Jsme-li s Whiskym na pravidelné průzkumné obchůzce jeho revíru, což čítá rozsáhlou louku Yellow Meadow, břeh říčky Cammock, pěšiny kolem fotbalových hřišť, spoustu stromů, rohů zídek a nastražených odhozených tašek s bůhvíčím, vždycky obezřetně hlídám zvíře, aby nežralo různě pohozené fujtajbly.
Je dobře vychován a tak na šeptnutí „fuj!” většinou hned vyplivne žvýkaný, nedefinovatelný žvanec, mrskne po mně pohledem „aby-si-se-ne…”, a kráčíme rozvážně dál. Říkám schválně většinou, neboť někdy dá práci ho k vyplivnutí donutit. To když některý z nočních návštěvníků parku dostane chuť na kuře a pak ho valnou část nechá ležet v trávě.
Pokud se Whisky, puzen jackrusselovským genem lovce, zmocní nenadálého bohatství, dá práci ho přesvědčit, že to žrádlo může být jen past na důvěřivé psy a že se mu může udělat jeho časté blicí nevolno.
Má totiž žaludek jak slečinka, to naše psisko a ač nijak zvlášť nehýčkán, po pozření odpadových pochutin, hlasitě krkajíc, zvracívá. A to pokud možno na koberec, nebo ještě lépe do svého či našeho pelechu. Takže ho sleduji zrakem ostříže a snažím se mu v hltání laskomin neznámého původu, zabránit.
Nedávno jsem s ním zase zápolil o kost z kuřecího stehna, a když ji Whisky, notně ožvýkanou, konečně pustil, uvědomil jsem si, že jsme pečené kuřátko neměli už pěkně dlouho. Při představě zlatavé kůrčičky na kuřecím stehýnku se mi sběhly sliny, šelmě psovité odpouštím zmlsanost a kráčím domů, do kuchyně, do ledničky, zjistit stavy zásob.
Plastiková vanička je zaplněna kuřecími thighs, což je na pečení mnohem lepší materiál, než kuře celé s pouhými dvěma stehny, upeču si stehýnek raději hned osm. Whisky na pozorovatelně, neboli sedmém schodu nad pracovním kuchyňským stolem, sleduje bedlivě, jestli se náhodou nespletu a neoddělím při čištění masa taky kousek libového pro něj.
„Smůla kámo,” pravím mu s úsměvem, protože oba dobře víme, že vyřezaný tuk zpod stehenní kůžičky on velice nerad a nic jiného nezbude. Stehýnka hned také zbavím krátkých zbytků brk, které se vždycky záhadně objeví, když už máte pocit, že kuřecí je připraveno ke kořenění a pečení.
Bez dlouhých odkladů krájím na tenké plátky máslo, jímž pokryju dno pekáčku, posypu tymiánem a trochou soli, pak beru stehýnka jedno po druhém, solím spodní stranu a kladu vedle sebe na celou plochu pekáče, kam jsem už přidal i proužky slaniny. Horní části stehýnek, která jsou kůžičkou nahoru, obarvím grilovacím kořením od světoznámého pana Vitany, posypu pepřem a drceným kmínem a znovu mírně solím. Doladím kuličkami celého pepře a jalovce.
Do mezírek mezi kousky masa vtlačím na srpky nakrájenou cibuli, plátky česneku a čtvrtičky zralého rajčete.
Nakonec položím na každé stehýnko plátek másla, rychle šoupnu do předehřáté trouby a oddám se slastnému očekávání.
Po slabé čtvrthodince podlévám kuřecím vývarem, ale nejdřív mašlovačkou pošolíchám každou porci masíčka, aby zbytečně shora nevyschlo.
Nechám v troubě necelou hodinku ve tříčtvrtečním žáru péct, pak znova podlévám a polévám ty krásné, červenající se kousky kuřátka, vůně je tak hutná že by rozhoupala i menší kostelní zvon. Vypínám žhavení a nechám pár minut dojít.
Nad teplými talíři už se nedočkavě tetelí pára z horkých brambor, vedle nich se smějí hnědočervená kuřecí stehýnka, brambůrky ještě polévám šťávou vzniklou křížením másla, cibule, rajčat, slaniny a koření a můžeme jíst. Sousto rozmačkaného bramboru s proužkem slaniny, omočené v takové šťávičce nás prudce vymrští do dosud nepoznaných výšin čiré chuťové slasti.
