MLSOTNÍK: Whisky na schodech – Cuisine italienne…

„Zdravím tě serdečně, sestro má milená, jak se máš a co vaříš?” ptám se sestry své milené při jednom z našich nečetných telefonických hovorů. „Mám se výborně a nevařim, vono se to dělá samo.” „Aha!…a to co se jako co, nebo co?” pravím chytře.

 

 

 

„Ále člověče, je to jídlo co se jmenuje sernátto” (přísahám že to takhle znělo!), „to vezmeš pár kotlet, oloupaný syrový brambory na kolečka, dáš na pekáč trošku omastku, pokladeš těma bramborama, pak to maso, pak zase brambory, vosolíš a zaleješ smetanou. Šoupneš do trouby a sereš na to…” vece má něžná, vzdělaná sestřička.

„Éééé…é…ehm…ahá, no jo!” dochází mi opožděně, „tak děkuju za tip, já to vyzkouším.” Tak vida, říkám si a už se mi v hlavě líhne nápad, jak toto velice chutné a na přípravu nenáročné jídlo vyzkoušet.

Jsa člověkem s fantasií a odhodláním zkoumat novosti, bez ohledu na případné nezdary, nelením a běžím, s pusou plnou slin, koupit kus vepřové kotlety. Šťastnou náhodou dostanu, za slušnou cenu, něco přes kilo vykostěné, usměvavé, slibně se tvářící kotlety v celku a už, s hlavou plnou voňavých plánů, pílím k domovu.

 

 

Whisky, ten masný špion, už zdaleka cítí co nesu a o to vřeleji mě vítá ve dveřích. Vítací rituál, složený z poskakování, pokvikávání, mručení a ocáskem vrtění, absolvujeme, já i kotleta, bez větší újmy a míříme ke kuchyňskému prknu.

Rychle s Whiskym po boku, kontroluji zásoby, všeho je dostatek a tak bez otálení přistupuji k přípravě té „italské” pochoutky.

Je příjemné cítit v ruce ten kus masíčka, plesknout s ním o špalek a zbavovat ho přebytečného tuku a blan. Je sice už profesionálně obděláno místními řezníky, já mám však na zřeteli Whiskyho mlaskání, když vystrkuje hlavu mezi žbrdlením schodů a se zdviženým obočím mručivě požaduje odřezek.

Nikdy nevěřte těm, kdo tvrdí, že pes nemá mimiku! Dodnes mám v paměti ten opovržlivě pohrdlivý výraz, jímž mě počastoval, když jednou při přípravě svíčkové žádné zbytky nedostal, protože nebylo co obřezati.

 

 

Nakrájím tedy svým masterchiefem plátky té, už teď voňavé, kotletky, tloušťky zvíci asi 12 milimetrů, zlehýnka naklepu, solím a lehce cukruji drceným kmínem. Troška čerstvě mletého pepře dodá vůni.

V mezičase má předobrá žena oškrábala a nakrájela brambory, dbajíc mé rady ohledně tloušťky plátků. „Asi tak 3-4 milimetry, prosím, drahá!” Obdaří mě výrazem: „Aby-ses-nezbláznil” a pilně pracuje.

K tomu nám hraje svižným tempem „Main Town Blues” Johnnyho Wintera, v kuchyni panuje milá atmosféra, násobená Whiskyho verzí čardáše, kterou předvádí na schodech.

Na dno pekáče kladu tenké plátky másla od krávy, lehce popráším grilovacím kořením světoznámé firmy Vitana a čerstvě mletým pepřem. Do mezírek, vzniklých pokladením první vrstvy koleček brambor vložím tence nakrájené plátky cibule a česneku. Uchopím první řízeček, Whisky krátce štěkne a zašilhá, já na něj mrknu a už pokračuji v pokrývání plochy pekáče.

 

 

Maso jsem před položením na pekáč a kořeněním osušil utěrkou, líp se mu prý pak v krematoriu dýchá. K dovršení příprav schází už jen zarovnat vrstvu masa zbylými plátky brambor, okořenit již zmiňovanou směsí, a zasunout pekáč do rozpálené trouby.

Pár minut čekám, a když se brambory začínají pýřit, zalévám hojně čerstvou smetanou. Po zavření dvířek trouby zmírňuji teplotu asi o třetinu a nechám žrádýlko činiti svému jménu radost. Po třičtvrtěhodince, trávené poslechem něžných písní Simona, Garfunkela a Wabiho Daňka, zjišťuji, že brambory na pekáči mají správný odstín růžové a vypínám žhavení.

Za další čtvrthodinku již sedíme u stolu, snažíme se nehltat a nekývat hlavami na souhlas. Whisky ze své pozorovatelny vrhá po nás kradmé pohledy, ale jako slušně vychovaný pes neříká nic.

Připíjíme si červeným, jiskřivým vínem z rýnského kraje, a jinak ani nedutáme.

Dobrou chuť !

