) DALMATIN ne Dalamtin (headbang)
Dalmíčku, krásně si to oslav (rose1) (rose1) (rose1)
Nádherně si užij Dalmatinského svátečku!
dalmi – všechno jen to nejlepší (h) (h) (h) (rose1) (f)
Všechno nejlepší, hodně radosti a něco dobrého do zobáčku (f) (h) (d)
Milá Dalmatine, všechno nejlepší k jmeninám. (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1) (rose1)
(rose1)
Všechno nejlepší k Puntíkatému svátku, Dalmíčku. (h) (f) (sun) (hug)
Hezký sváteční den. (d) (f)
Gratuluji, ať se oslava vydaří (či teď už spíše doufám, že se vydařila).
Mila Dalmi, vsechno nejlepsi k svatku. (sun) (h) Mas takove pekne letni jmeno – Svata Marketa hazi srp do zita. 🙂
Všechno nejlepší k svátku, milá Dalmatin, a hodně hodně dlouhé a teplé léto! (inlove)
Sem bagr!
Sem bagr a už mě z toho bolej ruce!
Sem bagr, bolej mě ruce a přetrhnu psa!
Žolíček rád lehává u paničky. Tedy spíš za paničkou, na dečce na křesílku, pěkně přitulenej, neb panička řádně funguje jako stáložárná kamna.
Jenže je horko a panička ne a ne se vypnout. Tudíž je horko i psovi a je nutno se ochladit. Pes se vrtí, funí a posléze se jde ochladit na dlaždičky. Do půl hoďky je ochlazeno a Žolíček mi přijde dát packy na koleno – paničko, já chci nahoru!
Zafunguju jako bagr, vytáhnu psa, pes se usadí a za pár minut začne funět. Je nutno se ochladit na podlaze. Do půl hoďky je opět ochlazeno … da capo al fine ….
a proto je kočka lepší než pes – té nevadí když se nevypneš a trvale stáložárníš (rofl) (rofl) (rofl)
Chichi, Rputinka je bagr! (clap) (cuckle) (h)
hezkou sobotu všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)
no vida – jen je člověk trošku pošťouchne, tak se alespoň pár archivních snímků (u někoho opradu již silně zaprášených archivních novinek (rofl) ) najde… (chuckle) Tak teď šťouch číslo dva: pokud necchete přijít o články každý den (i když letní návštěvnost Zvířetníku je nižší), urychleně pište. Dede má jen pár dní na zpracování (pak pojede babkovat (nod) ) Takže krátká hlásání a pár fotek o nových (dobře – v posledním roce) dorazivších chlupáčích by se hodilo.
Jo a Dede (wait) – tebe se to taky týká. Kde jsou akce MBK ?? Kde jsou stopovací úspěchy obou holek ?? Noooo ???
Ale ANO! Už na tom (skoro) pracuju – v duchu to už mám dávno napsaný 🙂
Články opravdu potřebuju, ale netřeba spěchat – na moje dva týdny prázdnin (výcvikový tábor + babičkování 🙂 ) mám naštěstí vymyšlený jiný program – uvidíte 😡 🙂
Vítej do klubu (chuckle) a výraz od Xerxový,že jedeš „babkovat“ je fakt výstižný. Užij si to. (nod)
Dede, ja toho uz v duchu mam napsaneho strasne moc. Ale pochlapim se tento tyden a neco poslu. (wave)
Xerxová, ty jsi jeden z přeborníků – nepoznáš tu oranžovou kytku, co mám na fotkách z Dolomit?
Jinak si lehce sypu popel na hlavu, chtěla jsem o tom výletu napsat, ale za pět pracovních dnů se to fakt nedá… Třeba sesmolím Jeseníky 🙂
Pozdravuj Petru!
jen probíhám – nemám čas to ověřit – dle mě jestřábník
fotky parádní (nod) Konečně jsem je prohlídla pořádně a nejen na vyhledání oranžové kytky…
Měli jsme tu půjčenou plošinu a Pepa natíral podbití na střeše, do toho příprava na nájezdníky – čekám je každou chvílí… Teď zdá se chvilka klidu.
Ešusáci dostali ode mě rozpis tras na celý týden – ale jinak je asi nepotkáme – však oni se neztratí (wave)
Díky.
Jsme na místě, signál za moc nestojí, ale snad se občas ozvu 🙂
HLÁSÁNÍ: V sobotu tentokrát nevyjde žádný článek – hlásím dopředu, aby nebyly pochyby o mé existenci 🙂 jednak mám pořád málo článků a druhak je okurková sezóna. Doufám, že to s vařením přes víkend zvládneme. (nod)
Jinak tu přes sobotu a neděli moc nebudu, začíná mi první víkend stohodinového kursu lektora první pomoci, který je určen pro… no, já bych řekla civilní obranu – prostě pro lidi z Červeného kříže (což není můj případ) a pro dobrovolné hasiče (což je kupodivu můj případ (blush) )
Vzhledem k tomu, že v rámci požadavků na stopaře-záchranáře je vedle ovládání vysílačky požadována i první pomoc a praktická topografie, tak se jdu věnovat tomu, co je z mého pohledu snadnější 🙂 V topografii se budu muset, obávám se, spolehnout na funkční GPS (blush)
Fíha, tak tu topografii ti nezávidím.