Něžně vyladěný míchaný salát mé předobré ženy a doušek červeného z rýnských vinic jen orámuje dokonalost požitku. „…oh la bonté ce!!” chce se nám zvolat a se šťastným úsměvem na tváři vychutnáváme ten lahodný oběd.
Dobrou chuť!
(K upečení kuřete tímto francouzským způsobem jsem použil 8 kuřecích stehen, máslo, slaninu, tymián, jalovec, celý i mletý pepř, kmín celý i drcený, grilovací směs, česnek, rajské jablíčko, cibuli, lásku k ženě, odvahu i fantasii a dobrou náladu. Je to prosté!)
PS: I ten psí hašašíra se nakonec dočkal, oběd přetrpěl předstíraným nezájmem, po očku však bedlivě sledoval každý náš pohyb, každé sousto. Věděl totiž, že ho nikdo neošidí o měkké konce kostiček, chrupavčičky a ani schválně pro něj zanechané kousky masa.
Jakmile má rozmilá žena vzala do ruky nůž a započala s krájením Whiskyho porce, tento ihned spustil stavidla zdrženlivosti slušně vychovaného pejska, kňučel, ňafal hrdelním hlasem, mydlil ocasem tak, že to vypadalo na úraz komíháním, pletl se jí pod nohama a slinil jako bernardýn.
A když bylo dokonáno a my seděli v křeslech, poslouchaje jazzband Woodyho Allena jak hraje Swing Lullaby, zeptala se má dobře najedená žena: „Tak co, bylo to dobrý, Whiskounku?”, odvětil tázaný pes spokojeně: „Ůůůaaahuuuampf!”
A bylo.
Ňamky hamky stehýnka, to si dám, to si dám hned zítra si je udělám. Dnes se sjíždím na fazolkách na smetaně. (chuckle) (wave)
Pro milovníku jazz bandu přidávám tohle
http://youtu.be/YvOwks6dou0
Je to skupina z mého rodného Přerova, letitý oblíbený
účastník festivalů. Jsou to amatéři,povoláním lékaři, veterináři,inženýři i zástupci dělného lidu, mám je ráda.
no jasne! Akademiky jsem neslysel leta, ale kdyz jsem v osmdesatejch zil v Prerove, tak jsem nevynechal jedinej koncert! Je dobry vedet, ze porad existujou…marne tam hledam trumpetaka Cernockeho, bud tam nehraje nebo se tak zmenil, ze ho nepoznavam… 😐
Dik Jenny, doufam ze vam chutnalo! 🙂 (wave)
Tsss, se picnu,je to vůbec možnýýý !!! ? Všichni lidé bratry jsou a přerováci zvláště. Já se odstěhovala před 12 lety,takže jsme se kliďánko mohli potkat v těch osmdesátých, taky jsem žádný džezák nevynechala a ty sejšny, jůůů, to bylo. (angel) (chuckle)
http://www.ajbprerov.cz/ Myslím, že tam je.A stále je člen.
(wave)
Dik za odkaz, ano, mate pravdu, Pepa tam porad je, jen ja ho na tom klipu nepoznal…seznamila me s nim jeho byvala zena Lida, recepcni z Hapiku, takto Hotelu Prerov naproti nadrazi 😀
Taky jsem chodil na jazzovy festivaly, atmosfera suprova a navic to hravy soupereni mezi Akademikama a Smetackovcema tomu davalo spravnej svunk!
A bajecny bylo, ze tam hraly i bigbitovy kapely z Prahy a plejada slavnejch zahranicnich hostu.
…a po koncerte se slo nahoru do Taverny… 😀 (wave)
Tak jestli se ti bude chtít tak koukni na http://www.rosmus.cz
a pokoj se Přerovem. Je to web mého dlouholetého kamaráda Jirky, se kterým jsem prožila jako s téměř sousedem celé nádherné dětství a pak mladá školní léta.Píšeme si občas.
(wave)
Taverna bývala naším domovem a to doslovně, jednu dobu tam i moji rodiče v nájmu bydleli u Mrugalů(bývalí majitelé), než si zařídili svoje bydlení. No a později, ty večírky, to nemělo chybu,hrávali tam dobré kapely a my se s partou bavili moc dobře. (dance) (d) (tmi) (party) (rofl)
Mělo tam být : pokochej , nu což, tož tak.