 

(Pro správné sernatto je nám třeba k nasycení 4-6 hltavců: kilo vepřové kotlety, ale i libovější krkovička je snesitelná, kilo oškrabaných syrových brambor, čerstvé pravé máslo, cibule, česnek, drcený i celý kmín, pepř z mlýnku, grilovací koření Vitana, jiné nemívá ten správný poměr ingrediencí, více než čtvrtlitr sladké smetany, dobrou náladu a kladný vztah k těm, které chceme tímto jednoduchým a dobrým jídlem potěšiti… Ah! U Joviše! Na sůl bych málem zapomněl!) 

 

 

Aktualizováno: 4.4.2013 — 08:23

105 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. vražedné , zvláš´t po tom co jsem měla chleba s játrovou paštikou..chci býti Whiskym:o))

  2. Borku, taky znám v jiné mutaci. Ovšem Tvůj úžasný cit, jak umíš podat vaření, je na slinu z koutků (wasntme)
    Název italiano pokrmu nemá chybu, tento recept zařadím po tímto názvem. Každý recept s takovým názvem má u mne zelenou (y)

    A ten japonský přípitek používáme v podobě hóóóóóďhotam (wave)

  3. 🙂 R O Z V E R N Í Č E K . 🙂

    Při jedné záchranné akci došlo k tomu, že na vrtulníku se na jednom laně rukama drželo deset manažerů a jeden inženýr. Vyšlo najevo, že lano není dost silné na to, aby udrželo všechny, a jeden se tedy bude muset dobrovolně pustit, aby zachránil ostatní. Dlouho diskutovali, kdo by to měl být. Nakonec promluvil s klidným hlasem inženýr, že on se tedy dobrovolně pustí. „Inženýři jsou zvyklí všechno obětovat pro firmu, nestěžovat si, dělat přesčasy zadarmo, zanedbávat rodinu atd.“ Když skončil svou řeč, všichni manažeři mu zatleskali. (tmi)

    (coffee) Vinšuju všem přítomným hezký večer a pěkně se vyspinkejte. (coffee)

    1. Jéééé JoVo, já znám zase jenom něco starýho. Jak spadnul Americkej prezident, ruskej a francouzkej mezi lidojedy.Letadlo muselo nouzově přistát.
      A ten náčelník lidojedů se ptá ruskýho: copak ty si zač, he ??!! No já jsem ruskej prezident, jsme velká země, vždy jsme podporovali Afriku…….
      Neznám, zabručel náčelník lidojedů. Udělejte z něj guláš, nařídil.
      A pak přišel na řadu amerikán. No já, jsem prezident nejmocnější země na světě, otroci z Afriky jsou dnes u nás rovnoprávní občané…….
      Neznám zabručel tem lidojedský ataman. Udělejte z něj Cous Cous !!

      Von se ten francouzskej prezident už celej klepal, a blekotal:
      La France, není si grande jako Amerika, mai vous ……
      nedomluvil.
      Náčelnik lidojedů ho přitisknul na hruď poceloval po francouzsku jak se sluší a nadšeně ječel.
      La Fránceeeeee, můj bratranec tam študuje, ségra se tam vdala, synovec tam dělá dobré obchody….¨
      Co si dáš mon petit? Guláš nebo Cous Cous ???!!

      1. Jééé Anežko, to je podobné jako s těmi ztroskotanci.
        Pluje, Čech, Němec a Rus na lodi a ztroskotají na ostrově. Zajmou je lidojedi a šaman říká: ,,Dám každému z Vás 2 skleněné koule a zavřu Vás na týden do chatrče, když mi s těmi koulemi ukážete něco, co jsem ještě neviděl, tak Vás nesním. Po týdnu přijde k Rusovi, ten sedl uprostřed chatrče a koule se mu vznášejí nad hlavou. Šaman říká: „To už jsem viděl – do guláše.“ Pak jde k Němci, tomu lítají koule po celé chatrči. Šaman říká: „To už jsem viděl – do guláše.“ Nakonec jdou k Čechovi, za chvilku vyjde šaman z chatrče ven a říká: „Tak to jsem ještě neviděl! Ten blbec jednu ztratil a druhou rozbil…“

        1. Kristovanoho 😀 Všechny dobrý, ale tenhle mne dostal do kolen (y) (y) (y) Ten je celej já (chuckle)

      2. Já to znám trochu jinak, s Brežněvem, Reaganem a Husákem. Brežněv – seš tlustej, pudeš na polívku. Reagan – seš hubenej, pudeš do guláše. Husák – Praha? Vole vole znám, tam jsem študoval! Co si dáš? polívku, nebo guláš?

      3. Chichichi, to je zas parádní Rozverníček s příslušenstvím! (y) Pánové, vlastně milá dámo a milý pane, jste skvělí! (clap) (chuckle) (rofl) (inlove) (wave)

        1. Jojo, to už je dáno, tehdy ještě bylo čemu se smát. Ale blýská se na časy, na Václaváku dnes veřejně popravili pravicového politika. Kat vzal sekeru, položil figurinu (hádejte koho?) na špalek a usekl jí hlavu.