Chicht, mám trochu problém si tě představit jako dobrovolného hasiče (dobrovolnou hasičku), ale je to krásná a prospěšná záležitost, tak držím palce, ať se ti daří!
Dede, těším se na článek na toto téma a s tvými doprovodnými fotkami v plné polní – vlastně hasičské zbroji 🙂
Obávám se, že jako stopařský přílepek k pardubické kynologické jednotce zbroj nemáme (blush) – ale ostatní psáři ji tam mají – tedy hasičský úbor i s přilbou. Ovšem oni v tom oděvu nikdy neběhají (dělají sutiny a plochy) a já si radši nepředstavuju, že v něčem takovém stíhám Berry, která bývá na stopách opravdu rychlá. Tak nelituju – zatím (chuckle)
Další sympatický recept popsaný tak sugestivně, že se čtenář olizuje a naprázdno polyká! Z krůtího masa vařím ráda, onehdá jsem měli krůtí medailonky na zelenině, taky moc dobrý.
Rozesmála mě ta slanina chuti mastné kovářské zástěry! 😀
A tak mě napadlo, jestli je na ostrovech známá anglická slanina? Anebo je to s ní jako se španělským ptáčkem ve Španělsku a segedínským gulášem v Hungárii?
Presne!
Jako rusky vejce v rusku a francouzky brambory v Lyonu…tenhle typ slaniny, zvany anglicka, se sem dovazi z Evropy.
Taky se mi po ni stejska! 🙂
Když už byla zmínka o houbách.
Na předním trávníku máme dvě velké borovice. Každý rok od konce června do srpna mi pod nimi narůstají houby (borový hřib). Nejprve sem tam nějaká vykoukne, ale když se rozjedou, rostou vskutku jak „houby po dešti“. Chodím je tam sbírat jak spadaná jabka. Ale musí být malé, jinak jsou červavé. Přikládám 3 fotky na ukázku. Letos už třetí a čtvrtý sběr, první jsem nevyfotila. Manžel ve středu sekal trávník, tak jsem ho nejprve prošla, ale žádná houby tam nebyly. Krátce po sestřihu (zase) sprchlo. Ve čtvrtek ráno jsem na trávník šla znovu – no a donesla to, co je na první fotce (a hned podusila). Deska ráno jsem tam posbírala houby na fotce třetí. Prostě fofr a takhle mladé zůstávají krásně křupavé a mňam.
http://marickac.rajce.idnes.cz/Houby_z_travniku_pred_domem
Zano, přeji šťastnou cestu do Jeseníků a už předem se těším na fotodokumentaci.
Dede – Ari je úžasná krasavice a roste jak ty moje houby na trávníku. Fotky v albu jedna hezčí než druhá !!!!
Maričko, ty ale jsou! Nádhera… a před domem – co by tady kdo za to dal! 🙂 U mě je to jednodušší: já potřebuju především les a houby jsou jen občasný bonus. Díky tomu nemám ten uštvaný pohled místních fanatických houbařů, kteří obvykle nechápou, proč v sezóně chodím do lesa bez košíku (chuckle)
Tak tady je to s těmi pohledy úplně naopak. Jak chodím před domem po trávníku, shýbám se a přidávám houby na talíř, lídé, míjející mě v autech mají udivené výrazy a možná přemýšlí, zda se chystám uvařit lekvar k otravě manžela. Převážná většina Američanů totiž uznává a používá jen „jisté“ houby – tedy bílé žampiony koupené v obchodě (ale jsou určitě vyjímky, protože o houbách je dost knih). Paradoxně právě tyhle kupované houby v sobě mají určitě více chemikálie, než ty rostoucí v lese nebo ty z našeho trávníku (v téhle době ho ničím nestříkáme, není třeba). Manžel mi už dávno důvěřuje, dokonce v Evropě se mnou i obstojně houbařil. Lesní houby mu chutnají v omáčkách, rizotu, bramboračce, ale smaženici nejí (prý jí nemusí, ale trochu ho podezírám, že možná červíček stále hlodá podle jeho počáteční reakce na mého koníčka – prý aby byl doma někdo, kdo mě poveze do nemocice). Takže smaženici si dělám sama pro sebe vždy, když zbytek večeře nevystačí na příští den pro dva – on dopapá zbytek a já se olizuji po smaženici (nebo si udělám houby s nudlemi). Takže, pokud zde v lesích houby rostou, doslova o ně zakopáváte a můžete je sbírat přímo u cest. Když v tuhle dobu jedeme kolem domů, kde také mají borovice a já vidím spouty těch našich hříbků trčet z trávy, svádí mě to vyskočit a jít jim je ukrást. Utěšuji se tím, že jsou většinou velké, tedy přerostlé a určitě už červavé. Ale já si zcela vystačím s těmi našemi – opravdu jich za sezonu posbírám dost na to, abych si je užila čerstvé a mám i dost namražených (nesuším, tolik jich zas není). A navíc je sbírám i v lese při procházkách se psy. Sice nechodím s košíkem, ale vždycky mám v kapse složený velký sáček. Bedel je tu v parcích jak naseto, ale ty vyrostou a přerostou opravdu moc rychle, takže ty jen velkoryse přehlížím.
