MLSOTNÍK: Whisky na schodech – Médaillons de chevreuil

Náš přítel lovčí, kterému se občas podaří uškudlit pár kilo divočiny, nám nabídl fantastický kauf v podobě několika kil srnčího a jeleního masíčka. Maje na paměti zmínky o zvěřině z pera už citovaného Marcela Pagnola, neváhám a kupuju toho tolik, že si musím polovinu té drahocennosti ukrýt v mrazáku u přátel. Naše nízkokapacitní mrazící ptačí budka na to prostě nestačí.

 

Den čekám a přemýšlím co počít s tím nenadále získaným bohatstvím… Leč moje nenasytná labužnická nátura a Whiskyho pofrkávání, šťouchání čumcem do lýtka a kňourání, mě nakonec nutí pustit se do přípravy tohoto nanejvýš vynikajícího pokrmu, který jedli francouzští králové i jejich náhončí, používajíce stejných rukou, co příborů.

Ve čtyřech vakuovaných igelitových vacích je nestejnorodá masa zvěřiny a tak podle vzhledu a Whiskyho buď souhlasného, nebo odmítavého kňučení, objevuji tři nádherné kousky bougies a s Whiskyho psí vydatnou pomocí je vyprošťuji z polyetylenového vězení.

Psisko zase stojí na kuchyňských schodech přímo u mé hlavy a zamilovaně sleduje, jak briskně a bez otálení zbavuji ty krásné kousky masička blan a vláken loje. Můj přeostrý sabbatier dělá tu piplavou práci skoro sám a Whiskymu se touhou potahují oči mázdrou a vystrkuje čenich až do vzdálenosti, ve které mu hrozí pád přímo dolů na jeho fousatou psí hubu.

Konečne jsou ty srnčí svaly zbaveny všeho přebytečného a můžu se pustit do krájení medajlonků a jejich naložení. Krájím jedním svižným řezem vždy od nejširšího konce masa, které svým tvarem a konsistencí připomíná vepřovou panenku. Úzký koneček rozkrojím po vlákně, takže získám další porcičku toho nenahraditelného masíčka.

Do conteneur z pravého PVC nejdříve sypu sůl, hrubě mletý pepř, provensálské koření a dobromysl, takto oregano. Nesmím zapomenout na jalovec, největšího to protagonistu zvěřinové chutě! Pokládám první vrstvu masa, něžně přitlačím a znovu kořením, nešetřím solí a ostatními přísadami, jalovce dvě až tři kouličky na každý medaillon, až do položení posledního kolečka svíčkové.

Přiklopím a vkládám do chladničky, srdce a chuťové buňky roztřesené očekáváním zítřka, kdy vypuknou gourmetské orgie při pojídání tohoto královského pokrmu.

„Ale to víš že ne, že jsem na tebe nezapomněl, já tě jen tak natahuju, ty potvoro chlupatá!” pravím Whiskymu, vkládaje mu do mordy první sousto zvěřinových odřezků… ó té radosti, sambového křepčení a rock´n´rollových figur při požírání té syrové pochoutky!

 

 

„Dočkal jsem se páne, ty mrcho nepřející!” myslí si Whisky, neslušně mlaskaje.

Ale jakmile druhý den snímám před časem oběda víko z polyvinylchloridové schrány, ve které je ta jistá pochoutka naložena, stojí Whisky, opět v pozoru, před bránou tušené slasti a s prutem vzhůru trčícím dává na srozuměnou láskám vašim, že se bude asi žrát!

„No… nebude kámo,” pravím sám k sobě a opásán flanelovou zástěrou s obrázkem Johnnyho Cashe, chystám se přikročit k jednomu z prubířských kamenů gourmetských oblbovačů, což jest nepřipálit ty zatracené medajlonky, ba co víc… nepříliš je ztopořit, myslím tím neuvést je v nepoživatelnou tvrdost.

Na plotnu položím rozměrnější pánev s tuplovaným dnem, počkám až je horká a rychle vkládám dva až tři oříšky pravého sádla. (oříšek je podle sv. Maří Dobromily asi tak jedna čajová lžička). A se slinami sbíhajícími se v mé neřestné puse čekám na správnou smažící teplotu zvoleného, kromobyčejně zdravého omastečku.

Mezitím, už asi 20 minut předem, má předobrá žena čistí a krájí na čtvrtky brambory, které, neloupané, po osušení vkládá na pečící plech, posype kmínem, solí, hrubým pepřem a báječnou směsí „chilli con carne” od slovutné firmy Goodall´s, pak pokropené olivovým olejem se zatajeným dechem zasouvá do trouby rozfajrované na 220… ne volt, nýbrž stupňů samotného génia, obdivovaného Švéda, Anderse Celsia. Čekáme těch 20 proponovaných minut… a pak!

… už to z té horké trouby voní, už jsou cítít ty křupavoučké brambůrky, stotisíckrát nazývané všemožnými gastronomickými ignoranty „americké”…pche! …nýmandi!

Jsou to pravé pommes, netopené v tůni přepáleného oleje! Huš… ty sloto ty!… říkám si s Erbenem a zároveň vím, že nadešel čas podrobit naložené maso zkoušce ohněm, takto pekelným, nejzdravějším sádlem! Ďas vem výmysl zvaný cholesterol!

Úplně dozadu, na půnebí, vzdálena nosu, vkrádá se lehounká vůně vepřového chlívku, a to je moment, kdy je třeba okamžitě a střelhbitě prsknout naložené medaillons na pánev!

Pak už jen po každé plošce opékám asi půldruhé minutky, pokud možno ihned vystřeluji na horký talíř s už-už čekajícími brambůrky a vzápětí počastuji šťávičkou z předem připravené směsi vývaru, dijon moustard, šalvěje, kmínu, másla a trošky hladké mouky, rychle vchrstnuté a zběsile míchané ve zbylém výpeku na pánvi…

Ho hóó…s míchaným salátkem od mé předobré ženy a lahvičkou předloňského chianti, nad tuto večeři není!

 

 

 

(použili jsme pro 6 žroutů: bajvoko 800g zvěřiny, jalovec, šalvěj, tymián, pepř, sádlo, máslo – obojí pravé, omyté syrové brambory, olivový olej, Godall´s, na šťávu pak 2dcl vývaru, dijonskou hořčici, lžičku hlaďounké mouky, pepř a sůl, dobrou vůli a radost z vaření!)

 

 

Aktualizováno: 4.4.2013 — 08:33

166 komentářů

PŘIDAT KOMENTÁŘ
  1. Borku, asi už se tu nebudeš vyskytovat, ale od pátku přemýšlím ,kam mám vrazit těch 6 žloutků :O
    Až dnes jsem zjistila,že popis zní “ použili jsme pro 6 ŽROUTŮ “ (call)
    Takže recept dobrý, já tupoň analfabet (bow)

  2. Omlouvám se, ale popletla jsem datum vydání a pečlivě připravený článek se neuveřejnil. (whew) Ale už tam je! Přeju všem krásnou Velikonoční neděli (inlove)

  3. padají tu v Pardubicícj takové maličké vločičky,ale hustě a pořád,takže podle čepičky na autě tak od 3-6 cm…. (punch) (envy) (headbang)

  4. Přeji všem milým Zvířetníků, jakož i jejich zvížatům, jakož i všem rodinným smečkám, krásnou Velikonoční neděli.

    U nás pod Hostýnem 20 cm nového těžkého sněhu, od rána hrboucíme s frézami a radlicemi, něco ručně,mám toho po staříčkovo.Přednosta ještě dočištuje chodník, někdy je dobrý mít doma chlapa. (chuckle) (wave)

  5. hezkou sváteční neděli všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Šedé smutné nebe, mrzne, nový sníh se zatím nesype.

  6. To som bola ja!Tak ešte všetkým požehnané,pokojné a spokojné Sviatky.Vraj koncom mája príde Jar/naši maďari hovorili,že to hlásila Budapešť a tak to musí byť pravda/

  7. WWW ,môj Ty Bože,neponúkam sa,ale som tu!!Pripájam sa s vyznaním k Hanke W.A ak si to prečíta VM tak zmení orientáciu,či už je zmenená?Nevyznám sa v týchto moderných cool veciach.