  4. Milý Borku, jelikož poslední měsíce počítám jouly, tuky a další složky papání jako divoká, tak mě zabrzdila ta číslice, která by vyrostla nad sloupečkem tuky. Ale vypadá to opravdu hodně jedle 😛 (to je mlsný). Co mě přímo nadchlo, to jsou fotky. To strategické stanoviště nemá chybu (rofl)

  5. Tohle jídlo děláme už 40 let..tedy já ho od svejch 5 let vnímám, jako dobré,prudce jedlé a maso se dá občas i vynechat, jen ještě kmínujeme-pomletým kmínem a sypeme červenou paprikou…..

  6. Tak jsem tu asi jediná, která tohle jídlo ještě nikdy nepekla.(blush) Mockrát jsem různé variace (převážně co se koření týče) četla i slyšela, ale jaksi neměla odvahu pokrm vyzkoušet. Při tom gratinované fr. brambory dělám často a moc nám chutnají. Vlastně nevím proč jsem to ještě nedělala, protože jinak ráda experimentuji a zkouším neznámé recepty, pokud vypadají lákavě. Asi se mi nechtělo věřit, že by kotleta „uvězněná“ mezi bramborami měla po upečení tu správnou chuť, že by chutě nesplynuly, nebo se „neztratily“ v té spoustě smetany. Ale jak teď čtu – nejen Borkův skvělý popis, ale i chválu ostatních, asi to budu muset zkusti. Obzvláště, když má takhle skvělý název Sernátto:) .

    Gratuluji oslavencům, jsem ráda, že u Blážiny palcodržny pro mladého muže to pomáhá. Moc se mi líbil článek Myšky o její dovádivě Sissince, stejně jako diskuze pod ním.

    Tosco a Bedo – jste úžasné, jak rychle jste zprovoznily Hady.(clap) (bow) Mě se tam líbí horní odkaz na nepřečtené příspěvky. Není to sice vlaječka, ale zase je to hezky všechno pohromadě, takže nemusím myší klouzat od shora dolů, hledat, kde to bliká. A když jsem tam třeba pár dnů nebyla, takhle to mám „na jednom archu“.

      1. Jééé Bedo fááákt :O . No tou jsem ale trouba. Já si toho nikdy nevšimla, vždycky jsem jen koukala, co kde co bliká. No tak o to více to teď oceňuji. 🙂

  7. Prosba trochu OT:
    kamarádka má z útulku překrásnou fenečku Betynku, asi dvouletou, hravou, mazlící, poslušnou……. Je to kříženec labradora a irského setra – plavá po labradorce, ale štíhlá a vysoká, jako setr.
    Protože pracuje na směny a často v noci 12 hodin šichtu a nikoho nemá, kdo by se o Betynku postaral, hledá „chůvičku“, která by u ní mohla v určité dny a v určité hodiny (hlavně noční) bydlet, aby Betynka nebyla sama. Podrobnosti by si dohodla sama, jen zkouším, jestli by třeba někdo nevěděl o vhodné slušné studentce, která by se tam třeba učila a o Betynku se postarala. Měla by přivýdělek a Jana by byla klidnější, že tam Betka není sama. Díky za upozornění, kontakt na Janu ráda zprostředkuji.

  8. pro XERXOVOU

    před malou chvílí na mě dcerka hodila nápad, že pojedeme v neděli za bílými tygříky (inlove) – no je to dost naknap, ale chci se zeptat… hmmm, nemáte čírou náhodou v zologajdě nějakýho známýho – který by umožnil třeba nějaký bližší přístup nebo tak něco podobného (já VÍM že už jsou docela velcí)

    děkuji předem, zadem i bokem 🙂

    1. Bedo, asi nemá. Byli jsme s nimi v ZOO naprosto obyčejně (teda na noční prohlídku, kdysi jsme o tom psali – už ani nevím, která z nás. Vyznačovala se hlavně tím, že byla tma a nebylo tudíž nic vidět (chuckle) ).

  9. No žasnu a chválím.Borek se rozjel.Díky za inspiraci.Kotlety na smetaně už jsem nedělala pěkně dlouho.Tak si je budeme muset připomenout.

