Podzemnice olejná, burské oříšky, arašídy. Tři názvy pro oblíbené oříšky. Někde jsem četla, že chceme-li být opravdu přesní, každý název znamená něco trochu jiného. Podzemnice olejná (Arachis hypogaea) je samotná rostlina, burské oříšky jsou lusky se slupkou a arašídy pak vyloupané oříšky. Nevím, zda tomu tak opravdu je, třeba mě někdo chytřejší opraví.
Anglický název „Peanuts“ v přesném překladu znamená hráškové oříšky. Jsou ale známé i pod názvem „Groundnuts“ což jsou zemní oříšky (asi ta naše podzemnice) a na Jihu je z doby občanské války oblíbený název „Goober peas“. Myslí se jím především syrové buráky, dlouho (někdy i 3 hod.) vařené ve slupce do měkka. Prodávají se běžně při silnici nebo na stadionech, ještě horké do papírových kornoutů nebo sáčků jako „boiled peanuts“.
Vařené buráky jsou prý zdravé a výživné, bylo to kdysi snadno dostupné jídlo chudých. Ze zvědavosti jsem si je jednou koupila, ale nechutnaly mi. Vařením oříšky ztratí arašídovou chuť a po vyloupnutí z měkké a mokré slupky chutnají jako obyčejné vařené fazole. Ale jižané je milují, zvláště, když jejich předkům kdysi pomohly zahnad hlad. Oříšky jsou ještě známé pod názvy Earthnuts, Monkey nuts, Pygmy nuts nebo Pig nuts. V běžné řeči jsem se tu ale s těmito názvy nesetkala.
Burské oříšky jak známo nerostou na stromě, ale pod zemí a patří do čeledi bobovitých. Amerika je v jejich pěstování na třetím místě za Čínou a Indií. Pěstují se zde v deseti jižních státech – Alabamě, Severní a Jižní Karolíně, Georgii, Floridě, Mississippi, Novém Mexiku, Oklahomě, Texasu a Viržinii. Z toho více jak 60% celkové sklizně pochází právě z okruhu 500km od našeho okresního města Dothan, necelou hodinu od nás.
Když jsem psala o bavlně, zmínila jsem se, že se tu pěstují i buráky. Skutečnost je taková, že podzemnice olejná je zde od roku 1917 na prvním místě. Dokonce díky burákům se sláva našeho městečka nebes dotýká ! V jeho centru je totiž (údajně) jediný pomník na světě zasvěcený hmyzu. Uprostřed kašny stojí antická krasavice (dovezená z Italie) v životní velikosti, držící nad hlavou brouka naopak velikosti mnohokrát nadživotní. Pomník byl postaven v roce 1919 jako poděkování broučku Boll Weevel. Tento hmyz velikosti semínka kmínu totiž zachránil zdejší farmáře od ekonomické katastrofy.
Až do roku 1915 na polích kralovala bavlna, aniž farmáři tušili, jaká pohroma se na ně valí z Texasu. Tam se roku 1892 rozšířil z Mexika brouček Boll Weevel – Květopas bavlníkový (čeleď nosatcovití). Jeho velice plodná samička byla schopná naklást kolem dvouset vajíček během 10-12 dnů. Provrtala ještě zelené tobolky bavlny a do otvorů nakladla vajíčka. Vylíhlé larvy, které se živily vlákninou, tobolky prožřaly, ty seschly, opadaly a bylo po úrodě. Během dalších dvaceti let se tento nezvaný host prokousal s katastrofálními následky celým bavlnářským Jihem, aby v roce 1915 napadl i zdejší pole. Farmáři ten rok místo průměrných 15.000 balíků bavlny sklidili pouze 5.000. Mizivý výdělek způsobil všestranné zadlužení a vyhlídku na černou budoucnost.
Jeden ze zdejších bankéřů a obchodník s bavlnou pan H.M. Sessions patřil k těm, kteří už dříve propagovali různost osevu polí a byl to on, kdo přišel s návrhem zkusit podzemnici olejnou. Ta se v té době už pěstovala v jiných státech a pan Sessions oříšky na satbu dovezl ze Severní Karolíny. Jenže bavlna se tu pěstovala po generace a farmáři jeho návrh nepřijali s nadšením. Pan Sessions přesto úspěšně přemluvil jednoho z nejvíce zadlužených farmářů, pana Bastona. Navrhl mu, že dodá satbu, stroje a zaplatí mu jeden dolar za každý „bushel“ sklizených oříšků (bushel má obsah asi 35 litrů).
Pan Baston nabídku přijal, zatímco ostatní farmáři znovu tvrdošíjně zaseli bavlnu. Ničivý brouček zase zapracoval a z polí ten rok sklidili už jen 1.500 balíků bavlny. Pan Baston naopak na své bohaté úrodě vydělal 8.000 dolarů a mohl zplatit všechny svoje dluhy. Převážnou část Bastonových arašíd pan Sessions úspěšně prodal okolním farmářům na satbu. Ti když viděli úspěch pan Bastona, byli teď více než ochotní osít zjara část svých polí buráky. V roce 1917 sklidili a prodali buráky za více než pět milionů dolarů.
Za další dva roky už byla tato část Alabamy největším pěstitelem burských oříšků v Americe. Navíc farmáři zjistili, že pěstování olejnice je nejen výnosnější, ale i mnohem méně náročné, než bavlna. Na Jihu se pěstovala dále, ale náklady na postřiky (až 15x během sezóny) proti ničivému broučku kolikrát snížily výdělek z úrody na minimum. Až teprve v roce 1978 se rozjel federální program – „Boll Weevel Eradication Program“ díky kterému se postupně podařilo tento hmyz zlikvidovat a na polích se pěstování buráků teď střídá s bavlnou.
Takže maličký nosatec Boll Weevel nejprve přivedl farmáře téměř na mizinu, aby jim pak buráky přinesly vyšší výdělky, než bavlna. Právě za to mu v roce 1919 postavili v centru městečka pomník.
Podzemnice olejná se seje do prohřáté půdy v dubnu nebo květnu. Od setby do sklizně roste asi 150 dnů. Na setbu se používají co nejkvalitnější arašídy (jaká setba, taková úroda) které secí stroj sází do dvouřad asi metr od sebe. Za příznivých podmínek v teple a vlhku oříšky rychle vyklíčí a zelené keříky změní pole v louky. Podzemnice kvete postupně celé léto maličkými žlutými kvítky. Jejich stonky se po oplození květu začnou prodlužovat v dlouhý tenký šlahounek (angl „peg“), který se vlastní vahou ohne až k zemi. Během dalších deseti dnů se koncové zárodky (vaječníky) šlahounků zavrtají do hloubky 6cm a začnou bobtnat v burské oříšky. Dorůstají a dozrávají dalších deset týdnů. Na každé sazenici podzemnice naroste asi 50 burských oříšků.
Žloutnoucí keříky jsou prvním znamením, že je doba sklizně. Před vyoráním je ale velice důležité nejprve zjistit vlhkost buráků. Pozvaní odborníci vytrhnou trs, vyloupou arašídy, zváží je a podle přesných tabulek určí jejich vlhkost. Když se buráky vyorají příliš brzy, nemusí být dobře vyzrálé, nebo jsou moc vlhké a hrozí jim plíseň. Naopak, zůstanou-li v zemi moc dlouho, při vyorávání se odlamují od stonků a zůstanou v hlíně.
Sklízí se v září a říjnu. Používají se stroje (Inventers) trochu podobné „čertům“ na brambory. Stroj vyorává vždy 6 dvojřad najednou. Podebrané keříky protřese aby z oříšků odpadla část vyorané hlíny a pak je položí zpět, vždy dvě řady zelení dovnitř k sobě. Vyorané oříšky zůstávají ležet vně řad. Na polích prosychají ještě několik dalších dnů.
Potom přijedou sběrné kombajny (Harvesters). Proti sobě položené keříky mezitím zavadly a seschly dohromady, takže při sklizni stroj podebírá celé pásy. Kombajn buráky oddělí od natě, kterou vyhodí zpět na pole. Seschlá nať se buď zaorá, nebo je sbalena do kulatých balíků a odvezena k dalšímu využití.