My si žampiony a hlívu chodíme kupovat k soukromníkovi-dědovi zahrádkářovi,co naočkuje „houbovou“ zeminu, prodává nám kilo žampionů za 54 korun a kilo hlívy za 80,-. vše je krásně čisté,čerstvé,krájí mám to přímo před očima.. včera mamka udělala hlívovou držkovou, žampipony jsme měla podusené a zapečené s novejma bramborama…dneska budou meruňkový knedlíky se strouhaným tvarohem a nadiju si žampionové hlavičky a v neděli budou pěkně grilované….
ale nějak si vybavuju,.že nám říkal,že to nevyroste ve všem a hlavně že chemie to podhoubí zabije..tak tam nic nedává,říká že sklízí teď v sezoně denně cca 20 kilo, ale odběr má….a bere to od něj i školka….
denně 20 kilo????????????????????? :O :O :O
on má takovou malou pěstírnu..no a ty houbičky co jsou ráno malý,jsou do 24 hodin prostě akorát (žampiony) hlíva je asi pomalejší…Bedo to není moc, přijde 10 lidí, vezme si každej 2 kila a je to pryč… on třeba nepěstuje rajčata,čenžuje to za houby 😀
Sharko, já vlastně přesně nevím, jestli se „farmářské žampiony“ ládují chemikáliemi a živinami. To si jen myslím,, když rostou ve tmě a musí si s růstem sakra pospíšit na dodoávky na trh. Ale je fak, že můj bratr také jeden čas úspěšně pěstoval žampiony v pražském sklepě a pochybuji, že tam ještě něco přidával. A ano, plněné žampionové hlavičky jsou mňam, jen je nedělám často, jsem na to lína, když je to pak jan tak na dvě kousnutí.
http://www.pasekovi.estranky.cz/clanky/kdo-jsme.html
Chicht, Maricko, tak o tyhle houby s Chetem bojujeme uz leta. Taky u nas rostou. Ale prednosta jako spravny American veri, ze kdyz to neni z kramu, tak je to jedovate. Kdyz u nas jednou byla na dva mesice neter se synovcem, tak jsme u nejake prehrady nasli pod borovicema spousty techto hub. (Myslim, ze na Morave se jim dokonce rikalo podborovaci.) Nasbirali jsme si toho plnou velkou igelitku a spradali plany na smazenici, houbovou omacku a polivku, veprovou peceni na houbach. Tedy do te doby, nez nam na ten ulovek prisel Chet a spustil bengal. Licil nam vize tezkych otrav, a ze my houby vime o houbach v Americe. A kdyz jsme se nedivali, tak nam pytlik rozslapal a hodil ho do popelnice u zachodu :O . Zduvodnoval to laskou k nam a vzdelanim v biologii.
Jedinkrat jedl houby mnou nasbirane v Americe, kdyz jsme byli na dovolene u kamarada meho otce v Mainu u Penobscotske zatoky. A tam ty lesy vypadaji takove severske – hodne smrku, borovice, brizy. A houby tam rostly tenkrat jak dive. Pravaci, kozaci, janci, klouzci. A protoze nikdo jiny krome kamarada Stefana a jeho manzelky to tam nesbiral, tak jsme je mohli sbirat primo z auta. Po jednom rannim vyletu do lesa nad Atlantikem jsem se vratila s kosem hub tak po pul hodine. Tam nejak prednosta neoponoval, protoze usoudil, ze kdyz Stefan s manzelkou prezili mistni houby po 15 let, tak nebezpeci nehrozi. V Cechach houby ji.
Jo Hanko, američtí muži jsou v tomto směru holt stejní. Už jsem to myslím kdysi psala, při debatách o houbách. Po svatbě jsme nejprve bydleli v Anglii. A jednou jsem tam našla ohromnou bílou píchavku a že z ní budou k večeři řízky. Manžel na to koukal dost skepticky, ale nechal se přemluvit, aby jídlo alespoň ochutnal. Krátce před večeří volal jeho kolega, též Američan. Manžel se omluvil, že si zrovna sedá k večeři. Na dotaz, co jsem uvařila odvětil, že jsem našla na louce nějakou divnou houbu jako velký bílý míč a smažítm ji. A ať prý mu kolega pro jistotu zavola tak za čtvrt hodiny. Stalo se a můj choť mu zcela vážně vykládá, že jídlo bylo dobré, od žaludku mu špatně není, ale začíná mít divnou mlhu před očima a trochu se motá. Chudák kolega málem volal záchranku sám a já měla chuť miláčka praštit pánvičkou přes hlavu.