  10. Všechny zdravím, všem oslavencům gratuluju (někdy prostě v tichu za rohem) a všechny nutné palce imrvére přidržuju. Si pište! 😀

    OT. Moja tuto středu. Ach bóže – kdy už to bude?
    http://jdem.cz/2shh5

    Že medvíďata jsou klučík a holča už asi víte. Je-li libo video z čipování, tak je šoupnu pod sem…

      1. Bětulásková, to je překrásné video – jak dětičky protestujou, hihi… a holčička jak se bránila té odčervovací pastě… díky za odkaz (h) (h) (h)

        o Moje mi ani nemluv, už jsem z ní celá říčná (whew)

          1. Cheche, já ty komentáře ve svatým nadšení nedočetla 😀 a třepím si tu prsty na klávesnici. (wasntme)

    1. Video je moc pěkné (ten pan Dr. je mmch. můj spolužák z vyššího ročníku), ale víte, jak se ty chudinky budou nejspíš jmenovat? Kometa a Rondo. 🙁
      Nikdy pro žádné hlasování neagituju, ale tady asi ano – pokud můžete, ještě je snad čas to napravit. Je to jednak na stránkách ZOO, ty asi znáte, jednak na stránkách Komety: http://hc-kometa.cz/clanek.asp?id=Vyberte-jmena-nasim-maskotumlednim-medvidatum-v-ZOO-5133 Říkala jsem si, že horší jména než Bill a Tom (=jména těch minulých medvídků podle zpěváků jakési kapely, co poslouchají dvanáctileté holčičky) to být nemůže, a ono ano. Pomozte!

      1. Doufám, že zvítězí rozum a budou to Bella (krásná, a ona je krásná, zejména když neječí a když se umeje) a Nanuk (eskymácký bůh – kterej když se umeje…)
        😀

        Ale upřímně – stejně půjdou do světa a jak my přijímáme jména zvířátek přišlých k nám, tak ani z Komety a Ronda se chov ledních medvědů nezhroutí. Že se mi to nelíbí, je věc jiná – aspoň jsem nebyla líná to napsat do zoo i hokejistům.

        Ále hlavně že je to zdravý a čilý: podobně jako třeba u slonů je každé odchované mládě ledního medvěda zázrak. Doufám, že mateřské schopnosti holčička po Coře podědí a pošle dál.

        1. To jsi hodná, žes jim napsala, mě to nenapadlo. No, uvidíme, třeba to nakonec dopadne dobře.

      1. Sharko, já nevím – jsem pořád ve stádiu hledání práce a to je na setrvalou depku. Až jak bude nálada. Ju?

        1. Upřímnou soustrast. Hledat dnes práci je běh na dlouhou trať s hodně nejistým výsledkem, hlavně pro starší ročníky. A bude hůř, protože silně pochybuji, že se najde někdo, kdo bude mít chuť a finance na to, aby obnovil všechny ty zdevastované a vyrabované fabriky, které byly do r. 1989 zárukou práce a výdělku. Místo ČKD libeň, kde se vyráběly kvalitní, vymakané a spolehlivé lokomotivy a kde bylo přes 2.000 pracovních míst dnes stojí Ouvej tů tů aréna, jejíž existence stojí majitele přes milion denně a která není absolutně schopna si na sebe vydělat. A takovýchto pomníků klausismu je u nás, bohužel, víc než dost.

  11. U nás doma taktéž velmi oblíbený recept a to jsem netušila, že má takový malebný „italský“ název. Do horní vrstvy brambor ještě přikládám na tenká kolečka nakrájná rajčata, všechno to pak má příjemě pikantní příchuť.

    1. ano, ano, taktéž vylepšujeme rajčátky. mňam. A ten název, tak ten je skvělý, okamžitě ho adoptuju.

      Krásnýho víkenda fšem.

  12. To je pěkné povídání o vaření a hned inspirace na zítřek. Znám něco obdobného – maso, cibule a sýr, zalít smetanou. Tohle vypadá lákavě. Chichi, na první fotce jsem nejdřív marně přemýšlela, na čem to Whisky vlastně stojí, až jsem dočetla, a hned bylo jasno – kuchyň pod schody, to se mi moc líbí, člověk se k tomu psu nemusí ohýbat a pejsek má zase perfektní přehled. 🙂

  13. Takže jdu pro suroviny 🙂 Fotodokumentace je přímo profesionální. Konečně vím, jak je to s tou whiskou na sedmém schodu.

  14. Dnes slaví svátek Mirky. Myslím, že tady máme minimálně dvě. Jedna je kočkoidní (cat) a druhá se vyzná v ovcích, vlně a výrobcích z vlny. Tož děvčata hodně hezky a šťastně prožitých chvil v dnešním vašem svátečním dni (f) (^) (h)

    1. Taky přeju vše nejlepší, nebyla jsem si jistá, jestli tu nějaká Mirka je, tak jsem nic nepsala – svým nenetovým známým jsem popřála už ráno.

  15. Jo, to se někdo má, že Whisky? (rofl) To krmení na schodech je super. Jen bych se bál, aby Whisky nespadl do hrnce.
    A tuhle verzi známe, jen používáme plecko a omáznem ho hořčicí, ale mám dojem, že se tady projevuje klasické 100 lidí, 100 chutí (alespoň co se koření týče).