Burské oříšky se sklízí za suchého počasí a je to velice prašná záležitost. Když k tomu ještě fouká vítr, už z dálky je poznat, že se sklízí buráky. Nad takovým polem se vznáší načervenalý prašný mrak. Je to i doba, kdy citlivější jedinci chodí s opuchlými zarudlými nosy, teče jim z očí a nepřetržitě kýchají. Nemusí ani trpět alergií na arašídy, ale dráždí je prach ze slupek. I když nejde přímo o pyl, říká se tomu „peanut pollen allergy“.
Sklizené buráky se sváží do skladišť, kde jsou buď částečně zpracovány (vyloupány ze slupek), nebo rozváženy ke zpracování jinam. Farmáři přivezou svoje valníky ke skladu, kde úrodu prodají. Cena se vypočítává jak podle kvality, tak podle vlhkosti oříšků. Zaschlé na poli stále obsahují 20-50 % vlhkosti (včetně slupky). Pro správné, dlouhodobé uskladnění nesmí obsahovat více jak 10 % vlhkosti. Buráky se proto před uskladněním musí znovu prosušit. Do středu plného valníku se píchne dlouhou dutou trubicí a odebere se vzorek. Podle naměřené vlhkosti se pak odhadne, jak dlouho je třeba sklizené buráky sušit. K tomu se používají veliké větrníky. Valníky mají ve stěně obdélníkový otvor, na který se přichytí celtový návlek, který je součástí větrníku a prosuší se tak celý vůz.
V našem městečku je několik podniků na zpracování buráků, téměř všechny patří zdejšímu největšímu zaměstnavateli – potomkům pana H.M. Sessions. Budovy na zpracování buráků jsou komplikované spleti zdviží a pásů. Běžící pásy slouží hned dvěma účelům. Oříšky se při přesunu ze skladiště na pásech částečně zbaví hlíny a pak už vyloupané, omyté, nebo spařené na pásech osychají a upražené se chladí před dalším zpracováním.
Burské oříšky se zde po vyloupání praží a melou na arašídové máslo. Z jiných se lisuje arašídový olej. Zbylá masa, která stále obsahuje část oleje, se přidává jako výživa do krmiva pro dobytek (peanut meal), ale dělá se z ní i bezlepková mouka, používaná k ochucení různých výrobků (peanut flour). Tahle mouka není ke koupi v běžných obchodech, seženete jí spíše v prodejnách zdravé výživy (já jí nikdy nevyzkoušela). Olej se zde lisuje pouze na nerafinovaný „crude oil“ a v nákladních cisternách se rozváží do jiných míst k dalšímu zpracování. Všechny podniky jsou přímo u železnice, takže olej je možno přečerpat rovnou do cisterny. Železnice protíná naše městečko nejméně na dvou místech a jednou nebo dvakrát denně je slyšet varovné houkání, když náklad projíždí. Když se oříšky praží, jejich vůní je provoněné celé městečko.
Při zpracování burských oříšků nevzniká žádný nevyužitelný odpad. Suchá nať se buď zaorá pro zlepšení kvality půdy, nebo se stočí do kotoučů jako krmivo. Tvrdé slupky se používají jako podestýlka ve zdejších slepičárnách, melou se na hnojivo, používají se do mýdel, v kosmetice, při výrobě linolea a řadě dalších výrobků. I tenké, červené slupky z upražených oříšků najdou své využití. Přidávají se do krmiva pro dobytek, olej v nich obsažený se používá do vlasových výrobků a jinde v kosmetice. Slupky jsou sice na jídlo hořké, ale i ty jsou zdravé. Obsahují antioxidanty a jiné složky mající schopnost snížit hladinu cukru v krvi.
Kdo umí anglicky, může si přečíst třeba tady.
http://www.peanut-institute.org/health-and-nutrition/protective-nutrients/bioactives.asp
Peanut butter (arašídové máslo) není máslo, ale pomazánka či pasta z mletých oříšků. Mezi Američany je velice oblíbená, zvláště u dětí. Generace jich vyrostly na „peanut butter and jelly sandwich“- dva krajíčky bílého chleba namazané arašídovým máslem a marmeládou (také jsem vyzkoušela, ale nemusím to mít). V rozvojových zemích (především v Africe) je peanut butter pro tisíce podvyživených dětí doslova „chlebem života“.
Kromě obsahu důležitých vitamínů a minerálů je to jedno z mála potravinových výrobků s hodně dlouhou trvanlivostí, přesto zcela bez konzervačních přídavků (snad jedině sůl). Nekazí se a nemusí být uchováno v lednici. Při velkovýrobě arašídového másla se do pasty pro lepší pojitost přidává rostinný olej. Pasta semletá pouze „ve vlastním oleji“ je hladká, ale olej se časem oddělí. Takové máslo je třeba před použitím nejprve dobře promíchat. Proto se čisté arašídové máslo prodává (stejně jako mouka) především v ochodech zdravé výživy.
Já si pomazánku melu doma, stejně jako si pražím syrové oříšky. Čerstvé buráky se mohou jíst i syrové, jako se jí třeba syrový hrášek. Zastánci zdravé výživy je dokonce upřednostňují. Pokud jsou dobře proschlé, jsou křupavé a chutnají skoro jako pražené. Mají jen trochu syrovější „after taste“, takže ač mi chutnají, většinou jedna hrstka mi stačí a dávám přednost těm praženým. Dobře proschlé vydrží ve slupce klidně rok, aniž by seschly, nebo se zkazily.
Když chodíme s Trixie po sklizeném poli, za chůze loupu nejen do své pusy, ale i do Trixiny. Po sklizni zůstává na poli stále dost buráků, tam, kde stály plné valníky dokonce celé hromádky. Takže si z pole přinesu vždy několik kilo syrových buráků, které uložím. Když na ně dostanu chuť, vím kam sáhnout.
Na pražení si oříšky kupuji přímo u zdroje, v kanceláři jednoho z podniků, kde mají malý obchůdek. Oříšky se prodávají už vyloupané v plátěných sáčcích o váze jedné, pěti nebo deseti liber. Mají je celoročně a kupuji je jednou nebo dvakrát za rok, vždy dva desetilibrové sáčky. Jeden uložím do chladna a oříšky z toho druhého sáčku po částech upražím jen tak nasucho v troubě. Hned po vychladnutí je přes síto vymnu z červené slupky a nasáčkuji do mrazáku, aby zůstaly co nejčerstvější.
Používáme je na jídlo, nebo z nich mixuji arašídové máslo. Když jsem tuhle dobrotu prvně v Americe ochutnala, byla jsem jí určitou dobu přímo posedlá, dokázala jsem během dne sníst třeba celou sklenici. Teď už samotnou pomazánku jím jen občas, když mě honí mlsná. Většinou mi stačí jedna polévková lžíce. Používám ji hlavně do sušenek – jednoduchých (bez cukru) pro Trixie, trochu vylepšené pro nás (oblíbené americké „Peanut butter cookies“).
Tady jsou dvě ukázková videa, jak se buráky vyorávají a sklízejí
Vyorávání buráků
http://www.youtube.com/watch?v=aTaWNyLffms
Sklizeň z pole
http://www.youtube.com/watch?v=UWii0HMaKw4
A tady album na rajčeti
http://marickac.rajce.idnes.cz/Jak_rostou_burske_orisky/
Ahoj, opravdu pozoruhodná je černá odrůda arašidů tzv. var. Black. Tuto odrůdu nabízejí např. v eshopu zde: http://exotikadomu.cz/home/28-arachis-hypogea-var-black-rostlina-.html
Koupil jsem od nich před měsícem a už se pomalu chystám na sklizeň. Mohu jen doporučit.
Dobrý den prosím mohl byste mne napsat, adresu, kde jste zakoupil sazenice? Viděla jsem pěstování u nás v televizi, ale neřekli adresu. Sháním a ptám se lidí už delší dobu a nic. V televizi jen řekli ve speciálních prodejnách, ale švagrová je v Praze nesehnala.Mnohokrát děkuji Halásková Libuše Hoštice
Dnes, od rána do západu slunce změnila zahrada barvu z šedivé na šťavnatě zelenou. Konečně.