  8. Myslím že si užíváte velikonočních svátků i když jsem vám přála jen v duchu. Užívejte si dál všechny bílé dny. My tu máme jenom děsnou zimu zimici, sluníčko ve dne svítí a přivolává teplo ale v noci mrzne jen praští. A ten věčný vítr v Götebořicích.

    Na moji starou klávesnici jsem si vylila tekuté vitamíny ale vůbec jí to nepovzbudilo. Naopak přestala psát některá písmena a tak jsem konečně nainstalovala tu ergonomickou která tu ležela už nějaký čas. Je ale černá a tak jsem stále používala moji světlou stařenku. Já neumím psát prstokladem po paměti a ty černé klávesy jsou dost nepříjemné, blbě na ně vidím. 8-|

    Jinak mi Borku s tím tvým kuchařským nadšením připomínáš mého manžela. 9.dubna to bude 22 let od jeho smrti. Syn to nadšení vařit na štěstí pro mne podědil. Já jsem vařila jen tak obyčejně a ani smejčení v domácnosti mě nikdy nenaplňovalo zvláštním nadšením.
    Vůbec se mi to tvé vaření se psem moc líbí. Posílám čilému Whiskymu podrbání za ušima. Ani tvá paní zřejmě není jen „podávátko“ jako jsem byla povětšinou já. Těším se na další zápis z vaší kuchyně. (clap) (wave)

    1. Dekuju, je prima vedet, ze nekomu pripominam neco dobreho, ci mileho 🙂
      Ja to mam s klabosnici tak, ze musim obcas prohodit ceskou za enklickou a to se mi zhusta nechce, proto pisu bez diakritiky…ne vlastne, proto ne! – hlavne proto ze jsem linej jako prase! |-) Hodne zdravi a veselou mysl mila Velka kocko, jakoz i Stastne Velikonoce!

  9. Tuhle jsem se zamyslel nad tématem o politicích. Hned jsem si musel položit otázku, jestli bych já, WWW, byl dobrý politik. Jak bych asi obstál? Byl bych populista, nebo snad jen kejval, či přicmrndávač obecný?

    WWW v Otázkách Václava Moravce .

    VM …pane poslanče a starosto, víte asi proč jste byl do dnešního pořadu pozván?

    http://WWW…děkuji za pozvání a přeji všem divákům hezké pondělí, protože dneska zase od rána chčije.

    VM…pane poslanče,nebyl jste ovšem pozván jako rosnička. Jste kritizován pane poslanče za to, že jste prosadil ve vaší vesničce, kde jste zároveň starostou, projekt za 602 milionů korun, dotovaný z peněz EU. Připomínám jen divákům, že opozice tento váš projekt kritizuje jako předražený a nepotřebný !!

    http://WWW…Tak především, projekt není za 602 milionů, jak tvrdí nesmyslně opozice.Projekt je již dnes před dokončením a poslední kalkulace ukazují, že bude ušetřeno 5000Kč na dodávkách rybího potěru a 1650 Kč bude ušetřeno na informačních tabulích.

    VM… dopbře pane poslanče, i tak se jedná o dosti značnou sumu a chápu to správně, že tvrdíte, že více ušetřit nešlo ?

    http://WWW…pane redaktore, tady vám ,prosím , jestli by to mohla kamera zabrat, ukazuji graf, kolik obdobné projekty stojí v Německu, ve Francii, ve Španělsku a třeba, tady, vidíte_? V „levném Řecku. Je to všechno pane redaktore o miliardách!! Tahle ta malá špička až na kraji, to je cena projektu u nás v Hudlovičkách.

    VM…Dobře pane poslanče, chápu to tedy správně tak, že námořní přístav v Hudlovičkách je podle vás rozumná věc a opozice , která jako hlavní námitku vznáší to, že u nás je námořní přístav nesmysl, protože nemáme moře,se mýlí ?

    http://WWW... pane redaktore,já vám něco povím. Vybudovat námořní přístav, tam,, kde je moře, umí s odpuštěním každej blbec, zvládla by to i opozice.
    Podívejte, projekt prošel několika audity, jak v EU, tak na našem ministerstvu financí.Stojí před úspěšným dokončením !!

    VM… A co říkáte na to……

    http://WWW... nechte mě prosím pane redaktore domluvit! Nejedná se o přístav pro velké zaoceanské lodě. Bude to, přístav, kterému se ve Francii říká“Porte de plaisance“ čili přístav pro námořní jachty!!

    VM… ale znova pane poslanče, co říkáte jistě vážné námitce opozice, že v Hudlovičkách nejen není moře,není tam ani rybník ale pouze potůček Korytňáček, který je v létě často vyschlý ??

    http://WWW... ano, tam je menší problém, napouštění přístavu bude trvat 17 let, ale občané se zavázali přispět každý dvěma konvemi týdně a pak, než budou dodány jachty, bude to taky chvilku trvat!

    VM…promiňte, promiňte , jachty dodá jako kdo ?

    http://WWW…je to další projekt z dotací EU. Je to pane redaktore celkem logické: Když už nám odklepli přístav tak to dá rozum že tam musí být jachty. Neumím to prostě lépe vysvětlit,jestli to opozice nechápe, je to jen a jen její neschopnost mít cit pro potřebné projekty.

    VM…Upřímně pane poslanče, já sám nechápu, jaký má smysl budovat námořní přístav v Hudlovičkách bez rybníka jen s potůčkem Korytňáčkem.Jaký to má pro naši ekonomiku, pro stát přínos ?

    http://WWW... pane redaktore, přínos v oblasti turistického ruchu, je naším hlavním cílem. Hudlovičkám i státu to přinese tolik potřebné devizy.

    VM…proboha, vždyť tam nemáte a dlouho ještě nebudete mít vodu !!

    http://WWW….ale již dnes pane redaktore, jsou Hudlovičky nejnavštěvovanější obcí v kraji. Na nedokončený námořní přístav bez vody se jen v tomto roce příjelo podívat 36 autokaru z Německa, 23 z Rakouska, Holanďané si zamluvili na dvě sezony plánovaný hotel, byli jsme kontaktování ruskou leteckou společností, která sonduje možnost zřízení letiště se spojenim do K.Varů.Jisté stranické sekretariáty mají již zamluvený pobyt na jachtách,protože to budou mít levnější než v Toskánsku………………pane redaktore!! pane redaktore!! Co je vám??!!!

    blik –blik- vážení televizní diváci, přerušujeme tento oblíbený televizní pořad a přepínáme na brífínk o výsledku kontroly špekáčků v řetězcích Globus a Albert z března minulého roku ….

    1. Milý www, můj hlas máš vždycky jistý, ať už se rozhodneš kandidovat za prezidenta, krále či za poslance. (y) (h)
      Jooo, a jedno místo na jachtě mi, prosím pěkně, radši rezervuj. To bude taková mela, že to musím vidět na vlastní oči.(wasntme) (chuckle)

    2. (bow) Drahý pane poslanče, lépe by to nenadnesl a nevytemnil ani náš předseda vlády. Bravo,bravo,bravo!

    3. Ach jo, já tu tak zařvala smíchy, že chudáci kocourci šli hledat útočiště pod postel a přerušilo se natáčení jakéhosi filmu, které probíhá v 1. patře budovy a na dvoře pod mými okny. Č.televize se tu předvádí v plné polní, mají zajímavé občerstvení, ale nedali ani ochutnat, mrchy! A to se tak rozněžňovali nad třemi kocouřími postvičkami za oknem, protože se něco děje a u toho oni chybět nesmějí.