teda, svět je opravdu malej :O
Milý Borku, tak jsem utvořila minulopátéční recept, akorát, že z čuníka divokého (wait) a takhle to dopadlo (happy) (happy) (happy)
Jo, Borku, a jeste se mi moc libi vyber hudby. Zatim vsecko, co jsi hral u vareni, mame doma taky. (wave)
Ja mam celozivotne rozpolceny pristup ke kureti. To zacalo tak. Meli jsme u nas na vesnici dost velikou kuchyn s kachlovejma kamnama a velkym pracovnim stolem. Lidi, co chovali slepice nam obcas nejakou cerstve zabitou prinesli. Cili se musela sparit, oskubat a vykuchat. To obstaravala teta Marinka a s kuretem si prave hrala na tom stole. Ja jsem si u toho stolu rada cetla nebo delala domaci ukoly. No a tak jednou, bylo mi snad 8 – 9 let, se zas divam, jak Mari kucha to kure a rozhodla jsem se, ze je to HNUSNE, a ze toto jest nebudu. A vydrzelo mi to tak do 20 let. Mama hudrala, ze jsem s tim jidlem decko na zabiti, ale ustala jsem si to. Pak jsem to jedla, ale jen prsa -ta stehna jsem nemohla. A cas sel, a Hanci zacala pracovat v restauraci v Michiganu. A tam se denne dovalily hromady kureciho masa.A zas ze mne byla ta mala holka, ktera nesnesla pohled na slepicu/kure. Teprve az k nam prijel osmnactilety synovec z Prahy na rok, tak jsem pro nej pekla cela kurata. Ono to dite za necele dva roky vyrostlo z normalni vysky do hodne pres dva metry, takze k nam prijel kostrounek s ohromnym apetitem. Pulka kurete do nej vpadla za jeden vecer. Kdyz odjel, tak jsem zacala varit kureci prsa. Naucila jsem se v hospode v Michiganu jak to udelat, aby zustala stavnata. A tak jsme s prednostou zili na kurecim, az kdyz jsem pred 2 a pul lety chytla zanet slinivky. To stacilo jen ukazat mi kousek kurete a uz jsem valila do koupelny. Dnes uz zas muzu tu a tam kureci prsicka, ale musi to byt okorenene a udelane jako rychlovka. Ale zajimavy je, ze silny kureci vyvar mi nikdy nevadil. Jinak veprovy muzu furt, hovezi,kdyz je to steak, ale hlavne gravituju k rybam a morskemu potvorstvu, Tak, ted tedy vite, i co jste vedet nechteli o mem zazivacim systemu. (wave)
Milí Zvířetníci,
přeji všem, kdo jedou, krásný společný víkend, hodně sluníčka, tepla, pohody a krásné soutěžení i odpočívání.
No a pro ty, kdo jako já musí v sobotu do práce, připomínám, že je zítra Muzejní noc a jistá JJ bude spolu s kolegy experimentálně řádit v Technickém muzeu. Takže jste srdečně zváni včetně exkurze zadem po služebním schodišti 🙂 .
Tak jsem konečně dočtla poezii na kuřecí tema. Já si vždycky nejraději dám kuře pečené jen „na vodě“(pustí si vlastní tuk) s trochou soli. Všechny možné ochutnané kuřecí recepty byly fajn, ale na klasiku neměly :o) . Úplně to vidím Borek profesor franštiny usazený v dalekém Irsku se sklonem k květnatému vyjadřování kráčí procházkou za svým psem. Náhle vyrušen kuřecí kostí chytá inspiraci a na vlně nadšení pluje domů, kde již sedí předobrá paní domu třímající zápisník na kolenou v ruce pohotově nabroušenou tužku. Při přípravách many nebeské pečlivě zapisuje jednotlivé body technologického postupu i chování dohlížejícího psíka. Po navaření všichni společně zblajznou nachystané a sepíší článek pro NZ abychom tu mohli slintat :o) .
Skoro jste se, mila Radko, trefila, jen s tim zapisnikem je to jinak, ma mila zena tohle nedela 🙂
Tenhle serialek je uz delsi dobu napsanej, ted k nemu budu psat pokracovani…tak uvidime. A jsem rad, ze to na Vas pusobi kvetnate a poeticky. Tak hezkou nedeli! (wave)
🙂 R O Z V E R N Í Č E K . 🙂
Když jsme u toho vaření.
U lidožroutů se vaří oběd, matka míchá velkou kostí
v kotlíku a okolo běhají malí kanibálci.