A přidám pár fotek z ostravské zoo. Je jiná než pražská, ale taky se (aspoň pokud můžu posoudit podle fotek ) mění k lepšímu. Naše mládě fotilo 🙂
http://drei.rajce.idnes.cz/Zoo_ostrava
Maričko,
děkuji za článek. O pěstování buráků, tedy podzemnice olejné, jsem opravdu nevědla vůbec nic. Snad jedině až na to, že je občas ďobu k jídlu a snad ještě ještě ta písnička buráky, podle které místo bavlny rostly právě buráky…
Tak jsem se náramně poučila.
Maricko, to je perfektni clanek. (inlove) Prelozila jsem Chetovi, ktery si myslel az do ted, ze nejvic buraku se vypestuje v Georgii. No, napr. prezident Carter a jeho rodina maji velke burakove plantaze v Georgii. V Chetove rodine taky pestovali buraky, ale jen pro vlastni potrebu. Tabak jim vynesl vic, i kdyz to byla drina mnohem vetsi nez ty buraky. A musim dodat, ze ja ty varene buraky miluju. Mnohem vic, nez ty prazene. Maminka jenom obracela oci v sloup kdyz jsem ji to jednou predlozila.
Hanko, ono 500km od Dothanu je pěkně velký kruh, který zabere i Georgii, takže má Chet vlastně také pravdu. 🙂
U nás brzo rána začala pořádná bouřka, leje, hřmí a blejská se furt, až teď to chvíli povolilo. Ale je teplo a zimní tráva se mění v zelenou přímo před očima a probudily se všechny želvy.
Tak honem dodatečně děkuji za pochvalné reakce na článek, a kocourkovi Bobanovi přejiaby rychle našel hodnou náhradní rodinu, je krásný.
OT – ještě fotky k OTéčku dole: http://apina.rajce.idnes.cz/Boban
krásný Bobánek. Kusanec kocoura (nod)
Jé, ten je krásný. Teď mi leží v náručí Tindra a zdržuje mne od psaní tím jak si mi lehla přes levou ruku. A tak si uvědomuji že já bych Bobana ani neunesla.
Držím mu palce (y) (y)
(clap) To je přímo výstavní kousek. (clap)
Nádhernej kočičák! (inlove)
Milá Maričko, tebou se nechávám moc ráda poučit. Jsou to vědomosti které snáze vstřebám protože se mi předkládají z tvého osobního pohledu a okořeněné tvými přímými zkušenostmi. A každé téma zpracuješ opravdu precízně včetně fotografické dokumentace a doplňujících odkazů.
Tisíceré díky!!! (bow) (hug) :* (inlove)
A ještě OT. Prosím Zvířetnickou veřejnost o radu. Dopoledne jsem kdesi četla „…to závisí od úpravy…“. Je to správně? Já bych řekla „to závisí na úpravě“. Tak jak to vlastně má být? Nebo jsou přípustné obě možnosti??? Prosím raďte! (think)
Milá Velká kočko, já myslím, že něco má záviset na něčem,tedy přesně, jak jsi to napsala, ale v dnešní době zjednodušování a přizpůsobování se něčemu nevím, jak to je oficiálně.
Ahoj, lingvistky. Možné jsou obě varianty, zvol si pád, který je Ti příjemnější. Mně ten 4. taky neleze do oka ni ucha.
Lidi, nakvétají mandloně, aspoň u nás na poli, tak už opravdu začalo jaro (sun) (sun) (sun)
Maričko, krásný článek,který si ukládám, protože jsme se pokoušeli buráky pěstovat,ale jaksi se nezadařilo, ani tady na jihu Moravy. (rofl)
Před chvílí jsem dostalaa zprávu z Hustopečí, že ještě ne, ale bude to co nevidět.
🙂 R O Z V E R N Í Č E K . 🙂
Lord volá domů: „Jean, co dělá lady?“
Jean: „Je v ložnici.“
Lord: „Je tam ještě někdo?“
Jean: „Ano, lorde.“
Lord: „Běžte honem nahoru a lady i milence zastřelte.“
Lord slyší dupot po schodech, poté dva výstřely…. Za chvíli se vrací Jean k telefonu:
„Lorde a co s těly?“
Lord: „Hoďte je do bazénu na zahradě.“
Jean: „My žádný bazén nemáme, lorde!“
Lord: „Pardon, tak to jsem se opět přehmát v telefonu, nashledanou!“
(coffee) Vinšuju všem přítomným klidný večer a kontrolujte pečlivě komu voláte. (coffee)
Milý JoVo, už hned ráno se těším na konec dne i když bych v mém věku rozhodně neměla. Ty mě snad dokonce držíš při životě! Prosvítíš mi večer tak že ani nemusím zapnout lampu. (hug) :* (inlove)
Jovásku! (y) (clap) (rofl) To je ale velice aktuální tma, když se teď zlevňují tarify, tak aby nám nestoupla kriminalita. (chuckle)
Bětulášková (inlove) , krásné video!
Jééééé Jovo, ja znám jen tu vo tom lordovi, co byl velvyslancem v Kongu?
A lordová se slunila na terase, kde ji znásilnil vopičák.
Voni to před lordem samosebou zatajili.
Když pak lordová porodila, tak lord byl celej netrpělivej a čekal za dveřma na první zprávu
Pane, všechno proběhlo dobře, paní je v pořádku.
A co to je ?? Zvolal lord. Chlapeček, nebo holčička?
To pane zatím nevíme, ještě jsme to nechytili !!!!
Jó,Anežko, vono je to s těma lordskejma rodinama těžký.
To takhle sedí lord po večeři zamyšleně u stolu. Sluha se ho ptá: „Stalo se něco, pane?“
„Ano. Naše služka otěhotněla a já nevím, jestli budu tatínkem, nebo dědečkem.“
Oni to mají ti lordi těžký, na druhý straně mají za sebou takovou historii, že si v uurčitých situacích umí poradit (nod) ,
Lord ukazuje svým přátelům své lovecké trofeje. Mezi jiným na zdi visí hlava s širokým úsměvem.
„Bože, to je taky váš úlovek?“
„Ano. Tchýně. Do poslední chvíle si myslela, že ji budu fotografovat.“
(clap) (clap) (clap)
Já jsem JoVo a ne anyňouma. (headbang)
Anežko! (chuckle) (y) (wave) (beer)
(y) (rofl) (clap)
OTéčko ze světa patchworku: http://vaverika.blogspot.cz/2013/04/mokaciino.html#more
Milá Vave, svými krásnými díly dokážeš navodit jakoukoliv atmosféru. Tenhle „klid a mír“ udělá mamince moc dobře. Tedy kromě toho že ji deka zahřeje. Pokud jde o zahřátí tak tedy vím o čem mluvím a to z vlastní zkušenosti, že milí Zvířetníci? 😉 (happy)
avísku, je to nádhera jako Tvoje všechny práce. Mamku musí hřát dvakrát, že má moc šikovnou dceru. To je dané, to se snad nedá naučit.
Maričko, děkuji zas jsem o něco chytřejší, asi jsem nikdy netušila jak se vlastně oříšky pěstují….osobně je moc nemusím, ani máslo – ze zvědavosti koupené a od té doby stojí v ledničce a asi ještě hodně dlouho bude…
jinak včera jsme byli na letošní první výstavě v Ostravě, počasí krásné, ráno sice menší komplikace s výjezdem z blata, nicméně se nám podařilo slavně zvítězit, takže CAC, Národní vítězka a BOB 😀 takže spokojenost veliká, paní rozhodčí upřednostila rovné záda a rovný ocásek mnou ostříhané Nastěnky ( ještě se mám hodně co učit) před šampionem….
Gratulujeme, jste dobří, ba co dím, výborní !!! (clap) (y)
Velká gratulace Nastěnce i paničce (y)
OTéčko
Tak tady je ukázka jarního víkendu na jihu Jižní Moravy, jak jsme si ho užívaly s pejskama
http://yga.rajce.net/2013_12.,_13.,_14._duben
Tedy tady
http://yga.rajce.net/2013_12.,_13.,_14._duben
nakonec jsem fotky našla (nod)
Máte to jaro o kousek dál – tady fialky ani náhodou… Ale dneska snad zmizí poslední sníh ze zahrady
Na tento odkaz by to mělo jít rovnou.