  16. Včera jsem po půlnoci vypínal počítač. Byl už tam tenhle pěkně podaný recept.
    Bylo to takové zvláštní. Ještě žádný komentář.Vzpomenul jsem si jak jsem v práci čekal na ten nový článek a často psal první.Bylo to jako když do čistého sešitu začínám psát něco nového.
    No, to jen tak

    1. Milé trojité, dvojité, proč jsi se nezařadil do mužské sekce popůlnoční diskuse? Je vás, mužů, tady jako šafránu a ty mlčíš!!!

    2. Připomněl jsi mi plší hlídku, milý www. Tehdy jsem neměla možnost se do ní zapojit, dostala jsem se tak pozdě večer k PC opravdu velmi zřídka. Ale ráno jsem vždycky hledala, zda jste plšišákovali a co všechno jste probrali. Bývaly to skvělé vtipné diskuse báječných plchů, na které vzpomínám s láskou. (h)

    3. (whew) Cha, cha, chá!!! Co je to půlnoc? My jdem spát pravidelně ve 22:00 SEČ – HEČ! Bez ohledu na to co je v TV nebo někde jinde.
      To, co je v tomto milém lokále později, dočítáme až druhý den ráno nebo dopoledne. (wave)

  17. Mňam!
    Já dělám podobnou verzi, ale na každou nakořeněnou krkovičku (kotlety se mi zdají příliš suché), položenou na bramborách, dám plátek slaninky, na něj větší plátek cibule, na něj kousek kvalitní šunky a opět brambory. Když je to upečené, zasypu dobrým tučným sýrem a nechám zapéct dozlatova ten sýr.
    Je to sice kalorická bomba, ale stojí to za to.
    Ta cibulka na mase změkne a masíčko krásně provoní.

  18. Recept je sice notoricky známý, ale podání nesmírně půvabné, hned jsem na něco v podobném stylu dostala chuť. A protože jsem včera koupila nějaká kuřecí stehna, asi je upeču na bramborech a kysaném zelí.
    P.S. Borku, moc se těším na další mlsotníky!

        1. Že jo? Už teďka slintám. No nic, jdu v rámci polední pauzy dokoupit chybějící brambory a zelí.

      1. Diky, mila Aido za tip, o tomhle zradylku samozrejme vim, ale jeste jsem to nezkusil. Takze dneska prubneme a pak podam report.

    1. Dělám jinou variantu, kuře plněné zelím (kysaným). Na kostičky nakrájím kus anglické slaniny a smíchám s jedním a půl až dvěma sáčky kysaného zelí. Nacpu zelím kuře. Zbytek zelí naházím kolem kuřete a peču. Pak kuře naporcuju a zelí zevnitř promíchám s tím z pekáčku, neb to je mnohem lepší. Podávám s bramborovým knedlíkem.
      Ale jeví se mi, že péct už naporcované kuře je mnohem snadnější, tak pro příště fixuju. 😛 Dík za tip, Aido! (f)

      1. Pro toho kdo nerad kysané zelí: vyložit pekáč anglickou slaninou, na to sklenici sterilovaného zelí i s tekutinou, na to porce kuřete, osolit, opepřit a znovu angl. slaninu. Upéci a podávat s brambory, nebo chlebem.
        OT: Trhač Macínek má dnes 11 roků. Nějak to letí

  19. Sernátto je krásný termín, variaci na toto téma taky občas dělám a bývá to úspěšně sežráno vcukuletu.
    Ovšem popsáno je to dokonale a fotka somráčka Whiskyho na schodech mě potěšila.
    Japonský přípitek si s dovolením též zařadím do slovníku.

  20. Dnes se to hemží cizojazyčnými názvy jídel a přípitků (chuckle) , viz noční diskuse maskulinních Zvířetníků.

    Na křídlech Boha Východního větru posílám vřelé pozdravení celé vaší rodině a podrbání milému a trpělivému Whiskimu (dog) .

    1. Vychodni uz neeeee! 😡 …a to se dneska zmenil na severovychodni…mrcha!
      Dekuji za pozdravy, Whiskyho drbu nad ocaskem a on si pritom kouse pravy zadni stehno…zvlastni.

  21. Borku, tenhle recept se snažím zapomenout už řadu let. Potřebuju HUBNOUT – a když už si nedokážu odříct sladký, tak aspoň maso zalívat smetanou bych teda neměla…
    Úplně cítím tu vůni 😉 , píšeš děsně sugestivně.
    Jo, ještě k obrázkům: nebojíš se, že ti Whisky vypadne při krmení na hlavu?