    4. milé trojité dvojité, buším, klepu, dělám tu uznalý rámus. A díky za ten nádherný nadhled…

  10. Letos prý jsou výjimečné Velikonoce – nejen Bílá sobota, ale také bílý čtvrtek, pátek neděle i pondělí 😀 Alex, byla jste na Zlobici? Nepršelo, nesněžilo, bylo hnusně, přesto tam bylo strašně moc lidí a já jsem celý den vařila a pekla a hlavně smažila vdolky – z osmi kila mouky, bude se mi o nich zdát…. A furt to bylo málo…
    Maso z divočáka dorazilo, zkusila jsem udělat malý řízeček napřírodno, podle všeho to nebyl žádný mladík, takže jsem naložila asi na tři hodiny kus kýty do rychle vyrobené marinády z červeného viného octa (halali nemaje), a teď jsem ho dala do trouby spolu se spoustou zeleniny a cibule a kůrou z bio citronu pomalit do trouby na 80 stupňů přes noc – to změkne i beton… 8) Mlaďoši ve vzdáleném městě dělají na baráku vnitřní omítky, matka vůl ráno dovaří svíčkovou a knedlíky v množství větším než malém a nějakou velikonoční buchtu a bude překvápko, doufám že vítané 😀

    1. matka není vůl – matka je príma (nod) . Vaši mládežníci to určitě ví a s plným pupíkem se jim bude dělat rychleji a líp 😛 .

  11. Moji milí Zvířetníci,
    i když je jaro v nedohlednu a počasí je úplně na draka,
    udělejte si slunce v duši a mějte KRÁSNÉ VELIKONOCE (f)

  12. 🙂 R O Z V E R N Í Č E K . 🙂

    Jenny a Manny, dva nadšenci pro jidiš, porovnávali její krásy s krásami jiných řečí, když tu Lenny povídá: „Tak mě napadá, že vlastně v jidiš nemáme vůbec slovo pro ,zklamání‘!“ „Opravdu? To se mi nechce věřit. Určitě se pleteš. Počkej, zavolám mámě.“ A Manny zavolal matce, která skoro neuměla anglicky,
    a povídá plynnou jidiš: „Mamele, poslouchej. Dejme tomu, že ti slíbím, že přijdu v pátek na večeři.
    A dejme tomu, že ty celý den lítáš a chystáš to nejlepší. Děláš chale a játříčka a gefilte liš
    a knejdlovou polívku a kuře a kugly a cimes a dva druhy štrúdlu. Jenže já dvě minuty předtím, než mám přijít, zavolám a řeknu, že mám něco důležitého a přijít nemůžu! Co povíš?“ „Co povím?“ zakvílela matka. „Povím: Oj, bin ich zklamaná!“

    (coffee) Vinšuju všem přítomným klidný sobotní večer a nezapomeňte posunout rafičky!!! (o) (coffee)

    1. Jéééé JoVo, to jsou ještě zklamanější !!
      To potká Kohn Roubíčka na fr. Riviéře. A Rouibíček mu povídá:“ Kohn, no to sou mi věci, kde voni se tady berou“
      No, povídá Kohn, „jsem přeci na svatební cestě“!!
      A kde maj Sáru, diví se Roubíček.
      Voni snad Ropubíček dělaj, jako by nevěděli, co je to kšeft.
      Někdo přeci musí v krámě prodávat!!

    1. Díky za parádní prochajdu. Já na křtiny Sity (čistá, jasná – sánskrt) koukala na netu, ale tam zas nebyla žádná jiná žvížata.

    2. moc hezké zoofotky (nod) My teď dojeli z Prahy z „brigády“… ale už se nám to sobotní dojíždění krátí.

      U nás stále zima…

  13. Přeji všem krásné velikonoční svátky !!!

    Máme návštěvu, tak jsem poručila všem svorně na „jedna, dva, tři, tééď“ mohutně nadmout tváře a přefouknout nejen k vám, ale všem do Evropy trochu našeho teplého slunčíka. (sun) (sun) (sun)

    Moc všem děkuji za mailová přáníčka, ten od Zany mě dostal, měla by to sem přelepit (bylo to Zano přeposlané, nebo tebou vymyšlené).:D

    Borku, další mňamka, ale – jak už HankaW psala – zde o zvěřinu v obchodě nezavadíš. Naposledy jsem jí jedla před dvěma roky v rest. na Slovensku (asi 20km od Brat. jméno už si nepamatuji), kde v jídelním lístku divočina přeládala.

    Borku, Phoenix Park je přeci u Dublinu? Takže vy bydlíte v Irsku? A nebyl touhle zemí náhodou ovlivněn i výber jména pro Whisky ? 🙂

    1. Bingo!…mila Maricko, ale psiskovo jmeno neovlivnil ani Jameson ci Paddy, o Tullamore nemluve. Whisky jsem miloval uz daleko driv, nez me sem osud zaval. To jmeno bylo puvodne dvojity: Whisky Jazz, a pak se to delsim pouzivanim smrsklo na Whiskyho…potkavame tu na prochazkach u Cammock river jednu Brandy a taky se obcas vidime s Beerem 🙂 Jak vidno, chlast porad v Irsku je na prvnim miste oblibenosti sportu. Dalsi je fotbal, takto soccer a hurling, krizenec mezi hokejem, hazenou, baseballem a silenstvim. Dalsim oblibenym sportem je hazet kolem sebe vsemozne obaly od cehokoli a absolutne nedbat na odpadkove kose…ale zije se nam tu krasne!
      Happy Easter to everyone!!! (wave)

  14. Mili Zviretnici, dekuju vsem za krasna prani. (inlove) Protoze nic nestiham, tak kolektivne vam preju hezke velikonoce a oblevu. Neumrznete tam.

  15. Ať je venku jak je, přeji všem pohodové Velikonoce, i když na svátky jara to moc nevypadá. Jednou to jaro přijít musí!

  16. Při pohledu z okna to u nás vypadá na čistokrevný únor s PP!!! včera jsme nedojeli domů, zůstali jsme čumět v kopci a k domu zbývalo pouze 20metrů!!! tak jsme letos vyvenčili řetězy….

    všem Vám přeju hezkou a klidnou a opravdu bílou sobotu a vesele velikonoce!!! (h) (f)

    jdu asi vařit nebo co (blush)

    1. Tady v Podještědí sníh neleží ale je aprílově. Chvílinku sluníčko, za chvíli vánice, že ani pes nechce vylézt.
      Přeji vám všem : mějte se velikonočně ! (sun) (f)

  17. Zdravíme z Makového domečku! Je tu tak deset čísel sněhu a vypadá to, že ještě přibude, ale na chvilinku sem nakouklo sluníčko, prý abychom nezapomněli, jak vypadá. Řeklo, že se staví znovu někdy tak koncem května. (chuckle) |-(
    Jdu podniknout výpravu do velkoměsta – za žrádlem.

  18. Mávám z Prahy. (wave) (h) Kupodivu tady začalo probleskovat (sun) , takže venku není únorově, ale tak časně březnově. (nod) Kéž by to bylo alespoň tak – už se ani neodvažuju koukat na nějaké předpovědi. (tmi)
    Přeju všem krásnou velikonoční sobotěnku. (h)

  19. Zdravím od žabek- tady nesněží, prý zase až zítra. To, co padá, by se teoreticky dalo považovat za déšť se sněhem. Primule v truhlíku u dveří mi za posledních 14 dní už tolikrát zapadaly sněhem, že mě udivuje, že pár květů ještě mají. Nějak se nedokážu naladit velikonočně 🙂

  20. Dobré ránko při bílé sobotě! Tady to dokonce vypadá, že by i mohlo svítit sluníčko…

    Vinšuju všem krásné Velikonoce!

    1. Dobrýtro (inlove) .
      Dneska potěšitelně není bílo, ale slunce taky žádný… Mám lístky do ZOO (takový ty sponzorský – dnes a nebo nikdy 😛 ), tak vyrazím. Buďte tu hodní :* .