(fubar) http://yga.rajce.idnes.cz/2013_12.,_13.,_14._duben/#010.jpg (wave)
(headbang) Nejde to, necháme to na léto. (headbang)
OT:Vave, hlasim, ze jsi byla s chlapeckama u nas na navsteve. (inlove) Dnes v noci ve snu. 🙂 To bylo tak. Pred spanim jsem koukla na fotky chlapecku v Zoo. No, a pak se mi zdalo, ze jsi zazvonila u nas v Hopkins, protoze to mas z te ZOO do Modran kolem nas. (chuckle) A hlavne v tom snu figuroval Matysek. Matysek mensi nez je dnes, asi tak dvoulety, velmi mazlivy a plynne mluvici s tou vaznou premyslivou tvari. A nechal se chovat a kazdou chvili se zeptal: A muzu ti neco rict? Ale co mne rikal, to nevim, ac mluvil dlouho. Probudil mne stekajici Jakey, ale i po probuzeni jsem mela ten skutecne fyzicky pocit, ze drzim male ditko v naruci.
To je moc hezký sen, Hani. (h) A Matýsek je trochu komediant, někdy ty své vážné obličeje dělá schválně. 🙂
na fotkách opravdu vypadá někdy jak děsně zlý muž s kamennou tváří (chuckle) Kluci děsně vyrostli. Oba.
Líbí se mi, jak Hance ve snu malý Matýsek něco plynule vypravuje. Vilém mi taky často něco plynule a dlouze vypravuje. Má to háček (až hák) – často mu vůbec nerozumím (rofl)
Tak to Matýskovi taky zdaleka není všechno rozumět. Ale plynule mele, to zas jo. (chuckle) (h)
Chmmm – jedna z mých milovaných neteří do pěti let plynule hovořila mandarínštinou prokládanou pasážemi v maorštině. Česky ovládala tři slova ANO, NE, BABIKA – a vystačila s tím
OT. Gorilky dnes byly prvně venku (to jsem zvědavá, jak Nuru čubrněl), ale mám krátké videjko zevnitř – Richard se synkem. Mrkněte na ten rozdíl. 😀
http://www.youtube.com/watch?v=x8XYwjv84zg&feature=youtu.be
Díky 🙂
Pěkné! (clap)
OT – vím, že máte všichni zazvěřeno, ale co kdyby. Rozhazuji sítě pro jednoho čistokrevného mainského kocoura s rodokmenem. Je to mladší bráška naší Amálky. Jmenuje se Bel Canto, neboli Boban. Bohužel se nechytil u nové paničky v Ostravě a chovatelka si ho přivezla zpět domů. Jela si pro něj až do té Ostravy. U ní zůstat natrvalo nemůže, je tam jeho tatíček a i když jsou odděleni, nedělá to dobrotu. Je nádherný, zrzavý s bílou náprsenkou a bílými tlapičkami. Má asi 8 kg. Hlavně potřebuje pohodovou a nestresovou domácnost. Stresu si už užil dost. Chovatelka je fajn paní a své kočky miluje, jde jí o dobré bydlo pro svého smolaře. Takže kdybyste někdo, nebo vaši známí, měli zájem o zrzavého obříka, mohu předat kontakt. Mám i fotky, mohu je poslat.
Milá Apino, přeji kosourkovi aby našel své doma. (y) (y)
Tak jsem si pomyslela co by se mnou asi udělalo kdyby mi na břiše přistálo osm kilo kocoura. Moje princezničky které váží jen 2a1/2 a 3a1/2 kg mi při takovém přistání vyrazí dech. :O
Ahoj, no mozna bych jednim ocickem nakoukla :))
Ale neslibuji 🙂
snugizavinacseznamcesky
http://drporkert.com/dogy/images/beta/0413/index.html
dneska výjimečně až v neděli…
Mlha, blata a Beta – to jde náramně dohromady! :*
Ano, typická Beta baskervillská 🙂 . Ale jsou to nervy, co…
Fakt tu bláznivou čubu přerazím (devil) . Výlet byl naplánovaný pro ni. K bývalé obci Strážov u Břehyně. Krátký (asi jen 4 km), zajímavý… je pravda, že díky nízkému slůňu a ranní mlze vhodný i na focení (nod) …
Ona si toho vůbec neváží, že by třeba rozvážně kráčela a ladně klusala a kochala se a užívala si poklidného krásného rána – lítá jak praštěná, skáče z cesty přes příkop do lesa. Když nesmí lovit srnčí (zvedla ho dvakrát a vždy poslechla ihned), plaší kosáky, vrány, zvonky – protože ti se plašit a honit vždycky směli. Po půlhodině tryskopohybu v nesnadném terénu znatelně odpadla. Fyzicky. Ne však psychicky a tak tedy lítala a čenichala a skákala a brodila podmáčené paseky dál. Blbě se na to pak kouká, jak do té chvíle ladná doga chodí „těžko“ a „s pokleslou zádí“, ale zase ta vytlemená huba a jiskra v oku… Do auta po hodině a čtvrt nechtěla, chtěla jít ještě někam „na pořádný výlet“
(fubar) Štve mě to, jak si vlastně ublíží – ale ani po návratu domů neodpadla na pelech, ale obhlíží slůňovatou zahrádku, hrabe pod lískou, štěká u plotu… takže jí snad až tak špatně není…
😉 Hlavně, že má ny ty blbiny chuť!
Asi by neskotačila kdyby opravdu nemohla. Ať ji tlapky poslouchají! (y) (y) (inlove)
Přeju krásné nedělní ráno! (h) A tleskám včerejšímu Rozverníčkovi, byl báječný, včetně přídavků. (y) (clap) (rofl)
Dobré nedělní ránko!
OT – Zvláštní masožravá kytka 🙂
http://www.stream.cz/mazlove/805905-masozrava-kytka
Jen rozkvést! 😉 (chuckle)
hezkou neděli všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)
Jedeme na procházku, uvidíme, jak vyjde počasí a jak se Betce bude chodit. To se totiž dopředu nepozná…
Burákové máslo nemusím, polovička ho miluje. Nesolené oříšky kupujeme v Globusu – loupané vakuově balené mají zcela běžně. Mívají celoročně i neloupané – ale ten binec z louskání mi docela doma vadí (chuckle)
díky za tip (y)
Globus mám sice ze všech super hyper nejblběji dostupný, ale jede mi tam přímej bus… jen je to strašně daleko (bez auta)… ale občasmo, nebo kdybych věděla že mají zrovna nějakej trhák 😉 by se to dalo
gsfdgwzrftgzewtrezugfuzsgfzufgre
sdgfds gfnjbfhegrfzghuztf
http://www.dedenik.cz/wp-content/plugins/smilies-themer/Skype/45.gifhttp://www.dedenik.cz/wp-content/plugins/smilies-themer/Skype/53.gif
Moc díky Maričko. Podobně, jako o bavlně, tak o burákách jsem měla jen chabé znalosti. Do burského másla jsem se nikdy moc nehrnula, ale mám velice ráda nesolené buráčky. Připadá mi, že sůl nějak tu báječnou chuť buráků přehluší.
HA!!!! a kde je sháníš, Zdeno???? (píšu dole, že taky moc nestojím o ty solené a jiné pomalu nekoupíš…)
Čas od času je koupím vakuované v MAKRO. Ale je to velké balení. Většinou 1kg. Nákupy v tomto obchodě dělíme mezi 2 – 3 domácnosti, tak nám velké balení nevadí.
BEDO, NEJSEM ZDENA B.P., ALE U NÁS NESOLENÉ BURÁKY MAJÍ DOKONCE VE 400 G BALENÍ POUZE V OBYČEJNÉ VESNICKÉ SÁMOŠCE ,V COOPU.TO DRUŽSTVO PATÍ SUŠICI, TAKŽE NETUŠÍM, ZDA SE DAJ NESOLENÉ BURÁKY SEHNAT I MIMO SUŠICÍ PROVOZOVANÝ COOP.ONY PRÁVĚ TY OBYČEJNÉ JEDNOŤÁCKÉ PRODEJNIČKY SKRÝVAJÍ MNOHO DOBROT, KTERÉ VŠAK BÝVAJÍ O HODNĚ DRAŽŠÍ NEŽ V MAKRU, KAM SE ZAS K NAKUPOVÁNÍ NEDOSTANE TEN, KDO NEVLASTNÍ ŽIVNOSTENSKÝ LIST NEBO M NEMÁ PODNIKLATELE V PŘÍBUZENSTVU.
nesolené buráky se na váhu dají koupit v Globusu, občas i jinde…jen si je doma holt musíte vyloupat…stejně je to prima, když se sedí a loupe,než když se jen hrabe do misky…..to není to kouzlo… 😉
sharko – a to já se toho kouzla klidně vzdám 😀
jak napsáno, do Makra nemám „legitku“, ale ten Globus někdy zkusím… a M&S teda na to burákový máslo, konečně (chuckle)
v Globusu vakuově balené „zelené“ od firmy KK. Červeně popsané jsou solené.