    1. Špatný přístup!
      1/ dieta je všechno, co mi chutná.
      2/ kachna a husa jsou dietní jídla, protože jsou po upečení většinou duté, takže větší část jejich objemu tvoří vzduch. (nadívané holoubě sice duté není, ale chutná mi, takže je rovněž dietní).
      3/ Pokud je dost pohybu, může se jíst kdykoli cokoli. Já jsem loni naběhal na fototoulkách sice jen pár set kilometrů, ale shodil jsem 9 kilo. 😀

  22. jojo, tuhle krmi znám a taky dělám, ale většinou zalévám šlehačkou – nebo jednou smetanou a jednou šlehačkou, ten vzniklý sosík mám totiž skoro radši než ty brambory a snad i maso 😀 , tak aby ho bylo hodně

    v brokolicové variantě jako Inka taky dělám, a to papá dokonce i Nyny :O (rofl)

    jinak přidám malé OT:
    jak už tu psala tosca, po odstavení z důvodu spamů je promptně (tzn. přes noc do druhého dne díky tosce, která na to pracovala hluboko přes půlnoc) zprovozněno nové Hadí fórum – postupně ho zaplňuji různými „našimi“ vychytávkami a prvky, ale velká většina věcí byla přenesena do nového, ovšem např. trvalé přihlášení samozřejmě nefunguje (někteří už s tím zabojovali, chicht)… tak se tam prosím podívejte!!! a kdyby měl někdo s čímkoli nějaké problémy, klidně mě kontaktujte, jistě to společně vyřešíme (y)

    1. Bedo – nové Hadofórum je super, já se tam dostávám dobře. Akorát – tedy abych si taky postěžovala a nechválila (chuckle) – my lehce barvoslepí dost špatně vidíme, kde jsou nové příspěvky. Až budete mít doplácané cihle, tak nešlo by označení nových příspěvku udělat trošku víc výrazné (co je výraznější než červená barva (fubar) ) ?

      1. přesně to mě taky napadlo – že Vave přišla o „své“ blikající zvonečky!!!!

        Ygo, na původním fóru to taky nebylo zdaleka tak výrazné, to jsem si dovolila já předělat, právě kvůlivá některým stěžovatelům… takže to můžu taky zvýraznit, je-li zájem (třeba časem, neslibuju do zítra, hehe)

        jinak ale na nové příspěvky se lépe dostaneš, když si klikneš nahoře hned ten první řádek nad celým fórem, na „Zobrazit nepřečtené příspěvky“… vylezou ti JEN samé nové!!!!! (hm, raději nebudu připomínat, že o tomto je tam i celé téma….. (rofl) )

        1. Tosco a Bedulko , moc vám děkuju za bleskové znovuoživení Hadů,je to jedna z noh, na kterých Zvířetník stojí.
          Ještě jsem měla jednu speciální prosbu, která mi byla obratem splněna, ale jen u jednoho tématu. Jak chodí upozornění na nový příspěvek, jsou tam čtyři odkazy na různá místa Hadů. Klikám pravidelně na ten poslední, čímž si zakážu sledování tématu. Existuje ale zkrácená varianta (teď mi chodí u koček u Blanky), kde je jen link na nový příspěvek, což je naprosto fantastické pro lidi, jako jsem já. Přimlouvám se za takové maily u všech témat.
          (nejdou mi smajlíky, tak si srdíčko musíte přimyslet.)

          1. hm, tak to je hodně divné, jestli ti chodí dvě různé verze upozornění – je na to JEDEN formulář, zdá se mi to skoro až technicky nemožné, hm, hm… 😡

            a to, že v mailu je také možnost ODHLÁSIT sledování, je zcela standardní a dělá se to tak u všech forem takového mailování a ve všech fórech… mnoooo, v minulém fóru jste mě nakonec ukecali, že jsem do toho sáhla a ten formulář upravila – ale teda nic moc hezkého si o tom nemyslím 🙁 (shake)

            říct, klikám na poslední, není moc fér 🙁 – jednak teda stejně já můžu říct „tak klikej na první“ (chuckle) , a druhak… no já nevím jestli to mám vůbec psát, ale – ono se jaksi očekává, že člověk ten mail ČTE (aspoň zběžně okem) (rofl) … co kdyby tam bylo poslané z fóra něco úplně jiného??? podívat se na odesílatele a kliknout dolů, to se mi moc nezdá |-(

  23. Borku, vaše láskyplné recepty by mne snad dokázaly dotáhnout ke sporáku. Bohužel tahle poezie vaření mne míjí, do kuchyně se každodenně dostrkávám silou vůle. Ale vaše whiskové povídání moc ráda čtu!

  24. Zrovna nedávno jsem tento recept vyhrabala v hlubinách paměti. Jako koření tam byla předepsána červená paprika, sůl a pepř na maso i na brambory. Dále lehké proložení cibulí a anglickou slaninou, maličké podlití brambor vývarem na začátku. Navrch jsem nakrájela cuketu, kterou jsem potřebovala zužitkovat.
    Všechny zde uvedené varianty se jeví být silně jedlými, mňam. A název sernátto adoptuji – doufám, že smím. Děkuji Vám. (f)
    A Borku, Whiskiho dohled ze schodů nemá chybu! (y) (clap)
    Přeju všem krásný den. (h)