Vtom jeden nakoukne do kotle a vzdychne: „Ach jo, zase polívka z pytlíku.“
(coffee) Přeji všem přítomným klidný večer, hezké sny
a těšte se na víkend. (coffee)
zkusim kontrovat kratkou bajkou pro zde pritomne damy:
„Chtěla bych být housenkou:
Žereš – žereš – žereš – žereš – usneš – probudíš se – a jsi krásná!“
Krasny krivonosi weekend! {wave)
(chuckle)
(h) užijte si pohodový a krásný Křivinosácký víkend. Trochu závidím, hodně přávidím (h)
O.T. lidičkové, kdo to neviděl, neuvěří- smí se v této době, kdy je všechno zelené kácet bukový les? Asi je dneska možné kvůli penězům všechno. To není vandalizmus, to je hyenizmus, vždyť je doba hnízdění, vyvádění mláďat. Myslím, že přiroda s námi v co nejkratší době zúčtuje. Jsem strašně rozhořčená, co dokáží referenti z životního prostředí vyvolat kvůli maličkosti, ale tohle nikdo nevidí nebo nechce vidět.
Co? Kdo? Kde? Jak?
ZELENÝ ŽIVÝ BUKOVÝ LES, která plenící společnost to provádí jsem zatím nezjistila, ČESKODUBSKO /to Ti nic neřekne/ , pilou, sekerami a jinou technikou (puke)
ach jo
http://www.eps.cz/poradna/kategorie/ochrana-prirody-krajiny-ochrana-lesa-pudy/dotaz/kaceni-lesa
Tady takový dobroty a já zas tolik nestíhám (poslední dobou furt). Whiskiho oblibuju a nikdy při dočítání nevynechám – je velmi blízko tomu jak vaříme u nás doma, to se jako inspirace fakt hodí (a ještě je to s láskou psané, tak se to tak hezky čte 🙂 ). Díky.
Někdy si tak říkám, u koho bych doma chtěla bejt pes – co se kuchyně týká, tak u Borků by to určitě nebylo špatný (rofl)
Všem Křivonosícím pěkné počasí, žádné komplikace, prostě ať se vše vyvede. (wave)
Tohle si rikam casto: Chci bejt nas pes! 🙂
(dejminazratapustmeven!)…je prima vedet ze se vam to libi. (clap)
Vsem ucastnikum srazu na Krivonosce, (kde se to jmeno vzalo?), preju krasny pocasi a mnoho vzrusujicich zazitku, at uz mezi zveri nebo mezi lidma! Tesim se na nejakou obsahlejsi reportaz…vetrel jsem se mezi vas, mili Zviretnici, teprve nedavno, ale je mi s vami fajn. Pokud se tohle setkani uskutecni i pristi rok, mohla by motyka spustit a ja se tam, zurive mavajici a nadsene priblble se usmivajici, objevim. Hodne stesti! (wave)
Nám je s Tebou (můžu tykat?) taky moc príma. Já jsem známý mlsoun, takže mě ty recepty vysloveně hladí na bříšku a ta krásná čeština zase na duši. Je to vždy úžasné povídání, na které se moc těším a nevím, co obdivovat dříve – jestli tu skvělou češtinu, úžasný jemný humor, smysl pro vyváženost jídla, lásku k rodině nebo jen samotné recepty.
Zdravíme z Krkonoš (teď z Prahy) a posíláme hebké kocouří pohlazení od tří chlupatých rošťáků – Melíška, Zrzínka a Ríšánka.
Diky za povzbudiva slova chvaly, utvrzuje me to v rozhodnuti napsat nejaky dalsi pokracovani. Mozna se tam vejde i nase mala miss Betty a moje dedeckovsko-otcovske prusvihy kolem mimina. Rozhodne se tu, v tom malem virtualnim raji, citim velmi dobre, nejen diky tobe. Hezkej weekend! 😉
Všetkým prajem príjemnú slezinu a lepšie počasie, ako máme tu na SK. Pečené kuřátko s plnkou máme radi a rýži k tomu. Problém bol vždy ten, že prsíčka nemal kto jesť.
OT milí zvieratníci ( a Houston), máme problém. Asi pred dvoma týždňami začalo mojej Lvici strašne páchnuť z papuľky, ako zkazené maso. Najprv som si myslela, že to bude nejaký pokazený zub, ale Levica papá granulky bez problémov a nesťažuje sa, aj kostičky z kuriatka okúsala. Pokúsila som sa prezrieť jej zúbky, ale proti tomu kategoricky protestovala. Dala som jej odčervovaciu tabletku, ale po tej sa pozvracala. Tak som kúpila granulky od Royal Canine na citlivý žalúdok. Dávam jej papať len tie a raz denne plátok šunky. Trošku sa to zlepšilo, uvidím, či to po niekoľkých dňoch diety zaberie, alebo budeme musieť k vetovi. Keď som bola v Deutschlandu, Levica bola v zvieracom hoteli. Je možné, aby tam zjedla nejaký fujtajbl? Čo by mohlo ešte zapríčiniť taký zápach zo žalúdka ?
Za prípadné rady vopred ďakujem.
Yetti , nemohla by tvoje Lvice mít zánět (nebo svrab) v uších ?? Když jsme se kdysi ujali naši Smoky, tak to bylo podobné. Jak jsem se k ní sklonila, měla jsem pocit, že jí děsně páchne z pusy. Ale zuby měla v pořádku. Když pak byla prvně u veta, tak ten jí okamžitě našel hrozně zanesené uši (kočka si je ale nijak zvlášť nedrbala). Vyčistil jak to šlo, dostala myslím atb. a bylo po zápachu. Držím palce.
Tak to by mohlo byť, pretože Levuška sa často drbe za ušami a pod bradičkou. Ale ušká má čisté, a v živote by ma nenapadlo, že zápach z pusy má súvislosť s ušami. No, život je nevyspytateľný. Ďakujem za tip.
Yetti zápach z tlamky u psů může být od ledvinových potíží. Pokud nemá potíž se zubama, třeba se jí něčeho nedostává nebo něčeho přebývá.
Vím že tvá Levica je kočka, ale třeba by to taky mohlo být ono.
u koček taky
Všem přeji krásné pobytí na Křivonosce. (dance) (ninja) (dog)
Užijte si to !!!! Budu na Vás moc myslet. (inlove) (wave)
Všem přeji příjemné Křivonosení, pěkné počasí bez deště, příjemnou teplotu vzduchu. Dávejte pozor na pesany ať se nepodkousnou a pozor na děti je jich tam už dost, aby nepřišly do konfliktu s nějakým chlupatcem. Tak se držte a foťte!!!
EvaŽ a Borek,
omlouvám se za neuvedení jména. Promiňte mi, prosím!
Borku, ty tvoje recepty jsou jeden lepší jak druhý. Až mám mokrou klábosnici.
Diky! (y) (wave)
EvaŽ,
mám doma bývalého hajného, ale ta zvěřina je nedostupná. Docela ti závidím.
Lidičky a pejsci, mějte se na slezině a játrech na Křivonosce co nejlíp, nenechte si propršet neděli a tak všelijak. (sun)
Tak se budeme pomalu naloďovat a vyrážet na jih. Mějte se tu moc hezky a nikomu neotvírejte vrátka! 🙂
(h)
Hahá, po dvou měsících živoření MÁM SPORÁK!!!
Jdu péct kuře. 🙂
To Ti teda přeju (nod) Já za chvíli jdu na tu pastvu (rolf)
Zkus na pastvě objevit aspoň grilovaný kuřátko v nějakým příkopu. 🙂
Gratuluji, já ještě ne. 🙂
Ioannino můžeš mi poslat na e-mail tvoji adresu? Myslím bydliště. Něco jsem tu objevila. Můj e-mail mají Zvířetníci, zaručeně Dede, Vave, LenkaS a podobně….. (wave)
Neříkej, že sis taky rozházela kuchyň?
Oook, zkusím vyzískat tvého emilka a pošlu. (A copak? zvědavá!)
Odbrušuju poslední kusy desky a doskládávám skříňky a dovrtávám chytky a, lidi, ta kuchyň bude nádherná! (sun)
Však ji nafotím (rozmazaně) a narajčatím.
Na fotky se těším a ráda se inspiruju taky se teď chystáme dělat kuchyň. A dobrou chuť Io.
Velká kočko, poslala jsem Ti email na mě známé adresy, ne že bych znala ioanninu adresu, ale mám na Tebe soukromý dotaz.Doufám,že až ti dojde na třikrát nebudeš si připadat jako štvaná zvěř :))
Milá Radko, před chvílí jsem četla e-mail od tebe a odepíši asi až zítra. Já pro změnu od úterního večera ztratila hlas, sice jsem jej částečně nabyla ale není to přesně ten můj. Teď se fofrem léčím protože jdu v neděli na Rossiniho Lazebníka sevilského režírovaného Davidem Radokem. Když já si ho pamatuji patnáctiletého. Tedy ne lazebníka ale Davida.
Já totiž taky začala kašlat a to by asi spoludiváci neuvítali. A pitoma jsem si nezaplatila 30 SEK abych mohla lístek vyměnit. Přišla bych tak o 520 SEK kdybych na představení nemohla jít. :O
kuřátko já ráááááád, moc ráááááááááád 😛 😛 😛 (to je jakože olizovací)
skoro nejraději taky peču, většinou rozčtvrcené, ale kupuju i prsa na různé způsoby včetně řízků… holčičky nejsou vybíravé a snědí všechno… s převelice velmi plačícím srdcem odevzdávám většinou Nynyšce i chrupavčičky, ale někdy se nezdržím a SEŽERU jí to 😀
pečené zásadně s rýží (viz níže), na paprice dávám smetanu a s knedlíkem (ale klidně taky s rýží)
no ale pak je báječné to pečené na kysaném zelí – a to mi přijde a la kachna jím to s knedlíkama… a pak se dělá zapečené s česnekem a sýrem, a to si kruci nepamatuju recept (ale ono se to asi inkrediencemi prostě zakryje a basta, žádná věda) – je to moc dobré a s tím teplým sýrem docela hodně syté… a k tomu si (konečně) dávám brambory
Bedulko, já rýži jen ke Znojemské,játrům na slanině, ledvinkám a srdíčku na slanině….a k číně…. nebo rizoto..ale ke kuřeti mi přijde suchá….
K k pečenému nebo grilovanému kuřeti dělám takové luxusnější rizito: kuřecí játra na cibulce a anglické slanině, houbičky a Mexickou směs od Bonduelle vmíchám do uvařené rýže. Senzační je koření na grilovanou zeleninu od Vitany (opatrně) a hrubě drcený pepř nebo Piri Piri, sůl. Rýže by se neměla lepit, takže používám dlouhozrnnou. Je to ňamka i bez masa. 😛 😛 😛
přeji všem krásné setkání, hezké počasí a moc se těším na fotky 🙂
S dovolením se připojím, pěkně si to všichni užijte!
Tak se tam blízko mé první štace dobře pomějte. To první angažmá mi vtisklo jižní Čechy hluboko do srdce.
A přestěhoval se tam z Prahy i můj drahý švagr jehož další stěhování bylo už za Duhový most. Moc ho postrádám.
Tak hodně sluníčka a radosti. A pejsci ať nezlobí jen spolu lumpačí. (dog) (dog) (dog) (dog)
Jako vždy úžasné povídání, až se sliny sbíhají 🙂
Vy, kteří jedete do Jihočičska, si to moc moc užijte! Je to pro nás daleko, ale příští rok budeme s Najtynkou o účasti uvažovat 😉
Borku, to je zase ňam ňam. Nestíhám, jsem teprve u mimulého pátku. Takže zitra bude minulý pátek a za týden dnešní pátek (nod)
Jéééé, vono mne to nezná.
Tak teď snad už…
Všichni razí vegetit a já (wait) pjacovat.
Užijte si a informujte.
Ano ano, velmi souhlasím, podobně kuře dochucuji. Udělám si směs z rozpuštěného másla, česneku, kari a papriky a potírám při pečení. A pod kuřátkem je zelenina – co dům dal. Šťáva se zeleninou je pak velmi chutná.
Mějte se všichni na setkání co nejlépe (h)
Za chvíli vyrážíme, oproti přihlášce tipuji příjezd okolo 18,00.
jídlo vypadá na fotografii moc báječně.
Já peču kuře s nádivkou a bramborovým knedlíkem.
No mohla bych ho udělat zrovna teď v neděli.
Ještě se o tom doma poradíme.
To víte synové by si dali nejraději co největší počet řízků s kaší. A manžel zase miluje segedín.
No uvidíme.
Míša
Ááááchich, Borku, nejenom, že dokážež podráždit slinou žlázu a jsem jak Whisky, ale také bránici, jak se řehtám a posléze nervus vagus až z toho šťukám.
S tím ŠEPTNUTÍM „fuj“ to je pravda, nebo nadsázka, protože já na všechny tři kníračky musela „fuj“ ŘVÁT ! Stejně málokdy poslechly, se stejným výsledkem jako u vás doma (envy) .
Beta většinou nebufetí. A nechá si říct. Ale když jsme byli před dvěma roky v Burgundsku na slavném keltském kopci, tak se tvářila, že božstva ještě z těch míst nezmizela a že tam díky tomu roste spousta ňamek. Nejprve našla odkrojky od veleplátků šunky (zbytek nějakého toho pikniku v trávě v bukovém lese plném jmelí) a vzápětí vytáhla o kus dál celé grilované kuře !! A to jí přišlo líto, že jí ho beru… že neee
Byli jsme teď v lesoparku a neuletěly jsme. Ale málem (chuckle)
Xerxová, u nás děsně fučí už třetí den, i v noci. Jdu zkontrolovat, jestli mám ještě prádlo na šňůře. Pokud zůstalo je už jistě suché na troud. Každý den kolem 26°, ten vítr je přímo horký, ausgerechnet z uherských pust.