Bedo si delas soufky ne (shake) proc nereknes?? Zrovna ted jak jsme spolu mluvily a ja nadavala, ze teprv jedu z prace, z Makra (wasntme) Nae problema, privezu Ti jich treba pul palety 😀
Za Mikulenky klido i paletu 😉
Ahoj Zviretnici, jsem tu zas jednou za „uherak“, ale kdyz uz jsem a pisu, pls pridrzte mi palecek ve ctvrtek za Kuldu, jde konecne na planovanou kastraci kvuli tem svym potizim s curanim.. a Zviretnik funguje (h)
Peanut butter cookies
(do alba jsem přidala 3 fotky)
odměrka je hrnek o obsahu 200ml
(z tohoto množství je 38-40 sušenek)
1/2 hrnku másla (změklé)
1/2 hrnku peanut butter
1/2 hrnku bílého cukru
1/2 hrnku hnědého cukru
1 velké vajíčko
Smíchat:
1 1/4 hrnku hladké mouky
1 čajovou lžičku jedlé sody
1 čajovou lžičku prášku do pečiva
špetku soli
Já používám ruční mixér.
V menší misce umixujte do pěny máslo, peanut butter, cukry a vejce. Pak po částech zamixujte moučnou směs. Těsto dejte asi na čtvrt hodiny do lednice. Pak lžičkou vykrajujte kousky, tvořte kuličky, dejte na plech a vidličkou vytlačte mřížku . Pečte v teplejší teplotě (190C) 10-12 min. Sušenky chytnou barvu, ale nesmí být přepečené (tvrdé), jinak nebudou křehoučké.
Já normálně v am. receptech snižuji cukr tak na polovinu. Ale tady dávám jen o asi lžíci méně u každého cukru a nepovažujeme je za přeslazené. Nevím, jak dostupný je u vás hnědý cukr, možná by se dal nahradit medem (pak asi bude třeba trochu více mouky), nebo prostě jen cukr bílý.
Vave, to se klučíci mají, když mají takhle skvělou babičku a dědu. Fotky jsou moc hezké (stejně jako chlapečci) a prvně slyším slovo „trenažér“. Pak jsem pochopila, že je to simulator. A opravdu jste se houpali jako na slonu? (tedy ne, že bych věděla, jaký je to pocit).
Chudáka chotě včera skolil nějaký vir, chrchlá, chraptí, má teplotu a tak leží, obložen dvěma kočkami, které si libují, že nejsou v ložnici samy. Já.(ač jsem spala v druhé ložnici) doufám, že mi to nepředá i když iluze si nedělám. Je mi manžílka líto, ale zase toho využívám, že se mohu více poflakovat u počítače. A také už jsem upekla burákové sušenky (fotky vložím a recept napíšu)
Ze zvědavosti jsem se podívala na net, co je tam o peanut butter v češtině. Tedy, jestli bych zjistila, jestli se do toho něco přídává. Našla jsem tři odkazy, tak předávám. Ale nic přímo „závadného“ jsem nenašla. Tak to asi bude záležet na kvalitě oříšků a oleji. Tedy jestli jsou oříšky z USA nebo třeba z Číny nebo Indie.
Tady je první odkaz, co jsem našla
http://www.moda.cz/Kategorie/Zdravi_a_krasa/20100616_Arasidove_Maslo_Je_Zdrave_Nebo_Neni.html
Tady druhý
http://melounova-mell.blogspot.cz/2012/11/arasidova-masla.html
A tady třetí, poslední. Značka JIF je tady velice populární. Jestli se u vás dá opravdu koupit, tak tu bych doporučila jako „pravou americkou“.
http://zena-in.cz/clanek/arasidova-dobrutka/kategorie/laska-a-vztahy
🙂 R O Z V E R N Í Č E K . 🙂
Paní Botnicková se s paní Krasnitzovou neviděly léta. „Řekni mi,“ ptá se paní Botnicková, „co se stalo s tvým synem? Oženil se?“ „Oženil, ale oj, nešťastně!“ naříkala paní Krasnitzová. „Vzal si ženu, a ta moje snacha nehne, pokud jde o domácnost, ani prstem. Neumí vařit, není schopna přišít mu knoflík ke košili, ale zato dlouho spí. A ten můj ubohý chlapec jí nosí snídani do postele, a ona se celý den válí, lenoší, čte si dámské časopisy a mlsá cukrovinky!“ „ To je hrůza,“ konstatovala paní Botnicková. A co tvá dcera?“ „Ach, má dceruška – to je učiněný mazlík“ zářila pani Krasnitzová. „Její manžel – to je anděl! Ten jí nedovolí do kuchyně ani vkročit! Najal jí na plný úvazek služku, kuchařku a ještě navíc tam chodí jedna paní prát prádlo. A manžel jí nosí každé ráno snídani do postýlky a nechá ji celý den relaxovat a holčička si hezky poleží, čte si, mlsá čokoládu…. atd.“
(coffee) Vinšuju všem přítomným klidný sobotní večer a těšte se na zítřek. (sun) (coffee)
Tak tenhle je JoVo moc povedený 🙂
Milý JoVo, to víš, s děckama to není jednoduché – některé se vyvede a některé ne.
Přišel Kohn za rabínem: „Rabíne, malér! Mám syna, kluk chytrej, hlava otevřená, mohl by být z fleku rabínem on se nechal pokřtít!“
Rabín odpovídá: „Kohn, to říkaj ausgerechnet mně? Vždyť já mám taky syna, kluk chytrej, hlava otevřená, mohl by být z fleku rabín a nechal se také pokřtít! To nemůžeme tak nechat, jdeme za vrchním rabínem!“
U vrchního rabína oba dva přednesou, jak je to s těma jejich synama.
Vrchní rabín na to: „A to říkaj ausgerechnet mně? Vždyť já mám taky syna, kluk chytrej, hlava otevřená, už mohl být dávno rabín a on se nechal pokřtít! To nemůžeme tak nechat! Jdeme do synagogy.“
A v synagoze: „Veliký Adónaj, máme problém. Všichni máme syny, kluci chytří, hlavy otevřené, mohli by být z fleku rabíni a oni se nechali pokřtít!“
Zahřmí a shůry se ozve hlas: „Pánové, tohle vy říkáte ausgerechnet mně?“
(chuckle) (clap) (chuckle)
Rozverníček mi spravil neděli i s dodatky dalších. Ygóó !
Díky !
To som si krásne počítala -Maričko,píšeš úžasne.Pri troche šťastia som Ti mohla byť v tejto chvíli dobrou partnerkou.Asi pred 20 rokmi som za nekresťanské peniaze kúpila od slávnej českoslov.firmy na S sadenice podzemnice olejnatej.Zasadila,urobila som poradovník na budúci predaj hotových burákov-lenže nič nevyrástlo,absolutne nič./nepoučená som o rok kúpila sadenice jahôd,ktoré mali vyrásť do výšky človeka rodiť a rodiť a rodiť….Prišlo pár chcíplačikov,ktoré ,keď prišiel ich čas ani nekvitli./
Krakonoš niekde dole píše,že sa buráky začali pestovať niekedy za socíku u nas na južnom Slovensku.Neboli to buráky,ale ryža.A bolo to v dedine u mojej babičky.Presne za našimi zahradami odrazili rieku Nitru na šíre lány,družstevníčky pchali do bahna nejaké sadenice ,a nič-ani zrnko.Niekde sudruhovia urobili chybu a my sme imperializmus nezničili.
Ach Verenko, a já myslela, že Krakonoš psal o tobě (chuckle) (chuckle) . Ta rýže nemá chybu (rofl) !
Milá Verenko, jak ty ses pokoušela pěstovat buráky, tak se stejným úspěchem jsem se tu já pokoušela o křen, libeček a další „nejižanské rostliny“. 😀 A rýže na Slovensku – tak to slyším prvně.
Maričko, když jsem v roce 191977-78 chodila do 4.třídy Základní devítileté školy v Chrudimi, tak jsme se učili,že u Bratislavy se pěstuje rýže, bylo to i v učebnici Vlastivědy.
Jo, rýži tam zkoušeli taky. Oni v jistých dobách na Slovensku zkoušeli ledasco. (přecejen to bylo do Našeho vzoru o něco blíž). 😀
pestovali sa aj arašídy aj ryža a celkom úspešne a nie je pravda že sa nič neurodilo.máte mylné informácie.dokonca sa vysadili úspešne aj figovníky.ryža dokonca ani nepotrebuje byť zaliata vodou,robí sa to kvôli burinám.
Maričko, díky za krásný článek! Burákové máslo jen tak lžičkou, trochu posolit, byla báchorečná pochoutka z amerických konzerviček UNRRA v letech těsně po válce. To, co se prodává teď, není vůůůbec ta chuť a že chuťovou paměť mám dobrou.Kdovíco do toho tady dnes přidávají, se nedivím, že to leckomu nechutná, mně taky ne, holt si už nezopakuju tu mlsotu z první a druhé obecné.
OT – Fotky z dnešní návštěvy ZOO jsou tady: http://vave-ri.rajce.idnes.cz/S_chlapecky_v_ZOO_13._dubna_2013
Jé, díky za fotečky ze Údolí slonů – fakt to tam je pěkný (na kamerách tolik zákoutí vidět není). Červenej brouček je ploštice ruměnice bezkřídlá, žije takhle v koloniích a nijak ničemu neškodí. Taky se jim říká „marušky“.
Já jsem dneska těch mých jmenovkyň viděla snad stovky na chodníku před barákem a na skalce a nebylo to moc příjemné. Čím se tedy živí ty ,,marušky“ ? Určitě něčím jiným než já. Já breberky nemám ráda.
Cucá rostlinné šťávy, nejradši prej lípu. Vopravdu ouplně nevinnej brouček. 🙂
My jim říkáme ploštice a mí kluci jsou z nich nadšený. Sednou si ke stromu, kde ploštice provozujou grupáč a na hodinu maj zábavu 😀
Díky Maričko za skvostný článek. Podzemnice olejná mi byla vždy záhadou, protože jsem sice věděla, že buráky rostou pod zemí, ale myslela jsem, že na kořenech rostliny jako brambory. Vnesla si do mého života světlo poznání (y)
Na rozdíl od nás ty děti nějak rychle stárnou. (chuckle)
Tedy Vave tvoji vnoučci jsou kluci jako buci.
Právě před pár dny jsem myslela na to že jsem je dávno neviděla, hošíky podnikavé. Takže dík že jsi nám je představila značně povyrostlé. Že každému po puse. :* :* (inlove)
Hezkou sobotu přeji a odpovědi vezmu v jednom (od spodu)
Maggie – jestli se dneska odpoledne dokopu várku sušenek upéci, dodám fotečku, pokud ne dodám zítra pouze recept.
Nightily – za zkoušku to stojí, ale chtějí opravdu hodně tepla a možná i tu kyselou půdu, která tady je. Jestli se zadaří, ráda se o tom dozvim.
Bětuláskovo – děkuji za dodatečné vysvětlení. Já jsem uvažovala „začít od Adama“, odkud buráky pocházejí, ale on už je ten článek i takhle jak Lovosice a tak jsem to nakonec vynechala. Tak dík za doplnění.
YGO – však já si také myslela, že oříšky rostou jako brambory (blush) . To až teprve tady jsem „prohlédla“ a přišla tomu na kloub. O tom „máslovém“ EU problému u vás vím a uvažovala jsem, zda nemám psát jen pomazánka (dala jsem oboje). Pokud vím, nikdo se proti tomu tady zatím neohradil. Ono se tu slovem „máslo“ ohání více výrobců. V lednici teď zrovna máme „apple butter“ – jablečné máslo a při tom je jen zahuštěná jablečná kaše (tak že se dá mazat). Stejně tak zdejší povidla se prodávají pod názvem „Prune butter“ (dělaná ze sušených švestek) a jiné podobné ovoce. Většinou tyhle „másla“ bývají dražší, než marmelády a dřemy, protože je ovoce na prvním místě.
Liko – že by byl film o panu Sessions, je mi novinkou, jestli si třeba vzpomeneš jaký, tak bych moc ráda o tom věděla.
Bedo – nejsme ti první. Burské oříšky se pěstovaly už dříve v jiných jižních státech. Musela bych brouzdat po netu ve kterém státě s nimi začali. Proč je pan Sessions přivezl právě ze Severní Karolíny, nevím (možná tam měl známé). Ale zdejší půda a podnebí jim tak svědčilo, že jsme to prvenství nakonec získali. Ovšem těch 60% produkce je ve dvou nejběžnějších odrůdách. Burských oříšků jsou 4 odrůdy. Tady se pěstují druhy „Runner Peanuts“ a „Spanish Peanuts“ – oboje pro další zpracování. Ve Viržinii a v Severní Karolíně se zase pěstuje druh „Virginia Peanuts“ – ty jsou ze všech největší a prodávají se pražené se slupce. A pak jsou ještě „Valencia Peanuts“, které se také praží ve slupce, ale jsou menší. Ty se pěstují hlavně v Novém Mexiku.
Matyldo – pokud araš.máslo nechutnalo, mohla jsi ho dát ptákům (já vím, to se mi to až teď radí, co) 🙂 . To je totiž zdejší běžné zimní přilepšení ptákům. Oblíbená předzimní aktivita pro děti (třeba i ve školkách). Do hodně otevřené velké šišky se do „spárů“ napatlá peaunutt butter (a pak možno i obalit v semenech) Šiška se zavěsí a hlavně sýkorky se k ní rády slétají na zimní výživu. Ale máslo se může namazat třeba jen na kus dřeva u krmítka a užďivují ho nejen ptáci, ale olizují i veverky. Ve studené zimě máslo zůstane tuhé, ve zdejším podnebí (jak jsem vyzkoušela) je furt měkké, opatlané a obalí ho brzy mravenci (vyšplnají všude)
http://99birdhouses.com/201012/pine-cone-bird-feeder.htm
V českém obchodě jsem arašidové máslo jednou zahlédla (buď v Globusu, nebo Kauflandu), přišlo mi drahé. Jak chutná ale nevím. Možná se s něčím míchá (i když by nemělo). Jinak bych myslela,že kdo má rád buráčky, mělo by mu chutnat i máslo z nich. ALE já ho mám ráda také jen tak samotné, přímo ze lžíce – to je pak jak rozkousat v puse až do kaše hrst buráčku. Na něco ho namazat, natož ještě něco na to (marmeláda, med) tak to mi také vůbec nechutná.
Já oříšky pražím jen tak na sucho, bez soli. Tak nám chutnají na jídlo, nebo si jich hrstku nasypeme na kari guláš (ani nevím, odkud to máme, ale děláme to už léta i když jsme oříšky kupovali).
Když buráčky kupujeme, tak jedině „honey roasted“ – tedy obalené ve směsi cukru s medem a pak upražené. Takže jsou na sladko, ale vééélice dobré.¨
A všem ostatním moc děkuji za pochvalné komentáře. (bow)
Nevím jak chutná oříškové máslo, ale pamatuji si, že v květnu 1945 u nás nocovali několik týdnů dva američtí vojáci. Ti nás zásobovali pomazánkou z burských oříšků a ta tedy byla přímo ňamková.
Další chuťové zážitky byly z masových konzerv, kondenzovaného a sušeného mléka, čokolády, džemů, atd.
Pak se ještě, tyto a jiné potraviny, daly sehnat ze zásob, které v té době dodávala UNRRA.
Děkuji za článek, který je nejen zajímavě napsán,ale je velmi poučný.