  25. Vyzkouším. Jiné varianty jsem už dělala, tuhle ne. A hlavně – když se to dělá samo.
    Jinak se omlouvám za OT:
    Štěňatům už je 5,5 týdne, příští týden budeme čipovat a očkovat. Je to tajfun. 8 tajfunů. Už byli venku, ale tady je tak hnusně vlhko a lezavo, že jim je za půl hodiny zima. Tak je zvykám postupně. Takže chronicky nestíhám (frmol v práci i doma). Vždy jen zaskočím, napíšu pár slov s hromadou překlepů a letím.
    Ještě k otvíraným dveřím ze včerejška. Klika o 90 stupňů většinou nepomůže (Derči sestra ji zvládla za týden)a nemohu ji dát kvůli dědovi (nakonec by mu museli otvítrat psi). Zvykli jsme si důležité dveře zamykat (třeba branku na ulici – i když tu se nikdu nepokusily otevřít). Navíc ony si otvírají jen když jdou za námi. Nebo když nás hledají. Samy od sebe nikam nelezou.

    1. Za mého mládí se tomu říkalo francouzské brambory. U nás se do toho dávalo uzené, brambory se krájely po uvaření ve slupce a místo smetany se na jednotlivé vrstvy patlalo lehce rozšlehané vajíčko. Ale to máslo, pokud je opravdu od krávy, (v obchodních řetězcích v ČR nehledejte, ztráta času), by mohlo být zajímavé.

      1. Ano, ono se tomu i teď říká francouzské brambory, jen je to něco úplně jiného, než popsaná lahoda z vepřového 😛

        1. Spíš bych to nazval klonem; základ, tedy ty brambory, (objemově podstatná část), je stejný. Ale jak je to mastné a pečené, nebo smažené, tak to prostě musí být jedlé už z principu. 😀

      2. Nejsem si jistá, co si představujete pod pojmem máslo od krávy. I v řetězcích se dá koupit máslo, pokud je to máslo, tak je z kravského mléka a pokud máte na mysli senzorický dojem z másla, i taková másla lze v řetězci koupit. Ovšem není to za 25,90 v akci. Domácí tlučené máslo ze smetany od doma krmené kravky má pochopitelně chuť jinou, ale to bylo i za první republiky. Tím se nechci zastávat řetězců, ale přece jenom mne štve to neustálé kritizování našich potravin. Není to pravda, potraviny máme kvalitní, musí si ovšem člověk vybrat. A to je stejné všude, naše sestra v Německu vyrábí ze stejných surovin podle stejných receptur pro západní trh.

        1. Hmm – máslo od krávy dnes asi nebude – dovezla jsem dceru milenou od doktora (milá slečno, ve vás to jenom chrastí a rachotí – budete zobat antibiotika) a zjistila, že ten černej hajzlík (jak jsem včera vychválila, že už skoro nic neničí) sežral sotva načatou kostku Jihočeského. Bodejť by se z toho zas…vinila (nod) !

        2. Vzhledem k tomu, co se prodává v bývalé NDR, by za tuto cenu mělo být supermáslo ručně dělané. Ale není Kaufland, jako Kaufland. Mezi tím v kolíně nad Labem a tím v Drážďanech je přímo propastný rozdíl, Klínský Kaufland je už několik dní velmi vděčné téma pro TV Nova a jejich potravinového inspektora; denně na to koukám a velmi dobře se bavím. Zatím se nestalo, že by hned napoprvé nic nenašel, pouze jednou, ale to byl v německé Normě.

      3. Mily Rybroule-to co popisujete jsou skutecne „Francouzske brambory“, k videni na socialistickych jidelniccich v lepsich hospodach. Byly to varene brambory gratinovane s uzeninou, uzenym nebo sunkou-zalezelo na cenove skupine a zalite rozslehanym vejce s mlekem. Samozrejme nechybela smazena cibulka a nakrajena vejce natvrdo. Sernatto je se syrovymi brambory…ale oboji chutna dobre, dik za pripominku.

          1. V hospodě jsem na ně nenarazil, ale doma je to oblíbené papů. Mamina je sice nemá moc ráda, neb loupat brambory, vařené ve slupce jaksi nemusí, ale když už se přemůže, tak to stojí za to, dokonce i kocourek, ač nechutně zmlsaný, zvědavě čmuchá. Jeho předchůdce, (Ferdík) považoval ve slupce uvařený brambor za pochoutku, kterou je nutno paničce vyrvat z ruky a zhltat hned, jak poslední kousek slupky zmizel, Čertík si vezme maximálně kousek masa, (co kdyby měl páneček něco lepšího, než mám v misce?),Ale to je vše. Ochutná, čímž uspokojí svou zvědavost a jde.

  26. Praktikujeme též, ovšem v podobě zeleninové, nejlépe brokolicové. Ale při čtení jsem před sebou VIDĚLA ty kotlety, které už přes 30 let z důvodu něžného zažívání MLP nejíme

  27. hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Tak tohle známe a často děláme. Variant máme více – některé i se zeleninou, některé i se sýrem, některé i s hovězím (ale to je na dlouho). Pravidelně děláme při nějakých rozsáhlejších pracích (zahradních či třeba při malování) – ráno připravím, ve vhodnou dobu zapnu troubu a jinak si toho nevšímám.