  21. hezkou Bílou sobotu všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    Bílá sobota je bílá… Sněží… a mrzne

  22. Borku, nic si z toho nedělejte, napoprvé naletěl na můj nick skoro každý… Vznikl před léty tak nějak historicky – a to jsem ještě netušil, že to jednoho dne zkomplikuje moje žena (terra-san), která se do zvířetnické party přidá. Tolik stran mého genderu – opravdu na to nejsem háklvý, vím, že klamu tělem 😀 Krásné dny – a ať se Bůh Východního Větru nad zeleným ostrovem co nejdříve uklidní…

      1. hihi, a aby toho nebylo málo, já zase NEJSEM muž – i když už si to pár lidí myslelo (prý: velkej, tlustej, fousatej chlap, chjo)… a na loňském Dubení jsem dokonce vyfasovala jmenovku, na níž jsem, opravdu, s plnovousem, pomooooooc (rofl) (headbang) (blush)

        1. Inu, v raných křesťanských dobách působil v Irsku mnich jménem Beda Ctihodný… možná i ten plnovous měl… 😀

            1. To vážně není hezký, takhle mi mást kruhy – já mám tyhle prastaré učence v představách vlastně vždycky fousaté… No, ale logiku to má, jestli považovali vous za mužnou ozdobu, tak chápu, že je mohli mít za nepatřičné. Jo – a díky za odkaz, zdá se, že mám chvíli co prohlížet 🙂 Krásné svátky do Makového domečku přeji.

  23. Jeste k Aidy dotazu, co budeme varit/pect na velikonoce. Tak dve veci, co jsem chtela, ale nebudu, je mazanec a velikonocni nadivka hlavicka. Sice ji tady nemuzu delat z kopriv, neb zde nerostou, ale delam kombinaci pazitky, zelene cibulky a mladych pampeliskovych listu. Jenomze, Chetovi byla doporucena bezlepkova dieta. (sweat) Testy na celiakii jsou negativni, ale muze mit nejakou intoleranci, protoze jinak nejsou schopni pochopit, proc ma uz dva roky problemy. A to tedy ma tu dietu kratce po tom, co synovec z Prahy v unoru privezl doslova kufr polohrube mouky a knedliku v prasku. (chuckle) Tak jsem to holt ulozila do mrazaku. 🙁 Co varit budu, je pecena pulka sunky. Na svatky je maji vzdycky na slevu. 7 liber (asi 3 a 1/2 kg)za 9 dollaru. Zda se to pro dva lidi hodne, ale ono se to da jist nekolikrat, pak tence nakrajene na sendvice, odrezky do omelet, sunkafleku a zelnacky nebo fazolove polivky. A ta radost psa a kocouru, kdyz to tak dooobre chutna. Jako dezert bude ryzovy pudink s kokosovym mlekem, limetkou a tresnovym kompotem.Ovsem lidi, ta bezlepkova dieta je otrava. A to se toho tady da dost koupit. Ale chleba je priserny a vetsina peceni – slaneho i sladkeho, je taky komplikovana. Takove jednoduche veci jako kuskus nebo hotove listkove testo se nemuze. Experimentuju s kombinaci takovych podivnych mouk jako ryzova, z amaranthu, pohankova, bramborova, ruzne kukuricne, tapioka. Ke kazdemu ucelu jine kombinace, az mi jde hlava kolem. Ale po trech tydnech je prednostovi lepe, tak snad to za to stoji. Ach jo.

  24. Otíkoidní oznámení.
    Kdo rád sleduje drabblí šílenství, nechť se odebere na moje nebo jejich stránky, neb to začalo.

  25. Mňam! A já si zítra odvezu od kamaráda 15 kg čerstvé chlebové mouky a 10 kg masa z divočáka. Už se těším.

  26. 🙂 R O Z V E R N Í Č E K . 🙂

    Rozčiluje se novomanžel: „Tohle má být oběd? Vždyť maso není nikde vidět!“
    Novomanželka se brání:“Buď tak laskav a nenadávej mi! Oběd jsem vařila přesně podle receptu paní Magdaleny Rettigové!“
    „No a? „Tam je doslovně napsáno: Vezmi za čtyři koruny masa…

    (coffee) Vinšuju všem přítomným hezký večer a klidné velikonoční svátky. (coffee)

    1. Jéééé Jovo, to je jak ten novomanžel co říká spokojeně manželce.
      „Miláčku, tentokráte jsem si tak pochutnal, jako ještě nikdy!!Opravdu jsi tu konzervu ohřívala sama“ ??!!

      1. Anežko, to je jako s tím novomanželem, který se ptá:
        „Co to bylo dnes k obědu,drahá?“ „No přece svíčková na smetaně!“ „Škoda, že jsem to nevěděl dřív. Byl bych si pochutnal.“

        1. Ba ne – novomanžel, přijďa z pola rola, už ode dveří volá „Miláčku, dneska máme teplou večeři?“ … „Ano, drahý, jak jsi to poznal?“ … „Protože to spálenisko je cítit až na silnici!“

        2. K tomu jedna ze života:
          „Mařenko, my budeme mít k večeři hrách????“ zvolal nadšený novomanžel, když slyšel rachot z kuchyně.
          „Ne Honzíčku, to jsou knedlíky, co jsem uvařila k zítřejší omáčce, ale dneska budou s vajíčkem!“
          Dotyčný nevydržel nerv a naučil novomanželku vařit.

          Autoři scénky – mí rodiče hned po svatbě.

          Protože tatínek byl huba mlsná, naučil maminku skvěle vařit a snad toho umění přenesl část i na mne.

          1. U soudu:
            „Ta stará paní vám dala buchtu a vy, nevděčníku, jste jí rozbil okno kamenem!“
            „To nebyl kámen, pane soudce.“
            „A co tedy?“
            „Ta buchta.“

    2. Jééé, já jsem zaspala Rozverníčka! (blush) A takového pěkného. (y)
      Chichi, jste koni všichni tři! (chuckle) (inlove) (wave)

  27. Na Velký pátek takhle prohnat chuťové buňky je velmi ale velmi drsné avšak napsané excelentně. Asi slintám víc jako Whisky. O svátcích taky něco bude. Díky za bezva článek.

    U nás po honu na zvěř přichází domů napřed přednosta, se slovy jak se nadřel, odkládá střelnou zbraň, ze které stejně nestřílí, jen ji nosí. Pak odchází na vyhodnocení lovu na hospody. Zpět se vrací napřed dveřmi vytuhlý bažant, či zajíc, které ulovil v tombole a se slovy , to jsem donesl pro TEBE, upadá do bezvědomí. Pověsím mrtvoly z okna za běhy a pařáty a vyčkávám dalších pokynů. Neškubu, nestahuji, jen připravuji. Bažanty a kačenky napřed mírně ovařím, pak nadívám ,většinou nádivkou s drůbežími játry se slaninou, té hodně a dopékám. Zajíčka dělám na smetaně. Přípravu zajíčka jsem zkrátila,dávám na máslo Halali ze sklenice, pak položím zajíčka prošpikovaného a s kořením dusím a dusím,až je zajíček měkoučký ,vyndám a z vydušeného udělám smetanovou omáčku. Je to tak dobré ,že se to nedá vydržet. Při přípravě sedí v I. patře na kuchyňské lince košišky a ze země se na mně upírají dvé očí planoucích Daníka a Áji. Nezbude nikdy nic.
    Přednosta chodí až k hotovému a po zásluze krmi ztrestá.
    Přeji všem krásné Velikonoce. (h) (wave)

    1. Promluvila jste mi z duse, mila Jenny, na smetane delam skoro vsechno, kdyz dochazi invence a jak Whisky tak ma mila zena do mne pratelsky stouchaji, nejen cumakem, at uz prokristapana neco vytvorim, neb jsou polomrtvi hladyyy! 😀 …a ja starej vul jim to vzdycky uverim a oni mi to naoplatku zase sezerou. Jehneci kyta uz je nalozena a zitra hrrr na ni, na cesneku se spenatem a bramborovym knedlickem je nejvelikonocnejsi…proc jime skopovy na velikonoce? Kdyz se narodilo moc jehnat nebo kuzlat, bylo treba udelat selekci a slabsi kusy sly rovnou do hrnece, nebo na pekac…jak prozaicke.
      Stastne svatky jara vsem! (wave)

    2. AD „…upadá do bezvědomí. Pověsím mrtvoly z okna za běhy a pařáty a vyčkávám dalších pokynů…“ Chudák přednosta, jestlipak se dobře vyspí, visavše za pařátky z okna (chuckle)

      A halali je výborná věc – myslím, že jedna z nejlepších, co naše konzervárny vymyslely a produkují. Taky ráda používám – je to snad jediná konzervovaná zelenina, kterou kupuju.