Kámoščina máti mi zrovna včera říkala,jak po osvobození dlabala rybí tuk, máčela si do něj suchary a říkala si,že jí vlastně „olejovky“ (chuckle) jste mi to tím burákovým máslem připomněli…. otec si zase vychvaloval Kunerol a umělej med jsme mu z NDR vozili,taky nevím, jak to mohl jíst…. (doh)
Maričko, občas ho (burákový máslo) mají i v Lidlu,když je Americkej tejden, hladký nebo s kouskama buráků… nechávají mne klidnou, nechutnají mi ani buráky a ani to burákové máslo…snesu je občas v kung pao…..pokud je tedy nevyndám na kraj talíře…. (whew)
ono j eskoro ve všech super-hyper u nás, vždy někde u regálu s marmeládama, co se jim už neříká marmelády 🙁
Mimochodem netušíte někdo kolik se tak u nás eumelády ročně prodá? Nějak neznám nikoho kdo by to byl ochotný jíst. Když jsou statistiky dovozů jatečných zvířat, třeba existuje i statistika prodejů zavařenin.
Děkuju Ti za velice zajímavý článek, milá Maričko. (inlove)
Buráky jsem vždycky milovala, stály se na ně přec vánocemi velké fronty a v lepších letech prodali jednomu člověku i DVA půlkilové sáčky.
Slané oříšky jsem objevila později, je to děsný mor, který předčí jen nezdravě samžené solené brambůrky. (blush)
Arašídové máslo jsem znala z četby a když jsem na něj před pár lety poprvé narazila v obchodě, nadšeně jsem ho koupila. Ale nechutnalo mi – vlastně si dnes vůbec nevybavuju jeho chuť, vím jen, že jsem nakonec prakticky plnou skleničku vyhodila, nechtěl ho nikdo.
Byli jsme s chlapečky v ZOO, pochopitelně mi došla baterie, ale pár fotek mám. Viděla jsem sloničku a z dálky gorilí mimi. U goril už jsem nemohla fotit a moc toho lituju, i když mimi bylo daleko, rozmístění goril bylo úžasné a pohodové. Orangutani byli bohužel schovaní všichni.
to je moc hezky napsany a zajimavy clanek maricko, a skvela fotodokumentace. burakove maslo mlsam ze sklenicky lzici samotne, nejak se mi to nehodi to mazat na chleba, je to dobrota.
jednou bych se rada podivala na americky jih, treba do santa fe a austinu, pry jsou to moc pekna univerzitne mestecka, zatim jsme byli jenom v new yorku a las vegas. tady v londyne mame konecne po dlouhe zime slunecnou sobotu, a misto sezeni venku se musim pokouset spat, mam nocni smeny tenhle weekend.
Dovolte, prosím, paní Maričko, abych Vám poděkoval za krásný článek. Doplňuje důkladně vědomosti, k nimž bych se jinak těžko dostával, navíc je čtivě napsaný a má bohatý obrazový (a videový) doprovod. Ještě jednou: děkuji Vám. (h) (heidy) (rose1)
Burákové máslo jsme doma měli a nakonec skončilo v popelnici- nějak nezaujalo. Ale pamatuju mikulášské nadílky z dob dětství, tam se buráky obvykle vyskytovaly. Dneska si na ně nepotrpím v žádné podobě, nějak mám radši třeba pražené mandle.
Ale moc díky za Rohledník, zas budu moct hrát chytrou 🙂
Maričko, nezbývá mi než Ti velmi, velmi, poděkovat za naprosto úžasný článek. Tohle miluju, dozvídat se nové a nové věci nebo zasuté v paměti oživit. (handshake) (h)
Buráky !!! pro mně osobně buráky evokují vzpomínky na dobu scházejících se kamarádek u nekonečných hovorů o mužích, politice,duchovnu, zážitcích a společných zásedech na chatách a tůrách, kde jsme louskaly buráky a ráno pak sklízely láhve od vína a kila slupek od vylouskaných buráků. Byly to moc krásné doby, než se naše cesty rozešly do soukromých životů a čas se ztratil.
Sláva burákům a krásným dobám. (inlove) (y) (wave)
Maričko, stejně jako ta bavlna strašně zajímavý článek!!!! jen jsem ho hlatala, včetně všech obrazových a video příloh (h) (h) (h) (h)
„V našem městečku je několik podniků na zpracování buráků, téměř všechny patří zdejšímu největšímu zaměstnavateli – potomkům pana H.M. Sessions.“ – tak to koukám :O … jednak že tolika provpzů vůbec může patřit jednomu (chuckle) a druhak, vy jste teda vlastně ti úplně od samých kořenů pěstování buráků v Americe vůbec (clap)
v těch videích mě nadchly ty vymakaný kombajny, co zvládají ty docela složité úkony – podebrat (a neprokopnout), složit k sobě… a i ten další na tu sklizeň, jak oddělí buráky od natě – já tohleto nechápu… a těch „zbytůk“ je tam na poli teda fakt ještě požehnaně, ufffff celý hromady
ehm, burákové máslo jsem nikdy dosud neochutnala (blush) , ač se na to chystám taknějak skoro pořád… po tomhle článku to asi konečně napravím, jen co se dotanu někam do krámu.. znlaci „místní“ značek – po kterém mám sáhnout????
jo a buráky mám ráda pražené, přiznávám že mě moc nebaví to loupání – ale dost mi vadí, že se skoro výhradně dostanou solené ;( , nemám ty se solí moc ráda, chjo (úplná zvrácenost pak pro mne jsou solené kešu oříšky!!! grrrr)
Mám dojem, že o panu Sessions a jeho počinu s buráky jsem viděla film. Jak ráda bych ochutnala čerstvě pražené buráky! To musí být pošušňáníčko. Nejradši mám ve slupce. Bohužel často narazím na žluklé, to si pak vždycky říkám, že už nikdy více, ale stejně zase někde v obchodě po nich hmátnu v naději, že tentokrát to bude mňamka… občas se zadaří. Ale stejně, takhle čerstvě upražené…
Maričko, fotoreportáž je dokonalá. Nad jednolitou zelenou burákovou loukou jsem uvažovala, jakpak se traktorista trefí mezi řádky?
Maričko, úžasně zajímavě píšeš.
Burákové máslo jsem ochutnala, jak jen to šlo, ale nějak jsem se nechytla, asi na tom člověk musí vyrůst.
Prima článek, Maričko!
Jinak hlásím, že Krejgovi jsem dnes vyndávala první klíště 😐
Tak teda už fakt jaro 😛 .
Krejg má snad aspoň tu výhodu, že je na něm klíště brzy vidět. Pokud mu nesedne někam na ucho. Mám klíšťopsový dotaz: kdesi jsem se dočetla, že pejsci, kteří vytrvale nosí jednu zadní tlapku zvednutou, mají nebo snad měli boreliózu. Často si na to vzpomenu, když vidím některé páníky (možná spíš paničky), když pejska citýrují, aby chodil po všech čtyřech. Evidentně považují vynechávání jedné zadní za zlozvyk… Nejsem psí, tak jestli jsem úplně vedle, pardon 🙂
Zvedání jedné zadní nemá nic společného s boreliózou. V drtivé většině případů jde o bolestivou vrozenou vadu – luxaci patelly (vykloubení čéšky). Ty pánečky, co psy buzerují, místo aby s nimi navštívili veterináře a nechali jim vadu operativně spravit, bych hnala svinským krokem :@
Pěkný článek.
Nic jsem o tom vlastně nevěděl.
Už se těším večer na točený u Kance.Ttam chodí ňákej Hrdlička a ten (už je to ale dávno) tvrdil, že arašidové máslo je máslo od krav, které se krmí výhradně burákama!
WWW, už jsem se lekla, že U Kance mají novinku – burákové pivo!
I toho se možná dočkáme. Když už se vyrábějí různá ovocná, je jen otázka času, kdy dojde i na buráky. Je otázka, jestli to ještě bude pivo; v Mexiku dělají pivo i z kukuřice. 🙁
Jé,WWW já jsem si to myslel jako ten Hrdlička. To jsem teda pako.