S am. houbami jsem se prvně setkala, když jsme bydleli v New Hampshire (lesy podobné Maine). Protože tam houby nikde nesbírá, množí se a mají možnost narůst obřích rozměrů (a v tamních lesích i zůstat zdravé). Pár kroků od cesty poblíž domu rostly kozáci, hřiby – no nádhera. Nasbírala jsem jich velký košík a radost jsem měla velikou. Jenže manžel po návratu z práce na ty úlovky koukal vystrašeně i když jsem mu říkala, že právě tyhle houby sbírám už od dětství a jak vidí, jsem stále tu. Ale on vypadal tak nešťastně, až mě samotnou zvyklal (houby měly opravdu „netradiční“ velikosti), že jsem je všechny vyhodila. Druhý den jsem šla do knihovny a půjčila si o houbách knihu. Samozřejmě, že tam ty moje byly s popisem, jak jsou dobré. Fotky hub jsem strčila choti pod nos a „vyčetla mu“ ty vyhozené. Příští sběr už jsem si nechala a sama snědla a tehdy měl manžel tu omluvu s odvozem do nemocnice. O té doby už se hodně vylepšíl. Takže Hanko řekni Chetovi, že i můj muž tyhle podborováky už několik let jí i když se jimi rozhodně nepřecpe jako já.
Jak to anonym ??? Ale poznali jste mne, že?
Maricko, jsi na tom lip, nez ja. (rofl) Ale uz jsem Chetovi ukazala tvoje fotky coby dukaz, ze to jde prezit, a budu si je sbirat. Jo, a taky nam tady opravdu obcas vyrostou pekne bedle primo na zahrade. Akorat, ze Chet po nich slape, abych nahodou nespachala houbovou sebevrazdu.
Jééé milá Hano, a zrovna bedla je tak nepředstavitelně dobrá houba. Tak si té dobroty užij! 😉 (clap) 😛 (jde na mne mlsná).
Jóóó milá Maričko, to se ti to houbaří doma pod borovicemi! 😉 (chuckle)
Tady nahoře na kopci jsem nacházela jedině holubinky všech barev. Některé z nich nejsou dobré.
Ale když jsme první léto ve Švédsku byly na jediné naší švédské dovolené v Hallandu (pak už nikdy nebyl čas a manžel pracoval každé léto) a bydleli jsme v chatě přímo u lesa tak to tedy bylo něco. To už tu byla s námi tchyně a my sbírali zdravé velké hřiby a kozáky a Švédi na nás koukali s otevřenou pusou a čekali kdy z nás budou mrtvoly. My sbírali a babička čistila a krájela do nekonečna. To léto jsme nasušili hub do zásoby a vysloveně jsme se hub přejedli. Švédi totiž sbírají jen lišky, „kantareller“ to je jejich. Takže nám zbyly všechny ostatní druhy hub. To už nikdy nezažiji. Tam jsem taky po prvé viděla hřib satan. Možná že se Švédi o nás strachovali zcela oprávněně. (chuckle)
Borku, nabyla jsem intenzivního dojmu, že jste ukrutně masožravá smečka. Já v zásadě taky, ale občas to na mne přijde a potřebuju něco jinýho – něco ze zeleniny, z brambor, něco sladkýho…
Koukala jsem a zjistila, že ne, že mezi recepty je i jedna omeletka, ale plyne z toho zvědavý dotaz: vaříš nejraději maso, nebo je to náhoda?
Neni to, mila Zano nahoda, jsme ukrutne masozravy, ale valim i zeleninovy polivky, michany salaty a zeleninovy smesi 🙂
Jenze maso je holt maso, i kdyz dluzno priznat, ze kousek cokoladicky v pelisku pri knizce je obzvlast zadouci, zmrzlinky a jogurtiky taky nejsou od veci. Lenka bece bozsky kolace a i buchty se ji dari…ale fakt je, ze kdyz si mame vybrat mezi kusem prasete a kvetakem, je jasno driv, nez je otazka vyrcena 🙂
(WAVE)
(tak…a jsme odhaleni, o Whiskym nemluve 🙂 )
Tak od Whiskyho jsem ten květák snad ani nečekala 😀
Ale božský koláč by se teď v létě docela hodil 😉
Proč? Náš psék žere vařený květák jak „najatej“. Pravda, mezi masem a květákem, jsem mu vybírat nenechala. Musím to prubnout, nicměně myslím, že bleskurychle zblajzne obojí 😀
Beta žere i syrovej – moc ráda. Ale ona ráda všechnu zeleninu i ovoce. Maso pochopitelně taky ráda 😛
My syrovou zeleninu moc neee, mimo rajských. Ale zato syrové ovoce, to jo 🙂
A vydává po tom také radioaktivní puchy jako moje Norka? 🙂
Si piš (wave) normální BOP
neee, ona má fakt dokonalý zažívání (nod)
tak krůtu mám taky moc ráda – a taky moc ráda pečenou se slaninou, dodá tomu úžasný šmak i vůni… tak se u nás vždy pekla na Boží hod Vánoční, a to s rýží, snad z toho nikoho neklepne
a je pravda, že když zbylo (jako že zbylo), tak se podávala s rovněž zbylým bramborovým salátem – takže Borku, ta chuť mísící se slaninovo-krocanové šťávy s tou majonézou je mi velice dobře známa!!! (clap) (h) (h) (y)
Prima, ze aspon nekdo vi, ze nekecam! 😀 (wave)
Borku, my jíme krocana vždy se salátem (blush) , takže taky vím, že nekecáš. Jen mě do té šťávy od našeho pobytu v Anglii prosakuje ještě cumberland souce 😛
Dotaz: nemůžu psát na rajčeti komentáře k fotkám, jelikož mi to tvrdí, že je to „chybný požadavek“. Jsem přihlášená. Nevíte prosím někdo, co tím ten pitomý systém myslí? (fubar)
dělá to Dede i když se odhlásíš, zrestartuješ komp a znova se přihlásíš?