      1. Halali je fajn, kdysi jsem si dělala na podlévání vlastní (rodinný) nálev, ale už dávno tam dávám místo něj halali. Samosebou ke spoustě další zeleniny, pěkně orestované na máslíčku. Kterou pak při pečení ujídám a ujídám. 😛

        Ještě k dolní diskusi: taky nepamatuju, že bych měla velikonoční nádivku bez kopřiv. I když někdy byly mrňavoučké a holt jsem jich musela natrhat mraky, tak vždycky v nádivce byly. A to tak, že v množstvím větším než malém. Letos mám nakoupenou petrželku, ale ta má úplně jinou chuť, asi jí budu muset šetřit, nebude holt to jídlo tak zelené. 8-| Kdo by to byl řekl, že kopřiva bude letos nad zlato! (nod)

        1. Letos patří do nádivky sníh. 🙂

          Borku, žrádlo totálně super! Naštěstí mě nenaštveš, mám nejen prázdnou ledničku (jako obvykle), ale nemám ani kuchyň, takže nemůžu bušit hlavou a volat: Zvěřinu sem! Zvěřinu sem!

        2. trocha špenátových listů je taky do hlavičky (nádivky) dobrá, když nejsou letos kopřivy…ale kámoška tam Vave rozdrobila tři čajové pytlíky-kopřivové 🙂

      2. Prosím, prosím někdo z vás! Ráda bych se dozvěděla co obsahuje konserva halali, anžto to nevím.

        1. Halali je smes na svickovou -mrkev, celer, petrzel, cibule, neco kyseleho a nejake ochuceni a je to zakonzervovane ve sklenici. A je to moc dobre; naposledy v CR jsem to uzirala mame jen tak ze sklenice. Dela to firma Hame.

          1. Jj, potvrzuji, móóć dobré, to se jim povidlo, dělali to už za totáče a naštěstí to Halali přežilo. (wave)

  28. Ňam ňam článek. Překrásnou zvěřinu jsem viděla naposledy v Mnichově. Na Viktualienmarktu byl speciální stánek-domeček se zvěřinou. Koupila jsem tam jelení svíčkovou, jestli se tomu tak dá říct. A byly medajlonky… Ale to už bude bratru snad 7-8 let.

    Největší velikonoční mňamka ale bude u nás doma dnes večer, neb jsem koupila 1kg čerstvých dánských slávek. To vezmu největší hrnec s poklicí, olej a máslo, na to hodím cibulku, česnek, feferonku, bobkový list a nové koření, orestuju a zaliju bílým vínem. Když se víno skoro vyvaří, přidám nastrouhanou mrkvu, celer a petržel. Opět zarestuju a přihodím propláchnuté slávky. Naštěstí už jsou odřasené. Podusím asi 10 – 15 minut, slávky dvakrát až třikrát v hrnci prohodím. Před vyjmutím z hrnce zasypu sekanou petrželkou a opět prohodím. Podávat budu s rozpečenou bagetou a sklenkou chardonnay…

    1. Jo tou největší velikonoční mňamkou myslím z celého našeho víkendu. Zde v této společnosti bych si své výtvory za ty největší nedovolila prezentovat…

        1. Zdroj je tenhle (nechtěla jsem psát dva odkazy do jednoho příspěvku): http://www.ocean48.cz/ – jsou skvělí, mají dobré věci za dobrou cenu, skoro každý pátek tam pro aspoň něco malého jezdíme. A ty slávky – síťka jen za 89,- Kč, co víc si přát. Dělám je podobně, jen bez té kořenové zeleniny, to mě nenapadlo, ale příště to vyzkouším.

          1. Jsem z Prahe, nakupovala jsem v Holešovické tržnici. 1kg stálo 150.-, byla to ale fakt kvalita. Zavřené byly jen dvě škeble a byly hodně masité. Manžel si je vyžádal na rajsko, tak jsem tam ke koření stoupla ještě skořici a na konec konzervu rajského protlaku. Dobrou s kobrou a slávkám zdar.

  29. Jen probíhám, tak honem chválím Borka, protože vaří s láskou, fantazií a prožitkem (inlove) Divočinu miluju, ale obvykle nemám. 😡

    Jinak hlásám, že o jídle se můžeme bavit i zítra, protože 😡 příští článek nevyjde v sobotu, ale velikonočně v neděli 🙂
    Mávám a zase mizím – sjela se konečně celá rodina, nemám kdy být u počitadla (wave)

    1. aha…mmmm…hmmm…a starej paranoik si zase myslel, ze jste na nej zanevrela. Uf! Ok (happy) …kouzelne svatky jara prejou Borek, Lenka a Whisky.

      1. Hmm – dala bych si visku – nemám, neva – dám si vlašák (ne salát, ale ryzlink) (chuckle) (chuckle)

  30. Hmmm, taky asi zůstane u brambor, ale čte se to moc pěkně, člověk skoro cítí tu vůni :* .
    Mimochodem – dneska při cestě domů (užívala jsem si trošičku teplejší počasí a šla pěšky přes starou zahrádkářskou kolonii) jsem musela vzpomenout na Aleše. V jedné zahrádce koukám, že mají zahradní jezírko, tak metr a půl v průměru. Plavaly na něm zbytky ledu, už ne souvislá vrstva. A mezi nimi se něco mihlo – zastavuju se, koukám – a fakt: zlatá rybka, respektive několik 🙂
    Jinak fakt zatím nic jinýho není k vidění než sněženky a malinký petrklíče… Jo a kočičky, ještě dost malý.

    1. Kočičky bychom tu měli taky. Dvě. Tu černobílou z nich Melly vždycky vyžene až za plot a pak hlídá v roští, jestli se vetřelka nevrací. Ovšem vetřelka je chytrá a hupne na střechu. Na to jí Melina ještě nepřišla.
      Ovšem dneska Melina vylákala do toho roští i Penynu. Sice než se tam staruška doškrábala, byla kočka dávno na střeše, ale stejně. 🙂

  31. Moc pěkné. Zkusím ten recept v úspornější verzi, tj. upeču si hranolky. Od minula mi vrtal hlavou Whisky na schodech – představovala jsem si ho chudáčka vyhoštěného někde za dveřmi, an zkroušenou tlapkou se dožaduje vstupu. Takže děkuji za dnešní vysvětlení.
    Tomu čichání vůní vzadu na půnebí, mimo nos, se říká fémování a dělají to kromě Borka i kočky 🙂

    1. Liko, to je flémování a dělají to hlavně samci (i u lidoopů, u člověka zatím nezaznamenáno, i když kdo ví….), když je nedaleko nějaká říjná samice, u hřebců je to výrazný „kukuč“ obličeje.

    2. Dekuju nastotisickrat…ani jsem netusil ze to ma odbornej nazev
      (clap) …a jak se asi jmenuje ta veda, ktera se tim zabyva?
      Hezky svatky! (f)

      1. Etologie. Věda o chování zvířat.
        Taky jsem si Borku pošmákla a to zvěřinu moc nemusím. Přístup by byl , ale jak chovné zvíře zbaštím raz dva (a kolikrát i kupované takže životní podmínky spíš děs než že ne) tak u lovného mi nějak nešmakuje. A kuchaře máme na zvěřinu excelentního, tak je to v hlavě. Psíci takové věci neřeší a můžou mi prsty sežrat pokaždý. Kočka Růža taky, ta je na zvěřinu syrovou vůbec vysazená.