Maričko, dík za pěkný článek, určitě ho dám přečíst zbytku rodiny, jako onehdy tu bavlnu, to byli hodně překvapení. A co že jsem si zrovna vytáhla z lednice? Samozřejmě, že burákové máslo.
P.S. Pro eurofoby dole – peanut spread, je to tam napsané, jinak je to koupené u M&S za příjemnou cenu. Děcka, abyste se z té „húnie“ nezbláznili – vy ji nemít, tak nemáte na co nadávat.
M&S ?? ehhhh, to jako Marks&Spencer? neprodávají se tam hadry?? nebo jsem už úplně blbá? (headbang)
No – a nemělo by to být psáno česky :O ? Nebo je tam i český ekvivalent?
Nejsem snad ani eurofob, jenom z húnije nejsem nikterak nadšena – to snad můžu, ne? To je jako s tou zimou – taky ji nemiluje, ale snáším (chuckle) , neb musím.
Česky myslím „peanut spread“, ne Markse se Spensrem (rofl) (rofl) .
Bedo, stejně jako v Tchibo neprodávají jen kafe 😀
MS má výborný oddělení s potravinama..miluju jejich Lemon Curd a nepohrdnu ano jinejma …však zajdi..na Budějárnu to nemáš daleko 🙂
to nemám – a možná tam stejně půjdu, sháním kořená piri-piri a je tam jedna prodejnička, která by měla mít Grešíka v sortimentu… tak jestli si vzpomenu (chuckle)
Ale jdi, aido, to je jen takové europošťuchování. Taky si pošťouchnu http://www.marks-and-spencer.cz/produkt/ruzne/krupave-arasidove-maslo (rofl)
Kdyby se necpala do věcí, do kterých jí nic není, tak by nebyl důvod nadávat. Jenže to by z acquis communautaire nezbylo skoro nic.
EU je v pozici bytového družstv, které začalo řešením oprav střechy a fasády a plynule přešlo na nařizování co mají partaje jíst, kde to mají nakupovat a jestli se mají doma přezouvat do pantoflí nebo chodit bosky.
Jistě, nakupování ve velkém je efektivnější a představenstvo nejlíp ví co je pro nás dobré.
To jsme ovšem odbočili.
Kdysi dávno se podzemnice olejná zkoušela pěstovat na jižním Slovensku. Dopadlo to nejspíš špatně, protože Made in Czechoslovakia buráky se nikdy nikde neobjevily. ;(
Milá Maričko – moc se mi dnešní rozhledník líbil. Hmm – to, že rostou pod zemí jsem věděla (přece proto podzemnice, že), ale já si myslela, že na způsob brambor a ono je to úplně jinak. Jak podivuhodné.
A malé češtinářské okénko: podle všeho, český název buráku je dost zavádějící. Tak za prvé – oříšky. To je ale blbost, arašídy s ořechy přece nemají nic společného, jsou to spíš luštěniny (a přesto v prodávaných ořechových směsích arašídy převažují). Potom proč burské?! – Búrové žijí v Africe, jsou potom buráky původem z Afriky? No a nakonec arašídové máslo – Maričko, USA má štěstí, že není součástí EU! Protože v EU každý ví, že máslo je výsledný produkt, jež vzniká odstředěním mléka a stlučením smetany (nebo tak nějak) (chuckle) ! Aha, takže žádné máslo! ale Americká arašídová pomazánka (chuckle) (ano, narážím na problémy s Pomazánkovým máslem :O ).
A moc se mi líbila fotografická reportáž. Tvůj článek i s fotkama by klidně mohl být na stránkách učebnic.
P.s. vsadím se, že dneska budou Buráky (music) bzučet v mnoha hlavách (nod)
Abys nenarazila! Co EU činí, dobře činí. I kdyby při tom zakázala říkat výrobku z marmela marmeláda, anžto jak každý anglán ví marmeláda je z citrusů. Že se do ní ty citrusy dostaly coby levná náhražka je buřt. Sojovej.
google poradil:
Búrové (z holandského výrazu Boer – Sedlák) byli převážně usedlí zemědělci.
Byli to původně potomci holandských, francouzských, německých a belgických protestantů, Kalvínových stoupenců, kteří během 17. a 18. století emigrovali z Evropy do Jižní Afriky, oblasti kolem mysu Dobré naděje, kterou od roku 1652 do roku 1795 ovládala nizozemská Východoindická společnost.
A protože se podzemnice olejná dovážela z J.Afriky, říkalo se jí burské oříšky.
Původ rostlinky je v Jižní Americe.
Aha – díky za osvětlení – že Búrové jsou (nebo spíš byli) běloši žijící v Jižní Africe, to jsem věděla, ale že podzemnice původně pochází z Jižní Ameriky, tak to ne.
Ale připomnělo mi to Burský čop, který vařil můj oblíbený Gerald Durrell na svých výpravách po Africe. Zřejmě taky původ u Búrů.
Boerbol, zvaný bůrský buldok, zvaný Norďa, na to souhlasně přikyvuje hlavou 🙂
MAGGIE, ty máš taky boerbola co mluví ? Moje kamarádka z PR měla taky toho pejsánka, obýval sám pro sebe jejich malou ložnici, pokojík po dětech. Dovezla ho tenkrát ze Slovenska, kde nevýslovně trpěl.Jmenoval se Dino a zcela zřetelně a na požádání, říkal krásným hrdelním hlasem, mami a meloun, ten miloval.Bohužel už odešel za duhový most. (wave)
No, popravdě, Burďa hovoří spíš řečí těla. Ale retardovaný andulák Pepan se samovolně naučil JEDNO JEDINÉ slovo, bohužel velmi nemravné, kterým ohlásil každou návštěvu. A velmi srozumitelně 🙂
Maričko děkuji za návod, chystám se letos pár buráků zasadit a díky tomuto Rozhledníku hned jsem chytřejší 8) Jen nevím, jak v naší vísce na úpatí Beskyd porostou 😀 nechám se překvapit…
A připojuji se k prosbě o recept na Peanut Butter Cookies! (inlove)
Čtení jako detektivka 🙂 díky.
Budu to muset ještě prozkoumat. Přece burakove máslo musí mít nějaký severní ekvivalent. Až doteď jsem si myslela, že je to nutela 😀
Tak asi ne 😀
Maričko dík – o tomhle jsem neměla tuchy! 🙂
hezkou sobotu všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)
Dík za další alabamský rozhledník (nod)
Krásný článek 🙂 bylo by možné získat ten recet na sušenky?
Dovolím si přidat ještě písničku 🙂
http://www.youtube.com/watch?v=0gbyclBOp4E
Jééé Renáto díky !!! (clap) Když jsem psala článek, furt mi v hlavě bzučelo to „louskat buráky“ a ne a ne si vzpomenout, co je to za písničku. A tys jí teď našla (clap) A já se teď nestačím divit, protože tohle je právě ta o „Goober peas“, kterou jsem se chystala dodatečně připojit. Česká verze má sice pozměněnou melodii, slova jsou úplně jiná, ale líbí se mi moc.
A díky za pochvalu (bow)
Tady je tedy v angličtině od našeho oblíbeného „Kingston trio“
http://www.youtube.com/watch?v=rqE3xTJuzNE
A tady ještě jednou v jiném tempu(původním)a se slovy, kdyby někoho zajímaly.
http://www.youtube.com/watch?v=4BcK3vR6bEc
Tak dnes večer ještě jednou. Zapomněla jsem k české písničce napsat, že má jiná slova, ale ty buráky tam jsou,proto se mi „ta dvě slova“ honila hlavou. Jenže teď, co jsem dávala angl. odkaz se slovy (měla jsem ho uložený), tak jsem si ho sama znovu poslechla a už beru zpět, co jsem řekla o české verzi. Ano, slova jsou jiná, ale jen trochu, vlastně by se ta anglická těžko překládala přesněji (do rýmu i hudby). Ale je to náhodička, což a ještě jednou Renáto děkuji 🙂
Není zač, Maričko. Tenhle druhý odkaz je jasný předchůdce české verze.
Jéžiš Taxmeni – tak to už jsem dlouho neslyšela!
Když tuhle písničky Taxmeni nazpívávali ..tak jim ty vojenský povely nakřičel náš „SID“ ….. o tom by mohl napsat Dan…. (chuckle)
Maričko, skvělý článek!