Varianta dvě – je to přetížený, lidi ukládaj spousty fotek z prázdnin a dovolených..
Nejde to… zkusím to zase zítra 🙂
ještě můžeš zkusit Rajče aktualizovat….pokud ti aktualizaci nabízí…
Takže děkuju tady za bezvadné komentáře k fotkám (inlove) a Ygo – je to fakt, měla by ses dát na komiksy! Jsi v popisech fotek naprostá jednička a vždycky umíš překvapit 🙂 (wave)
Ó, recept vypadá opět hodně lákavě ale to obírání těch plochých kostičkošlach-to né, to já nerada. Je na tom sice krátké masíčko ale za tu práci to nestojí. Z toho nemají skoro nic ani psíci. A, že jsem upřímná, tak to mám za jedenáct
11 ceho, prosim?
-Whisky by byl smuten, kdyby ho pri ohlodavani kloubu nepichala jedna slaska do voka a druha do frnaku…zvladame to ok! (chuckle)
„za 11“ nebo za jakýkoli jiný součet , to je ten Antispam, co musíte sečíst, aby se Vaše odpověď nebo komentář odeslaly…
a taky to mám za 11 (chuckle)
O.T. – lilo včera, v noci i dnes… Odpoledne (rain) ustal a vylezlo (sun) . Hurááá – Betku do auta a vyrazili jsme do lesa. Jen jsme nastoupili, začalo krápat – pche – poslední mráček nás nezvyklá !! Deštík za chvilku ustal, ale když jsme byli nejdál od auta (místo změny směru), tak dorazil mráčkův větší a tmavší bráška (chuckle) Tak se tu teď sušíme… Těch pár hub je hóóódně mokrejch
Jo, tady jsou taky bráchové toho vašeho mraku – od rána prší a neprší a zase to vypadá, že bude pršet. Když prší, je +- 13 stupňů, když neprší, vyleze to i na dvacet. Taky jsme dnes zmokly… já a psice, proto to „y“ 🙂
Jak jsem si na jare stezoval na ten vychodni vitr, tak se mi po nem zase zacalo stejskat…mame tu tropic okolo +30C uz 8 dni v jednom tahu a forecast zni stejne I na pristich 14 ( no,please, god)dni!
Vetsinou je to v Evrope naopak, nynejsi pocasi tu lame rekordy. (chuckle)
Tady neprší a docela se i oteplilo… Snad už to i u vás bude končit, ne?
Snažíme se balit, takže se depresivně ploužíme bytem. Může mi někdo vysvětlit, proč zavazadlo na tři neděle do Skotska bylo lehčí, než výbava na týden do Jeseníků (whew) ?
No ona jedna pláštěnka + jedna pláštěnka náhradní tolik neváží ;D
Ale vážně Zano, užijte Skotsko a moc se těším na reportáž…
Jak vidím, se Skotskem jsem se asi sekla. Takže užijte Jeseníky 😀
Chichi, fakt Jeseník.
Ale pro vyznavače cizích terénů nabízím fotky z italského Jižního Tyrolska 🙂
http://1234zana.rajce.idnes.cz/Dolomity_-_Jizni_Tyrolsko%2C_1.-7.7.2013/
a je tam ještě jeden soubor kytek a kravek a jiný havěti.
Vave, teda lidovej kroj, to je zřejmě to poslední, co mi ještě chybí 😛
Buď ráda, že nejedete na Chodsko, to by Ti chyběli ještě dudy. 😛
dudy by jí sice chyběly, ale hlavně chodskej ovčák 😀
Zano !!! To jsou zase přenádherné fotky, tam jsem nikdy nebyla !!! Jeli jste vlakem na vlastní pěst, nebo to byl zájezd? Protože ty serpentýny na fotce – tak ty jste šlapali pěšky, nebo je vyjel autobus? A ty úžasné výhledy – prostě kouzelná krajina..
No, protože do Skotska jste možná balili jen kilt na ostro, kdežto lidový kroj na Jesenicku je objemnější: http://www.bela.cz/symboly-obce/d-2736/p1=3007
(chuckle)
Zano, pozdravuj moje milovane Jeseniky. Doufam, ze se vam tam bude libit.
leje tu dneska už podruhý a v lese ani h…. (a nemyslím exkrement)
tady jen růžovky (rozmáchané) a sem tam hřib kovář. Jinak neroste nic… Jo a pár miminek lišek – ale ty jsem nechali povyrůst
Áchich, tady ani kapka, už jakou dobu.
Ovšem houby, hlavně kozáky, ty bysme tu, cca před týdnem, měli. Jenomže v tom terénu je sbírají akorát mufloni a houbově maniakální sousedka. Mno, pyšnila se bohatými úlovky právem, však je sbírala takřka po čtyřech.
Tohle je takový názorný čtení 🙂
Borku, tvoje recepty čtu vždy s chutí. Krůtí paličky taky s oblibou připravuji, akorát je pak peču pooomaaaluuu – třeba tři hoďky. Má to tu výhodu, že pak šlachy lehce vytáhnu všechny najednou – jsou ukotvené ke chrupavce na „držáku“ a po vytažení tvoří úplný vějíř. Díky za inspiraci, krůtí opravdu můžu.
dekuju, mila Liko, za popud, zkusim to priste tahnout cely dopoledne…pokud vydrzi nase mlsny huby, mohlo by to byt bezvadny! 🙂
ještě se vracím k včerejšku a moc děkuji všem za přáníčka a JoVáskovi za nádhernou kytičku (jméno nevím, ale moc se mi líbí!!) – já jsem totiž v 5 hodin odpoledne totálně vytuhla, a vzbudila se až v půl 8 ráno (blush) (chuckle)
a sama dodatečně moc přeju i Maričce – jak jsem jen mohla zapomenout!! Olčavičko, jsi dobrá že si to pamatuješ (y)
Nyny byla včera u pana doktora pochválena, rána byla ošetřena a za týden máme přijít na vyndání stehů (clap) … nejhorší je ten límec, kdy si vydrbala kolem celého krku veliké lysiny, místy už i do krvava – ale když ho nemá, po chvíli by si chtěla „ošetřovat“ i očičko a to zatím nesmí… takže nezbývá než vydržet
http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-frc3/1073742_508037839262275_1981204462_o.jpg
V jednom kuse jsem na holčičku myslela. Ať to šlape dál!
(wave) Bedo, jsme rádi, že se kytička líbíla. Je to chryzantéma neboli listopadka, či dušička.
Je původem z Číny a Japonska, kde jsou tyto květiny velmi oblíbené.(Chrysantemum sp.) 😡
děkuji JoVásku za odpověď – samozřejmě vždy mám radost z přáníčka, krásné jsou i pro ostatní zde, ale tahle kytí se vám MIMOŘÁDNĚ povidla (clap) (rose1) (f)
a ano, Nynyška vidí částečně na to druhé očičko, sharka mě dobře zastoupila s vysvětlením… v bytových podmínkách, ve kterých bude, povede naprosto plnohodnotný život (h)
Ňam, to vypadá dóóóóóbře! Borku, chválím, nemít vedle sebe něco k jídlu, asi bych oblízl monitor. (rofl)
Jinak přeji všem oslavencům, gratulace Andymu a Dede (a pohlazení Patrickovi), držím palce Nynyšce i ostatním a uháním zpátky za buk – těžce nestíhám (dokonce i fotky ze srazu jsou zatím pořád jen ve foťáku…) (whew)
K tej veľkosti krút.Spomínam si a obdivujem sa za to ako som vymávila od chovateľa pred rokmi malú morku,Rozhovor prebiehal asi takto.
Ja:nemohli by ste mi predť tu morku ešte teraz,ke´d je malá?
On:Nie,prišiel by som o veľa peňazí.Dobre ju vykrmím a predám keď bude mať 15kg.
Ja.: Tá nebude mať nikdy 15 kg.
On:Prečo by nemala mať?
Ja:je smutná.
On:Jak smutná,prečo smutná?je normálna
Ja:hm.Vidite jak stojí, nebežká,je smutná..sú také choroby,čo sa prejavujú zmenou povahy.Aj u ľudí je to tak.
On:Tak prídite o dve hodiny,budete ju mať pripravenú.
Verenko, ty jsi ale číslo 😀
Ani já nemám ráda velké krůty a jako míra mi připadá optimální ta vánoční v Anglii – tedy 15 librová (cca 7,5 kg). Ta se totiž ještě vejde do trouby celá 😛
Myslím, že se nejsnáz sežene v Praze, kde je dost cizinců, kteří prý dokážou vytvořit aspoň vánoční poptávku (říkali mi v masně)
bravo! 😀
Hezkýýýý 😀
Ako vždy vtipné,famozne.A hneď ma napadá,ako sa u nás zmenil svet.V detstve sme mali ako sviatočné jedlo pečenú morku/krutu/ normálne vychovanú na dvore,takže do potupnej smrti dosiahla okolo 4 kg,babička ju piekla v peci do chrumkava do hnedočervena.Spomínam si,že do brucha jej dávala jedno jablčko. Na sviatočnom stole delila tak,že sme dostali rôzne druhy masa /údajne má morka 7 druhov mäsa/Dnes:na dedinách chovajú morky na peniaze,krmia zmeskami a morky dosahujú váhy okolo 14-17 kg.Stehná sú šlachovité,koža je taka pórovatá-škaredá.Zdá sa,že tie krúty z irska su normálne chovane na dvore.
OT.Už včera som vzniesla dotaz či je Bořek a Borek to samé/dnes má sviatok Bořek/Prosím Bor/ř/ku objasniť.
Verenko, myslím, že krůty byly vždycky větší než 4 kg, 4 kg živé váhy má kohout 🙂
Ale jinak si myslím, že je to plemenem. Velkochovové krůty jsou brojleři.
Ja jsem, mila Verenko, Tibor 🙂
Takze 13. listopad…Borek je jmeno, kterym na mne volali odmala, hned pote, co me nasilne odvlekli z krasneho Slovenska rovnou do Pr. …ahy 😀
S tema morkama mate pravdu, taky si vzpominam na krehoucke maso a propecenou kuzicku…dnes uz by to z tech dinosauru asi neslo. Babicka Tana tvrdila ze tech druhu masa ma kruta 9 🙂
A pekla krutu, (nikdy krocana, jak to poznala je mi zahadou), vzdy na Vanoce s bajecnou orechovou nadivkou, k tomu kulate karlovarske knedliky, a na Hod Bozi se k tem knedlickum davala na talir i velka lzice bramboroveho salatu ze vcerejska!
Chut majonezy ze salatu smisena se sosem z kruty se mi jeste nepodarilo dostihnot…ale blizim se! Je to skoro nedostizne! 🙂
Borku, zavonělo to až k nám! 😛 (to je olizovací)
Krůtí maso oceňuju a ráda připravuju, ale vyhýbám se právě těm „dolním stehnům“ – stejně jako Marička nemám ráda boj se zápasnickými šlachami. To „horní stehno“ – to je jiná! Popravdě ho často připravuju místo vepřového, které doma není nijak populární. No často… když ho seženu v Hradci (Králové 🙂 ) V naší půvabné díře po granátu se obvykle sehnat nedá. Ale dnes jedu nahrávat, takže vyrazím na lov.. é do městské masny. (blush)
My jsme větší a hlubší díra po granátu a v Turnově horní stehna běžně koupím, skoro každý den. A v pátek na trh jezdí prodávat přímo z farmy a tak dostanu krůtí všeho druhu. Jsou z vých Čech.
Mňam, bezva článek, lehounce si slintám do kávy…tož tedy vyrazím do kuchyně uklohnit něco z kuřete, brambor a zeleninky…
Dekuju (wave)
Borku,
pořád hledaj adepty do pořadu na TV Prima – Prostřeno, že byste jim vytřel zrak??? už dávaj 50.000,- 😀
Dekuju za tip, ale ten pored je trosku sejdrem, zda se mi…vyhraje prej vetsinou ten, kdo nejlip pomluvi ty ostatni 🙂
…ostatne, za 50L bych se asi ani neobtezoval uvazat zasteru… (chuckle)
porad!…sorry za preklik.
ale když byste vařil,tak by to bylo hodně koukatelný….. než ty hrůzy, co tam jsou teď….
hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)
Hezky se to čte a mám pocit, že to z těch písmenek i voní (nod)
To jsou tzv. spodní stehna – tedy pod tím názvem prodáváno, jinak také paličky.
Spodní nebo dolní krůtí stehna…nebo krůtí paličky (na tom bejvá napsáno)
Borku, další moc hezké povídání a Whiskymu posíám pohlazení po zraněné tlapce.
Kdysi dávno jsem zde zakoupila dvě velká krůtí stehýnka. Do té doby jsem je nikdy neviděla a užasla jsem nad jejich velikostí (no jó, američké krůty, že?). Manžel nerad obírá jakékoliv kosti, tak to dělám já před podáváním. Stehýnka byla natolik buclatá, že jsem si řekla, že je z kosti hladce odkrojím a maso rozplacatím. No to jsem si dala – ta stehna měla tolik tuhých šlach, že i po pracném odkrojení jsem je z „řízků“ tahala ven. Možná jsem měla smůlu na krůtu-sportovce, ale od té doby jsem už další nekoupila i když maso bylo tenkrát dobré. Ale miluji slepičí stehýnka a takováhle kombinace koření vypadá velmi lákavá k vyzkoušení.
Evropské slanině se v Americe říká „salt pork“(solené vepřové). Nevím, jestli je běžně v obchodech i v jiných částech Ameriky, ale zde na Jihu je salt pork oblíbený. Milovníci si ho ukrajují rovnou do pusy, kousky se přidávájí do hrnce při vaření fazolí, oblíbeného zeleného lupení, špikuje se do masa – prostě stejné využití jako typická slanina (kdosi se zde jednou překlep na sraninu – od té doby to mám vryté do paměti 😀 ). Já jsem ani v domovině slaninu neměla ráda, takže mi nechybí. Zato zdejší „uzenou slaninu“ – am. bacon, tence krájenou, tak tu miluji. Zrovna včera jsme měli studenou večeři, naše oblíbené sandviče BLT (bacon-lettuce-tomato). Bacon do nich smažím do křupava a systémem „dva na vedlejší talířek, jeden do pusy“. Takže jsem raději rovnou vysmažila celý balíček – asi 20 dlouhých plátků a ty které zbyly dorazil manžel, jen se olíznul.
Asi to nebude část stehna, ale horní část křídla.
A nebo jsou v Irsku malé krůty ;).
(tmi)
(chuckle)
Nó, Borku, ono se dá občas koupit „stehýnko“ z krůty, vlastně to lýtko, vážící skoro jedno kilo. Pokud mají kolem půl kila, tak se prodavačka omlouvá, že jsou dnes nějaká malá. Té velikosti, co máte na pekáči a na talíři, pak odpovídá horní část křídla (s jednou kostí). Asi se v Česku krmí krůty na větší velikost, dají se koupit celé, už vykuchané ve váze kolem 16-18 kg. Proto se mi to zdálo na stehýnka malé 😉
Při pohledu na první obrázek jsem nedocenil velikost, až při 3D aranžmá na druhém obrázku 😀
OT: hele: http://jakkel.rajce.idnes.cz/nase_nove_kote
Jakkeli (a Ri), to je krásné kotě !!!! Gratuluji !!!! Jak jste k němu přišli (asi ono přišlo k vám, ne?) (h)
Čert ho chytal za ocásek a náznul prstem po hlavičce 🙂
gratulace veliká k doplnění smečky (nod) Krásný kousek – barevná varianta blízká k Vašemu dalmatinnímu oblíbenému vzoru u psů i koček (chuckle)
A chválím za včasně dodanou fotodokumentaci – jsou tu jiní (wait) , kteří mají doma nové přírůstky (ať už představené či ještě tajené) a ani fotečky, ani textík…
no (wait) – alespoň Louk vywebila novou fotodokumentaci, takže ji mažu z černé listiny (chuckle) I když její dva maxipejsánci (mnou přezdívaní Akční „myslitelka“ a její věrný „balík“ ) by si taky nějakou tu zprávu zasloužili…
To Dede slíbila psí fotky minulý týden a vywebila jen Třeboň a růžičky (wasntme) MBK už brzy bude VBK…
Tak jo! Je to tady, ale zatím bez popisků. MBK je k zulíbání, pokud právě neničí květináče, truhlíky a cokoliv plastového, co se jí dostane pod nos. Zahájila i „období plechové“ – kromě lopatky na popel se jí podařilo jakýmsi záhadným způsobem odmontovat i spodní konec okapu (wasntme)
Z její divoké příchylnosti jsem stále plná drápanců a modřin – holt mi chybí Berryin kožich. Holky jsou ale zlaté a myslím, že mají dobře našlápnuto k tomu, aby byly dvojpes – nebo dvojpsina? (rofl)
http://sandvika.rajce.idnes.cz/Dede_-_doma_-_Jak_roste_Ari_neboli_MBK_cti_Mala_Bila_Katastrofa_je_pul_roku
tak jo , černý puntík taky smazán (chuckle)
Tady leje a leje a leje – jestli to není proto, že Ešusovic dneska jedou na 10 dní do našich hor… Ale snad má být dál hezky a alespoň budou mít Jizerky namočené – to horám sluší (nod)
Milá Dede, ta vaše Ari vypadá velice podnikavě. A moc se mi líbí ta její čupřina mezi ušima. Holky se mají viditelné rády, opravdu k sobě patří. Už teď jsou moc pěkná dvojpsina. (chuckle) Perfektní rovnováha mezi černou a bílou. (inlove)
Xerxová, nestraš s VBK! Já doufám, že než bude velká, tak z katastrof vyroste… (wasntme)
Fakt?
😉
Doufat můžu, ne? (chuckle)
Bóže Dede, tak světaznalá a pořád tak naivní (chuckle) . Ber to tak – máš jednu VČA, tak jako protipól musíš mít i VBČ, tak je to na světě zařízené, aby byl v rovnováze (rofl) (rofl)
Poznámka:
VČA = Berry (velká černá andělka)
VBČ = Arrya (velká bílá čertice)
Ygo! (rofl)
Tak mi taky vymaž puntík 😀
http://lajdn.rajce.idnes.cz/Vetaj_Haryk_-_rok_prvni
(K holkám přibyl pošuk kulichovitý, přitáhl ho pošuk MLP…)
Tos to hlásání pěkně odrbala! Za pár fotek, po roce a ještě bez popisků ti panprésorka černej puntík těžko odmázne 😛 .
Jarko, krásný pejsek !!! A ano, fotka tria na gauči je bezvadná !!!
hlavně aby se s ním Růža kamarádil..to jste mu nadělili k dnešním ročním narozeninám???? (h)
Jasně 😀
hodní jste….. (hug) a pozdravujte ho ode mne a popřejte mu za nás…. (chuckle)
Jejdanáčku, to je krásný prcek. A bude dlouhosrstý. Holčička nebo chlapeček? A už má jméno? To vám moc gratuluji. Nádherné stvoření!
A já mám stále jen mourečky, černé a černobílé kočičky. Ale zaplať pánbůh za ně! 🙂 (inlove)
Jakkeli a Ri – je nádherné! Dotoulalo se nebo jste ho museli ulovit sami? (inlove)