  32. Ešte raz sem vleziem písomne.Milý Borku pochopila som,že žiješ mimo českej kotliny.Škoda,mám kopu kamarátov poľovníkov,od 14.mája/kvetna/ začína lov srncov a môj problém je opačný/nebite ma/ ponäúkajú mi najradšej celého,alebo polku srnca.A nemám sa s kým deliť. A urobím si to podľa Tvojho receptu ,už teraz slintám.A viete čo sestry moravské,možno donesiem surovinu na brnenie.Podľa tých A som určite tajný MBA.Je to všetko preto,že sa postím-mozog nemá dosť glukozy.Ale zajtra!!

    1. Verenko, tak přebytek divočiny přávidím, já nemám zdroje.
      Borku, u článku jsem tiše slinila, jenže pak jsem musela angličtinovat a měla jsem utrum. Pozorný pohled dozírajících psů taky znám- naše psice provádí odborný dohled v kuchyni s nadšením 🙂

    2. Dekuju a uz ted je mi lito, ze se na to vase brneni nedostanu…pres more se neda jinak nez preplout, preletet a v zime prebruslit…coz jsem prosvihl.
      Tak si to uzijte!!

      1. Borku – a ty nikdy přes to moře nepřepluješ, nepřeletíš, nepřebruslíš? Šak je to enom kanál (nod) ! Americký sestry to mají sestsakra dálej (a to nemluvím od Míle od protinožců) a přece někdy se utrhnou a to móře pokoří. Kdybys náhodou přece někdy (jak bájný Daidalos) ten Mančincin kanálek překonal a v české kotlince či dokonce v moravském úvalku zaparkoval – dej vědět. Na tvou počest zabrníme či zapražíme … a litovat nebudeš!

          1. Urcite vas, mile damy, budu vcas informovat o dalsi navsteve Cech, jakmile to rodinna situace dovoli. Dekuju za prizen!

      1. Já čmeldy miluju, mám tu každý rok aspoň dvě hnízda. Jak je to tu obehnané starými vydrolenými zdmi, tak si tam vždycky nějakou ďovírku najdou. 🙂

    1. Poslouchám předpověď počasí, asi to fakt musím zvěřejnit 😛
      Není to z mohjí hlavy, ale přeposlané:

      Vážení spoluobčané,
      byl vyhlášen bojkot zimy!
      Když to ta příroda nezvládá, je nutné, abychom se toho chopili my, lidé.

      Po krátkém zamyšlení nad efektivní realizací bylo navrženo následující:

      ♥ ti z vás, kteří mají „ptačí“ příjmení, popř. jména (např. Špačková, Kavková, Vrabec, Sýkora, Sýkorová, Jiříček a Jiřička… Sikorovy měkké „i“ neomlouvá – gramatika sem, gramatika tam – každý pták dobrý….. ) vylezou na nejbližší strom a začnou šveholit, švitořit a štěbetat, a jelikož simulujeme jaro, tak se samozřejmě za účelem rozmnožování u toho musí tvářit vilně, dámy poodhalí výstřihy, pánové načechrají chocholy, je povoleno stavět hnízda…

      ♥přirozeně Vrána, Vránová, Havran, Havranová, Vraný a podobná havěť zavřou zobáky a odtáhnou na sever, třeba lyžovat, to je jedno

      ♥ kolegové Suchý, Suchánek, Sušák, Vysušil a jim podobní poberou lopaty, smetáky, vysavače, hadry a fény a začnou odstraňovat sníh a vlhkost, pomůže jim např. Teplý, Teplá

      ♥ ti z vás, kteří disponují příjmením typu – Louka, Fiala, či jmény typu Květa, Jiřina, a ojedinělí jedinci jako Petr Klíč apod. se výrazně oblečou, nalíčí a na místech již ošetřených pány Suchým a spol. zahrabou své bosé nohy po kotníky do země, vztyčí paže směrem k nebi a budou se nadále tvářit blaženě

      ♥ Ježek, Kuře, Zajíc, Králík – vylézt z brlohů, odblešit a rozmnožovat !!!

      ♥ ostatní, s nepoužitelnými jmény jako Nykodýmová, Joura, Šilhavá,… se lehce oblečou a za tance Volání jara, začnou zpívat píseň s jarní nebo letní tématikou ( Léto – I.Bartošová, Léto je léto – son of Jamaica- Helena Vondráčková, atp.), choreografie je individuální, zakázány jsou pohyby připomínající sníh, sněžení, vánoční stromek, lyžování, let na lyžích, Ježíška, soba a podobné symboly zimy, počet opakování nejméně 5x denně !

      ♥ pány a dámy Mrázek, Mrázková, Studený, Studená, Zima, Zíma, Zímová a jim podobné je bohužel nutné obětovat………

      Jaru zdar !!!!!!!! A hezké Velikonoce !

  33. Vynikajici, dala bych si. Ale nedam, protoze nemam. Cili nastal cas na kulturni vlozku. Ne, ze by v Jizni Karoline nebyla vysoka. Naopak, je premnozena. Zejmena white tail deer (odocoileus virginianus) – maji takove bile prdelky. A ne, ze by zde nebylo dost lidi s povolenim k honitbe. Ale, podle zakona se v J. Karoline maso divoke zvere nesmi prodavat ani v obchode, ani soukromne. Tedy ne, ze by to jeden nesehnal – lidi, co ulovi povoleny limit, maji vic, nez i siroka rodina muze spotrebovat, takze to rozdavaji. To se smi a jsme casto obdarovani. Jenze, jak oni tady s tim masem zachazeji, to je primo przneni. Jsou tady takove podniky, ktere zpracovavaji (pro soukromou potrebu) maso ulovene zvere. Cerstve uloveneho srnce stahnou, vykosti, a pak, svete div se, to VSECHNO maso, casto vcetne ruznych slach, namelou, a zabali, aby to mohlo do mrazaku. Za extra cenu cast toho narvou do strivek – naprosto neochucene. Prevazne to neni k žrádlu – odpusťte ten vyraz, ale je to velmi hořke. Kdyz jsme obdarovani, tak z toho vetsinou udelam ostre chili con carne, ale musim doznat, ze casto dame nezpracovane mlete maso Jakeymu – tomu ty slachy nevadi. A to prosim, at mi, az zas neco ulovi, nechaji vyriznout kus zadniho, i flasku dobre whisky nabizim na handl. Obcas mi kus prinesl muj zubar, ktery byl motivovan tim, ze jsem mu prinesla neco dobre marinovane pecene s omackou a knedlikem. Jenomze ten uz nekolik let neprodukuje, neb mu neslouzi koleno. A stejne to nebylo spravne vybourane.

    1. Zdravím za velkou louži, HankoW. (wave) Ty potvůrky s bílou prdelkou jsou česky jelenec viržinský… a je to neštěstí, když se s masem neumí zacházet. Srdce krvácí, když člověk vidí tu škodu. Proto se mi strašně líbí Borkův přístup k vaření – s citem, láskou, znalostí a respektem k surovinám.
      Tady se jaksi „historicky“ přemnožili jeleni sika, taky to není špatné maso – ale chce to mít toho kamaráda lovčího 🙂

    2. Barbari!!!
      Dik za objevnou reportaz co se wild meat v Americe tyce. Tady u nas krome catteringu, neni zverina k sehnani, jen pres zname. Ve Phoenix Park je sice stohlave stado jelenu, ale chranbuch kazdyho, kdo by si dovolil semtam jeden kousek ulovit…pokud ho chytnou, dluzi pani prezidentce 2000€…patri ji totiz podle zakona cely to stado (chuckle) …kterej vul ten zakon vymyslel vi snad jen pambu.

      1. Dobra zverina se podava v nekterych restauracich. Ale ty si to musi objednat ze zdroje, ktery ma certificat, ze dotycne zvire pochazi z chovu jakoby farmarskeho – tedy opravdu chovaneho na maso. A ty zdroje jsou casto mimo J. Karolinu. A ti zas prodavaji jen za velkoobchodni ceny, a tam to maso je osetrene vytecne. To co jsem licila je, kdyz se zver opravdu ulovi. Co se da koupit obcas v lepsich prodejnach je bizonni maso. Jedna libra tak asi 20 dollaru. 🙁 Holt nemusim mit vsecko.

  34. Milý Borku, ještě že jsem už po obědě. I tak se mi sbíhaly sliny a tu vůni mi moje bujná fantazie přičarovala přímo na to „půnebí“. Umíš o jídle moc krásně psát, co recept, to jeden malý román.Ke zvěřině se sice nedostanu, ale ty nás určitě seznámíš s nějakou supermňamkou z běžných surovin. Už se těším 😛

    1. Ale ano!…dekuju zdvorile za projevenou prizen a slibuju ze se ten muj miniserialek zahemzi i skutecne superobycejnymi jidly, jako je napriklad…eeee.eeee.e..eee…sekana?
      Na meatloaf jsem vazne kadet! (blush) (emo)

  35. Milý Borku, tak jsem se konečně dostala k přečtení článku. Mám poslední dobou poněkud běhavé dny (tím ovšem nemyslím bolení břicha, jak si jistě leckteří zde, nejmenovaní, jistě pomysleli).
    Tak to byla opět mňamka. Tak mne napadá, že když Whisky má možnost sledovat přípravu jídla v přímém přenosu, tak to jistě považuje za lov, kdy alfa samec určuje, kdo co dostane z kořisti (wave) .
    Tvou omeletu z minula jsem už zkoušela, sice s jinými ingrediencemi, ale vejce jsou vejce. Technický postup je bezvadný, díky za něj (clap) .

  36. Borku, to byla symfonie! Román, obraz chcete-li. Ono se prostě pozná, kdo rád vaří a má úctu k dobrému jídlu (a kvalitním surovinám) 🙂 Ke zvěřině se dostanu výjimečně, to poslední debužírování se konalo nad daňčí kýtou v šípkové omáčce a s knedlíčkem „Pálfy“ (opražená houstička, slaninka, vařený v ubrousku). Ale už je to rok… takže mi tu kapou sliny do klávesnice.
    Jinak mě asi čeká sladké šílenství, neboť dcerenky už vyzvídají, kdyže začnu dělat tu paschu a cože zapečeme letos do kuliče. No, alespoň mě nemusí mrzet, že na kopřivišti leží ještě asi 10 cm sněhu, ona „hlavička“ se u nás nějak nikdy netěšila zvláštnímu zájmu – ani nevím, proč. Krásné, voňavé a chutné Velikonoce přeju.

      1. Já si zas představuju ono víko z polyvinylchloridové schrány (chuckle)

        A nejvíc se mi líbí následující:
        … ó té radosti, sambového křepčení a rock´n´rollových figur při požírání té syrové pochoutky! „Dočkal jsem se páne, ty mrcho nepřející!”

      2. Mila Terro, diky za prizen, je prima pocit vedet, ze se to nekomu aspon trochu libi.
        U nas vcerejsi snih zmizel, ale zima je poradna, kolem +5C. Koprivy uz jsou triceticentimetrovy a tak se tesime na pravej „koprivanec“. Pokud se tedy donutim jit ke Cammock river na ty koprivy.
        Fouka tu totiz uz skoro 50 dni ten odpornej severovychodni vitr a to tak ze fakt silne, takze ovlivnuje zdejsi pocasi uz od Vanoc…prijde mi, ze se na irsky katoliky musel opravdu nasrat Buh Vychodniho vetru a ted nam to dava sezrat. Mozna je to kvuli papezovi…? ]:) (chuckle)
        Stastne svatky vsem!

  37. Velkopáteční tato krmě rozhodopádně není, inspirativní – z několika různých důvodů – pro mne rovněž býti nemůže, zato počteníčko je to parádní.
    Whisky, dobře činíš, že se této kuchyně držíš.

  38. Tak jsem se zase zamilovala (inlove) (inlove) ! Myslela jsem, že mou láskou k WWW nemůže nikdo a nic otřást (shake) , a on nastoupil Borek a s velkým kalibrem (nod) . Neboť takové parádní písání a navíc o tak skvostném tématu – no to nemá chybu. (clap)

    Divočinu nemám – u nás se nejvíc užije prasátko a kuřátko – ale ty medajle by snad ze sysla taky šly. Opíkaný brambory v troubě jsou výborné – já používám koření s medvědím česnekem a olej teda slunečnicový, ale kvalitní – a ty brambory se dají jíst samotné i bez masa (ale s masem jsou teda lepší (chuckle) ).

    Ještě k těm bramborám – pokud máte doma takový hranatý železný kastrol s poklicí, tak jedna-dvě porce opíkaček se dá udělat i v něm na sporáku – a je to o poznání rychlejší než v troubě. Tak já dělám „brambory na půlku“ – za dvacet minut jsou opravdu hotové včetně umytí brambor, nakrájení na půlky a naskládání do kastróla.

    1. Ech – vidím, že mé oblíbené zájmeno ve všech tvarech a číslech jen TEN – však jsou ho v příspěvku hojně užila (fubar) – matka češtin zaplakala …

      1. Jen zadnej strach, nahodou to zdurazneni zajmenem tentato je fajn a navic vam to bezva pasuje do rytmu!
        Kazdej majitel titulu MBA by zajasal, neb ma mila anglictina pouziva tohle zajmeno jeste casteji!
        Btw: vito co ta zkratka MBA znamena ve skutecnosti?
        (“ Mladej-blbej-arogantni!“)

        1. Ještě jedna verze MBA = mladej, blbej, asertivní… Jak tak koukám, jsou tihle tvorové všude stejní – jo, a abych vás nemátl (sorry, vím, že to dělám), navzdory svému nicku jsem nepochybně rodu mužského (wave) .

          1. …a sakra!…netusil jsem, sorry!…muj bejvalej kamarad pan reziser Mancal ma fenku border colie Terru…odtud muj troufaly odhad vasi gender situace… 🙂

            1. Aby toho k matení nebylo málo – je ještě odnož terra a to terra-san a to je bytost nepochybně rodu ženského (chuckle) . A ri není to, ale ta (nod) (nod) . A pak, je tu tak krásný zvyk, že si vesměs všichni tykáme, protože jsme kamarádi a máme se rádi (nod) (nod)

  39. Neodpustím si malou odbočku (snad se autor článku nebude moc zlobit – předem se moc omlouvám), ale – když tu máme ty Velikonoce, co budete, dámy, vařit/péct?

    1. velikonočního kapra a salát, jikry s vejci-smaženými…sladké nebude…tedy udělám si mrkvovej salát, na ten se těším…. (f)

  40. Krásné, krásné, stejně jako minulý článek. Pěkně napsané, člověk hned dostane chuť a hlad. Už se moc těším na další pokračování.
    P.S. Jen mám trochu problém s těmi bramborami, opravdu jsou za 20 minut hotové? (pravda je, že na 220 °C jsem je jště péct nezkoušela, takže asi ano, podle všeho).

    1. Uprimne receno mila Aido, snad bude nejlepsi pri peceni tech bramburku sledovat barvu a pri mirne bronzovo-zlatave odstavit.
      Kaju se, mozna jsem ten casek trosku zkratil, honila me totiz mlsna! (blush) (o)
      Rozhodne preju dobrou chut a vesele svatky!

  41. Vítej, Borku, do klubu Mlsných hub.
    Slintla jsem si do klávesnice, ačkoli se zrovna láduju. Ale srnčí to není – jenom domácí tvarohová pomatlánka (s notnou dávkou šunky, já svou hubu nešidím).
    Mám v mrazáku ještě kus daňka – kus kýty a plece, že bych stvořila nějakou tu dobrůtku? Klasická pečeně na smetaně byla před 14 dny a byla báječná. Možná bych to zkusila prošpikovat na střídačku špekem a mandlema, podložit cibulí, podlít červeným vínem,… To by mohlo být k jídlu, ne? 😉

    1. daněk je snad nejlepší zvěřina… ňam, ňam 😛 Nene – je páátek a ještě k tomu Velký… Takže žádné mlsnohubí rozcapování

      1. Bravo Bubu, vybornej napad, mozna bych nechal to danci trosku dyl macerovat v tom vinecku, a nejsem si jist, ze spek a mandle jsou to prave…orechove, myslim v kombinaci, ale proti gustu… (smirk)
        Jedna z mych exmanzelek byla Dankova, a tak si na ni pri zmince o dancim musim chte nechte vzpomenout, jednu chybu ale fakt mela: nerada zverinu (chuckle)
        Krasne Velikonoce vsem!

        1. Nebyla kanibalka… (chuckle) 😉
          A to já jsem. Ač za svobodna Kozlová a kůzlečí mám ráda.

          Špek (myšlena slanina) a mandle se spolu neperou. Už jsem takhle dělala hřbet z mladého kance. Ještě by mi do toho takhle od boku pasovaly sušené švestky nebo brusinky,… A k tomu bramborový knedlík.

          1. a helemese! 🙂 Nejste nahodou spriznena s rodinou Kozlovych od Vlasimi??
            To by byla sakra nahoda! (clap)

            1. Nenene, tatánek Kozel jest narozen pod Řípem, širší rodina mečová – Libkovice, Kostomlaty, Kralupy…

      1. Betka se taky tváří, že vyhyne. Je v „nejlepší“ falešce. Chce hrabat venku – ale vadí ji, že jí sněží do kožichu. Tak chce hrabat deky v posteli – tam jí zase vadí mé nadávání a sem tam facka. Má to těžký. Tak leží a vzdychá…

        Při pohledu z okna si říkám, že jsem fakt místo mazanců měla upíct vánočky… A předpověď je konstantní…

        1. Tak, tak, rozcvičit se už na Vánoce, jsi se měla (chuckle) .
          Tady tak chumelí, od rána, že to chvílemi vypadá jako bílá tma :O !

  42. Zvěřina je vynikající. K srnčím medailonkům se člověk dostane vzácně, ale kousek divočáka seženeme častěji.
    Bažanti a divoké kachny jsou nepráven opovrhovaní (nojo, na tohle nemají, ale také je to dobrota), těch mám ještě zásobu.
    Psi dostávají povinné desátky (hlavně z bažantů a kachen – nakonec oni se zasloužili především), ale pro jistotu ne syrové (aby si nepochutnali v nežádoucím okamžiku na čerstvé).

    Jinak OT. Dnes jsme definitivně vyhodili štěňata z rodné bedny do ohrádky. Už to s nimi nebylo k vydržení. Potřebovali by ven. Jenže v tomhle počasí hrozí, že je ve sněhu nenajdu. No budou poznávat venkovní svět netradičně. Do sněhu jsem prvně nevyhazovala ani Derču a to byli narození 1.1. Už mě zima fakt nebaví.

    Přejeme všem veselé váno… pardon, velikonice. Trapně jsme se spletla při pohledu z okna 😉

  43. Hm, zvěřina. Byly roky kdy jsme měli častěji divočáka, než normální prase. Dokonce jsem v rámci testování potenciální tchýní jedno prasátko stahovala. Jenže časy se mnění, dotyčná se mou tchýní nestala a já přišla o zdroj zvěřiny. Jediné, co si z té doby pamatuju je, že zvěřina se musí umět koupit. Jenže to neumím, tak se jí koupit bojím. Když se totiž dobře koupí, tak je snazší udělat toho divočáka, než hovězí. Mňam. Jednou tu odvahu seberu a koupím. Buď se trefím a pomnějeme se, nebo ne a kupovat to znova nebudu.
    Ovšem dneska bude rybička, to je taky dobrůtka, když se dobře udělá.
    Přeji pěkné velikonoce. Jen nevím, jak budu dělat nádivku, když v těch mrazech ani kopřivy nevystrčí lísteček. Asi budu muset použít petrželku a špenát, což se mi ještě nestalo.

    1. u nás na „kopřivišti“ leží ještě starý ledosníh, o tom novém ani nemluvě… Takže taky letos kopřivy nebudou a nahradí to petrželka a pažitka.

  44. Přeji všem krásné, klidné a zasněžené Velikonoce :O . O kytičkách a sluníčku jenom si nechat zdát. I u nás na JM chumelí a funí vichřice a prohrabovači protahují silnici a za nimi sypači sypou. Já sypu o sto šest do krmítka a tolik ptáků co tam snídá nebylo ani v zimě.
    Velikonoční výzdobu jsem omezila na obarvená vajíčka na tvrdo, neb další výzdoba by neustála Darkovu kotěcí zvědavost. Večer jsem nachystala krabici s venkovními kraslicemi, ale v tom sněhu a sněžení se mi nechce je rozvěšovat po stromech a ptáci by je mohli považovat za lojnaté přídavky. Tož tak.

  45. To není fééér, žvýkajíc topinku s náhrážkou másla, tečou mi sliny. (envy) Ale aspoň ty brambory si můžu udělat, zvěřiny nemajíc. (rofl)
    A venku sněží, jaro nám někde zamrzlo. :@

  46. Moc ráda čtu o jídle, zvláště píše-li o něm „mlsná huba“ (y) (promiňte, Borku, to je tady terminus technikus). Ale jelikož jsem jedla zvěřinu asi jen dvakrát v životě, a to ještě dávno a nebylo to nic moc, tak dneska při čtení naštěstí nepomlaskávám – to by taky bylo, vždyť je Velký pátek! (nod)
    Aleno s Maxem (inlove) – o hodinu déle sáňkovat! To mě opravdu skolilo. (rofl)
    Přeju všem krásný den (h) a krásné Velikonoce (sun) – omlouvám se, ale jiné přání jsem nezvládla.

  47. Zvěřinu můžeme velmi, zrovna mám v mrazáku kus srnčího, ale na medailonky to není, je to s kostí. Kus žeber od páteře včetně hřbetu až dolů (který prase to bouralo). Takže to bude něco dušenýho.
    A nyní k počasí: včera jsem se večer vracela domů a konečně tady roztála většina sněhu a silnice byla černá. Dnes ráno vytáhnu roletu a krajina opět krásně bílá, všechno zasněžené!! (devil) (devil) (devil)
    Chtěli jsme s Maxem vyrazit do Čertovy hrbatiny, při pašijí hlase, jestli náhodou nenatrefíme na nějaký ten poklad. Potřebovala bych ho jako sůl. Ale v tom sněhu? Otvírá se vůbec země, když je zasněžená?
    A od neděle máme letní čas. Budeme moct o hodinu dýl sáňkovat.

  48. hezký velký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům 🙂 těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej (f) A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp (h)

    ňam,ňam, ňam… masíčko a ještě divoké… to my můžeme.

    Venku chumelí, všude bílo. Barevné kraslice zavěšené na zahradě vypadají jak vánoční ozdoby (chuckle)

  49. nádhera, voní to i skrz monitor 😉 nedalo by se to v našich podmínkách odzkoušet na jehněčím? Ke zvěřině se nedostanu

    1. mile Ri, rozhodne by to slo, ja bych to jehneci nalozil na aspon 12 hodin se zeleninou a korenim, sem bych pridal vyjimecne i hrebicek a pak, pekne zkrehle, bych ho zpracoval jako ty medajlonky, chran me pambu vam radit, jen tak uvazuju. Ale mam dojem ze na velikonoce je skoda neudelat jehneci ci kuzleci jinak, nez na cesneku, se spenatkem a bramborovym knedlickem. Takhle to delavaly me ucitelky odnepameti na velikonoce vzdycky.
      At tak ci tak, preju krasny svatky a dobrou chut!

  50. AAch,AAch to je!! A dnes je Veľký piatok a pôst!Šla by som k Vám na stravu hneď!!
    Ešte dve hodiny služby a potom Sviatky-je snehová fujavica,netuším ako sa dostanem domov/60km/ páč cestári nevyšli na cesty.
    Štastné,pokojne a spokojne Sviatky všetkým.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Náš Zvířetník - DeDeník © 2014 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE - PŘIHLÁŠENÍ SE NA STRÁNKY - ADMIN