Tak já kuře porcuju- aby prsíčka nebyla moc suchá- a kuřeti vystýlám pelíšek v pekáči plátky anglické slaniny. To kuře chytne takovej dobrej šmak :)Jinak klasika, trocha másla (už ho nemusí být tolik, když je anglina)a grilovací koření. Jo a já ke kuřeti teda jedině rýži. Rozsýpací parboildku. Zbytek rodiny kuře. Psovstvo dostává kuře ve velmi malém množství- Světluška se po kuřeti festovně drbe. Kupodivu po svalovině víc než po vnitřnostech. Ale chrupavky dostanou 🙂
no hurá – že konečně někdo taky rýži!!!!!! (clap) 😉
Jestli můžu dát tip – moc dobrá a voňavá rýže se dá koupit u Vietnamců (v Brně na tržišti na Olomoucké, v Praze bude mimo klasické Sapy určitě víc zdrojů), kilový pytlík je za pár korun, větší balení je ještě výhodnější. Od té doby, co jsme ji objevili, už jinou nekupujeme.
To bude asi ta rýže které tady říkají „jasmínová“. Si tedy myslím. (think)
Asi ano. Dřív jsem taky kupovala jen tu „parboiled“, ale teď už jen tuhle. Je dobrá nasladko i naslano, ta vůně není až zas tolik intenzivní a s ostatními příměsemi se netluče. Doma mrknu na pytlík, co tam vlastně píšou.
Hmm, tak pytlík jsem už nenašla, rýže došla. Až koupím další (bude to co nejdřív), ozvu se.
Bedo, já se hlásím k velké milovnici rýže, dokonce myslím, že během týdne v jídlech převažuje (právě u toho kuřete). Máme ji rádi sypkou, ne tuhý kecanec. Také kupuji předvařenou (parboiled) a zásadně dlouhozrnou (long grain) Ale VŽDYCKY do vařící vody (před vsypáním rýže) přidám asi lžíci oleje. Rýže pak téměř „padá z vidličky“. Já se už vlastně dávno nedržím přísných kuchařškých „pravidel“ co ke kterému masu patří. Rýži, knedlíky či brkaši střídám podle toho na co mám právě jako přílohu chuť a náladu vařit (třeba ty knedlíky). To zda zrovna tahle vybraná příloha k tomu kterému masu patří nebo ne je u mě až na druhém místě. Pouze u štědrovečerní večeře se pevně držím tradice ryba a bramborový salát. Jindy bych k rybě udělala rýži, kaši nebo i těstoviny, jen ten knedlík asi ne (moc suché
Já dělám kuře nejčastěji na česneku, t.j. utřu česnek se solí, prstem „odlepím“ kůžičku od masa a ten česnek pod ní nastrkám, po té peču pomalu na másle. Se šťouchanými bramborami lahoda převeliká! 🙂
Kuře děláme jen minimálně, majíce zásobu zvěřiny, kterou osazenstvo oblibuje více. Ale i tento recept vypadá dobře.
OT. Pro ty, co ještě nevyrazili na Křivonosku. Na jihu je krásně, dá se říci polojasno, nefičí. Kolem půlnoci hlásí pršení (asi bouřku) jinak by mělo počasí aspoň na sobotu vydržet. Dorazíme v sobotu do 13 hodin. Bez psovstva – rozhárala se pro jistotu i Ája. Tak nebudeme tahat Ginny samotnou. Dvounožcům do toho snad nic nevleze (jen Bára se musí učit).
No tentokrát je to kalorická bomba, již dávno jsem přestala ke kuřeti dávat máslo, neb kuřata jsou dost tučná a vypečený kuřecí tuk je možná lepčejší než to máslíčko. Kuřecí maso bylo u nás leta hlavní pokrm, až jsem se bála, že nám naroste peří.Ale pečené s nádivkou jako dělá moje tchýně, to teda neumím. Na to se dám ráda pozvat.
Na kuřatech jsou i kočičáci venkovní, vnitřní raději hovězí nebo krůtičku, jednou týdně teda ty prsíčka sežerou, ale těch keců okolo. Majda jí kuře zásadně vařené
hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)
Kuře se u nás peče docela často. Občas s nádivkou, občas celé – „jen tak obyčejně“ a často naporcované a vykoštěné. Polovička moje nerada obírá a tak vykostím a peču stehýnka v kůži do válečků zavitá…
Těm, co jedou (či už jeli) na jih připomínám, že v kempu je wifi a tak nás můžou občas informovat o dění v přímém přenosu (wave)
Jo a fouká děsivě i teď – Betě vlají ušiska
Kuřátko….poslední dobou z něj dělám kuře na paprice nebo ho nechám přes noc v podmáslí a pak obalím v okořeněné strouhance a osmažím, když už to nevyhraje klasický řízek. Ale už dlouho jsem nepekla kuře v celku, kdysi jsem někde ve Vlastě četla receptík, jak se kuře jen osolí, poklade na tenko nakrájenou slaninou a položí se na silnostěnný porcelánový talíř , do kuřete se dá oříšek másla (vlastní tuk se mu nechá) a na talíři se dá do studené trouby, kterou pak po vložení kuřete nastavíme na 100°C a začneme péci, doba pečení je dle velikosti kuřete…cca po 45 minutách kuře potřeme vyteklým výpekem nebo pokud není,tak do něj nalejeme lžici-dvě vody a dáme zase kousek másla a pečeme dál…dokud není upečeno.
já teda dovnitř kuřete přidám ještě k máslu a soli uzenou sušenou mletou papriku…
ke kuřeti mám ráda šťouchaný brambory nebo brkaši.
Ke kuřeti na paprice zase těstoviny.
Kuřecí paličky mám v mrazáku, no asi cestou domů koupím podmáslí…..
pečené kuřátko ráááádi moc 🙂 na ten talířový recept ovšem třeba starého „hospodského“ talíře, on je spíše kameninový než porcelánový… možná ještě jeden nebo dva mám doma po babičce Emilii 🙂 dobrou chuť a krásný víkend všem! budeme sázet rajčata a petunie a tak vůbec zahradničit 🙂
U nás se kuře peče sice jinak, ale tohle vypadá tak dobře 🙂 jestlipak ještě máme v mrazáku nějaké? Půjdu to zjistit a pak se uvidí, jestli zkusíme novou verzi 🙂
Kuřečí maso máme oba rádi, převažuje v mém vaření. Takže jsem Borku tuhle vaši dobrůtku přímo cítila na jazyku. Kuřecí maso dělám k večeři jednou nebo dvakrát týdně. Kuře se tady porcuje a prodává v několika variantách, já kupuji pouze dvě. zato ve velkých baleních, takže v mrazáku je vždy zásoba. Čtvrtky (leg quarters) a prsíčka (breasts). Manžel jako „porci“ masa na talíři dává přednost bílému masu – na to ta prsíčka. Čtvrtky pak buď povařím a obrané maso používám do rizota nebo jiné kombinace, nebo je dělám rovnou na paprice či jinak kořeněné.
Navíc choť nerad obírá kosti, já to naopak miluji (nejen kuřecí, ale i vepřové). Takže peču-li celé čtvrtky v troubě, před servírováním z jeho talíře kosti vyndám, přendám na svůj a pak z velkou chutí okusuji a cucám. To samé třeba s vepř. kotletami. Dokud manžel ještě pracoval a občas byl třeba i týden služebně pryč, koupila jsem si pro sebe celý sáček tuctu kuřecích paliček (drumsticks), nebo „thighs“ (tady název pro vrchní část stehýnek). Vždycky jsem hned první večer dala celý sáček upéci do trouby – vlastně stejný recept jako uvádíte. No a pak jsem si pár dnů labužírovala okusováním a cucáním kostí dokud z nich nezmizela veškerá chuť. Většinou mi stačil jen krajíc chleba (na vytření šťávy) a kolikrát jsem si zbylé porce ani nepřihřívala – studené byly zrovna tak dobré. Teď už mám tuhle možnost jen vyjímečně, ale vždycky jí okamžitě využiji pro tuhle dobrotu.
Ano já též pro naši Trixie schovávám chrupavky i když bych si je také ráda schrupla. Ale říkám si, že je v nich želatina, tak ať podpoří psí klouby. Kosti žádné.
Našla jsem stránku, která je sice australská, ale přesně takhle se i tady porcují kuřata.
http://www.chicken.org.au/page.php?id=12#Drumsticks
Všem Zvířetníkům na Krivonosce přeji skvělé počasí, skvělou zábavu (lidem i pejskům) a snažte se, ať vám nedojdou baterie v digitálech. (sun) (sun) (sun) (party)