    Dneska nám držte palce, ať neumrzneme. Naše milovaná neteřka pražská si naplánovala jarní svatbu venku pod roskvetlými magnoliemi… (chuckle) Nějak je počasí proti… (rofl) (rofl) alespoň bude na co vzpomínat

    1. hihi, pod rozkvetlými magnoliemi (chuckle) (think) (rofl) … no, tak to letos příroda šeredně zhatila – i když teda časně dubnový termín JE na takovouto veselici dost riskantní… třeba Kačka se vdávala taky venku, ve Viničním altánu (krásné prostředí!!!) – ale v červnu, tuším že třináctého

      ať to snoubencům a posléze novomanželům vyjde, a do společného života hodně štěstí (y) (h) (y) (h)

    2. (rofl) Naplánovala to časově celkem dobře, ovšem ty rozmary, které letošní počasí předvádí…. :O Držím palce ať alespoň nechumelí nebo neprší (y) !

      1. bože no jo vlastně!!!! já měla taky svatbu, hm, a bylo to 7.4. … a přes noc snížek trošku napadal 😀

    3. Hehe, zapomněla jsem jí říct, že v japonský zahradě by se mohli vyfotit před rozkvetlým keřem (vilínu) (chuckle) .

  28. Borku, tentokrát děkuji za obohcení kuchyňského slovníku – název je vskutku příhodný 🙂 Jinak krmě jako taková u nás doma funguje v jednoduché verzi: vrstva brambor, kotletky lehce pokmínované, opaprikované dobrou sladkou paprikou, další vrstva brambor, smetana. To vše v pekáčku česnekem a sádlem vymazaném. Jednoduchost je dána jistou konzervativností našich dcer (10 a 7 let), které mají zrovna oobdobí, kdy výrazné chuti právě nemusejí… A i když se jídlo fakt „dělá samo“, zjednodušení se nebráním 🙂 Co Bůh Východního Větru nad vaším ostrovem – ještě stále jest na…štván?
    A přeju dobrou noc – polknu sliny, dopiju kafe a mizím do peří. Dům už spí, jen kočka highlanderka Ruby mě pozoruje přísným okem. Nemá ráda, když ponocuju…

    1. Mavam jihovychodnim smerem, kde za sedmeryma horama a rekama lezi Ceska kotlinka, Buh Vychodniho vetru je stale nas…stvan. Nepolevuje ve svem usili a funi a funi. Pocasi se malinko zlepsilo, ale stoji stale za ho…dne malo. Snad se toho jara dockame, tesime se na cerstvy tymian, salvej a kopr. V zavetri dnes bylo az +12C na slunci, ale ten vitr je fakt nechutnej…a naprava v nedohlednu, forecast na weekend hlasi mezi 6-8 stupni a ten vitr ne a ne zmenit smer. Tak zalezem a uvarime si neco dobreho na zub. (wave)

      1. Hm, pro Prahu hlásí kolem pěti a (překvapivě 😛 ) poněkud pršlavo. Ale příští týden prý i přes deset (známe to, sliby se slibujou…)

  29. Tak tuhle mňamku vyrábím v jiné varietě taky.
    Pekáčový sendvič má tyto geologické vrstvy. Odspodu
    Vymaštěný pekáček, nejlíp sádlem
    pepřený zlom (hrana kotlety nej z krkovičky klasicky kořeněná)
    kotletový masiv (tak 1 až 1,5 cm)
    sýrová vrstva (plátek dobrého ementálu, nebo madeland)
    curry zlom (sýr okořeníme dobrým curry a osolíme)
    šunková vrstva (plátek šunky, nešizené!, zapomeňte na existenci šunkového salámu a pod)
    celé zalít kysanou smetanou, nebo smetanovým jogurtem (pikantnější)
    A japonský přípitek (šuphó tam)
    Za 3/4 hoďky v teple podáváme s brambůrkem nebo hranolcema. Chvilku před vytažením rozveselíme kotletky pokladenými měsíčky rajčat. Samotný pekáč pak musí hostitel bránit, aby mu návštěva nevyblízala i smalt.

    1. 😀 Tak japonský přípitek jsem taky neznal. Obohatím si slovník v tuto nekřesťanskou hodinu.

    2. Ten japonský přípitek je super, s dovolením též převezmu.
      Moje maminka kdysi měla oblíbený becherovkový přípitek s svými kamarádkami „Hop tam Leopolde“. Ale nikdy jsem nepochopila, proč tomu tak bylo.

      1. Leopold Becher byl slavný karlovarský puškař 1725-50.S rodinou Becherů, producentů 13.tého pramene , neměl kromě jména nic společného.

        1. No, netuším, zda zrovna tohoto Leopolda matinka a její přítelkyně měly na mysli, ale budu tomu věřit (clap)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN